جهت آشنایی با روش کاشت و پرورش کدو با ما تا پایان این مقاله همراه باشید ، همچنین میتوانید جهت دانلود جامعترین بانک کتاب ها و جزوات آموزش کاشت و داشت و برداشت کدو تخم کاغذی ، به انتهای این صفحه مراجعه نمایید .
گیاه کدو تخم کاغذی از جمله گیاهانی است که به جهت داشتن مزایایی از قبیل تحمل کم آبی ، قابلیت کشت در خاکهای آهکی ، ارزش دارویی بالا و بالا بودن توجیه اقتصادی نسبت به سایر محصولات زراعی منطقه ، در اولویت ترویج و توسعه قرار گرفته است . کدو طبی در سطح کوچک نیز می تواند ارزش اقتصادی بالایی داشته باشد .
علاوه بر استفاده از این گیاه در صنایع غذایی و دارویی ، با احداث واحدهای صنایع تبدیلی ، میوه آن قابل تبدیل به مربا و مکمل غذایی خوراک دام است . در صورت فراهم شدن صادرات این محصول درآمد ارزی مناسبی برای کشور حاصل می شود .
در این صفحه ، کاملترین بانک فایلهای آموزشی را درباره کشت کدو تخم کاغذی ، روشهای سم پاشی و مبارزه با آفات و بیماری ها و علفهای هرز کدو تخم کاغذی و نکات تخصصی دیگر ، در اختیار شما کاربران محترم وبسایت گسترش کارآفرینی ایران قرار میدهیم . جهت سهولت استفاده شما کاربران محترم ، ما این اطلاعات را در چند شاخه تخصصی به شرح زیر دسته بندی نموده ایم .
1 - آموزشهای مربوط به کاشت و داشت و برداشت کدو تخم کاغذی که به شرح زیر میباشد :
آماده سازی زمین :
کودهای حیوانی نقش عمده ای در افزایش عملکرد این گیاه دارند . از این رو توصیه می شود 40 – 30 تن در هکتار کود حیوانی کاملاً پوسیده را در فصل پاییز ، قبل از کاشت به زمین اضافه کرد .
در فصل پاییز ، افزودن 80 – 60 کیلوگرم ازت و 150 – 120 کیلوگرم اکسید فسفر و 120 – 100 کیلوگرم اکسید پتاس در هکتار ، نقش عمده ای در افزایش عملکرد دارد . در صورت کاهش ازت خاک توصیه می شود 50 – 40 کیلوگرم در هکتار ازت در بهار به خاک افزوده شود .
به طور کلی این گیاه نیاز غذایی بالایی دارد در حالی که نیاز آبی آن کم می باشد . پس از افزودن کود دامی در پاییز اقدام به شخم عمیق نموده و سپس نسبت به توزیع نهاده های شیمیایی اقدام می گردد . پس از آن به منظور خرد کردن و پوشش نهاده اقدام به دیسک نموده و عملیات تسطیح انجام می گیرد .
زمان کاشت ، با توجه به آمار هواشناسی هر شهرستان هم زمان با کشت خیار و کدو در منطقه می باشد ( خطر سرمازدگی بهاره برای این محصول وجود دارد ) هنگامی که دمای خاک بیش از 12 درجه سانتی گراد باشد ، می توان به کاشت کدوی تخم کاغذی اقدام نمود . این گیاه به سرما بسیار حساس است و زمان مناسب برای کاشت کدوی تخم کاغذی اوایل اردیبهشت ماه است .
تأخیر در کاشت مناسب نیست و در کاهش محصول نقش عمده ای دارد . کشت بذر روی داغ آب انجام می گیرد و برای کشت بذر در هر چاله تعداد 3 – 2 عدد بذر را به عمق 5 – 3 سانتی متر قرار می دهند . لازم به ذکر است که عمق جوی بین ردیفها معادل 30 – 20 سانتی متر مناسب است . پس از سبز شدن ، بوته های ضعیف را تنک کرده و یک بوته قوی باقی می ماند .
دانه های کدوی تخم کاغذی فاقد پوشش است و به سرعت توسط عوامل بیماری زای قارچی آلوده می شود ، لذا بذرها را باید با قارچ کش های مناسب ضدعفونی کرد . قرار دادن بذور به مدت 24 ساعت در آب ، موجب تسهیل در جوانه زنی می گردد .
تراکم کشت بوته کدوی تخم کاغذی می تواند بر تولید میوه و عملکرد بذر آن از طریق رقابت بین بوته ها برای جذب آب و عناصر غذایی تأثیر بگذارد و باید برای اثبات این تأثیرات " وان " تراکم مطلوب را مورد ارزیابی قرار داد تا از لحاظ اقتصادی برای کشاورزان به صرفه باشد سپس به این نتیجه رسید که بذرها باید در ردیف هایی به فاصله ی 120 تا 150 سانتی متر کشت شوند و فاصله ی دو بوته روی ردیف 40 تا 50 سانتی متر مناسب است .
همچنین تراکم مناسب کاشت ، 18 تا 20 هزار بوته در هکتار و میزان بذر مورد نیاز برای هر هکتار زمین 6 تا 9 کیلوگرم می باشد . چنانچه بذور پس از قرار گرفتن در آب جوانه زده باشند لازم است در هنگام کشت مواظبت به منظور جلوگیری از آسیب جوانه صورت پذیرد .
هنگام کشت این محصول دقت شود تا حدامکان تا شعاع 800 متری هیچ گونه گیاهی از خانواده کدوئیان و همچنین آفتابگردان کشت نگردد .
2 - نکات زیر در انجام عملیات داشت کدو تخم کاغذی دارای اهمیت می باشد :
- وجین علف های هرز تا قبل از بسته شدن فاصله بین ردیفها
- آبیاری این گیاه در مراحل اولیه رشد هر سه تا چهار روز یکبار و بعد از استقرار گیاه بسته به شرایط منطقه متغییر است .
- بکارگیری کندوی زنبور عسل جهت تسریع در گرده افشانی نقش موثری در عملکرد داشته و الزامی است .
- در صورت مشاهده بوته های مبتلا به بیماری های ویروسی انهدام و یا سوزاندن آنها الزامی است .
- زمانی که طول ساقه 15 – 10 سانتی متر و 6 - 5 برگی شد ، خاک و کود مخلوط شده را بایستی پای ساقه ریخت .
- جهت دادن به بوته روی پشته به منظور قرارگیری مناسب گلهای نر و ماده در کنار یکدیگر .
- هرس انتهای ساقه اصلی گیاه باعث افزایش تعداد دانه در میوه و افزایش وزن تر و خشک دانه می شود ، لذا بدین منظور بعد از برگ ششم ( برگ حقیقی ) در هر بوته قسمت انتهای ساقه اصلی را قطع می کنیم تا تعداد ساقه های فرعی در بوته افزایش یابد .
- به منظور دستیابی به تعداد مناسب گل نر در سطح مزرعه باید 5 بوته در طول ردیف را هرس کرده و بوته ششم را هرس نکنیم .
برداشت :
زمان برداشت محصول به شرایط اقلیمی محل رویش گیاه بستگی دارد . میوه ها از اواسط شهریور به تدریج می رسند و اواخر شهریور تا مهر زمان مناسبی برای برداشت میوه ها می باشد . با رسیدن میوه ها برگها و ساقه ها خشک می شوند .
هنگامی که 70 تا 75 درصد میوه ها رسیدند و زرد رنگ شدند و برگها شروع به خشک شدن کردند ، اقدام به جمع آوری میوه ها می کنند . در این صورت میوه ها را از نقاط مختلف زمین برداشت کرده و در یک نقطه جمع می کنند و پس از شکستن میوه ها دانه های داخل آن را خارج می کنند .
در حال حاضر برای خارج کردن دانه ها ، ماشین های مخصوصی طراحی و ساخته شده است . امروزه انواع ماشین آلات اتوماتیک و غیر اتوماتیک برداشت کدو در بازار موجود می باشند . در ماشین های اتوماتیک ، برداشت ، جداسازی تخم ، دپو و تخلیه کدو به صورت اتوماتیک صورت می گیرد .
عملکرد بذر متفاوت و بسته به شرایط اقلیمی به خصوص وضعیت خاک دارد . متوسط وزن میوه کدو 6 کیلوگرم می باشد . از هر هکتار زمین کشت شده معمولاً 80 تا 150 تن میوه ی کدو تخم کاغذی به دست می آید که از این مقدار کدو ، 9/0 تا 5/1 تن دانه در هکتار استحصال می شود . در برخی منابع 5/0 تا 4/1 تن دانه در هکتار گزارش شده است .
اصلاح گران به دنبال تولید ارقامی با میوه کوچکتر و دانه بیشتر ، ارقام زودرس با رسیدگی یکنواخت هستند .
3 - آشنایی با آفات و بیماریها و علفهای هرز مزارع کدو تخم کاغذی و روش های سم پاشی و مبارزه بیولوژیک با آفات که برخی از سرفصلهای آن شامل موارد زیر میباشد :
- آشنایی و مبارزه با بیماری های مهم کدو تخم کاغذی مانند سفیدک سطحی و دروغی
- آشنایی و مبارزه با آفات مهم کدو تخم کاغذی مانند آفت شب پره های زمستانه ( کرم های طوقه بر ) ، آفت سرخوطی جالیز ، آفت شته جالیز
نکته مهم : تمام سرفصل های بالا تنها گوشه ای از اطلاعات موجود در فایل آموزش کاشت ، داشت و برداشت کدو تخم کاغذی میباشند که در اختیار کاربران سه ماهه و بالاتر وبسایت قرار گرفته است .
:: موضوعات زیر نیز میتواند برای شما جذاب باشد :
:: آموزش مرحله به مرحله و تصویری ثبت نام در سامانه سیتا جهت اخذ وام تبصره 18 جهاد کشاورزی
:: دانلود طرح توجیهی آماده احداث گلخانه هیدروپونیک کدو و بادمجان
:: دانلود فایل های کاشت انواع کدو مانند کدو خورشتی ، حلوایی ، تنبل و تخم کاغذی
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.