آموزش جامع پرورش بزهای شیری سانن و آلپاین و بزهای بومی ایران
- امیر حبیبی
- کتب آموزشی کشاورزی و دامپروری
جهت آشنایی با روشهای علمی پرواربندی بز ، با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید ، همچنین میتوانید جهت دانلود جامعترین بانک کتاب ها و جزوات آموزش پرورش بز ، به انتهای این صفحه مراجعه نمایید .
بز، به عنوان یكی از نشــخواركنندگان اهلی ، در نقــاط مختلــف دنیا پرورش داده می شــود . درحــدود 90 درصــد از جمعیــت بــز دنیا در آســیا و آفریقا وجود دارد كه 80 درصد آنها در مناطق گرم و نیمه گرمســیری زندگی می كنند كه وابســته به مراتع و بیابان ها هســتند .
انگیزه پرورش بز دركشــورهای در حال توســعه ، در درجه اول برای تولید گوشــت بز بوده و در درجه دوم جهت تولید شیر بز میباشد .
تولیدات عمده بز :
تولیدات عمده بز شــامل گوشــت ، شیر و الیاف اســت . پنیر حاصل از شــیر بز، در مقایسه با شیرگاو نرمتر و كره ای آن سفید است . توزیــع چربی در گوشــت بز در مقایســه با گوشــت گوســفند ، از یكنواختی بیشــتری برخوردار اســت . گوشــت بز نسبت كمتری چربی بین ماهیچه ای دارد و در كل لاشــه نیز چربی كمتری دارد ، ولی نســبت استخوان در لاشه بز بیش از گوسفند است .
خواص شیر بز :
- شیر بز به لحاظ ترکیب شیمیایی و محتوای قند ، چربی و پروتئین دارای بالاترین شباهت با شیر انسان است و به دلیل عدم ایجاد حساسیت در مقایسه با شیر گاو، جایگزین بهتری برای تغذیه نوزادان و سالمندان است .
- شیر بز در مقایسه با شیر گاو به لحاظ کیفیت پروتئین و چربی و قابلیت هضم و جذب مواد معدنی نظیر کلسیم ، منیزیم ، مس و آهن مطلوب تر است . درصد چربی شیر بز اندکی بالاتر از شیر گاو است و به این دلیل شیر بز برای مصرف کنندگان به لحاظ طعم و مزه مقبولیت بیشتری نسبت به شیر گاو دارد .
در این صفحه ، کاملترین بانک فایلهای آموزشی را درباره پرورش بز ، روشهای مبارزه با بیماری ها و تغذیه بز و نکات تخصصی دیگر ، در اختیار شما کاربران محترم وبسایت گسترش کارآفرینی ایران قرار میدهیم . جهت سهولت استفاده شما کاربران محترم ، ما این اطلاعات را در چند شاخه تخصصی به شرح زیر دسته بندی نموده ایم .
1 - آموزشهای مربوط به پرورش بز که برخی از سرفصلهای این آموزشها به شرح زیر میباشد :
امکانات لازم برای پرورش یک گله بزهای شیری اصلاح شده : تولید شیر بزهای سانن و آلپاین چند برابر بزهای بومی است به همان نسبت احتیاجات این بزها نیز نسبت به بزهای بومی بالاتر است . بنابراین کسانی که مایل به پرورش بزهای سانن یا آلپاین هستند باید امکانات لازم نظیر جایگاه مناسب ، تأمین خوراک مورد نیاز و تأمین تجهیزات و لوازم بهداشتی را در دامداری پیش بینی نمایند .
ساختمان و تأسیسات مورد نیاز جهت پرواربندی بز :
معمولاً یک جایگاه ساده از سه طرف با دیوار محصور و از یك طرف باز می باشد ، در زمستان برای گرم شدن محل نگهداری بزها بهتر است طرف باز جایگاه را با برزنت ، پلاستیک و بسته های کاه به خوبی پوشاند .
همچنین در تابستان و بخصوص در مناطق بسیار گرم برای خنک شدن بهتر دامها ، بهتر است از بادبزن های برقی و سیستم مه پاش در برخی قسمت های سایه بان استفاده شود . برقراری جریان هوای تازه در جایگاه نگهداری بز برای تأمین اکسیژن کافی و دفع گازهای مضر ، آلاینده ها و دفع حرارت اضافی بسیار حائز اهمیت است .
سالن شیردوشی و شرایط بهداشتی بزها :
ساخت سالن شیردوشی یکی از مهمترین مواردی است که باید در پرورش بزهای شیری مد نظر قرار بگیرد . بزها در طول روز حداقل دو بار و حداکثر سه بار به این محل منتقل شده و شیردوشی می شوند ، شیردوشی بزها ممکن است به وسیله دست و یا با استفاده از ماشین شیردوشی انجام گیرد ، همچنین جنس مصالح مورد استفاده درکف و دیوارهای سالن شیردوشی باید از موادی انتخاب شوند که بهداشتی بوده و قابل شستشو باشند . شاید استفاده از بتن ( در صورت قیمت مناسب( بهترین گزینه برای ساخت کف سالن شیردوشی باشد .
برنامه و مدیریت جفتگیری در گله های بز تالی :
بزهای ماده ، فقط هنگامی آبستن می شوند كه در شــرایط فحلی جفت گیری نمایند ، علایم دوره فحلی بــز ماده شامل بی تابــی و ریزش مایع مخصوص از دستگاه تناسلی میباشد که معمولاً 24 تا 48 ســاعت طول می كشــد و در طی این مدت ، اجازه ســواری و جفتگیری بــه بز نر می دهد .
رعایت ســن جفتگیری چه در جنس نر یا ماده اهمیــت ویژه ای دارد . عــدم رعایت آن ، به دلیل رشــد ننمودن اندام طبیعی و تناسلی و دیگر اندام های موثر در رشــد و تغذیه جنین باعث ضعیف شدن دام ، كاهش عمر اقتصادی و پیــرى زودرس مى گردد . متأســفانه در اغلب دامداری ها این موضوع اهمیت داده نمى شود .
پرورش بزهای تالی :
بیشتر جمعیت این دام به صورت گله ای و با روش روستایی پـرورش داده مـی شـود و تاكنون پرورش صنعتی به جزء چند مورد محدود از این دام تجربه نشـده اسـت . نگهـداری بزها بصورت سنتی بوده و گله ها توسط چوپان در روز به چرا میروند و غـروب بـه روسـتا برمیگردند و شب در كنار منزل دامدار نگهداری میشوند .
مدیریت آبستنی بزها :
حساس ترین مرحله در مدیریت پرورش ، مرحله آبســتنی اســت . در طول دوره آبستنی بایــد مواظب بزهای آبســتن بــود و از ایجاد شرایط جهت فشــار و شوك به ویژه در ورود و خروج از جایگاه اجتناب کرد ، تغذیه بز آبســتن تا چهار ماهگی همانند گله اســت ، ولی در یك ماهه آخر آبستنی باید به تدریج خوراك بیشــتری و تغذیه مناســب با علوفه مرغوب ، كنسانتره ، املاح معدنی ( كلسیم و فســفر ) و ویتامین ( ویتامین A و E ) به بز آبســتن داده شــود .
مدیریت زایش و پرورش بزغاله :
تولد بزغاله ها در بزهای تالی به حالت طبیعی است و نیازی به كمك معمولاً نخواهند داشت ، ولی در بعضی از مواقع لازم است كه چوپان یا دامدار در زایمان به آن كمك كند . در بدو تولد بزغاله به ویژه در دو ســاعت اولیه خورانیدن آغــوز ضروری است ، زیرا آغوز از نظر مواد غذایــی غنی بوده و حاوی مقدار زیادی مواد ضد میكروب اســت كه در رشد و ســلامتی بزغاله هــا موثر بوده و از ابتلای آنها بــه بیماری ها محافظت می كند .
برنامه پرواری بزغاله ها :
پــس از تولد بزغاله های نر تالی و رسیدن آنها به سنی که از شیر گرفته شده و علوفه خور میشوند ، می توان در یك دوره كوتاه مدت پرواربندی ، آنها را به وزن مناســب رســانید . به عبارت دیگر در صورت تهیــه خوراك مناســب و مدیریــت پرورش خــوب ، میتوان بزغاله های 6 تا 8 ماهه را روانه بــازار نمود كه در این حالت وزن مطلوبی پیدا خواهد كرد.
2 - آشنایی با نژادهای مختلف بز که میتوانید در قسمت نژادها ، فایل های مربوط به آن را دانلود نمایید . این فایلها به شرح زیر میباشند :
بز توده سیاه مویی ، بز توده رائینی ( كركی ) ، بزهای توده تالی ، بز مهابادی ، بز خلخالی ، بز سیاه ، بز عدنی ، بز سیاه بختیاری ، بز مویی ایرانی ، بز نجدی ، بز افشاری ، بز بومی ، بز كركی آباده ، بز تركی قشقایی ، بز دارابی ، بز عربی ، بز كوهكی ، بز لری ممسنی ، بز مرخز ، بز كركی رایینی ، بز تالشی ، بز ندوشن
3 - آشنایی با تغذیه بز که برخی از سرفصلهای آن به شرح زیر میباشد :
- احتیاجـات غذایـی دام که شامل احتیاجات نگهداری یا جیره پایه و احتیاجات تکثیر و تولید بز میباشد.
- پوشش مراتع و مدیریت تغذیه
- آشنایی با تغذیه بز شیرده و بز ماده شیری خشك و همینطور تغذیه بزغاله ها
- آشنایی با انـواع خوراك های تكمیلـی ( مواد متراكـم و پسـماندهای محصـولات كشاورزی )
- آشنایی با گونه هـای مهم سرشـاخه ای مـورد مصرف بز
- آشنایی با مواد معدنی مورد نیاز بزها و خوراك محلی لم
- میزان مصرف آب و مقدار و کیفیت آب مصرفی
نکته مهم : تمام سرفصل های بالا تنها گوشه ای از اطلاعات موجود در چند فقره از فایلهای قابل دانلود در این صفحه میباشند . سایر کتب و مقالات موجود در این صفحه نیز شامل هزاران صفحه اطلاعات کاربردی در زمینه ی پرورش بز میباشند که به شکل میکرو طبقه بندی شده در اختیار کاربران سه ماهه و بالاتر وبسایت قرار گرفته اند .
:: موضوعات زیر نیز میتواند برای شما جذاب باشد :
:: آموزش مرحله به مرحله و تصویری ثبت نام در سامانه سیتا جهت اخذ وام تبصره 18 جهاد کشاورزی
:: نگارش طرح توجیهی احداث مزرعه پرورش بز آلپاین و بز سانن
:: نگارش طرح توجیهی راه اندازی مزرعه پرورش بز شیری و چندقلوزا مورسیا
:: دانلود فایل های پرورش بزهای شیری سانن و آلپاین و بزهای بومی ایران
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.