جهت آشنایی با روشهای علمی کاشت و پرورش درخت موزو احداث باغ موز ، با ما تا پایان این مقاله همراه باشید ، همینطور میتوانید جهت دانلود فایل جزوه آموزش کاشت و داشت و برداشت موز ، به انتهای این صفحه مراجعه نمایید.
موز از زمانهای قدیم یكی از منابع مهم غذایی در كشورهای تولید كننده بوده است . همه قسمتهای این گیاه قابل استفاده است. علاوه بر مصرف میوه به صورت تازه خوری و پخته، از میوه بعضی از ارقامی نظیر نندران جهت تهیه غذای كودك ، حلوا، شربت، چیپس و برگه موز استفاده میشود .
در این صفحه ، کاملترین بانک فایلهای آموزشی را درباره کشت موز ، روشهای آبیاری موز ، روشهای سم پاشی و مبارزه با آفات و بیماری ها و علفهای هرز موز ، کود دهی و تغذیه موز و نکات تخصصی دیگر ، در اختیار شما کاربران محترم وبسایت گسترش کارآفرینی ایران قرار میدهیم . جهت سهولت استفاده شما کاربران محترم ، ما این اطلاعات را در چند شاخه تخصصی به شرح زیر دسته بندی نموده ایم .
1 - آموزشهای مربوط به کاشت و پرورش موز که به شرح زیر میباشد
تهیه بستر كاشت :
ابتدا زمین را تسطیح نموده و پس از حفر پروفیل خاك چنانچه لایه سخت وجود داشته باشد ، با ساب سویلر نسبت به شكستن آن اقدام گردد . پس از آن عملیات شخم ، دوبار عملیات دیسك عمود بر هم ، تسطیح و ماله كشی ( لولر ) انجام می شود .
کرت بندی :
زمین را باید به كرتهای متناسب با وضعیت بافت خاك و میزان آب تقسیم نمود و یا به صورت جوی و پشته با عرض حداقل یك متر جوی آماده می نمایند .
ابعاد گودال ها :
ابعاد گودالهای كاشت به بافت خاك بستگی دارد و به طور كلی گودال 60 × 60 × 60 سانتیمتر كفایت میكند .
زمان و نحوه پركردن گودال كاشت :
گودالهای حفر شده را پس از 20 تا 30 روز با خاك زراعی ، 20 كیلوگرم كود حیوانی پوسیده یا كمپوست همراه با كود شیمیایی مخلوط و پر مینمایند ، سپس گودالها آبیاری میگردند تا خاك نشست نماید و آماده كشت نهال گردند .
میزان مصرف كود در زمان كاشت :
براساس آزمون خاك حدود 200 گرم فسفر ، 300 گرم پتاس و 200 گرم ازت به خاك هر گودال اضافه میگردد .
فاصله كاشت :
فاصله كاشت از 5/1 × 5/1 متر برای ارقام پاكوتاه مانند دوارف كاوندیش ، 2×2 متر برای ارقام با ارتفاع متوسط مانند چاین كاوندیش و گراندناین ، تا 5/2×5/2 متر برای ارقام والری متغیر است .
كاشت موز به شرح زیر می باشد :
الف ) پاجوش :
پاجوشهای برگ شمشیری پاجوش مرغوب هستند كه 4 تا 6 ماه سن دارند .
ب ) نهال كشت بافتی :
نهال هایی كه دارای 3 تا 5 برگ كامل هستند و حدود 50 سانتیمتر ارتفاع دارند .
زمان كاشت :
از كاشت نهال در فصل گرما ( خرداد تا پایان مرداد ) و فصل سرما ( آذر و دی ) باید خودداری نمود ؛ ولی در مابقی ایام سال می توان به كشت نهال اقدام كرد .
ضدعفونی پاجوش :
نهال كشت بافتی كه با خاك در محل اصلی كشت میشود ، نیاز به ضدعفونی ندارد اما چنانچه از پاجوش معمولی برای كشت استفاده شود ، بهتر است قسمت پایین پاجوش را با محلول قارچكش مناسب نظیر كاربندازیم و مانكوزب ضدعفونی نمود .
كشت پـاجوش یـا نهـال كشت بافتی :
پاجوش را باید در عمق مناسب كشت كرد ، سپس خاك اطراف را با پا محكم و بلافاصله نسبت به آبیاری اقدام نمود .
پوشش پـاجوش یـا نهـال كشت بافتی :
در صورت احتمال خسارت باد ، گرما و سرما بهتر است نهالهای كشت بافتی را با تعداد 2 تا 4 عدد برگ خرما كه قسمت پائین و خاردار آن حذف شده، سایه نمود .
وجین :
پس از كاشت پاجوش تا سایه اندازی كامل بوته های موز حذف علفهای هرز به صورت مكانیكی و یا شیمیایی ضروری است . پس از وجین با توجه به سطحی بودن ریشه موز باید بلافاصله آبیاری انجام گیرد .
سله شكنی :
هر 3 تا 4 ماه یكبار باید اطراف بوتهها را سله شكنی نمود كه معمولاً همراه با وجین ، كود شیمیایی و حیوانی به خاك اضافه میشود .
حذف پاجوش : پاجوشهای اضافی به طور منظم قبل از اینكه بزرگ شوند باید حذف گردند . پاجوشهای بزرگ باعث جذب نور ، خروج مواد غذایی از گیاه مادری و رقابت مستقیم با پاجوشهای بعدی و كاهش محصول میگردند . پاجوشها قبل از اینكه به ارتفاع 30 سانتیمتر برسند باید حذف شوند .
انتخاب پاجوش :
به منظور تداوم برداشت و حفظ باغ بهتر است به فاصله هر 3 ماه یكبار یك پاجوش قوی برای جایگزینی گیاه مادری نگهداری شود . بدین ترتیب حداقل 4 مرحله در سال برداشت صورت میگیرد . نگهداری تعداد پاجوش بیشتر باعث ریز بودن میوه و كاهش محصول میشود .
هرس : هرس در موز به حذف برگ های پیر آویزان شده به تنه گیاه مادری ، برگهای با بیش از 50 درصد بیماری لكه برگی به منظور كاهش انتشار بیماری و 2 – 1 برگ سالم كه باعث ایجاد خراش در روی میوه های در حال رشد میشود ، ختم میشود .
مراقبت از خوشه شامل موارد زیر میباشد :
حذف بقایای گل از روی میوه های خوشه ، حذف گل نر ، پوشش خوشه ، سایه كردن خوشه ، قیم زدن
حذف گیاه مادری :
بلافاصله پس از برداشت خوشه موز ساقه كـاذب گیـاه را از ارتفـاع حـدود 1 متـر بـه طـور مورب قطع و آن را به بیرون از باغ منتقل می كنند .
زمان برداشت :
زمان برداشت بستگی به فصل رشد از 90 تا 150 روز در منطقه متفاوت اسـت . به طـوری كه در تابستان خوشه پس از 90 روز آماده برداشت میشود ، اما در زمستان به 150 روز نیز بالغ میگردد . معمولاً میوه ها به سه چهارم رشد نهایی خود می رسند برداشت نمود .
معایب برداشت زود هنگام :
میوه های برداشت شده خوب نمیرسند در نتیجه كیفیـت و طعم میوه كاهش مییابد ، همچنین میزان محصول كلی نیز نقصان مییابد .
معایب برداشت دیرهنگام :
میوه ها بر روی گیاه تـرك خـورده و بـه صـورت یكنواخـت نمیتوان آنها را رساند .
بریدن و حمل خوشه از باغ :
معمولاً یك نفر كارگر خوشه را بر روی شانه قرار داده و نفر دیگر اقدام به قطع نمودن آن از گیاه می نماید و نباید تا محل درجه بندی و بسته بندی بر روی یكدیگر قرار داد .
2 - آموزش روش آبیاری موز که به شرح زیر میباشد :
آبیاری معمولاً بلافاصله پس از كاشت به صورت غرقابی و كرتی انجام میشود . دور آبیاری در زمستان 10 – 7 روز و در تابستان 7 – 5 روز میباشد . در هر صورت خاك باید به طور دائم مرطوب نگه داشته شود . در خصوص استفاده از روشهای آبیاری تحت فشار تحقیقات بیشتری باید انجام گیرد .
3 - آشنایی با آفات و بیماریها و علفهای هرز مزارع موز و روش های سم پاشی و مبارزه بیولوژیک با آفات که برخی از سرفصلهای آن شامل موارد زیر میباشد :
آشنایی و روشهای مدیریت بیماری های مهم موز مانند بیماری پژمردگی فوزاریومی ( بیماری پاناما ) ، بیماری لكــه برگــی ســیگاتوكای زرد ، بیماری لكه برگی سیگاتوكای سیاه ، بیماری لكه برگی سپتوریوز ، بیماری لكه برگی كوردانا ، بیماری آنتراكنوز موز ، بیماری لكه قهوه ای ، بیماری لكه الماسی ، بیماری پوسیدگی ته سیگاری ، بیماری آبله ای ، بیماری پوســـیدگی دم و تـــاج میـــوه ، بیماری پوســـیدگی پنجـــه ناشـــی از بوتریودیپلودیا ، بیماری باكتریایی موكـو ، بیماری باكتریایی خـونی ، لهیدگی و پوسیدگی ، بیماری ویروسی ( BBT ) ، بیمـــــاری ویروســـــی كلروتیـك و موزائیـك مــوز ، بیماری ویروسی نواری موز ، كمبود كلسیم ، كمبود ازت ، كمبود پتاسیم ، كمبود منیزیم ، كمبود روی ، كمبود آهن .
آشنایی و روشهای مدیریت آفات مهم موز مانند آفت شته موز ، آفت سرخرطومی ریزوم ، آفت سـرخرطومی سـاقه ، آفت تریپس برگ ، آفت مورچه سفید ، آفت شپشکها ، آفت تریپس گل ، آفت مگس میوه .
4 - آشنایی با کود موز که به شرح زیر میباشد :
بهتر است كود ازت هر 2 ماه یكبار و كود فسفر و پتاس هر 3 تا 4 ماه یكبار در سال استفاده شود .
الف) مقدار لازم كود شیمیایی :
متوسط كود لازم برای هر بوته در سال حدود 200 گرم ازت خالص ، 100 گرم فسفر ( P2O5 ) و 200 گرم پتاس ( K2o ) می باشد .
ب) مقدار لازم كود دامی ( حیوانی )
به منظور بهبود خواص فیزیكی خاك ( نفوذپذیری ، نگهداری رطوبت و جذب بهتر عناصر غذایی ) سالی دوبار دادن كود حیوانی پوسیده در پایان فصول تابستان و زمستان به میزان 15 – 10 کیلوگرم برای هر بوته توصیه میشود .
نکته مهم : تمام سرفصل های بالا تنها گوشه ای از اطلاعات موجود در فایل آموزش کاشت ، داشت و برداشت موز میباشند که در اختیار کاربران سه ماهه و بالاتر وبسایت قرار گرفته است .
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.