• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

طرح توجیهی اسید سیتریک ⚗️ جوهر لیمو (مشاوره مجوز و وام)

(2 votes, average 3 out of 5)

12

جهت نگارش مطالعات بازار و طرح توجیهی کارخانه تولید اسید سیتریک ( جوهر لیمو ) با اطلاعات کاملاً به روز برای سال 1401 ، با فرمت DOC و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا میتوانید فایل pdf طرح توجیهی کارخانه تولید اسید سیتریک ( جوهر لیمو ) را که در سال های قبل نگارش شده است را صرفا جهت مطالعه از انتهای صفحه دانلود نمایید.


✔️ آشنایی با اسید سیتریک و ویژگیها و خصوصیات شیمیایی آن


محصول مورد نظر طرح اسید سیتریک (Citric  Acid) یا جوهر لیمو است .

اسید سیتریک با کد آیسیک 24113692 یک اسید آلی ضعیف می باشد که در مرکبات یافت می شود. آن یک مـاده نگـه دارنـده خوب مواد غذایی و یک چاشنی خوب برای ایجاد مزه ترش در غذاها و نوشابه ها میباشد. همچنین یـک عامل آنتی اکسیدان خوبی هم می باشد .

اسید سیتریک در اکثر مرکبات و مخـصوصا در لیمـو تـرش و آبلیمو یافت می شود که شامل 8% از وزن میوه خشک می باشد. اسید سیتریک دارای فرمـول شـیمیایی 7C5H6O بوده و یک اسید کربوکسیلیک با سه عامل COOH می باشد.

اسید سیتریک در ردیف افزودنی های مجاز مواد غذائی قرار دارد و عمده مصرف آن به عنوان نگهدارنده از فـساد مـواد غـذائی و آشـامیدنی است که به صورت درصد بسیار کم ( حدود نیم تا یک درصد ) به ماده غذائی اضافه می گردد.

اسیدیته اسید سیتریک ناشی از وجود سه گروه کربوکسی می باشد که میتواننـد پروتـون از دسـت دهند. یون اسید سیتریک به نام سیترات معروف اسـت. سـیتراتها بافرهـای خـوبی بـرای کنتـرل  PH محلولهای اسیدی هستند.

یون سیترات با بسیاری از فلزات ، نمک سیترات ایجاد میکند که مهمترین آن سیترات کلسیم (جوهر لیمو) میباشد که برای نگهداری غـذا از فـساد و خـوش طعـم کـردن آن بکـار مـــیرود. یـــون ســـیترات مـــیتوانـــد بـــا فلـــزات ترکیبـــات کـــیلیتـــی ایجـــاد کنـــد.

در دمای اتاق اسید سیتریک ، یک پودر کریستالی سفید می باشد که می تواند به دو فرم بی آب و یا یک آبه وجود داشته باشد .فرم بی آب از کریستالیزه شدن اسید سیتریک در آب گرم ایجـاد مـیشـود در حالی که فرم یک آب از تبلور آن در آب سرد ایجاد می شود.

فـرم یـک آبـه بـا حـرارت دادن در 47 درجه سانتیگراد به فرم بی آب تبدیل می شود .اسید سیتریک در حرارت بالای 175 درجه تجزیه شده و 2CO و آب آزاد می کند.

اسید سیتریک

در زیر خصوصیات شیمیائی اسید سیتریک آمده است :

  • نام آیوپاک : 2 هیدروکسی ، 1 و 2 و 3 پروپان تری کربوکسیلیک اسید
  • وزن مولکولی : 192.3 gr/mol
  • دانسیته : 665x103 Kg/m3
  • نقطه ذوب : 153 درجه سانتی گراد
  • ثابت اسیدی : Pk1=3,15 | Pk2=4,77 |  Pk3=5,19      

اسید سیتریک در قرن هشتم توسط جابربن حیان کشف شده است. دانشمندان قرون وسـطی در اروپـا در قرن سیزدهم با خواص اسیدی لیمو و آبلیمو آشنا شدند .اسید سیتریک اولین بـار در سـال 1784 توســط شــیمیدان ســوئدی کــارل ویلملــم ، بوســیله متبلــور کــردن آبلیمــو جداســازی شــد.

در سال 1893 C.Wehner با کشف کپک پنی سیلیوم توانست اسید سیتریک را بوسیله شکر تولید کند. هر چند که تولید میکروبیولوژیکی اسید سیتریک تا جنگ جهانی اول روش صنعتی مهمی کشف کرد که در تولید اسید سیتریک کارآمد بودند .امروزه بیشتر اسید سیتریک تولیـدی در جهـان بـا ایـن روش استفاده از کپک اسپرژیل انجام میگیرد .      


✔️ کاربردهای اسید سیتریک


همانطوریکه در بالا ذکر شد ، اسید سیتریک از پرمصرف ترین اسیدهای آلی در صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی است که در ادامه به موارد مهم آن اشاره شده است. 

✳️ کاربرد اسید سیتریک در صنعت تولید غذا و آشامیدنی ها :

اصلی ترین کاربرد اسید سیتریک ، به عنوان ماده محافظ یا نگهدارنده مواد غـذایی و چاشـنی غذا می باشد . بطوریکه این ماده به دلیل برخورداری از خاصیت اسیدی و از طریـق کنتـرل PH غـذا از رشد و نمو میکروارگانیسم ها در داخل ماده غذائی جلوگیری می نماید.

نوشابه ها ، کنسروها ، سوئیس و کالباس و برخی آب میوه ها و سایر محصولات غذائی و آشامیدنی همه درصدی از این مـاده را دارنـد .

اسید سیتریک از جمله نگهدارنده های مجاز و بی خطر در صنعت غذا به شمار می آید. یکی دیگر از علل استفاده از اسید سیتریک در محصولات غذائی ، ارائه مزه ترشی ملایم این ماده بـه غذا می باشد . 

✳️ کاربرد اسید سیتریک در صنعت تولید محصولات بهداشتی :

اسید سیتریک با ترکیب شدن با یونهای فلزی مانع مزاحمت آنها در ترکیـب بـا اجـزا تمیـز کننـده شوینده ها می شود. از اینرو در محصولات بهداشتی و شوینده ها نیز مورد استفاده دارد .  

✳️ کاربرد اسید سیتریک در صنایع داروئی  :

 از اسید سیتریک در تهیه برخی داروها و همچنین کنترل PH برخی دیگر از داروها استفاده می گردد .

 اسید سیتریک یک ماده بی خطر و در ردیف مواد غذائی قرار دارد و با توجه بر خاصیت کنتـرل کننـده PH قابلیت مصرف در بسیاری از محصولات را که جنبـه مـصرفی بـرا ی انـسان ( دارو ، غـذا ، آشـامیدنی ، تنقلات ، دسرها و ..... ) را پیدا کرده است .


✔️ مواد اولیه و فرایند تولید اسید سیتریک با ظرفیت 1600 تن در سال


فرایند تولید اسید سیتریک

مواد اولیه مصرفی در تولید اسید سیتریک با ظرفیت 1600 تن در سال :

  • ملاس چغندر یا نیشکر : 3200 تن
  • ضایعات خرما : 8000 تن

✳️ فرایند تولید اسید سیتریک به شرح زیر میباشد :

چارت فرایند تولید اسید سیتریک در بالا آورده شده است و همانطوری کـه از آن مـشخص اسـت عملیـات مختلفی در فرایند تولید انجام می گیرد که ذیلا اشاره کوتاه بر آن شده است .  

1- جدا سازی ناخالصی های مواد اولیه :

ماده اولیه تولید اسید سیتریک ، ملاس چغندر یا نیشکر و یا ضایعات خرما می باشـد  و از آنجائیکـه این مواد در موقع رسیدن به کارخانه از ناخالصی های ناخواسته برخوردار هـستند لـذا پـس از ورود بـه کارخانه ، این ناخالصی ها از آن جدا می گردند . 

2- استرلیزه کردن برای حذف باکتری های نامطلوب :

شیوه تولید اسید سیتریک استفاده از روش تخمیر شکر با استفاده از کپـک اسـپرژیل مـی باشـد .  از این رو فرایند تولید را می توان از جمله فرایندهای بیوتکنولوژیکی معرفی کرد .

لذا برای آنکه باکتری های ناخواسته در مواد اول یه موجب تخمیر ناخواسته و یا دیگر واکنش های نامطلوب در حـین فراینـد تخمیر نگردند ، لذا لازم است  این باکتری ها عقیم سازی گردند که عملیات فوق از طریق استرلیزاسـیون مـاده اولیه صورت می گیرد .   

3- کشت مواد در تانک های تخمیر Fermentors :

فرایند تولید اسید سیتریک، فرایند بیوتکنولوژیکی از طریق تخمیر با استفاده از کپک است که  این امر در تانک های مخصوص تخمیر صورت می گیرد . این تانک ها که کاملا استریل و از نوع هواز ی می باشند ، شرایطی را  ایجاد می کنند که کپک  روی قند مواد اولیه کشت شده و در طول حدود 24 سـاعت فرا ینـد تخمیر و تبدیل قند به اسید سیتریک انجام می گیرد . 

4- تقطیر دو مرحله ای :

تبدیل قند به اسید سیتریک در جریان تخمیر انجام و اسید سیتریک در محلـول مـواد اولیـه تولیـد مـی گردد . لذا برای جدا کردن آن از روش تقطیر استفاده می گردد . تقطیر مورد استفاده از نوع دو مرحلـه ای بوده و اسید سیتریک تولیدی بصورت مایع از مخلوط جدا می گردد .  

5- اسپری درایر ( خشک کن پودری ) :

اسید سیتریک تولیدی از مرحله تقطیر بصورت مایع است که برای  تبدیل آن به پـودر از دسـتگاه  هـای اسپری درایر یا خشک کن پودری استفاده می گردد . روش کار این دستگاه بدین صورت است که مـایع غلیظ اسید سیتریک تحت فشار به قطرات ریز تبدیل شده و در داخل محفظه ای خـلاء و گـرم پاشـیده شده و این امر سبب خشک شدن ذرات و تبدیل آن به پودر می گردد .   

6- بسته بندی :

آخرین مرحله در تولید اسید سیتریک ، بسته بندی آن است که برای ایـن منظـور از بـسته بنـدی کیسه ای استفاده می گردد . وزن هر کیسه 25 کیلو گرم است .  

فرایند تولید اسید سیتریک

✳️ مقایسه روش تولید معمول کشورمان با دیگر کشورهای جهان 

روش تولید محصول مورد مطالعه در بند قبل شرح داده شد بنابراین در صورتی که  این روش تولید با روش های تولید مورد استفاده در سایر کشورها مورد مقایسه قرار گیرد نتایج زیر حاصل خواهد شد: 

تکنولوژی و روش تولید اسید سیتریک در سایر کشورها ی جهان را می توان به دو مورد کلان طبقـه بندی کرد :  

الف – تکنولوژی معمول بیوتکنولوژیک 

این تکنولوژی همان روش تولید ذکر شده دراین طرح است و لذا اخـتلاف خاصـی بـین تکنولـوژی فوق و تکنولوژی معمول کشور وجود ندارد و تنها اختلاف را می توان به صورت زیر عنوان کرد :  

  • کیفیت و دقت عمل ماشین آلات مورد استفاده در فرایند ساخت
  • کیفیت مواد اولیه مصرفی و عاری بودن آن از ناخالص ی ها
  • دقت عمل در کنترل فعالیت های مختلف ساخت
  • کیفیت مخمر مورد استفاده

عوامل فوق الذکر تعیین کننده کیفیت محصول تولیدی  خواهند بود . 

ب – استفاده از روش تکنولوژی راکتوری و تحت فشار 

روش راکتوری روش دیگر در  تولید اسید سیتریک است که در کشورهای صنعتی در حال اجرا مـی باشد . محصول تولیدی این تکنولوژی از کیفیت بالاتری به نسبت تکنولوژی معمول برخوردار می باشـد .

البته هزینه تامین ماشین آلات و همچنین سطح تخصص و تکنولوژی در این حالت بـالا بـوده و نیـاز بـه افراد متخصص در راهبری واحد صنعتی می باشد . از طرف دیگر با در نظر گرفتن  هزینه  های بالای این تکنولوژی ،  باید گفت که این روش تولید در ظرفیت های بالا از توجیه اقتصادی  قابل قبول برخوردار می باشد.


✔️ زمین ، محوطه سازی و ساختمان سازی مورد نیاز جهت احداث کارخانه تولید اسید سیتریک با ظرفیت 1600 تن در سال


زمین و محوطه سازی مورد نیاز به قرار زیر می باشد :

  • فضای سبز : 600 مترمربع
  • خیابان کشی و پارکینگ و محوطه : 720 مترمربع
  • دیوارکشی : 615 مترمربع

ساختمان سازی تولیدی و اداری به قرار زیر می باشد :

  • سالن خط تولید : 700 مترمربع
  • انبارها :400 مترمربع
  • ساختمان پشتیبانی تولید : 60 مترمربع
  • اداری ،خدماتی و عمومی : 60 مترمربع
  • سایر : 400 مترمربع

✔️ ماشین آلات و تجهیزات و تاسیسات کارخانه تولید اسید سیتریک با ظرفیت 1600 تن در سال


ماشین آلات کارخانه تولید اسید سیتریک

✳️ ماشین آلات و تجهیزات خط تولید به قرار زیر میباشد :

  • تانک های مختلف استنلس استیل : 5 دستگاه
  • سیستم استرلیزاسیون مواد اولیه : 1 دستگاه
  • تانک های تخمیر ( فرمیناتورها ) : 4 دستگاه
  • دستگاه تقطیر دو مرحله ای : 1 دستگاه
  • اسپری درایر ( خشک کن پودری ) : 1 عدد
  • دستگاه خشک کن ناخالصی های مواد : 1 دستگاه
  • ماشین بسته بندی کیسه : 1 دستگاه

شرکت های سازنده ماشین آلات خط تولید به قرار زیر می باشد :

  • شرکت مهندسی دیسال : شـرکت تکفـا بـا همکـاری شـرکت های BMA , HOESCH-LAROX , AMANDUS KAHL , HAWAROMA تامین کننده ماشین آلات می باشد
  • شرکت مهندسی تکفا : شرکت دیسال نیز با همکاری شرکت KASEL اتریش و LOGDOD آلمان تامین کننده ماشین آلات  مـی باشد . 

✳️ تاسیسات مورد نیاز این کارخانه به قرار زیر میباشند :

  • برق : توان KW300 هزینه های انشعاب و تجهیزات لازم                
  • دیگ بخار : پنج تن ظرفیت با متعلقات جانبی       
  • آب
  • سوخت : شامل تانک سوخت و یا انشعاب گاز        
  • تلفن و ارتباطات
  • تأسیسات گرمایشی و سرمایشی

✳️ میزان آب و سوخت و برق مصرفی سالانه کارخانه تولید اسید سیتریک با ظرفیت 1600 تن در سال

  • برق مصرفی : 576000 کیلووات
  • آب مصرفی : 2500 مترمربع
  • گازوئیل مصرفی : 600 مترمکعب
✳️ نیروی انسانی مورد نیاز جهت بهره برداری از کارخانه تولید اسید سیتریک با ظرفیت 1600 تن در سال

تعداد نیروی انسانی مورد نیاز به قرار زیر میباشد :

  • مدیریت : 1 نفر
  • کارشناس فنی : 2نفر
  • کارشناس اداری – مالی : 2 نفر
  • کارشناس فروش : 1 نفر
  • تکنسین فنی : 3 نفر
  • کارگر فنی ماهر : 4 نفر
  • کارگر فنی نیمه ماهر : 10 نفر
  • کارمند اداری : 2 نفر
  • منشی – راننده - نگهبان : 3 نفر

 

✳️ در صورتی که علاقه مند به صنعت تولید اسیدها میباشید یا قصد سرمایه گذاری در این صنایع را دارید مطالب زیر نیز میتواند برای شما مفید و جذاب باشد :

✍️ جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی کارخانه تولید اسید سیتریک ( جوهر لیمو ) ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ،با ما تماس بگیرید .


📚 دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ کارخانه تولید اسید سیتریک ( جوهر لیمو )

👈 توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید.

فايل‌ها:
zipطرح توجیهی تولید اسید سیتریک 61 صفحه
تاريخجمعه, 21 تیر 1398 17:26
حجم فايل 524.89 KB
دانلود 16

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

صنایع شیمیایی

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories