طرح توجیهی صابون بهداشتی ⭐️ 0 تا 100 روش تولید پیوسته و بچینگ
- امیر حبیبی
- طرحهای توجیهی صنایع شیمیایی
جهت نگارش مطالعات بازار و طرح توجیهی صابون بهداشتی با اطلاعات کاملاً به روز برای سال 1401 ، با فرمت DOC و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا میتوانید فایل pdf طرح توجیهی صابون بهداشتی را که قدیمی هستند ، صرفا جهت مطالعه از انتهای صفحه دانلود نمایید.
✔️ تاریخچه ی جذاب پیدایش صابون بهداشتی !
یافتن ماده ای شبیه صابون در حین حفاری های شهر بابل مدرکی است برای اثبات اینکه صابون حتی 2800 سال قبل از میلاد نیز وجود داشته است. اطلاعات موجود روی کتیبه ها بیانگر این نکته است که در آن زمان چربی را با خاکستر می جوشاندند. این کار در واقع همان روش ساخت صابون است، اما منظور آنها ساختن صابون نبوده بلکه از این ماده به عنوان حالت دهنده مو استفاده می کردند.
اسناد تاریخی نشان می دهد مصریان باستان به طور مرتب حمام می کردند. کتیبه ای مربوط به سال 1500 قبل از میلاد موجود است که در آن شرح داده شده، چگونه به منظور ساخت ماده ای صابون مانند، روغن حیوانات و گیاهان را با هم ترکیب و سپس به آن نم قلیایی اضافه می کردند. از این ماده نه تنها برای شستن بلکه برای درمان امراض پوستی نیز استفاده می کردند.
نام صابون به یک افسانه قدیمی رومی از کوه soap مربوط می شود. این کوه محلی برای قربانی کردن حیوانات بود. چربی های آب شده حیوانات در آنجا باقی می ماند، بارش باران چربی ها را میشست و آنها را همراه خاکستر چوب به سطح گل و لای اطراف رودخانه میآورد.
زنان که از این گل ها برای شستن استفاده می کردند متوجه شدند که این گل ها اثر پاک کنندگی بیشتری دارد و آلودگی ها را راحتتر از بین می برد.
اما کشف ماده ای به نام صابون به آلمانی ها و فرانسوی های قدیم نیز نسبت داده می شود. این ماده مخلوطی از چربی حیوانات و خاکستر بود که برای قرمز کردن رنگ مو از آن استفاده می کردند.
در قرن دوم بعد از میلاد، یک پزشک یونانی به نام گالن ، صابون را ، هم به دلیل داشتن خواص دارویی و هم به منظور پاکیزگی و نظافت، برای استفاده در حمام پیشنهاد کرد اما سقوط روم در سال 467 بعد از میلاد موجب کاهش عادت حمام کردن در میان رومیان شد. این امر در سلامت عمومی اروپایی ها بی تاثیر نبود.
عدم رعایت نظافت و پاکیزگی فردی که به شرایط غیر بهداشتی زندگی منجر شده بود، باعث ترویج امراض مختلف در قرون وسطی، به خصوص طاعون در قرن چهاردهم شد.
در قرن هفدهم، پاکیزگی و حمام کردن دوباره به عنوان یک عادت در اروپا رایج شد. دراین زمان، صنعت صابون سازی به طور کامل شناخته شده بود.
اتحادیه سازندگان صابون به دقت رموز مربوط به این حرفه را نگهداری می کرد از روغن سبزی ها و حیوانات به همراه خاکستر گیاهان استفاده می شد، البته ماده ای معطر نیز به آن اضافه می کردند. به تدریج انواع گوناگون صابون در دسترس همگان قرار گرفت، علاوه بر حمام کردن و شستن لباس، برای شستن موی سر و اصلاح صورت نیز صابون هایی ساخته شد.
در قرن نوزدهم، صابون به عنوان یک کالای لوکس در کشورهای مختلف مالیات بسیار بالایی داشت، با برداشته شدن این مالیات سنگین، استفاده از صابون برای مردم عادی نیز میسر شد و استانداردهای بهداشتی بالا رفت.
گام اصلی برای تولید انبوه صابون، در سال 1791 از سوی یک شیمیدان فرانسوی به نام نیکولاس لبلانک برداشته شد. او مراحل ساخت خاکستر قلیا با کربنات سدیم را از نمک معمولی به عنوان اختراع به ثبت رساند. این ماده در واقع قلیایی است که از خاکستر به دست می آید و با مخلوط کردن آن با چربی، صابون ساخته می شود.
ثمره این اختراع، خاکستر قلیا با کیفیت بسیار بالا و قیمت گران بود. 20 سال بعد از آن یورگن چورول میخائیل، یک شیمیدان فرانسوی بود با کشف ارتباط بین چربی ها گلیسیرین و اسیدهای چرب، اختراع باعث به وجود آمدن روش های مدرن و امروزی ساخت صابون شد.
گام مهم دیگر در ساخت صابون اختراعی بود که در اواسط سال 1800 از سوی یک شیمیدان بلژیکی به نام سولوی ارنست انجام شد. او با استفاده از نمک خوراکی یا کلرید سدیم توانست خاکستر قلیا بسازد. این روش موجب کاهش هزینه ساخت قلیا شد. در نتیجه این امکان به وجود آمد که قلیا ارزان تر، با کیفیت بهتر و حجم بیشتری در اختیار سازندگان صابون قرار گیرد.
این اختراعات همزمان با پیشرفت توان اجرایی کارخانههای گوناگون ، باعث شد در سال 1850 صنعت صابون سازی در آمریکا به سرعت رشد کند.
از آنجایی که صابون به مقدار کافی تولید میشد ، به تدریج از یک وسیله لوکس به احتیاج روزانه مردم تبدیل شد و این بازار بزرگ مصرف ، سازندگان را تشویق کرد که صابونهای ملایم تری برای استفاده در حمام و ماشینهای شست وشو، در اختیار مصرف کنندگان قرار دهند و به این ترتیب صنعت صابونسازی به مصرف امروزی درآمد. به طور معمول پذیرفته شده که مصرف سرانه صابون نشان دهنده سطح زندگی افراد هر کشوری است.
✔️ کدهای آیسیک و تعرفه های گمرکی و استانداردهای انواع صابون بهداشتی
✳️ کدهای آیسیک انواع محصولات صابونی به قرار زیر میباشند :
- کد آیسیک انواع صابون : 24241110
- کد آیسیک صابون آمفوتر (خنثی( : 24241111
- کد آیسیک صابون دستشویی (نوع مرغوب( : 24241112
- کد آیسیک صابون دستشویی (نوع معمولی( : 24241113
- کد آیسیک صابون حمام (نوع مرغوب( : 24241114
- کد آیسیک صابون حمام (نوع معمولی( : 24241115
- کد آیسیک صابون پرچرب (نوع مرغوب (: 24241116
- کد آیسیک صابون رختشویی : 24241117
- کد آیسیک صابون گلیسیرینه : 24241118
- کد آیسیک صابون مایع : 24241124
- کد آیسیک صابون بچه : 24241125
شایان ذکر است که در یک کارخانه صابون سازی ، تمامی انواع محصولات فوق را میتوان تولید کرد زیرا فرآیند کلی تولید تفاوتی نداشته و فقط نوع مواد و شرایط فرآیندی بر حسب نوع محصول مورد انتظار با هم فرق دارد. (این موضوع شامل صابونهای صنعتی و صابونهای طبی نمیگردد(
✳️ کدهای تعرفه گمرکی که انواع صابونها با مصارف پاکیزگی به قرار زیر میباشند :
- تعرفه گمرکی صابون حمام و دستشویی : 34011110
- تعرفه گمرکی صابون بچه : 34011130
- تعرفه گمرکی سایر صابونها برای مصارف پاکیزگی به شکل شمش یا میله تکه قالبی و کاغذی : 34011190
- تعرفه گمرکی صابون و مواد آلی تانسیواکتیف به شکل شمش میله یا قالبی برای مصرف پاکیزگی غیر مذکور در جای دیگر : 34011900
- تعرفه گمرکی صابون مایع : 34012010
✳️ کلیه استانداردهای ملی تدوین شده درباره صابون سازی عبارتند از :
- استاندارد ملی شماره 22 : ویژگیهای صابون بهداشتی بر اساس استانداردهای BS 1914-1984 و IS 2888-1983
- استاندارد ملی شماره 348
- استاندارد ملی شماره 349 : تجزیه صابون و تعیین مقدار کل اسید چرب خام.
- استاندارد ملی شماره 350 : تجزیه صابون و تعیین مقدار کل قلیایی آزاد.
- استاندارد ملی شماره 1206 : ویژگیهای صابون نرم.
- استاندارد ملی شماره 1226 : ویژگیها و روشهای آزمون صابون بچه تهیه شده بر اساس استاندارد شماره 54 صابون ترکیه.
- استاندارد ملی شماره 1871
- استاندارد ملی شماره 2186 : روش آزمون تعیین اتیلن دی کرمین تترا استات در صابون یا دترجنت تهیه شده بر اساس استاندارد ASTM (D-1976) 30-1974
- استاندارد ملی شماره 2977 : اندازه گیری گلیسیرین در صابون روش عیارسنجی تهیه شده بر اساس استاندارد ISO -1066-1975
- استاندارد ملی شماره 3198 : روشهای آزمون صابون ، تهیه شده بر اساس استانداردهای ISO -685-1975 , ISO -456-1973 , BS -1715-1963
- استاندارد ملی شماره 3212 : ASTM -1946-1981 , ISO -673-1981 , ISO -1967-1975
در ادامه مطلب به بیان مسایل فنی و کلیدی تر برای علاقه مندان به احداث کارخانه صابون سازی خواهیم پرداخت مانند مواد اولیه و فرایند صابون سازی ، مستحدثات و ماشین آلات و نیروی انسانی مورد نیاز یک کارخانه صابون سازی و ... .
بنابراین پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید !
✔️ مواد اولیه و فرآیند تولید انواع صابون بهداشتی به ظرفیت 6000 تن در سال
✳️ ظرفیت تولید پیشنهادی برای کارخانه صابون سازی مورد بررسی در این کیس استادی !
ظرفیت تولید این کارخانه صابون سازی با توجه به نوع محصول و با نگاهی به حداقل ظرفیتهای اقتصادی مطابق با مجوزهای اخذ شده ، به صورت زیر میباشد :
- صابون حمام و دستشویی : 1500 تن در سال
- صابون لباسشویی : 1500 تن در سال
- صابون بچه : 1500 تن در سال
- گلیسیرین : 1500 تن در سال
- جمع ظرفیت این کارخانه صابون سازی : 6000 تن
برآورد مصرف سالیانه مواد اولیه این کارخانه صابون سازی به قرار زیر میباشد :
- تالو : 2256 تن : (منبع تأمین : وارداتی)
- روغن نارگیل : 3000 تن : (منبع تأمین : وارداتی)
- روغن پالم : 150 تن : (منبع تأمین : وارداتی)
- اسید استئاریک : 63 تن : (منبع تأمین : وارداتی)
- سود سوزآور : 260 تن : (منبع تأمین : داخلی)
- لانولین : 10 تن : (منبع تأمین : داخلی)
- اسانس : 30 تن : (منبع تأمین : داخلی)
- رنگ : 3 تن : (منبع تأمین : داخلی)
- دیاکسید تیتانیوم : 30 تن : (منبع تأمین : داخلی)
- نمک : 150 تن : (منبع تأمین : داخلی)
- سیلیکات سدیم : 50 تن : (منبع تأمین : داخلی)
- پوشش کاغذی : 200000000 عدد : (منبع تأمین : داخلی)
- جعبه : 1000000 عدد : (منبع تأمین : داخلی)
- کارتن : 370000 عدد : (منبع تأمین : داخلی)
مصرف سالیانه آب ، برق و گاز در این کارخانه صابون سازی به قرار زیر میباشد :
- آب : 7500 مترمکعب
- برق : 3981120 کیلووات
- گازوئیل : 40000 مترمکعب
✳️ فرایند منتخب تولید انواع صابون در این کارخانه صابون سازی به قرار زیر میباشد :
مواد اولیه پس از ورود به واحد در انبار ذخیره و آنگاه به طور جداگانه توزین و وارد تانکهای ذوب مربوطه (چربی ، سودا ، آب نمک) میگردند. عمل ذوب توسط بخار انجام میگیرد و مواد توسط پمپ های انتقال به دیگ پخت صابون نسبتاً تکمیل گردد.
پس از مرحله تولید چربی به صابون ، به علت اینکه جرم حجمی صابون پخته شده کمتر (800 kh/m3) و گلیسیرین بیشتر (1276 kh/m3) است ، فاز پائینی که شامل گلیسیرین است تخلیه و فاز بالایی وارد خشک کن میگردد.
فاز حاوی گلیسیرین که با نمک و ... آغشته است میتواند برای استحصال گلیسیرین مورد بازیابی قرار گیرد که چون عمل پرهزینهای است معمولاً به همان صورت اولیه برای استفاده به کارخانههای کود شیمیایی فروخته میشود.
فاز وارد شده به خشک کن با از دست دادن رطوبت به صورت قطعات سفتی درآمده که پس از عبور از رنده مجدداً خرد شده آن گاه در سیلو ذخیره میگردد.
پس از آن وارد میکسر شده همراه با اسانس و رنگ و دی اکسید تیتانیم و سیلیکات سدیم مخلوط میگردد. آنگاه جهت اختلاط بیشتر که باعث بالا رفتن کیفیت صابون میشود از دستگاه تری رول که سه غلتک افقی با حرکت در جهت مخالف است استفاده میشود.
صابون پس از عبور از تری رول به صورت صابون پخت شده با عبور از میز برش به قطعات مورد نظر بریده و سپس در ماشین پرس علامت مربوطه روی آن حک میگردد.
در نهایت صابون ها به قسمت بسته بندی رفته و آماده ارائه به بازار میگردد. مدت زمان لازم جهت پر کردن دیگهای پخت یک ساعت و تخلیه و شستشو نیم ساعت میباشد.
در اواخر این مطلب به بررسی روشهای تولید صابون بهداشتی در جهان نیز میپردازیم و تفاوت روشهای پیوسته و ناپیوسته در صابون سازی را برخواهیم شمرد اما در ابتدا به بررسی کنترل کیفیت و نوع و متراژ مستحدثات مورد نیاز کارخانه و همینطور ماشین آلات و نیروی انسانی مورد نیاز کارخانه صابون سازی خواهیم پرداخت .
بنابراین پیشنهاد میکنیم تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
✔️ بررسی مناطق ، مراحل و شیوههای کنترل کیفیت در کارخانه های صابون سازی
کنترل کیفیت در کارخانه های صابون سازی در سه مورد مواد اولیه ، مواد نیم ساخته و محصول نهایی باید انجام گیرد.
✳️ الف ) کنترل کیفیت مواد اولیه :
نظر به اینکه کیفیت صابون ، ارتباط مستقیم با نوع اسید چرب و میزان خلوص آن دارد بنابراین بایستی قبل از مصرف مواد اولیه به خصوص در مورد چربی ، آزمایشات لازم جهت تعیین خلوص انجام پذیرد. در این رابطه درصد اسید چرب ، درجه ذوب و رطوبت اندازه گیری میشود.
سود مصرفی نیز توسط تیتراسیون اندازهگیری میشود و از آنجائی که میزان اسید چرب در مواد اولیه متفاوت است بایستی قبلاً در آزمایشگاه میزان سود مورد نیاز جهت تهیه صابون تعیین شود. سایر مواد افزودنی مانند اسانس ، تثبیت شوندهها و ... بایستی در حد استاندارد باشد که اگر منبع مورد استفاده شرکت معتبری باشد نیازی به انجام آزمایشات خاص نمیباشد.
✳️ ب ) کنترل کیفیت در حین تولید :
در چند مرحله این عمل باید صورت گیرد :
- کنترل شیمیایی پس از خشک کن از نظر درصد رطوبت و درصد وزن مواد ترکیب شونده (تعیین میزان رطوبت مجاز که حداکثر 15% و در صابون رختشویی 20% است).
- تعیین میزان نمک : فاز صابونی در تانک پخت پس از شستشو با آب نمک و آب خالص بایستی کمتر از 55% براساس صابون خشک باشد.
- اندازه گیری میزان سود در فاز صابون میبایستی در تانک پخت کنترل شود، میزان قلیائیت نبایستی بیشتر از 07 درصد باشد.
- اندازه گیری اسید چرب در فاز صابونی از فاکتورهای مهم کیفیت است و بایستی در تانک پخت صابون کنترل شود) میزان مجاز اسید چرب 2%-3% است).
- کنترل فیزیکی پس از عبور از کاتر از نظر سالم و کامل بودن برش و ابعاد
- کنترل فیزیکی پس از عبور از دستگاه پرس از نظر کیفیت ظاهری و نوع مارک زده شده.
- کنترلهای شیمیایی لازم در آزمایشگاه و توسط مسئول مربوطه انجام میگیرد و کنترلهای فیزیکی توسط چشم الکترونیکی (در ماشینهای پیشرفته تر) و یا توسط کارگر انجام میگیرد.
✳️ ج ) کنترل کیفیت محصول نهایی :
جهت کنترل کیفیت محصول نهایی یک سری آزمایشات با توجه به نوع محصول مربوطه و استانداردهای موجود باید انجام گیرد. در ذیل به مواردی از این دست اشاره میشود :
1 - تجزیه صابون و تعیین مقدار کل اسیدهای چرب خام :
تعریف مقدار کل اسیدهای چرب خام عبارت است از مواد چرب غیر محلول در آب که به وسیله تجزیه کردن صابون با یک اسید معدنی قوی تحت شرایط ذکر شده (استاندارد ملی شماره 349) حاصل شود.
این عبارت شامل موارد غیر صابونی گلیسیریدها و هر نوع اسید رزینی دیگر نیز میباشد که علاوه بر اسیدهای چرب در صابون وجود داشته باشد. اساس آزمایش اسیدهای چرب را با دی اتیل اتر استخراج کرده و با محلول سود در اتانول عیار آن را میسنجیم.
روش قالب موم : صابون را حل کرده و اسیدهای چرب آن را به وسیله اسیدی کردن کاملاً جدا کرده و سپس آنها را با موم زنبور به شکل قالب حامد در آورده و آن را با آب داغ شسته و پس از خشک کردن وزن میکنیم.
2 - تجزیه صابون و تعیین مقدار قلیائی آزاد :
چون صابونها دارای کمی چربی خنثی غیر صابونی میباشند روش کاملی برای اندازه گیری قلیائی آزاد موجود در آنها وجود ندارد چون وقتی که نمونه صابون حل گردید قلیائی موجود در آن به وسیله چربیهای خنثی صابونی میکردند (و روشی که برای اندازه گیری قلیائیها وجود دارند به طور رسمی و قراردادی میباشد) (برای صابونهای سدیمی سود و برای صابونهای پتاس KOH).
در روش اول اتانول را باید در مورد صابونهای سدیم معمولی به کار برد ولی چون وجود مواد اضافه در نتیجه آزمایش ایجاد اشتباه می کند این روش در مورد صابونهای پتاسیم به علت حل شدن کربنات پتاسیم در اتانول به کار نمیرود.
در روش دوم روش کلرور باریم را باید در مورد تمام صابونهای نرم پتاسیم و یا صابونهای نرم مخلوط سدیم ، پتاسیم به کار برد.
به کار بردن این روش در مورد صابونهای سدیم معمولی که مقدار قلیائی آزاد در آنها کافی نیست پیشنهاد نمیشود. قلیایی آزاد در صابون نرم عبارت است از مقدار یون هیدروکسید که بر حسب پتاس تعیین میگردد و این قلیایی را پس از رسوب گیری با کلرور باریم در تحت شرایط عمل که گفته شد در محلول جستجو میکنند.
روش سوم روش آزمون تعیین اتیلن در دی آمین تترا استات در صابون یا دترجنت که در این آزمایش EP7A نمایانگر نمک دی سدیم اتیلن دی آمین تترا اسید استیک با دو مولکول آب تبلور میباشد (آزمون مطابق با استاندارد ملی شماره 2186).
3 – اندازه گیری گلیسیرین در صابون (روش عیارسنجی) :
این روش برای صابونی دارای گلیسیرین به میزان برابر یا بیش از 0.5 درصد وزنی کاربرد دارد و برای ترکیبات آلی شامل بیش از 2 گروه هیدروکسی روی دو اتم کربن مجاور کاربرد ندارد.
صابون توسط اسید سولفوریک تجزیه شده و سپس اسیدهای چرب را به وسیله اتر نفت استخراج میگردد. گلیسیرین به وسیله اسید برمیدریک به اسید فرمیک و فرم آلدئید اکسید شده و سپس اسید فرمیک به وسیله PH متر عیارسنجی می شود.
✔️ زمین و محوطه سازی و ساختمان سازی مورد نیاز کارخانه صابون سازی با ظرفیت تولید 6000 تن انواع صابون در سال
✳️ زمین و محوطه سازی مورد نیاز این کارخانه صابون سازی به قرار زیر میباشد :
- زمین : حدود 5000 مترمربع
- خاک برداری تسطیح : 5000 مترمربع
- دیوارکشی : 566 مترمربع
- خیابانکشی و آسفالت و فضای سبز : 3000 مترمربع
✳️ ساختمانهای بخش صنعتی و غیر صنعتی مورد نیاز این کارخانه صابون سازی به قرار زیر میباشد :
- سوله تولیدی و آزمایشگاه : 800 مترمربع
- انبار مواد اولیه و محصول : 400 مترمربع
- ساختمان مدیریت و اداری : 100 مترمربع
- سوله تأسیسات و تعمیر نگهداری : 100 مترمربع
✔️ ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز کارخانه صابون سازی با ظرفیت تولید 6000 تن انواع صابون در سال
✳️ تجهیزات و ماشین آلات اصلی مورد نیاز این کارخانه صابون سازی به قرار زیر میباشد :
- دیگ ذوب چربی با ظرفیت 16 مترمکعب (1 عدد) (منبع تأمین : داخلی)
- دیگ ذوب سود با ظرفیت 10 مترمکعب (1 عدد) (منبع تأمین : داخلی)
- دیگ آب نمک با ظرفیت 30 تن (1 عدد) (منبع تأمین : داخلی)
- دیگ پخت صابون با ظرفیت 40 تن (3 عدد) (منبع تأمین : داخلی)
- مخازن چربی نمک با ظرفیت 30 تن (3 عدد) (منبع تأمین : داخلی)
- خشک کن 9 متر × 4 متر (3 عدد) (منبع تأمین : داخلی)
- رنده به طول 5 متر (1 عدد) (منبع تأمین : داخلی)
- نوار نقاله 8 متری (6 عدد) (منبع تأمین : داخلی)
- سیلو با ظرفیت 15 تن (1 عدد) (منبع تأمین : داخلی)
- مخلوط کن همراه با موتور گیربکس (3 عدد) (منبع تأمین : داخلی)
- تری رول به طول 5 متر (4 عدد) (منبع تأمین : داخلی)
- ماکارونی کن (2 عدد) (منبع تأمین : داخلی)
- پلادر (دو طبقه 2×3.5 میلیمتر) (2 عدد) (منبع تأمین : داخلی)
- کاتر همراه با میز برش (4 عدد) (منبع تأمین : داخلی)
- پرس 6 قالبه (6 عدد) (منبع تأمین : داخلی)
- دستگاه بسته بندی (6 عدد) (منبع تأمین : داخلی)
- قالب (25 عدد) (منبع تأمین : داخلی)
✳️ انشعاب های مورد نیاز این کارخانه صابون سازی به قرار زیر میباشد :
- انشعاب برق : توان مورد نیاز : 754 کیلووات
- انشعاب آب (6 اینچ) : -
- انشعاب مخابرات : 2 خط تلفن
- انشعاب سوخت : -
✔️ نیروی انسانی مورد نیاز کارخانه صابون سازی با ظرفیت تولید 6000 تن انواع صابون در سال
واحد تولید صابون بهداشتی در دو شیفت 8 ساعت تولید دارد و با احتساب 330 روز کاری معادل 5280 ساعت کار در سال محاسبه شده است.
پرسنل اداری و تولیدی مورد نیاز این کارخانه صابون سازی به قرار زیر میباشد :
- مدیر عامل : فوق لیسانس مهندسی شیمی : (1 نفر)
- مدیر اداری و مالی : لیسانس مدیریت یا بازرگانی : (1 نفر)
- کارمند اداری و مالی : فوقدیپلم یا لیسانس : (2 نفر)
- سرپرست تولید : لیسانس مهندسی شیمی یا مکانیک : (2 نفر)
- تکنسین آزمایشگاه : فوقدیپلم یا لیسانس شیمی : (2 نفر)
- برنامه ریز و کنترل پروژه : مهندس صنایع : (1 نفر)
- تکنسین فنی تعمیرات : فوقدیپلم مکانیک و برق : (2 نفر)
- منشی : دیپلم یا بالاتر : (1 نفر)
- راننده : دیپلم : (1 نفر)
- نظافتچی- نگهبان : دیپلم : (2 نفر)
- کارگر ماهر : دیپلم : (6 نفر)
- کارگر غیر ماهر و ساده : دیپلم : (6 نفر)
- جمع : 27 نفر
✔️ بررسی روشهای پیوسته و ناپیوسته تولید صابون بهداشتی در جهان
به طور کلی در جهان به دو روش صابون بهداشتی تولید میگردد. روش ناپیوسته (Batch) و روش پیوسته (Continuous).
✳️ 1 – روش صابون سازی ناپیوسته Batch Method :
از دیر باز این روش مورد استفاده بوده است و بیشتر در کارخانه جات با ظـرفیت نسبتاٌ کم و برای تولیـدات خاص مورد استفاده قرار میگیرد.
ماده اولیه اصلی مصرفی در تولید صابون انواع چربیها از منشاء حیوانی یا گیاهی میباشند. حدود سه چهـارم کل چربی مصرفی در صنایع صابون سازی دنیا تالو (Tallow) که دارای منشاء حیوانی است میباشد.
این ماده شامل مخلوط گلیسرین ها میباشد که از چربیهای جامد که به وسیله بخار پالایش شده است به دست میآید. در این روش اسید چرب درون مخزن (Kettle) ریخته شده و به وسیله سود خنثی میشود اصطلاحاٌ این روش را "روش کیتل" (Kettle Process) مینامند.
واکنش اصلی تولید صابون که به صابونی شدن (Saponification) نیز مشهور است عبارتست از :
3NaOH + (C17 H35 - COO)3C3H5 ® 3C17 H35COONa + C3H5 - (OH )3
گلیسرین + استئارات سدیم ® استئارات گلیسرین + سود
صابون به دو صورت پخت گرم و پخت سرد تهیه میشود. صابون تولید شده از پخت گرم دارای کیفیت بهتر و جهت مصارف حمام و دستشویی استفاده میشود و صابون به دست آمده از پخت سرد دارای کیفیت پایینتر و اغلب جهت رختشویی استفاده میگردد.
در این روش پس از خنثی سازی اسید چرب توسط محلول سود جهت جداسازی فاز صابون از نا خالصیها آن را با آب نمک چندین بار شستشو میدهند صابون مذاب تولیدی را در پخت سرد بلافاصله جهت انتقال به مراحل تکمیلی تولید تخلیه ، ولی در پخت گرم آن را برای مدت 24 الی 72 ساعت رها میکنند که اصطلاحاٌ در صنعت صابون سازی به آن "دم کردن" می گویند.
هدف از این مرحله ، تکمیل واکنش و جداسازی فازها میباشد. تشخیص پایان صابونی شدن توسط اندازه گیری میزان اسید چرب در تانک پخت انجام میشود. پس از تکمیل مرحله واکنش شیمیایی ، جهت جداسازی ناخالصیها ، از آب نمک استفاده میشود. با افزودن آب نمک به تانک یک سیستم دو فازی تشکیل گردیده و ناخالصیها به لایه زیرین منتقل میشوند.
فاز صابونی توسط پمپ به غلطک های سرد کننده منتقل شده و دمای صابون به دمای محیط کاهش یافته و جامد میگردد.
صابون به دست آمده دارای آنالیز زیر میباشد :
- میزان سود 002 تا 0.1 درصد
- میزان نمک 3 تا 0.6 درصد
- میزان آب حدود 30 درصد
جهت کاهش رطوبت ، صابون تولید شده وارد خشک کن میشود و رطوبت آن به میزان استاندارد (حدود 12 درصد) کاهش مییابد.
به منظور اختلاط و هموژنیتی بیشتر صابون وارد دستگاهی بنام پلادر (Plodder) میشود در این دستگاه صابون توسط یک حلزون در حال گردش فشرده شده و به صورت رشته خارج میشود و توسط یک برش دهنده به قطعات ریز بریده میگردد و سپس قطعات ریز وارد دستگاه مخلوط کن (Mixer) میگردد.
انواع مواد افزودنی شامل رنگ ، اسانس ، تثبیت کننده ، نرم کننده پوست ، ضد خورندگی و ... به مخلوط کن اضافه میگردد.
بعضی از این مواد عبارتاند از :
- محلول پتاس : (Caustic Potash)
- سیلیکات سدیم : (Sodium Silicate)
- محلول سود : (Caustic Soda)
- سودااش : (Soda ash)
- تری سدیم فسفات : (Tri sodium Phosphate)
- نانولین : (Nanolyne)
- بی کربنات سدیم : (Sodium bicarbonate)
- اتیل دی آمین تترا فسفات : (Etyle Diamine Tetracetate)
- اکسید تیتانیوم : (Titanium oxide)
به منظور توزیع یک نواخت مواد افـزوده شده و استحکام بیشتر، صابون بین چند غلطک (mill) عبور میکند. غلطک ها به صورت استوانه افقی که در خلاف جهت میچرخند و صابون را شکل ورقههای نازک فشرده شده در میآورد. صابون سپس وارد دستگاه پلادر دوم میگردد.
در این مرحله صابون بار دیگر فشرده شده و از دورن یک قالب گرم عبور مینماید و به صورت نوار پیوسته خارج میشود. در مسیر خـروجی ، صابون سرد شده و توسط یک دستگاه برش ، به اندازههای مورد نظـر برش داده میشود. قطعات به دست آمده در مرحله آخر در قالب قرار گرفته و به فـرم نهایی در آمده و بسته بندی میگردد.
✳️ 2 – روش صابون سازی پیوسته Continuous Method :
با پیشرفت تکنولـوژی امروزه تولید صابون بیشتر به صورت پیوسته انجام میگیرد. در این روش ابتدا چربی توسط آب هیدرولیـز میگردد و تولید اسید چرب گلیسرین مینماید. اسید چرب به دست آمده توسط محلول سود خنثی شده و صابون تشکیل میشود.
واکنشهای انجام شده در برج هیدرولیـز و خنثی سازی در زیر آمده است :
(C17 H35 - COO)3 C3H5 + 3H2O ® 3C17 H35 - COOH + C3H3(OH )3
گلیسیرین + اسید استئاریک ® آب + استئارات گلیسریل
C17 H35 COOH + NaOH ® C17 H35 COONa + H2O
آب + استئارات سدیم (صابون) ® سود + اسید استئاریک
مـواد اولیه مورد استفاده (چربی) متنـوع بوده و دارای یک نوع گلیسرید نمیباشند. از آن جا که حلالیت و سختی نمکهای سدیم به دست آمده از اسیدهای چرب ، به طور قابل ملاحظه ای متفاوت میباشند ، بنابراین در صنایع صابون پزی جهت تولید محصولات مشخص از مواد اولیه مختلف استفاده میشود. روش تولید پیوسته در شکل زیر نشان داده شده است.
در این روش خـوراک ورودی این میتواند انـواع چـربی حیوانی یا روغنها باشد. چربی ذوب شده همراه با کاتالیست (اکسید روی) وارد برج هیـدرولیز شده و تحت فشار 4Mpaو دمای 250 ºC توسط آب هیدرولیز شده و مخلوط اسیـدهای چرب از بالای برج و گلیسیرین خام از پایین برج به دست میآیند. آب همراه اسید چرب توسط عمل دکانتاسیون یا با عمل تبخیر جدا میگردد.
معمولاٌ مخلوط اسیدهای چرب به دست آمده را جهت تفکیک وارد برج تقطیر مینمایند. از این روش برای تهیه اسیدهای چرب حاصل از چربیهای خوک ، نارگیل ، نخل و دانههای روغنی استفاده میشود. همچنین از روش کریستالیزاسیون جهت مخلوط اسیدهای چرب که به راحتی جامـد میشوند مانند تالو ، میتوان استفاده نمود.
عمل تقطیر در سه مرحله تحت خلاء انجام میشود. اسید چرب از تانک ذخیـره وارد یک مبدل حـرارتی میگردد و سپس از بالا وارد بـرج جدا کننده میشود. در برجهای جدا کننده در حالی که اسید چرب از بالا به پایین جریان دارد ، هوا و آب در سمت مخالف یعنی به سمت بالا حرکت مینماید و در نتیجه اسیدهای چرب سبک که دارای نقطه جوش پایین میباشند از قسمت بالای برج و اسیدهای چرب و سنگین دارای نقطه جوش بالاتری میباشند از قسمت پایین برج خارج میگردد.
مایعات به دست آمده از بالای برج وارد برج تفکیک اصلی میشود این برج تحت خلاء شدید قرار دارد. محصول اصلی (اسیدهای دارای نقطه جوش پایین) از قسمت بالای برج به دست میآید. مایعات سنگین (اسیدهای با نقطه جوش بالا) به برج تبخیـر نهایی پمپ شده و بخارات مایع شده از این برج به عنـوان برش دوم اسید چرب میباشد. محصـول پایین به برج جدا کننده اول برگردانده میشود.
مراحل اصلی تولید صابون به روش هیدرولیـز و خنثی نمودن عبارتاند از :
- حمل روغن و چربی از مخازن به مخلوط کن
- حمل و تولید محلول سود 50 درصد
- مخلوط نمودن کاتالیست اکسید روی با چربی ذوب شده و گرم کردن توسط بخار
- وارد نمودن مخلوط چربی و کاتالیست از پایین به برج هیدرولیز
- جداسازی چربیها در برج هیدرولیز در دمای 250 ºC و فشار 4,1MPa (در این برج آب به طرف پایین و چربی به دلیل دانسیته کمتر به طرف بالا حرکت میکنند).
- جدا سازی فاز آبی شامل گلیسرین حل شده (حدود 12%) از پایین برج هیدرولیز
- تهیه گلیسرین از مخلوط فوق توسط روش تبخیر
- تغلیـظ اسید چـرب به دست آمده از بالای بـرج هیـدرولیـز توسط پروسس تبخیـر ناگهانی و گـرم کردن بیشتر
- تفکیک اسیدهای چرب توسط برج تقطیر تحت خلاء شدید
- خنثی سازی اسید چرب به طور پیوسته توسط محلول سود 50% در دستگاه مخلوط کننده.
- خنثی کننده با دور بالا (High-Speed Mixer-Neutralizer) صابون به دست میآید.
- تکمیل خنثی سازی صابون در دمای 93ºC در یک تانک همزن دار با دور آهسته انجام میشود.
در این مرحله آنالیز صابون به طور نمونه به صورت زیر میباشد :
- سود 1% تا 0.002%
- نمک 6% تا 0.3%
- آب 30%
این صابون ممکن است با توجه به نوع محصـول مورد نظر اکستـرود یا غلطک یا پودر یا توسط خشک کن پاششی ، خشک گردد. در مـرحله نهایی تولید ، صابون در یک مبدل حـرارتی که فشار آن در حدود 3.5 Mpa و درجه حرارت آن در حدود 200ºC است گرم میشود.
صابـون گـرم شده در یک تانک اتمسفر یک فلش میشود و رطـوبت نسبتاٌ کاهش مییابد (تا حدود 20%) خمیر چسبنده به دست آمده مقداری هوا در یک مبدل حرارتی که مجهز به سیستم تراش دیواره (Mechanical-Scraped-wall heat exchanger) میباشد ، مخلوط میشود.
در اینجا صابون به وسیله جریان آب نمک در جـداره بیـرونی ، از دمای 105ºC تا حـدود 65ºC سرد میگردد. در این صابون به صـورت نوار پیـوسته اکستـرود شده و به طول مورد نظر برش داده میشود در نهایت صابون وارد قالب شده و با سرد شدن بیشتر بر روی آن مهـر زده شده و بسته بندی میگردد و پـروسس تولید صابون به انتها میرسد.
✳️ مزیتهای اصلی تولید صابون به روش پیوسته نسبت به روش ناپیوسته عبارتاند از :
- بهبود رنگ صابون بدون مراحل اضافی
- افزایش بازیابی گلیسرین
- انعطاف در کنترل
- فضا و کارگر کمتر
- افزایش میزان تولید
✍️ جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی صابون بهداشتی ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ،با ما تماس بگیرید .
📚 دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ صابون بهداشتی
👈 توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید.




برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.





برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.





برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.