آموزش جامع روش های ساخت سیلو و همینطور روش سیلو کردن علوفه ها
- امیر حبیبی
- کتب آموزشی کشاورزی و دامپروری
جهت آشنایی با روشهای ساخت سیلو و همینطور روش سیلو کردن علوفه ها ، این صفحه را مطالعه نمایید همچنین میتوانید فایل اصلی آموزش ساخت سیلو و روشهای سیلو کردن علوفه ها را از انتهای این صفحه دریافت نمایید .
یک گروه مهم از مواد خوراکی مورد نیاز گاوها علوفه است . بعضی وقت ها ، به خصوص آخر پاییز ، زمستان و اول بهار به دلیل سرمای هوا ، تولید و برداشت علوفه کم می شود و ممکن است هیچ علوفه ای در دسترس نباشد . بنابراین دامداران ، معمولاً در ماه هایی از سال که برداشت علوفه زیاد است به روش های مختلف ، آن را برای مصرف بعدی انبار و ذخیره می کنند .
یکی از راه های انبار کردن علوفه ، خشک کردن آن است . ولی یکی از راه های خوب و مناسب برای ذخیره کردن علوفه ، سیلو کردن آن است که فایده های زیادی دارد .
سیلو کردن علوفه چه فایده هایی دارد :
- با سیلو کردن ، در تمام مدت سال به گاوهای خود علوفه تر و تازه می دهید .
- ارزش غذایی مواد سیلو شده تا مقدار زیادی باقی می ماند .
- سیلو کردن نسبت به خشک کردن علوفه زحمت کمتری دارد .
- به طور معمول ، قیمت مواد سیلو شده ارزان تر است .
- علوفه خشک شده جای زیادی را می گیرد ولی در سیلو می توانید مقدار زیادی علوفه را در جای کمتری ذخیره کنید .
روش ساخت سیلو :
سیلو انواع مختلفی دارد و با توجه به شرایط منطقه و مصالح مورد استفاده ، هزینه ساخت آن متفاوت است . به جز منطقه های پر باران شمال کشور ، در بقیه جاها که سطح آب زیرزمینی پایین است سیلوی خندقی می سازند . هزینه ساخت این نوع سیلو کمتر از سیلوهای استوانه ای رو زمینی است و به دستگاه های خاص نیاز نیست .
برای ساخت سیلو ، کارهای زیرا انجام دهید :
- یک قطعه زمین مناسب در داخل دامداری را انتخاب کنید . سپس آن را مانند خندق گودبرداری کنید . اندازه زمین برای ساخت سیلو ، به تعداد دام و مقدار مصرف روزانه سیلو بستگی دارد .
- عمق سیلو باید حدود 3 متر باشد .
- توصیه می شود دهانه ( عرض ) ورودی سیلو حداقل 5/2 تا 3 متر باشد تا با تراکتور بتوانید به راحتی داخل سیلو بشوید و از آن استفاده کنید . شیب محل ورود به داخل سیلو نباید زیاد باشد تا به راحتی و بدون فشار آوردن به موتور تراکتور یا خودتان بتوانید علوفه سیلو شده را بردارید .
- کف سیلو باید از طرف دیواره های آن به طرف مرکز ، شیب ملایم و کمی داشته باشد . در مرکز سیلو یک چاه حفر کنید تا پساب از آنجا داخل چاه شود تا قسمت زیر سیلو خراب نشود . بهتر است کف سیلو و دیواره های آن را با مصالح ساختمانی مناسب مثل آجر و سیمان بپوشانید تا علوفه با خاک مخلوط نشود . برای اینکه از زمین های اطراف آب برف و باران به داخل سیلو وارد نشود بهتر است دور تا دور سیلو را به ارتفاع 30 تا 40 سانتیمتر خاک ریزی کنید .
روش سیلو کردن :
مهمترین کار در سیلو کردن ، دقت در پر کردن سیلو است . علوفه ای را که می خواهیم سیلو کنیم ، باید خرد شده باشد ( به اندازه یک تا دو بند انگشت ) . سپس آنها را به داخل سیلو می ریزیم و در کف سیلو پخش می کنیم . وقتی 30 تا 50 سانتیمتر پر شد ، باید علوفه را با غلطک یا تراکتور خوب فشار بدهیم تا هوای داخل علوفه خارج شود . اگر این کار را انجام ندهیم علوفه خراب می شود .
وقتی علوفه فشرده شد ، دوباره 30 تا 50 سانتیمتر دیگر علوفه خرد شده می ریزیم و آن را می کوبیم و فشرده می کنیم . به همین ترتیب این کار را ادامه می دهیم تا سیلو پر شود . برای اینکه آب باران یا برف داخل سیلو نفوذ نکند ، بالای سیلو را به شکل کمانی در می آوریم . در آخر ، با پلاستیک و نایلون ضخیم روی مواد پر شده سیلو را کاملاً می پوشانیم و روی پلاستیک خاک می ریزیم .
با توجه به آب و هوای منطقه حدود 30 تا 45 روز بعد ،علوفه سیلو شده ترش می شود و شما می توانید از آن برای تغذیه دام های خود استفاده کنید .
روش استفاده و برداشت از مواد سیلو شده :
بعد از آماده شدن علوفه سیلو شده ، با توجه به مقدار مورد نیاز ، به آرامی خاک روی سیلو را برداشته و نایلون را کنار می زنیم . سپس به صورت عمودی ( مثل بریدن پنیر ) از سیلو برداشت می کنیم و دوباره نایلون را با دقت و خوب روی سیلو می کشیم تا بقیه علوفه خراب نشود . اگر در هنگام برداشتن علوفه سیلو شده قسمتی از آن خراب بود ، آن قسمت را جدا کرده و بیرون می ریزیم تا دام با خوردن آن دچار بیماری نشود .
روش سیلو کردن بعضی از خوراک ها :
1 – روش سیلو کردن ذرت علوفه ای
- ذرت علوفه ای را وقتی درو می کنند که دانه های آن خمیری شده و دانه ها کمی فرو رفته باشد .
- برداشت ذرت و خرد کردن آن به قطعه های 2 تا 3 سانتیمتری ، با ماشین مخصوص انجام می شود .
- مدت لازم برای سیلو کردن ذرت علوفه ای حدود 6 هفته است .
2 – روش سیلو کردن شبدر برسیم
- قبل از قطور شدن ساقه ها این علوفه را برداشت کنید .
- سیلو کردن نباید در روزهای بارانی انجام شود .
- شبدر برسیم به تنهایی مقدار کافی مواد قندی لازم برای عمل میکروب های مفید را ندارد . برای همین شبدر برسیم باید به همراه یکی از منابع مواد قندی مانند ملاس ، جو ، گندم ، ذرت و یا سبوس برنج سیلو شود .
- پس از اینکه شبدر برداشت شد ، چند ساعت آن را در آفتاب پژمرده کنید تا مقدار رطوبت آن به حد لازم برسد .
3 – روش سیلو کردن برگ و ساقه چغندرقند
روش سیلو کردن برگ و ساقه چغندرقند به طور کامل مثل روش سیلو کردن شبدر برسیم است . زیرا ترکیبات این دو محصول شباهت زیادی به هم دارد . هنگام سیلو کردن این محصول ، باید دقت شود تا خاک با سیلو مخلوط نشود .
4 – روش سیلو کردن برگ و ساقه آفتابگردان
این محصولات را به قطعه های 1 تا 2 سانتیمتر خرد کنید و داخل سیلو ریخته و با دقت آنها را فشرده کنید .
5 – روش سیلو کردن برگ و ساقه سیب زمینی
برگ و ساقه سیب زمینی به مقدار کافی مواد قندی ندارد . بنابراین باید به همراه محصولاتی مانند ذرت علوفه ای و یا برگ و ساقه آفتابگردان که به راحتی سیلو می شوند ، آن را سیلو کرد .
استفاده از ملاس ( 2 تا 3 کیلوگرم برای هر 100 کیلوگرم علوفه ) نیز به عمل سیلو شدن کمک می کند .
:: موضوعات زیر نیز میتواند برای شما جذاب باشد :
:: آموزش مرحله به مرحله و تصویری ثبت نام در سامانه سیتا جهت اخذ وام تبصره 18 جهاد کشاورزی
:: دانلود طرح توجیهی آماده احداث و راه اندازی سیلو های فلزی نگهداری گندم 43 صفحه
:: دانلود طرح توجیهی آماده ساخت و تولید سازه های فلزی و مخازن نگهداری
:: دانلود فایل های روش های ساخت سیلو و همینطور روش سیلو کردن علوفه ها
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.