طرح توجیهی قیر امولسیون ⭐ 0 تا 100 (فرمول تولید + تجهیزات خط)
- امیر حبیبی
- طرحهای توجیهی صنایع شیمیایی
جهت نگارش مطالعات بازار و طرح توجیهی کارخانه تولید قیر امولسیون با اطلاعات کاملاً به روز برای سال 1401 ، با فرمت DOC و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا میتوانید فایل pdf طرح توجیهی تولید قیر امولسیون را که در سال های قبل نگارش شده است را صرفا جهت مطالعه از انتهای صفحه دانلود نمایید.
✔️ قیر امولسیون چیست و چه مزیت هایی دارد !
محصول مورد مطالعه در طرح توجیهی حاضر ، تولید قیر امولسیون بیتومین می باشد که به قیر سبز موسوم است. قیر امولسیون (Emulsion Bitumen) در اویل قرن گذشته اختراع و در سال های بعد از جنگ جهانی دوم با توجه به مزیت های فنی و اقتصادی و عمدتا به دلیل سازگاری با محیط زیست به عنوان جایگزین قیرهای محلول مورد استفاده قرار گرفته است.
در سال های اخیر با توجه به کاربردهای جدید قیر امولسیون در صنعت راهسازی و دیگر صنایع ، این محصول اهمیت روز افزونی در صنعت قیر جهان داشته است اما قبل از آشنائی با قیر امولسیون و دلایل کاربرد آن لازم است تعریفی از امولسیون داشته باشیم.
✳️ امولسیون چیست !
به تعبیری ساده می توان گفت: " امولسیون مخلوط معلق یک مایع در یک مایع دیگر میباشد ، دو مایعی که قابل حل شدن در یکدیگر نمی باشد. "
امولسیون حالت تعلیق ذرات بسیار ریز یک نوع مایع در مایع دیگر می باشد. امولسیون را می توان با استفاده از هر دو نوع مایع غير قابل انحلال در یکدیگر تولید نمود.
✳️ انواع امولسیون کدامند !
اصولا سه نوع امولسیون وجود دارد :
- امولسیون روغن در آب : امولسیون های روغن در آب که دارای یک فاز پیوسته (فاز آبی) و فاز ذرات معلق (فاز روغن) که محلول در آب نیستند می باشد.
- امولسیون آب در روغن : امولسیون های آب در روغن آن دسته از امولسیون هایی هستند که دارای یک فاز پیوسته روغنی و فاز ذرات معلق آب می باشد. امولسیون های آب در روغن در برخی موارد امولسیون های معکوس نیز نامیده می شود.
- امولسیون چند فازی : امولسیون چند فازی نیز به امولسیون هایی اتلاق می گردد که در آنها ذرات معلق خودشان شامل ذرات ریزتری بوده که همان فاز سوم را تشکیل می دهد. عموما مواد تشکیل دهنده فاز سوم مشابه مواد فاز پیوسته می باشند.
✔️ چرا قیر امولسیون بیتومن جایگزین قیرهای محلول در صنایع راهسازی شده است !
اکثر قیرهایی که در گذشته در صنعت راهسازی استفاده می شد در حرارت معمولی حالت خمیری و نیمه جامد دارند. به همین جهت استفاده در عملیات آسفالت پوششی ابتدا بایستی به کمک حرارت آنها را سیال نموده و سپس قشر نازکی از آنها در سطح راه پخش نمود.
از آنجایی که تهیه تسهیلات و دستگاه های گرم کردن قیر در نقاط دور دست مقدور نبوده و مقرون به صرفه هم نیست ، متخصصین سعی نموده اند که به طریقی کاربرد قير سرد را در صنعت عملی سازند که با پیدایش امولسیون قیر نه تنها عملا کاربرد قير در سرما مقدور گردید ، بلکه نقصی هم که در کاربرد قیرهای مخلوط وجود داشت و آن تبخیر نفت موجود در آنها که آثار مخرب زیست محیطی در پی داشت، در این نوع قیر وجود نداشت.
زیرا در فرمول ساخت قیر محلول 35 درصد آن را نفت و مابقی را قیر تشکیل می داد که در قیر امولسیون 35 درصد را آب و مابقی را قیر تشکیل می دهد که در این شیوه ذرات قیر درون آب بصورت معلق در می آیند. بنابراین حلال نفتی جای خود را به آب میدهد که این امر مزایای فراوان زیست محیطی و البته اقتصادی دارد چون آب ارزانتر از نفت است.
عموما امولسیون هایی که حاوی 80 درصد تا 40 درصد قیر می باشند ، سیال هایی قهوه ای رنگ بوده که گرانروی آنها حدود روانی شیر تا خامه متغیر می باشد. قطر ذرات معلق نیز از 0/1 تا 20 میکرون متغیر می باشد.
بازار هدف و کاربرد های قیر امولسیون کدامند !
بدلیل اینکه تبخیر نفت که آثار مخرب زیست محیطی در پی دارد در قیر امولسیون وجود ندارد ، موارد مصارف فراوانی پیدا کرده است که به برخی از آنها عبارتند از:
- استفاده از قیر امولسیون در ترکیب آسفالت جاده ها
- استفاده از قیر امولسیون در تعمیر و نگهداری جاده ها
- استفاده از قیر امولسیون جهت پوشش کف ، بام ، لوله های زیرزمینی ، محافظ فلزات بعنوان عایق ضد رطوبت
- استفاده از قیر امولسیون بعنوان عایق آب بندی در مخازن، کانال ها، پل ها، سدها و ....
- استفاده از قیر امولسیون در صنعت رنگ آمیزی
✳️ در ادامه به تشریح دو فقره از کاربردهای اصلی قیر امولسیون بیتومن میپردازیم :
استفاده از قیر امولسیون در ترکیب آسفالت جاده ها :
سالانه 1/3 میلیون تن قیر صنعتي در پالایشگاه های کشور توليد مي شود و 2 میلیون تن از آن به بخش راه تخصیص دارد. بنابراین یکی از عمده موارد کاربرد آن در آسفالت جاده ها و راه ها مي باشد.
استفاده از قیر امولسیون در تعمیر و نگهداري جاده ها ، لکه گیری با استفاده از قیر امولسیون داراي مزاياي زير مي باشد:
- نیازی به گرم کردن قیر وجود ندارد
- به راحتي در دمای محیط قابل مصرف مي باشد.
- برروي رو سازهاي مرطوب قابل کاربرد مي باشد
- با استفاده از مصالح مرطوب امکان اجرای عملیات در کارگاه از فصل بهار تا انتهای فصل پاییز فراهم است.
- شکست سریع امولسیون در تقابل با مصالح سنگي و هوا چسبندگي مناسبي را براي لايه پخش شده بوجود مي آورد.
- امولسیون سمي نیست
- امولسیون در نزديکي کارگاه قابل دسترسي است.
✳️ اهمیت استراتژیک و کشورهای عمده استفاده کننده از قیر امولسیون کدامند !
استراتژی جهانی در حفظ و حراست از محیط زیست و ملاحظات فنی و اقتصادی باعث گردیده تا طرح جایگزینی قیرهای امولسیونی یا قیر سبز به جای قیرهای محلول صنعتی در دستور کار قرار گیرد.
از آنجا که قیر امولسیون بیتومین علاوه بر مزایای متعدد زیست محیطی از نظر فنی موجب دوام بیشتر و سهولت کاربرد آن از جنبه های اقتصادی موجب عدم ضایع شدن منابع گرانبهای ملی می شود می تواند از کالاهای مهم و استراتژیک باشد.
کشور فرانسه بعنوان مهد این تکنولوژی معروف است. تولید قیر امولسیونی در این کشور از 10000 تن در سال 1923 به 1200000 تن در سال 2017 رسیده است. از جمله دیگر کشورهای تولید کننده قیر امولسیونی می توان ایتالیا ، چین ، دانمارک و اکثر کشورهای صنعتی جهان را نام برد. امروزه در تمام نقاط دنیا در ساخت اکثریت جاده ها از قیر امولسیون استفاده می کنند.
✔️ فرایند تولید قیر امولسیون
امروزه دو روش تجاری جهت تهیه امولسیون قیر مورد وجود دارد که عبارتند از :
- تولید قیر امولسیون به روش پیوسته یا روش آسیاب کلوئيدي
- تولید قیر امولسیون به روش یچینگ یا مخلوط کردن سریع
اختلاف اساسي بین این دو روش در این است که در روش آسیاب کلوئيدي قیر امولسیون بطور مداوم تهیه می شود. در صورتیکه در روش مخلوط کردن سریع قیر امولسیون در تعدادي ظروف مجزا تهيه مي شود.
✳️ روش پیوسته یا کانتینیوز در تولید قیر امولسیون به قرار زیر میباشند :
آسیاب کلوئیدی از یک میله که درون یک استوانه قرار دارد تشکیل شده است. فاصله بین میله و جداره داخلي استوانه 5/0 تا 3/0 میلی متر است. میله داخل استوانه به كمک برق و با سرعت 10000 فوت در دقیقه گردش مي کند.
جهت تهیه قیر امولسیون ، محلول داغ امولسیون ساز ، آب و قیر گرم طبیعی را با نسبت هاي مشخص و بطور جداگانه در آسیاب کلوئیدي که در حال چرخش است وارد مي کنند و از طرف دیگر آسیاب, امولسیون قیر که حالت کاملا یکنواخت دارد خارج می گردد.
لازم به ذکر است همانطوریکه گفته شد 35 درصد قیر امولسیون بیتومین را آب و مابقي را قیر طبیعی (بیتومین) تشکيل مي دهد.
✳️ روش بچ در تولید قیر امولسیون به شرح زیر میباشد :
قیر امولسیون را مي توان در کارخانه هاي Batch و همینطور کارخانه هایی با سیستم خطي نیز تولید نمود. در سيستم هاي Batch تولید قیر امولسیون به دو مرحله فاز آبي (حلال) و مرحله تولید نهايي امولسیون تقسیم بندي مي گردند.
تهیه فاز آبي در مخازني صورت مي گيرد که آب در این مخازن حرارت دیده و امولسیفایر به همراه سایر مواد شیمیایی افزودني امولسیون به میزان مورد نظر اضافه شده و حلال حاصل کاملا مخلوط مي گردد .
در مرحله نهایی تهیه قیر امولسیون ، قیر و فاز آبي اخير به میزان مشخص به آسیاب هاي کلوئيدي وارد مي گردند . چنانچه لازم باشد تا حلال را به قیر نیز اضافه نماییم ، آنگاه یك مخزن Batch نیز براي قير مورد نياز مي باشد . در غیر این صورت حلال بايستي به صورت موازي به مصرف برسد.
✳️ مقایسه روش بچ و کانتینیوز در تولید قیر امولسیون :
در کارخانه هاي Batch ، تولید قیر امولسیون به تنهايي از اختلاط تعداد بسیار محدودی از مواد صورت می گیرد که تولید یا کنترل دستي (غير اتوماتيک) را فراهم مي سازد .
هر چند که اندازه گيري و اجراي دقيق طرح اختلاط مواد اولیه ، فاکتور بسیار مهم در کیفیت قیر امولسیون تولیدی بوده و با استفاده از سیستم هاي اتوماتيك و یا نیمه اتوماتيك مي توان با به حداقل رسانیدن خطاهاي انساني بر میزان کیفیت تولید افزود .
علاوه بر این بدلیل خطر کار با برخي از مواد مورد استفاده (برای مثال خورنده بودن این مواد) کار کردن با سیستم هاي بسته مي تواند بسیار ایمن تر و سالم تر از کار با مخازن روباز و یا پمپ هاي متحرک باشد.
در سیستم خطي عملیات حرارت دادن آب و پیمانه بندي مصالح به میزان مشخص بصورت پیوسته و با استفاده از پمپ هاي مجزا جهت هر يک از مصالح مصرفي صورت مي پذيرد و استفاده از مخازنBatch نیز لزومي ندارد.
در مقابل فاز آبي بايستي بيش از روش قبل مورد توجه قرار گیرد تا زمان کافي براي واکنش مواد شیمیایی وقوع عملیات خنثي سازي و تولید حلال قبل از تماس فاز آبي با قير به میزان مناسب فراهم آید.
این عملیات بصورت اتوماتيك و با استفاده از جریان سنج هایی که براي اندازه گیری و پیمانه بندي کليه ترکیبات (به جز اسید که با اندازه گیری میزان PH در فاز آبي كنترل مي گردد) مورد استفاده قرار مي گيرند صورت می پذیرد .
در تهیه امولسیون ممکن است انواع مختلفي از افزودنی ها از قبیل لاتکس ، SBS ، و یا بیتومین دپ نیزي مورد استفاده قرار گیرند که در اینصورت ترکیبات خاص دیگری نیز به سیستم افزوده شده و برای تولید این نوع از امولسیون ها تكنيك هاي خاصي وجود دارد .
براي مثال لاتکس در مقابل نيروهاي برشي وارده واکنش نشان داده و ممکن است در مسیر سیستم و یا در پمپ لخته گردد.
همچنین برای تولید قیر امولسیون از قیر اصلاح شده با SBS نیز ، عملیات تولید بایستی در دمايي بالاتر از نقطه جوش آب صورت پذیرد . لذا تولید در محیط خلاء و خنک نمودن محصول قبل از رها سازی آن در فشار اتمسفر داخل مخازن الزامیست .
در سیستم هاي خطي مي توان جهت عملیات خنك سازي از لوله هاي انتقال آب به داخل سیستم بهره برد. در این روش مي توان انرژي لازم برای گرم نمودن آب را از محصول تولید شده دریافت نموده و ضمن خنك نمودن محصول درجه حرارت آب را نیز افزایش داد. حال آنکه در کارخانه هاي Batch آب حرارت دیده بايستي در مخزن براي توليد Batch آتي ذخيره گردد.
در کارخانه های معمول مي توان دبي جریان ترکیبات را با اندازه گيري درجه حرارت تخمین زده در حالیکه با استفاده از جریان سنج ها مي توان شدت جریان را با دقت بسیار بالاتري اندازه گيري نمود .
تعیین ظرفیت تولید کارخانه قیر امولسیون
انتخاب ظرفیت و برنامه تولید مناسب براي واحدهاي صنعتي علاوه بر استفاده بهینه از سرمایه گذاری انجام شده ، عاملي در جهت بیشترین سود ممکن خواهد بود .
نظر به اینکه احداث واحدهاي صنعتي ، مستلزم سرمایه گذاری ثابت اولیه است از اینرو انتخاب ظرفيت هاي کم ، سودآوري را غیر ممکن می سازد علاوه بر آن در صنایع کوچک انتخاب ظرفيت هاي بالا، سرمایه گذار را مجبور تامین سرمایه زیادي مي کند که در آن صورت ، واحد مورد نظر از چارچوب مطالعات صنایع کوچک و احداث آن فراتر مي رود.
از اینرو در این بخش با توجه به نیاز بازار و حجم سرمایه گذاری مورد نیاز ظرفیت اسمي پيشنهادي براي طرح حاضر ، تولید 15000 تن قیر امولسیون در سال برآورد مي گردد. بديهي است که با توجه به اینکه معمولا اینگونه واحدها به 80 درصد ظرفیت اسمي خود بعنوان ظرفیت عملي مي رسند. لذا ظرفیت عملي آن 12000 تن قیر امولسیون در سال مي باشد.
✔️ زمین ، محوطه سازی و ساختمان سازی مورد نیاز کارخانه تولید 12000 تن قیر امولسیون در سال
زمین و محوطه سازی مورد نیاز این کارخانه تولید قیر امولسیون به قرار زیر میباشد :
مجموع کل فضاهای کاری طرح معادل 1600 متر مربع برآورد میشود . از اینرو حداقل زمین مورد نیاز 5000 متر مربع برآورد میشود.
- زمین : 5000 مترمربع
- فضای سبز : 700 متر مربع
- خیابان کشی و پارکینگ : 1000 متر مربع
- دیوار کشی : 2000 متر مربع
ساختمان های مورد نیاز این کارخانه تولید قیر امولسیون به قرار زیر میباشد :
- سالن تولید : 1000 متر مربع
- انبار محصول : 400 متر مربع
- پست برق : 20 متر مربع
- ساختمان اداری : 100 متر مربع
- ساختمان رفاهی : 50 متر مربع
- نگهبانی و سرایداری : 30 متر مربع
✔️ ماشین آلات خط تولید و تاسیسات مورد نیاز کارخانه تولید 12000 تن قیر امولسیون در سال
تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز این کارخانه تولید قیر امولسیون به قرار زیر میباشد :
- تجهیزات ساخت امولسیون 5 تا 12 تن در ساعت : 1 عدد
- تانک نگهداری قیر 1000 لیتری به همراه مشعل ذوب : 4 عدد
- سیستم انتقال بین دستگاهی : 2 عدد
- سیستم پمپاژ آب : 4 عدد
- کمپرسور هوا : 4 عدد
- سیستم کنترلر میکروپروسسوري : 1 عدد
- ماشین آماده سازي مواد افزودني : 4عدد
- ماشين همزن شيميائي : 4 عدد
- سیستم کنترل فشار : 1 عدد
- تجهیزات بارگیری : 1 عدد
- تجهیزات توزین : 1 عدد
- تجهیزات آزمایشگاهی کنترل کیفیت : 1 عدد
تأسیسات و امور زیربنايي مورد نیاز این کارخانه تولید قیر امولسیون به قرار زیر میباشد :
- تأسیسات برق رساني : انشعاب 600 KW
- تأسیسات آب رساني : انشعاب 2 lnch
- تأسیسات سوخت رساني : ( گاز طبیعی و گازوئیل )
- سیستم آتش نشانی : اطفا حریق اتوماتیک
- تاسیسات گرمایش و سرمایش : کولر و بخاری
- ژنراتور اضطراري : 100 Kw/h
- سیستم تلفن و ارتباطات : 12 ماه
برآورد سوخت مصرفي و چگونگي تامين آن :
سوخت در طرح حاضر براي مصرف مشعل ذوب قير , تاسیسات گرمایشی و ... خواهد بود. بهترین سوخت پيشنهادي طرح , گاز شهری است ولي نظر به اینکه برخی شهرک هاي داراي لوله کشی گاز نیستند. درحال حاضر گازوئیل بعنوان سوخت انتخاب شده است. با این فرض به 20000 لیتر گازوئیل که از طریق تانکر و لوله كشي تامین خواهد شد نیاز است.
وسائط نقلیه دورن و برون کارگاهی مورد نیاز این کارخانه تولید قیر امولسیون به قرار زیر میباشد :
- ماشین سنگین کمپرسی 1924 : 4 دستگاه
- بنز خاور 608 : 1 دستگاه
- وانت نیسان : 1 دستگاه
- سواری : 1 دستگاه
- لیفتراک : 1 دستگاه
✔️ مواد اولیه و پرسنل مورد نیاز کارخانه تولید 12000 تن قیر امولسیون در سال
مواد اولیه مورد نیاز سالانه این کارخانه تولید قیر امولسیون به قرار زیر میباشد :
- قیر طبیعی ( بیتومین ) : ( درصد استفاده در محصول : 65 درصد ، درصد ضایعات : 5 درصد ، مقدار مصرف سالیانه : 7410 تن )
- محلول امولسیون ساز : ( درصد استفاده در محصول : 3 درصد ، درصد ضایعات : 5 درصد ، مقدار مصرف سالیانه : 342 تن )
- اسید : ( درصد استفاده در محصول : 2 درصد ، درصد ضایعات : 5 درصد ، مقدار مصرف سالیانه : 228 تن )
- آب : ( درصد استفاده در محصول : 30 درصد ، درصد ضایعات : 5 درصد ، مقدار مصرف سالیانه : 3420 تن )
پرسنل تولیدی و اداری این کارخانه تولید قیر امولسیون به قرار زیر میباشد :
- مدیریت عامل : فوق لیسانس مدیریت یا صنایع ، 1 نفر
- مدیر تولید : فوق لیسانس مهندسي شيمي یا مکانیک ، 1 نفر
- مسئول اداري و مالي : لیسانس مدیریت بازرگاني يا حسابداري ، 1 نفر
- کارمند اداري و مالي , فروش و تدارکات : لیسانس مدیریت بازرگانی یا حسابداري ، 2 نفر
- منشی : دیپلم دارای تجربه و مسلط به زبان و رایانه ، 1 نفر
- انبار دار : دیپلم دارای تجربه و مسلط به رایانه ، 1 نفر
- راننده : دیپلم دارای تجربه ، 4 نفر
- نظافتچی و آبدارچی : زیردیپلم دارای تجربه ، 1 نفر
- نگهبان : دیپلم دارای تجربه ، 2 نفر
- مهندسي خط تولید تعمیر و نگهداري و ابزار دقیق : لیسانس مهندسي شیمی یا مکانیک ، 2 نفر
- کارشناس آزمایشگاه : لیسانس شیمي ، 1 نفر
- اپراتور خط تولید (کارگر فني ماهر) : دیپلم فني داراي تجربه ، 8 نفر
- کارگر ساده : دیپلم ، 7 نفر
✍️ جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید قیر امولسیون ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ،با ما تماس بگیرید .
📚 دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ تولید قیر امولسیون
👈 توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید.




برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.





برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.




برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.