آموزش صفر تا صد کاشت و داشت و برداشت گیاه نعناع فلفلی یا سوسنبر
- امیر حبیبی
- کتب آموزشی کشاورزی و دامپروری
جهت آشنایی با روشهای علمی کاشت و داشت و برداشت گیاه نعناع فلفلی یا سوسنبر یا سوسنبر ، با ما تا پایان این مقاله همراه باشید ، همینطور میتوانید جهت دانلود فایل جزوه آموزش کاشت و داشت و برداشت گیاه نعناع فلفلی یا سوسنبر یا سوسنبر ، به انتهای این صفحه مراجعه نمایید.
گیاه نعناع فلفلی یا سوسنبر یکی از گیاهان دارویی است که مقدار مصرف سالانۀ اسانس آن در جهان به حدود 7000 تن می رسد . در حال حاضر کشورهای آمریکا و هندوستان به همراه روسیه ، بلغارستان ، برزیل ، فرانسه ، ژاپن ، آرژانتین و مجارستان مهمترین کشورهای تولیدکننده گیاه دارویی نعناع فلفلی یا سوسنبر در دنیا به شمار می آیند . اسانس نعناع فلفلی یا سوسنبر خاصیت ضدباکتری دارد . از برگ ها ، بخش رویشی و اسانس گیاه برای مداوای دل درد ، نفخ شکم ، صنایع غذایی و ..... استفاده می شود .
در این صفحه ، کاملترین بانک فایلهای آموزشی را درباره کشت نعناع فلفلی یا سوسنبر ، روش آبیاری نعناع فلفلی یا سوسنبر ، روشهای سم پاشی و مبارزه با آفات و بیماری ها نعناع فلفلی یا سوسنبر ، کود دهی و تغذیه نعناع فلفلی یا سوسنبر و نکات تخصصی دیگر ، در اختیار شما کاربران محترم وبسایت گسترش کارآفرینی ایران قرار میدهیم . جهت سهولت استفاده شما کاربران محترم ، ما این اطلاعات را در چند شاخه تخصصی به شرح زیر دسته بندی نموده ایم .
1 - آموزشهای مربوط به کاشت و داشت و برداشت نعناع فلفلی یا سوسنبر که به شرح زیر میباشد
آماده سازی زمین :
نعناع فلفلی یا سوسنبر گیاهی چند ساله است و به همین دلیل آماده سازی اولیه خاک اهمیت زیادی دارد . جمع آوری سنگ ها و قلوه سنگ های درشت ، شکستن سله ها و خرد کردن کلوخه ها سبب رشد بهتر ریشه و افزایش عملکرد گیاه دارویی نعناع فلفلی یا سوسنبر می شود . برای اضافه نمودن کودهای حیوانی و شیمیایی به خاک به موارد زیر توجه گردد :
الف – قبل از کاشت ، کود حیوانی پوسیده را به خاک افزوده و شخمی به عمق 25 تا 30 سانتیمتر زده می شود .
ب – پس از شخم بر اساس آزمایش خاک ، کودهای شیمیایی مورد نیاز را به خاک افزوده و با دیسک یا بیل به عمق خاک فرستاده می شوند .
روش های تکثیر :
نعناع فلفلی یا سوسنبر مانند هر گیاه دورگ دیگر بذر تولید نمی کند و تکثیر آن رویشی و توسط تقسیم بوته ، گرفتن قلمه ساقه و یا با جدا کردن پاجوش از گیاه مادری انجام می گیرد .
زمان کاشت :
کشت و تکثیر نعناع فلفلی یا سوسنبر را میتوان در فصل پاییز یا بهار انجام داد . در کشت پاییزه ، اوایل پاییز زمان مناسبی برای کشت نعناع فلفلی یا سوسنبر است . گیاه پس از گذراندن دوره سرما در زمستان ، در اوایل بهار از رشد و نمو سریع تری برخوردار می شود . زمان مناسب برای کشت بهاره ، در مناطق معتدل اوایل بهار و در مناطق سردسیر اواسط بهار می باشد .
روش کاشت محصول گیاه نعناع فلفلی یا سوسنبر به دو صورت زیر انجام می گیرد :
1 – روش کرتی :
بهتر است پهنای کرت ها بیشتر از 5/1 متر نباشد و فاصله بین کرت ها حداقل 5/0 متر در نظر گرفته شوند تا وجین آبیاری و برداشت محصول به راحتی قابل انجام باشد . بوته ها با فاصله 35 سانتیمتر از هم کشت شوند تا علف های هرز فضای کمتری برای رشد داشته باشند.
2 – روش ردیفی :
در این روش ، فاصله ردیف ها از یکدیگر 40 تا 50 سانتیمتر و فاصله دو بوته در طول ردیف ، 25 تا 30 سانتیمتر مناسب خواهد بود . عمق مطلوب برای کاشت ریشه ، 10 تا 12 سانتیمتر است .
برداشت محصول :
در سال ، 2 تا 3 بار می توان سرشاخه های نعناع فلفلی یا سوسنبر را برداشت نمود . روش و زمان برداشت ، به چگونگی استفاده از اندام های جمع آوری شده ( استفاده از گیاه به عنوان سبزی یا برای استخراج اسانس ) بستگی دارد . در اکثر کشورها ، نعناع را برای استخراج اسانس آن کشت می کنند .
از این رو ، مرحله گلدهی که گیاه دارای حداکثر مقدار اسانس است ، زمان مناسبی برای برداشت محصول می باشد . پس از برداشت ، گیاهان را داخل جعبه ها و سبدهای چوبی ریخته شده و به مکان خنک و سایه منتقل می کنند . لازم است گیاهان چیده شده در حداقل زمان ممکن جهت استحصال اسانس و عرقیات به کارخانه انتقال یافته و خشک شوند .
زمان مناسب برای اولین برداشت ، از ابتدای خرداد تا اواخر تیرماه یعنی در اوج گلدهی است ، دومین مرحله 10 مرداد تا 15 مهر و سومین و آخرین مرحله برداشت تا 15 آذر می تواند به طول انجامد .
2 - آموزش روش آبیاری نعناع فلفلی یا سوسنبر که به شرح زیر میباشد
نعناع فلفلی یا سوسنبر دارای ریشه های سطحی است که تا عمق 30 سانتیمتری خاک نفوذ می کند اما قادر به جذب رطوبت از اعماق زیاد خاک نمی باشد . بنابراین آبیاری مناسب و استفاده از مالچ های گیاهی در پای بوته ها به منظور حفظ رطوبت خاک و جلوگیری از تبخیر آب ، ضرورت دارد . رشد و تولید مقدار اسانس در اندام رویشی نعناع فلفلی یا سوسنبر ، با مقدار رطوبت خاک رابطۀ مستقیم دارد .
توجه به رطوبت خاک در طول دوره رویش این گیاه از اهمیت ویژه ای برخوردار است . گیاه نعناع فلفلی یا سوسنبر ، در 3 تا 4 هفته پس از رویش و تا قبل از گلدهی به مقادیر مناسبی آب نیاز دارد و باید تحت آبیاری منظم قرار گیرد . زمان آبیاری بر حسب بافت خاک و درجه حرارت محیط از 5 تا 7 روز متغیر است .
3 - آشنایی با آفات و بیماریهای مزارع نعناع فلفلی یا سوسنبر و روش های سم پاشی و مبارزه بیولوژیک با آفات که برخی از سرفصلهای آن شامل موارد زیر میباشد :
آشنایی با علائم و روش های کنترل بیماری ها مهم نعناع فلفلی یا سوسنبر مانند بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی ، بیماری زنگ نعناع ، بیماری سفیدک سطحی نعناع ، بیماری نماتد
آشنایی با روش های کنترل آفات مهم نعناع فلفلی یا سوسنبر
4 - آشنایی با کود در مزارع نعناع فلفلی یا سوسنبر که به شرح زیر میباشد
نعناع فلفلی یا سوسنبر در طول دوره رویش و برای تولید اسانس ، به مقدار کافی مواد و عناصر غذایی نیاز دارد . مقادیر مناسب ازت ، فسفر و پتاس به میزان قابل توجهی باعث افزایش تولید اسانس در این گیاه می شود . برای تولید یک تن گیاه نعناع فلفلی یا سوسنبر ، 25 کیلوگرم ازت ، 8 کیلوگرم فسفر و 10 کیلوگرم پتاس از خاک جذب می شود .
اگر چه میزان مصرف کودهای شیمیایی ، به شرایط خاک بستگی دارد اما به طور کلی می توان گفت در سال اول ( قبل از کشت ) ، با اضافه کردن 50 تا 90 کیلوگرم در هکتار کود فسفاته و 60 تا 90 کیلوگرم در هکتار کودهای ازته به زمین کشت نعناع فلفلی یا سوسنبر ، سبب تقویت خاک و رشد بهتر نعناع فلفلی یا سوسنبر می شود .
تقسیط در استفاده از کودهای ازته در فصل رویش گیاه به خاطر آبشویی بالای آنها منجر به افزایش کارایی استفاده از این کودها می شود . هر ساله ، اضافه کردن 90 تا 120 کیلوگرم در هکتار کود ازت به زمین های زیر کشت نعناع فلفلی یا سوسنبر توصیه می شود که از این مقدار ، دو سوم در فصل بهار ، قبل از رویش گیاه و یک سوم پس از اولین برداشت ، به خاک اضافه می گردد .
از سال دوم رویش ، هر ساله در فصل پاییز ، افزودن 50 تا 80 کیلوگرم در هکتار فسفر و 60 تا 80 کیلوگرم در هکتار پتاس به خاک باعث افزایش عملکرد و بهبود کیفیت رشد و تولید اسانس در گیاه دارویی نعناع فلفلی یا سوسنبر می شود . قبل از کشت نعناع فلفلی یا سوسنبر اضافه کردن 20 تا 30 تن کودهای کاملاً پوسیدۀ حیوانی در هکتار نتایج خوبی به همراه خواهد داشت .
از آنجا که کودهای نپوسیده برای پوسیده شدن در خاک ، بخشی از ازت موجود در خاک را نیز جذب می نمایند ، نه تنها باعث تقویت آن نمی شوند ، بلکه موجب کاهش نیتروژن خاک نیز می گردند . بنابراین در هنگام استفاده از کود دامی باید دقت نمود که از کودهای پوسیده و سرند شده استفاده شود .
کمبود عناصر غذایی نظیر بور ، منگنز ، مولیبدن و کبالت ، سبب کاهش عملکرد و همچنین کاهش مقدار اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی یا سوسنبر می شود ، از این رو لازم است خاک زمین هایی که در آنها نعناع فلفلی یا سوسنبر کشت می شود ، آزمایش قرار گیرد تا در صورت کمبود ، از طریق محلول پاشی با محصولات کودی مانند واکسال 2 ، میکرامید 1 و ... این مواد در اختیار گیاه قرار داده شود .
نکته مهم : تمام سرفصل های بالا تنها گوشه ای از اطلاعات موجود در فایل آموزش کاشت ، داشت و برداشت نعناع فلفلی یا سوسنبر میباشند که در اختیار کاربران سه ماهه و بالاتر وبسایت قرار گرفته است .
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.