• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

طرح توجیهی فوم تبخیری یا لاست فوم ⭐️ جهت ساخت قالب ریخته گری

(1 vote, average 5 out of 5)

طرح توجیهی فوم تبخیری یا لاست فوم

جهت نگارش مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید فوم تبخیری یا لاست فوم EPS با اطلاعات کاملاً به روز برای سال 1401 ، با فرمت DOC و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا میتوانید فایل pdf طرح توجیهی کارخانه تولید فوم تبخیری یا لاست فوم EPS را که در سال های قبل نگارش شده است را صرفا جهت مطالعه از انتهای صفحه دانلود نمایید.


✔️ ریخته گری تبخیری یا لاست فوم EPS چیست !


ریخته گری به روش لاست فوم روشی جدید در تولید قطعات ریخته گری است که از سال 1960 در حال گسترش است .اگرچه استفاده از این روش در سایر بخش های ریخته گری به عنوان یک تکنولوژی کامل به یک رویا شبیه است اما امروزه از روش لاست فوم در ریخته گری آلومنیومی آهن خاکستری و داکتیل استفاده می شود.

در ریخته گری به روش لاست فوم از مدل هایی که از پلی استایرین منبسط شده (فوم) ساخته می شود استفاده می گردد و در درون ماسه بدون چسب قرار داده می شود.

از مزایای استفاده از مدل فومی این است که هم مراحل ریخته گری و هم قطعه ریخته را با حذف ماهیچه بهبود می سازد و همچنین میزان دقت را بالا می برد. چون فضای داخلی مدل فومی توسط ماسه بدون چسب پر می گردد و مدل فومی ، حفرات داخلی قطعه را خود ایجاد می کند نیازی به ماهیچه نیست.

با حذف ماهیچه می توان از مدل فومی (لاست فوم) برای قالب گیری قطعاتی که شکل هندسی پیچیده و مشکلی دارند استفاده کرد. بر خلاف سایر روشهای ریخته گری نیازی نیست که مدل از قالب گیری اولیه به casting بازگردانده شود.

به مدل فومی (لاست فوم) باید روکشی از سرامیک داده شود. جنس مدل های فومی از پلی استایرین منبسط شده یا PMMA است که با ریختن مواد مذاب به درون قالب فومی تبخیر می شود.

با استفاده از دانه های کم تراکم و pre-expanded در تهیه مدل فومی ، از میزان گازی که از تبخیر فوم متصاعد می گردد کاهش می یابد. ممکن است که یک مدل از چندین قسمت یا چندین مدل که در یک خوشه با هم ترکیب شده و به هم چسبانده شده اند تشکیل شود.

هنگامیکه مدل ساخته شد باید روکشی از سرامیک یا سایر مواد نسوز به مدل داده شود که این عمل را از طریق فرو بردن مدل در داخل رنگ (روکش سرامیکی) یا از طریق پاشیدن صورت می پذیرد.

همانند سایر روش ها این روش نیز سیستم های gating و risering  را دارا می باشد. با این تفاوت که سیستم های gating و risering  به مدل چسبانده می شوند. نمونه در داخل درجه آویزان می شود و ماسه بدون چسب به داخل درجه در حالیکه درجه در حال ویبره است ریخته می شود که این ویبره برای این است که ماسه کاملا مدل را احاطه کند.

به هنگام ریختن مواد مذاب فوم تبخیر می شود و از درجه خارج می گردد. استحکام ماسه و وجود روکش روی فوم باعث می شود که قالب در همان حالت خود باقی بماند.

بعد از اینکه مواد مذاب سرد و جامد شد به واحد shakeout ارسال می گردد و سایر مراحل همانند سایر روش های ریخته گری به ترتیب صورت می پذیرد. در این روش چون از ماسه بدون چسب استفاده می شود و پروسه shakeout  به واسطه وجود آن تسهیل یافته است. 

ریخته گری (lost foam) به نام  EPS یعنی انبساط پلی استیرن که ریخته گری بدون حفره می باشد و به عنوان یک فرایند تبخیری مورد استفاده قرار می گیرد که قابلیت تولید حجم های بزرگ از قسمت های پیچیده با سرعت مطلوب را دارا می باشد .

این پروسه شبیه به موم ریخته گری دقیق است که در یک نمونه پلی استایرن انبساطی برای ساخت قالب های یک تکه قابل انبساط مورد استفاده قرار می گیرد .

بنابراین در موم ریخته گری لاست فوم (lost foam) سیستم های دریچه ای قابل کنترل به نمونه متصل می شود و یک روکش با دوغ آب "Slurry" نفوذ پذیر که به صورت قاعده مخصوص در آورده باشد تولید می کند.

زمانیکه دوغ آب نسوز سخت و جامد شد ماسه در اطراف قالب ریخته می شود و بصورت فشرده داخل حفرات قرار می گیرد و فلز مذاب پس از تبخیر ماده ضد انعقاد جانشین آن می گردد و پس از اینکه بصورت جامدی سخت درآمد فلاسک به داخل یک شبکه آهنی استیل "ضد زنگ" مانند الک به وسیله تکان دادن تخلیه می شود که این ماسه های آزاد شده قابلیت بازیابی دارند.


✔️ مزایای ریخته گری لاست فوم EPS چیست !


Molding foam molding

صنعت ریخته گری در جهان تکنولوژی قدمتی دیرینه دارد و از نوین ترین روش های آن در قرن حاضر روش لاست فوم می باشد که در ابتدا به صورت حرفه ای کوچک گامی فراتر از ریخته گری در ماسه برداشت .

تجربه نشان داده که ریخته گری به روش لاست فوم در مقایسه با ریخته گری ماسه ای انرژی مصرفی را تا حادود 27 درصد پایین آورده و همچنین قراضه فلزی (ماشین کاری) را نیزکاهش می دهد. علاوه بر این کاهش هزینه های مواد آزمایشگاهی و ترکیبات خاص در این روش جایگزین اقتصادی برای بسیاری از متودهای ریخته گری سنتی می باشد.

تولید کردن بعضی از قطعاتی که در ریخته گری ماسه ای سنتی واقعا ًغیر ممکن است، در کاست فوم امکان پذیر می باشد. در نتیجه نیاز اساسی و مبرم آن در صنعت ریخته گری ضروری می گردد .

ورود به عرصه های نوین رقابت در بازارهای امروزی نیازمند به کارگیری تکنولوژی های مدرن در زمینه های مختلف صنعت است. با پیشرفت تکنولوژی دستیابی سریعتر، آسانتر و کم هزینه تر به قطعات سالم در فرایند ریخته گری میسر شده است.

از آنجا که همواره یکی از محدودیتهای طراحی یک قطعه پیچیده، به قابلیت فرایند ریخته گری در تولید مربوط میشود، استفاده از روشهایی که این محدودیتها را برطرف مینمایند بسیار سودمند خواهد بود .

یکی از این روشها ، ریخته گری با مدلهای فومی فدا شونده ( ریخته گری تبخیری یا لاست فوم ) میباشد که در دهه های اخیر رشد گستردهای به ویژه در میان کارخانههای پیشرفته تولید قطعات خودرو داشته است. زیرا روشهای قالبگیری مرسوم محدودیت هایی را به بخش طراحی تحمیل میکند چون در اغلب آنها از مدلهای دائمی استفاده میشود که میبایستی پیش از قالب گیری از قالب خارج شوند.

بنابراین، در طراحی یک مدل دائمی باید به قابلیت خروج آن از قالب توجه کرد. با استفاده از مدلهای لاست فوم بسیاری از محدودیتهای موجود در طراحی برداشته میشود.

اگر چه این فرایند نیز محدودیتها و معایبی دارد و برای تمام قطعات مناسب نیست، اما در مواردی که امکان استفاده از این روش وجود داشته باشد، کاهش هزینه ای بین 20 تا 60 درصد امکانپذیر خواهد بود.

روش ریخته گری با استفاده از مدلهای لاست فومی ، یکی از روشهای تولید قطعات با پیچیدگی بالا و دقت مناسب است و امروزه در شرکتهای پیشرفته خودروسازی نظیر بنز،BMW ، فورد و جنرال موتورز برای تولید انبوه برخی از قطعات پیچیده آلومینیومی و چدنی استفاده میشود.

استفاده از روش ریخته گری تبخیری یا لاست فوم به طور گسترده، مشکلات تکنیکی را در سراسر دنیا مرتفع ساخته است. کلید موفقیت شرکت ها در استفاده از این روش، انتخاب صحیح کاربردهاست.

در برخی از موارد این روش از نظر هزینه مستقیماً با ریخته گری های رایج مقایسه میشود.

اما به منظور حصول بیشترین مزایا نیاز به بهینه سازی در طراحی اجزا برای کاربرد صورت های خاص است که نیاز به انجام مراحلی از قبیل موارد زیر دارد:

  • به حداقل رساندن شیب مدل
  • ضخامت دیواره ها را میتوان به شکل عمودی طراحی کرد
  • دقت ابعادی یکسان در تولید
  • قابلیت چسباندن مدلها به یکدیگر برای ساخت اشکال پیچیده
  • حذف اثر خط جدایش
  • عدم نیاز به کف تراشی
  • کاهش استهلاک ابزار

این فرایند، قابلیت طراحی در خصوص بسیاری از موارد ریخته گری دقیق با فوم از بین رونده را دارد و هزینه آن از قالب های ماسه ای و یا دایکست ثقلی پایینتر است.


✔️ آیا تکنولوژی تولید فوم های تبخیری فدا شونده یا لاست فوم در کشور وجود دارد !


برای نخستین بار در کشور، با دستیابی محققان مرکز پژوهش پتروشیمی تبریز به دانش فنای فوم فنا شونده (Lost Foam) ، تولید این ماده استراتژیک ریخته گری، در مجتمع پتروشیمی تبریز آغاز شد. تا قبل از این کشور های آمریکا، آلمان، ژاپن و چین دانش فنی و تولید لاست فوم را در انحصار خود داشتند. 

اعمال محدودیت ها علیه ایران و محدودیت واردات این ماده به کشور که از چند سال پیش به عنوان روش جدیدی در صنعت ریخته گری جایگزین روش سنتی شده است، به تعطیلی واحدهای ریخته گری کوچک و کاهش شدید ظرفیت تولیدی واحدهای بزرگ از جمله ریخته گری تراکتورسازی منجر شد. 

با افزایش ظرفیت تولید لاست فوم در مجتمع پتروشیمی تبریز، علاوه بر پاسخگوئی به نیازهای داخلی در صنعت ریخته گری مدرن کشور ، در سالهای آینده نیمی از تولیدات 110 تنی این فرآورده پلیمری ویژه مهندسی به خارج از کشور صادر خواهد شد .

از این میزان محصول تولیدی پتروشیمی تبریز در تبدیل به 5500 متر مکعب حجم فوم در مذاب ریزی ، حدود 13 هزار تن فراورده ریخته ای در کارخانجات ریخته گری قالب گیری می شود.


✔️ فرایند ریخته گری لاست فوم EPS

فرایند ریخته گری لاست فوم

ابتدا پس از ساخته شدن مدل ، یک لایه سرامیک یا نسوز به مدل داده می شود . برای این کار مدل را داخل رنگ فرو می برند ، یا به صورت پاشیدن روکش سرامیکی را به مدل می دهند . سپس نمونه را در داخل درجه آویزان می نمایند ، سپس ماسه را داخل درجه می ریزند .

به دلیل اینکه درجه در حال ویبره می باشد ، ماسه به صورت کامل مدل را احاطه خواهد کرد . زمانی که مواد مذاب ریخته شوند ، فوم تبخیر شده و از درجه خارج خواهد شد .

به دلیل وجود روکش روی فوم و استحکامی که ماسه دارد ، قالب در حالت خود باقی خواهد ماند . در مرحله بعد ، هنگامی که مواد مذاب سرد شوند و به صورت جامد در بیایند ، به قسمت shakeout منتقل می شوند .

سپس بقیه مراحل ریخته گری انجام خواهد شد . به دلیل عدم استفاده از چسب در ماسه ، فرایند shakeout راحت تر انجام خواهد شد.

✍️ جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی کارخانه تولید فوم تبخیری یا لاست فوم ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ،با ما تماس بگیرید .


📚 دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ تولید فوم تبخیری یا لاست فوم EPS

👈 توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید.

فايل‌ها:
zipطرح توجیهی تولید قالب ریخته گری لاست فوم سال 97 داغ
تاريخپنج شنبه, 19 ارديبهشت 1398 13:58
حجم فايل 915.07 KB
دانلود 100

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

صنایع شیمیایی

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories