جهت آشنایی با روشهای علمی کشت و پرورش کنجد ، با ما تا پایان این مقاله همراه باشید ، همینطور میتوانید جهت دانلود جامعترین بانک کتاب ها و جزوات آموزش کاشت و داشت و برداشت کنجد ، به انتهای این صفحه مراجعه نمایید .
کنجد یکی از دانه های روغنی است که از دیرباز مورد کشت و کار قرار گرفته است . در حال حاضر چین بزرگترین تولیدکننده کنجد در دنیا می باشد . هندوستان و حبشه از نظر تولید بعد از چین قرار دارند . کنجد دارای مصارف متعددی می باشد . دانه کنجد خام و بو داده در نانوایی ها و قنادی ها به صور مختلف مورد استفاده قرار می گیرد .
در این صفحه ، کاملترین بانک فایلهای آموزشی را درباره کشت کنجد ، روشهای آبیاری کنجد ، روشهای سم پاشی و مبارزه با آفات و بیماری ها و علفهای هرز کنجد، کود دهی و تغذیه کنجد و نکات تخصصی دیگر ، در اختیار شما کاربران محترم وبسایت گسترش کارآفرینی ایران قرار میدهیم . جهت سهولت استفاده شما کاربران محترم ، ما این اطلاعات را در چند شاخه تخصصی به شرح زیر دسته بندی نموده ایم .
1 - آموزشهای مربوط به کاشت و داشت و برداشت کنجد که به شرح زیر میباشد :
آماده سازی زمین :
اصولاً اکثر دانه های روغنی ، در خروج از خاک دارای حساسیت بیشتری نسبت به سایر گیاهان به ویژه لگومینوزها هستند . به همین دلیل تهیه بستر مناسب بذر ، از اولویت ویژه ای در گیاهان روغنی به ویژه کنجد برخوردار است ، چرا که بسیار به رشد اولیه و جوانه زدن حساس می باشد .
برای این منظور می توان با یک شخم نیمه عمیق شروع کرد ، سپس با استفاده از دو دیسک عمود برهم نسبت به خرد کردن و پودر کردن کلوخ های احتمالی اقدام کرد .
سپس می توان عملیات سمپاشی مکانیکی را انجام داد و بلافاصله با ابزارهای تسطیح کننده مانند لولر ، اقدام به یکنواخت نمودن و تسطیح کلی زمین کرد . چرا که در کشت های غیر دیم بایستی از هر گونه ماند آبی در سطح زمین در کشت کنجد جلوگیری کرد تا هم مانع سله بستن شده و هم مانع تشدید بیماریهای قارچی گردد . توصیه می شود بذور قبل از کاشت ، با قارچ کش هایی نظیر کاپتان ، ضدعفونی گردند .
فاصله خطوط کشت :
در کنجد به علت تنوع در شاخه بندی گیاه ، فاصله خطوط کاشت می تواند بین 45 تا 70 سانتیمتر باشد همچنین فاصله بین بذور روی خطوط بین 3 تا حداکثر 15 سانتیمتر باشد و خارج از این محدوده توصیه نمی شود .
عمق کاشت :
بسته به نوع خاک ، عمق کاشت متغییر بوده و از 2 تا 5 سانتیمتر تغییر می کند . همچنین فاکتورهای زمان کاشت ، و میزان رطوبت خاک ، در تنظیم عمق کاشت موثر است .
روش کاشت :
کنجد را به دو روش می توان کاشت که به شرح زیر می باشد :
- دستی : در این روش ، پس از تهیه زمین ، می توان با باز کردن شیارها ، بذور را در میان شیارها به صورت دستی کاشت ، در حالتی دیگر ، پس از تسطیح زمین ، اقدام به پخش بذور کرده و سپس ، اقدام به شیار کشی می کنند .
- روش مکانیکی : در این روش می توان از بذر کارهایی که مخصوص ریز دانه هایی نظیر سبزی و پیاز هستند ، سود جست . در این موارد بایستی ، نسبت به تنظیمات بذرپاش دقت کرد تا ، توزیع یکنواخت بذور در حداکثر ممکن ، صورت پذیرد .
تاریخ کاشت :
در تعیین تاریخ کاشت کنجد رعایت سه نکته اساسی ضروری است .
اول : درجه حرارت مناسب جهت سبز کردن .
دوم : پایداری دمای هوا به منظور اینکه پس از سبز کردن افت حرارت پدید نیاید .
سوم : زمان گلدهی ، مصادف با گرمای بیش از حد نگردد زیرا منجر به عدم باروری گلها شده و تعداد کپسولهای تشکیل شده کاهش می یابد . حداقل حرارت خاک برای جوانه زدن و سبز شدن کنجد حدود 20 درجه سانتی گراد است . در این حرارت کنجد 4 تا 7 روزه سبز می شود .
کاشت می تواند هنگامی انجام شود که میانگین شبانه روزی حرارت هوا به 20 تا 25 درجه سانتی گراد رسیده باشد . با توجه به شرایط جوی مناطق کشت کنجد و نیازهای این نبات ، کنجد یکی از آخرین زراعتهای بهاره است که کشت می گردد .
در مناطق گرمسیر کشت کنجد اغلب بعد از برداشت گندم و جو انجام می شود . در مناطق پنبه کاری می توان یک تا دو هفته پس از پنبه به کشت کنجد اقدام نمود . در مناطقی که ذرت و سویا کشت می گردد باید حداقل 20 روز پس از سویا این نبات را کاشت .
میزان بذر مصرفی :
با توجه به وزن هزاردانه و تراکم های مختلف ، میزان بذر مصرفی متفاوت می باشد . اما به طور کلی ، میزان بذر مصرفی توصیه شده ، بین 2 تا 5 کیلوگرم در هکتار می باشد . اما عملاً به دلایلی از قبیل ، عدم تهیه بستر مناسب کاشت ، ادوات نامناسب کاشت ، بذور کهنه یا با قوه نامیه کم ، عدم مراعات عمق کاشت ، مصرف بذر بیشتر بوده و در روش دستباف به 7 تا 9 کیلوگرم در هکتار هم می رسد .
زمان برداشت :
با نزدیک شدن زمان برداشت ، برگهای پایینی شروع به زرد شدن نموده و همزمان کپسولهای تحتانی باز می شوند . رسیدگی کپسولها در کنجد از پایین به بالا صورت می گیرد . انتظار برای رسیدن تمامی کپسولها باعث ریزش دانه ها از کپسولهای پایینی و افت عملکرد می شود لذا قبل از رسیدن همه کپسولها بوته ها درو می شوند .
2 - روش های برداشت محصول که به شرح زیر می باشد :
الف ) برداشت دستی ( سنتی )
برای این کار ابتدا بوته ها را توسط دست برداشت نموده و پس از دسته بندی ، بایستی آنها را به صورت سروپا ( چاتمه ) قرار داد تا بعد از گذشت چند روز کاملاً خشک شوند . در این حالت با چند تکان تدریجی دانه های گیاه از غلاف ها جدا خواهند شد .
کنجد را هنگامی برداشت می کنند که دانه ها در کپسولهای پایینی رسیده باشند . اگر چه در این مرحله برگها ریزش یافته است اما کپسول ها هنوز سبز می باشد . ارقام شکوفا را با دست از خاک بیرون کشیده و یا با داس درو ، سپس دسته بندی می نمایند .
دسته ها را 2 تا 3 روز در مزرعه به طور ایستاده بر هم تکیه داده تا از رطوبت آنها کاسته شود . سپس دسته ها را روی برزنت یا پلاستیک به طور وارونه تکان می دهند . دانه هایی که به این طریق به دست می آید کیفیت بسیار خوبی دارد .
پس از این عمل بوته ها را با کمباین یا خرمن کوب و یا ضربات چوب می کوبند تا بقیه ی دانه ها جدا شود . ارقام ناشکوفا را می توان با دروگر برداشت نمود و سپس همانند ارقام شکوفا عمل کرد و یا بوته ها را موور درو و در مزرعه رها کرد تا خشک شود .
پس از آن باید بوته های خشک شده را با کمباین مجهز به انگشتی های بلند کننده ، مورد برداشت قرار داد . وجود ترکیبات لزج و مخاطی در ساقه و نیام ها سبب می شود که دوران خشک شدن طولانی باشد . به همین جهت کمباین کردن مستقیم ارقام ناشکوفا به دلیل طولانی گشتن دوران خشک شدن عملی نیست .
ب ) برداشت مکانیزه کنجد
به علت رشد نامحدود بودن گیاه کنجد و عدم همزمانی در رسیدن کپسولها و امکان ریزش دانه ، برداشت مکانیزه کنجد به سهولت میسر نمی گردد . جهت انجام برداشت به روش مکانیزه با استفاده از محلول پاشی با موادی به نام Reglone سعی می شود که ریزش دانه به حداقل ممکن تنزیل یابد .
هنگام محلول پاشی زمانی است که 75% - 65% کپسولها از سبز تیره به سبز روشن تغییر رنگ داده باشند . پس از محلول پاشی هنگامی که اکثریت غالب کپسولها به قهوه ای تیره تغییر رنگ دادند رطوبت نیز کاهش یافته و امکان برداشت مکانیزه فراهم می گردد .
سرعت برداشت کمباین حداکثر 6 – 4 کیلومتر در ساعت بوده و در صورتیکه کمباین دارای سیستم Airjet نیز باشد درصد ریزش تقلیل خواهد یافت .
3 - آموزش روش آبیاری کنجد که به شرح زیر میباشد :
کنجد به طور معمول در برابر خشکی مقاوم است . با این وجود گیاهچه کنجد در برابر کمبود آب بیش از حد حساس است . همچنین در زمان گلدهی و اوایل دانه بندی نیز به کم آبی حساس می گردد . آبیاری بسته به نوع زمین کشت بطریق کرتی ( غرقابی ) یا جوی و پشته صورت می گیرد .
این نبات به ویژه در مراحل اول گیاهچه ای در برابر پوسیدگی ریشه و سایر بیماریهای قارچی ناشی از مردابی شدن یا رطوبت اضافی حساس است . انجام کشت کنجد به صورت هیرم باعث افزایش درصد جوانه زنی و نیز تسریع در آن می شود .
هر چند که گیاه کنجد به عنوان یک گیاه مقاوم به خشکی و گرما شناخته شده است ، با این وجود برای تولید و عملکرد بیشتر نیازمند رطوبت است ، بنابراین در صورت مشاهده تشنگی گیاه باید به نسبت به انجام آبیاری حتی الامکان در هنگام شب اقدام نمود . البته آبیاری بیش از اندازه و پی در پی نیز برای کنجد زیان آور است ، به دلیل آن که موجب شدت یافتن بیماری بوته میری و پوسیدگی ذغالی در این گیاه می گردد .
4 - آشنایی با آفات و بیماریها و علفهای هرز مزارع کنجد و روش های سم پاشی و مبارزه بیولوژیک با آفات که برخی از سرفصلهای آن شامل موارد زیر میباشد :
- آشنایی و نحوه کنترل بیماری های مهم کنجد مانند گل سبز یا فیلودی ، بوته میری یا پژمردگی فوزاریومی ، پوسیدگی ذغالی ریشه
- آشنایی با آفات مهم کنجد مانند آگروتیس یا طوقه بر ، شته سبز هلو ، کرم برگ خوار چغندر ، کرم قوزه
- آشنایی و نحوه مبارزه با علف های هرز کنجد مانند خارشتر ، علف مار ، پیچک ، مرغ ، اویارسلام ، کحورک یا جغجغه ، قیاق ، انگل گل جالیز ، تاج خروس ، سلمک یا سلمه تره ، سورف ، تاج ریزی ، ارزن وحشی
5 - آشنایی با کود مزارع کنجد که به شرح زیر میباشد :
اصولاً میزان مصرف کود در تمامی محصولات زراعی از جمله کنجد ، بایستی براساس آزمون خاک و محاسبه میزان کمبود عناصر اصلی آن انجام پذیرد .
برای کنجد ، کمتر از سایر محصولات گرمسیری دیگر کود مصرف می شود . مقدار مورد نیاز در اراضی و نواحی مختلف متفاوت است . ولی به طور کلی میتوان گفت احتیاجات کودی کنجد شبیه پنبه می باشد .
این گیاه برای رشد مطلوب نیاز به ازت ، فسفر و پتاس دارد . کود شیمیایی مورد نیاز 200 – 150 کیلوگرم فسفات آمونیوم و 100 کیلوگرم اوره در هکتار به صورت عمومی در ایران توصیه می شود .
در صورت کمبود پتاس 100 کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم نیز پیشنهاد می شود . در کشت های تجاری برای دستیابی به عملکرد مطلوب ، کاربرد ازت سرک ضروری است که باید آن را زمانی مصرف کرد که ارتفاع بوته به 20 سانتیمتر رسیده باشد .
از جمله سایر عناصر ضروری برای این گیاه ، منیزیم می باشد . که نقش اساسی در تشکیل چربی و روغن دارد . کمبود آنرا می توان با کود سولفات منیزیم اصلاح نمود . این کود را می توان هم به صورت پایه ( هنگام کاشت و آماده سازی زمین ) و هم به صورت سرک همراه با آب آبیاری مصرف کرد .
عنصر دیگری که از اهمیت زیادی در کشت کنجد برخوردار است ، گوگرد می باشد . برای حل این کمبود ، می توان از کودهای گوگردی نظیر گوگرد عنصری ، گوگرد کشاورزی و تمامی سولفات ها استفاده نمود . از طرف دیگر آهن نیز نقش مهمی در گیاه کنجد دارد که برای رفع کمبود آن می توان از شکل کلات آن ، البته پس از آزمون خاک سود جست . کلات را می توان به صورت کود مصرف خاکی قبل از کاشت و به صورت محلول پاشی در طول دوره رشد ، تا قبل از باز شدن گلها بکار برد .
نکته مهم : تمام سرفصل های بالا تنها گوشه ای از اطلاعات موجود در فایل آموزش کاشت ، داشت و برداشت کنجد میباشند که در اختیار کاربران سه ماهه و بالاتر وبسایت قرار گرفته است .
:: موضوعات زیر نیز میتواند برای شما جذاب باشد :
:: آموزش مرحله به مرحله و تصویری ثبت نام در سامانه سیتا جهت اخذ وام تبصره 18 جهاد کشاورزی
:: نگارش اختصاصی طرح توجیهی احداث کارخانه تولید روغن کنجد و روغن کلزا و روغن آفتابگردان به شکل ارگانیک
:: تدوین طرح توجیهی اختصاصی احداث مزرعه کشت دانه های روغنی کنجد و کلزا با نرم افزار کامفار 3
:: دانلود فایل های کشت کنجد ( گیاهی بسیار مقاوم به کم آبی )
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.