• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

طرح توجیهی تولید رزین و چسب اوره فرمالدئید ⭐️ جهت مجوز و وام

(2 votes, average 5 out of 5)

طرح توجیهی تولید رزین و چسب اوره فرمالدئید

جهت نگارش مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید چسب اوره فرمالدئید با اطلاعات کاملاً به روز برای سال 1402 ، با فرمت DOC و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا میتوانید فایل pdf طرح توجیهی تولید چسب اوره فرمالدئید را که در سال های قبل نگارش شده است را صرفا جهت مطالعه از انتهای صفحه دانلود نمایید.


✔️ معرفی محصول مورد بررسی در طرح توجیهی رزین و چسب اوره فرمالدئید (UF) !


ویژگی انواع رزین های اوره فرمالدئید

اوره فرمالدئید از پر مصرف ترین رزین های گروه آمینه می باشد. رزین های آمینه پلیمرهایی ترموست هستند که از واکنش فرمالدئید و ترکیبات گروه (NH2-) تولید می گردند که شامل آوره وملامین فرمالدئید می باشد. اوره فرمالدئید محصول افزایشی اوره و فرمالدئید است.

ساختار عمومی چسب اوره فرمالدئید پیچیده است. زنجیرهای اوره فرمالدئید در زمان پخت به دلیل ایجاد پیوندهای جانبی به شکل غیر محلول در می آید و شبکه های سه بعدی ایجاد می کند که بر حسب طول شاخه پلیمر و میزان حلالیت در دماهای مختلف در آب طبقه بندی می شود.

تنوع رزین های اوره فرمالدئید بسیار گسترده است. این رزین بر اساس نوع کاربرد از ویژگی های متفاوتی برخوردار است که این ویژگی به فرایند تولید رزین وابستگی دارد.

به عبارت دیگر برای تولید هر نوع یا گرید رزین اوره فرمالدئید شرایط و محیط فرایند باید متناسب با آن انتخاب گردد . رزین تولید شده ویژه موارد کاربرد خاص خود است و در سایر موارد نمی تواند به کار رود.

✳️ کدهای آیسیک صنعت تولید چسب اوره فرمالدئید به قرار زیر میباشند :

  • کد آیسیک پودر چسب اوره فرمالدئید : 24291312
  • کد آیسیک چسب اوره فرمالدئید : 24291311

انواع رزین های اوره فرمالدئید عبارت اند از :

  • چسب اوره فرمالدئید (ویژه تولید نئوپان و تخته چند لا)
  • پودر قالب گیری اوره فرمالدئید (ویژه تولید قطعات برقی و تزئینی)
  • رزین ریخته گری اوره فرمالدئید (ویژه ساخت شنی در ریخته گری چدن)
  • رزین رنگ وو رزین لامینه چوب و کاغذ
  • فوم عایق اوره فرمالدئید
  • کودهای کنترل شده

✳️ معرفی موارد مصرف و کاربرد چسب های اوره فرمالدئید !

معرفی موارد مصرف و کاربرد چسب های اوره فرمالدئید

رزین های اوره فرمالدئید دارای گرید های مختلفی است و هر گرید مورد کاربرد متفاوت و فرمول ساخت ویژه ای دارد.

به طور کلی پلیمرهای مایع و جامد اوره فرمالدئید در موارد زیر کاربرد دارند :

  • تولید نئوپان 65% مصرف جهان
  • تولید تخته چندلا 15% مصرف جهان
  • سایر موارد مصرف 20%

در ادامه مطلب مفصلا به بررسی موارد مصرف و کاربرد چسب اوره فرمالدئید میپردازیم.

✳️ معرفی تولید کنندگان عمده چسب اوره فرمالدئید در جهان !

  • Dynae
  • Borden
  • Georgia-Pacific
  • Total Fina Elf
  • Neochim
  • BASF
  • Sonae Industria de Revestimentos
  • Tomsk Group od Petrochemical Enterprises
  • Sodepan Chimica
  • Dainippon Ink
  • ACM wood chemicals
  • Mitsui Chemicals
  • Orica
  • Kedzierzyn Nitrogen works
  • Akzo Nobel
  • All others

✔️ بررسی تشریحی موارد مصرف و کاربرد چسب اوره فرمالدئید !


موارد کاربرد انواع رزین های اوره فرمالدئید به قرار زیر میباشند.

✳️ الف ) کاربرد رزین های اوره فرمالدئید در تولید انواع نئوپان و تخته های فیبری و گرانولی:

کاربرد رزین های اوره فرمالدئید در تولید انواع نئوپان و تخته های فیبری و گرانولی:

محصولات چوبی بزرگ ترین بازار مصرف برای رزین های اوره فرمالدئید هستند که تا حدود 65% از کل مصرف UF جهان را شامل می شود. اوره فرمالدئید به عنوان چسب برای تولیدات چوبی مانند نئوپان و MDF تحت فرآیند خشک مصرف می گردد.

به دلیل آن که اوره فرمالدئید در برابر رطوبت (کم یا زیاد) مقاومت چندانی ندارد به عنوان ساختار داخلی محصولات چوبی به کار می رود و معمولا برای روکش خارجی سطح چوب از رزین های فنل - فرمالدئید یا ملامین فرمالدئید استفاده می شود.

در صنایع تولیدی نئوپان ، تکه های خشک چوب یا فیبرها با چسب مایع اوره فرمالدئید مخلوط می شوند و سپس تحت فشار و گرما به شکل محصول نهایی در می آیند.

صنایع نئوپان سازی اغلب از رزین های مایع استفاده می کند. رزین های UF معمولاً حاوی 65%-60 جامد می باشند که در بعضی موارد تا 60%-%50 رقیق می شود تا ویسکوزیته کمتری داشته باشند و در نتیجه عملکرد بهتری از لحاظ پوشش نقاط مختلف را نشان دهند.

میزان رزین در محصول نهایی چوبی ، در حدود 7% تا 8% وزنی رزین به ازای وزن نئوپان خشک است که بستگی به مواد اولیه به کار رفته و کیفیت و دانسیته تخته دارد.

نئوپان برای تولید کابینت ، مبلمان و در ساختار عایق سقف و در بنای ساختمان های جدید به کار می رود. بنابراین تقاضای چسب اوره فرمالدئید بستگی به رشد تقاضا برای کالاهای چوبی خانگی دارد.

ملاحظات زیست محیطی از قبیل فرمالدئید آزاد شده در حین فرایند تولید و گرد و غبارات حاصل از چوب که پرسنل تولید در معرض استنشاق آن قرار دارند از معضلاتی هستند که صنایع نئوپان سازی با آن رو به رو است. به همین دلیل است که تلاش برای جایگزین کردن چسب اوره فرمالدئید یا رزین های طبیعی و یا کم ضرر تر در صنعت نئوپان ادامه دارد.

لازم به ذکر است که صنایع تولید اوره فرمالدئید تاکنون پیشرفت های خوبی در جهت حل مشکل خروج فرمالدئید از اوره فرمالدئید در حین فرایند نئوپان سازی داشته اند و میزان آن را به حد قابل قبولی رسانده اند.

یکی از این روش ها استفاده از ملامین همراه مقداری اوره جهت حفظ و نگهداری فرمالدئید در فرمولاسیون محصول می باشد.البته این اصلاح باعث افزایش قیمت محصول می گردد.

MDF یا تخته های با دانسیته متوسط از آن گونه تخته هایی است که از اختلاط الیاف سلولزی و رزین اوره فرمالدئید تولید می گردد ، گاهی رزین ملامین اوره فرمالدئید نیز در تولید MDF استفاده شده است.

سطح MDF بر خلاف نئوپان صاف ، عاری از فرو رفتگی و برجستگی ، نرم و یکنواخت است تمام این خواص استفاده از MDF را نسبت به چوب های عادی مزیت می بخشد. موارد مصرف MDF در صنایع کابینت سازی است علاوه بر MDF ، تخته های فیبری دانسیته بالا (H.D.F) برای کاربردهای پوشش سقف تولید می گردد. هرچند تولید HDF رشد خوبی از خود نشان داده است اما در مقایسه با MDF از رشد پایینی برخوردار می باشد.

تخته های MDF به دلیل سطح هموار می تواند در ساخت نمای درب ، پارتیشن ، کابینت و سایر لوازم چوبی منزل به کار رود. MDF خاصیت نفوذ پذیری بهتری دارد و بنابراین مقاومت آن در برابر رطوبت نسبت به تخته نئوپان بیشتر است و به همان نسبت نیز نسبت به نئوپان گران تر است.

میزان رزین جامد موجود در 12%-%10 ، MDF وزنی نسبت به وزن تخته خشک است که نسبت به 8%-7 درصد وزنی در نئوپان قابل توجه است. علی رغم قیمت بالاتر- تقاضا برای MDF در عرض 5 سال گذشته روبه رشد بوده است و به این ترتیب MDF تاچند سال آینده در بسیاری موارد جایگزین نئوپان می شود.

چسب جایگزین اوره فرمالدئید MDI است. ایزوسیانات دی فنیل متیلن پلیمری (MDI) از سال 1990 مورد استفاده قرار گرفت. استفاده از چسب های MDI در اروپا و آمریکای شمالی روبه گسترش است و در بسیاری موارد در محصول نهایی جایگزین رزین های معمول چون اوره فرمالدئید درساخت MDF شده است.

✳️ ب ) کاربرد رزین های اوره فرمالدئید در تخته های چند لایه (Hardwood plywood) :

محصول شامل یک تخته اصلی هسته مرکزی و روکش چوبی آن می باشداین محصولات 15 درصد از کل مصرف UF جهان را به خود اختصاص داده اند.

تخته های چند لایه برای تولید مبلمان ، دکوراسیون داخلی و سایر قطعات خانگی کاربرد دارد.چسب اوره فرمالدئید 55 درصد در ساخت تخته چندلا مصرف می شود. برای عملکرد بهتر چسب ، مقداری مواد اسیدی هم به آن اضافه می گردد. در برخی موارد به منظور بازدهی بیشتر چسب و کاهش قیمت محصول نهایی ، مواد آردی به مواد اضافه می گردد. باتوجه به اینکه از لحاظ زیست محیطی موانعی برای استفاده از UF در این محصول وجود دارد ، بنابراین میزان رشد پایینی در زمینه مصرف برای آن پیش بینی می شود.

✳️ ج ) سایر موارد کاربرد رزین های اوره فرمالدئید :

1 - عایق پشم شیشه :

نمد (mat) عایق پشم شیشه ساختمانی جهت عایق سازی بام ، دیوار حمام ، کابل ها و موارد مشابه در ساختمان ها و ابنیه مصرف می گردد. جهت تولید این نمد های عایق از اختلاط پشم شیشه با اوره فرمالدئید و یا چسب های اکریلیک استفاده می شود.

2 - پودر قالب گیری رزین های اوره فرمالدئید :

اوره فرمالدئید به وسیله پرس و یا روش تزریق به شکل محصول نهایی و قطعات صنعتی در می آید. قطعات ساخته شده از پودرهای قالب گیری دوام و پایداری خوبی دارند.

سختی ، مقاومت دربرابر خرد شدن و شکستن و مقاومت در برابر حلال های آلی از خواص قطعات قالب گیری شده UF است. به طور معمول آلفا سلولز و آرد چوب به عنوان پر کننده درتولید این محصول استفاده می شود.

انواع کلید و پریز وسوئیچ های ساخته شده از اوره فرمالدئید مقاومت خوبی در برابر قوس الکتریکی دارند و می تواند در رنگ های الوان ارائه گردد.

از پودر قالب گیری اوره فرمالدئید جهت تولید انواع دکمه لباس ، بدنه تلفن و وسائل صوتی و تصویری و لوازم خانگی استفاده می گردد.

کاربرد جدید پودر قالب گیری UF استفاده آن به جای دانه ساینده است. ذرات جامد اوره فرمالدئید توسط پاشش بخار ، رنگ را از روی سطح فلز می زداید بدون آن که آسیبی به سطح برساند.

رزین های اوره فرمالدئید در مقایسه با سایر مواد شیمیایی استفاده شونده جهت زدودن رنگ ، کیفیت سطح فلز را حفظ می کند و آسیبی به آن نمی رساند این مورد به خصوص جهت رنگ زدایی بدنه هواپیماها و تجهیزات نظامی کاربرد دارد.

3 - رزین رنگ:

رزین های اوره فرمالدئید به دو صورت در ساخت رنگ و پوشش ها به کار می رود :

  • رنگ اوره فرمالدئید
  • رنگ آلکید - اوره فرمالدئید

رنگ های فوق به صورت پایه آبی وحلالی تولید و عرضه می گردد و برای پوشش سطوح فلزی ، در انواع مبلمان ، روکش چوب و کابینت و رنگ های مقاوم مواد شیمیایی و خوردگی استفاده می شود.

4 - صنایع نساجی ، کاغذ ، لامینه چوب:

اصلاح ساختار پارچه به وسیله اوره فرمالدئید باعث کاهش چین و چروک پارچه می شود. رزین اوره - فرمالدئید از جمله اولین رزین هایی است که در صنایع نساجی مورد بوده است.

ولی به مرور مصرف پارچه های حاوی اوره فرمالدئید و کلیه محصولاتی که شامل فرمالدئید هستند روبه کاهش است و رزین های دیگری جایگزین آن شده اند.

رزین های مانند دی متیلول دی هیدروکسی اتیلن اوره (DMDHEU) اکنون در بازار جایگزین رزین اوره فرمالدئید شده اند. لازم به ذکر است که قیمت این رزین ها گران تر است .از این رزین ها به عنوان پوشش کاغذ و لامینه کردن چوب نیز استفاده می شود.

5 - فوم عایق اوره فرمالدئید:

از رزین اوره فرمالدئید در تولید فوم های عایق صدا و برودت استفاده می گردد.

6 - کودهای کنترل شده اوره فرمالدئید:

کودهای آزاد کننده آرام و کنترل شده نیتروژن بر اساس گرید خاصی از اوره فرمالدئید تولید می گردند.

7 - رزین های ریخته گری اوره فرمالدئید:

از رزین های اوره فرمالدئید درتولید چسب قالب ریخته گری استفاده می گردد. لازم به توضیح است که در ریخته گری چدن یک قالب برای شکل بیرونی قطعه و قالب دیگری برای شکل داخلی قطعه باید وجود داشته باشد تا قطعه ای مانند رادیاتور چدنی با شکل بیرونی خاص و تو خالی و با شکل داخلی خاص تولید گردد.

بدین منظور قالب بیرونی از جنس فلز و قالب داخلی از مخلوط ماسه و رزین ریخته گری ساخته می گردد. مخلوط ماسه و رزین ریخته گری مایع در یک قالب ویژه ریخته شده و با حرارت به شکل داخلی رادیاتور قالب گیری می شود و سپس قالب های ماسه ای که شکل داخل رادیاتورها را دارد در داخل قالب فلزی که شکل خارجی رادیاتور ها را دارد قرار گرفته و چدن مذاب بین این دو ریخته می شود.

پس از سرد شدن چدن و با ضربه زدن به قطعه ، مخلوط شن و رزین به صورت دانه از سوراخ های رادیاتور بیرون می ریزد.

در ریخته گری چدن از انواع رزین های اوره فرمالدئید ، فنل فرمالدئید ، رزوسینول فرمالدئید و فورانی یا ترکیبآن هاست .

✳️ آیا چسب اوره فرمالدئید کالای جایگزینی در صنعت دارد!

آیا چسب اوره فرمالدئید کالای جایگزینی در صنعت دارد!

مصرف عمده اوره فرمالدئید تولیدی جهان به عنوان چسب گرم و در صنایع چوب است. محصولاتی چون ملامین فرمالدئید و فنل فرمالدئید و چسب PU بر پایه دی فنیل متیلن ایزوسیانات (MDI) در زمینه مصرف به عنوان چسب و پودر قالب گیری از رقبای جدی اوره - فرمالدئید به شمار می آید.

هر چند تجهیزات به کار رفته در مورد تمامی محصولات فوق تقریبا مشابه است و واحدهای تولید اوره - فرمالدئید می تواند برای تولید PF ، MF نیز به کار گرفته شوند اما از لحاظ خواص و قیمت محصول تفاوت هایی وجود دارد. 

اوره فرمالدئید نسبت به سایر رزین های آمینه مثل PF ، MF ارزان تر و شفاف تر می باشد و کار با آن سهل تر بوده ، نیازمند زمان کمتری است ولی در عین حال دوام UF از PF ، MF کمتر بوده ، در برابر مواد شیمیایی مقاومت کمی از خود نشان می دهد و تمایل به ترک خوردن در آب سرد و گرم دارد. بنابراین اوره فرمالدئید اغلب در ساختار داخلی محصولات به کار می رود.

در مواردی که از ضایعات مربوط به کشاورزی برای تولید محصولات چوبی استفاده می شود رزین های  بر رزین های اوره برتری دارد هرچند که قیمت MDU از اوره فرمالدئید گران تر می باشد.


✔️ معرفی تکنولوژی و دانش فنی تولید چسب و رزین اوره فرمالدئید !


معرفی تکنولوژی و دانش فنی تولید چسب و رزین اوره فرمالدئید !

رزین های اوره - فرمالدئید تخت فرایند ناپیوسته تولید می گردند. تجهیزات شامل یک راکتور از جنس فولاد زنگ نزن همزن دار و کندانسور می باشد. این تجهیزات برای تولید سایر رزین های آمینه مانند ملامین فرمالدئید نیز به کار می رود. به دلیل آن که فرآیند تولید ناپیوسته است تخمین ظرفیت بر مبنای دوره کارکرد و ظرفیت واحدهای تولیدی صورت می گیرد.

اوره فرمالدئید محصول واکنش افزایشی آوره و فرمالدئید است که واکنش تولید طی دو مرحله صورت می گیرد. در مرحله اول فرآیند ، آوره و فرمالدئید واکنش داده به شکل گروه های متیلول در می آید.

تعداد گروه های متیلول بستگی به میزان فرمالدئید به کار رفته دارد. (محصولات حاصله می تواند شامل مونو- متیلول اوره ، آ و3- دی متیلول اوره و تری و تترا متیلول اوره در فرمولاسیون نهایی باشد.)

در مرحله بعدی با حذف آب طی واکنش تراکمی اوره فرمالدئید به شکل زنجیرهای پلیمری درمی آیند. واکنش گرما زای فوق توسط اسید کاتالیز می شود. تقریباً تمامی روش های تولیدی اوره - فرمالدئید بر پایه واکنش تراکمی فوق می باشد.

اگرچه فرآیند تولیدی در طی سال های گذشته همچنان ثابت مانده اند ، اما پیشرفت هایی در جهت بهبود کیفیت و خصوصیات از طریق اصلاح فرآیند تولید به دست آمده است.

گسترش تولیدات باتوجه به تنوع مونومرها و ترکیب آن ها قدم بعدی در این زمینه بوده است که تحقق یافته است. در واحدهای تولیدی اوره فرمالدئید ، فرمالدئید و اوره به همراه کاتالیست به داخل مخزن راکتور تخلیه می شوند. سپس همراه با کنترل PH ، مواد اولیه گرم می شوند.

از آن جایی که واکنش گرما زا است ، کنترل دمای سیستم لازم و ضروری است و پیشرفت واکنش توسط کنترل ویسکوزیته سنجیده می شود.

همچنین کنترل طول زنجیر پلیمر توسط دما و PH صورت می گیرد. محصول نهایی به دلیل ساختار شبکه ای به فرم نامحلول و غیر قابل ذوب است.

در برخی از واحدهای تولیدی به خصوص کارخانه های بزرگ به کمک استفاده از خشک کن های پاششی چسب UF به فرم پودری عرضه می شود. برای تولید پودر قالب گیری اوره فرمالدئید رزین UF با پرکننده هایی مانند پودر چوب ، آلفا سلولز ، خمیر کاغذ و... مخلوط می گردد.

✳️ معرفی صاحبان تکنولوژی و خط تولید چسب های اوره فرمالدئید !

تکنولوژی تولید چسب اوره فرمالدئید از پیچیدگی زیادی برخودار نمی باشد ولی تولیـد بـدیهی اسـت برای تولید چسب ها با کیفیت عالی و فرمولاسیون خاص ، فرمولاسیون و شرایط تولید و همچنین ماشین آلات مورد نیاز نیز می بایست از کشورهای خارجی تهیه شوند.

شرکت های دارنده دانش فنی تولید چسب های اوره فرمالدئید به قرار زیر میباشند :

  • شرکتBASELL آلمان
  • شرکت Scattbader انگلیس

✳️ ارزیابی روش های مختلف تولید رزین و چسب اوره فرمالدئید و انتخاب روش بهینه !

ارزیابی روش های مختلف تولید رزین و چسب اوره فرمالدئید

تولید رزین و چسب اوره فرمالدئید (اعم از نوع 1 و یا 2 آن) با دود روش کلی عمده می تواند صورت بگیرد :

  1. بچ (غیر پیوسته - Batch)
  2. غیر پیوسته (= Continuous)

در روش های ساخت چسب نیز سه روش می تواند مورد بررسی قرار گیرد :

  1. ساخت چسب اوره فرمالدئید به طریق تهیه رزین مربوطه از منابع تولید کننـده رزین و سپس افزودن موارد مورد لزوم بر آن در واحد تولید کننده چسب.
  2. ساخت چسب اوره فرمالدئید به طریق تهیه رزین مربوطه و انجام فرآیندهای عمل آوری تا مرحله قبلا ز رسیدن به چسب اصلی و توقف علمیات جهت افزودن مواد مورد نیاز و موکول ساختن این عملیات در واحد مصرف کننده چسب.
  3. ساخت کامل چسب از رزین گرفته تا افزودن مواد افزودنی مورد نیاز بنا به مورد مصرف در واحـد تولید کننده چسب
  4. ساخت رزین تبدیل آن به پودر برای حمل و نقل آسان تر و مدت نگه داری بیشتر

در مورد انتخاب سیستم بسته یا مدارم از آن جا که ظرفیت تولید طرح با در نظر گرفتن محدودیت سرمایه گذاری در واحدهای صنایع کوچک آن مقدار نیست که بتوان یک سیستم پیوسته را با هزینه هـای بالا ظرفیت های توجیهی به مراتب بالاتر انتخاب نمود از یک سیستم بچ جهت تولید محصول استفاده می شود که این روش ، روش متداول تقریباً تمام واحدهای مشابه می باشد.

بحث در مورد انتخاب روش های تولید نیز بسته به این که واحد تولید چسب در کنار یک واحد تولید نئوپان و به عنوان یک واحد جانبی آن عمل می کند یا خیر باید بررسی شود.

1 – روش اول :

خرید رزین به صورت یک ماده اولیه و آنگاه اختلاط آن با مواد افزودنی موردی است که معمولاً در واحد مصرف کننده چسب به صورت یک واحد فرعی عمل می نماید.

اگر حتی مرود طرح حاضـر را به توان چنین واحد جنبی ای در نظر بگیریم باز هم خرید رزین اوره فرمالدئید به صورت یک ماده اولیه اصلی با توجـه به تهیه آن که احتمالاً از منابع خارجی خواهد بود (تنها یک واحد تولید کننده رزین های آمینوپلاست در ایران وجود دارد (مطابق با آمار مندرج در بانک اطلاعاتی وزارت صنایع) که تولید کننده حـدود 2000 تن رزین می باشد.

این مقدار از میزان اصلی مصرف بازار داخل به مراتب کمتر و حتی ناچیز می باشـد) واحد مربوطه را متحمل هزینه های ارزی سنگین می کند و از آن جا که تولید رزین اوره فرمالدئید از فرآیند پیچیده ای برخوردار نبوده و از نظر تجهیزات و ماشین آلات نیز گستردگی خاصی ندارد بنابراین جهـت پایین آوردن قیمت تمام شده چسب و ایجاد توانایی رقابت با محصولات مشابه دیگر واحـدها ، این روش ، روش قابل قبولی شمرده نمی شود.

2 - روش دوم :

در روش دوم که روش منطقی و قابل قبول ساخت می باشد ، از آن جا که این واحـد بـه عنـوان یک واحد مجزا از واحد ساخت نئوپان در نظر گرفته می شود ساخت چسبی کـه مـورد مـصـرف خـاص آن را دارد معمولاً با افزودن مواد مورد نظر در خود محل مصرف می تواند تولید شود از این رو این واحدها در واقع عملیات تولید رزین و افزودن مواد اولیه (نه افزودنی های خاص) را در واحد انجام می دهند.

برای تهیه فرم آلدهید و نیز رزین اوره - ملامین فرمالدئید که آن نیز مورد مصرف فراوان در صنایع چوب دارد و فرآیند تولید مشابهی نیز دارد نیاز به اوره و فرم آلدهید و ملامین باشد. رزین اوره فرم آلدهید که اغلـب به صورت مشبک مصرف می شود معمولاً در دو مرحله تهیه می گردد.

در مرحله اول پلیمر خطی که وزن مولکولی آن هم قابل ذوب و قابل حل در حلال ها می باشد تهیه می شود و در مرحله دوم به کمک گرما و یا در مجاورت کاتالیزور و یا در حضور هر دود عامل پخت انجام مـی شـود انـواع گوناگونی از ایـن نوع رزین ها تهیه شده که می توان آن ها را به دود دسته خام و اصلاح شده دسته بندی نمود.

در رابطه با رزین خام (که اغلب برای قالب گیری و یا ساخت چسب ها) به کار می رود و طرز تهیه آن بستگی به مورد مصرف و در مورد رزین اصلاح شـده کـه مـورد مـصرف پوششی دارد (= surface coating) به دلیل نا محلول بودن در حلال ها و نداشتن میل ترکیبی با سایر رزین هـا ، بـه کمـک الکـل هـا (نرمال بوتانول) روش تهیه آن اصلاح می شود.

دومین روش معمول برای ساخت رزین خام مورد مصرف در چسب ها (به طور کلی) به صورت زیر است :

ابتدا PH محلول فرم آلدهید را به کمک سود به حدود 8 رسانیده و به آن اوره (یا اوره و ملامین) اضـافه می کنند تا حدی که نسبت مولکولی اوره به فرم آلدهید در مخلوط به حدود 1 یا 2 برسد.

سپس مخلوط را در ظرفی که مجهز به سیستم برگشت (reflux) باشد برای مدت 15 دقیقه جوشانیده و بعـداً به کمک اسید فرمیک PH آن را به 4 رسانیده و مجدداً آن را برای مدت 10 الی 20 دقیقه می جوشانند تا اینکه فعل و انفعال به حد دلخواه برسد. با افزودن سود سوز آور PH مخلـوط بـه 7 رسانیده شـده و آن را در فشاری کمتر از فشار atm 1 تقطیر می کنند تا اینکه درصد دلخواهی از جامد (که معمـولا حـدود 70% است) در مخلوط به وجود آید.

روش دیگر ساخت رزین های اوره بدین ترتیب است که بعد از افزودن فرمالدئید به راکتور و کنترل PH توسط آمونیاک یا سود ، اوره و ملامین به میزان مشخص افزوده شده و همزدن جهـت بالا بردن دمای واکنش و جلو انداختن زمان واکنش در یک مدت ثابت ادامه دارد.

در مرحله پایانی واکنش بر داشـتن مقادیر کمی از نمونه برای بازرسی و کنترل درجه پلیمریزاسیون ضروری است. وقتی که پلیمریزاسیون به اندازه مورد نظر کامل شد ، ظرف واکنش باید سریعاً سـرد شـود تا فرآیند پلیمریزاسیون متوقف و محصول به داخل تانک ذخیره فرستاده شود.

این سرد شدن با سیر کوله کردن آب خنک کن درون ژاکت و کاهش فشار راکتور توسط جت آب انجام می گیرد عمل فوق باعـث سـرد شـدن سریع ناشی از تبخیر می شود.

محصول به دست آمده دارای 50% مواد غیر فرار در ریزن نوع دوم (اوره - فرمالدئید) و در حدود 50% از رزین نوع اول (اوره - ملامین - فرمالدئید) می باشد. محصول سپس جهت بسته بندی و حمل به درون تانک های نگهداری می رود. شکل صفحه بعد نمودار جریان فرآیند بالا را نشان می دهد.

3- روش سوم :

در روش سوم که مخصوص واحدهای پایین دست صنایع چوب و نئوپان سازی است تمامی مراحل تولیـد چسب با فرمولاسیون کامل انجام می گیرد.

بدین ترتیب که بعد از تخلیه رزین به جای تانک به راکتور مواد افزودنی مناسب چسب چوب مثل سخت کننده ، پر کننده (Fiilet) و... مطابق فرمولاسیون به داخـل راکتور ریخته و مواد هم زده می شود و نهایتاً محصول تولیدی برای بسته بندی به قسمت مخصوص می رود.

4- روش چهارم :

ساخت رزین نیز مشابه مراحل قبلی است تنها مرحله تبدیل رزین به پودر توسط اسپری درایر اضافه می شود. شکل صفحه بعد دیاگرام برای یک واحد تولید کننده رزین فرمالدئید - ملامین و فرمالدئید اوره را نشان می دهد.

پس از آن جا که فرآیند تولید به صورت بچ می باشد (که تقریباً در همه جا متداول است) و روش تولید نیز در تمامی مراجع و منابع یکسان معرفی شده است تنها مراحل تولید باید انتخاب گردند. مـورد (4) به دلیل هزینه های مربوط به اسپری درایر و... سقف سرمایه گذاری را از حد مجاز بالاتر می برد حذف می شـود.

چنانچه در بخش قبل توضیح داده شد روش 2 روش مناسبی است که برای یک واحد تولید رزین به تنهائی کفایت امر را می کند ولی اگر واحد تولیدی بخواهد کار تولید چـسب را تا الى النهایه انجام دهـد روش 3 انتخاب می شود.

کنترل دقیق مواد ، سرعت و میزان پیشرفت واکنش برای یک تولید موفق در این واحد امری اساسی محسوب می شود. فاکتورهای مهم در این رابطه عبارت اند از : نسبت مـولی واکنش گرها ، کاتالیست (PH مخلوط واکنش) و زمان واکنش و دما.

به طور معمول شرایط عملیاتی برای قسمت اول واکنش به گونه ای انتخاب می شوند که مناسب تشکیل ترکیبات متیلول باشد. بعد از اضافه کردن واکنش گرها ، شرایط برای کنترل پلیمریزاسیون باید کنترل شوند.

واکنش می تواند در این مرحله که تشکیل یک محلول پایدار داده شده است متوقف شود. این محصول می تواند یک رزین متورق کننده و یا چسب باشد و می تواند با یک فیلر (پر کننده) مخلوط شده تشکیل یک ترکیب قالب گیری را به دهد شکل دیگر آن عمل کردن به عنوان یک واسطه در تولید محصولات به مراتب پیچیده تر مثل رزین آمینو الکیله برای استفاده با دیگر پلیمرها در پوشش دهی قطعات است که ایـن مـورد در بخش قبلی (برای رزین اصلاح شده) توضیح داده شد.

✳️ تشریح فرآیند منتخب تولید رزین و چسب اوره فرمالدئید و ترسیم شماتیک جریان فرآیند (نمودار گردش مواد) !

با توجه به بخش قبلی در اینجا طرز تهیه رزین اوره - فرمالدئید و آنگاه تولید چسب (با یک فرمولاسیـون خاص) توضیح داده می شود.

ابتدائا فرمالدئید که به صورت محلول در مایع می باشد (فرمالدئید 37%) به یک ظرف پیمانه کـه بـه مقـدار مصرف در یک بچ ظرفیت دارد فرستاده شده پس از مشخص شدن دقت اندازه گیری در توزین به داخل تانک واکنش گر فرستاده می شود.

سپس با توجه به فرمولاسیون (نسبت مولی اوره به فرمالدئید 1.5/1 تا حداکثر 1/2.1 می باشد) مقدار لازم آوره توزین و به تانک اضافه می شود در این مدت مخلوط داخـل تانک مرتبـاً زده می شود.

PH محلول مرتباً کنترل می گردد و مقدار آن در حدود 8 ثابت نگاه داشته می شود. مـی تـوان از محلول آمونیاک یا سود سوزآور 4% به عنوان این عامل کنترل کننده استفاده کرد.

عامل گرم کننده مخلوط داخل راکتور بخار جریان پیدا کننده در ژاکت تانک می باشد. درب راکتور بسته است و این مخلوط به مدت 0.5 ساعت در دمای 500 منومتیل آوره تشکیل می شود و در دمای C° 65 دی متیل اوره.

Co + 2 CH2o → NHCH2 OH

از محصول نمونه برداری می شود پس از اتمام واکنش حرارت قطع و PH محصول به 4 رسانیده می شود. ایـن کار توسط اسید فرمیک انجام می شود آنگاه دوباره مخلوط جوشانده شده و بدین ترتیب واکنش تکمیل می گردد.

با استفاده از سود سوزآور 4% دوباره PH را به 7 رسانده و در فشاری پایین تر از فشار اتمسفر تقطیر انجام می گیرد. بدین ترتیب مقداری از آب موجود در مخلوط تبخیر شده و به درصد مواد جامد در مخلوط اضافه می شود.

پایین آوردن فشار توسط روشن کردن پمپ خلاء و تقطیرها و بستن شـیر جـریان برگشت کننده به داخل راکتور انجام می شود. بدین ترتیب محصول به دست آمده در تانک ذخیره جمع آوری می شود.

آب بخار شده نیز در کندانسور جمع آوری می گردد. تا این مرحله ساختن رزین و پلیمریـزه شـدن انجـام شده است. مرحله بعدی در واحد می تواند تولید چسب مطابق فـرمولاسیـون مـورد نظر باشد.

ایـن کار با افـزودن پرکننده ، آب در ابتدای و کاتالیزور و سخت کننده (hardener) در انتها و در راکتور انجام می گیرد. در تمام مدت مخلوط داخل تانک توسط هم زن و نیز جریان برگشتی مـواد ، هـم زده مـی شـود. مرحلـه بعـد تخلیه محصول به مخزن ذخیره می باشد تا از آن جا به قسمت بسته بندی به رود.


✔️ بررسی مواد اولیه و میزان مصرف سالیانه یوتیلیتی خـط تولیـد چسب اوره فرمالدئید !


مواد اولیه و کمکی جهت تولید چسب و رزین اوره فرمالدئید

✳️ مواد اولیه و کمکی جهت تولید چسب و رزین اوره فرمالدئید :

  • اوره : 163 تن در سال
  • فرمالدئید : 391 تن در سال
  • هگزامین : 8.2 تن در سالآ
  • هک : 58.1 تن در سال
  • کلرید آلومینیوم : 2.2 تن در سال
  • هیدروکسید سدیم : 7.4 تن در سال
  • فورفورال : 4.4 تن در سال
  • فسفات کلسیم : 10.4 تن در سالا
  • سید فرمیک : 1.5 تن در سالآ
  • رد گندم : 99.8 تن در سال
  • قوطی پلاستیکی : 1000000 تن در سال
  • کارتن : 84167 تن در سال

✳️ میزان مصرف سالیانه یوتیلیتی کارخانه تولید سالانه 1000 تن چسب اوره فرمالدئید به قرار زیر میباشند:

  • آب : 11200 متر مکعب
  • برق : 300 کیلووات
  • گاز : 40000 متر مکعب

✔️ بررسی تعداد و مشخصات دستگاه ها و تجهیـزات خـط تولیـد و تاسیسات کارخانه تولید چسب اوره فرمالدئید !


جانمایی ماشین آلات و تجهیزات واحد تولید رزین و چسب اوره فرمالدئید

 

ماشین آلات مربوط به ساخت رزین اوره فرمالدئید و (چسب آن) از پیچیدگی خاصی برخوردار نبـوده و تماماً قابلیت ساخت را در ایران دارند ، با توجه به ظرفیت انتخاب شـده در هر بچ و مـواد اولیـه مـصـرفی ماشین آلات مورد نیاز ، تعیین حجم و جنس می شوند.

✳️ لیست ماشین آلات و تجهیزات واحد تولید رزین و چسب اوره فرمالدئید به قرار زیر میباشند :

لیست ماشین آلات و تجهیزات واحد تولید رزین و چسب اوره فرمالدئید

  1. تانک اختلاط حجم m35 جنس 316 s.t : 1 عدد
  2. کندانسور و عبور مدار های سطح حرارتی m26 : 1 عدد
  3. مخزن هاپر حجم m3 2 جنس 316 t : 1 عدد
  4. مخزن اسید فرمیک حجم m3 1 جنس 304 t : 1 عدد
  5. تانک فرمالین حجم m3 5 ، دارای کویل بخار : 1 عدد
  6. پیمانه فرمالین حجم Lit 400 ، جنس 304 t : 1 عدد
  7. تانک محلول سود حجم m3 1 ، جنس s : 1 عدد
  8. تانک جمع آوری حجم m3 1 ، جنس s : 1 عدد
  9. تسمه نقاله طول m 5 ، عرض 0.4 : m 5
  10. دستگاه مرینگ زنی دارای دو قالب 1 کیلویی و 5 کیلویی : 1 عدد
  11. ماشین پرکن توان پر کردن 1 کیلوگرم در 3 ثانیه : 1 عدد
  12. پمپ انتقال دبی m3 12 و هد m 10 : 1 عدد
  13. پمپ سیر کولاسیون : 1 عدد

✳️ تاسیسات کارخانه واحد تولید رزین و چسب اوره فرمالدئید به قرار زیر میباشند :

  • انشعاب آب
  • انشعاب برق
  • تاسیسات هوای فشرده
  • دیزل ژنراتور اضطراری
  • تاسیسات سرمایش و گرمایش ساختمان اداری
  • برج های خنک کننده
  • سیستم تصفیف
  • تاسیسات سرمایش و گرمایش ساختمان تولید
  • باسکول 2 تنی
  • سیتم تامین بخار
  • تاسیسات اطفاء حریق

✳️ توضیحات تکمیلی راجع به ماشین آلات و تجهیزات تولید رزین و چسب اوره فرمالدئید به شرح زیر خواهد بود :

1 - تانک اختلاط (راکتور kettel) :

این تانک با توجه به ظرفیت هر بچ : عدد 1.35 = 2 ÷ 270 ÷ 730

دارای حجمی در حدود m3 1.5 می باشد. از آنجاکه مواد اولیه مصرفی دارای خورندگی می باشند جـنس تانک از نوع steel 3.6 است. این تانک دارای یک همـزن از نوع لنگری می باشد.

2 - کندانسور (Condanser) :

این کندانسور از نوع tube - shell بوده ، دو عبوره و دارای خورندگی می باشند جـنس تانک از نوع 304 است.

3 - مخـزن هاپر :

این مخزن دارای حجم m3 2 و از جنس استیل 316 است.

4 - مخزن اسید فرمیک :

با توجه به مصرف کلی اسید فرمیک ، دارای حجم m3 1 و از جنس استیل 304 است.

5 - تانک محلول فرمالین با حجم m3 5 دارای کوین بخار و جنس آن از استیل می باشد.

6 - تانک پیمانه فرمالین با حجم Lit 400 و جنس آن از استیل 304 می باشد.

7 - تانک محلول سود با حجم m3 1 و جنس آن از C.S و مجهز به همزن ملخی می باشد.

8 - تانک جمع آوری به حجم 13 و جنس آن از C.S می باشد.

9 - تسمه نقاله :

جهت تسهیل در امر بسته بندی کالا از یک تسمه نقاله به طـول 5 متر و عرض 0.4 متر استفاده می شـود.

10 - دستگاه رینگ زنی :

این دستگاه دارای دو قالب 1 کیلویی و 5 کیلویی می تواند باشد.

11 - ماشین پر کن :

با توجه به ظرفیت سالانه و زمان لازم برای پر کردن هر قوطی یک کیلویی اگر ظرفیت این ماشین پرکن از نوع دو ضربه ای و پدالی و اتوماتیک در هر سه ثانیه یک کیلوگرم باشد زمان لازم برای کار کردن در هر روز خواهد بود :

ساعت 1.5 = 60 × 2 × 270 × 20 ÷ 1000000

12 - پمپ ها :

یک عدد پمپ انتقال با یک عدد پمپ سیرکولاسیون از نوع سانتریفیوژ با دبـی حـداقل m3 12 و هد (Head=) 10 متر مورد نیاز می باشد.


✔️ پرسنل اداری و تولید مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 1000 تن چسب اوره فرمالدئید !


کارخانه تولید چسب اوره فرمالدئید

✳️ پرسنل مدیریت و اداری مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 1000 تن چسب اوره فرمالدئید به قرار زیر میباشند:

  • مدیر عامل : 1 نفر
  • مسئول اداری و مالی : 1 نفر
  • مسئول تدارکات : 1 نفر
  • کارمند تدارکات و فروش : 2 نفر
  • منشی : 2 نفر
  • انباردار : 2 نفر
  • راننده : 2 نفر
  • نظافتچی و آبدارچی : 2 نفر
  • نگهبان : 2 نفر

✳️ پرسنل تولیدی مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 1000 تن چسب اوره فرمالدئید به قرار زیر میباشند:

  • مدیر تولید : 1 نفر
  • سرپرست شیفت : 4 نفر
  • راننده : 1 نفر
  • کارگر بسته بندی : 8 نفر
  • کارگر سایت : 8 نفر
  • مجموع : 36 نفر

✔️ زمین ، محوطه سازی و ساختمانهای مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 1000 تن چسب اوره فرمالدئید !


کارخانه تولید چسب اوره فرمالدئید

✳️ زمین ، محوطه سازی مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 1000 تن چسب اوره فرمالدئید به قرار زیر میباشند:

  • زمین مورد نیاز طرح 5000 متر مربع.
  • تسطیح زمین : 5000 متر مربع
  • دیوار کشی : 440 متر مربع
  • خیابان کشی و آسفالت و جدول کشی و فضای سبز : 2650 متر مربع

✳️ ساختمان های مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 1000 تن چسب اوره فرمالدئید به قرار زیر میباشند:

  • سوله خط تولید : 800 متر مربع
  • سوله انبار مواد اولیه : 500 متر مربع
  • سوله انبار محصول : 600 متر مربع
  • سوله های تاسیسات برق : 200 متر مربع
  • نگهبانی : 100 متر مربع
  • ساختمان های اداری ، رفاهی ، خدماتی : 150 متر مربع

✔️ بررسی ایستگاه های کنترل کیفیت در کارخانه تولید چسب اوره فرمالدئید !


بررسی ایستگاه های کنترل کیفیت در کارخانه تولید چسب اوره فرمالدئید

کنترل کیفیت محصول جهت تولید طبق استانداردهای متداول و رقابت در بازار از ضروری ترین نیازهای کارخانه است و توسط آزمایشگاه انجام می گیرد. معمولاً لازم است مواد اولیه خریداری شده قبل از استفاده مورد آزمایش قرار گیرند ولی به دلیل آن که همه مواد اولیه با کیفیت مورد نظر در بشکه های دربسته از خارج وارد می شوند لذا تنها کنترل کیفیت محصول بعد از عمل مخلوط سازی کافی به نظر می رسد و جهت اطمینان بیشتر بهتر است پس از بسته بندی در تیوپ یا قوطی نیز آزمایش کنترل کیفیت انجام گیرد تا مگر در حین بسته بندی کیفیت محصول کاهش نیافته باشد.

✳️ تشریح شیوه های کنترل کیفیت در کارخانه تولید چسب اوره فرمالدئید !

معمولاً چسب ها را از نقطه نظر درصد مواد جامد ، کندروانی ، زمان و دمای نگهداری ، دمای آتش گیری ، سـمی بودن و اندازه گیری خواص مکانیکی قطعات بهم چسبیده مانند Tensile Strength , Young’s Modulus مورد آزمایش قرار می دهند درصد مواد جامد.

این پارامتر نشان دهنده مقدار فیلم چسب به جا مانده بین جدار دو سطح پس از تبخیر حلال می باشـد. نمونه چسب در خلاء خشک می شود تا درصد وزنی جامد آن مشخص گردد.

جزئیات این روش در استاندارد ASTM-D 2564 ارائه شده است و وسایل مورد نیاز آن کوره خلاء ، ترازوی آزمایشگاهی دقیق ، سانتریفوژ و وسایل عمومی دیگر می باشد.

کندروانی :

کندروانی یا ویسکوزیته نشان دهنده میزان روان بودن چسب می باشد و توسط ویسکومتر مـدل RVF از روی سرعت گردش موتور همزن دستگاه به دست می آید و شرح آن در روش استاندارد ASTM-D 1084 داده شـده است.

خواص مکانیکی :

قدرت چسبندگی قطعات نمونه از نظر قدرت کششی ، برشی و لایه ای Peel Stranin در دماها و محیط های مختلف اندازه گیری می شود.

کلیه این آزمایش ها ممکن است در سه حالت زیر انجام شوند.

  • تست استاتیکی با افزایش یکنواخت بار روی قطعه و اندازه گیری مرز پاره شدن آن.
  • تست استاتیکی با اعمال بار کمتر از نقطه جدا شدن اتصال در مدت طولانی روی قطعه و بررسی Creep در آن.
  • تست دینامیکی با اعمال بارهای متغیر روی قطعه و بررسی وضعیت اثر بارهای کم روی قطعه.

این آزمایشها طبق استاندارد ASTM-D 2564 انجام می شود و نیاز به دستگاه اندازه گیری هیدرواستاتیک دارد.

✳️ معرفی استانداردهای صنعت تولید چسب اوره فرمالدئید !

رزین های اوره فرمالدئید دارای دو نوع یا گرید اصلی است که برای هر کدام نیز استاندارد هایی وجود دارد.

استاندارد های این محصولات عبارت اند از :

  • استاندارد چسب اوره فرمالدئید : 955-4690ASTM-D
  • استاندارد پودر قالب گیری اوره فرمالدئید : ASTM-D 750-94
  • مشخصات چسب اوره فرمالدئید مطابق با استاندارد ASTM-D 4690 :
  • استحکام قطعه تحت فشار (در دمای C° 24) : 19306 کیلو پاسکال ، (ASTMD905)
  • استحکام تحت کشش (تخته چندلا) : 2344 کیلو پاسکال ، (ASTMD 906)
  • استحکام تحت کشش بعد از 48 ساعت غوطه ور بودن قطعه در آب (تخته چندلا) : 1930 کیلو پاسکال ، (ASTMD 906)
  • عمر انبار داری : (ASTMD 906)

پودر قالب گیری اوره فرمالدئید بر اساس نوع مصرف در لوازم الکتریکی مختلف از خواص متفاوتی برخوردار خواهد بود که استانداردهای مرجع مختلفی در این زمینه وجود دارد.

نوع 1- پودر قالب گیری اوره فرمالدئیدی است که توسط آلفا - سلولز پرشده است.

نوع 2- پودر قالب گیری اوره فرمالدئیدی است که ترکیب سلولزی غیر از آلفا سلولز نقش پرکننده را در آن دارد.

ویژگی های پودر قالب گیری اوره فرمالدئید مطابق استاندارد ASTM D 705 :
  • وزن مخصوص در C° 23 : (نوع 1 : 1.45) ، (نوع 2 : 1.45) ، (ASTMD 709)
  • مقاومت خمشی : (نوع 1 : 55.2 مگا پاسکال) ، (نوع 2 : 51.7 مگا پاسکال) ، (ASTMD 790)
  • مقاومت در برابر ضربه : (نوع 1 : 10.7 ژول بر متر) ، (نوع 2 : 10.7 ژول بر متر) ، (ASTMD 256)
  • حداکثر جذب آب : (نوع 1 : 2 درصد وزنی) ، (نوع 2 : 2 درصد وزنی) ، (ASTMD 570)

✍️ جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید چسب اوره فرمالدئید ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ،با ما تماس بگیرید .


📚 دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ تولید چسب اوره فرمالدئید


👈 توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید.

 

فايل‌ها:
zipطرح توجیهی تولید رزین و چسب اوره فرمالدهید 47 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخجمعه, 10 آذر 1396 19:39
حجم فايل 433.17 KB
دانلود 190

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

صنایع شیمیایی

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories