طرح توجیهی ریخته گری قطعات فولادی و چدنی ⭐️ مجوز و وام
- فاطمه فاتحی اعظم
- طرحهای توجیهی صنایع فلزی و ریخته گری
جهت نگارش مطالعات بازار و طرح توجیهی ریخته گری قطعات فولادی و چدنی با اطلاعات کاملاً به روز ، با فرمت DOC و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا میتوانید فایل pdf طرح های توجیهی ریخته گری چدن خاکستری و نشکن ( داکتیل ) و ریخته گری قطعات فولادی و چدنی را که قدیمی هستند ، صرفا جهت مطالعه از انتهای صفحه دانلود نمایید.
✔️ ریخته گری قطعات فولادی و چدنی ، کسب و کاری استراتژیک در صنعت قطعه سازی و ماشین آلات
برای شکل دهی چدن و فولاد و تبدیل آنهـا بـه قطعـات و محـصولات مـورد نظـر ، روش هـای مختلفی وجود دارد که ریخته گری یکی از آن روش ها می باشد و در طرح حاضر نیز هـدف تولیـد قطعات چدنی و فولادی از این روش می باشد.
موارد مصرف قطعات صنعتی چـدنی و فـولادی در صنایع مختلف بسیار متنوع و متعـدد اسـت و در یک کلام میتوان گفت که قطعات فولادی و چدنی مـورد اسـتفاده در صـنعت کـه از طریق روش هـای دیگر شکل دهی ، قابل تولید نمی باشند ، از طریق ریخته گری ، تولید و عرضـه مـی گردنـد و بنابراین تعداد، تنوع و موارد کاربرد قطعات ریخته گری چدنی و فولادی بسیار بالا اسـت .
یکی از موارد کاربرد مهم ریخته گری قطعات فولادی و چدنی ، در صـنعت خـودرو اسـت کـه در حـال حاضر صدها واحد صنعتی مشابه طرح حاضر در کشورمان مشغول قطعه سازی بـرای خـودرو می باشند.
ماشین آلات صنعتی و کشاورزی از دیگر موارد کاربرد قطعات چدنی و فولادی تولید شده با روش ریخته گری است و اهمیـت ایـن ماشین آلات نیز برای همگان روشن و شفاف می باشد. بنابراین در مجمـوع ملاحظـه میگـردد کـه قطعات تولیدی طرح به عنوان زیر ساخت های صنعت کشور به شمار میاینـد و از درجـه اهمیـت بالایی برخوردار می باشند.
از این روش ریخته گری برای تولید قطعات صنعتی فولادی و قطعات چدن خاکستری با قابلیت چکش خواری ، قطعات چدن سفید ضد سایش و ضد خوردگی و در نهایت برای تولید قطعات چدن داکتیل یا چدن نشکن استفاده میکنند.
خصوصیات زیر سبب میشود که برای تولید قطعات ، از روش ریخته گری استفاده کنیم :
- پیچیدگی فنی قطعه و عدم قابلیت تولید آن از طریق سایر روش های تولید
- عدم نیاز به خصوصیات و مشخصه هـای فنـی خـاص از نظـر سـاختار کریـستالی مواد
- قیمت های نسبتاً پایین
- امکان پذیری انجام ماشینکاری پس از مرحله ریخته گری و ایجـاد سـطح صـاف و ابعاد دقیق
برخی از موارد کاربرد قطعات چدنی و فولادی تولید شده با روش ریخته گری به قرار زیر میباشد :
- صنعت خودرو : سیلندر موتور - سرسیلندر- پولی ها
- صنعت کشتی سازی : لنگر کشتی - قطعات بدنه - بالشتک ها
- صنایع ریلی : متعلقات ریل راه آهن - قطعات واگن ها - بالشتک ها
- صنعت ماشین سازی و تجهیزات : پولی ها - شاسی ها - فرمان های حرکت - ریل ها - بدنه - بدنه الکتروموتورها و پمپ ها - بدنه گیربکس ها - چرخ دنده ها - کفشک قالب ها - پیچ و مهره
- صنعت تأسیسات : اتصالات لول هکشی - رادیاتور موتورخانه مرکزی - فلنچ ها - کرپ یها – بدنه پمپ ها - شیرآلات صنعتی -کوپلینگ ها
- صنعت کشاورزی : قطعات تراکتور - خرمن کوب و خیش
- صنایع نظامی : قطعات مختلف نظامی
- لوازم خانگی : قطعات بخاری و آبگرمکن - فر
- سایر : میخ سرپهن شمع کوبی
اما پیش از بررسی طرح توجیهی ریخته گری قطعات چدنی و فولادی ، در ابتدا بهتر است با آلیاژ چدن و انواع آن آشنا شویم پس با ما تا انتهای مقاله همراه باشید .
آشنایی مختصر با چدن سفید ، چدن خاکستری و چدن نشکن ( داکتیل ) :
چدن ها (cost iron) ، آلیاژی از آهن ، کربن و سیلیسیم است کـه همـواره محتـوی عناصـری در حد جزئی (کمتر از 1 درصد) و غالبا عناصر آلیاژی (بیشتر از 1 درصد) بوده و به حالـت ریختگی یا پس از عملیات حرارتی به کار برده می شود.
آلیاژهای چدن در کارهای مهندسی کـه در آنهـا چـدن معمولی ناپایدار است به کار مـی رونـد . اساسـا خـواص مکـانیکی چـدن بـه زمینـه سـاختاری آن بستگی دارد و مهمترین زمینه ساختار چدن ها عبارتند از : فریتـی ، پرلیتـی ، بینیتـی و آسـتینتی .
انتخاب نوع چدن و ترکیب آن براساس خواص و کاربردهای ویژه مربوطه تعیین می شود .
چدن ها به دو گروه اصلی طبقه بندی می شوند، آلیاژهایی ابری مقاصد عمومی که موارد اسـتعمال آنها در کاربردهای عمده مهندسی است و آلیاژهای بـا منظـور و مقاصـد ویـژه از جملـه چـدنهای سفید و آلیاژی که برای مقاومت در برابر سایش ، خوردگی و مقاوم در برابر حرارت بـالا مـورد استفاده قرار می گیرند .
همچنین چدن خاکستری خاصیت چکش خواری دارد و چدن داکتیل یا نشکن هم همانطور که از نامش پیداست خاصیت نشکن بودن را داراست. در انتهای مقاله به بررسی جامع انواع چدن خواهیم پرداخت.
✔️ کد آیسیک و تعرفه گمرکی صنعت تولید قطعات صنعتی از چدن و فولاد به روش ریخته گری
کدهای آیسیک ریخته گری قطعات فولادی و چدنی به قرار زیر میباشد :
- انواع ریخته گری فولاد و آهن : 27311110
- ریخته گری قطعات فولادی : 27311111
- ریخته گری چدن نشكن (داكتیل) : 27311115
شماره تعرفه گمرکی تولید قطعات صنعتی از چدن و فولاد به روش ریخته گری :
قطعات مورد مطالعـه از کاربردهـای متنـوعی در صـنعت برخـوردار هـستند از این رو وزارت بازرگانی نیز شماره تعرفه های متنوعی برای آن وضع کرده است :
✳️ الف) کد تعرفه گمرکی قطعات خودرو
شماره تعرفه گمرگی قطعات خودرو بر اساس سهم تولید داخل آنها تعیـین شـده اسـت . از آنجایی که قطعات مورد مطالعه در قسمت های مختلف خودرو دارای کاربرد هستند ، لذا نمـی تـوان قطعه خاص را تعیین و شـماره تعرفـه دقیقـی را بـرای آن عنـوان کـرد .
قطعــات منفــصله بــرای تولیــد خودروهــای اتوبوس و مینی بوس :
- کد تعرفه گمرکی خودروهــای اتوبوس و مینی بوس با ساخت داخل کمتر از 14 درصد : 98870210 (حقوق ورودی : 20 درصد )
- کد تعرفه گمرکی خودروهــای اتوبوس و مینی بوس با ساخت داخل بیشتر از 14 درصد : 98870230 ( حقوق ورودی : 4 درصد )
- کد تعرفه گمرکی خودروهــای اتوبوس و مینی بوس با ساخت داخل 14 لغایت 40 درصد : 98870220 ( حقوق ورودی : 10 درصد )
کد تعرفه گمرکی قطعات منفصله برای تولید سواری :
- تقسیم بندی این قطعات از 14 درصد ساخت داخل تا 90 درصد به صورت پلکانی میباشد : شـماره تعرفـه بـر حـسب درصـد ســاخت داخــل از 98870311 تــا 98870338 است. حقوق ورودی بر حسب درصد ساخت داخل از 27 تا 90 درصد متغیر است.
✳️ ب) قطعات صنعتی غیر خودرو
تعداد و تنوع قطعات صنعتی بسیار متنوع است از این رو این قطعات با توجه به مـوارد کـاربرد آن طبقه بندی و شناسائی می گردند .
بنابر ایـن در این جـا نمونـه ای از قطعـات بـه همـراه شـماره تعرفه گمرکی آنها در جدول زیر جمع بندی شده است :
- کد تعرفه گمرکی مصنوعات ریخته شده از چدن و فولاد : 732510 ( حقوق ورودی : 15 درصد )
- کد تعرفه گمرکی لوازم و اتصالات لوله کشی : 730719 ( حقوق ورودی : 15 درصد )
- کد تعرفه گمرکی فلانچ ها : 730721 ( حقوق ورودی : 25 درصد )
- کد تعرفه گمرکی لنگر کشتی : 7316 ( حقوق ورودی : 15 درصد )
- کد تعرفه گمرکی رادیاتور برای حرارت مرکزی از چدن : 732211 ( حقوق ورودی : 40 درصد )
- کد تعرفه گمرکی اشیاء ریخته شده از چدن و فولاد که در جای دیگر عنوان نشده : 732599 ( حقوق ورودی : 15 درصد )
✔️ مواد اولیه و فرایند تولید قطعات صنعتی از چدن و فولاد به روش ریخته گری
✳️ مواد اولیه مصرفی در تولید قطعات صنعتی از چدن و فولاد به روش ریخته گری با ظرفیت 1000 تن در سال :
- انواع فولاد ریخته گری و چدن : 1070 تن در سال
✳️ مراحل تولید قطعات فولادی و چدنی از طریق ریخته گری
ریخته گری فولاد و چدن یکی از روش های بسیار قدیمی در تولید قطعات صنعتی می باشـد . در این روش فلز مذاب در قالب های ماسه ای و یا دائمـی ریختـه شـده و بـا انجمـاد آن، قطعـه از قالب خارج شده و با انجام ماشینکاری ، قطعه به شکل ، ابعاد و صافی سـطح مـورد نظـر رسـانده می شود .
ماده اولیه در فرایند ریخته گری ، شمش فولاد است ، ولی مواد آلیاژ سـازی و یا مـواد جوانه زا در مذاب را نیز می توان در ردیف مواد اولیه مصرفی تولید طبقـه بنـدی کـرد .
موضـوع دیگری که در اینجا باید گفت این است که در تولید قطعات صنعتی ، روش تولید بـر اسـاس شـکل ظاهری و همچنین خصوصیات فنی مـورد انتظـار از آن انتخـاب می گـردد . لـذا در مـورد روش تولید ریخته گری باید گفت که قطعات تولید شده از این روش از طرق دیگر قابل تولید نمی باشد .
با توجه به فرایند تعریف شده، شرح فرایند به صورت زیر قابل تعریف است:
1 ) انتخاب مواد اولیه :
مواد اولیه مورد استفاده در تولید قطعات صنعتی به روش ریخته گری را انواع فـولاد و چـدن تشکیل می دهند. آنالیز دقیق مواد اولیه در خصوصیات مکانیکی و فنـی قطعـه نهـایی نقـش بسیار مهمی را ایفا می نماید از این رو انتخاب مواد اولیه (نوع ترکیب فولاد یا چـدن ) اولـین مرحلـه فراینـد تولید محسوب می گردد.
2 ) آماده سازی مواد اولیه :
برخی قطعات مورد استفاده در ساخت ماشـین آلات صـنعتی، نیازمنـد اسـتفاده از قطعـاتی بـا مشخـصه هـای مکـانیکی خـاص هـستند کـه ایـن مشخـصات در مـواد اولیـه موجـود بـازار قابـل استحصال نمی باشـد .
از این رو لازم اسـت خـواص مـواد اولیـه مـورد اسـتفاده از طریـق عملیـات متالوژیکی بهبود پیدا نماید . کربن دهی، نیتروژنیزاسیون و موارد مشابه از عملیات بهبـود خـواص مکانیکی مواد اولیه محسوب می گردد که این عملیات روی مواد اولیه مورد اسـتفاده قطعـه سـازی انجام می گیرد.
3 ) ذوب شمش فولاد و چدن :
فولاد و چدن مورد استفاده در ساخت قطعات بـه صورت شـمش تهیـه شـده و در کـوره هـای القائی ذوب و جهت ریخته گری آماده می گردد .
4 ) ریخته گری :
مذاب فولاد یا چدن در داخل قالب های ماسه ای یا دائمی ریخته گری می گـردد . فراینـد ریختـه گری از لحاظ آهنگ ریخته گری و خنک کاری از اهمیت و حساسیت بالائی برخوردار می باشد .
5 ) در آوردن قطعه منجمد شده از قالب و تریم آن :
قطعه ریخته گری پس از انجماد از قالب ماسه ای یا دائمی خارج شده و کلیه زوایـد آن بریـده می شود.
6 ) ماشینکاری قطعه و رساندن آن به شکل و ابعاد نهایی :
قطعه ریخته گری شده از ابعاد و صافی سطح قابل قبولی برخوردار نیست . از این رو پـس از ریخته گری از طریق ماشین کاری به وسیله ماشین ، به دقت ابعاد و صافی سطح مـورد نیاز رسانده می شود .
با توجه به فرایند تولید ذکر شده، تولید قطعات مورد مطالعه در دو گروه قابل طبقه بندی است :
گروه اول : این گروه اقدام به انتخاب مواد اولیه ، آماده سازی آن ، ریختـه گـری و تولیـد قطعـه خام را انجام داده و در نهایت قطعه ریخته شده را به گروه دوم می فروشند .
گروه دوم : این گروه قطعه ریخته شده خام را از کارگاه هـای ریختـه گـری خریـداری کـرده و سپس اقدام به ماشینکاری و رساندن قطعه به شکل و ابعاد نهایی می نمایند.
✔️ زمین ، محوطه سازی و ساختمان سازی مورد نیاز جهت احداث کارخانه تولید قطعات صنعتی از چدن و فولاد به روش ریخته گری با ظرفیت 1000 تن در سال
زمین و محوطه سازی مورد نیاز به قرار زیر می باشد :
- زمین : 760 مترمربع
- فضای سبز : 185 مترمربع
- خیابان کشی و پارکینگ : 275 مترمربع
- دیوار کشی : 190 مترمربع
ساختمان سازی تولیدی و اداری به قرار زیر می باشد :
- سالن تولید : 500 مترمربع
- انبارها : 100 مترمربع
- ساختمان پشتیبانی تولید : 60 مترمربع
- اداری – خدماتی : 60 مترمربع
- سایر : 40 مترمربع
✔️ ماشین آلات و تجهیزات و تاسیسات کارخانه تولید قطعات صنعتی از چدن و فولاد به روش ریخته گری با ظرفیت 1000 تن در سال
✳️ ماشین آلات مورد استفاده کارخانه تولید قطعات صنعتی از چدن و فولاد به روش ریخته گری
- کوره ذوب پاتیلی با دمای 2000c° : 1 عدد
- کوره عملیات حرارتی فولاد و چدن : 1 عدد
- ماشین تراش : 2 دستگاه
- ماشین فرز : 2 دستگاه
- ماشین دریل : 2 دستگاه
- ماشین برش زواید : 1 دستگاه
✳️ تجهیزات مورد استفاده کارخانه تولید قطعات صنعتی از چدن و فولاد به روش ریخته گری
- قالب های ماسه ای : 4 عدد
- قالب های دائمی : 4 عدد
- تجهیزات مذاب ریزی : --
- تجهیزات کارگاه مل سازی : --
✳️ تاسیسات مورد نیاز کارخانه تولید قطعات صنعتی از چدن و فولاد به روش ریخته گری با ظرفیت 1000 تن در سال :
- هوای فشرده : فشار 7 بار به همراه کلیه تجهیزات لازم
- آب
- تاسیسات سوخت : شامل تانک سوخت و یا انشعاب گاز
- تلفن و ارتباطات
- تأسیسات گرمایشی و سرمایشی
✳️ میزان آب و سوخت و برق مصرفی سالانه کارخانه تولید قطعات صنعتی از چدن و فولاد به روش ریخته گری با ظرفیت 1000 تن در سال :
- آب مصرفی : 1400 متر مکعب
- برق مصرفی : 200 کیلووات
- سوخت مصرفی : 20000 لیتر
✳️ نیروی انسانی مورد نیاز جهت بهره برداری از کارخانه تولید قطعات صنعتی از چدن و فولاد به روش ریخته گری با ظرفیت 1000 تن در سال :
- کارشناس فنی : 3 نفر
- کارشناس اداری – مالی : 2 نفر
- کارشناس فروش : 1 نفر
- تکنسین فنی : 4 نفر
- کارگر فنی ماهر : 5 نفر
- کارگر فنی نیمه ماهر : 4 نفر
- کارمند اداری : 2 نفر
- منشی – راننده – نگهبان : 4 نفر
- جمع : 25 نفر
✔️ آشنایی جامعتر و دقیق تر با چدن سفید ( آلیاژی ) ، چدن خاکستری و چدن داکتیل ( نشکن )
✳️ معرفی چدن های خاکستری
چدن های خاکستری جزو مهمترین چدن های مهندسی هستند که کاربردی زیاد دارند نام این چدن ها از خـصوصیات رنـگ خاکـستر ی سـطح مقطـع شکـست آن و شـکل گرافیـت مـشتق می شود. خواص چدن های خاکستری به اندازه ، مقدار و نحـوه توزیـع گرافیـت هـا و سـاختار زمینــــه بــــستگی دارد .
خــــود ایــــن هــــا نیــــز بــــه کــــربن و سیلیــــسیم (C.E.V=%C+%⅓Si+%⅓P) و همچنین روی مقادیر جزئی عناصـر ، افزودنـی هـای آلیاژی ، متغیرهای فرایندی مانند، روش ذوب ، عمل جوانه زنی و سرعت خنـک شـدن بـستگی پیدا می کنند.
اما به طور کلی این چدنها ضریب هدایت گرمایی بالایی داشته، مدولاستیـستیه و قابلیت تحمل شوکهای حرارتی کمی دارنـد و قطعـات تولیـدی از ایـن چـدن هـا بـه سـهولت ماشینکاری و سطح تمام شده ماشینکاری آنهـا نیـز مقـاوم در برابـر سـایش از نـوع لغزشـی است.
این خواص آنها را برای ریختگی هایی که در معرض تنش های حرارتی محلـی که بـا تکـرار تنشها هستند، مناسب می سازد. افـزا یش میـزان فریـت در سـاختار باعـث اسـتحکام مکـانیکی خواهد شد.
این نوع حساس بودن به مقاطع نـازك و کلفـت در قطعـات چـدنی بدنـه موتورهـا مـشاهده مـی شـود دیـواره نـازك و لاغـر سـیلندر دارای زمینـه ای فریتـی و قـسمت ضـخیم نشیمنگاه یاتاقان ها زمینه ای با پرلیت زیاد را پیدا مـی کنـد .
همچنـین در سـاخت ماشـین آلات عمومی ، کمپرسورهای سبک و سنگین ، قالب ها ، میل لنگها ، شیر فلکه هاو اتصالات لوله ها و غیره از چدنهای خاکستری استفاده می شود .
✳️ چدن های نشکن یا داکتیل
چدن های داکتیل یا نشکن ، در سال 1948 در فیلادلفیـای آمریکـا در کنگـره جامعـه ر یختـه گـران معرفـی شـد . توسعه سریع آن در طی دهه 1950 آغاز و مصرف آن در طی سال های 1960 روبـه افـزایش نهاده و تولید آن با وجود افـت در تولیـد چـدن هـا پـایین نیامـده اسـت .
شاخـصی از ترکیـب شیمیایی این چدن بـه صـورت کـربن 7,3% ، سیلیـسیم 5,2% ، منگنـز 0.3% ، گـوگرد 10.0 % ، فسفر10.0 % و منیزیم40.0 % است.
وجود منیـزیم ایـن چـدن را از چـدن خاکـستری متمـایز می سازد . ابری تولید چدن گرافیت کروی از منیـزیم و سـریم اسـتفاده مـی شـود کـه از نظـر اقتصادی منیزیم مناسب و قابل قبول اسـت .
جهـت اصـلاح و بازیـابی بهتـر منیـزیم برخـی از اضافه شونده هایی از عناصر دیگر با آن آلیاژ می شوند و این باعث کاهش مـصرف منیـزیم و تعدیل کننـده آن اسـت .
منیـزیم ، اکـسیژن و گـوگرد زدا اسـت نتیجتـا منیـزیم وقتـی خواهـد توانست شکل گرافیتها را به سمت کروی شدن هدایت کنـد کـه میـزان اکـسیژن و گـوگرد کـم باشند.
اکسیژن زداهایی مثل کربن و سیلیسیم موجود در چدن مایع ایـن اطمینـان را مـی دهنـد که باعث کاهش اکسیژن شـوند ولـی فرآینـد گـوگرد زدایـی اغلـب بـرا ی پـا یین آوردن مقـدار گوگرد لازم است.
از کاربردهای چدن نشکن یا داکتیل ، در خودروسازی و صـنایع وابـسته بـه آن مـثلا در تولید مفصل های فرمان و دیسک ترمزها ، در قطعات تحت فـشار در درجـه حـرارت هـای بالا مثل شیر فلکه ها و اتصالات برای طرحهای بخار و شـیمیایی غلتکهـای خـشک کـن نـورد کاغذ ، در تجهیزات الکتریکی کشتی ها ، بدنه موتور ، پمپ ها و غیره است .
✳️ معرفی چدن های آلیاژی یا چدن سفید
کربن چدن آلیاژی به صورت بلور سمانتیت کربید آهـن ، (Fe3C) مـی باشـد کـه از سـرد کـردن سریع مذاب حاصل می شود و این چدن هـا بـه آلیاژهـا ی عـاری از گرافیـت و گرافیـت دار تقـسیم می شوند و به صورتهای مقاوم به خوردگی ، دمای بالا، سایش و فرسایش می باشند . چدن های بدون گرافیت شامل سه نوع زیر می باشد :
چدن سفید پرلیتی :
ساختار این چدنها از کاربیـدهای یکنواخـت برجـسته و تـوپر M3C در یک زمینه پرلیتی تشکیل شده است .این چـدنها مقـاوم در برابـر سـایش هستند و هنوز هم کاربرد داشته ولی بی نهایت شکننده هستند لذا توسط آلیاژهـا ی پرطاقت دیگری از چدن های سفید آلیاژی جایگزین گشته اند .
چدن سفید مارتنزیتی ( نیکل سخت ) :
نخستین چدن های آلیاژی که توسعه یافتنـد آلیاژهای نیکل_سخت بودند. این آلیاژها به طور نسبی قیمـت تمـام شـده کمتـری داشته و ذوب آنها در کوره کوپل تهیه شده و چدن های سـفید مـارتنزیتی دارای نیکل هستند. Ni به عنوان افزایش قابلیت سختی پذیری برای اطمینـان از اسـتحاله آستنیتی به مارتنزیتی در طی مرحله عملیات حرارتی به آن افزوده مـی شـود .
ایـن چدن ها حاوی Cr نیز به دلیل افزایش سختی کاربید یوتکتیک هـستند . ایـن چـدنها دارای یک ساختار یوتکتیکی تقریبا نیمه منظم ، با کاربیدهای یکنواخـت برجـسته و یکپاره M3C هستند که بیشترین فاز را در یوتکتیک دارند و ایـن چـدنها مقـاوم در برابر سایش هستند .
چدن سفید پرکرم :
چدن های سفید با Cr زیاد ترکیبی از خصوصیات مقاومـت در برابر خوردگی ، حرارت و سایش را دارا هستند این چدنها مقاومت عالی بـه رشـد و اکسیداسیون در دمای بالا داشته و از نظـر قیمـت نیز از فولادهـا ی ضـد زنـگ ارزان تر بوده و درجاهـا یی کـه در معـرض ضـربه و یـا بازهـای اعمـالی زیـادی نیستند به کار برده می شوند این چدنها در سه طبقه زیر قرار می گیرند :
- چدنهای مارتنزیتی با Cr %12-28
- چدنهای فریتی با 34- 30% Cr
- چدنهای آستنیتی با 30-15%Cr و 15-10% Ni برای پایداری زمینه آستنیتی در دمای پایین .
طبقه بندی این چدنها براساس دمای کار ، عمر کارکرد در تنش های اعمالی و عوامل اقتصادی است. کاربرد این چدنها در لوله های رکوپراتو ، میله ، سینی ، جعبه در کوره های زینتر و قطعات مختلف کوره ها، قالب های ساخت بطری شیشه و کاسه نمدهای فلکه ها است .
چدن های گرافیت دار :
چدن های آستنیتی : شامل دو نوع (نیکل_مقـاوم ) و نیکروسـیلال Ni-Si ، کـه هـر دو نـوع ترکیبـی از خـصوصیات مقاومـت در برابـر حـرارت و خـوردگی را دارا هستند.
اگرچه چدن های غیر آلیاژی به طـور کلـی مقـاوم بـه خـوردگی بـویژه در محیط های قلیایی هستند، این چدنها به صورت برجسته ای مقاوم بـه خـوردگی در محیط هایی مناسب و مختص خودشان هستند.
چدن های نیکل مقاوم آسـتنیتی بـا 4 گرافیت لایه ای که اخیرا عرضه شده اند نیز از خواص مکانیکی برتری برخوردار بـوده ولی خیلی گران هستند. غلظت نیکل و کرم در آنها بسته به طبیعت محـیط خورنـده شـان تغییـر مـی کنـد. مهمتـرین کاربردهـا شـامل پمپهـای دنـده ای حمـل اسـید سولفوریک، پمپ خلا و شیرهایی که در آب دریا مصرف می شوند، قطعات مـورد استفاده در سیستم های بخار و جابـه جـایی محلـولهـای آمونیـاکی، سـود و نیـز ابری پمپاژ و جابجایی نفت خام اسیدی در صنایع نفت هستند .
چدن های فریتی که شامل دو نوع زیر می باشد :
چدن سفید 5% سیلیـسیم در سـیلال که مقاوم در برابر حرارت می باشـد و نـوع دیگـر چـدن پرسیلیـسیم (15%) کـه از مقاومتی عالی به خوردگی در محیطهای اسیدی مثـل اسـید نیتریـک و سـولفوریک در تمام دماها و همه غلظتها برخوردارند. اما برخلاف چدن هـا ی نیکـل_ مقـاوم ، عیب آن ، ترد بودن است که تنها با سنگ زنی میتوان ماشـینکاری نمـود .
مقاومـت به خوردگی آنها در برابر اسیدهای هیدروکلریک و هیـدروفلوریک ضـعیف اسـت . جهت مقاوم سازی به خوردگی در اسید هیدروکلریک مـی تـوان بـا افـزودن Si تـا 18-16% ، افزودن Cr %5-3 یا Mo %4-3 به آلیاژ پایه ، اقدام نمود .
چدن های سوزنی :
در این چدنها Al به طور متناسبی جانشین Si در غلظـت هـای کم می گردد. چدن های آلیاژهای Al دار تجارتی در دو طبقه بنـد ی ی کـی آلیاژهـای تا Al %6 و دیگری Al%18-25 قرار می گیرند. Al پتانسیل گرافیتـه شـدگی را در هر دوی محدوده های ترکیبی ذکـر شـده حفـظ کـرده و لـذا پـس از انجمـاد چـدن خاکستری بدست می آید .
این آلیاژ به صورت چدنهای گرافیـت لایـه ای ، فـشرده و 5 کروی تولید میشوند. مزایای ملاحظه شده شامل استحکام به کشش بـالا ، شـوك حرارتی و تمایل به گرافیته شدن و سفیدی کم می باشند که قادر می سازند قطعـات ریختگی با مقاطع نازك تر را تولید کرد.
چدن هـا ی بـا Al کـم مقاومـت خـوبی بـه پوسته پوسته شدن نشان داده و قابلیت ماشـینکاری مناسـبی را نیـز دارا هـستند .
محل های پیشنهادی جهت کـاربرد آنهـا منیفلـدهای دود ، بدنـه توربوشـارژرها ، روتورهای دیسک ترمز، کاسه ترمزها ، برش سیلندرها، میل بادامکهـا و رینگهـا ی پیستون هـستند . وجـود Al در کنـار Si در ایـن نـوع چـدنها باعـث ارائـه خـواص مکانیکی خوب توام با مقاومت بـه پوسـته شـدگی در دماهـا ی بـالا مـی شـود .
ایـن آلیاژها مستعد به تخلخل های گازی هستند .آلومینیوم حل شده در مذاب می تـوان با رطوبت یا هیدروکربنهای موجود در قالب ترکیب شـده و هیـدروژن آزاد تولیـد کند. این هیدروژن آزاد قابـل حـل در فلـز مـذاب بـوده و باعـث بـه وجـود آوردن مک های سوزنی شکل در انجماد می شود .
✍️ جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی ریخته گری قطعات فولادی و چدنی ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ،با ما تماس بگیرید .
📚 دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ ریخته گری قطعات فولادی و چدنی
👈 توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.