• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

طرح توجیهی الیاف کربن ⭐️ 0 تا 100 تولید فیبر کربن

(1 vote, average 5 out of 5)

Carbon fiber

جهت نگارش مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید الیاف کربن یا فیبر کربن با اطلاعات کاملاً به روز برای سال 1402 ، با فرمت DOC و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا میتوانید فایل pdf طرح توجیهی تولید الیاف کربن یا فیبر کربن را که در سال های قبل نگارش شده است را صرفا جهت مطالعه از انتهای صفحه دانلود نمایید.


✔️ آشنایی با الیاف کربن و ویژگیها و کاربردهای آن !


آشنایی با الیاف کربن

فیبر کربن یا الیاف کربن یکی از مهم ترین خانواده های الیاف پیشرفته است که استحکام بسیار بالا (بین 7 تا 10 برابر فولاد ساختمانی بسته به گرید الیاف) ، چگالی پایین (حدود دو سوم آلومینیوم) ، رسانایی الکتریکی بسیار خوب ، قابلیت بافت و تولید پارچه ، ساخت کامپوزیت های سبک و مستحکم و پایداری در برابر حرارت ، آن را از سایر مواد مهندسی متمایز می سازد.

با یک مقایسه سریع بین خواص این الیاف و فولاد می توان به اهمیت این مواد پی برد :

  • فیبر کربن استاندارد (مقاومت کششی : 3.5 GPa مدول کششی 230GPa و چگالی g/ccm75)
  • فولاد با مقاومت خیلی زیاد (مقاومت کششی : مدول کششی 1.3 GPa و چگالی g/ccm87)

با توجه به موارد بالا واضح است که الیاف کربن مقاومت کششی بالاتری نسبت به فولاد دارند در حالی که وزن تقریبا یک چهارم آن را دارا می باشند. به همین دلیل امروزه در صنایع مختلفی به ویژه هوا فضا سعی می شود از این الیاف به جای فلزات استفاده شود. حتی در تهیه ابزار آلات ورزشی نیز (چوب گلف و راکت تنیس) نیز امروزه از این الیاف استفاده می شود.

در ساخت اسکلت بتنی پل ها و ساختمان های بزرگ نیز از این الیاف برای بالا بردن استحکام و کاهش وزن سازه نیز استفاده می شود. در صنایع نفت و گاز و نظامی و... کاربردهای متعددی از این الیاف وجود دارد.

تنها مشکل و ایراد وارد براین الیاف بدون توجه به مسئله زیستی و محیطی ، مقاومت پایین این کامپوزیت های در برابر ضربه می باشد که برای جبران این نقص از سایر انواع کامپوزیت ها به عنوان مکمل مثل فیبر شیشه استفاده می شود.

✳️ آیا تولید الیاف کربن در ایران بومی سازی شده است !

مواد اولیه ای که درتولید الیاف کربن به کار می رود ، الیاف اکریلیک ویژه (تولید شده با هدف تبدیل به الیاف کربن) است که بر اساس فناوری های پیشرفته و تجهیزات خاص تولید می شود.

الیاف اکریلیک تجاری مورد استفاده (برای تولید الیاف کربن) همان الیاف به کار رفته در پوشاک ، فرش و پتو هستند که از این حیث هیچ محدودیتی در تولید یا واردات نداریم. بستر تکنولوژی و دانش فنی کاملًا بومی و صد در صد قابل توسعه است. ایران با دست یابی به دانش فنی و بومی سازی تولید الیاف کربن T 300 ، به عنوان یازدهمین کشور دنیا و اولین در خاورمیانه در دست یابی به این دانش معرفی شده است.

✳️ الیاف کربن یا فیبر کربن چه موارد مصرف و کاربردی دارند !

الیاف کربن با توجه به خواص فوق العاده مکانیکی ، حرارتی و الکتریکی از کاربرد های متنوعی برخوردار است. کامپوزیت های ساخته شده از این الیاف در صنایع هوایی در بدنه هواپیما های بوئینیگ 787 ، ایرباس و هواپیماهای هم رده آن ها به کار می رود.

هم چنین در صنایع عمرانی برای تقویت بتن و بناهای ساخته شده مانند ستون ها ، پل ها ، تونل ها و اجزای ساختمان ، صنایع خودروسازی و حمل و نقل و تولید مخازن CNG ، سیسیتم انتقال قدرت ، ترمز و قطعات بدنه ، صنایع پزشکی و مهندسی پزشکی برای ساخت اعضای مصنوعی ، پروتز های داخل بدن ، آتل های فوق سبک ، پانسمان های سوختگی و داروهای گوارشی ، صنایع انرژی چون ساخت پره های توربین بادی ، مخازن و تجهیزات استخر اجنفت در دریا ، ملزومات پیل سوختی کاربرد دارد.

در ادامه به بررسی کامل و جامع کاربردها و بازارهای هدف الیاف کربن میپردازیم بنابراین پیشنهاد میکنیم تا انتهای مقاله همراه ما باشید.


✔️ آشنایی جامع با کاربردها و بازارهای هدف الیاف کربن !


آشنایی جامع با کاربردها و بازارهای هدف الیاف کربن

امروزه الیاف کربن با توجه به ویژگی های منحصر به فرد خود نظیر استحکام بالا و وزن کم به یکی از پر کاربرد ترین کامپوزیت ها در صنایع مختلف مبدل گردیده است. در ادامه برخی کاربردهای اصلی این الیاف معرفی می گردد.

1 - کاربرد فیبر کربن در پلاستيک های رسانا و کاهش الکتریسيته ساکن :

با توزیع الیاف کربن کوتاه در دیگر مواد می توان الکتریسته ساکن تولید شده در رایانه های لپ تاپ ، چاپ گرها و دیگر وسایل مشابه را پخش کرد.

انتظار می رود با افرودن الیاف کربن کوتاه و آسیاب شده به مواد گرما سخت ، نیاز به آغازگرهای رسانا پیش از رنگ آمیزی قطعه از بین برود. الیاف کربن با افزایش جاذبه بین رنگ الکترواستاتیک و قطعیه باعث افزایش دقت در رنگ آمیزی پاششی می شوند و در نتیجه هزینه و آلودگی کاهش می یابند.

2 - کاربردهای صنعتی الیاف کربن :

در صنعت کاغذ ، غلتک های سریعی که سبکی وزن و عمر بالا را با هم داشته باشند ، کلید بهبود تولید و افزایش کیفیت هستند. بسیاری از تولید کنندگان کاغذ و چاپخانه ها در ایالات متحده و اروپا هم اکنون از نسل جدیدی از غلتک ها و میله هایی استفاده می کنند که از الیاف کربن ساخته شده اند. هم چنین در ساخت غلتک های مورد استفاده در فرایند پیچش الیاف (یکی از روش های شکل دهی کامپوزیت ها) از این فناروی استفاده می شود.

3 - کاربرد فیبر کربن در صنعت ساختمان و کاهش وزن سازه ها :

پیشرفت صنعت ساختمان بر استفاده از الیاف کربن در کاربردهای حساس و با حجم بالای تولید تاکید می کنید. ظرفیت الیاف کربن برای تقویت و کاهش وزن سازه های بتنی مشخص شده است.

یک شرکت بین المللی مصالح ساختمانی ، این ایده را که هر بدنه بتنی باید سنگین و ضخیم باشد ، دگرگون کرد. این شرکت در نمایشگاه بزرگ بین المللی هتل ، متل و رستوران سال 1998 در نیویورک ، یک اتاق مجزای هتل را در اندازه واقعی به نمایش گذارد.

این اتاق از جنس بتن تقویت شده با کامپوزیت های الیاف کربن بوده که کامپوزیکرت نامیده میشود.(Composicrete). این بازار همچنین شامل دیگر واحدهای قابل حمل و سرهم کردن برای استفاده در هتل ها ، متل ها ، مدرسه ها و غیره است.

4 - کاربرد فیبر کربن در لوازم ورزشی با بهای باورنکردنی :

روزگاری تنها ثروتمندان توان استفاده از برخی لوازم ورزشی را داشتند. ولی امروزه با استفاده از الیاف کربن ، قیمت ها به طرز چشمگیری کاهش یافته اند ، به گونه ای که شما به راحتی می توانید یک چوب گلف را به بهای کمتر از 30 دلار تهیه کنید.

الیاف کربن به طرز قابل توجهی ، کارایی بسیاری از لوازم ورزشی را بهبود داده اند. ولی تا چندی پیش ، راکت های تنیس و چوب های گلف معروف به گرافیتی از الیاف کربن بسیار گران ساخته و فروخته می شدند.

شرکت زولتک الیاف کربن ارزان قیمتی را عرضه کرده است که تهیه صفحات نازک پیش آغشته مورد نیاز برای لوازم ورزشی از آن بسیار ساده است. این صفحات در قطعاتی همچون اسکی ، اسکیت ، تخته برفی و غیره کاربرد دارند.

5- کاربرد فیبر کربن در صنعت خودرو ، کاهش وزن و افزایش استحکام :

هنری فورد در سال 1923 گفته بود : "من نمی توانم چنین خیال واهی را تصور کنم که استحکام متناسب با وزن است. کاهش وزن خودرو حتی به میزان جزئی می تواند منجر به افزایش سرعت و کاهش مصرف سوخت شود. با کاهش وزن ، مواد کمتری نیز استفاده می شود که به نوبه خود ، افت قیمت را به همراه دارد".

نگرش هنری فورد درست بود. روز به روز مردم بیشتری در جهان ، توانایی خرید خودروی شخصی را پیدا می کنند و خودروها سوخت بیشتری مصرف کرده و آلودگی بیشتری تولید می کنند. بنابراین رقابتی شدید برای ساخت خودروهای ارزان تر ، سبک تر و تمیزتر در گرفته است.

دو طرز فکر برای کاهش وزن خودروها وجود دارد. یکی از این نگرش ها بر جایگزینی جزء به جزء تمرکز دارد. در این نگرش سعی بر این است طی پنج سال وزن خودرو 150 تا 200 کیلوگرم کاهش یابد. نگرش دیگر بر طراحی کلی سیستم های نوین تمرکز دارد تا میزان کاهش وزن بیشتری به دست آید. هر دوی این نگرش ها اکنون پیگیری می شوند.

در اروپا و ژاپن که بهای بنزین چند برابر ایالات متحده است ، در دهه آینده تلاش بیشتری برای عرضه خودروهای ابرسبک به بازار انجام می شود. امروزه پلاستیک ها و کامپوزیت ها نسبت به دیگر مواد به جز فولاد بیشترین سهم را در وزن خودرو دارند.

در خودروهای امروزی پلیمرهای گرمانرم عموماً در کابردهای غیرسازه ای استفاده می شوند و به جای الیاف کربن ، الیاف شیشه به کار گرفته می شود. زولت با شرکت های سازنده خودرو همکاری می کند ، تا فرایندهای ساخت موجود را با الیاف کربن سازگار کند.

با توجه به این که الیاف کربن در واحد حجم قوی تر و سفت تر از الیاف شیشه هستند ، یک خودروی تمام کامپوزیتی بیش از 60 درصد کاهش وزن خواهد داشت.

6 - کاربرد فیبر کربن در وسایل نقليه دیگر (هواپيماها ، قطارها، اتوبوس ها) :

یک شرکت صنعتی اروپایی روی برنامه جدیدی برای بررسی امکان ساخت واگن های تمام کامپوزیتی کار می کند. تیرهای باربر این واگن از الیاف کربن ساخته خواهد شد.

کاربرد الیاف کربن در اتوبوس ها ، کامیون ها و دیگر وسایل نقلیه رو به افزایش است. کارایی نسل جدید هواپیما (نظامی یا تجاری) با استفاده از الیاف کربن افزایش یافته و کاربرد الیاف کربن در این زمینه روز به روز بیشتر می شود.

هم زمان ما شاهد تاکید بیشتر کاهش هزینه در صنعت هوا و فضا هستیم. هم اکنون شرکت های بویینگ و لاکهید ، الیاف کربن رده تجاری را در برنامه های طراحی خود گنجانده اند.

7 - کاربرد الياف کربن در توربين های بادی :

یکی از قدیمی ترین و تمیز ترین روش های تولید انرژی استفاده از نیروی باد است. در طول دهه گذشته ظرفیت تولید الکتریسته از توربین های بادی به سرعت افزایش یافته است.

هم اکنون اگر توربین های بادی در جای مناسبی قرار داده شوند بهای الکتریسته تولید شده حدود 5 سنت بر کیلو وات ساعت است.

ولی برای همه گیرشدن این روش ، این بها باید کاهش یابد تا الکتریسیته تولید شده توانایی رقابت با دیگر روش ها را داشته باشد. یعنی توربین های بادی جدید باید بزرگ تر و کارآمد تر از توربین های امروزی (که طول بیشینه ی پره های آن ها 30 متر است) باشند.

امروزه پره های توربینی به طول 55 متر طراحی شده است. این امر مستلزم استفاده از الیاف کربن به جای الیاف شیشه است تا استحکام و سفتی مورد نیاز را تامین کند. هم چنین انتظار می رود الیاف کربن در مخازن گاز طبیعی فشرده و پیل های سوختی نقش مهمی داشته باشند و کاهش وزن ، کلید عملی شدن این فناوری ها است.

8 - کاربرد الياف کربن در تقویت سازه ها :

صدها هزار پل ، پارکینگ ، ساختمان بلند و دیگر سازه های بتنی و چوبی در دنیا ، به تقویت و ترمیم نیاز دارند. بازار محصولاتی که به توانند این کار را انجام دهند بسیار گسترده است. بیش از 1500 سازه بتنی تاکنون با کامپوزیت تقویت شده اند.

هنگامی که از کامپوزیت ها به جای فولاد استفاده می شود ، زمان ساخت وساز کاهش یافته و وزن کلی سازه به مقدار قابل توجهی کم می شود و در اغلب موارد اختلال ایجاد شده در کارهای دیگر کاهش می یابد. تقویت کننده های کامپوزیتی معمولا از صفحات فولادی ارزان تر نیستند ولی کارایی بهتری دارند.

9 - الياف کربن و مقاومت در برابر سایش :

زولتک مهم ترین تولید کننده الیاف کربن مورد استفاده در ترمزهای هواپیما در جهان است. در دماهای بالا فولاد و دیگر مواد ذوب می شوند ولی الیاف کربن قوی تر می شوند.

الیاف کربن به عنوان ماده اصیلی تقریباً 50 درصد از ترمزهای کامپوزیتی کربن / کربن در هواپیماهای تجاری به کار می رود. برنامه هایی برای به کاربری ترمزهای کامپوزیتی قطارهای پرسرعت اروپا در حال بررسی و گسترش است.

این ترمزها شبیه ترمزهای هواپیمیا طراحی شده است. کاربرد الیاف کربن در دیگر بخش های سایشی خودور همانند کالچ و جعبه دنده در حال گسترش است.

10 – کاربرد فیبر کربن در صنایع دریایی و قایق های تقویت شده با الياف کربن :

یکی دیگر از بازارهایی که الیاف کربن در آن کاربرد گسترده ای دارد ، صنایع دریایی است. این کابردها عبارت اند از ساخت دکل ها ، بادبان ها عرشه و بدنه ی قایق های بادبانی ، پارویی و موتوری تندرو.

آب های عمیق یکی از بزرگ ترین مشکلات صنعت نفت هستند. برای غلبه بر این مشکل نمی توان به ابزار فولادی اعتماد کرد. محدودیت های فولاد از پیش در لوله ها و دیگر سازه ها مشخص شده است.

شرکت زولتک به صورتی فعال مشغول مذاکره با شرکت های بزرگ نفتی ، شرکت های حفاری و غیره است تا بر روی الیاف کربن سرمایه گذاری کنند.

زولتک همچنین درگیر آزمایش میله های کامپوزیتی است که سکوهای نفتی جدید را در عمق 7.3 کیلومتری اقیانوس مهار می کنند. این عمق ، چهار برابر عمیق ترین سازه هایی است که با فولاد مهار شده اند.

موارد ذکر شده از کاربردهای نوین ، تمام کاربردها را در برنمی گیرد. به عنوان مثال ، در زمینه پزشکی ، علاقه ی شدیدی به استفاده از کامپوزیت ها برای ساخت پروتزهای سبک و مستحکم وجود دارد.

موارد فوق نشان دهنده فراگیر شدن استفاده از الیاف کربن در کاربردهای گوناگون است و جایگزینی گسترده ای که در آینده به نفع الیاف کربن رخ خواهد داد.

این مساله ایجاد بازار بزرگی برای این الیاف و قطعات تقویت شده با این مواد را نوید می دهد. بازاری که با توجه به زمینه هایی که در بالا برای کاربرد این الیاف بیان شده است ارزش زیادی خواهد داشت.

علاوه بر این با توجه به خصوصیاتی که کامپوزیت های ساخته شده از این الیاف دارند مانند مقاومت بالا و عدم خوردگی ، هزینه های تعمیر و نگهداری را به شدت کاهش می دهند. در کشور ما توانمندی هایی در ساخت کامپوزیت های تقویت شده با الیاف کربن وجود دارد که جای امیدواری است ولی محدود می باشد و باید گسترش یابد.

در زمینه تولید این الیاف در حال حاضر وزارت دفاع یک کارخانه تولید الیاف کربن با ظرفیت 150 تن در سال احداث  نموده است که در سال 1394 به بهره برداری رسیده است. در صورت تولید این الیاف در داخل کشور علاوه بر تامین نیاز داخلی ، می توان در بازار آینده این الیاف نیز سهم داشت.


✔️ آشنایی با انواع فیبرهای کربن !


آشنایی با انواع فیبرهای کربن

✳️ انواع الياف کربن با توجه به مقدار مدول الاستيسيته به قرار زیر میباشند :

1- مدول کم (Low Modulus) :

مدول الاستیسیته در این مرحله تا GPa200 می رسد و درجه حرارت فرایند کربونازیسیون تا 1000 درجه سانتیگراد خواهد بود.

2- مدول استاندارد (Standard Modulus) :

مدول الاستیسیته در این مرحله بین 200-GPa250 و درجه حرارت کربونازیسیون بین 1000-1500 درجه سانتیگراد می باشد.

3- مدول های متوسط (Intermediate Modulus) :

مدول الاستیسیته در این مرحله به 250-GPa325 ودرجه حرارت کربونازیسیون بین 1500 تا 2000 درجه سانتیگراد می باشد.

4- مدول های زیاد (High Modulus) :

مدول الاستیسیته در این مرحله به 350-GPa600 ودرجه حرارت کربونازیسیون بیش از 2000 درجه سانتیگراد به همراه مرحله گرافیتازیسیون می باشد.

5- مدول های بسیار زیاد (Ultra High Modulus) :

مدول الاستیسیته در این مرحله به بیش از GPa600 ودرجه حرارت کربونازیسیون درحدود 3000 درجه سانتیگراد به همراه مرحله گرافیتازیسیون می باشد.

✳️ تقسيم بندی الياف کربن برحسب نوع ماده اوليه به کار گرفته شده در توليد !

در حال حاظر سه نوع منبع برای تولید این الیاف وجود دارد :

  1. الیاف کربن ساخته شده از گیاهان یا سلولزی
  2. الیاف کربن ساخته شده از قیر یا pitch
  3. الیاف کربن ساخته شده از پلی اکریل نیتریل (PAN)

به دلیل ساختمان مولکولی و اتمی و همچنین تولید مدول کششی قابل توجه با سایر انواع الیاف نوع سوم از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و کاربردهای متعددی در صنعت دارد. ما هم توجه خود را معطوف به این نوع کرده و در ادامه به اختصار درباره روش تولید آن توضیحاتی را بیان می کنیم.


✔️ بررسی جامع فرایند تولید الیاف کربن (فیبر کربن) !


فرایند تولید الیاف کربن (فیبر کربن)

✳️ فرایند تولید پلی اکریل نیتریل به شرح زیر میباشد :

پلی اکریل نیتریل یا PAN از پلیمریزاسیون رادیکال های آزاد آکریل نیتریل یا AN به دست می آید. برای تهیه آکریل نیتریل نیز از فرایند معروف SOHIO که توسط ژاپنی ها ابداع شده است ، استفاده می شود.

در این فرایند از واکنش شیمیایی بین دو گاز پروپیلن و آمونیاک در حضور کاتالیزورهای مناسب که شدیداً هم گرما زا می باشد ٬ آکرییل نیتریل به همراه HCN تولید می شود که همان طور که گفته شد از پلیمریزاسیون رادیکال های آزاد آکریل نیتریل ٬ به دست می آید. راکتور مورد استفاده برای پلیمریزاسیون از نوع بستر سیالی یا Bed Fluid می باشد.

بعد از تهیه پلی اکریل نیتریل خام باید تعدادی از فرایندهای مناسب برای آماده سازی و هرچه حالص تر شدن آن مورد استفاده قرار گیرد. زیرا در غیر این صورت الیاف کربن تولیدی مقاومت کششی مطلوب را نخواهند داشت. مهمترین این فرایندها filteration می باشد که ابعاد صافی های مورد استفاده در حد میکرون µ می باشند.

✳️ فرایند کلی تولید الیاف کربن به شرح زیر می باشد :

1 - ریسش یا Spining :

در این مرحله همان طور که گفته شد یکی از مراحل آماده سازی PAN می باشد. که بعد از انجام filteration مناسب پلی اکریل نیتریل ها را به صورت رشته ای یا به صورت تار در می آورند. سپس در دستگاه های ریسش مخصوص به صورت نوعی فیبر در خواهند آمد.

2 - اکسيداسيون oxidation :

دراین مرحله در کوره های مخصوص فیبرهای اکریلیک تحت درجه حرارتی در حدود 200 الی 300 درجه سانتیگراد ودر حضور هوا یا گازهای مناسب دیگر قرار می گیرند تا آمادگی کامل برای طی و سپری کردن سایر مراحل تولید را به دست آورند.

البته به این مرحله مرحله تثبیت سازی نیز گفته می شود. فیبرهای آکریلیک باید زمانی در حدود 2 ساعت را دراین کوره ها طی کنند.

3 – کربونيزاسيون Carbonization :

درجه حرارت در این مرحله بین 1000 تا 1700 درجه سانتیگراد می باشد. این فرایند باید در یک محیط راکد و معمولا در حضور گاز نیتروژن صورت می گیرد.

خواص فیبرهای کربن بعد از طی این مرحله به صورت زیر می باشد :

  • مدول کششی : 200-GPa300
  • مقاومت فشاری : GPa3
  • مدول برشی : GPa15

4 - گرافيتاسيون Graphitization :

این فرایند نیز درون کوره های مخصوصی دریک محیط راکد و در درجه حرارتی بین 2500 تا 3000 درجه سانتیگراد صورت می گیرد. البته این مرحله در مورد فیبرهایی که باید مدول کششی بالایی داشته باشند اجرا می شود.

خواص فیبرهای کربن بعد از طی این مرحله به صورت زیر می باشد :

  • مدول کششی : 500-GPa600
  • مقاومت فشاری: GPa16
  • مدول برشی: GPa10

بعد از طی این مرحله قطر الیاف کربن به 5 الی 7 میکرون می رسد.

5 - عمليات سطحی و اندازه ای sizing and treatment surface :

در این مرحله سطح الیاف کربن را با باندها و نوارهای شیمیایی و برای این که در هنگام استفاده از رزین در تهیه مواد کامپوزیتی چسبندگی بهتری داشته باشد ، آغشته می کنند و همچنین در مرحله اندازه بندی علاوه بر بسته بندی الیاف کربن و تعیین چگونگی روش بارگیری آن ، برای محافظت فیبرهای کربن در طی انجام مراحل بعدی از یک اپوکسی نیز استفاده می شود.


✔️ زمین ، محوطه سازی و ساختمانهای مورد نیاز کارخانه تولید الیاف کربن !


کارخانه تولید الیاف کربن

✳️ زمین ، محوطه سازی و ساختمانهای مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 2250 تن الیاف کربن به قرار زیر میباشد :

  • زمین : 8000 متر مربع
  • ساختمان تولید : 4000 متر مربع
  • انبار مسقف مواد اولیه و محصول : 1000 متر مربع
  • ساختمان آزمایشگاه و ابزار آلات و تاسیسات : 100 متر مربع
  • ساختمان اداری و رفاهی و خدماتی : 200 متر مربع
  • معابر : 300 متر مربع
  • فضای سبز : 2400 متر مربع

✳️ تجهيزات و ماشين آلات مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 2250 تن الیاف کربن به قرار زیر میباشد :

  • خط تولید کامل : 1 عدد
  • لیفتراک 2 تن : 1 عدد
  • نقلیه : 2 عدد

✳️ مواد اوليه مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 2250 تن الیاف کربن به قرار زیر میباشد :

  • پلی اکریلو نیتریل : 3.375 تن
  • سایر افزودنی ها

✳️ منابع انسانی مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 2250 تن الیاف کربن به قرار زیر میباشد :

  • سطح متخصص : 1 نفر
  • سطح ماهر : 5 نفر
  • سطح غیر ماهر : 45 نفر
  • جمع سطح مهارت : 51 نفر
✳️ جدول زمان بندی اجرای کارخانه تولید الیاف کربن به قرار زیر میباشد :

جدول زمان بندی اجرای کارخانه تولید الیاف کربن

✍️ جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید الیاف کربن یا فیبر کربن ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ،با ما تماس بگیرید .


📚 دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ تولید الیاف کربن یا فیبر کربن

👈 توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید.

فايل‌ها:
zipطرح توجیهی تولید الیاف کربن سال 97 داغ
تاريخپنج شنبه, 19 ارديبهشت 1398 13:33
حجم فايل 1.1 MB
دانلود 128

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

صنایع ساختمانی

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories