• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09127975250
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

طرح توجیهی چیپس میوه خشک ⭐ سال 1402 (مشاوره رایگان)

(30 votes, average 4 out of 5)

طرح توجیهی تولید میوه خشک یا چیپس میوه

جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید چیپس میوه جات  یا میوه خشک نظیر برگه زرد آلو ، برگه هلو ، انجیر خشک و سیب خشک و ...  با اطلاعات کاملاً به روز برای سال 1402 ، با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس جهت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید . ضمنا میتوانید طرح توجیهی و مطالعات بازار فراوری میوه و تولید چیپس میوه را  با آپدیت سال 1400 صرفا جهت کسب اطلاعات اولیه ، از انتهای صفحه دانلود نمایید.

 

✳️ لیست عناوین این صفحه (0 تا 100 تولید میوه خشک) :

✔️ هر کیلو میوه تازه چقدر میوه خشک میدهد !

✔️ درآمد ، هزینه و سود حاصل از احداث کارگاه تولید صنعتی میوه خشک!

✔️ خلاصه طرح توجیهی تولید صنعتی چیپس میوه (صنایع تبدیلی میوه)!

✔️ علل ورشکستگی صنعت تولید میوه خشک و چیپس میوه چیست و چگونه میتوان از آن جلوگیری کرد!

✔️ قیمت داخلی و جهانی میوه خشک یا چیپس میوه چقدر است!

✔️ نمودار پیشبینی میزان تولید میوه خشک یا چیپس میوه تا سال 1404!

✔️ نمودار پیشبینی میزان صادرات میوه خشک یا چیپس میوه تا سال 1404!

✔️ نمودار پیشبینی میزان تقاضای داخلی میوه خشک یا چیپس میوه تا سال 1404!

✔️ بررسی 0 تا 100 فرآیند تولید صنعتی چیپس میوه جات یا میوه خشک!

✔️ لیست ماشین آلات ، دستگاه ها و تاسیسات کارخانه تولید 700 تن میوه خشک در سال!

✔️ تاسیسات مورد نیاز کارخانه تولید میوه خشک یا چیپس میوه با ظرفیت 700 تن در سال!

✔️ لوازم و تجهیزات آزمایشگاهی و کارگاهی مورد نیاز کارخانه تولید میوه خشک یا چیپس میوه با ظرفیت 700 تن در سال!

✔️ زمین و محوطه سازی و ساختمان های مورد نیاز کارخانه تولید 700 تن میوه خشک در سال!

✔️ جدول زمانبندی اجرای طرح احداث کارخانه تولید 700 تن میوه خشک یا چیپس میوه در سال!

✔️ آب و انرژی مورد نیاز کارخانه تولید میوه خشک یا چیپس میوه با ظرفیت 700 تن در سال!

✔️ نیروی انسانی تولیدی و غیر تولیدی مورد نیاز کارخانه تولید صنعتی 700 تن میوه خشک در سال!

✔️ مزایای خشک کردن میوه جات را به صورت علمی و دقیق بشناسیم !

✔️ انواع میوه های پرطرفدار برای خشک کردن کدامند!

✔️ جایگاه ایران در صنعت میوه خشک کنی کدامست!

✔️ اهمیت استراتژیکی میوه خشک یا چیپس میوه در دنیای امروز!

✔️ کد آیسیک و کد تعرفه گمرکی مرتبط با صنعت تولید چیپس میوه جات!

✔️ دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ تولید انواع میوه خشک صنعتی!

 


✔️ معرفی طرح توجیهی تولید چیپس میوه خشک


معرفی ایده طرح توجیهی تولید صنعتی چیپس میوه جات یا میوه خشک کنی

✳️ جهت اجرای طرح توجیهی میوه خشک حداقل چقدر فضا نیاز است !

از نظر بسیاری از تولیدکنندگان ، برای آغاز تولید چیپس میوه نیاز به متراژ بالایی نمی باشد و برای احداث یک کارگاه تولید چیپس میوه خانگی و روستایی ، میتوان با یک اتاق 6 تا 12 متری جهت استقرار دستگاه های میوه خشک کن، کار را شروع کرد.

عمل خشک کردن میوه در کشورهایی مانند ایران ، سوریه ، مصر ، عراق و ترکیه از دیرباز متداول بوده و قدمتی دیرینه دارد . تاریخچه تولید این محصول خوش خوراک و پرطرفدار مربوط به 1700 سال قبل از میلاد مسیح می باشد ، در آن زمان مردمان مدیترانه و خاورمیانه میوه های تابستانی را به قصد مصرف در فصول سرد سال که امکان دسترسی به آنها فراهم نبود ، خشک می کردند.

قسمت خوراکی میوه جات عموما پس از تکمیل فرایند رشد ، دارای رطوبت بسیاری می باشد . برای تولید چیپس میوه یا میوه جات خشک ، بخش اعظم این رطوبت از طریق خشک کردن یا شیوه های دیگر حذف رطوبت ، گرفته میشود . با حذف رطوبت از محصول طول عمر آن افزایش پیدا کرده و برای مصارف عمده ای مورد استفاده قرار می گیرد.

هر کیلو میوه تازه چقدر میوه خشک میدهد !

مقدار میوه خشکی که از هر کیلو میوه تازه حاصل می‌شود به نوع میوه و شرایط خشک کردن آن بستگی دارد مثلاً میوه‌هایی که حاوی آب بیشتری هستند میوه خشک کمتری میدهند و برعکس.

در هر صورت، برای به دست آوردن میزان دقیق هر نوع میوه خشک، نیاز به انجام آزمایش‌های خاصی با توجه به نوع میوه و شرایط خشک کردن آن داریم اما به طور معمول از هر 10 کیلو میوه ی تازه بین 1 تا 2 کیلو میوه خشک تولید میشود.

 

درآمد ، هزینه و سود حاصل از احداث کارگاه تولید صنعتی میوه خشک

✳️ درآمد ، هزینه و سود کارگاه تولید صنعتی میوه خشک !

در سال 1402 اگر بتوان به قیمت عمده هر کیلو میوه تازه را حدوداً 20 هزار تومان خریداری کرد ، 10 کیلو از میوه تقریبا هزینه ای معادل 200 هزار تومان خواهد شد. این در حالیست که نرخ روز هر کیلو از انواع میوه خشک یا چیپس میوه مبلغی بین 100 تا 600 هزار تومان می باشد یعنی به صورت میانگین قیمت هر کیلو میوه خشک 350 هزار تومان میباشد. و اگر بتوانیم از ده کیلو میوه به صورت میانگین 1.5 کیلو میوه خشک تولید کنیم در واقع مواد اولیه ما 200 هزار تومان میشود اما قیمت محصول ما 525 هزار تومان میباشد.

به طبع میوه هایی نظیر انبه ، انجیر سیاه ، موز و... که دارای قیمت بالاتری می باشد ، گونه خشک شده آنها نیز نرخ بالاتری را دربردارد .

در سال 1400 برای تولید سالانه میانگین 700 کیلوگرم چیپس انواع میوه، نیازمند 126594 میلیون ریال سرمایه ثابت و 202551 میلیون ریال سرمایه در گردش بودیم.

✳️ خلاصه طرح توجیهی تولید چیپس میوه در سال 1400 :

  • نرخ بازده داخلی : 37%
  • نقطه بازگشت سرمایه : 2.7 سال

کد آیسیک و تعرفه گمرکی میوه خشک یا چیپس میوه به قرار زیر میباشد :

  • انواع میوه خشک ( کد آیسیک :  1513412363 ) ( کد تعرفه گمرکی : 08135000 ) ( رده محیط زیست :  1 )
  • انواع میوه خشک فراوری شده ( کد آیسیک : 1513412380 ) ( کد تعرفه گمرکی : 08135000 ) ( رده محیط زیست : 1 )
  • بسته بندی میوه خشک ( کد آیسیک : 7495412409 )

علل ورشکستگی صنعت تولید میوه خشک !


علل ورشکستگی صنعت تولید میوه خشک و چیپس میوه جات

علل ورشکستگی میوه خشک را میتوان در دو حوزه اصلی (ضعف در تولید میوه خشک مرغوب) و (ضعف در سیستم بازاریابی و مدیریت فروش میوه خشک مرغوب) دانست که به صورت مجزا به بررسی آن خواهیم پرداخت و راهکارهایی بیان خواهد شد.

✳️ 1 – ضعف در تولید میوه خشک مرغوب اولین علت ورشکستگی صنایع تولید میوه خشک :

شاید این تصور در ذهن شما باشد که میوه همین که رطوبت خود را از دست بدهد و خشک شود کافیست و شما توانسته اید به تولید میوه خشک برسید درحالیکه موضوع این نیست.

میوه های خشک مانند انجیر خشک و هلو و زردالو خشک و توت خشک و ... درجه بندی کیفی دارند و به صورت طبیعی وقتی میوه جات خشک میشوند یخشی از آنها کیفیت بالایی دارند یعنی درجه 1 هستند و برخی دیگر درجه 2 و 3 و حتی درجه 4 که میوه خشک اقتصادی به حساب میایند.

استراتژی شما زمانی که کارگاه تولید میوه خشک تاسیس میکنید باید به گونه ای باشد که درصد میوه خشک درجه 1 تولید شده در بیشترین سطح خود قرار گیرد و میوه های خشک درجه 4 در کمترین حالت باشد.

در رسیدن به تولید میوه خشک مرغوب و درجه 1 ، سه فاکتور اصلی وجود دارد : 

  • استفاده از میوه تازه مرغوب
  • استفاده از روش مناسب فراوری و خشک کردن میوه
  • استفاده از تکنولوژی مناسب جهت خشک کردن میوه

در درجه اول میوه های سالم و بدون مشکل را برای خشک کردن انتخاب کنید. این موضوع باعث میشود میوه خشک نهایی کیفیت مطلوبی داشته باشد و درصد میوه های خشک درجه 1 به حداکثر برسد. مثلا در تولید انجیر خشک، از انجیرهای تازه بدون زدگی و بدون خراش روی پوست میوه استفاده کنید و انجیرهایی که کاملا رسیده و سالم هستند باید وارد خط تولید شما شوند.

در تولید توت خشک دقت کنید که توت تازه ای که به خط تولید تزریق میکنید توتی باشد که سفید و آبدار است. توت هایی که تقریبا بین سفید و سبز مانده اند و شیرین و آبدار نیستند را قبل از ورود به خط جداسازی کنید. فقط توت های سفید و آبدار میتوانند توت خشک مرغوبی به شما بدهند که هم شیرین باشد و هم خاصیت ارتجاعی مناسب داشته باشد و به اصطلاح توت خشک آدامسی باشد. در تولید زردآلو خشک و هلو خشک دقت کنید که میوه تازه پوست خود را تا حد ممکن از دست نداده باشد و دچار لهیدگی و زدگی نباشد.

بنابراین یکی از علل ورشکستگی تولیدکنندگان میوه خشک ، استفاده از میوه تازه نامرغوب است که باید حتما از آن اجتناب کنید. موضوع مهم بعدی در کلیه صنایع تبدیلی میوه مثل تولید میوه خشک ، روش فراوری میوه میباشد. روش خشک کردن میوه تاثیر مستقیم بر کیفیت میوه خشک میگذارد.

مثلا همه میدانیم که انجیرهایی که در آفتاب خشک میشوند دچار تیرگی شده و دیگر درجه 1 محسوب نمیشوند. بنابراین خشک کردن آفتابی برای بسیاری از میوه ها روش مناسبی نیست. انجیر خشک ، توت خشک و زرد آلو و هلو خشک نباید دچار سیاهی و اکسیداسیون در سطح خود باشند.

باید سعی کنید تا حد امکان از روش های مناسب فراوری برای تولید میوه خشک استفاده کنید که امکان کنترل کیفیت در فرایند خشک کردن میوه را به میدهد. پیشنهاد ما استفاده از روش های فراوری صنعتی توسط دستگاه های خشک کن میباشد که در طرح توجیهی تولید میوه خشک نیز به برخی از این دستگاه ها اشاره کرده ایم.

موضوع بسیار مهم درگر در تمام صنایع تبدیلی میوه جات ، انتخاب ماشین آلات و تکنولوژی مناسب میباشد. مثلا اگر در خشک کردن میوه از ماشین آلاتی استفاده کنید که امکانات کمی برای کنترل فرایند خشک کردن به شما میدهد و دقت کافی را ندارد ممکن از میوه بیش از حد خشک شده و از کیفیت بیفتد.

همه ی میوه های خشک مانند توت خشک ، انجیر خشک و برگه هلو و زرد آلو (قیسی) باید مضاف بر داشتن رنگ روشن و بوی مطبوع میوه تازه ، خاصیت ارتجاعی نیز داشته باشند و به اصطلاح آدامسی باشند. این به این معنیست که نباید رطوبت خود را به طور کامل از دست بدهند و حدی از رطوبت باید در میوه های خشک حفظ شود.

اگر تکنولوژی انتخابی شما مناسب و دقیق نباشد و همینطور تیم کنترل کیفیت شما حین تولید نظارت کافی به پروسه تولید نداشته باشد میوه ها بیش از اندازه خشک شده و یا سیاه میشوند. بنابراین انتخاب دستگاه مناسب خشک کن میوه نیز میتواند از ورشکستگی شما جلوگیری کند.

2 – ضعف در بازاریابی و فروش، دومین دلیل ورشکستگی صنعت تولید میوه خشک

ضعف در بازاریابی و فروش، دومین دلیل ورشکستگی صنعت تولید میوه خشک

چه زمانی که به شکل مشاغل روستایی خانگی اقدام به تولید میوه خشک میکنید و چه زمانی که کارگاه میوه خشک دارید باید استراتژی بازار مناسب داشته باشد.

بگذارید صریح بگوییم ، هدف اول شما از تولید میوه خشک باید صادرات به اروپا باشد:

اروپایی ها به شدت به میوه خشک علاقه مندند و میوه جات خشک بخش مهمی در سبد غذایی آنهاست اما فقط میوه خشک درجه 1 میتواند به اروپا صادر شود. استراتژی شما باید این باشد که میوه خشک درجه 1 خود را به اروپا صادر کرده و بقیه گریدهای تولیدی را در داخل کشور به فروش برسانید.

برای رسیدن به هدف اصلی یعنی صادرات میوه خشک به اروپا، هم باید بتوانید میوه خشک با کیفیت تولید کنید و هم بتوانید مسیری تا بازارهای اروپایی باز کنید.

در مورد تولید میوه خشک مرغوب در بخش قبل توضیح دادیم اما برای دسترسی به بازارهای اروپایی دو روش وجود دارد. اول اینکه خودتان اقدام به پیدا کردن خریدارهای معتبر در اروپا باشید و برای این منظور باید حتما به اروپا سفر کرده و با شرکتهای توزیع محصولات غذایی در اروپا دیدار و گفتگو کنید و نمونه میوه خشک خود را به آنها ارائه دهید.

اما راه دوم دسترسی شما به بازارهای اروپایی این است که با تولید کنندگان عمده میوه خشک در ایران که مسیر رسیدن به بازارهای اروپا را پیموده اند و ردپایی در انجا دارند وارد مذاکره شوید و میوه خشک درجه 1 خود را از طریق کانال آنها و تحت برند آنها وارد بازارهای اروپا کنید.

این روش بیشتر برای کارگاه های کوچک و روستایی و خانگی تولید میوه خشک مناسب است چرا که معمولا این کارگاه های روستایی خانگی امکان شبکه زدن و ارسال مستقیم میوه خشک صادراتی خود را به اروپا ندارند.

البته اینکه شما میوه خشک خود را از طریق شرکتهای تولیدی بزرگتر و تحت برند آنها صادر کنید یک ایراد قابل توجه نیز دارد و آن هم این است که برند شما در اروپا مطرح نمیشود و صرفا باید از طریق برند شرکت واسط اقدام به صادرات نمایید واین موضوع خوشایند نیست.

اما به هر حال برای اینکه در ابتدای احداث کارگاه میوه خشک بتوانید جریان مالی کارگاه را حفظ بکنید تا خط تولید دچار توقف نشود این حالت میتواند گزینه خوبی باشد و شما در آینده با سرمایه ای که بدست می آورید میتوانید اقدام به ایجاد مسیرهای اختصاصی خود به بازارهای اروپا کنید.


✔️ نحوه قیمت گذاری میوه خشک چگونه است؟!


نحوه قیمت گذاری چیپس میوه تولیدی چگونه است

قیمت نهایی انواع میوه خشک متاثر از پارامترهای مختلفی می باشد که این پارامترها شامل موارد زیر می باشد :

  • قیمت مواد اولیه مصرفی که یکی از مهمترین هزینه های متغیر تولید می باشد .
  • منطقه جغرافیایی احداث واحد تولیدی به خصوص از لحاظ دسترسی به منابع تامین مواد اولیه و بازار مصرف محصول
  • نوع تکنولوژی بکاررفته که رابطه مستقیمی با میزان سرمایه گذاری ، کیفیت محصول تولیدی و میزان ضایعات دارد.
  • هزینه های نیروی انسانی مورد نیاز
  • ظرفیت تولید واحد تولیدی که از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت تمام شده محصول می باشد ، چرا که با بالارفتن ظرفیت تولید موجب سرشکن شدن هزینه های سربار و در ادامه کاهش قیمت نهایی محصول می گردد .

با توجه به نکات بالا قیمت نهایی محصول تولید شده علاوه بر پوشش دهی هزینه های اولیه باید در حدی باشد که بتواند سهمی از بازار را در دست گیرد . همچنین در صورت صادرات محصول نحوه قیمت گذاری باید به گونه ای باشد که امکان رقابت با تولیدکنندگان خارجی را فراهم آورد .

در سال 1402 در حالت کلی ما شاهد نرخ قیمتی بین 70000 تومان تا 600000 تومان به ازای هرکیلو از میوه خشک مانند انجیر خشک یا توت خشک میباشیم که همانطور که میبینید رنج قیمتی وسیعیست که کف قیمت مربوط به میوه های خشک درچه 4 و اقتصادی بوده و سقف قیمتی مربوط به میوه های خشک درجه 1 میباشد.

همینطور بر اساس اطلاعات منتشرشده توسط سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ، متوسط قیمت جهانی میوه جات خشک در سال 2004 میلادی ، 27,774 دلار به ازای هر تن بوده است . برهمین اساس متوسط قیمت زردآلوی خشک مبلغ 32,791 دلار به ازای هر تن بوده است.


✔️ خلاصه مطالعات بازار چیپس میوه یا میوه خشک


خلاصه مطالعات بازار چیپس میوه یا میوه خشک

با توجه به مطالعات انجام شده در میزان تولید انواع میوه خشک ، میزان نیاز به احداث آنها از سال های 1400 تا 1404 افزایشی پیش بینی شده است که موجب اطمینان خاطر سرمایه گذاران جدید است.

همچنین میزان تقاضا از سال  1399 تا 1402 حدود 60000 تن افزایش می یابد که با کم کردن ظرفیت کارخانه هایی با پیشرفت کاری 75 درصد به بالا ( در این طرح 17040 تن است ) ، نیاز کشور تا 1402 حدود  40000 تن است.

شایان گفتن است که ظرفیت این کارخانه 700 تن است ، لذا از دیدگاه نیاز کشور جای هیچ نگرانی برای احداث این کارخانه وجود ندارد.

✳️ نمودار پیشبینی میزان تولید میوه خشک یا چیپس میوه تا سال 1404 :

نمودار پیشبینی میزان تولید میوه خشک یا چیپس میوه تا سال 1404

✳️ نمودار پیشبینی میزان صادرات میوه خشک یا چیپس میوه تا سال 1404 : 

نمودار پیشبینی میزان صادرات میوه خشک یا چیپس میوه تا سال 1404

✳️ نمودار پیشبینی میزان تقاضای داخلی میوه خشک یا چیپس میوه تا سال 1404 :

نمودار پیشبینی میزان تقاضای داخلی میوه خشک یا چیپس میوه تا سال 1404


✔️ بررسی 0 تا 100 فرآیند تولید میوه خشک به روش صنعتی !


0 تا 100 فرآیند تولید صنعتی چیپس میوه جات یا میوه خشک

همانگونه که گفته شد یکی از قدیمی ترین اکتشافات بشر جهت حفظ و نگه داری موادغذایی ، خشک کردن آنها می باشد . امروزه با وجود پیشرفت تکنولوژی و توسعه روش های دیگر ، همچنان از این روش قدیمی استفاده می شود .

جان مایه این روش غیرفعالسازی میکروارگانیسم های موجود در موادغذایی با حذف رطوبت از آن می باشد . به این معنی که این موجودات نمی تواند روی موادی که فعالیت آبی آنها زیر 0.6 می باشد رشد کنند . فعالیت آبی یکی از فاکتورهای قابل اعتماد در تعیین مقاومت ماده خشک شده در برابر فساد می باشد .

✳️ مراحل خشک کردن میوه به روش صنعتی :

فرآیند خشک کردن میوه به روش صنعتی

1 - انتخاب مواد اولیه برای فرآیند خشک کردن

مواد اولیه انتخابی برای عملیات خشک سازی باید دارای ظاهری مطلوب  ، بی عیب و عاری از هرگونه پلاسیدگی و لهیدگی و در حالت کلی دارای کیفیت قابل قبولی باشد تا در انتهای فرآیند ، محصول با کیفیت و ایده آلی بدست آید . تغییرات در خلال فرآیند اجتناب ناپذیر می باشد ، ولی تولیدکننده به دنبال محصولی با کیفیت و طبق استانداردهای مربوطه بوده که این کیفیت الزاماً با کیفیت مواد خام متفاوت است .

نکته مورد توجه در این قسمت ، قابلیت عبور موادخام از دستگاه های مکانیکی یکنواختی می باشد . این یکنواختی مربوط به اندازه و شکل و شرایط فیزیکی ماده اولیه بوده و درجه بندی از لحاظ اندازه یکی از ارکان مهم فرآیند می باشد . گرچه نامنظم بودن شکل در برخی موارد اجتناب ناپذیر بوده ولی سبب عملیات اضافه تری نظیر پوست گیری بیشتر و تولید ضایعات بالاتری می گردد .

علاوه بر ملاحظات صرفاً مکانیکی ، خصوصیات دیگری نظیر عطر و طعم و بافت مواد اولیه و میزان تغییرات خصوصیات در حین فرآیند ، نیز باید مورد توجه قرار گیرد .

یکی از عواملی که صرف نظر از اینکه سبب اِعمال تغییراتی در کیفیت محصول می گردد ، از شدت طعم و عطر محصول می کاهد ، قرارگیری محصول در طی عملیات حرارتی می باشد . لذا باید حتی الامکان از محصولاتی استفاده گردد که نسبتاً عطر و طعم فراوانی دارند که در حین عملیات با کاهش بخشی از عطر و طعم همچنان بتوان تا حد قابل توجهی از عطر و طعم اولیه را احساس کرد .

همچنین از لحاظ خصوصیات بافتی نیز محصول باید بتواند مقاوت قابل توجهی را در طی فرآیند از خود نشان دهد و عاری از پوست سخت و بافت متراکم باشد تا فاکتور مقاومت را درخود ارتقا دهد .

یکی از عیوب دیگر که به ندرت مشاهده می شود وجود بیش از اندازه صمغ در اطراف هسته میوه می باشد . عوامل مذکور منشا ژنتیکی دارند ، لذا شدت تاثیر آنها در واریته های مختلف متفاومت است بنابراین ماده اولیه را باید از میان واریته های مناسب انتخاب کرد .

2 - عملیات آماده سازی

این مرحله در روش های مختلف فرآیند غالباً مشابه می باشد . هرچند عملیات بعدی به مقدار قابل توجهی در مورد محصولات مختلف ، متفاوت است . اما برخی روش های خاص در صنایع فرآوری موادغذایی به طور وسیع رایج اند که به عنوان عملیات واحد تلقی می شوند .

3 - خیساندن

یکی از مراحل مقدماتی قبل از شستن محصول ، خیساندن آن می باشد . تاثیر این مرحله در مواردی که میوه بشدت آلوده باشد به وضوح مشاهده می شود . این مرحله با کاستن از چسبندگی محصول سبب شست و شوی بهتر آن در مرحله بعد می شود . برای خیساندن استفاده از آب گرم نتیجه مطلوب تر از آب سرد دارد .

همچنین آبی که محصول در آن خیس می خورد باید طی فواصل معینی تعویض گردد . در حین تعویض آب باید دمای آب ثابت نگه داشته شود . چنانچه برای سرعت بخشیدن به عمل خیس خوردگی ، در ابتدا آب گرم به محصول اضافه شود ، باید با ثابت نگه داشتن دمای محیط ، هربار سرد شدن آب ، یکنواخت یا به یک میزان باشد .

علت تاکید روی ثبات تغییرات دما در هر مرحله تعویض آب ، عدم ایجاد اختلاف در درجه خیس خوردن محصول و در نهایت عدم بدست آوردن محصولاتی با درجه خیس خوردگی متفاوت می باشد . همچنین اگر تعویض آب صورت نگیرد تانک خیس کننده خود می تواند منبع آلودگی به حساب بیاید .

4 - تمیز کردن و شست و شو

دستگاه تمیز کردن و شست و شوی میوه

برای داشتن میوه خشکِ با کیفیت ، عملیات خیساندن به تنهایی پاسخگو نمی باشد ، این عمل از چسبندگی محصولات کاسته و سبب جداشدن راحتتر آن در مراحل بعد می گردد . لذا در این مرحله خاک و مواد خارجی اضافی محصولات زودوده می شود . این زودوده کردن در برخی موارد از طریق باد دادن محصول روی غربال یا تور سیمی که در مسیر جریان هوای سریع قرار دارد به وقوع می پیوندد . اما شست و شوی محصول با آب نتیجه مطلوب تری به همراه دارد که متناسب با نوع محصول متفاوت می باشد .

یکی از دستگاه های شستشوی میوه ها و سبزیجات دستگاه شستشوی استوانه ای افشان می باشد که شامل استوانه مشبکی بوده که بدنه آن از میله های فلزی گرد که بطور افقی قرار گرفته اند ساخته شده است بطوری که در حین شستشو مواد اضافی و ناخالصی حاصل از شستشو از میان میله ها به خارج عبور می کند .

این استوانه به طور مایل نصب شده و درحالی که با سرعت کم به دور محور طولی خود گردش می کند ، محصول از یک طرف وارد و از طرف دیگر خارج می شود . این دستگاه به یک لوله افشان که در مرکز آن به طور سرتاسری قرار گرفته مجهز می باشد آب از طریق این لوله روی محصول پاشیده شده و محصول شسته می شود .

یکی دیگر از دستگاه های شستشو ، دستگاه شستشوی افشان تسمه ای می باشد . در این دستگاه یک نقاله ، محصول را زیر بارانی از آب عبور می دهد . نحوه حرکت تسمه در مورد محصولات کروی نظیر سیب بصورت نقاله غلتکی می باشد ، یعنی به اینصورت که در حین شستشو محصول به دور خود نیز می چرخد تا شستشو بهتر صورت گیرد . همچنین شستشوی محصولات ریز در این دستگاه با چالش هایی مواجه می باشد ، چالش های نظیر تولید لرزش در نقاله با تحرک محصول .

در محصولات با مقاومت مکانیکی بالا نوع دیگری از دستگاه های شستشو وجود دارد که به آن دستگاه شتشو دهنده دورانی می گویند . نحوه کار این دستگاه به آن صورت است که در ابتدا محصول وارد جریان سریع آب شده و از روی صفحه سنگ گیر عبور می کند . در مرحله بعد مواد آلوده سبک تر روی آب جمع شده و از محصول جدا می شود و در نهایت محصول از داخل استوانه غربالی در حال دوران که مجهز به دستگاه آب افشان می باشد عبور می کند .

محصولات با مقاومت پایین و لطیف نظیر هلو بهتر است با دستگاه شستشودهنده دورانی شسته شوند زیرا در این دستگاه در عین حال که محصول به آرامی شسته می شود با عبور از داخل آب درون یک استوانه در حال دوران مجهز به نقاله حلزونی حرکت می کند .

نوع دیگری از شستشوی محصولات نرم و لطیف نظیر آلو بکاربردن روشی است که در آن محصول روی تسمه سوراخ دار در آب غوطه ور شده و حرکت می کند و در همان حال چرخ پره داری به آرامی آب را به هم می زند .

در این روش توصیه شده پس از مدتی آب عوض شود تا از جمع شدن مواد آلوده در آن جلوگیری شود . در هر دو روش بالا می توان شستشو را با افشاندن آب کامل تر کرد . این عمل تکمیلی ضمن شستشوی کامل محصول ، مصرف آب بالا و هزینه بیشتری در برخواهد داشت .

شتشو ممکن است بلافاصله پس از درجه بندی ابتدایی به وقوع بپیوندد برای نمونه درمورد سیب این کار امکان پذیر است . همچنین درجه بندی ابتدایی ممکن است بعد از جداکردن قسمت های زاید انجام شود . در حالت کلی شستشوی اصلی اصولا بعد از پوست گیری و تمیزکردن تکمیلی ( برای برطرف کردن قسمت های باقیمانده پوست و موادی نظیر محلول های قلیایی و آب نمک که احتمالا در عملیات پوست گیری به کار برده می شوند ) انجام می گردد .

اگر فرآیند شستشو بعد از عملیات غیرفعالسازی آنزیمها ( یا بلانچینگ ) انجام شود ، سبب از بین رفتن عطر و طعم و ارزش غذایی محصول طی فرآیند می گردد . دلایل اقتصادی دیگری در کنار این دلیل سبب شده که محصول بعد از بلانچینگ زیاد شسته نشود .

5 - جداسازی قسمت های زاید

در این مرحله قسمت هایی که باید از میوه جدا شوند شامل موارد زیر می باشند :

غلاف / پوسته / دم یا ساقه / هسته / تخمدان / پوست ( انواع میوه ها ) / مغز ( آناناس و انبه )

این عملیات جداسازی هم بصورت دستی هم به کمک ماشین آلات صنعتی انجام می شود . ولی امروزه روش صنعتی بیشتر مد نظر می باشد که در کارخانه های پیشرفته تبدیل یا فرآوری مواد غذایی این عملیات بطور وسیعی به صورت مکانیکی صورت می گیرد .

جدا کردن ساقه ( ساقه گیری ) :

جداسازی ساقه ، دم یا قطعات اضافی دیگرِ متصل به میوه هم به صورت دستی هم مکانیکی صورت می گیرد . دستگاهی که این عملیات را انجام می دهد شامل غلتک های لاستیکی ای می باشد که بطور مایل و جفت نصب شده اند و در جهت عکس یکدیگر می چرخند در این دستگاه محصول در حین حرکت به پایین ، ساقه و زوائدش از طریق برخورد به این غلتک ها جدا می شود .

دستگاه دیگری که برای محصولاتی نظیر گیلاس کاربرد دارد دستگاهی می باشد که دارای استوانه دواری بوده که در سطح خارجی آن محفظه های متعدد به اندازه گیلاس ساخته شده است . دانه های گیلاس در حین چرخش استوانه طوری در محفظه جاسازی می شوند که دم آنها به طرف خارج قرار گیرد . سپس این ساقه ها یا دم های گیلاس با چرخش استوانه و توسط یک برس سرتاسری جدا می شوند .

جدا کردن تخمدان و هسته گیری :

جداسازی تخمدان میوه هایی نظیر سیب و هسته میوه هایی نظیر آلووهلو هم ممکن است بصورت دستی انجام گیرد هم مکانیکی .

هسته چسبیده هلو پس از دو نیم شدن آن با یک دستگاه مخصوص هسته گیری می شود .

برای جداسازی تخمدان ، یکسری از دستگاه ها وجود دارد که عملیات جداسازی و پوست گیری محصولاتی نظیر سیب و گلابی را بطور همزمان انجام می دهد که امروزه بطور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند . این کار در آمریکا در مورد گلابی انجام می شود ولی در جاهای دیگر اصولا کار جداسازی تخمدان گلابی با دست انجام می شود .

حذف تخمدان و پوسته در میوه جاتی نظیر آناناس که دارای پوسته سختی می باشد با دستگاهی به نام جیناکا صورت می گیرد . محدودیت این دستگاه در آن است که هر دستگاه فقط می تواند میوه هایی که دارای اندازه یکنواخت هستند را بپذیرد لذا برای اندازه های مختلفی از محصول نیاز به چندین واحد از این دستگاه ها می باشد .

6 - پوست گیری :

در فرآوری میوه ها عملیات پوست گیری از اهمیت ویژه ای برخوردار است . زیرا محصولاتی که این عملیات روی آنها انجام شده باشد از کیفیت مطلوب تری برخوردارند . امروزه پوست گیری محصول به صورت مکانیکی در مقایسه با پوست گیری دستی هزینه های کمتری را در پی دارد .

همانگونه که در بخش قبل گفتیم جداسازی تخمدان و پوست گیری میوه جاتی نظیر سیب و گلابی به کمک تیغه های مکانیکی که در دستگاه های هسته گیر نصب شده اند انجام می گیرد که این عملیات بصورت زیر انجام می شود :

ابتدا پوست محصول توسط آب داغ یا بخار در مدت کوتاهی شامل 0.5 تا 3 دقیقه آزاد می شود . این عمل در مورد هلو کارایی بالایی دارد ، اما در مورد محصولاتی با پوسته سفت نظیر سیب ممکن است از دستگاه های پوست گیر بخاری که در آن محصول برای مدت کوتاهی در معرض بخار با فشار 7 kg/cm2 قرار می گیرد ، استفاده شود . با کاهش ناگهانی فشار پوست محصول به قدر کافی متلاشی شده طوری که به راحتی و از طریق افشاندن آب یا بوسیله دست جدا می گردد .

یکی دیگر از روش های نرم کردن پوست محصول استفاده از مواد شیمیایی نظیر محلول های قلیایی ( سود سوز آور ) می باشد که در پوست گیری محصولاتی نظیر هلوهای چسبیده به طور وسیعی مورد استفاده قرار می گیرد . به اینصورت که محلول قلیایی داغ با غلظت 1 تا 2.5% به مدت 30 تا 60 ثانیه به قسمت های خارجی هلو نصف شده افشانده می شود ، سپس از طریق پاشیدن آب پوست آن جدا می گردد .

غوطه ور کردن در محلول قلیایی باعث ازبین رفتن بخشی از سطح بریده شده محصول می گردد که از معایب این روش است .

از این محلول بسته به سفتی و عمق پوست محصول در غلظت های متفاوت و مدت زمان متفاوت استفاده می شود . همچنین می توان از محلول اشباع جوشان نمک بجای محلول قلیایی استفاده کرد که هم بی خطر و هم ارزانتر می باشد .

7 - تمیزکردن تکمیلی :

تا به اینجا تمام مراحل ذکر شده بصورت مکانیکی انجام می گیرد اما به علت دخالت عواملی چون متغیر بودن شکل ، اندازه و سایر مشخصات ماده خام نیاز است که عملیات تمیز کردن تکمیلی به صورت دستی صورت گیرد .

پوست گیری مکانیکی به طور کامل و صددرصدی قسمت های زائد را جدا نمی کند ، از طرفی امکان جداسازی قسمت های صدمه دیده به اینصورت وجود ندارد ، لذا نیاز است با بکارگیری نیروی افراد باتجربه عملیات تکمیلی را با بازدهی کافی انجام داد . این عملیات بصورت دستی و بطور مداوم در حالی که محصول روی نوارهای انتقال دهنده در حرکت است ادامه می یابد .

نوار انتقال دهنده بصورت طولی به دو قسمت مجزا تقسیم شده تا از ترکیب محصول تمیز شده و تمیز نشده جلوگیری به عمل آید .

8 - تبدیل محصول به قطعات کوچک :

این مرحله شامل برش محصولات به قطعات کوچک مانند دو نیم کردن ، خلال کردن و... می باشد . رعایت اصول یکنواختی در برش ، ظاهری پسندیده برای مصرف کننده به همراه دارد . این مرحله نیز به طور متداول با دستگاه های مکانیکی انجام می شود و از دستگاه های متعددی با کاربرد خاص یا همگانی استفاده می شود .

9 - غیرفعال کردن آنزیم ها یا عملیات بلانچینگ :

عملیات بلانچینگ عبارت است از حرارت دادن محصول با آب یا بخار داغ در مدت زمان کوتاه . پیش تر در مورد نرم کردن پوست به این طریق صحبت کردیم ، اما هدف بلانچینگ منحصرا مربوط به نرم کردن پوست نمی باشد ، بلکه اهداف دیگری را نیز شامل می شود که در ذیل آورده ایم :

  1. تمیزکردن محصول و کاهش تراکم میکروارگانیسم های موجود در سطح محصول
  2. خروج گازهای بین یاخته ای و جلوگیری از ایجاد فشار زیاد در حین فرآیند حرارتی
  3. همراه کردن عملیات شیمیایی دیگر در کنار بلانچینگ ( برای مثال بکارگیری سولفور دی اکسید به عنوان نگه دارنده اکثر سبزی های خشک و... )
  4. غیرفعالسازی سیستم های آنزیمیِ تخریب پذیرِ کیفیت محصول ( به عبارت دیگر غیرفعال کردن آنزیم پروکسیداز معیاری است جهت موثر واقع شدن عملیات بلانچینگ ، در مورد محصولاتی که برای انجماد آماده می شوند )
  5. کمک به تثبیت رنگ محصول و کاهش عملیات تبدیل کلروفیل به فنوفتین در بعضی از محصولات
  6. حفاظت از کیفیت و قابلیت محصول خشک شده جهت بازگردانی به حالت اولیه
  7. عامل کنترل کننده ph به منظور تاثیرگذاری روی رنگ و وضعیت عمومی محصول حین فرآیند خشک کردن

عملیات بلانچینگ :

عملیات بلانچینگ به دو طریق صورت می گیرد : با اب و با بخار

هر یک از این روش ها دارای مزایا و معایب فراوانی می باشند ، برای مثال در بلانچینگ با آب ، یکسری از مواد تشکیل دهنده محصول مانند ویتامین هایی نظیر ویتامین c در آب حل شده و از عطر و طعم محصول به شدت می کاهند ، لذا سبب کاهش کیفیت محصول می گردد .

در بلانچینگ با بخار علاوه بر اینکه شاهد اتلاف کمتری از مواد قابل حل در آب هستیم اما عملیات نیاز به مدت زمان طولانی تری جهت غیرفعال کردن سیتم های آنزیمی دارد . همچنین در این روش در صورت ضرورت استفاده از مواد شیمیایی ، بلانچینگ خالی از اشکال نخواهد بود .

عملکرد دستگاه های بلانچینگ آبی :

این دستگاه شامل یک منبع استوانه ای افقی سرباز یا سربسته می باشد که در آن آب داغ یا در صورت نیاز مواد شیمیایی می ریزند . محصول به کمک حرکت نقاله حلزونی به جلو رانده می شود آب یا محلول موجود از طریق تزریق بخار آب گرم می شود در این روش دمای آب به 88 تا 99 درجه می رسد . زمان بلانچینگ بسته به نوع محصول و هدف بلانچینگ ، با تغییر سرعت نقاله حلزونی قابل تنظیم و بین 1.5 تا 5 دقیقه متغیر است . آن قسمت از دستگاه که با محلول در تماس است باید از فولاد زنگ نزن باشد .

عملکرد دستگاه بلانچینگ با بخار :

در این روش محصول به کمک نقاله تسمه ای یا حلزونی از داخل اتاقک محتوی بخار عبور می کند زمان انجام بلانچینگ مشابه روش قبل به نوع محصول بستگی دارد . در صورت لزوم استفاده از مواد شیمیایی ، محلول محتوی مواد شیمیایی باید قبل یا بعد یا در حین عبور محصول از اتاقک به آن افشانده شود .

بلانچینگ به روش های دیگری نیز در صنعت کاربرد دارد که از جمله انها می توان به بلانچینگ در قوطی قبل از سربندی ( صنعت کنسروسازی ) ، بلانچینگ با استفاده از حرارت دی الکتریک و بلانچینگ با استفاده از پرتو فروسرخ ( مادون قرمز ) اشاره کرد . اما بلانچینگ با آب و بخار برتری خاصی بر سایر بلانچینگ ها دارد . به منظور انجماد یا خشک کردن محصولات جهت تسهیل در حمل و نقل و جلوگیری از پختن بیش از حد آنها نیز می توان از بلانچینگ با هوای سرد استفاده کرد .

10 - خشک کردن :

دستگاه میوه خشک کن صنعتی

فرآیند خشک کردن به چند روش صورت می گیرد که تعدادی از آنها را در ذیل آورده ایم :

الف) خشک کردن در آفتاب

برخی از میوه جات طی فرآیند رسیدن به طور طبیعی خشک می شوند . بشر نیز جهت افزایش مدت نگه داری مواد غذایی علی الخصوص میوه جات و سبزیجات آنها را به بوسیله قرار دادن در برابر نور آفتاب خشک می کنند . برخی از میوه جات خشک شده بوسیله آفتاب ، در ردیف اقلام مهم و رایج تجاری قرار می گیرند که به طور مدوام در مقیاسی قابل توجه تولید می شوند .

فرآیند خشک سازی با آفتاب در مقیاس تجاری در مناطق با هوای گرم و خشک و بدون باران از اهمیت ویژه ای برخوردار است . مناطق دارای این شرایط در جهان شامل کالیفرنیا در آمریکا ، کشورهای حاشیه دریای مدیترانه ، کشورهای خاورمیانه و قسمت هایی از استرالیا می باشند . در بقیه کشورهای جهان خشک سازی به روش طبیعی در مقیاس کمتری صورت گرفته ، در ایران نیز این عملیات در مناطق دارای شرایط آب و هوایی مناسب رایج می باشد .

ب) خشک کردن صنعتی میوه با استفاده از هوای داغ

خط میوه خشک کن تونلی

روش های صنعتی خشک کردن شامل روش هایی است که محصول در شرایط کنترل شده از نظر گرما ، رطوبت ، سرعت جریان هوا و... رطوبت خود را از دست می دهد . کنترل شرایط ذکرشده منجر به کاهش زمان فرآیند خشک کردن می شود و در برخی موارد نیز سبب ایجاد تغییرات نامطلوب در محصول می شود .

هدف از گسترش و توسعه فرآیند خشک کردن صنعتی میوه ها ، افزایش سرعت و بهبود کیفیت محصول نهایی و روش های خشک سازی پیشین می باشد . یکی از روش های خشک کردن صنعتی ، خشک کردن با جریان سریع هوای داغ در تونل یا قفسه خشک کن می باشد که در برخی میوه جات نظیر سیب همچنان در برج یا کوره های خشک کن صورت می گیرد .

همچنین نیاز است هوای داغ در برج یا کوره های خشک کن به حرکت درآید ، لذا می توان ازفن های مخصوص کمک گرفت . در غیر اینصورت جریان هوا به صورت طبیعی به کمک منبع حرارتی که در قسمت تحتانی برج وجود دارد ، جابجا می شود و روند کار به اینصورت است که هوای داغ از میان محصول که بصورت لایه ای روی کف مشبک ( در مورد برج های خشک کن ) گسترده شده عبور کرده و محصول را خشک می کند . دمای هوا در این خشک کن ها نزدیک 62 تا 82 درجه سانتی گراد و زمان خشک کردن بین 7 تا 12 ساعت می باشد .

در کوره های خشک کن محصولات به صورت لایه های ضخیم روی هم انباشته می شوند ، لذا نیاز است هر از گاهی محصولات به هم زده شده تا خشک شدن یکنواخت باشد . در برج های خشک کن تشتک های محصول از بالا به طرف پایین در حرکت می باشند و محصول خشک از پایین برج خارج و از بالا محصول تازه وارد می گردد .

در تونل های خشک کن که متداول ترین روش خشک کردن صنعتی میوه جات می باشد . میوه جات به صورت لایه های نازک در سینی هایی که بصورت چندتایی در واگن های مخصوص قرار دارند گسترده می شود . واگن ها با عبور از تونل ها به کمک بادبزن های قوی هوای داغ تقویت می شوند ‌. منبع گرما برای گرم کردن هوا ممکن است سوخت مستقیم گاز یا نفت یا لوله های محتوی بخار آب یا گرمای حاصل از مقاومت الکتریکی باشد . روش استفاده از مقاومت الکتریکی پرهزینه ترین روش می باشد .

جریان هوا در کانال ممکن است در جهت حرکت واگن ها ( جریان هم جهت ) و یا به عکس ( جریان غیرهم جهت ) باشد . در برخی موارد ممکن است از هر دو سیستم استفاده شود ، در این مورد در مرحله اول سیستم با جریان هم جهت کار می کند ، به اینصورت که در ابتدا هوای داغ با محصول برخورد می کند و در مرحله دوم سیستم غیر هم جهت به کار گرفته می شود که عمل نهایی خشک کردن است .

روش های دیگر خشک کردن محصولات شامل خشک کردن تصعیدی و خشک کردن بوسیله خشک کن خورشیدی ( خشک کن خورشیدی طبیعی ، خشک کن خورشیدی نیمه مصنوعی ، خشک کن خورشیدی کمکی ) می باشد که در اینجا برای جلوگیری از طولانی شدن طرح ، از پرداختن به آنها اجتناب می کنیم .

11 - بسته بندی محصول نهایی

12 - قرنطینه کردن محصول

13 - انبار محصول نهایی

14 - مواد ضد عفونی کننده

15 - برنامه کنترل بهداشتی

16 - برنامه کنترل آزمایشگاهی


✔️ ماشین آلات خط تولید میوه خشک با ظرفیت 700 تن در سال


دستگاه ها ، ماشین آلات و تجهیزات خط تولید میوه خشک کنی

✳️ دستگاه های خط میوه خشک کنی :

  • دستگاه شستشو سه وان میوه (مدل 13201MSS) ( 1 دستگاه )
  • دستگاه بلانچینگ ( مدل 204937VN از شرکت ویترین نت ) ( 1 دستگاه )
  • میز کار استیل ( 5 متری ) ( 1 عدد )
  • نوار استیل آبگیری ( 5 متری ) ( 1 عدد )
  • اسلایسر و هسته گیر ( دوار 16 طوق ) ( 1 دستگاه )
  • خشک کن طونلی ( مدل 19651VN از شرکت ویترینت ) ( 1 دستگاه )
  • بالابر Z ( آسرولا ، موتور 380 وات سه فاز ) ( 1 دستگاه )
  • بسته بندی چهار توزین ( مدل 1202Skm از شرکت صنعت کاران متحد ) ( 1 دستگاه )
  • تاریخ زن حرارتی ( مدل 1505Skm از شرکت صنعت کاران متحد ) ( 1 دستگاه )

✳️ تاسیسات مورد نیاز کارخانه میوه خشک یا چیپس میوه :

  • ظرفیت تولید : 700 تن در سال
  • تاسیسات برق رسانی : امتیاز برق سه فاز KW 240، سیم  کشی ، تابلو برق و نصب کلید و پریز صنعتی
  • تاسیسات آب رسانی : امتیاز آب سایز 1/5 اینچ ، نصب تجهیزات آب رسانی و لوله کشی ، شیرآلات و تبدیل ها
  • تاسیسات سوخت رسانی : امتیاز گاز با ظرفیت 500 مترمکعب در ساعت، با کنتور 300G ، لوله کشی گاز
  • وسایل سرمایش و گرمایش : بخاری ، کولر ، اطفای حریق ، اعلام حریق

✳️ لوازم و تجهیزات آزمایشگاهی و کارگاهی مورد نیاز کارخانه تولید میوه خشک یا چیپس میوه با ظرفیت 700 تن در سال

  • ترازوی دیجیتال ( دقت دو گرم. ظرفیت 4000 گرم از شرکت لبکو ) ( 1 عدد )
  • هات پلیت ( آلومینیوم ، برقی ، 3000 گرم از شرکت ارزان آزما ) ( 1 عدد )
  • اتوکلاو ( اتوکلاو 100 لیتری از شرکت دی شیمی ) ( 1 عدد )
  • کلد انکوباتور ( انکوباتور 55 لیتری از شرکت ارزان آزما ) ( 1 عدد )
  • هودشیمیایی ( عرض CM100 از شرکت لبكو ) ( 1 عدد )
  • آون 102 درجه ( 45 لیتری از شرکت دی شیمی ) ( 1 عدد )
  • آون 180 درجه ( آون توستر 18 لیتری از شرکت دی شیمی ) ( 1 عدد )
  • سانترفیوژ ( سروفیوژ 18 شاخه از شرکت لبکو ) ( 1 عدد )
  • دسیکاتور ( 18 سانتی متر از شرکت دی شیمی ) ( 1 عدد )
  • انکوباتور ( انکوباتور 50 لیتری از شرکت دی شیمی ) ( 1 عدد )

✳️ جدول زمانبندی اجرای طرح توجیهی میوه خشک یا چیپس میوه :

دول زمانبندی اجرای طرح احداث کارخانه تولید 700 تن میوه خشک یا چیپس میوه

✳️ آب و انرژی مورد نیاز کارخانه تولید میوه خشک :

  • ظرفیت تولید : 700 تن در سال
  • آب مصرفی : 20000 مترمکعب در سال
  • برق مصرفی : 1200000 کیلووات در سال
  • گاز مصرفی : 2500000 مترمکعب درسال
  • بنزین : 6200 لیتر درسال

 ✳️ اشتغال زایی کارخانه تولید میوه خشک یا چیپس میوه :

پرسنل کارخانه تولید سالانه 700 تن میوه خشک یا چیپس میوه :

  • مدیر عامل : 1 نفر
  • مدیر مالی و اداری : 1 نفر
  • مدیر بازرگانی و فروش : 1 نفر
  • نگهبانی : 1 نفر
  • مدیر فنی : 1 نفر
  • مدیر تولید : 1 نفر
  • مدیر کنترل و کیفیت : 1 نفر
  • سرپرست انبار : 1 نفر
  • کارگر : 3 نفر
  • اپراتور خط : 6 نفر

✔️ انواع میوه های پرطرفدار برای خشک کردن کدامند!


انواع میوه ها برای خشک کردن

✳️ در حال حاضر انواع میوه خشک بصورت برگه یا چیپس میوه در کشور تولید می شوند که شامل موارد زیر می باشد :

1 – برگه زردآلو یا قیسی

دسته بندی زردآلوها از نظر طعم به دو گونه هسته تلخ و هسته شیرین صورت می گیرد که از دو طریق خودرو و پیوندی به عمل می آیند . انواع خودرو آن شامل کبابی ، بادامی ، مخملی و معمولی و انواع پیوندی آن شامل آغ تبرزه ، ساری تبرزه و قره تبرزه می باشد .

2 - توت خشک

شامل دو نوعِ توت سیاه ( nigra.morus و توت سفید ) alba.morus می باشد .

3 – گلابی خشک

مهمترین گونه گلابی شامل نوع اروپایی یا ساده ( Communis Pyrus ) و گلابی آسیایی یا گلابی – سیب ( Pyrifolia Pyrus ) می باشد . البته نوع دیگری از گلابی ها با نام گلابی سیبریایی ( Ussuriensis Pyrus ) وجود دارد که طعم خاصی ندارند اما از طریق پیوند با گلابی های اروپایی نوع پایدارتر آن حاصل می گردد .

سایر میوه های پر طرفدار برای خشک کردن

  • انجیر خشک
  • چیپس یا برگه آناناس
  • چیپس یا برگه انبه
  • کوجی بری خشک
  • کشمش شاهانی خشک
  • نارگیل خشک
  • چیپس یا برگه موز
  • چیپس یا برگه توت فرنگی
  • چیپس یا برگه انجیر سیاه
  • چیپس ملون
  • چیپس یا برگه خربزه
  • چیپس یا برگه به
  • چیپس یا برگه شفتالو
  • آلبالو خشک
  • آلو خشک
  • چیپس یا برگه کیوی
  • چیپس یا برگه پرتقال
  • چیپس یا برگه سیب
  • چیپس یا برگه انجیر زرد
  • چیپس خرما
  • چیپس یا برگه هلو

طبق تحقیقات انجام شده میوه های ذکر شده در بالا، بیشترین قیمت را در مقایسه با سایر میوه های ذکر شده دارند. نرخ قیمت خشک شده ی این میوه ها به کلیویی 250 تا 800 هزار تومان می رسد.

✳️ مزایای خشک کردن میوه جات را بشناسیم !

1 - جلوگیری از فساد میکروبی

یکی از روش های جلوگیری از فساد میوه جات ، خشک کردن آنها می باشد . در اثر حذف رطوبت موجود در میوه امکان فساد آن کاهش پیدا کرده و در کنار آن سرعت دیگر واکنش های مضر نیز به مقدار قابل توجهی کم می شود .

2 - تولید فرآورده های جانبی از میوه خشک شده

خشک کردن در برخی موارد سبب تولید فرآورده هایی می شود که مصرف آنها راحت تر می باشد . یکی از بهترین و قدیمی ترین روش های نگه داری مواد غذایی خشک کردن و پودر کردن آن می باشد . در این روش هزینه عمل آوری در مقایسه با سایر روش ها کمتر بوده و پس از عمل آوری نیز نگه داری محصولات به راحتی امکان پذیر است و نیازی به تاسیسات برودتی و سردخانه و... نمی باشد . لذا محصولات در انبارهای مناسب و تایید شده نگه داری می شوند .

3 - کاهش هزینه های ذخیره سازی و حمل و نقل در اثر کاهش وزن و حجم میوه از طریق خشک کردن

4 - تولید ارزش افزوده بالاتر در اثر کاهش وزن

5 - میوه جات خشک سرشار از کلسیم ، آهن ، فسفر و قند می باشند و می توان به عنوان میان وعده های تنقلی مورد مصرف قرار گیرند .


✔️ جایگاه ایران در صنعت میوه خشک کنی


جایگاه ایران در صنعت میوه خشک کنی یا تولید چیپس میوه

کشور ایران در زمینه تولید میوه جات و محصولات تره بار در رده 10 کشور اول جهان قرار دارد . با این وجود معمولا در فصل برداشت 30% از محصولات تولیدی به علت نبود بازار فروش به عنوان ضایعات از بین می روند .

در صورت وجود یک برنامه ریزی مناسب می توان بخشی از این میوه های تازه را در فصل برداشت با حداقل قیمت خریداری کرده و از طریق خشک کردن وارد بازار کرد . این حرکت علاوه بر جلوگیری از هدررفت بخش 30 درصدی محصولات ، کمک بسیاری به کشاورزان کرده و همچنین سبب رسیدن سرمایه گذاران این طرح به سود تولیدی بالاتر از 60% خواهد شد .

✳️ دستاوردهای تکنولوژیکی ایران در زمینه صنعت تولید چیپس میوه یا میوه خشک :

برای اولین بار در کشور در سال 1386 محققان موسسه تحقیقات فنی مهندسی کشاورزی کرج موفق شدند به کمک فرآیند اسمز و فرایینگ به همراه استفاده از پوشش های خوراکی ، چیپس میوه تولید کنند . تلفیق دو فرآیند اسمزی و فرایینگ علاوه بر افزایش 8 تا 10 درصدی تولید محصول خشک نهایی سبب کاهش قابل توجهی از واکنش های نامطلوب قهوه ای شدن آنزیمی محصول می گردد . این فناوری تا به امروز در تولید چیپس محصولاتی نظیر سیب ، موز ، پرتقال ، گلابی ، زردآلو ، هلو و کیوی بکار رفته است .

در هنگام فرآوری محصولات چیپسی علاوه بر ظاهر محصول باید به طعم ، عطر و بافت مواد اولیه نیز توجه کرد . یکی از نقاط ضعف فرآیند تولید چیپس میوه در ایران استفاده از ساده ترین روش خشک سازی یا همان روش سنتی بدون استفاده صحیح از عملیات آماده سازی و خشک کردن به روش آفتابی می باشد که خوشبختانه امروزه سیستم های مکانیزه و صنعتی جایگزین این روش های ناکارآمد سنتی شده و موجبات پیشرفت و رونق این صنعت را فراهم آورده است .

در میان روش های خشک سازی ، استفاده از آفتاب ارزان ترین و در دسترس ترین روش موجود می باشد . در این روش برخلاف روش صنعتی نیازمند نیروی کار بیشتر و فضای وسیع تری برای عملیات خشک سازی می باشیم . علاوه بر آن چون فرآیند خشک کردن محصول به روش سنتی نیازمند زمان طولانی تری می باشد در کنار این زمان طولانی ، کاهش قند بر اثر تنفس و تخمیر محصول را شاهدیم که این امر سبب بدست آوردن محصول نهایی کمتری می شود .

این روش با وجود اینکه ارزانترین روش موجود می باشد معایبی نظیر هجوم حشرات ، فساد بر اثر باران ، آلودگی با خاک و مواد دیگر همراه با وزش باد را شامل می شود که کارایی این روش را پایین می آورد .

از آنجا که در روش صنعتی به راحتی می توان کنترل شرایط را در دست گرفت  لذا به کمک این روش می توان از معایب ذکر شده در روش سنتی جلوگیری کرده و تغییرات احتمالی نامطلوب در محصول را کاهش داده و در نتیجه با تولید محصول مرغوب تری مواجه شد .

متاسفانه یکی از نقاط ضعف کشور در تولیدات فرآورده های غذایی از جمله چیپس میوه جات ، کیفیت پایین بسته بندی محصولات می باشد ، چرا که با وجود رعایت تمام استاندارها در تولید محصول با کیفیت ، عدم استفاده از بسته بندی مطلوب و مرغوب سبب کاهش بازار پسندی محصول می گردد .

از آنجا که به علت شرایط آب و هوایی و اقلیم خاص در ایران  واریته های مختلفی از میوه جات کشت می شود ، طی اطلاعات بدست آمده از سازمان جهاد کشاورزی ، وجود سطح وسیع زیر کشت محصولات باغی در ایران و تنوع و میزان تولید بالای این محصولات در کشور ، لزوم راه اندازی خط تولید چیپس میوه جات به شدت مشاهده می شود .

ایران با دارابودن 15 محصول باغی مهم از نظر تنوع تولید محصولات باغی دارای مقام سوم جهان به همراه ترکیه و بعد از کشورهای چین و آمریکا می باشد . لذا با توجه به این حجم وسیع تولید محصولات باغی ، ایجاد واحدهای فرآوری محصولات پرکاربرد و متنوع و ماندگار از جمله اولویت های سرمایه گذاری در زمینه صنایع غذایی بوده و اطلاعات بدست آمده در همین راستا موید این مطلب می باشد .

✳️ اهمیت استراتژیکی میوه خشک یا چیپس میوه در دنیای امروز

از جمله دلایل رونق فرآیند خشک سازی محصولات و صادرات آن به اقصی نقاط جهان می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • توزیع نامناسب صنایع غذایی و انواع محصولات کشاورزی و فصلی
  • منطقه ای بودن تولید بسیاری از محصولات در جهان
  • نیاز بیش از حد برخی از کشورها به این گونه محصولات به سبب شرایط ویژه اقلیمی
  • هزینه های زیاد حمل و نقل سبریجات و میوه های تازه
  • محدود بودن زمان نگه داری میوه جات

همانگونه که گفته شد مواد غذایی خشک شده علاوه بر بالابربودن زمان نگه داری ، کم حجم بودن محصول ، بی نیازی از سردخانه جهت نگه داری ، به راحتی بسته بندی شده و از لحاظ مسائل ترابری و حمل و نقل با هیچ مشکل خاصی رو به رو نیستند که همین مسئله سبب سهولت در امر صادرات و واردات محصول شده و افراد بسیاری را به سرمایه گذاری در این بخش جذب می کند .

کشورهای تولید کننده میوه خشک

از کشورهای مطرح در زمینه تولید چیپس میوه جات می توان به کشور آفریقای جنوبی برای تولید سیب ، گلابی و هلو ، ترکیه برای تولید زرد آلو و انجیر و آرژانتین برای تولید آلو اشاره کرد . علاوه بر آن ایران در زمینه تولید آلو ، سیب ، گلابی ، کیوی و هلوی خشک درجه 1 حرف های زیادی برای گفتن دارد .


✔️ کدهای آیسیک و تعرفه گمرکی چیپس میوه جات 

کد آیسیک و کد تعرفه گمرکی مرتبط با صنعت تولید چیپس میوه جات

کد های آیسیک انواع چیپس میوه

  • کد آیسیک میوه خشک بصورت کامل یا اسلایس و قطعه قطعه شده ( پیش فرآوری نشده ) : 1513412363
  • کد آیسیک میوه خشک ( پیش فرآوری شده ) : 1513412380
  • کد آیسیک چیپس میوه : 1513512496
  • کد آیسیک انواع میوه و سبزیجات خشک ( فرآوری شده یا نشده ) : 1513312362
  • کد آیسیک برگه میوه جات : 15131122
  • کد آیسیک توت خشک : 15131121
  • کد آیسیک زردآلو خشک یا برگه زردآلو ( بصورت کامل یا اسلایس و قطعه قطعه شده ) : 1513512364
  • کد آیسیک هلو خشک یا برگه هلو ( بصورت کامل یا اسلایس و قطعه قطعه شده ) : 1513512365
  • کد آیسیک انجیرخشک ( بصورت کامل یا اسلایس و قطعه قطعه شده ) : 1513512367
  • کد آیسیک آلو خشک : 1513512369
  • کد آیسیک سیب خشک : 1513512372
  • کد آیسیک موز خشک : 1513512377
  • کد آیسیک پرتقال خشک : 1513512375
  • کد آیسیک نارنگی خشک : 1513512376
  • کد آیسیک آناناس خشک : 1513512374
  • کد آیسیک آلبالو خشک : 1513512370
  • کد آیسیک کیوی خشک : 1513512373

کدهای تعرفه گمرکی انواع چیپس میوه

  • کد تعرفه گمرکی میوه خشک ( پیش فرآوری شده ) : 08135000
  • کد تعرفه گمرکی چیپس میوه : 08135000
  • کد تعرفه گمرکی زردآلو خشک ( بصورت کامل یا اسلایس و قطعه قطعه شده ) : 08131000
  • کد تعرفه گمرکی هلو خشک ( بصورت کامل یا اسلایس و قطعه قطعه شده ) : 08094000
  • کد تعرفه گمرکی آلو خشک : 08132000
  • کد تعرفه گمرکی سیب خشک : 08133000
  • کد تعرفه گمرکی موز خشک : 08030000
  • کد تعرفه گمرکی پرتقال خشک : 08051000
  • کد تعرفه گمرکی نارنگی خشک : 08052000
  • کد تعرفه گمرکی آناناس خشک : 08043000

✔️ مساحت زمین و ابنیه کارخانه تولید 700 تن میوه خشک در سال !

کارخانه تولید میوه خشک یا چیپس میوه

✳️ زمین و محوطه سازی مورد نیاز کارخانه تولید میوه خشک :

  • ظرفیت تولید : 700 تن در سال
  • زمین : 3000 مترمربع
  • خاکبرداری و تسطیح : 3360 مترمکعب
  • حصار کشی و درب : 270 متر
  • آسفالت و محوطه سازی ( 5 درصد مقدار زمین ) : 290 مترمربع
  • ایجاد فضای سبز روشنایی ( 1 درصد مقدار زمین ) : 58 مترمربع

✳️ ساختمان سازی مورد نیاز کارخانه تولید چیپس میوه :

  • ظرفیت تولید : 700 تن در سال
  • سالن تولید ( سوله ) : 700 مترمربع
  • انبار مواد اولیه و محصول ( سوله ) : 300 مترمربع
  • ساختمان اداری ( آجر و تیرچه و پوشش ) : 50 مترمربع
  • رفاهی و نگهبانی ( آجر و تیرچه و پوشش ) :  30 مترمربع

✍️ جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید انواع میوه خشک ( به روز + کامفار + مشاوره ) ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ،با ما تماس بگیرید .


📚 دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ تولید انواع میوه خشک صنعتی


👈 توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید.

فايل‌ها:
rarطرح توجیهی تولید میوه جات خشک یا چیپس میوه در زمینی به مساحت 312 متر مربع با ظرفیت تولید 100 تن در سال آپدیت سال 1401 (با کامفار جمعا 117 صفحه) (WORD+PDF) ( اختصاصی - برای اشتراک سه ماهه و بالاتر )
تاريخشنبه, 02 ارديبهشت 1402 13:11
حجم فايل 2.39 MB
دانلود 9

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

rarطرح توجیهی تولید انواع سس 7000 تن+بسته بندی حبوبات 6000 تن+بسته بندی خشکبارفرآوری شده 5000 تن+تولید میوه جات خشک 300 تن+تولید انواع ادویه فرآوری شده 200 تن+کامفار مجموعا 147 صفحه سال 1401 ( Word + Pdf ) ( اختصاصی - برای اشتراک سه ماهه و بالاتر ) داغ
تاريخپنج شنبه, 17 شهریور 1401 22:39
حجم فايل 4.92 MB
دانلود 128

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

rarطرح توجیهی کارخانه تولید میوه خشک + کامفار 135 صفحه سال 1400 (pdf و word)( اختصاصی برای اشتراک شش ماه و یکساله )
تاريخیکشنبه, 01 اسفند 1400 21:57
حجم فايل 2.95 MB
دانلود 58

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

rar* طرح توجیهی و مطالعات بازار انواع میوه خشک 700 تن 37 صفحه سال 1400 ( ویژه - برای اشتراک شش ماه و یکساله )
تاريخیکشنبه, 19 دی 1400 18:46
حجم فايل 1.05 MB
دانلود 20

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

rarطرح توجیهی تولبد چیپس میوه و بسته بندی ادویه در زمینی به مساحت 360 متر مربع ، 83 صفحه - آپدیت سال 99 (pdf+word)( اختصاصی - برای اشتراک شش ماه و یکساله )
تاريخیکشنبه, 26 تیر 1401 15:08
حجم فايل 1.85 MB
دانلود 28

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

rarطرح توجیهی تولید چیپس میوه و خشک کردن میوجات و سر درختی ها ( زردآلو ، هلو ، سیب و کشمش) 25 صفحه سال 98 داغ
تاريخسه شنبه, 07 دی 1400 15:30
حجم فايل 851.24 KB
دانلود 125

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی بسته بندی انواع سبزی خشک 86 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخجمعه, 12 آبان 1396 21:23
حجم فايل 1.09 MB
دانلود 615

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید پیاز خشک آماده طبخ 60 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 15 آبان 1396 01:31
حجم فايل 947.11 KB
دانلود 331

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید ﺧﺸﮏ ﮐﺮدن ذرت 79 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 15 آبان 1396 02:09
حجم فايل 814.77 KB
دانلود 279

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی سبزی خشک کنی 53 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 15 آبان 1396 10:58
حجم فايل 1.31 MB
دانلود 347

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید ﺳﺒﺰﻳﺠﺎﺕ خشک 105 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 15 آبان 1396 10:59
حجم فايل 770.02 KB
دانلود 345

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید ﭼﯿﭙﺲ ﻣﯿﻮه ﺑﺴﺘﻪ ﺑﻨﺪ یﺷﺪه 89 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 15 آبان 1396 02:05
حجم فايل 3.78 MB
دانلود 315

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید میوه خشک ( زرد آلو و هلو خشک ، انجیر و سیب خشک ) سال 94 داغ
تاريخچهارشنبه, 12 دی 1397 11:38
حجم فايل 492.69 KB
دانلود 329

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipکتاب آموزش خشک کردن و فراوری انواع میوه های هسته دار و دانه دار در خانه 100 صفحه
تاريخجمعه, 31 تیر 1401 16:35
حجم فايل 5.52 MB
دانلود 32

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipراهنمای برندسازی محصولات کشاورزی و غذایی 114 صفحه
تاريخجمعه, 31 تیر 1401 16:14
حجم فايل 8.41 MB
دانلود 22

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

صنایع غذایی

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories