جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید فوم بتن ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا در صورت تمایل میتوانید طرح های توجیهی تیپ قدیمی تولید فوم بتن را با فرمت pdf ، صرفا جهت مطالعه ، از انتهای همین صفحه دانلود نمایید .
در این مقاله اطلاعات فنی و ارزشمندی را درباره احداث کارخانه تولید فوم بتن در اختیار شما کاربر گرامی وبسایت گسترش کارآفرینی ایران قرار میدهیم.
پیشاپیش از بردباری شما در مطالعه این مقاله سپاسگزاریم !
فوم بتن یا کف بتن چیست و به چه منظور تولید میشود ؟
فوم بتن یا بتن سلولی ( Foam concrete ) به ملاتی گفته میشود که از سیمان و ماسه و یک ماده ی کف زا ( فوم ) ساخته شده و به وسیله ی دستگاه پاشنده در محل مورد نظر پاشیده میشود .
فوم بتن ، محصولی است که در پاسخ به نیاز بهینه سازی مصرف سوخت و انرژی ، سبک سازی ساختمان و مقاوم سازی ساختمان ها در برابر زلزله تولید شده است .
فوم بتن در درجه اول به عنوان پرکننده فضای خالی استفاده می شود، سرعت بالای انبساط و خواص سیال آن ، اغلب آن را به یک ماده پرکننده بسیار مقرون به صرفه تر از بتن سفت و کم سیمان یا مواد سخت و یا سست که نیاز به تراکم دارند تبدیل می کند.
کد آیسیک فوم بتن 2695512365 بوده که از گروه ساخت سایر محصوالت کانی غیر فلزی ( (26 و زیر گروه ساخت کالاهای بتنی ، سیمانی و گچی 2695)) می باشد.
برای تولید فوم بتن مناسب با کارایی بالا باید علاوه بر ترکیب مناسب مالت ماسه و سیمان ، از مـاده کـف سـاز مناسـب کـه در بهترین حالت از پروتئین های حیوانی تولید شده است نیز استفاده نمود. از مزیت های دیگر فوم بتن این است که میتوان آن را با چگالی های مختلف و باکتریهای متفاوت تولید کرد.
میزان چگالی فوم بتن و میزان فشاری که میتوان تحمل کند چقدر است ؟
بتن فوم دار می تواند طیف وسیعی از چگالی خشک ، یعنی بین (400-1600) کیلوگرم بر متر مکعب و همینطور مقاومت فشاری بین (1-25) مگا پاسکال داشته باشد.
آیا فوم بتن سمی است؟
فوم بتن فاقد مواد سمی است که ممکن است برای محیط زیست مضر باشد و همین امر آن را به یک مصالح ساختمانی سازگار با محیط زیست نیز تبدیل می کند. از آنجا که تا 80 درصد از هوا تشکیل شده است، دارای خواص عایق، جذب صدا و مقاوم در برابر آتش است.
کاربردهای عمده ی فوم بتن
برخی از کاربردهای عمده ی فوم بتن به شرح زیر میباشد :
1 - کف سازی طبقات :
یکی از کابربردهای مهم فوم بتن کف سازی طبقات می باشد . با جایگزینی فوم بتن به جای پوکه معدنی حدود 30 کیلو گرم سبک سازی در هر متر مربع و سه برابر عایق بندی حرارتی و صوتی در کف طبقات صورت می پذیرد .
2 - پر کننده حفره ها :
با داشتن روانی بالا جهت پر نمودن حفره ها و پایدار سازی آنها در روی انواع لوله ها ، تونلها ، مخازن و نقاطی که نیاز به پر کننده سبک به عنوان جایگزین خاک باشد کاربرد دارد .
3 - دیوار های یکپارچه :
از فوم بتن می توان با سیستم قالب بندی مدار ، خانه ها و دیوارهای یکپارچه با سرعت بالا و ارزان تولید کرد .
4 - شیب بندی پشت بام :
فوم بتن بدلیل مقاومت بالا و عدم نفوذ حرارت و رطوبت بهترین روش برای شیب بندی و سبک سازی پشت بام می باشد.
مواد اولیه و روش تولید فوم بتن کدامند !
مواد پایه در ساخت بتن کفی عبارتند از سیمان ، آب و کف حاصل از یک ماده کف زا می باشد. برای تولید 240000 متر مکعب فوم بتن در سال به مواد اولیه زیر نیازمندیم.
1 ) آب :
معمولا از هر نوع آبی که فاقد آلودگی به مواد آلی ، خاک و روغنها باشد میتوان استفاده نمود ولی معمولاً آب قابل شرب بهتر است.
2 ) سیمان ( 72000 تن ) :
از انواع سیمان ، بسته به نیاز میتوان استفاده کرد ولی معمولاً از سیمان پرتلند نوع 2 استفاده میشود. تازگی سیمان مورد استفاده که خواص آن از بین نرفته باشد نیز بسیار مهم است.
3 ) فوم ( 240 تن ) :
برای تولید کف معمولا از ماده ای به نام فوم استفاده می شود. این ماده ابتدا با آب رقیق شده و سپس در محفظه ای به کمک فشار ناشی از کمپرس هوا یا در اثر هم زدن سریع ، تبدیل به کفی می شود که در آن حباب هایی با قطر در حد میلیمتر و کمتر تولید شده اند.
برای تولید کفی پایدار در ساختار داخلی ماده کف زا و یا بطور مستقل یک ماده پایدار کننده کف استفاده می شود تا حباب های تولید شده پایدار شوند.
منظور از پایدار شدن حبابها این است که حبابها در اثر جابجایی و اختلاط ، شکل خود را حفظ نمایند و اصطلاحا کف نخوابد. معمولا کف پایدار حاصل ، خامه ای شکل می باشد.
مواد کف زایی که در تولید فوم بتن استفاده میشند چه انواعی دارند ؟
مواد کف زا (فوم) را می توان به لحاظ ساختاری در دو کلاس طبقه بندی کرد که شامل مواد بر پایه پروتئین حیوانی ( فوم پروتیئنه ) و مواد کف زای شیمیایی (فوم شیمیایی) می باشند معمولا کف حاصل از مواد بر پایه پروتئین به لحاظ حجمی ، کمتر و پایدار تر از کف حاصل از مواد شیمیایی میباشد.
( مواد شیمیایی ، دارای وزن مخصوص کف حدود 40 گرم در لیتر ، با پایداری کف در حد کمتر از 2 ساعت و افزایش حجم حاصل از کف کردن حدود 25 برابر حجم اولیه می باشند . این در حالیست که در مواد فوم پروتئینه ، چگالی و پایداری کف ، 2 برابر بیشتر و حجم کف تولید شده حدود نصف مواد کف زای شیمیایی می باشند.
تجربه نشان می دهد که مواد شیمیایی برای ساخت بتن های با چگالی بالای 1000 مناسبند این در حالیست که از مواد پروتئینی در ساخت انواع بتن از چگالی 500 الی 1600 کیلو بر متر مکعب می توان استفاده کرد.
روش و تکنولوژی تولید فوم بتن
برای تولید فوم بتن ابتدا سیمان و آب با در نظر گرفتن مقدار مشخص شده جهت چگالی مورد نظر با هم در میکسر دستگاه مخلوط می شود .
سپس ماده فوم در فوم ژنراتور دستگاه با آب مخلوط شده و توسط پمپ هوا از لوله مخصوص که دارای ساچمه های ریز می باشد با فشار عبور داده می شود.
این عمل باعث بدست آمدن کف می شود و کف حاصل در میکسر با مالت سیمان و آب مخلوط می شود که در حین اختلاط حباب های بسیار ریز در سرتاسر مالت بوجود می آید و بعد از عمل آمدن ، توسط پمپ به طبقات پمپاژ و روی سطح ریخته می شود.
خاصیت فوم این است که حبابهای هوا را تا گیرایش بتن در مالت پایدار نگه دارد وزن بتن حاصله به پایداری این حبابها بستگی خواهد داشت.
جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید فوم بتن ، با اطلاعات کاملا به روز برای سال 1401 با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ، با ما تماس بگیرید .
دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ تولید فوم بتن
توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید .
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.