• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

آموزش صفر تا صد کاشت و پرورش و تکثیر درخت جم یا جمبو

(2 votes, average 4 out of 5)

آموزش صفر تا صد کاشت و پرورش و تکثیر درخت جم یا جمبو

جهت آشنایی با روشهای علمی احداث باغ میوه ی جمبو یا جم ، با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید ، همچنین میتوانید جهت دانلود جامعترین بانک کتاب ها و جزوات آموزش کاشت و داشت و برداشت درخت جم یا جمبو یا آلو جاوه ای ، به انتهای این صفحه مراجعه نمایید .

درخت جم یا جمبو که میوه آن به نام آلو جاوه ای شهرت دارد ، از گونه های گیاهی بسیار سازگار است كه به سبب كاربردهای وسیع و متنوع تازه خوری ، صنایع تبدیلی ، فضای سبز و مخصوصاً دارویی و نیز سازگاری قابل توجه اكولوژیكی و اقلیمی ، در بسیاری از مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر و با شرایط آب و هوایی متنوع گسترش یافته است .

خواص ارزشمند دارویی اندام های مختلف درخت جمبو همچون پوست ، برگ ها ، دانه و میوه و تأثیر قابل توجه آنها در كنترل سطح قند خون و درمان دیابت كه از بیماری های خطرناك و شایع عصر حاضر می باشد ، شهرت و جایگاه ویژه ای در طب سنتی به این گیاه بخشیده است  .

چوب جم در صورتی كه فرآیند خشك شدن را به طور اصولی و صحیح پشت سر بگذراند ، از سختی و استحكام زیادی برخوردارمی باشد ، كه اگرچه ممكن است كار كردن با آن دشوار باشد ، ولی به خوبی صیقل خورده ، از جلا و درخشندگی مطلوبی برخوردار می گردد .

دوام قابل توجه در برابر آب و نیز مقاومت نسبت به چوب خوارها و موریانه ها از جمله سایر مزایای چوب جم است ، كه مجموعه این قابلیت ها سبب شده در موارد بسیاری نظیر پوشش سقف ها ، تیرهای برق و تلفن ، ساخت قایق ، بلم ، پل ها ، ابزارهای كشاورزی و غیره مورد استفاده قرار گیرد . رشد انبوه و سریع گیاه ، آن را به گزینه ای مناسب برای تأمین هیزم و تهیه ذغال تبدیل نموده است .  برگ های درخت جمبو در هند جهت تغذیه احشام و كرم ابریشم مورد استفاده قرار می گیرد .

در این صفحه ، کاملترین بانک فایلهای آموزشی را درباره کشت جم ، روش آبیاری جم ، بیماری جم ، کود دهی و تغذیه جم و نکات تخصصی دیگر ، در اختیار شما کاربران محترم وبسایت گسترش کارآفرینی ایران قرار میدهیم . جهت سهولت استفاده شما کاربران محترم ، ما این اطلاعات را در چند شاخه تخصصی به شرح زیر دسته بندی نموده ایم .


1 - آموزشهای مربوط به کاشت و داشت و برداشت جم که به شرح زیر میباشد :


كاشت نهال :

برای كاشت جمبو یا جم ، چاله هایی به ابعاد 1×1×1 متر حفر و آنها را با مخلوطی از خاك زراعی و كود حیوانی پوسیده یا كمپوست به نسبت 3 به 1 پر می كنند . فواصل كاشت برای نهال های بذری  10 × 10 و برای نهالهای پیوندی 8×8 متر در نظر گرفته می شود . تعداد نهال مورد نیاز 150-100 اصله در هكتار می باشد .

لازم به ذكر است با توجه به مقاومت قابل توجه جم در برابر باد ، گاهی از آن به عنوان بادشكن استفاده می شود كه در این صورت نهال ها را با فواصل 6 متر از هم می كارند . زمان مناسب كاشت ، اواخر تابستان تا اوایل پاییز ( هم زمان با پدیده مانسون ) می باشد ، ضمن آنكه در صورت دسترسی به آب كافی ، امكان كشت بهاره آن نیز وجود دارد .

رشد نهال های بذری در سال اول كند است و سپس تسریع می شود به طوری كه ممكن است ارتفاع درخت در سال دوم به بیش از 5/3 متر برسد . آغاز باردهی درختان حاصل از نهال های بذری 10 – 8 سالگی و درختان حاصل از نهال های پیوندی 7 – 4 سالگی است .

درختان جم پس از كاشت ، نیاز به مراقبت خاصی ندارند ، جز آنكه در سالهای نخست و سنین جوانی بایستی از خطرات سرمازدگی و حمله آفات مصون نگه داشته شوند .

تربیت و هرس :

برای شكل گیری و توسعه اسكلت اصلی درخت ، بایستی كلیه شاخه ها و نرك ها تا ارتفاع 90 - 60 سانتی متری از سطح زمین ، از روی تنه حذف شوند . پس از آنكه درختان فرم مناسبی به خود گرفتند ، نیاز به هرس دیگری به جز حذف شاخه های آفت زده ، بیمار ، خشك و مزاحم نیست .

سایر مراقبت های زراعی که به شرح زیر میباشد :

در باغ های جوان و تازه احداث جم می توان از گیاهانی همچون فالسا و سبزیجات فصلی در فواصل بین ردیف های كاشت یا فضاهای خالی به صورت میانه كاری استفاده كرد . نرك های رشد كرده بر روی قسمت زیرین تنه ، باید هر از گاهی حذف شود و محیط باغ عاری از علف هرز نگه داشته شود .

از آنجا كه جم درختی دگر گرده افشان است ، نگهداری كندوی زنبور عسل در كنار باغ می تواند باعث افزایش تشكیل میوه و در نتیجه افزایش عملكرد محصول گردد . چنانچه درختانی كه به سن باردهی رسیده اند ، میوه دهی رضایت بخشی نداشته باشند ، با انجام حلقه برداری و یا هرس ریشه ، از رشد رویشی بیش از حد آنها جلوگیری می كنند .

برداشت :

میوه جم یا آلو جاوه ای ، نافرازگر ( - climacteric Non ) است ، یعنی امكان رسیدن پس از برداشت آن وجود ندارد . میوه های كاملاً رسیده این درخت را هر روز به صورت دستی می چینند یا اینكه ورقه های پلاستیكی زیر درخت پهن می كنند ، آنگاه اقدام به تكاندن شاخه ها و سپس جمع آوری میوه ها از روی پلاستیك می نمایند .

از آنجا كه میوه های جم به طور هم زمان نمی رسند ، برداشت در چند مرحله انجام می شود . میانگین عملكرد سالانه یك درخت پیوندی كاملاً بالغ جم ، حدود 100 -80 كیلوگرم و عملکرد سالانه ی یك درخت حاصله از نهال بذری، حدود -70  50  كیلوگرم می باشد . متخصصین باغبانی هند ، تعداد میوه تولیدی یك درخت پنج ساله را 700 عدد گزارش نموده اند .


2 - آشنایی با ارقام مختلف جم یا جمبو :


جم سواجامون یا راجامون ، جم كوتاجامون


3 - آموزش روش آبیاری درخت جمبو یا جم ، که به شرح زیر میباشد :


میزان نیاز آبی جم همانند سایر درختان بر اساس شرایط اقلیمی ، نوع خاك و سن گیاه متفاوت است . به طور كلی دور آبیاری 14 - 7 روزه در خلال فصل رشد و 6 - 4 هفته ای در طی زمستان توصیه شده است . رساندن آب به مقدار كافی به گیاه مخصوصاً در اوایل پاییز ، جهت تشكیل موفقیت آمیز جوانه های گل ، و همینطور در خرداد و تیر ، جهت توسعه و تكامل بهتر میوه ، از اهمیت بیشتری برخوردار است .


4 - آشنایی با آفات و بیماریهای باغهای جم که به شرح زیر میباشد :

آفات مهم گیاه جم شامل مواردی همچون شپشك ها ، مگس سفید ، لاروهای برگ خواری همچون ( subtilis Carea ، olearia Chrysocraspeda ، delatrbc  Phlegetonia ، Oenospila flavifuscata ، hyrtaca Metanastria ، fraternal Euproctis ) ، مینوز برگ ، گونه ای از زنجره به نام  ( atkinsoni Indiocerus ) ، مگس میوه می باشد .

بیماری های مهم گیاه جمبو یا جم شامل مواردی همچون لكه برگی سیاه ، لكه برگی جلبكی ، پوسیدگی ریشه قارچی ، آنتراكنوز ، لكه برگی ایجاد شده توسط eugeniae Phyllosticta می باشد .


5 - آشنایی با کود و تغذیه در باغهای جم که به شرح زیر میباشد :

در سال های قبل از باردهی ، سالانه 25 - 20 كیلوگرم كود حیوانی پوسیده یا كمپوست به هر اصله درخت داده می شود كه با رسیدن درختان به سن باردهی ، مقدار مصرف این كود به 60 – 50  كیلوگرم به ازای هر اصله درخت افزایش می یابد . بهترین زمان مصرف كودهای آلی یك ماه قبل از گل دهی می باشد .

میزان توصیه شده انواع كودهای شیمیایی برای درختان بالغ جم ، سالانه 500 گرم نیتروژن ، 600 گرم فسفر و 300 گرم پتاس به ازای هر اصله است . كودها بایستی در سایه انداز درخت و به صورت چالكود مصرف شود  .

نکته مهم : تمام سرفصل های بالا تنها گوشه ای از اطلاعات موجود در فایل آموزش کاشت ، داشت و برداشت جم میباشند که در اختیار کاربران سه ماهه و بالاتر وبسایت قرار گرفته است .

:: موضوعات زیر نیز میتواند برای شما جذاب باشد :

:: آموزش مرحله به مرحله و تصویری ثبت نام در سامانه سیتا جهت اخذ وام تبصره 18 جهاد کشاورزی

 

:: دانلود فایل های کاشت و پرورش و تکثیر درخت جم یا جمبو

فايل‌ها:
zipka - دستورالعمل فنی تولید درخت جم 27 صفحه
تاريخپنج شنبه, 08 آبان 1399 21:31
حجم فايل 534.83 KB
دانلود 4

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

آموزشهای کشاورزی

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories