جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید نوشیدنی کفیر با اطلاعات کاملاً به روز برای سال 1401 ، با فرمت DOC و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ مجوز یا ارایه به بانک ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید .
تاریخچه نوشیدنی کفیر در طرح توجیهی :
کفیر نوشیدنی ایست غیرطبیعی ، که حاصل تخمیر شیر و دانه های کفیر بوده و زادگاه آن به کوه های قفقاز روسیه باز می گردد . این فرآورده دارای عطر و طعم دلچسبی می باشد و می تواند به همراه عسل و سایر میوه ها مصرف گردد . ترکیب کفیر از قدیم به همین سبک بوده و تغییری در آن ایجاد نشده است . این ترکیب تحت تاثیر عواملی چون چربی شیر ، ترکیب دانه ها و تکنولوژی فرآوری کفیر می باشد که سبب تولید محصولات جانبی گوناگون در کنار کفیر شده است که جلوتر به آنها اشاره خواهیم کرد .
بر اساس فرضیه ای واژه کفیر حاصل ترکیب واژگان کف و شیر می باشد . همچنین این احتمال می رود که واژه کفیر برگرفته از واژه ترکیِ کِیف به معنی احساس لذت باشد .
دانه های کفیر :
همانگونه که در بالا به آن اشاره شد ، کفیر حاصل کشت میکروبی مخصوصی به نام قارچ کفیر می باشد . دانه های کفیر مخلوطی از باکترهای مفید ( نظیر لاکتوباسیل ، لاکتوکوکوس ، لوکونوستوک و استوباکتر ) و مخمرها ( مخمر لاکتوزی و مخمر غیرلاکتوزی ) با حالت پلی ساکارید می باشد . این دانه ها ظاهری شبیه به تکه هایی از گل کلم یا مرجان دارند ، و شامل رشته ای از دانه ها با قطر دایره 20-30 میلی متر می باشند .
دانه های کفیر از منظر دیگری مشابه ژلاتین سفید یا ذره های زرد رنگ بوده و ترکیبات ان شامل 13% پروتئین با وزن خشک و 24% پلی ساکارید می باشد .
ترکیب میکروبی استارتر دانه کفیر شامل لاکتوباسیلوس ، استرپتوکوکوس ، اسید لاکتیک و مخمر می باشد ، که طی دو کشت به صورت هفتگی و به مدت 7 هفته شمارش می شوند . دانه های کفیر از طریق تکثیر به صورت دائمی رشد می کنند تا جمعیت آنها همیشه ثابت و پایدار بماند . دانه های کفیر جهت تکثیر مناسب از چند عامل باید دور نگه داشته شوند وگرنه از بین می روند این عوامل عبارتند از :
- فلزات
- نور
- هرگونه مواد پادزیست ( حتی کلر موجود در آب لوله کشی شهری روی انها تاثیر منفی دارد )
- حرارت
کد آیسیک و کد تعرفه گمرکی مرتبط با تولید کفیر :
- کد آیسیک تولید کفیر : 1520612693
- کد آیسیک تولید انواع کفیر : 1520512692
- کد آیسیک تولید نوشیدنی کفیر : 1520612694
- کد تعرفه گمرکی تولید کفیر ، انواع کفیر و نوشیدنی کفیر : 04039090
درآمد ، هزینه و سود حاصل از تولید کفیر
در صورتی که نرخ برابری دلار به تومان را جهت راه اندازی خط تولید کفیر ، 23000 و ظرفیت تولید سالیانه را ، 7500 تن در نظر بگیریم ، خلاصه طرح توجیهی تولید کفیر به قرار زیر خواهد بود :
- میزان سرمایه گذاری ثابت : 3.2 میلیارد تومان
- ارزش ماشین آلات و تجهیزات : 1.3 میلیارد تومان
- نرخ بازده داخلی : 44%
فرآیند تولید کفیر
فرآیند تولید کفیر به دو روش سنتی و صنعتی صورت می گیرد . علی رغم تمام ایرادات و مشکلاتی نظیر احتمال آلودگی در هر مرحله تولید ، احتمال وقوع انفجار به علت فشار بالای گاز کربن دی اکسید و ماندگاری پایین کفیر در روش سنتی ، بازدهی این روش به مراتب بیشتر از روش صنعتی می باشد مراحل تولید به هردو روش مذکور در ذیل آمده است :
تولید سنتی کفیر :
مراحل تولید سنتی کفیر به صورت زیر به وقوع می پیوندد :
- جوشاندن شیر خام
- سرد کردن شیر تا دمای 25-20 درجه سانتیگراد
- فرآیند تلقیح در دمای 25-20 درجه با افزودن 5% دانه کفیر به شیر
- فرآیند تخمیر در یک مدت 24-18 ساعته در همان دمای 20-25 درجه سانتیگراد
- جداسازی دانه های کفیر از شیر توسط یک صافی
- عمل آوری و سرد کردن تا دمای 4 درجه سانتیگراد
- نگه داری گفیر در دمای 4 درجه تا زمان مصرف
تولید صنعتی کفیر :
مراجل تولید صنعتی کفیر به صورت زیر به وقوع می پیوندد :
- هموژنیزاسیون شیر خام :
در این مرحله ابتدا شیر تا دمای 70 درجه حرارت دیده و سپس در فشار 175 به تعداد 200 بار هموژنیزه می شود تا ویسکوزیته فرآورده افزایش یابد .
- پاستوریزاسیون در دمای 95-90 درجه به مدت 10-5 دقیقه :
به منظور بهبود کیفیت بهداشتی شیر هموژنیزه شده و لخته سازی تمام پروتئین هایی که در اثر حرارت بالا دناتوره می شوند ، در دمای مذکور به مدت 5 تا 10 دقیقه عمل سالم سازی شیر از طریق حرارت دادن صورت می پذیرد . افزایش ویسکوزیته فرآورده و جلوگیری از آب انداختن آن ، وظیفه ی پروتئین های سرم در شیر دناتور شده می باشد که این پروتئین ها قدرت اتصال و جذب بالایی دارند .
حرارت دادن یا به عبارتی پاستوریزاسیون شیر ، سبب ازبین رفتن میکروارگانیسم های رقیب میکرو فلور مایع می شود . که در این شرایط پروتئین های دناتورشده راحت تر و سریعتر مورد مصرف این میکروارگانیسم ها قرار می گیرند .
- سردسازی شیر تا دمای 24-18 درجه سانتیگراد
- تلقیح در دمای 24-18 درجه با 8-2 درصد محیط کشت ( استارتر باکتری )
- تخمیر در دمای 24-18 درجه به مدت 24-18 ساعت
- جداسازی لخته حاصله توسط پمپ و توزیع در بطری
- فرآوری در دمای 24-12 درجه سانتیگراد به مدت 24 ساعت
- بسته بندی و نگه داری در دمای 4 درجه سانتیگراد
تجهیزات و نیروی انسانی مورد نیاز جهت تولید کفیر
تجهیزات ، امکانات و نیروی انسانی مورد نیاز جهت راه اندازی خط تولید کفیربا ظرفیت سالیانه 5700 تن به قرار زیر می باشد :
- مساحت زمین مورد نیاز : 2000 مترمربع
- زیربنای کل : 6000 مترمربع
- تعداد نیروی انسانی مورد نظر : 28 نفر
- تجهیزات مورد نیاز :
مخازن بزرگ جهت جوشاندن شیر
سردخانه
پمپ جداساز لخته
ویژگی های حسی و تغذیه ای کفیر
حضور اسید لاکتیک ، اتیل الکل ، دی اکسید کربن و ترکیبات آروماتیک در خلال فرآیند تخمیر ، خواص مهمی برای کفیر به ارمغان آورده است .
صدای فش فش ، طعم اسیدیِ ترش و نیروبخش کفیر ، این محصول را به شامپاین طبیعی در میان فرآورده های لبنی تبدیل کرده است . غلظت و قوام کفیر مشابه ماست رقیق می باشد .
این آشامیدنی مشهور خاورمیانه می تواند حجم بالایی از لاکتوز را تحلیل کند . بنابراین برای افراد مبتلا به بیماری عدم تحمل لاکتوز بسیار مفید است .
ارزش بالای تغذیه ای و سلامت بخش کفیر بسیار مورد توجه می باشد . به گونه ای که مصرف آن برای نوزادان نارس ، کودکان ، زنان حامله و پرستار بیماران و افراد پیر و... توصیه می شود .
از جمله محصولات جانبی تولید شده توسط کفیر عبارتند از
- کفیر منجمد خشک شده
- کفیر شیر پس چرخ
- قرص های جویدنی کفیر ( فرآورده پروبیوتیکی )
- کومیس ( نزدیکترین فرآورده لبنی به کفیر )
ترکیبات شیمایی کفیر
این ماده سودمند منبع ویتامین ها ، مواد معدنی ، چربی و پروتئین با قابلیت هضم آسان می باشد . که در حفظ سلامتی بدن نقش بسزایی ایفا می کند . عمده ترکیبات کفیر شامل موارد زیر می باشد :
- ویتامین های A ، B1 ، B2 ، B6 ، B12 ، C ، D ، E ، نیاسین و کاروتن
- اسیدهای آمینه ضروری
- ترکیبات معدنی شامل کلسیم ، فسفر ، منیزیم ، پتاسیم ، سدیم ، کلرید
- عناصر جزئی شامل آهن ، مس ، منگنز ، روی
- کلسترول
- اتیل الکل
- فسفات
- اسید لاکتیک و اسید فولیک
- و درصد جزئی از مواد دیگر
خواص درمانی کفیر
در این بخش مختصرا به پاره ای از خواص درمانی کفیر می پردازیم که شامل موارد زیر می باشد :
- اصلاح سیستم گوارش در زمان مصرف داروهای آنتی بیوتیک
- درمان فشارخون
- افزایش حرکات دودی روده و درمان یبوست
- درمان آلرژی ها
- ممانعت از اثر پرتودهی رادیولوژیک
- درمان کودکان مبتلا به بیش فعالی یا هایپراکتیویتی
- بالابردن مقاومت سیستم ایمنی بدن در مقابل عوامل بیماری زا
- موثر در زیبایی پوست
در صورتی که نیاز به طرح توجیهی و امکان سنجی تولید نوشیدنی کفیر ( به روز + کامفار + مشاوره ) ، برای ارائه به بانک یا اخذ مجوز دارید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
:: مطالب مرتبط :
:: دانلود بسته کامل طرح های توجیهی آماده صنایع لبنی و فرآورده های حاصل از آن
:: دانلود طرح توجیهی آماده احداث کارخانه تولید ژل ، پودر و نوشیدنی آلوئه ورا 77 صفحه