• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

طرح توجیهی تولید و بسته بندی مربا و مارمالاد ⭐️ سال 1401 (pdf+word)

(2 votes, average 5 out of 5)

طرح توجیهی تولید و بسته بندی مربا و مارمالاد سال 1400 ( pdf و word )

جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید و بسته بندی انواع مربا و مارمالاد ، با اطلاعات کاملا به روز برای سال 1401 با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا در صورت تمایل میتوانید طرح توجیهی آرشیوی تولید و بسته بندی انواع مربا  و مارمالاد را با فرمت pdf، صرفا جهت مطالعه ، از انتهای همین صفحه دانلود نمایید .

 در این طرح ما سعی داریم شناخت کاملی از فرآیند تولید انواع مربا و مارمالاد به شما داده و همینطور اطلاعات متعدد دیگری همچون ماشین آلات خط تولید و توصیه های فنی دیگر را ، در زمینه تولید انواع مربا به شما ارائه نماییم.

پس با ما تا انتهای این طرح همراه باشید.


تعریف علمی مربا


 مربا فرآورده ای است که از عمل آوری اندامهای گیاهی همراه با قند مجـاز ، به همراه آب و آب میوه پس از طی فرآیند خاص تا غلظت مشخص به دست می آید ، به ترتیبی کـه قطعـات بـه کـار رفته در تهیه آن ، قابل تفکیک و رؤیت باشد.

این محصول معمولاً جهت صبحانه یا عصرانه مـورد مـصرف قـرار میگیرد که بسته به نوع اندام گیاهی که درآن به کار رفته است قابل تقسیم بندی میباشد.

طبقه بندی انواع مربا و مارمالاد :

 طبقه بندی مربا معمولاً بر اساس انواع میوه (اندام گیاه) به کار رفته در تولید آن صورت گیـرد کـه بـه عنـوان مثال میتوان مربای هویج، مربای بالنگ، مربای توت فرنگی و ... را نام برد

البته نوع بسته بنـدی نیـز در طبقـه بنـدی محصول ، مدنظر قرار میگیرد مثلا یکبار مصرف ژله ای و یا در شیشه 400 گرمی و....

 


مشخصات فنی و کیفی انواع مربا و مارمالاد باید چگونه باشد ؟


 مشخصات فنی و کیفی انواع مربا و مارمالاد باید چگونه باشد ؟

به طور کلی محصول از سه قسمت میوه (اندام گیاهی) ، مواد قندی و آب تشکیل شده است .

میـوه مـصرفی باید تمیز، تا حد مناسب رسیده و سالم، با پوست یا بدون پوست، بدون هسته (به جز دانه ریزها)، بـدون تخمـدان، به صورت تازه (و یا منجمد شده) طبق استاندارد مربوطه استفاده شود.

مربا و مارمالاد باید طعـم و بـوی میـوه و یـا گیاه مورد مصرف را داشته باشد و عاری از هرگونه طعم و بوی حاصل از سوختگی و فساد مانند کپک زدگی و ترشیدگی باشد.

انواع مربا و مارمالاد باید رنگ فرآورده ای باشد که تحت شرایط طبیعی و سـالم بـه دسـت آمـده و مشخص کننده نوع میوه، عاری از رنگ سیاه و قوه ای که مربوط به اکسید شدن میوه یا کاراملیزه شدن مواد قندی است باشد.

افزودن هر نوع رنگ به فرآورده مجاز نمیباشد.

در انواع مربا و مارمالاد ، مواد قندی مانند ساکاروز، گلوکز(مایع و یا جامد)، دکستروز، فروکتوز و یا سایر مواد قندی هیدروکربنه ، مطابق با استانداردهای مربوطه مجاز می باشد.

آب مصرفی در تهیه مربا و مارمالاد باید مطابق اسـتاندارد ویژگـی هـای آب آشـامیدنی به شـماره 1053 باشد.

میزان پری محصول باید 97% باشد.

میزان مواد جامد محلول در آب مربا باید 70% باشد.

اسیدیته مربا باید بین 0.5 تا 0.2 درصد باشد.

میزان PH محصول باید بین 3 تا 3.9 باشد.

میزان میوه محتوی باید 40 درصد وزنی باشد.

افزودنی های زیر که با مشخصات تعیین شده به وسیله موسسه استاندارد تطبیق نماید در فرآورده مجاز می باشد:

  • اسیدهای آلی
  • پکتین: میزان حداکثر 5/0 درصد گرم
  • طعم دهندهها : هل، دارچین، گلاب، وانیل و همینطور افزودن اسانسهای طبیعی استخراج شده هنگام تهیه آب میوه، مجاز است.
  • مواد نگهدارنده: مواد نگهدارنده در مربا غیر مجاز میباشد. 

 میزان مجاز مواد فلزی در انواع مربا چقدر است ؟

  • روی : حد قابل قبول 5 P.P.m  
  • آهن : حد قابل قبول 15 P.P.m  
  • قلع : حد قابل قبول 250 P.P.m
  • آرسنیک : حد قابل قبول 0.2 P.P.m
  • سرب : حد قابل قبول 0.3 P.P.m  
  • مس : حد قابل قبول 5 P.P.m

انواع بسته بندی مربا و مارمالاد :

این کالا میتواند به اشکال گوناگونی بـسته بنـدی گـردد و بـه بـازار عرضـه شـود کـه از متـداول تـرین انـواع بسته بندی های مربا میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:

  • بسته بندی در ظروف شیشه ای در اندازه های مختلف
  • بسته بندی در ظروف فلزی در اندازه های مختلف
  • بسته بندی در ظروف یکبار مصرف که درب آن روکش آلومینیومی دارد، در اندازه های مختلف (که اکثـراً در هتلها و هواپیماها و ... مصرف میشود.)

 جدول زمانبندی اجرای طرح احداث کارخانه تولید مربا و مارمالاد :

 جدول زمانبندی اجرای طرح احداث کارخانه تولید مربا و مارمالاد :


شماره تعرفه گمرکی مربا و مارمالاد


 شماره تعرفه گمرکی مربا و مارمالاد

در داد و ستدهای بین المللی جهت کد بندی کالاها در امر صادرات و واردات و تعیین حقوق گمرکی و سـود بازرگانی ، بیشتر از دو نوع طبقه بندی استفاده میشود. یکی از طبقـه بنـدیها نامگـذاری بروکـسل و دیگـری طبقه بندی مرکز استاندارد تجارت بین الملل میباشد.

روش طبقه بندی مورد استفاده در بازرگانی خارجی ایران، طبقـه بنـدی بروکـسل اسـت کـه بنـابر نیازهـا و کاربردهای خاص موجود، بعضاً تقسیم بندیهای بیشتری در زیر تعرفه ها انجام گرفته است.

  • حقوق گمرکی انواع مربا = 4 %
  •  شماره تعرفه گمرکی انواع مربا = 2007/91 و 2007/99

 


کالاهای قابل جانشین مربا و مارمالاد


 امروزه هیچ کالایی به صورت انحصاری در جهان تولید نمی شود و مربا نیز از این امـر مـستثنی نمـیباشـد. از کالاهای جایگزین این محصول میتوان از مارمالادها (مرباهای ژله ای) نام برد که در دنیـا از اسـتقبال خـوبی برخودار میباشند.

در کشور ما به علت خانگی بودن تهیه مربا، مردم هنوز از مرباهای مرسوم استفاده می کنند ولی به علت صنعتی شدن شهرها، مردم به مرور اقدام به خرید انواع مربا و مارمالاد ژله ای مینمایند. همچنین در بعضی مکانهای کشورمان از شیره انگور و خرما به جای مربا استفاده میشود.


استاندارد های تدوین شده انواع مربا و مارمالاد


  •  ویژگی های آب آشامیدنی = 1053
  • پری شیشه = 214
  • آزمونهای مواد جامد محلول در آب، اسیدیته، PH  محتوای میوه، پکتین، شن و خاک، حـشرات، فلـزات موجود = 214
  • بسته بندی شیشه ای = 1409
  • بسته بندی قوطی ای = 1881
  • بسته بندی پلیمری و ورقه های آلومینیومی = 3331
  • نشانه گذاری = بند 7 شماره 214

مواد اولیه مورد نیاز جهت تولید 1800 تن مربا و مارمالاد در سال


 عمده مواد اولبه مربا میوه و شکر می باشد که امکان تامین همه آنها در کشور ما وجود دارد . در تصویر زیر ، جزئیات مواد اولیه و مساحت انبار مورد نیاز و همینطور میزان مصرف آنها به همراه دوره انبارداری و میزان انبارداری و ... آورده شده است .

مواد اولیه مورد نیاز جهت تولید 1800 تن مربا و مارمالاد در سال

درصد ضایعات مواد اولیه جهت تولید مربا :

  • مربای آلبالو = درصد ضایعات میوه 15 %
  • مربای هویج = درصد ضایعات میوه 15 %
  • مربای به = درصد ضایعات میوه 20 %
  • مربای سیب = درصد ضایعات میوه 15 %
  • مربای توت فرنگی = درصد ضایعات میوه 5 %
  • فرمولاسیون مخلوط سازی مواد اولیه جهت تولید انواع مربا :
  • مربای آلبالو = 51 % میوه ، 49 % شکر
  • مربای هویج = 45 % میوه ، 40 % شکر ، 15 % آب
  • مربای به = 28 % میوه ، 43 % شکر ، 29 % آب
  • مربای سیب = 38 % میوه ، 38 % شکر ، 24 % آب
  • مربای توت فرنگی = 45 % میوه ، 40 % شکر ، 15 % آب

فرایند تولید مربا


فرایند تولید مربا

تولید مربا شامل مراحل مختلـف شستـشو، پوستگیری، دم گیری، هسته گیری، اختلاط مواد، پخت و تغلیظ سازی، دربندی، پاستوریزاسـیون و برچـسب زنی و بسته بندی میباشد.

این مراحل در تمامی روشهای تولید یکسان میباشد. تنها عملیات پخـت و تغلـیظ میتواند بسته به نوع محصول و ویژگیهای ماشین آلات مورد استفاده متفاوت باشد. البته اصول کلی پخـت و تغلیظ در تمامی این روشها یکسان میباشد و تنها در شیوه عمل، تفاوتهایی خواهد داشت.

روشهای تغلظ محصول مورد استفاده در تولید مربا شامل موارد زیر میباشد:

الف) تغلیظ تحت فشار اتمسفریک:

روش معمول جوشانیدن مربا، استفاده از دیگهای باز است که توسط بخارات حرارت داده میشود و ظرفیـت هر بج، 75 تا 100 کیلوگرم بوده و بخار با فشار 4 تا 5 بار به درون ژاکت یا کویلهای درونی دیگ ، به منظـور جوشانیدن مخلوط داخل آن تزریق میشود.

 ب) تغلیظ تحت خلاء:

دیگ های پخت تحت خلاء معمولاً  برای ظرفیت های 500 تا 2000 کیلوگرم در هر بچ ساخته  شـده انـد . ایـن دیگ ها از جنس استیل زنگ نزن و مجهز با کویل حرارتی، پمـپ وکیـوم یـا سیـستم انژکتـور و نیـز وسـیله نمونه برداری یا رفراتور نصب شده در داخل آن و نقاط ورود خوراک و دریچه بازرسی می باشد.  

روش کار عبارتست از تهیه پیش مخلوط در ظرف حرارت داده شده مجهز به همزن.

پـیش مخلـوط بـه دست آ مده توسط خلاء به درون دیگ کشیده می شود. با بارگیری دیگ پخت، فشار داخل دیـگ بـه گونـه ای کنترل می شود که عمل تبخیر در 50 تا 60 درجه سانتیگراد انجام شود تا اینکه مقدار مواد جامـد بـه میـزان مورد نظر برسد .

برای دستیابی به آن، خلاء برداشته مـی شـود و اجـازه مـی دهنـد تـا حـرارت بـه 90 درجـه سانتیگراد برسد . این عمل متضمن استریلازیزاسیون و شرایط لازم برای تـشکیل ژل پکتـین مـی باشـد .

مـواد درون دیگ توسط نیروی ثقل، پمپ یا فشار هوا تخلیه می شود. به دلیل اینکه بزرگـی از محـصول بـه د سـت می آید لذا ممکن است مشکلاتی در ارتباط با بستن زودتر موعد ( Pre-cetting ) رخ دهد . بنابراین لازم اسـت تا در این روش، اسید و یا پکتین پس از کامل شدن جوشیدن، اضافه شوند.   .

 ج) تغلیظ مداوم :

تغلیظ مداوم تحت خلاء به دو روش صورت می گیرد. در سیستم تغلیظ در فشار اتمـسفریک (APV) از یـک تبخیر کننده صفحه ای استفاده می شود در حالی که سیستمAlfa Lavel  از یـک مبـدل حرارتـی خراشـنده سطحی  (Scraped Surface Heat Exchanger)  استفاده  میشود.

سیـستم اول محـدود بـه کـارکردن بـا ژله ها و محصولات نرم شده است و در حالی که سیستم دوم قادر به کارکرد ن با قطعات بزرگ میوه می باشـد .

سیستم APV به یک سیستم پیش مخلوط کن با استفاده از تانک با اندازه گیـری مـداوم نیازمنـد اسـت و از آنجائیکه زمان تماس در تبخیر کننده کوتاه است، گذاشتن یک پـیش گـرمکن و فـلاش تانـک بـرای خـارج ساختن دی اکسید گوگرد موجود در ماده اولیه ضروری است.

تبخیر کننده از نوع فیلم پایین رونده (فالینـگ فیلم) و فیلم بالا رونده (رایزینگ فیلم ) می باشند که ماده تغذیه شده از میـان سیـستمی از صـفحات اسـتیل زنگ نزن حرارت داده شده با بخار، عبور کرده و تا حرارت جوش رسانیده می شود.  

سیستم Alfa-Lavel بر اساس مبدل های حرا رتی عمودی خراشنده سطحی استوار است و هماننـد سیـستم قبلی وسیله ای  جهت پیش مخلوط کردن به منظور فراهم نمودن تغذیه مداوم مورد نیاز می باشد که با تزریـق شدن به داخل واحد حرارت دهنده میزان حرارت تا نقطه جوش افزایش می یابد.

سپس محـصول وارد تبخیـر کننده ای می شود که ا ز نوع مبدل حرارتی خرشانده سطحی است و تحت خلاء عمل می کند. مخلـوط بخـار و مایع حاصل شده به درون یک سپراتور (جدا کننده ) رانده مـی شـود و در آنجـا بخـارات بـه درون کندانـسور کشیده شده و محصول نیز با استفاده ازیک پمپ برای انتقال به سیستم پر کن خارج می شود.  

هنگام استف اده از سیستم های مداوم، لازم است تا مواد جامد را توسط فراکمتومتر به طور مداوم کنتـرل کـرد که این عمل یا از طریق واحد نصب شده در درون خط و یـا ترجیحـاً  از طریـق واحـد اتوماتیـک بـا فیـدبک الکتریکی برای کنترل تبخیر کننده انجام می شود با توجه به شرح فرآیندهای فوق، رو ش تغلیظ تحـت فـشار اتمسفریک انتخاب می گردد.

زیرا این روش در نهایت سـادگی، محـصول خـوب ارائـه مـی دهـد و نیـازی بـه تکنولوژی خارجی و ارزبری در  مرحله تغلیط و پخت محصول امکان اسـتفاده از روشـهای مختلـف کـه قـبلاً  شرح داده شده است، امکان پذیر می باشد.

در این طرح جهت پخت تغلیظ از روش های تغلیظ تحـت فـشار یـا اتمسفریک بسته به نوع مربا و سادگی عملیات استفاده خواهد گردید . لازم به ذکر است سایر مراحـل، کـاملاً  مشابه بوده و دارای خطوط تولید و تجهیزات یکسانی خواهند بود.  

فرایند تولید مربا

 


فرایند تولید مربای هویج


فرایند تولید مربای هویج

 

در این بخش ابتدا به تـشریح عملیـات تولید مربای هویجی که از نظر فرآیند تولید با تولید مربای به و سیب مـشابه مـی باشـد پرداختـه مـی شـود وسپس فرآیند تولیدی مربای آلبالو توضیح داده می شود. فرایند تولید مربای هویج شامل مراحل زیر میباشد :

  • تعیین افت هویج در ابتدای ورود به واحد تولیدی
  • شستشو و پوستگیری هویج
  • قطعه قطعه کردن و رنده کردن هویج
  • پخت مربا
  • پر کردن در شیشه و در بندی
  • پاستوریزاسیون مربا
  • برچسب زنی و کارتن چینی

حال به تشریح فرایند تولید مربای هویج میپردازیم :

1. تعیین افت هویج در ابتدای ورود به واحد تولیدی

هویچ خریداری شده پس از ورود به کارخانه توسط آزمایشگاه آفت زده مـی شـود کـه میـزان آن بـستگی بـه مقدار خاک، سالم بودن هویج و مواد زائد دیگر دارد که مقدار آن از 100 تا 50% تغییر می کند و معمولاً  بـین 15-10% می باشد.  

2. شستشو و پوستگیری هویج

پس از تعیین درصد افت برای هویج های خریداری شده، توسط دستگاه شستشو و پوسـت گیـر کـه تقریبـاً بـه طول 4 متر است عملیات شستشو و پوست گیری انجام می شود.

این دستگاه از دو قسمت تشکیل شده اسـت، قسمت ابتدای دستگاه مربوط به شستشو است که آب آن توسط نازل آبی بر  روی هویجهایی که در اسـتوانه متحرک مرکزی دستگاه در حال حرکت هستند پاشیده می شود و هویج تمیز می گـردد .

سـپس هـویج هـا در مخزن سود 7-5% دستگاه به مدت 3-2 دقیقه قرار می گیرند تا پوست آنها نرم شود در این مدت توسط بخار، حرارت سود را به 90 درجه سانتیگراد می رسانند که  تحت تأثیر سود و حرارت پوست هویج نرم شود .

سـپس در اثر چرخش استوانۀ مرکزی دستگاه دارای سوراخ ها و زائده هایی است که از هویج از دهانۀ دسـتگاه بیـرون می آید و وارد استوانۀ مشبک چرخان می شود.

استوانه مشبک چرخان دارای تقریباً  طول 2 متـر بـوده و دارای سوراخ ها و زائده هایی در دیواره می باشد که در اثر چرخیدن، پوست هویج با زائده ها و لبه های سوراخ هـای آن تماس پیدا کرده و پوست آنها را جدا می کند.

ضمناً  در محور مرکزی استوانه  لولـه ای تعبیـه شـده اسـت کـه توسط آن آب با فشار زیاد بر روی هویج ها پاشیده می شود و پوسـت هـای جـدا شـد ه را خـارج و هـویج هـا را شستشو می دهد، در هویج های پوست گرفته شده وارد حوض آبی می شود تا شستشوی نهایی روی آنها انجـام شود.  

3. قطعه قطعه کردن و رنده کردن هویج

هویج ها پس از پوست گیری و شستشو نهایی توسط کارگران به صورت قطعـه هـای 3-2 سـانتیمتر در محـور عرضی درآمده و سپس قطعات به دست آمده توسط جعبه های 20 کیلوگرمی به داخل دستگاه رنده ریخته می شود.

دستگاه رنده سیستمی شبیه چرخ گوشت دارد و فقط تیغه آن فرق می کند. تیغۀ رنده کن صـفحه ای است که توسط الکتروموتور با سرعت زیاد می چرخد و هویج ها مستقیماً  بر روی تیغـه ریختـه مـی شـود و بـه صورت خلال های منظم و یکنواخت در می آید و در جعبه های 20 کیلوگرمی جمع آوری می شوند.  

4. پخت مربا

پخت مربا در دیگ های دو جداره انجام می شود بدین صورت که ابتدا خلال ها را داخل دیـگ ریختـه و مقـدار معینی آب بر روی آنها می افزایند. شیر بخار را باز کر ده و حرارت می دهند تا زمانی که خلال هـا پختـه و نـرم شوند (مدت زمان مورد نیاز جهت پخت خلال های هویج 5/1-1 ساعت طول می کشد).

پـس از پختـه شـدن خلال ها به آن شکر اضافه می کنند (نسبت مخلوط کردن هویج با شکر 45% هویج و 55% شکر می باشـد .) بـه طوریکه پس از ذوب و مخلوط  د رون با خلال ها و جوش  خـوردن بـریکس آن بـه 68 برسـد .

وقتـی مربـا بـه بریکس مورد نظر رسید حرارت را قطع و مقدار معینی بنزوات سدیم با مقداری شکر مخلوط کرده و بـه مربـا اضافه می کنند به طوریکه در محلول نهایی مقدار بنزوات ppm 400 باشد (بنزوات سدیم به عنوان ضد کپک می باشد و از رشد کپک ها در مربا جلوگیری می نماید.)

در طول مدت زمـان پخـتن، گاهگـاهی مربـای هـویج توسط پا روبهم می زنند و در نهایت مقدار معینی اسید سیتریک جهت جلوگیری از شکرک زدن مربـا اضـافه می کنند تا PH محصول نهایی به 5/4 برسد و پس از جوش دادن مربا حرارت دادن را قطع می کنند و مربا را آماده بسته بندی می کنند.  

5. پر کردن در شیشه و در بندی

بسته بندی مربا در داخل شیشه های 400 گرمی انجام می گیرد بدین صورت که شیشه ها پـس از شستـشو در حوضچه آب بر روی میزهای پر کن مربا گذاشته می شود و در حـین عبـور از زیـر دسـتگاه پـر کـن مربـا در شیشه ها به میزان معینی ریخته می شود.

پس از آن توسـط کـارگر درگـذاری و درب بنـدی و غـلاف گـذاری می شود و پس از عبور از تونل بخـار غـلاف هـا  ذوب شـده و باعـث عـدم نفـوذ آب در موقـع پاستوریزاسـیون می گردد. پس از آن شیشه ها ی مربا در سبد جمع آوری می شود و در دیگ هـای پاستوری زاسـیون (اتوکلاوهـا ) عمودی پاستوریزه می گردد.  

6. پاستوریزاسیون مربا

پس از بسته بندی مربا در شیشه ها، عمل پاستوریزاسیون انجام می گیرد. مدت زمان پاستوریزاسـیون بـستگی به ظروف بسته بندی محصول دارد .

در مورد مربا چون یک محصول اسیدی می باشد و ظروف آ ن نیـز شیـشه 4/0 کیلوگرمی است لذا درجه حرارت 85-80 درجه سانتیگراد به مدت 20 دقیقه عمل پاستوریزاسیون انجام می گیرد پس از حرارت دادن جهت سرد کردن بر روی آنها آب سرد می ریزنـد تـا خنـک گردنـد . (تـا درجـه حرارت 40 درجه سانتیگراد )  

7. برچسب زنی و کارتن چینی

پس از پاستوریزاسیون مربا به علت خنک شدن تا 40 درجه سانتیگراد خود به خود اطراف شیشه هـا خـشکمی گردد و پس از خشک  شدن برچسب مورد نظر توسط دستگاه برچسب زنی زده می شود پس از طی زمـانقرنطینه به مدت 15 روز در انبار محصول شیشه ها در کارتن چیده و به بازار مصرف عرضه می گـردد .


فرایند تولید مربای آلبالو


فرایند تولید مربای آلبالو

آلبالوهایی که توسط کامیون در جعبه های پلاستیکی یا چوبی به کارخانه حمل میشود در ابتدای خط تولید در ظروف پلاستیکی خیسانده شده (در آب سرد) و پس از آن توسط دستگاه دمگیری میشود سـپس کـاملاً توسط آب فشان infect شسته میشود و بعد توسط کارگر در دستگاه هسته گیری ریخته و هسته آن جدا میگردد.

آلبالوهای هسته گیری شده ، توسط ترازو وزن شده و سپس جهت پخت به دیگ پخت حمل می گـردد. در دیگ پخت به نسبت مساوی شکر ریخته و حرارت میدهند تا کاملاً آب آلبالو خارج شده با شـکر مخلـوط شود پس از آنکه آلبالو کاملاً با شکر مخلوط شد ، مقداری از شکر لازم در فرمول را با پکتیـن مخلـوط کـرده میریزند. (علت مخلوط کردن پکتین با شکر این است که به صورت کلوخه کلوخه در نیاید ).

پکتین باعث ژله شدن بافت مربا میگردد. در نهایت پس از آنکه بریکس مربا به حدود 68 درجه رسید، اسید سیتریک به مربـا اضافه میکنند تا از شکرکزدگی مربا جلوگیری گردد. مدت زمان پخت مربای آلبالو در درجه حرارت جـوش به مدت نیم ساعت می باشد.

اگر ابتدا و در موقع حرارت دادن مربا اسید سیتریک اضافه شود موجب هیدرولیز پکتین میگردد و خاصـیت خودش را از دست میدهد. همچنین باعث قهوه ای متمایل به سیاه شدن رنگ مربا میشود.

لازم به یادآوری است که در ضمن هسته گیری آلبالو یک مقدار از آب آلبالو نیز وارد هسته شده و خارج می شود برای گرفتن این مقدار آب، آنرا توسط غربال هایی با سوراخ نسبتاً ریز صاف میکنند و آب گرفته شده را در دیـگ پخـت مربـا اضـافه میکنند.

 


ماشین آلات خط تولید انواع مربا و میزان مصرف برق آنها


ماشین آلات خط تولید انواع مربا و میزان مصرف برق آنها

- اتو کلاو اتمسفریک (برق مصرفی = 0 کیلووات ساعت ، ساخت داخل)

بعد از درب بندی، شیشه ها جهت پاستوریزاسیون به اتوکلاو منتقل میشوند. عمـل پاستوریزاسـیون را تقریبـاً میتوان در اتوکلاو روباز انجام داد.

-دیگ پخت تحت خلاء (برق مصرفی = 9 کیلووات ساعت، ساخت داخل)

آب میوه همراه با گوشت جهت تهیه مربا به داخل دیگ تحـت خـلاء مکیـده مـی شـود و شـربت مربـا طبـق فرمولهای مربوطه برای هر کدام از میوه ها قبلاً توسط شربت ساز آماده شده و بعد از طی مراحل مخصوص به دیگ خلاء اضافه میگردد.

-هسته گیر (برق مصرفی = 7.5 کیلووات ساعت، ساخت داخل)

میوه های هسته دار از جمله آلبالو و گیلاس توسط دستگاه هسته گیری مـیشـوند.

-سبد اتو کلاو (برق مصرفی = 0 کیلووات ساعت، ساخت داخل)

شیشه ها پس از درببندی توسط نوار به داخل سبدهای مخصوص ریخته شده ه که توسط جرثقیل سـقفی بـه داخل اتوکلاو گذاشته میشود. سبدها از جنس ورق مشبک و ابعاد متناسب با اتوکلاو می باشد. هر اتوکلاو حداقل باید مجهـز بـه دو سـبد و گاری باشد.

-دربندی مربا (برق مصرفی = 2.6 کیلووات ساعت، ساخت داخل)

مربای آماده شده توسط قیف تخلیه مربا به داخل شیشه 400 گرمی ریخته شده و توسط دستگاه درب بنـدی میشوند.

-فیلتر (برق مصرفی = 0 کیلووات ساعت، ساخت داخل)

-دمگیر آلبالو (برق مصرفی = 6 کیلووات ساعت، ساخت داخل)

این دستگاه برای دمگیری آلبالو در خط تولید مربای آلبالو مورد استفاده قرار میگیرد.

-پری هیتر (برق مصرفی = 10 کیلووات ساعت، ساخت داخل)

توسط پری هیتر حرارت اولیه به میوه های خرد شونده داده میشود.

-شستشو بالابر پیاله ای (برق مصرفی = 6 کیلووات ساعت، ساخت داخل)

جهت شستشوی انواع میوه جات از دستگاه شستشو بالابر پیاله ای استفاده میگردد.

-پوست گیری شیمیایی (برق مصرفی = 4 کیلووات ساعت، ساخت داخل)

این دستگاه برای گرفتن پوست هویج، به و سیب در خط تولید تعبیه شده اسـت.

-نوار بازرسی (برق مصرفی = 6 کیلووات ساعت، ساخت داخل)

نوار بازرسی جهت بازدید، طبقه بندی و سورتینگ میوه ها بعد از شستشو مورد استفاده قرار گرفته و وجود ایـن دستگاه در خط تولید مرباجات ضروری است.

-خرد کن (برق مصرفی = 7.5 کیلووات ساعت، ساخت داخل)

کلیه میوه های دانه دار از جمله سیب، هویج و به، توسط دستگاه خرد کن، خرد شده و برای بهتر گرفته شـدن پوست و دانه به پری هیتر منتقل میکنند.

-دیگ پخت دوجداره با همزن ( برق مصرفی = 0 کیلووات ساعت، ساخت داخل)

این دیگ جهت پخت مرباهایی مثل هویج که بافت سفت دارند استفاده می شود کـه ظرفیـت آن در هـر بـچ  250  کیلوگرم مربا میباشد.


تجهیزات آزمایشگاهی مورد نیاز در کارخانه تولید مربا و مارمالاد


  •  اتو کلاو آزمایشگاهی
  • آون الکتریکی آزمایشگاهی
  • ترازوی حساس دیجیتالی با دقت صدم گرم

میزان برق مصرفی کارخانه تولید مربا و مارمالاد :


  •  برق مصرفی خط تولید با احتساب تعداد یک دستگاه از هر مورد = 58.6 کیلووات ساعت
  • برق مورد نیاز تاسیسات = 38 کیلووات ساعت (شامل 10 کیلـووات جهـت هـوادهی و پمپاژ مایعات برای سیستم تصفیه پساب شیمیایی، 15 کیلووات جهت چرخش، تصفیه و نگهداری آب مـورد نیاز تصفیه فیزیکی، 3 کیلووات جهت تهیه، تـصفیه شـیمیایی و نگهـداری آب بـدون امـلاح و 10 کیلـووات جهت توزیع، چرخش سوخت و مایعات در تاسیسات گرمایش میباشد .)
  • برق روشنایی ساختمان ها و محوطه = 21.4 کیلووات ساعت (برای هر مترمربع زیربنای سالن تولید، ساختمانهای اداری، رفاهی وخدماتی به طور متوسـط 20 وات بـرق در نظرگرفته میشود. همچنین برای هر مترمربع مساحت انبارها و تأسیسات 10 وات منظور میگـردد.)
  • برق مصرفی محوطه = 0 کیلووات ساعت (با توجه به اینکه این واحد تولیدی دارای یک نوبت کاری 8 ساعته در روز میباشد، بـه علـت خـاموش بـودن دستگاهها و تجهیزات تولیدی در هنگام شب، احتیاجی به در نظر گرفتن توان برق اضافهتری برای واحد نمیباشد.)
  • برق مصرفی سایر = 17.7 کیلووات ساعت (15% بیشتر از حد مورد نیاز جهت مواقع راه اندازی و ضروری)
  • برق مصرفی سالیانه = 192 مگاوات ساعت (برق مصرفی سالیانه واحد براساس زمان کار هریک از بخـشهای مـصرفکننـده بـرق و تـوان مـورد نیـاز ایـن قسمتها محاسبه میشود.)
  • برق اضطراری : دیزل ژنراتور 80 کیلووات ساعت

آب مورد نیاز کارخانه تولید مربا و مارمالاد


  •  آب مصرفی فرایند تولید و تاسیسات = 31 متر مکعب در روز
  • آب مصرفی ساختمان ها = 6 مترمکعب در روز
  • آب مصرفی محوطه = 0.8 متر مکعب در روز

در همین راستا به منظور ذخیره سازی آب مصرفی برای 2 روز واحد و همینطور توزیع آب در سطح کارخانه ، با پـیشبینـی 20  درصد بیشتر از مقدار مورد نیاز، تاسیسات ذیل نیز باید در طرح توجیهی احداث کارخانه تولید مربا و مارمالاد منظور گردد .          

  • لوله کشی آب جهت توزیع آب در سطح کارخانه به قطر انشعاب اصلی یک اینچ  
  • یک حلقه چاه به عمق 50 متر همراه با لوله گذاری و پمپهای مورد نیاز
  • مخزن هوایی به گنجایش 91 مترمکعب با فونداسیون، پایه های فلزی، لوله کشی و پمپ مورد نیاز .

سوخت رسانی مورد نیاز کارخانه تولید مربا و مارمالاد


  •  سوخت مورد نیاز خط تولید = روزانه 3360 متر مکعب گاز طبیعی (سوخت مورد نیاز فرایند تولید در دیگ بخار مصرف میشود.)
  • سوخت مصرفی تاسیسات گرمایش = 169 متر مکعب گاز طبیعی در روز
  • سوخت مورد نیاز وسایل نقلیه = روزانه 60 لیتر بنزین (تدارکات واحد و ایاب و ذهاب مدیرعامل)

سایر تاسیسات مورد نیاز کارخانه تولید مربا و مارمالاد


سایر تاسیسات مورد نیاز کارخانه تولید مربا و مارمالاد

1- تجهیزات اطفای حریق = 16 کپسول آتشنشانی (به ازای هر 100 متر مربع زیر بنا 1 عدد کپسول و به علت استفاده از دیگ بخار 2 کپسول اضافی در نظر گرفته میشود.)

2- تاسیسات گرمایش و سرمایش

  • بخاری صنعتی : دو دستگاه
  • سیستم گرمایش مرکزی : یک واحد
  • کولر6000 : دو دستگاه
  • کولر 4000 : سه دستگاه
  • تهویه : سه دستگاه

3- باسکول : یک دستگاه 60 تنی


امکانات تصفیه خانه مورد نیاز کارخانه تولید مربا و مارمالاد


 در هر کارخانه تولیدی جهت تصفیه پساب ها نیاز به سیستم تصفیه خانه میباشد که برای یک کارخانه تولید مربا و مارمالاد امکانات تصفیه خانه ای زیر مورد نیاز است :

تصفیه پساب شیمیایی کارخانه مربا و مارمالاد ، به وسیله احداث حوضچه و هوادهی نزدیک سالن تولید صورت میپذیرد.

تصفیه شیمیایی آب : به منظور تامین آب بدون املاح مورد نیاز ، از تجهیزات تصفیه شیمیایی آب استفاده می گردد . این تاسیسات با احتساب 20 %بیشتر از میزان آب جبرانی بدون املاح مصرفی به میزان 96,0 مترمکعب در ساعت در نظـر گرفته می شود.

دیگ بخار:به ظرفیت 8 تن در ساعت


بررسی ایستگاهها، مراحل و شیوه های کنترل کیفیت مربا و مارمالاد

 بررسی ایستگاهها، مراحل و شیوه های کنترل کیفیت مربا و مارمالاد

رشد و تکامل صنایع جهان تاحدود زیادی مرهون رقابت بین واحدهای صنعتی مـی باشـد . در ایـن راسـتا هـر واحد صنعتی با افزایش کیفیت محصولات خود، سعی درکسب سهم بیشتری از بـازار را دارد و ایـن رونـد بـه مرور زمان باعث بهبود کیفیت محصولات و در نتیجه ، رشد کیفی جوامع صنعتی شـده اسـت .

کنتـرل کیفیـت جهت تعیین صحت عمل تولید، مطابق مشخصات فنی تعیین شده برای محصول انجام می گیرد. این عملیـات سبب می گردد تا ضمن جلوگیری ازتولید محصولات معیوب، ازهدر رفتن سرمایه ها جلوگیری به عمل آمـده و قیمت تمام شده محصول کاهش یابد.

به طور کلی اهداف کنترل کیفیت را می توان به صورت زیر خلاصه کرد:

  • حفظ استاندارهای تعیین شده
  • تشخیص و بهبود انحرافات درفرآیند تولید
  • تشخیص و بهبود محصولات خارج از استاندارد ارزیابی کارآیی افراد واحدها
  • به عبارت دیگر می توان گفت کنترل کیفیت عبارت است از اطمینان  از تهیه و تولید کالا و خدمات، بـر طبـق استاندارهای تعیین شده .
  • بازرسی نیز به عنوان یکی از اجزاء جدایی ناپـذیرکنترل کیفیـت بـه منظـور شـناخت عیوب و تهیه اطلاعات مورد نیاز برای سیستم کنترل کیفی در همۀ واحدهای صنعتی انجام می گیرد.

مراحـل بازرسی کلی با توجه به وضعیت هرصنعت به ترتیب ذیل می باشند:

  • درمرحله تحویل مواد اولیه
  • درمرحله آغاز تولید
  • قبل ازآغاز عملیات پر هزینه
  • قبل از شروع عملیات غیر قابل بازگشت
  • پیش از آغاز عملیاتی که سبب پوشیده شدن عیوب می گردد
  • درمرحله پایانی کار هریک از این مراحل بازرسی ممکن است درمحل عملیات یا آزمایشگاه انجام گیرد. 

دراین واحد با توجه به ویژگیهای این صنعت ، هر یک ازمراحـل ضـروری کنتـرل کیفـی و محـل انجـام ایـن آزمایشها تعیین خواهد شد. مطابق آنچه گفته شد، کنترل کیفیت را باید در سه مرحله اعمال نمود. 

  •  کنترل کیفیت مواد اولیه
  •  کنترل حین تولید
  •  کنترل نهایی

که هریک از موارد فوق در زیر شرح داده می شود.

1 ) کنترل کیفیت مواد اولیه 

در شروع به کار واحد همانطوری که در بخش (2-3) بیان گردید مواد اولیه از قبیل میـوه، شـکر، آب، اسـید سیتریک، پکتین و اسانس مورد نیاز است که برای کنترل آنها موارد ذیل قابل انجام می باشد:  

  • میوه باید از نظر رنگ، رسیدگی، عدم فساد و سایر پارامترها مورد کنترل قرار گیرد.  
  • شکر مصرفی بایستی عاری از هرگونه ناخالصی و با رطوبت استاندارد تهیه گردد.  
  • آب باید مطابق استاندارد ملی ویژگی های آب آشامیدنی شماره 1053 باشد.  
  • پکتین و اسید سیتریک باید از نظر خلوص مورد بررسی قرار گیرند.  
  • اسانس باید از نظر نوع طعم رسیدگی شود.  

2 ) کنترل حین تولید

یکی از کنترل های مهم در حین عملیات تولید آزمایش بریکس محـصول اسـت کـه توسـط آزمـایش خاتمـه عملیات پخت تشخیص داده می شود.

در ضمن مراحل تولید پس از مرحله شستشو و پوست کنـی بـا بازدیـد چشمی میوه ها نامرغوب جدا می گردد و در مرحله بعد از پخت در دیگ، PH و پکتین محصول بایـد کنتـرل شود و پس از پر کردن نیز باید با  بازدید چشمی از نظر پر بودن و مواد زائد نداشتن، ف رایند مورد کنترل قرار گیرد.  

3 ) کنترل نهایی 

نمونه برداری باید طبق استاندارد ملی ایران و شماره 2836 (نمونه برداری از فرآورده های بسته بندی  شـده کـه مصرف غذایی دارند ) باشد.

ضمناً  نمونه برداری برای تعیین ویژ گی های میکروبـی بایـد طبـق اسـتاندارد روش کنترل ستروی  تجارتی فرآورده های غذایی بسته بندی شده، در بسته هـای نفـوذ ناپـذیر شـماره 2326 ایـران انجام گیرد.  

پس از بسته بندی و نمونه برداری باید محصول از نظر موارد ذیل بررسی و کنترل شود:  

  • طعم و بو به روش ارزشیابی حسی انجام گیرد که بهتر است با یک نمونه مرغوب مورد مقایسه قرار گیرد.
  • کنترل رنگ محصول توسط کنترل چشمی انجام می گیرد.
  • پری شیشه طبق بند (8-3) استاندارد ملی شماره 214 حداقل برابر با 95 درصد باید باشد.
  • آزمون های مواد جامد محلول در آب، اسیدیته، PH محتوای میوه، پکتین، شن و خاک، حـشرات، فلـزات موجود مطابق استاندارد ملی 214 باید به مقادیر مجاز را دارا باشند.
  • بسته بندی به این فرآورده می تواند در شیشه ، طبق استاندارد شماره 1409 ویژگی های ظـروف شیـشه ای برای محصولات غذایی و آشامیدنی و در قوطی ، طبق استاندارد 1881 ویژگی های ظروف غیر قابـل نفـوذ برای نگهداری مواد غذایی (مقررات عمومی) و یا بر اساس استاندارد شماره 3331 ویژگی های انواع بـسته بندی مواد خوراکی در ظروف شکل داده شده از مواد پلیمری و ورقه های آلومینیومی بسته بندی می شود. نشانه گذاری باید طبق بند 7 استاندارد ملی شماره 214 انجام گیرد.

جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید و بسته بندی انواع مربا و مارمالاد ، با اطلاعات کاملا به روز برای سال 1400 با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ، با ما تماس بگیرید .


دانلود فایل طرح های توجیهی تیپ تولید و بسته بندی انواع مربا و مارمالاد :

توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید .

فايل‌ها:
zipطرح توجیهی تولید کمپوت و مربای کیوی 64 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 15 آبان 1396 12:53
حجم فايل 883.75 KB
دانلود 233

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید کنسرو مربا و ترشی قارچ 66 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 15 آبان 1396 13:05
حجم فايل 963.8 KB
دانلود 217

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید صنایع تبدیلی از سیب و هلو 63 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 15 آبان 1396 11:39
حجم فايل 1.35 MB
دانلود 378

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید مربا و مارمالاد از محصولات سر درختی 46 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 15 آبان 1396 13:09
حجم فايل 436.08 KB
دانلود 211

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید انواع مرباجات 121 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 15 آبان 1396 12:51
حجم فايل 1.34 MB
دانلود 356

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید انواع کمپوت میوه 122 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 15 آبان 1396 12:49
حجم فايل 1.78 MB
دانلود 410

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipکتاب آموزش تولید و بسته بندی انواع مربا 88 صفحه
تاريخجمعه, 31 تیر 1401 16:33
حجم فايل 5.3 MB
دانلود 14

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

صنایع غذایی

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories