در طرح توجیهی مس کاتدی با درآمد و هزینه و سود کسب و کار و همینطور دانش فنی فراوری مس به دو روش هیدرومتالورژی (لیچینگ مس + الکترووینینگ) و پیرومتالورژی (خالص سازی حرارتی مس + الکتروریفاینینگ) آشنا میشود.
همچنین می توانید فایل قدیمی طرح توجیهی فرآوری مس به روش لیچینگ را صرفا جهت مطالعه از انتهای همین مقاله دانلود نمایید.
در این مقاله برای اولین بار در ایران اطلاعات فنی دقیق ، تخصصی و ارزشمندی را درباره کارخانه تولید مس کاتدی به دو روش هیدرومتالورژی و پیرومتالورژی در اختیار شما کاربر گرامی وبسایت قرار میدهیم . پیشاپیش از بردباری شما در مطالعه این مقاله سپاسگزاریم .
این اطلاعات شامل ماشین آلات و تجهیزات واحد خردایش سنگ معدن مس و واحد لیچینگ مس ، مساحت زمین و ساختمان های مورد نیاز برای احداث کارخانه تولید مس کاتدی ، مواد اولیه مورد نیاز ، آب و برق و سوخت مورد نیاز و همینطور فرآیند خردایش سنگ معدن مس و لیچینگ کنسانتره مس میباشد.
نکته مهم : این مطلب تهیه شده توسط تیم فنی وبسایت گسترش کارآفرینی ایران بوده و هر گونه کپی برداری از آن به هر شکل ، شرعا حرام بوده و خلاف قانون میباشد و در صورت مشاهده ، بدون اعلان قبلی از طریق گوگل اقدام به بلاک کردن وبسایت های متخلف خواهیم کرد.
✔️ طرح توجیهی تولید مس کاتدی از دو روش پیرومتالورژی و هیدرومتالورژی !
مس کاتدی چیست ؟
فلز مس سومین فلز پرکاربرد جهان است و یکی از دلایل این امر خاصیت رسانایی الکتریکی آن است که آن را مناسب ساخت سیم و کابل و قطعات الکتریکی و الکترونیکی میکند.
اما برای اینکه مس بتواند خاصیت رسانایی الکتریکی خوبی داشته باشد باید بتوان خلوص آن را به 99.99% رساند که به این گرید مس، «کاتد مس» یا «مس خالص» میگویند.
روشهای فراوری مس و تولید مس کاتدی :
دو روش اصلی برای تولید مس کاتدی (مس خالص 99.99%) در جهان وجود دارد ، 1 - روش پیرومتالورژی و 2 – روش هیدرومتالورژی.
روش هیدرومتالورژی مس :
روش هیدرومتالورژی مس در واقع شامل لیچینگ مس (حل کردن کانسنگ های معمولا اکسیدی مس در اسید) و در نهایت تولید کاتد مس با استفاده از روش الکترووینینگ میباشند. سنگ معدن های اکسیدی و کربنات مس بسیار مناسب لیچینگ هستند چون به راحتی در اسید سولفوریک حل میشوند و نیازی به پر عیار بودن آنها نیست.
روش پیرومتالورژی مس :
روش پیرومتالورژی مس در واقع شامل خالص سازی مس به روش حرارتی و تولید مات مس (45% خلوص) و مس خام (99.7% خلوص) و در نهایت تولید کاتد مس (99.99% خلوص) با روش الکتروریفاینینگ میباشد. در این روش از کانسنگ های پرعیار و سولفیدی مس استفاده میکنند چون سولفیدها راحت در اسید حل نمیشوند و مناسب فرایند هیدرومتالورژی نیستند.
✳️ برای اجرای طرح توجیهی تولید مس کاتدی ، روش هیدرومتالورژی بهتر است یا روش پیرومتالورژی ؟
همانطور که در تعاریف ابتدایی آنها نیز گفته شد، هر دو روش هیدرومتالورژی و پیرومتالورژی از روشهای اصلی تولید کاتد مس در جهان هستند.
اما روش هیدرومتالورژی به دلیل مصرف کمتر انرژی و هزینه های کمتر مواد اولیه و دوستدار محیط زیست بودن، در دهه های اخیر مورد توجه بیشتری قرار گرفته است به طوریکه سهم کاتد مس تولیدی در جهان که با روش هیدرومتالورژی تولید میشوند از 15% در سال 1998 به 20% در سال 2003 رسید و در سال 2006 نیز توانست رکورد 25% را بزند.
البته امروزه روش دیگری در جهان به منظورتولید کاتد مس در دست مطالعه و بررسی است که روش بیوهیدرومتالورژی نام دارد. در این روش با کمک باکتری ها در فرایند بیولیچینگ ، مس کاتدی تولید میشود که فعلا موضوع این مقاله نمیباشد.
در ادامه به طور مفصل به بررسی هر دو روش هیدرومتالورژی و پیرومتالورژی خواهیم پرداخت پس با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
✔️ اجرای طرح توجیهی هیدرومتالورژی مس و تولید مس کاتدی با فرایندهای لیچینگ و الکترووینینگ مس
✳️ تشریح روش هیدرومتالورژی مس ( لیچینگ + الکترووینینگ )
فراوری مس به روش هیدرومتالورژی شامل مراحل زیر میباشد:
- استخراج کانسنگ سولفیدی مس : در این مرحله کانسنگ های سولفیدی مس، پس از استخراج و خرد شدن و آلگومره شدن (چسباندن ذرات ریز و درشت به یکدیگر) ، وارد مرحله لیچینگ میشوند.
- مرحله لیچینگ مس : در مرحله لیچینگ مس ، کانسنگهای آلگومره شده ی مس در مجاورت محلول آبی اسید سولفوریک قرار میگیرند تا فلز مس آنها در این محلول حل شود. سپس این محلول به عنوان الکترولیت در فرایند الکترووینینگ استفاده میشود.
- مرجله جداسازی مس و تولید مس کاتدی : در این مرحله یون های مس محلول در اسید را با استفاده از روش «جدایش با حلال» و یا «الکترووینینگ» جداسازی کرده و به صورت کاتد مس به بازار عرضه میکنند.
انواع روشهای لیچینگ مس :
- هیپ لیچینگ مس
- دامپ لیچینگ مس
- لیچینگ حوضچه ای
- لیچینگ همزنی
- لیچینگ برجا
روش هیپ لیچینگ و دامپ لیچینگ و لیچینگ درجا، روش های ارزانتری نسبت به لیچینگ حوضچه ای و همزنی هستند بنابراین برای سنگ معدن های کم عیار مس مناسبتر میباشند.
✳️ معرفی هیپ لیچینگ و دامپ لیچینگ مس :
هیپ لیچینگ و دامپ لیچینگ مس دو روش بسیار شبیه به هم میباشند اما تفاوتهایی در اجرا دارند که هر کدام را مناسب یک نوع معدن مس و سطح خاصی از میزان عیار سنگ معدن مس میکند.
هیپ لیچینگ مس چیست و کجا کاربرد دارد؟
هیپ لیچینگ مس برای معادن زیر زمینی مس به کار میرود. در این معادن ابتدا کانسنگ های اکسیدی مس را استخراج کرده و به سطح زمین میآورند. در روش هیپ لیچینگ باید دانه های کانسنگ به خوبی خرد و هم اندازه شوند.
سپس در روی زمین بسترهایی از جنس پلیمر مقاوم در برابر اسید پهن میکنند و این کانسنگ های مس را به صورت پشته هایی به ارتفاع 3 متر و وزن چند صد تن در میآورند.
اسیدپاشی روی پشته ها از بالا انجام میگیرد و معمولا محلول رقیقی از اسید سولفوریک روی پشته ها ریخته میشود تا بتواند مس موجود در کانسنگ ها را حل کرده و با خود به سمت بسترهای پلیمری زیر هدایت کند.
بسترهای پلیمریِ زیرِ پشته ها، دارای سوراخهایی بوده که محلول اسید سولفوریک و مس حل شده در آن، از طری آن سوراخها خارج شده و در محفضه هایی به نام استخر لیچینگ جمع میشود و سپس به محفظه هایی برای انجام فرایند الکترووینینگ منتقل میشود.
دامپ لیچینگ مس چیست و چه تفاوتی با هیپ لیچینگ دارد؟
دامپ لیچینگ مس نیز فرایندی بسیار شبیه هیپ لیچینگ بوده با این تفاوت که برای معادن روباز مس مورد استفاده قرار میگیرد و ابعاد بزرگتری دارد.
در فرایند دامپ لیچینگ مس نیازی به خرد کردن و یکسان سازی اندازه ی دانه های کانسنگ مس نیست بلکه سنگ معدن مس با هر اندازه ای میتواند مورد استفاده قرار بگیرد.
تفاوت دیگر دامپ لیچینگ و هیپ لیچینگ در مدت زمان انجام فرایند است که برای دامپ لیچینگ بسیار طولانی تر بوده و ممکن است به چند سال برسد.
✳️ تشریح فرایند جداسازی مس از محلول لیچینگ ( روش استخراج حلالی و روش الکترووینینگ )
یکی از روش های جداسازی مس از محلول لیچینگ روش «استخراج مس با حلال» میباشد. لازم به ذکر میباشد که روش جدایش مس از محلول لیچینگ با استفاده از حلال، هم میتواند با کمک میکروارگانیسم ها باشد و هم بدون کمک آنها. البته روش «جدایش با حلال» کلا در این مقاله مد نظر ما نیست.
روشی که در این مقاله به آن میپردازیم روش جدا کردن مس از محلول لیچینگ با فرایند الکترووینینگ میباشد که در ادامه به توضیح کاملتر آن میپردازیم.
روش الکترووینینگ مس چیست؟
همانطور که گفتیم در روش هیدرومتالورژی مس ، محلولی از اسید سولفوریک و مس در حوض لیچینگ تولید میشود که حاوی حدودا 30 تا 60 کیلوگرم مس در هر متر مکعب از محلول میباشد. برای جدا کردن یون های مس از این محلول از روش الکترووینینگ استفاده میکنند.
در این روش صفحات کاتد مس (با خلوص 99.99%) را در کنار آند خنثی (معمولا از جنس سرب آنتیموان دار) در محلول قرار میدهند و جریان و ولتاژ برق مشخصی را وارد محلول میکنند تا یون های مس محلول در الکترولیت ، روی کاتد مس نشسته و مس کاتدی تولید شود.
سپس کاتد مس را ذوب کرده و در قالب های مد نظر ریخته گری میکنند و محصول نهایی که من با خلوص 99.99% میباشد روانه بازار میشود.
✔️ اجرای طرح توجیهی تولید کاتد مس با روش پیرومتالورژی
✳️ شرح روش پیرومتالورژی جهت تولید مس کاتدی از کانسنگ های سولفیدی مس :
فراوری مس به روش پیرومتالورژی شامل مراحل زیر می باشد :
1 – استخراج سنگ معدن مس :
این مرحله شامل حفاری ، انفجار ، بارگیری کانسنگ های سولفیدی مس و حمل آنها میباشد.
2 - خرد کردن سنگ معدن مس :
در این مرحله کانسنگ مس وارد سنگ شکن اولیه و سپس ثانویه شده تا ابعاد دانه های آن حدود 15 میلیمتر شود.
3 - آسیاب کردن کانسنگ خرد شده ی مس :
در این مرحله کانسنگ مس وارد آسیاب گلوله ای شده و با شیر آهک و مواد شیمیایی دیگر مخلوط شده تا به صورت دوغاب درامده و اندازه ی ذرات آن به زیر 80 میکرون برسد.
4 - فلوتاسیون یا پرعیار سازی مس :
دوغاب کانسنگ مس به مرحله پرعیار سازی وارد میشود تا خالص تر شده و به کنسانتره مس تبدیل شود. در این مرحله مولیبدن نیز به عنوان یک ماده جانبی تولید میشود. در قسمتهای بعدی مطلب به صورت جداگانه به بررسی کامل فرایند فلوتاسیون مس نیز خواهیم پرداخت.
5 - خشک کردن کنسانتره مس :
در این مرحله کنسانتره مس به بخش فیلتر وارد شده و به شکل خمیر درامده و سپس وارد خشک کن میشود.
6 - ذوب کنسانتره مس و تولید مات مس :
در این مرحله کنسانتره خشک شده وارد کوره شده و به صورت مذابی درمیاید که به آن مات مس میگویند. مات مس شامل 45% مس بوده و 55% بقیه را مواد دیگری مانند گوگرد ، آهن ، طلا و ... تشکیل میدهد.
7 - تبدیل مات مس به مس خام :
در این مرحله مات مس را وارد کوره های مبدل کرده و از طریق هوادهی ، آهن و گوگرد آن را اکسید میکنند و به سرباره منتقل کرده و جدا میکنند. ماده حاصل که 99.3% مس دارد مس خام (مس بلیستر یا مس جوش دار) نام دارد که همچنان مس خالص به حساب نمیآید.
8 - ریختن مس خام به کوره های آند :
در این مرحله مس خام مذاب از طریق پاتیل هایی به کوره های آند وارد میشود. در کوره های آند با تزریق گاز پروپان سایر ناخالصی های مس خام میسوزد و خلوص آن به 99.7% میرسد.
سپس مس خام 99.7 درصد با استفاده از ریخته گری به صورت صفحاتی درمیایند که از آنها به عنوان صفحات آند در فرایند الکتروفاینینگ استفاده میشود.
9 - الکترولیز مس خام با روش الکتروریفاینینگ :
در این مرحله صفحات آند مس خام را در کنار صفحات کاتد مس که خلوص 99.99 درصدی دارند، وارد الکترولیتی از جنس اسید سولفوریک و سولفات مس میکنند.
سپس جریان برق بسیار دقیق و حساب شده ای به آن وارد میکنند تا یون های مس از آند جدا شده و روی کاتد مس بنشینند. و در نهایت کاتد های مس خالص (99.99%) را ذوب کرده و به قالب هایی که میخواهند در میآورند.
لازم به ذکر است که ناخالصی ها و فلزات دیگر آند مس ، در محلول الکترولیت حل نمیشوند و به صورت لجن آندی در ته کوره الکترولیز مس، ته نشین میشوند.
حال که هر دو روش هیدرومتالورژی و پیرومتالورژی را شرح کردیم با هم تفاوت های آنها را مرور میکنیم.
✳️ چهار تفاوت اصلی روش هیدرومتالورژی و پیرومتالورژی در تولید مس کاتدی :
- ماده اولیه واحد های هیدرومتالورژی مس کانسنگ های اکسیدی و کربناتی مس میباشند اما ماده اولیه واحدهای پیرومتالورژی معمولا کانسنگهای سولفات مس میباشند زیرا سولفات ها سخت در اسید سولفوریک حل میشوند.
- کانسنگ های سولفیدی مسی که در روش پیرومتالورژی وارد میشوند باید دارای عیار بالایی باشند در حالی که در روش هیدرومتالورژی نیازی به عیار بالای کانسنگ های اکسیدی مورد استفاده نیست.
- روش الکترولیز مس مورد استفاده در هیدرومتالورژی ، روش الکترووینینگ بوده در حالی که در پیرومتالورژی مس، در نهایت باید از طریق روش الکتروریفاینینگ ، کاتد مس تولید کرد.
- روش هیدرومتالورژی نسبت به روش پیرومتالورژی، انرژی کمتر و مواد اولیه ارزانتری مصرف میکند و دوستدار محیط زیست میباشد.
✳️ دو تفاوت اصلی روش الکترووینینگ و الکتروریفاینینگ در الکترولیز مس :
- در روش الکتروریفاینینگ از آندهای مسی با خلوص کمتر، معمولا از جنس مس خام (99.97%) استفاده میشود در حالیکه در روش الکترووینینگ از یک آند از جنس سرب آنتیموان دار استفاده میشود.
- در روش الکترووینینگ، مس از محلول الکترولیت استخراج میشود و روی کاتد مینشیند در حالیکه در روش الکتروریفاینینگ، مس از روی آند بلند شده و روی کاتد مینشیند.
✔️ مواد اولیه و لیست تجهیزات مورد نیاز کارخانه فراوری و لیچینگ مس و تولید مس کاتدی با ظرفیت 150 تن در شبانه روز
✳️ مواد اولیه مصرفی سالانه کارخانه تولید مس کاتدی به روش لیچینگ :
- ظرفیت تولید روزانه 150 تن مس کاتدی (300 روز در سال)
- سنگ معدنی مس – عیار 25/1% : 45000 تن در سال
- اسید سولفوریک : 3599.4 تن
- مواد شیمیایی : 1974 کیلو
- آهک هیدراته : 739.2 تن
- آب : 11256 متر مکعب
✳️ لیست تجهیزات بخش خردایش کارخانه لیچینگ مس جهت تولید کنسانتره مس :
- سنگ شکن فکی 100*63 : 1 دستگاه
- فیدر گریزلی دومحور : 1 دستگاه
- هاپر اولیه : 1 دستگاه
- مگنت محافظ : 2 عدد
- هیدروکن4*36 : 1 دستگاه
- هیدروکن2*36 : 1 دستگاه
- فیدر زمینی : 2 دستگاه
- کانوایر عرض 100 : 28 متر
- کانوایر عرض 80 : 135 متر
- کانوایر عرض 60 : 55 متر
- سرند سه طبقه 6*2 : 1 دستگاه
- سرند دو طبقه 1.5*5 : 1 دستگاه
- سیلو وفیدر بخش والس : 1 دستگاه
- والس : 2 دستگاه
- شاسی های نصب خردایش : 1 مجموعه
- کابل کشی و تابلو برق خردایش : 1 مجموعه
بخش سنگ شکنی یا خردایش
در خطوط فراوری مواد معدنی، بخش سنگ شکنی، همواره نقطه شروع فرآیند، جهت کاهش سایز ماده معدنی استخراج شده از معدن و رساندن ماده معدنی به درجه آزادی دلخواه و مناسب، جهت جداسازی ماده معدنی هدف از توده باطله(گانگ) همراه آن است.
در صورتی که سرمایه گذار دارای محدوده معدنی اکسیدی باشد ،. در فاز اول کاری احداث کارخانه،یک سنگ شکن با کاربری دو منظوره (که در صورت تصمیم به احداث واحد فلوتاسیون، بتوان از آن جهت واحد فلوتاسیون نیز بهره برد) در نظر گرفته میشود.
لازم به ذکر است که در طراحی واحد سنگ شکنی فوق، طراحی به صورت شاسی های قابل مونتاژ و دمونتاژ در نظر گرفته میشود.
بخش تانک لیچینگ
در سطوح بالایی معادن مس، کانی های مس در اثر وجود رطوبت و هوازدگی، به شکل کربناته یا به اصطلاح ( اکسیده ) درآمده اند.
پس واضح است که برای شروع فراوری و بهره برداری از اکثر معادن مس، در ابتدا با ذخائر اکسیدی مواجه خواهیم شد. بهره برداری از این ذخائر، راه را برای ادامه روند معدنکاری و رسیدن به منابع سولفوره فراهم خواهد کرد.
بنابراین خطی که برای ابتدای کار در نظر میگیریم ،خط تانک لیچینگ با سایز کنسانتره مس ورودی 2 میلیمتر ،و محصول کاتد مس می باشد.
✳️ لیست تجهیزات مورد نیاز بخش تانک لیچینگ جهت فرآوری سنگ معدن اکسیده مس و تولید مس کاتدی به قرار زیر میباشد :
- هاپر و فیدر ویبراتوری ( جهت خوراک دهی به مخازن لیچینگ ) : 1 دستگاه
- نوار نقاله ورودی عرض 60 : 1 دستگاه
- شوتی مقسم به مخازن : 1 دستگاه
- مخازن همزنی با شاسی : 4 عدد
- مخزن ذخیره اسید ( 38 متر مکعبی با ورق 8 میلی متر ) : 2 عدد
- سیستم پمپاژ اسید ( با پمپ و لوله کشی مربوطه ) : 1 عدد
- سیستم توزین و تزریق اسید ( جهت اندازه گیری و تزریق دقیق به هر بچ ) : 1 عدد
- کلاسیفایر 9 متری ضد اسید ( با شافت استنلس استیل و رابر لاینینگ EPDM ) : 1 دستگاه
- سرند آبگیری 2.7 در 1.5 متر ، ضداسید ( استنلس استیل 316 ) : 1 دستگاه
- نوار نقاله حمل باطله 20 متری با عرض 60
- ورتیکال پمپ 2 اینچ ( پره و پوسته استنلس استیل 316 ) : 1 دستگاه
- کمپرسور اسکرو ( 2 متر مکعبی با مخزن ذخیره ) : 1 دستگاه
- فیلترپرس مدار باز با شاسی ( 60 صفحه ) : 3 عدد
- همزن انتظار قبل از فیلتر ( مخزن پلی اتیلن با شاسی و همزن استیل ) : 2 دستگاه
- سیستم پمپاژ به فیلتر پرس ( ترکیبی سانتریفیوژ و استفاده از هوای فشرده ) : 1 دستگاه
- پمپ 3 اینچ ضد اسید ( ضد اسید ) : 3 دستگاه
- شیر آلات و پایپینگ ( پلی اتیلن و استنلس استیل با شیر آلات ) : 1 سری
- تابلو برق و کابل کشی : 1 دستگاه
- آهن آلات شاسی کشی : 1 عدد
- بخش استخراج حلالی و الکترووینینگ : 1 سری
✳️ لیست تاسیسات مورد نیاز کارخانه لیچینگ مس و تولید مس کاتدی :
1 - تاسیسات برق رسانی :
- حق امتیاز و نصب و راه اندازی ترانس برق زمینی با دیماند 1000 کیلووات
- انجام کلیه مراحل کابل کشی ها و نصب تابلو برق های اصلی و فرعی
- تجهیزات جانبی برق رسانی و موتور و سیستم برق اضطراری و ژنراتور برق
2 - تاسیسات آبرسانی :
- اجراي سیستم آبرسانی از طریق اتصال به شبکه آبرسانی روستایی و یا حفر چاه عمیق با تجهیزات جانبی کامل آن و توان 1 لیتر بر ثانیه
- انجام لوله كشي آب مصرفي (لوله چند لايه) به همراه کلیه امکانات دسترسی به شبکه آبرسانی
- اجرای سیستم تصفیه خانه صنعتی و اجرای خط سپتیک جهت فاضلاب مجموعه
- اجرای سیستم اتوماتیک برگشت آب و استفاده مجدد از آب خروجی خط تولید برای صرفه جویی در مصرف
3 - استخر ذخیره آب به تعداد 4 واحد :
- دفنی با لایه ژئوممبران (با احتساب خاکبرداری)
4 - سيستم سرمايش و گرمايش و تهویه سالن ها و سازه ها و سیستم های کنترلی سالن ها
5 - تاسیسات اعلام و اطفا حریق از طریق
6 - کپسول های آتش نشانی به تعداد 20 کپسول
7 - سوخت رسانی از طریق نفت گاز با مخزن ذخیره
8 - تاسیسات دوربین مداربسته و هوشمند و دزدگیر با اجرا و نصب و راه اندازی تعداد لازم دستگاههای دوربین هوشمند
9 - باسکول با اتاق اپراتوری و کلیه متعلقات و تجهیزات جانبی آن
آب و انرژی مصرفی کارخانه تولید مس کاتدی به روش لیچینگ :
- ظرفیت تولید روزانه 150 تن مس کاتدی (300 روز در سال)
- آب مصرفی : 15000 مترمکعب در سال
- برق مصرفی : 3240000 کیلووات در سال
- ارتباطات : 12 ماه
- نفت گاز طبیعی : 200 مترمکعب در سال
✔️ زمین ، محوطه سازی ، ساختمان ها و نیروی انسانی مورد نیاز جهت راه اندازی کارخانه لیچینگ مس و تولید مس کاتدی با ظرفیت 150 تن در روز
✳️ زمین و محوطه سازی کارخانه لیچینگ مس و تولید مس کاتدی:
- ظرفیت تولید روزانه 150 تن مس کاتدی (300 روز در سال)
- زمین : 10 هکتار
- تسطيح و رگلاژ زمين و انواع مراحل خاکبرداری و خاکریزی و آماده سازی : 10 هکتار
- عملیات دیوارکشی و نرده کشی : 4400 متر مربع
- فضای سبز : 500 متر مربع
- پیاده روسازی و آسفالت و جدول گذاری : 5000 متر مربع
- محوطه دپو : 5 هکتار
- اجرای روشنایی محوطه : برای کل محوطه
✳️ ساختمانهای این کارخانه لیچینگ مس و تولید مس کاتدی :
- مجموعه سالن های تولید و انبار و واحدهای مرتبط با آنها : 1300 مترمربع
- مجموعه ساختمانهای اداری و رفاهی و نگهبانی و آزمایشگاه : 800 متر مربع
✳️ نیروی انسانی تولیدی :
- سرپرست تولید : 2 نفر
- کارشناس فنی : 2 نفر
- کارگران ماهر خط تولید : 30 نفر
✳️ پرسنل اداری :
- مدیرعامل : 1 نفر
- امور حسابداری و مالی و اداری : 2 نفر
- امور بازرگانی و بازاریابی : 2 نفر
- امور نگهبانی و خدماتی : 6 نفر
✳️ عملیات اجرایی واحد خردایش و لیچینگ مس در بخش های عمده زیر تقسیم بندی می شود:
- انتخاب مکان
- طراحی اولیه
- طراحی نهایی و مشخص نمودن تعداد و نوع ماشین آلات
- عملیات عمرانی
- سازه های فلزی و پایپ رک ها
- نصب نهایی ماشین آلات
- پیش راه اندازی
- راه اندازی نهایی و بهینه سازی فرآیند
- آموزش پرسنل و تحویل نهایی
✳️ نمودار گانت چارت راه اندازی کارخانه فراوری ، خردایش و لیچینگ مس و تولید مس کاتدی به قرار زیر میباشد :
✔️ آشنایی با خالص سازی مس به روش فلوتاسیون و تولید کنسانتره مس !
✳️ کنسانتره مس چه نوع محصولی می باشد؟
کنسانتره در لغت به معنای خالص شده و متراکم شده است. کنسانتره مس محصولی است که حاوی 30% مس و 70% آهن و گوگرد بوده و به عنوان مواد اولیه ی تولید شمش مس و کاتد مسی مورد استفاده قرار می گیرد.
سنگ های معدنی مس بعد از خرد و آسیاب شدن، با آب و مواد شیمیایی دیگر ترکیب می شوند و وارد سلول های تغلیط می گردند. یکی از روش هایی که برای تغلیط مس و ساخت کنسانتره مس استفاده می گردد، روش فلوتاسیون مس است که در ادامه آن را توضیح خواهیم داد.
✳️ فلوتاسیون مس چیست و چه فرایندی دارد؟
امروز سنگ معدن های مس دارای عیار بالایی نبوده و استفاده از روش حرارتی و ذوب کردن آن ها روش به صرفه ای نمی باشد؛ بنابراین این روش جایگزین خوبی برای پر عیار کردن سنگ معدن مس است.
فلوتاسیون مس در واقع عملی است که برای تغلیظ (پرعیار سازی) سنگ معدن مس استفاده می شود. فلوتاسیون در اصطلاح به معنای شناور سازی است.
در فلوتاسیون از خاصیت آب گریز بودن و یا آب دوست بودن مواد استفاده می شود. این فرآیند را می توان با دو نوع ماشین هوایی و ماشین مکانیکی انجام داد.
در فلوتاسیون مس با اضافه کردن نوعی مواد شیمیایی، باعث می شوند یکی از مواد (کانی مس یا مواد زائد) آب دوست و دیگری آب گریز شود.
در ماشین های مکانیکی از یک همزن استفاده می شود که با حرکت خود علاوه بر مخلوط کنندگی نرمه های مس و آب، سبب مکش هوا به داخل مخزن می گردد. اما در ماشین های هوایی جریان هوا باعث مخلوط شوندگی و پارکندگی مواد می شود.
برای انجام فلوتاسیون از مجموعه ای از ماشین آلات فلوتاسیون استفاده می شود که به مجموعه ی آن ها مدارهای فلوتاسیون می گویند. طراحی مدارهای فلوتاسیون نیازمند محاسبات دقیق است.
در فرآیند فلوتاسیون مس، معمولاً کانی مس دارای خاصیت آب گریز بودن می شود و همراه مواد کف ساز در سطح محلول قرار می گیرد که در ادامه با جداسازی کف عیار مخلوط مس افزایش می یابد. در صورت لزوم برای افزایش عیار مواد بدست آماده می توان فلوتاسیون مس را تکرار کرد.
✔️ انواع و کاربردهای محصولات طرح توجیهی تولید مس کاتدی !
✳️ در استاندارد GOST 859 کاتدهای مسی را بر طبق درصد خلوص مس به چهار دسته تقسیم می کنند.
انواع کاتد مس بر اساس استاندارد GOST 859 :
- M00k: درصد خلوص مس در این کاتد با توجه به توافق بین تولید کننده و مصرف کننده کاتد مسی قابل تغییر است، با این حال کل جرم ناخالصی های موجود در کاتد مسی نباید بیشتر از 0165% باشد.
- M0k: در صد خلوص مس در این کاتدهای مسی باید بالای 97% باشد
- M1k: کاتدهای مسی با این استاندارد دارای 99.95% خلوص مس می باشند.
- M2k: خلوص مس در این کاتدها در بالاترین حالت یعنی 99.9% است.
✳️ کاربردهای انواع کاتدهای مسی :
کاتدهای مسی به علت خلوص بالای مس دارای ویژگی های بسیار مطلوبی هستند که آن ها را مناسب استفاده در صنایع زیر می گرداند:
1 – الکتروشیمی :
کاتدهای مسی به عنوان الکترود منفی و جاذب الکترون در فرآیندهای مختلف الکتروشیمی مانند الکترولیز، الکتروفراز، الکتروکواگولاسیون و.... استفاده می گردد.
2 – صنایع خودروسازی :
در صنایع خودر سازی برای تولید اتصالات و قطعات الکتریکی خودرو و در کل سیستم برقی آن ها از فلز مس با درصد خلوص بالا استفاده می شود که این درصد خلوص مس فقط در کاتدهای مسی یافت می شود.
3 – صنعت ساختمان سازی :
به علت رسانایی بالای فلز مس در سیم های مورد استفاده در کابل کشی ساختمان ها، فلز مس به کاربرده شده است، همچنینی لوله های مسی به عنوان خطوط انتقال گاز و آب مورد استفاده قرار می گیرند برای مثال لوله های آبگرمکن ها معمولاً از جنس مس خالص است که از کاتدهای مسی ساخته می شوند.
3 – جواهر سازی :
برای افزایش استحکام جواهرات از یک لایه مس در آبکاری آن ها استفاده می شود، همچنین زیورآلات و جواهرات ساخته شده، از طلای خالص نبوده و مقداری مس در آن ها برای افزایش استحکام به کار برده می شود.
4 – صنایع الکترونیک :
فلز مس به عنوان بهترین و به صرفه ترین رسانای الکتریکی کاربرد فراوانی در صنایع الکترونیکی دارد. از کاتدهای مسی برای ساخت قطعات الکترونیکی مانند تراشه ها، مدارها، کابل های انتقال برق و... استفاده می شود.
5 – آلیاژهای مس :
از کاتدهای مسی برای ساخت آلیاژهای پر کاربردی مانند برنج و برنز اسافاده می شود، به صورت کلی مس دارای آلیاژهای فراوانی است که کاربردهای فراوانی در صنعت دارد و همه ی آن ها با استفاده از کاتد مس ساخته می شوند.
6 – شمش مس :
معمولاً صادرات مس به صورت شمش انجام می گردد، که برای ساخت شمش های مسی نیز از کاتدهای مسی که دارای درصد خلوص بالایی از مس هستند استفاده می گردد.
7 – ساخت تجهیزات علمی :
مس به علت آن که دارای واکنش پذیری کم تری نسبت به فلزات دیگر است و از طرفی دارای ویژگی ضد باکتریایی است در ساخت تجهیزات علمی و پزشکی مانند دیگ های کالری سنج استفاده می شود.
8 – ظروف مسی :
می توان گفت عنصر مس برای بدن مفید است؛ بنابراین از دوران قدیم پخت و پز درون ظروف مسی رایج بوده است. این اقدام سبب می شود تا عنصر مس به قدار ناچیز وارد غذا شده و نیاز بدن را از عنصر مس رفع گرداند.
✔️ میزان صادرات و واردات و تولید مس کاتدی در کشور + قیمت جهانی مس در شهریور 1402
میزان صادرات و واردات کاتد مس در سال 1401
با استناد به خبرگزاری تسنیم میزان تولید کاتد مسی در ایران حدود 280 هزار تن بوده است که قیمت هر تن آن در بازار جهانی حدود 8 هزار دلار است.
میزان صادرات کاتد مسی به نقل از خبر گذاری ایران در سال 1401 حدود 1.7 میلیارد دلار بوده است و صحبت هایی از افزایش آن به میزان 10 میلیارد دلار در 5 سال آینده شده است.
در سال 2020 ایران با تولید 279 هزارو 330 تن مس کاتدی موفق به کسب رتبه ی هفتم آسیا و رتبه ی نوزدهم جهان شده است.
نمودار میزان تولید کاتد مس در ایران تا سال 1400 بر اساس آمار ایمیدرو :
شرکت های تولید کننده کاتد مس در ایران
- برنا گداز: واقع در جاده قدیم قم
- توسعه صنایع مس جیرفت
- سازمان توسعه منابع انرژی فجر
- صنایع متالورژی پودر آذر
- صنایع مس شهید باهنر
- صنایع ملی مس ایران (فملی)
- منطقه ویژه ی اقتصادی رفسنجان
قیمت جهانی کاتد مس در شهریور 1402
قیمت جهانی کاتد مس در 10 شهریور 1402 به ازای هر کیلوگرم 8496 دلار(حدوداً 344 میلیون تومان) بوده است، باید توجه کرد قیمت فلزات پایه متضاد با قیمت دلار عمل می کند، یعنی اگر دلار بالا رود قیمت فلزات پایه مانند مس کاهش می یابد.
درصد نیاز صنایع مختلف جهان به انواع مس :
- نیاز صنایع الکترونیک به کاتد مس با عیار 99.99% ، حدودا 55% میباشد .
- نیاز صنایع ساختمانی به کاتد مس با عیار 99.99% ، حدودا 18% میباشد .
- نیاز صنایع نظامی به کاتد مس با عیار 99.99% ، حدودا 4% میباشد .
- نیاز صنایع ماشین آلات به مس با عیار 96.99% ، حدودا 12% میباشد .
- نیاز صنایع حمل و نقل به مس با عیار 75.99% ، حدودا 7% میباشد .
- نیاز سایر صنایع به مس با عیار 80% تا 99.99% ، حدودا 4% میباشد .
✳️ سوالات فرعی که ممکن است به ذهنتان خطور کرده باشد :
مات مس چیست ؟
مات مس محصولی است که پس از فلوتاسیون مس و در نتیجه ذوب کنسانتره مس بدست میاید و نوعی مس با خلوص 45% میباشد.
مس خام چیست ؟
مس خام (مس بلیستر یا مس متخلخل) گریدی ازمس پرعیار است که از ذوب کردن و هوادهی مات مس در کوره بدست میآید و دارای خلوص 99.3% میباشد. البته مس خام را با فراوری بیشتر میتوان به 99.7% خلوص رساند.
تفاوت کاتد و آند چیست؟
اگر یک سلول الکترولیتی را به عنوان یک باتری در نظر بگیرید، می توان گفت آند قطب منفی و کاتد قطب مثبت آن سلول است. حرکت یون های مس از سمت آند به سمت کاتد انجام می شود.
جنس آند در فرآیند الکترووینیگ از سرب آنتیموان دار و جنس کاتد از جنس مس خالص بوده و آند به عنوان ورودی جریان الکتریکی و کاتد به عنوان خروجی جریان عمل می کند. در نتیجه یون های مس بر روی کاتد می نشینند و رسوب می کنند.
✍️ جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی فرآوری مس به روش لیچینگ و تولید مس کاتدی ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ، با ما تماس بگیرید .
📚 دانلود طرح توجیهی تیپ فرآوری مس به روش لیچینگ و تولید مس کاتدی
👈 توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید .
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.