بیزنس پلن و طرح توجیهی برآوردهایی از توجیه فنی و مالی و بازار یک کسب و کار هستند که یکی از کاربردهای آنها برای اخذ جواز تاسیس و وام بانکی و زمین است که در ادامه این موارد را مفصلا توضیح میدهیم.
✳️ سر فصل های این مقاله (0 تا 100 کاربردهای طرح توجیهی برای گرفتن وام ، مجوز و زمین)
✔️ معرفی طرح توجیهی و بیزنس پلن
✔️ مهمترین کاربرد طرح توجیهی و بیزنس پلن چیست؟
✔️ بیزنس پلن برای گرفتن زمین از ادامه منابع طبیعی و شهرک های صنعتی
✔️ بیزنس پلن برای اخذ مجوز از سازمان صمت یا گردشگری و یا جهاد کشاورزی
✔️ کاربرد طرح توجیهی برای گرفتن وام و تسهیلات بانکی
✔️ کاربردهای بیزنس پلن و طرح توجیهی در اخذ وام و زمین و مجوز !
✳️ معرفی طرح توجیهی و بیزنس پلن :
طرح توجیهی و بیزنس پلن دو گزارش توجیهی فنی و مالی هستند که در فاز صفر یک کسب و کار تدوین میشوند و از آنها میتوان جهت اخذ وام و تسهیلات بانکی ، مجوز تاسیس و همینطور زمین از اداره منابع طبیعی و شرکت شهرک های صنعتی استفاده کرد.
درباره ماهیت بیزنس پلن و طرح توجیهی به صورت کامل در مقاله «طرح توجیهی چیست؟» توضیح داده ایم و جزوات و کتابهای جامع و کاملی که فرمت طرح توجیهی رو روش نوشتن آن را به شما آموزش میدهد جهت دانلود شما قرار داده ایم.
بنابراین توصیه میکنیم در صورت تمایل به آشنایی با بیزنس پلن و طرح توجیهی و روش نگارش آن صفحه ی بالا را مطالعه کنید و البته در صورتی که میخواهید با مطالعات بازار و جایگاه آنها در طرح توجیهی آشنا شوید و بتوانید مطالعات بازار آرشیوی ما را که قبلا به سفارش کارفرماهای محترم تدوین کرده ایم دانلود نمایید ، صفحه «مطالعات بازار چیست؟» را مطالعه نمایید.
اما در این مقاله میخواهیم به بررسی کاربردهای طرح توجیهی و بیزنس پلن بپردازیم پس با ما تا انتهای این مقاله همراه شوید.
✳️ مهمترین کاربرد طرح توجیهی و بیزنس پلن چیست؟
شاید فکر کنید اخذ وام و تسهیلات بانکی و یا گرفتن زمین از اداره منابع طبیعی و یا اخذ جواز تاسیس از سازمانهای مختلف ، مهمترین کاربردهای طرح توجیهی و بیزنس پلن هستند اما اینگونه نیست.
مهمترین کاربرد بیزنس پلن و طرح توجیهی یک کسب و کار ، در واقع نقشیست که این گزارشات در فرایند تصمیم گیری صاحبان کسب و کار دارند.
در بیزنس پلن و طرح توجیهی هر کسب و کاری براوردهای تخصصی روی درامدها و هزینه های راه اندازی یک کسب و کار انجام میشود و همینطور صورت های مالی کسب و کار در دوره بهره برداری برآورد میشود، همچنین شاخص های مالی و توجیه فنی و مالی و بازار پروژه به صورت تخصصی بررسی میشود.
دانستن این اطلاعاتی که در طرح توجیهی و بیزنس پلن یک کسب و کار برآورد میشوند برای سرمایه گذار بسیار ضروری و تاثیر گذار است چرا که میتواند سرمایه گذار را از چشم انداز آینده کسب و کار مطلع کند و ریسک سرمایه گذاری را کاهش دهد.
حتی در برخی موارد سرمایه گذاران با مطالعه بیزنس پلن و طرح توجیهی کسب و کارشان از ورود به آن کسب و کار منصرف میشوند چرا که بررسی های فنی مالی و یا مارکتینگ پلن ، عدم توجیه مالی و یا توجیه بازار را نشان میدهد.
بنابراین این کاربرد طرح توجیهی و بیزنس پلن ، اولین و مهمترین کاربرد این گزارشات توجیهی است. در ادامه با کاربردهای اداری این گزارشات نیز آشنا میشویم.
✳️ کاربردهای اداری طرح توجیهی و بیزنس پلن (اخذ مجوز و وام و زمین) :
1 - بیزنس پلن برای گرفتن زمین از اداره منابع طبیعی و شهرک های صنعتی :
اولین قدم برای راه اندازی یک کسب و کار ، معمولا مشخص کردن زمین و لوکیشن آن کسب و کار است. در برخی موارد صاحبان کسب و کار خودشان زمین و حتی سوله لازم برای راه اندازی کسب و کارشان دارند اما در صورتی که کسی بخواهد میتواند اقدام به گرفتن زمین از اداره منابع طبیعی یا شهرک های صنعتی و یا ارگانهای دیگر نماید.
معمولا برای پروژه های گردشگری و توریسم ، و همینطور خدمات شهری ، بسته به نوع پروژه میتوانید از اداره منابع طبیعی درخواست زمین کنید که معمولا به صورت قراردادهای اجاره بلند مدت به شما واگزار میشود.
البته برای برخی از پروژه های خدماتی و زیرساخت شهری ، میتوانید از شهرداری و یا سازمان مناطق آزاد نیز درخواست زمین کنید که بخرید یا اجاره کنید و یا به نوعی با آنها مشارکت کنید بدین ترتیب که زمین اجرای طرح را به شما واگذار کنند و شما آن سازمانها را در منافع و سهام آن کسب و کار سهیم کنید.
مثلا اگر بخواهید برای یک مجتمع خدمات بین راهی زمین درخواست کنید معمولا باید سراغ اداره منابع طبیعی و یا سازمان مناطق آزاد و ویژه اقتصادی بروید.
برای برخی از کسب و کارها مانند پایانه های صادراتی عام و خاص که معمولا در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی اجرا میشوند معمولا قراردادها به صورت B.O.T میباشد یعنی سازمان مناطق آزاد قطعه زمینی را برای مدت معینی مثلا 10 سال به شما اختصاص میدهد و شما کلیه مستحدثات پایانه صادراتی را آنجا بنا میکنید و ده سال بهره برداری میکنید و پس از ده سال ، کل پایانه صادراتی شما با تمامی مستحدثات و ابنیه به تملک سازمان مناطق آزاد در خواهد آمد.
در صورتی که بخواهید پروژه صنعتی راه اندازی کنید مانند احداث یک کارخانه یا کارگاه ، بهتر است برای خرید زمین به سراغ شرکت شهرک های صنعتی بروید و در یک شهرک صنعتی زمین تهیه کنید.
البته برای کار صنعتی نیز امکان گرفتن زمین از منابع طبیعی را نیز دارید اما مزیت شهرک های صنعتی این است که زمین های یک شهرک صنعتی اکثر مجوزهای لازم را مانند مجوز محیط زیست و ... را دارد و همچنین زیرساخت های کافی برای احداث کارخانه نیز درآنها وجود دارد بنابراین نسبت به زمین های خارج از شهرک صنعتی مزیتهای زیادی دارند.
اما نکته ای که به بحث این مقاله مرتبط میشود این است که در فرایند اداری گرفتن زمین از کلیه ی این ادارات و سازمانها ، شما باید بیزنس پلن کسب و کار خود را به آن سازمان ارائه کنید و بیزنس پلن شما یکی از مدارکیست که از شما مطالبه خواهد شد.
در برخی از سازمانهای مناطق ویژه اقتصادی ممکن است از شما یک طرح توجیهی کامل مطالبه کنند که مضاف بر بیزنس پلن ، گزارش نرم افزار کامفار و همینطور تحقیقات بازار را نیز به همراه خود داشته باشد.
2 – بیزنس پلن برای اخذ مجوز از سازمان صمت یا گردشگری و یا جهاد کشاورزی :
یکی دیگر از کاربردهای بیزنس پلن یک کسب و کار ، استفاده از آن برای اخذ مجوز تاسیس میباشد. اگر کسب و کار شما صنعتی باشد معمولا باید از طریق «سامانه بهین یاب» اقدام به اخذ مجوز کنید.
در صورتی که کسب و کارتان جزو کسب و کارهای کشاورزی و دامپروری و کشت و صنعت و یا صنایع تبدیلی غذایی باشد، مجوز خود را باید از اداره جهاد کشاورزی دریافت کنید.
برای گرفتن مجوز کسب و کارهای کشاورزی و دامپروری میتوانید از طریق «سامانه سماک» اقدام کنید.
در صورتی که کسب و کار شما خدماتی و یا گردشگری و یا زیرساخت شهری باشد میتوانید برای اخذ مجوز از «درگاه ملی مجوزها» اقدام کنید.
در تمامی این موارد نیز در طول فرایند ثبت نام و تکمیل پرونده نیاز به بیزنس پلن کسب و کار خود خواهید داشت.
3 – کاربرد طرح توجیهی برای گرفتن وام و تسهیلات بانکی :
یکی از بیشترین درخواست ها برای تدوین طرح توجیهی کامل معمولا از سمت سرمایه گذارانی به ما داده میشود که قصد اخذ وام و تسهیلات بانکی را دارند.
معمولا این وام ها به کسانی تعلق میگیرد که زمین خود را دریافت کرده و یا مالک زمین باشند و در صورتی که کسب و کار مورد نظر صنعتی باشد ، باید سوله و ابنیه هم ساخته شده باشد تا بتوانید برای اخذ وام بانکی اقدام کنید.
وام های کسب و کار معمولا نیاز به 20% تا 40% آورده نقدی دارند که درصد دقیق آن بسته به توافق شما با بانک و صندوقی که قرار است اعتبار از آنجا به شما تخصیص داده باشد دارد. سهم بانک و سهم سرمایه گذار در طرح توجیهی کسب و کار شما برآورد خواهد شد.
نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که معمولا در بانک ها یک طرح توجیهی کامل و بانکیبل از شما مطالبه خواهد شد ، طرح بانکیبل به طرحی میگویند که هر سه فصل «بیزنس پلن» و «گزارش نرم افزار کامفار» و «مطالعات بازار» را داشته باشد.
در نهایت اعلام میکنیم در صورتی که قصد سفارش طرح توجیهی یا بیزنس پلن و یا مطالعات بازار را برای اخذ زمین و یا مجوز و یا وام و تسهیلات بانکی دارید میتوانید با کارشناسان وبسایت گسترش کارآفرینی ایران تماس بگیرید و مشاوره رایگان دریافت کنید.
✳️ لینک های مفید دیگر :