• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

طرح توجیهی کارخانه الکل سازی ⭐️ از ملاس چغندر و باگاس نیشکر

(30 votes, average 4 out of 5)

طرح توجیهی الکل از ملاس چغندر قند

 جهت نگارش مطالعات بازار و طرح توجیهی کارخانه الکل سازی از ملاس چغندر قند و باگاس نیشکر با اطلاعات کاملاً به روز برای سال 1402 ، با فرمت DOC و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا میتوانید فایل pdf طرح توجیهی کارخانه الکل سازی از ملاس چغندر قند و باگاس نیشکر را که در سال های قبل نگارش شده است را صرفا جهت مطالعه از انتهای صفحه دانلود نمایید.


✔️ الکل اتانول را دقیقتر و علمی تر بشناسیم !


از نظر لغوی باید گفت که الکل لغتی است که در قرن شانزدهم از الکهحل عربی عاریه گرفته شده است. محمد ذکریا رازی نخستین کسی است که از تقطیر شراب یکی از انواع الکل اتیلیک را به دست آورد و آن را الکل نامید.

لیکن ترکیب اصلی این الکل تا سال ها بعد از قرون وسطی و کشف آن نامشخص بود تا بالاخره در سال 1854 میلادی توسط برتلو ترکیب مصنوعی آن کشف گردید.

این مایع تقریباً بی رنگ است و بفرمول شیمیایی OH5CH2  با وزن ملکولی 46.07 ، بوده و می تواند به هر نسبتی با آب مخلوط گردیده که این عمل همیشه با ایجاد گرما و نقصان حجم همراه است. الکل اتیلیک دارای بوی تند و مشخصی بوده و در 78.3 درجه سانتیگراد در شرایط معمولی جوشیده می شود.

الکل اتانول

C6H12O6  ====> 2C2H5OH+2CO2+276K.J.Energy

وزن مخصوص الکل اتیلیک در 20 درجه سانتیگراد حداکثر 0.80 بوده و به آسانی با شعله آبی سوخته و گاز کربنیک تولید می نماید.

براساس کتاب مقررات و واردات منتشره در سال 76 شماره های تعرفه کالای مذکور 22.07 و 22.08 بوده و دارای 30 درصد حقوق گمرکی و 70 درصد سود بازرگانی است نا گفته نماند که براساس تعرفه مذکور ورود اتانول 100 درصد خالص با موافقت بازرگانی پس از کسب نظر وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی مجاز است.

الکل ها را می توان اجسامی دانست که از اختلاف یک هیدروژن هیدروکربور با رادیکال OH به دست می آیند. بنابراین الکل ها به طور کلی مشتقات استخلاف شده هیدروکربورهای اشباع شده یا نشده و با رادیکال OH هستند.

الکل ها با آن که قلیاها رادیکال اکسید پل دارند با این همه اجسامی خنثی هستند. ممکن است رادیکال OH در زنجیر یا حلقه کربوری چند بار تکرار شود که در این صورت جسم یک الکلی ، دو الکلی و چند الکلی به دست می آید.

برحسب جایگزینی هیدروژن های یک هیدروکربور با رادیکال OH می توان الکل ها را به سه طبقه زیر تقسیم کرد :

1ـ الکل های نوع اول که از جایگزینی یک اتم هیدروژن مربوط به کربن نوع اول یعنی رادیکال یک ظرفیتی CH3۔ به دست می آید. این الکل ها با فرمول OH2CH نشان داده می شوند.

2ـ الکل های نوع دوم که از جابجایی یک اتم هیدروژن مربوط به کربن نوع دوم یعنی رادیکال دو ظرفیتی -CH2- به دست می آید و عامل این نوع الکل ها توسط گروه -CHOH- نمایش داده می شود.

3۔ الکل های نوع سوم که از جایگزینی یک اتم هیدروژن مربوط به کربن نوع سوم یعنی رادیکال سه ظرفیتی C-H مشتق می گردد عامل این نوع الکل را گروه C-OH نمایش داده می شود.

الکل ها دارای خواص فیزیکی و شیمیایی بسیاراند که شرح آن در این طرح نمی گنجد. تنها به ذکر این نکته کفایت می شود که در یک الکل چند تایی ممکن است چندین عامل الکلی در یک ملکول وجود داشته باشد که به عنوان مثال می توان از ضد یخ که دارای گلیکول که دو عامل الکلی در یک ملکول آن وجود دارد و یا گلیسرول ها که دارای سه عامل الکلی می باشند نام برد.

گلیسیرین نیز نوع دیگری از الکل سه عاملی است که دارای دو مرتبه الکل نوع اول و یک مرتبه الکل نوع دوم می باشد و گرچه در زمان تخمیر به میزان اندکی ایجاد می گردد لیکن بیشتر ساختمان اصلی تمام مواد چربی ها را تشکیل می دهند.

آیا الکل جامد نیز وجود دارد !

گرچه الکل ها به صورت مایع می باشند لیکن می توانند به صورت جامد نیز وجود داشته باشند. الکل های زنجیری معمولی بدون انشعاب تا C16 ، مایع و بعد از آن جامد اند. همچنین الکل های نوع سوم که در فوق به آن اشاره شد همگی جامد می باشند.

درجه الکلى به چه معناست !

درجه الکلی یک محلول الکلی حجم الکل خالص موجود در یک صد سانتی متر مکعب آن را نشان می دهد. به عنوان مثال الکل 80 درجه یعنی محلولی که در هر 100 سانتی متر مکعب آن 80 سانتی متر مکعب الكل خالص وجود دارد. برای تعیین درجه الکلی یک محلول از دستگاه الکل سنج استفاده می نمایند.

الکل 96 درجه الکل بسیار خوبی است و تهیه الکل با درجه پیش از آن و یا الکل صد درجه بسیار دشوار است. ناگفته نماند که الکل سنج در آب خالص صفر و در الکل مطلق 99 را نشان می دهد. که این نشانگر اهمیت دشواری الوصف تولید الکل 100 درجه است.


✔️ انواع و مشخصات الکل اتانول !


انواع و مشخصات الکل اتانول

انواع الكل اتانول بر اساس درصد خلوص شامل 3 دسته زیر میباشند :

  1. الکل اتیلیک طبی یا معمولی
  2. الکل اتیلیک مطلق
  3. الكل تقلیبی

نوع اول این الکل که توضیحات لازم آن در صفحات قبل داده شده دارای حداقل 96 درصد حجمی C2H5OH بوده و به عنوان الکل طبی مورد استفاده قرار می گیرد.

نوع دوم یعنی الکل اتیلیک خالص یا مطلق مایعی بی رنگ ، زلال و فوق العاده جاذبه الرطوبه با بوی مخصوص بوده که قابلیت اختلاط آن با آب ، اتر و کلروفرم زیاد می باشد.

الکل اتانول مطلق حاوی 99.4 تا 100 درصد حجمی یا 99 تا 100 درصد وزنی C2H5OH است که مانند الکل معمولی به سهولت قابل اشتعال بوده و با شعله آبی می سوزد. وزن مخصوص الکل اتانول مطلق در 20 درجه با الکل اتیلیک معمولی متفاوت و بین 0.794 تا 0.793 می باشد.

نوع سوم یعنی الکل تقلیبی ، الکل اتانولی است که به آن مواد مجاز تقلیب کننده اضافه نموده و در نتیجه خلوص آن از بین رفته و مصرف آن به عنوان یک الکل طبیعی و خالص غیر مناسب است.

ناگفته نماند که الکل تقلیبی نیز بر دو نوع است : الکل اتیلیکی که به طور کامل تقلیب شده و پس از تقلیب حداقل درجه الکلی آن 90 درجه بوده و برای مصارف سوخت و لاک الکل و سایر صنایع به کار برده می شود. و دیگری الکل اتیلیک که به طور مخصوص تقلیب شده و پس از تقلیب حداقل درجه الکلی آن 96 درجه بوده و در موارد بهداشتی و آرایشی به کار می رود.

✳️ مشخصات شیمیایی الكل اتانول چیست !

همان گونه که گفته شد الکل اتیلیک دارای مشخصات فیزیکی و شیمیایی می باشد.مشخصات شیمیایی الکل اتیلیک طبی و یا معمولی متفاوت و در پاره ای از اوقات تفاوت فاحش دارد. در زیر مشخصات این دو نوع الکل و حدود قابل قبول آن آورده شده است.

  • درجه الکلی برحسب درصد حجمی : (الکل اتیلیک طبی : حداقل 96) ، (الکل اتیلیک مطلق : حداقل 99.4)
  • وزن مخصوص در 20 درجه سانتیگراد : (الکل اتیلیک طبی : حداکثر 80%) ، (الکل اتیلیک مطلق : 0.794 - 0.793)
  • قابلیت اختلاط با آب : (الکل اتیلیک طبی : بدون کلدر شدن) ، (الکل اتیلیک مطلق : بدون کلدر شدن)
  • قلیائیت در مقابل فنل فتالئین : (الکل اتیلیک طبی : نباید قلیایی شود) ، (الکل اتیلیک مطلق : نباید قلیایی شود)
  • باقی مانده تبخیر بر حسب میلی گرم در 100 میلی لیتر الکل : (الکل اتیلیک طبی : حداکثر 5) ، (الکل اتیلیک مطلق : حداکثر 2)
  • اسیدیته بر حسب اسید استیک میلی گرم در 100 میلی ليتر الكل : (الکل اتیلیک طبی : حداکثر 3) ، (الکل اتیلیک مطلق : حداکثر 2)
  • فورفورال : (الکل اتیلیک طبی : ---) ، (الکل اتیلیک مطلق : ---)
  • آلدهید برحسب استالدهید میلی گرم در 100 میلی لیتر الكل مطلق : (الکل اتیلیک طبی : حداکثر 1) ، (الکل اتیلیک مطلق : حداکثر0.5)
  • استر بر حسب میلی گرم در 100 میلی لیتر الکل مطلق : (الکل اتیلیک طبی : حداکثر 4) ، (الکل اتیلیک مطلق : حداکثر 4)
  • متانول بر حسب میلی گرم در 100 میلی لیتر الکل مطلق : (الکل اتیلیک طبی : حداکثر 10) ، (الکل اتیلیک مطلق : حداکثر 10)
  • سرب بر حسب PPM : (الکل اتیلیک طبی : حداکثر 0.1) ، (الکل اتیلیک مطلق : حداکثر 0.1)
  • مس بر حسب PPM : (الکل اتیلیک طبی : حداکثر 0.4) ، (الکل اتیلیک مطلق : حداکثر 0.4)
  • آرسنیک بر حسب PPM : (الکل اتیلیک طبی : حداکثر 0.05) ، (الکل اتیلیک مطلق : حداکثر 0.05)
  • الکل های سنگین بر حسب میلی گرم در 100 میلی لیتر الكل مطلق : (الکل اتیلیک طبی : حداکثر 0.9) ، (الکل اتیلیک مطلق : حداکثر 0.9)

✳️ تفاوت الکل اتانول با متانول چیست !

الکل به دو دسته کلی الکل طبی (اتانول) والكل صنعتی (متانول) تقسیم می گردد.

الکل صنعتی یا متانول در صنایع مختلف نظیر رنگ سازی ، تولید لاک و صنایع شیمیایی مصرف می شود و عمدتا از چوب بی مصرف کارخانجات ، نظیر خاک اره و غیره ، به روش هیدرولیز کردن آن به وسیله اسید تولید میشود.

ولی در پاره ای از کشورها الکل صنعتی را از مواد قابل استفاده در تهیه الکل طبی مانند ملاس چغندرقند در بریتانیا و ذرت در ایالات متحده آمریکا به دست آورده و به منظور غیر قابل شرب نمودن آن ها ، مقداری الکل متیلیک به آن می افزایند. آشامیدن الکل متیلیک خالص و الکل صنعتی عواقب نامطلوبی داشته و می تواند به مرگ یا کوری منجر گردد.

الکل متیلیک یا متانول نخستین بار به صورت محصول فرعی زغال چوب از تقطیر خشک (بدون مجاورت با هوا) چوب هایی مانند افرا و بلوط به دست آمد به همین جهت آن را الکل چوب نیز می گویند.

متانول که به عنوان الکل صنعتی یا الکل چوب یا الکل متیلیک خوانده شده و شرح آن به طور مختصر آمد امروزه به طریقه سنتز تهیه شده و علاوه بر تقلیب الکل اتیلیک برای تهیه فرمالدهید ، ضد یخ اتومبیل و تهیه بسیاری از رنگ ها و مواد دارویی به کار برده می شود.


✔️ کاربردهای الکل اتانول چیست !


کاربردهای الکل اتانول چیست !

الکل اتانول در اسانس گل سرخ به حالت آزاد و به شکل اتوسل در بسیاری از مواد طبیعی پیدا می شود. الکل اتیلیک همچنین از اقسام الکل هایی بوده که در همه نوشابه های خمری مانند شراب وجود دارد .

الکل اتیلیک در صنایع دارویی و پزشکی به عنوان الکل طبی مورد استفاده قرار می گیرد. امروزه با توجه به افزایش روز افزون مصرف الکل در صنایع داروسازی و غیره و از طرفی کافی نبودن منابع اولیه تولید آن نظیر انگور و میوهای دیگر برای تولید الکل از ملاس چغندر قند که دارای قند کافی می باشد استفاده می نماید.

موارد مختلف مصرف اتانول به صورت زیر خلاصه می گردد :

  • به عنوان ماده ضد عفونی کننده
  • به عنوان حلال مثلا در تولید ادکلن
  • به عنوان ماده اولیه درجه دوم

✳️ آیا الکل کالای جایگزینی دارد !

در مورد استفاده از الکل سفید به عنوان ماده اولیه و ثانویه ، دانشمندان یا هنوز موفق به یافتن محصول مشابه نشده اند و یا از نظر اقتصادی و یا شرایط تولیدی کالای جایگزینی نیافته اند.

به طور مثال الکل به عنوان ماده اولیه در تولید اسید استیک صنعتی که توسط دستگاه اسیتاتور صورت می گیرد و یا استالدهید به عنوان ماده ثانویه مورد استفاده قرار می گیرد که از آن جا که در فرمول شیمیایی داخل می شود تاکنون بهترین ماده بوده و کالای جانشینی برای آن تعیین نشده است.

البته در پاره ای دیگر از موارد نظیر استفاده ماده ضدعفونی کننده کالاهای قابل جانشینی وجود دارد که به بتادین و فرمالین می توان برای نمونه اشاره کرد.

در مورد کاربرد حلال بودن الکل ، ده ها ماده شیمیایی که در صنایع رنگ سازی و آرایشی به کار برده می شوند ، کالاهایی قابل جانشینی الکل می باشند ضمن آن که در بعضی از موارد نظیر ساخت لوازم آرایشی و داروهای پوستی تقریباً الكل بدون کالای قابل جانشین بوده و به دلیل تصعید سریع می تواند مواد خوشبو کننده مانند اسانس ها را در هوا منتشر نماید.


✔️ مقایسه ی روشهای مختلف تولید الکل اتانول و انتخاب روش بهینه !


تولید الکل اتانول

الکل اتیلیک به دو روش کلی تخمیر هیدروکربورها و روش سنتز نفتی تولید میشود. در روش نفتی از طریق ترکیب گاز سنتز حاوی هیدروژن و منواکسید کربن و یا ترکیب اتیلن با آب در شرایط خاص تولید میشود .

این روش به دلیل استفاده از تکنولوژی خاص آن که در ایران وجود ندارد و از طریق تهیه ماشین آلات و لوازم خارجی آن،  وابستگی ارزی زیادی را در برداشته و تاکنون نتوانسته است جای پای مناسبی برای عرضه شدن برای خود باز نماید.

خصوصاً در کشورهایی نظیر ایران که مواد قندی و هیدروکربوری به علت کشاورزی بودن آن‌ها فراوان بوده و می توانند برای این منظور مورد استفاده قرار گیرند.

روش دیگر تولید اتانول که در جهان و در کشورهای در حال توسعه رایج بوده و مناسب سرمایه گذاری به صورت صنایع کوچک است روش تخمیری می باشد.

در این روش عمدتاً مواد اولیه را محصولات نشاسته ای و قندی نظیر غلات ، سیب زمینی ، باگاس نیشکر و ملاس چغندر قند (قبل از ورود به دستگاه استفن) و محصولاتی نظیر آن ها تشکیل داده اند که از طریق تخمیر هیدروکربورهای مشتق از مواد قندی و نشاسته ای این مواد ، می توان اقدام به تولید الکل اتیلیک نمود.

در حال حاضر با توجه به وجود 33 کارخانه قند از چغندر قند و دو واحد بزرگ قند از نیشکر در کشور ملاس چغندر قند و باگاس نیشکر به وفور وجود داشته و می تواند مورد استفاده کارخانجات الکل سازی به عنوان ماده اولیه قرار گیرد.

از نظر ماشین آلات نیز باید گفت که قسمت اعظم ماشین آلات مورد نیاز قابل تأمین و ساخت در داخل کشور بوده و تنها قسمت تجهیزات و ماشین آلات تقطیر نهایی خارجی خواهد بود که خرید آن به آسانی صورت گرفته و وابستگی خاصی ایجاد نمی نماید.

لذا با توجه به راحتی تأمین مواد اولیه و ماشین آلات ، روش مناسب تولید الکل اتیلیک در ایران ، استفاده از ملاس چغندر قند یا باگاس نیشکر در روش فرمانتاسیون می باشد.

این روش نیز خود به 3 صورت روش مداوم و روش غیر مداوم و روش نیمه مداوم تقسیم می گردد. کارخانجات بزرگ دارای سیستم کانتینیوز (مداوم) بوده و اقدام به ورود ماشین آلات کامل از خارج نموده اند.

در این روش کلیه اعمال فرایند به صورت اتوماتیک و سریع انجام می گیرد و به دلیل استفاده از ماشین آلات تمام اتوماتیک و سیستم های کنترلی دارای قیمت بالایی می باشد.

در روش غیر مداوم ، با استفاده از تجهیزات ابتدایی تولید و به صورت بچ انجام می شود که به دلیل راندمان و ظرفیت پایین از نظر اقتصادی برای یک واحد تولیدی مقرون به صرفه نمی باشد.

روش سوم یا نیمه مداوم نیز از ترکیبی از دو روش فوق به وجود آمده ودارای مزایای خاصی می باشد در این روش ضمن آن که قیمت ماشین آلات خصوصاً ماشین آلات تقطیر نهایی به میزان قابل توجهی کاهش می یابد می توان اتانول با کیفیت مناسب نیز عرضه نمود و با سیستم مداوم (کانتینیوس) به رقابت پرداخت.


✔️ مواد اولیه و فرایند تولید الکل به روش تخمیری از ملاس چغندر قند و باگاس نیشکر !


فرایند تولید اتانول از نیشکر

✳️ مواد اولیه مصرفی جهت تولید سالانه 750 هزار لیتر اتانول از ملاس چغندر قند به قرار زیر میباشند :

  • ملاس چغندرقند : (نقش ماده : ماده اولیه اصلی) ، (مقدار مصرف سالیانه : 5400 تن)
  • مخمر : (نقش ماده : ماده اولیه) ، (مقدار مصرف سالیانه : 2900 کیلو گرم)
  • انواع نمک های آمونیم : (نقش ماده : ماده ثانویه) ، (مقدار مصرف سالیانه : 14637 کیلو گرم)
  • اسید سولفوریک : (نقش ماده : کنترل کننده اسیدیته محلول) ، (مقدار مصرف سالیانه : 37636 کلیو گرم)
  • شکر : (نقش ماده : ماده مغذی) ، (مقدار مصرف سالیانه : 70600 کیلو گرم)
  • آنتی فوم : (نقش ماده : ضد کف) ، (مقدار مصرف سالیانه : 4091 لیتر)
  • بطری 600 CC : (نقش ماده : بسته بندی) ، (مقدار مصرف سالیانه : 1421100 عدد)
  • برچسب : (نقش ماده : بسته بندی) ، (مقدار مصرف سالیانه : 1392000 عدد)
  • کارتن 12 عددی : (نقش ماده : بسته بندی) ، (مقدار مصرف سالیانه : 114796 عدد)
  • چسب کاغذی : (نقش ماده : بسته بندی کارتن) ، (مقدار مصرف سالیانه : 2500 حلقه)
  • درب و استاپر : (نقش ماده : بسته بندی) ، (مقدار مصرف سالیانه : 1392000 عدد)

✳️ فرایند الکل سازی به روش تخمیری از ملاس چغندر قند و باگاس نیشکر به شرح زیر میباشد :

فرایند الکل سازی به روش تخمیری از ملاس چغندر قند و باگاس نیشکر

با توجه به مطالب گفته شده روش انتخابی ما نیمه مداوم بوده که در این بخش به تفصیل در مورد آن به بحث پرداخته می شود.

در این روش مراحل تولید به سه قسمت کلی تخمیر ، تهیه یوور (مخمر) و تقطیر تقسیم می گردد. در هر یک از این قسمت ها مواد با طریقه خاصی فرایند شده و برای مرحله بعدی آماده می شود. البته باید گفت که مرحله تهیه مخمر در حقیقت در کنار سیستم قرار دارد.

ابتدا ملاس در زمان تولید یک صد و بیست روزه کارخانجات قند خریداری و در مخازن اختصاصی در کارخانه ذخیره میگردد. سپس از آن جا به مخازن رقیق شونده رفته و ضمن افزودن آب به میزان حدود 1.77 برابر حجمی ملاس به آن رقیق شده و سپس آماده برای استریل شدن می گردد.

در این حال ملاس که دارای حدود 50 درصد قند بوده است (سوکروز و لا قند اینورت) در اثر افزودن آب قندشان به حدود 15 درصد می رسد.

آن گاه گرچه ملاس چغندر قند مواد غذایی کافی برای رشد Yeastها را داشته و باگاس دارای مواد غذایی کمتری است لکن به منظور اطمینان از فراهم شدن محیط مساعد برای عملکرد مخمر و وجود موادغذایی برای آنان سولفات و دی فسفات آمونیم نیز به مخزن می افزایند که مقدار نمک آمونیم مصرفی 0.5 گرم در لیتر محلول خواهد بود.

در این حال PH محلول موجود در مخازن باید به 4.5 رسانده شود تا فعالیت آنزیم گلیکولیتیک افزایش و فعالیت باکتری های ناخواسته کاهش داده شود.

اسیدیته محلول تا رقم گفته شده در اثر افزودن اسید سولفوریک به میزان 7.7 گرم به ازاء هر کیلوگرم ملاس به مخزن تنظیم می شود.

علاوه بر موارد گفته شده به منظور غنی نمودن محیط کشت به میزان 2-9 درصد وزنی ملاس موجود در مخزن شکر اضافه شده و عملیات هوادهی آغاز می شود.

پس از انجام عمل هوادهی برای استریل کردن محلول از بخار آب استفاده می گردد. در این مرحله بخار وارد لوله های جانبی مخازن شده و دمای محلول افزایش یافته و در اثر افزایش درجه حرارت ، عوامل زنده مزاحم عمل تخمیر از بین رفته و آمادگی لازم برای عملیات تخمیر در محلول به وجود میآید.

در این حال که محلول استریل گردیده است توسط آب سرد که در جداره مخازن جریان پیدا می کند درجه حرارت پایین آمده تا حدود 37 درجه سانتی گراد رسیده و به مخازن نگهداری محلول استریل پمپ می شود.

ظرفیت این مخازن می بایستی متناسب با ظرفیت مخازن رقیق کننده و استریل کننده باشد. ناگفته نماند که در مخازن نگهداری محلول رقیق و استریل شده درجه حرارت نیز بایستی در حدود 37 درجه یا کمی بالا و پایین تر بوده و نبایستی افزایش یا کاهش چشمگیر داشته باشد.

آشنایی دقیقتر با مرحله ی تخمير در فرایند الکل سازی !

تخمیر معادل واژه فرمنتاسیون لاتینی به معنی جوشش است. در این فرآیند با تولید دی اکسید کربن در دوره تخمیر منظره ای کف آلود و در حال جوشش به وجود می آید.

تخمیر یا جوشش عبارت است از واکنش هایی که در آن مواد خام آلی توسط میکرو ارگانیسم ها به مواد گوناگون با مواد شیمیایی تبدیل می گردد.

در جریان تغییر الکلی ، الکل ماده شیمیایی حاصل از انجام عملیات تخمیر بوده و مواد دیگری نیز تولید می گردد. که می بایستی در جریان تولید از گردونه حذف شود. در واکنش تخمیری تولید الکل ماده اولیه و یا به عبارت دیگر ماده اولیه اصلی ملاس چغندرقند و یا باگاس نیشکر و میکرو ارگانیسم مصرفی یوور و یا مخمر می باشد.

در عمل پس از آماده سازی محلول ملاس واستریل کردن آن ، محلول را به مخازن مخصوص تخمیر پمپ نموده و سپس مقدار 7 درصد حجمی محلول ملاس ، مخمر به این مخازن اضافه نموده و در درجه حرارت 35-30 درجه سانتیگراد 1.5-1 در ساعت هوادهی صورت می گیرد.

در این حالت واکنش های تخمیر شروع و در ابتدا ، تبدیل مواد به محصول اندک بوده و تدریجاً به علت افزایش مخمر سرعت می گیرد تا به حداکثر خود رسیده و سپس در اثر کاهش مواد اولیه قابل تخمیر (مواد اولیه موجود توسط مخمر داده شده تبدیل به محصول شده است) سرعت واکنش کاهش یافته و بالاخره به صفر می رسد.

نظر به این که واکنش مورد بحث اتوکاتالیستی است ، عواملی نظیر درجه حرارت ، زمان توقف و نحوه تماس مواد با مخمر و آنزیم ها در سرعت عملیات واکنش تأثیر فراوان دارد.

همچنین در جریان تخمیر ملاس چغندرقند برای تولید الکل ، با توجه به تخمیر میکروبی بودن آن آنزیم هایی مانند آدینوسین تری فسفات ATP آدینوسین دی فسفات ADP و چند آنزیم دیگر که برای واکنش ضروری می باشند به وجود آمده و نیازی به افزودن آن ها نیست.

علاوه بر آن عملیات تخمیر همراه با تولید گاز CO2 بوده و سطح مخازن تخمیر از این گاز اشباع شده و از ورود اکسیژن هوا به داخل محل جلوگیری شده و واکنش در شرایط بی هوازی صورت می گیرد. در جریان این امر و فعالیت میکروبی قندهای محلول و ساده به الکل اتیلیک و دی اکسیدکربن تبدیل می شود. تحول مذکور را می توان به صورت ساده زیر نشان داد.

C6H12O6  ====> 2C2H5OH+2CO2+276K.J.Energy

از فرمول فوق چنین بر می آید که اندکی بیش از نصف وزن قند ، به الکل تبدیل می شود. همچنین به ازاء هر تن ملاس تخمیری 244 کیلوگرم دی اکسید کربن تولید می گردد.

همان طور که در فرمول مشاهده می شود واکنش تخمیر الکلی ملاس چغندر انرژی زا بوده و این خود باعث افزایش درجه حرارت در تولید گردیده و در تنظیم درجه حرارت مورد نیاز برای عملیات تخمیری کمک کننده است مدت زمان تخمیر ملاس برای تولید الکل با توجه به عوامل مختلف محیطی و ترکیب قندی مواد اولیه متفاوت بوده و حدود 48 ساعت طول می کشد.

در پایان عملیات ، توسط لوله های درون مخازن آب سرد در اطراف مخازن جریان پیدا نموده درجه حرارت تا 12 درجه کاهش یافته و محلول آماده انتقال به سیستم تقطیر می گردد.

فرایند الکل سازی

آشنایی دقیقتر با مرحله ی تقطیر در فرایند الکل سازی !

تقطیر عبارت است از عملیاتی است که تحت آن به وسیله استفاده از وسایل و لوازم مخصوص الکل را از مواد تخمیرشده جدا می نماید.

در این پروسه شیمیایی حرارت عامل اصلی بوده و با توجه به آن که الکل در حرارت کمتری تقطیر می گردد لذا الکل اتیلیک بخار شده و از مواد دیگر جدا گردیده وارد مخازن مخصوص می شود.

در عمل مواد تخمیر شده از مخازن خود به دستگاه تقطیر اولیه فرستاده شده و در این مرحله الکل تقطیر می گردد. درجه الکل تقطیر شده در این مرحله 60-50 بوده و درجه حرارت حدود 70 درجه سانتیگراد است.

انجام این کار توسط بخار حاصل از دیگ بخار صورت می گیرد بدین ترتیب که در جدار دیگ تقطیر لوله های بخار نصب گردیده و بخار آب یکصد درجه وارد این کویل ها شده درجه حرارت مواد را به حدود 70 درجه سانتیگراد رسانیده و الکل را تبخیر می کند الکل تبخیر شده سپس توسط دستگاه کندانسور سرد شده و وارد مخزن الکل 50 درجه می شود.

سپس مرحله نهایی تقطیر آغاز می گردد. بدین ترتیب که الکل از مخزن خود به دستگاه تقطیر نهایی پمپ می گردد دستگاه تقطیر را برج تقطیر نهایی می نامند. عملیات تقطیر در برج نهایی در فشار سه پوند بر اینچ مربع و در درجه حرارت 80 درجه سانتیگراد صورت می گیرد.

در این جا برحسب وزن مولکولی و درجه جوش مواد و ناخالصی های الکل 40 نوع ماده به دست می آید. ابتدا از طبقه اول برج تقطیر مواد سنگین الکل جدا می شود. در طبقه دوم که درجه حرارت هنوز به رقم 80 نرسیده است آلدهیدها و اسیدهای آلی از الکل جدا می شود.

در طبقه سوم الکل اتیلیک با مقدار کمی ناخالصی جدا می شود. در طبقه چهارم کلیه الکل های با نقطه جوش بالا، روغن ها و استرها جدا می گردند.

به منظور جداسازی ناخالصی ها از الکل اتیلیک به دست آمده مجدداً آن را به برج تقطیر انتقال داده پس از جداسازی از مواد ناخالص آنرا به مخزن نهایی الکل 96 درجه پمپ می نمایند.

آشنایی با مرحله بسته بندی و نشانه گذاری در فرایند الکل سازی !

الکل 96 درجه به دستگاه بسته بندی ارسال شده و در بطری های 600 سانتی متر مکعبی پر شده و با اتیکت رسمی دولت (باندرول) پلمپ شده و در کارتن بسته بندی نهایی می شود.

ظروفی که برای بسته بندی الکل مورد استفاده قرار می گیرد باید کاملاً خشک بوده و درب بندی آن به گونه ای باشد که نه الکل بتواند از منافذ آن خارج گردد و نه مواد خارجی وارد محتویات ظروف شود.

در حال حاضر با توجه به مشخصات ظروف مورد مصرف در بسته بندی به این نتیجه رسیده اند که بهترین ظرف ، ظرف شیشه ای CC600 سفید رنگ با درب فلزی یا پلاستیک که اثری بر روی الکل ندارد می باشد.

ولی در پاره ای از موارد نیز نظیر بسته بندی الکلی تقلیبی از ظروف پلاستیکی و بشکه های فلزی با قلع اندود داخلی استفاده می شود.

لازم به ذکر است که تعیین نوع ظروف و حجم آن توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی صورت گرفته و هرگونه تغییر در آن می بایستی با موافقت وزارت مذکور باشد.

بر روی بطری های الکل بسته بندی شده بایستی مشخصاتی که دال بر شناسایی کامل الکل باشد درج گردد. این مشخصات شامل نام الکل اتیلیک ، درجه الکلی آن ، حجم محتویات ، نام و نشانی سازنده و علامت تجاری ثبت شده ، شماره سری و تاریخ ساخت و شماره پروانه بهره برداری وزارت بهداری می باشد.

ناگفته نماند که برای جلوگیری از استفاده غیر اصولی از الکل اتیلیک و یا برای استفاده در صنایع ، مواد خارجی به بعضی از تولیدات الکل اتیلیک اضافه میگردد که آن را غیر قابل شرب نموده و برای صنایع و کارهای صنعتی نظیر رنگ سازی به کار برده می شود.

از جمله این مواد الکل متیلیک می باشد که شرب آن خطرناک است. از این جهت لازم است چنانچه الکل بسته بندی شده الکل تقلیبی می باشد ، علامت خطر مرگ و نام ماده تقلیبی نیز روی اتیکت بطری نوشته شده باشد. کلیه مشخصات گفته شده بایستی کاملا خوانا و به زبان فارسی درج گردد.

آشنایی با مرحله پرورش مخمر در فرایند الکل سازی !

به منظور تبدیل قند موجود در ملاس چغندرقند و یا قند دیگر به الکل از میکرو ارگانیسمی به نام یوور یا مخمر استفاده می نمایند. به عبارت دیگر مخمر از قند موجود در ملاس استفاده نموده و تکثیر می شود.

مخمرها اجسام زنده ای هستند که در تخمیر واکنش های بیولوژیکی ساده و پیچیده همراهی نموده و موجب عمل تخمیر می گردند.

در کارخانجات تولید الکل می بایستی قسمتی برای تولید مخمر وجود داشته باشد و دستگاه های مورد نیاز نصب گردیده باشد.

بدون وجود سیستم مخمر سازی ، انجام فعالیت در واحدهای الکل سازی با مشکلاتی روبرو خواهد شد که عمل تولید را غیر ممکن می سازد.

برای تولید مخمر ابتدا مقداری ملاس را با 7 برابر وزن خود آب خالص که از سختی گیر گذشته باشد رقیق نموده و سپس به آن نیترات آمونیم و به میزان 2 برابر وزن کل محلول شکر اضافه می نمایند.

مطالعات نشان داده است که چنانچه مواد غذایی کافی در داخل محلول وجود داشته باشد عمل تکثیر مخمر بهتر صورت می گیرد سپس توسط بخار آب که به داخل کویل های جداره مخزن مخمر سازی وارد می شود حرارت لازم به محلول داده شده تا کاملاً استریل گردد.

پس از انجام عمل استرلیزاسیون و سرد نمودن محلول تا 40-30 درجه حرارت به منظور پایین آوردن (پی اچ) محیط تا 4.5 - 4 درجه مقداری اسید سولفوریک به محلول اضافه نموده و درجه اسیدیته مرتباً اندازه گیری شده تا به نقطه مطلوب برسد در این موقع مخمر از پیش خریداری شده به مخلوط اضافه گردیده و عمل هوادهی شروع می شود.

با انجام عمل هوادهی استفاده از مواد مغذی موجود در آن مخمرها که به صورت پودر می باشند، شروع به فعالیت نموده و با انجام عملیات تخمیر ، تکثیر مخمرها شروع می شود.

مخمرها معمولاً به صورت جفتی تکثیر پیدا نموده و بالارفتن درجه حرارت ، از رشد و تکثیر مخمرها جلوگیری به عمل می آورد. این مرحله اولیه که مرحله تولید مخمر است حدود 20 ساعت به طول انجامیده و ضمن ایجاد آمادگی لازم تکثیر اولیه نیز انجام می شود.

در مرحله دوم در مخزن اصلی تولید مخمر ملاس با حدود 5 برابر وزن خود آب همراه با نیترات آمونیم و شکر مخلوط گردیده و به طور غیر مستقیم توسط بخار آب حرارت دیده تا کاملاً استریل شده و سپس مخلوط به تدریج خنک گردیده و به حدود 40-30 درجه سانتیگراد می رسد.

این عملیات که مشابه عملیات مرحله اول است برای آماده سازی محیط کشت مخمرها صورت می گیرد. در اینجا مخمر همراه با محلول تهیه شده در مرحله اول به مخزن محیط آماده شده مورد بحث افزوده گردیده و عملیات فرمانتاسیون به مدت 12 ساعت همراه با هوادهی مستمر انجام و در این شرایط مخمرها شروع به تکثیر سریع نموده و تا چند برابر وزن اولیه خود افزایش می یابد.

در جریان این عمل گاز دی اکسید کربن تولید و به تدریج از محیط کشت خارج می گردد. به تدریج که مواد غذایی موجود در محلول به اتمام می رسد عمل تخمیر نیز به کندی گراییده ، تکثیر مخمر تکمیل شده و عملیات پایان می پذیرد.

نشانه پایان عملیات عدم خروج حباب های دی اکسیدکربن از محلول می باشد. در این موقع مخازن پرورش مخمر در اتاق های مخصوص قرار داده شده و از هرگونه آلودگی محافظت می گردد تا برای استفاده در عملیات تخمیر که در صفحات قبل گفته شده مورد استفاده قرار داده شود.

با توجه به شرح داده شده در مورد نحوه تولید و تشریح مراحل مختلف آن شمای فرایند به شرح زیر خواهد بود :

فرایند تولید الکل به روش تخمیری از ملاس چغندر قند و باگاس نیشکر


✔️ مراحل و شیوه های کنترل کیفیت در کارخانه تولید اتانول از ملاس چغندر قند و باگاس نیشکر !


کارخانه تولید اتانول از ملاس چغندر قند و باگاس نیشکر

با توجه به آن که الکل در موارد مختلفی مورد استفاده قرار گرفته و در پاره ای از اوقات نظیر تولید سرکه به روش استاتور به عنوان ماده اولیه به کار برده می شود ، لذا انجام عملیات کنترل کیفیت حائز اهمیت بوده و بایستی به آن توجه خاص نمود.

نظیر سایر صنایع ، کنترل کیفیت در این محصول نیز می تواند شامل سه قسمت باشد : کنترل کیفیت مواد اولیه ، کنترل در حین انجام پروسه تولید و کنترل کیفیت محصول نهایی.

✳️ کنترل كيفيت مواد اوليه ( ملاس چغندر قند ) به شرح زیر میباشد :

ملاس چغندرقند ماده اولیه اصلی بوده و می بایستی از نظر درصد قند موجود در آن (معمولاً 50 درصد وزن را قند تشکیل می دهد) به گونه ای باشد که از نظر اقتصادی بتواند مصرف گردد.

همان طور که می دانیم در بعضی از کارخانجات قند دستگاه قند گیری از ملاس نصب و قسمتی از قند موجود در ملاس را گرفته و ممکن است بقیه آن را به عنوان ملاس به کارخانجات الکل سازی به فروش برسانند.

این نوع ملاس برای تولید الکل چندان فایده نداشته بایستی ملاس قندگیری شده به کار برده شود که در زمان ورود ملاس به کارخانه بایستی کنترل کیفی شده و ضمن آزمایشات دیگر از جمله قند اینورت ، میزان قند موجود در آن مورد آزمایش قرار گرفته و تایید لازم صورت گیرد.

مواد اولیه دیگر نظیر نمک های آمونیم و اسید سولفوریک گرچه خود توسط واحدهای سازنده کنترل کیفی شده و نیازی به دقت بالا برای کنترل ندارد ، لیکن از آن جایی که مصرف آن ها با درصدهای منطبق به میزان درصد خلوص هر کدام صورت می گیرد ، لذا به صورت تصادفی بهتر است آزمایشات اولیه ای روی آن ها صورت گیرد.

در مورد مخمر باید گفت که مخمر اولیه که برای تکثیر خریداری می شود لازم است به طور جدی مورد آزمایش قرار داده شده درجه سلامتی مخمرها مشخص گردد. چرا که در غیر این صورت یک سری از عملیات مخمر سازی دچار مشکل شده و در سیستم انجام صحیح آن ایجاد شک می گردد.

✳️ کنترل كيفيت فرآيند توليد الکل اتانول به شرح زیر میباشد :

در مرحله بعد کیفیت کنترل پروسه شامل پروسه عمل آوری و تکثیر مخمر ، تخمیر و تقطیر مد نظر بوده و بایستی به دقت صورت گیرد.

در مرحله تکثیر مخمر ، استرلیزاسیون محلول ، درصد مواد مغذی افزودنی به محلول ، درجه حرارت استرلیزاسیون ، عملیات پرورش ثانویه و در نهایت وضعیت مخمر ذخیره شده تحت کنترل کیفی قرار داده شود.

برای این کار با برداشتن نمونه هایی از محلول و اندازه گیری درصد نمک های افزودنی موجود در آن و شکر و همچنین کنترل درجه حرارت به طور تصادفی در حین پرورش و اسیدیته محلول قبل و بعد از افزودن اسید سولفوریک بایستی صورت گیرد.

علاوه برآن سرکشی به مخازن مخمرها و آزمایش روی سلامت مخمرهای موجود در محل نگهداری و شرایط مناسب محیطی برای حفظ مخمر از تماس با میکرو ارگانیسم های دیگر و اطمینان از عدم آلودگی آن ها از جمله مواردی است که می بایستی در زمان تولید در قسمت پرورش مخمر انجام شود.

کنترل کیفیت در قسمت تخمیر نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. استریل شدن صحیح محلول کنترل PH و حفظ آن در 4.5-4 درجه ، کنترل درجه حرارت عملیات و زمان خنک شدن محلول از مواردی است که بایستی به آن ها توجه شده و برای کنترل کیفیت پروسه تخمیر لازم است در مراحل مختلف گفته شده نمونه هایی از مخلوط برداشته شده و در آزمایشگاه اسیدیته و دانسیته و مواد موجود در محلول اندازه گیری شده و درجه حرارت روی مخازن در چندین نوبت تست شده و روی فرم های مخصوصی که برای همین کار در نظر گرفته می شود ثبت گردد.

پس از آن در زمان اضافه نمودن مخمر به مخزن تخمیر ، مقدار درصد مخمری که باید افزوده شود کنترل گردد. در مرحله تخمیر ، درصدی الکل تولید می گردد که این مقدار باید اندازه گیری شده و نوسانات آن معین گردد تا چنانچه در اثر وجود مواد دیگر در واکنش اختلالاتی صورت گرفته شده باشد سریعاً نسبت به اصلاح آن اقدام گردد.

کنترل کیفت در مرحله تقطیر اولیه و تقطیر ثانویه جنبه دیگری از این عملیات است. در زمان تقطیر اولیه درجه و حرارت الکل به دست آمده و در تقطیر ثانویه درجه الکل نهایی به دست آمده ، الکل های سنگین ، مواد شیمیایی نظیر فرفورال و غیره که می بایستی در پروسه تقطیر نهایی جدا گردیده و الکل فاقد آن ها باشد آزمایش می شود.

✳️ کنترل كيفيت محصول نهایی در کارخانجات الکل سازی به شرح زیر میباشد :

در نهایت محصول به دست آمده که می بایستی الکل 96 درجه باشد بایستی با برداشت نمونه هایی در زمان های مختلف در آزمایشگاه مورد آزمایش قرار گرفته ، مقدار استر ، سرب ، مس ، الکل های مزاحم و خطرناک نظیر الکل متیلیک ، کتن ها و سایر مواردی که در دفترچه آزمایشات اجباری استاندارد درج گردیده است انجام پذیرد.

حال که آزمایشات لازم بر روی الکل نهایی صورت گرفت در صورت تایید می بایستی محصول به قسمت پرکن و بسته بندی انتقال داده شود.

در این قسمت با توجه به استفاده از بطری های سفید 600 سانتی متر مکعبی برای پرکردن الکل ، تمیز بودن ظروف و کنترل دقیق مقداری که بایستی در هر کدام از بطری ها ریخته شود ، درب بندی و انجام پلمپ لازم یا باندرول اداره کل امور اقتصادی و دارایی قسمت مالیات های مستقیم ، نصب اتیکت با مشخصات اجباری که روی آن می بایستی درج شود و بالاخره کارتن های 12 عددی برای بسته بندی آن ها از جمله مواردی است که توسط بخش کنترل کیفیت باید مورد بازرسی و نمونه برداری جهت کنترل قرار گرفته در صورت وجود هرگونه اشکال از خروج محصول از کارخانه جلوگیری به عمل آید.

نصب اتیکت دولتی بر روی درب بطری ها از جمله موارد حساسی است که باید قبل از هر چیز بدان توجه شود.


✔️ ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 750 هزار لیتر اتانول از ملاس چغندر قند


کارخانه تولید اتانول از ملاس چغندر قند

✳️ ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 750 هزار لیتر اتانول از ملاس چغندر قند به قرار زیر میباشند :

لازم به ذکر است که سازندگان مخازن و ماشین آلات و دستگاه های تقطیر اولیه ، داخلی بوده و تجهیزات و ماشین آلات تقطیر نهایی از خارج کشور خریداری خواهد شد. در حال حاضر بهترین سازنده این دستگاه ها ساوال فرانسه و فریتز یا مرک آلمان می باشد.

علاوه بر این تجهیزات ، با توجه به حجیم بودن مخزن نگهداری ملاس نیاز به دو مخزن یک هزار و پانصد تنی بتونی می باشد که در بخش ساختمان قید شده است.

  • دستگاه تجهیزات پخت و استریل ملاس با تجهیزات جانبی کامل : (مشخصات : گالوانیزه با پوشش اپوکسی ضد زنگ) ، (تعداد : 3 عدد)
  • دستگاه تجهیزات پرورش یوور با تجهیزات کامل و شامل مخازن کوچک یکصد لیتری و بزرگ سه هزار لیتری :(مشخصات : با ظرفیت سه هزار لیتر پرورش مداوم ونگهداری ، مجهز به سیستم دریافت گاز استنلس استیل) ، (تعداد : 2 عدد)
  • دستگاه تجهیزات تخمیر نهایی با مخازن 20000 لیتری : (مشخصات : با تجهیزات اکسیژن رسانی ۔ حرارتی کنترل دما و با پوشش اپوکسی ضد اسید) ، (تعداد : 6 عدد)
  • دستگاه تقطیر اولیه با تجهیزات کامل کویل ها و کندانسور ها : (مشخصات : قسمتی از جنس مس و استنلس استیل با ظرفیت 3000 لیتری) ، (تعداد : 6 عدد)
  • دستگاه تجهیزات و ماشین آلات تقطیر نهایی نیمه مداوم : (مشخصات : استنلس استیل مجهز به سیستم دریافت حرارت و برودت و حجم 7500 ليتر) ، (تعداد : 1 عدد)
  • دستگاه مخزن جهت نگهداری الکل 70-40 درجه : (مشخصات : استنلس استیل با پوشش اپوکسی ضد زنگ ظرفیت 2000 لیتری) ، (تعداد : 3 عدد)
  • دستگاه مخزن جهت نگهداری الکل 70-40 درجه : (مشخصات : استنلس استیل با پوشش اپوکسی ضدرنگ ظرفیت 20000 لیتر) ، (تعداد : 1 عدد)
  • دستگاه مخزن نگهداری الکل 96 درجه : (مشخصات : استنلس استیل با پوشش اپوکسی ظرفیت 10000 لیتری) ، (تعداد : 3 عدد)
  • دستگاه پرکن برقی اتوماتیک : (مشخصات : ظرفیت 5000 بطر در یک شیفت با قدرت 8 کیلووات) ، (تعداد : 1 عدد)
  • دستگاه اتیکت زن : (مشخصات : 6000 اتیکت در یک شیفت با قدرت 2 کیلووات) ، (تعداد : 1 عدد)
  • دستگاه درب بند : (مشخصات : ظرفیت 5000 بطر در یک شیفت قدرت یک کیلووات) ، (تعداد : 1 عدد)
  • دستگاه انواع الکترو پمپ ھا ۔ اسیدکش ۔ سفت کش ۔ انتقال الکل ۔ جابجایی مواد و آب : (مشخصات : ضد زنگ به قدرت 1 ، 6 ، 1.5 و 1 کیلووات) ، (تعداد : 4 عدد)
  • دستگاه مخازن نگهداری اسید خالص : (مشخصات : به ظرفیت 20000 کیلوگرم) ، (تعداد : 1 عدد)

✳️ تجهیزات و تاسیسات عمومی مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 750 هزار لیتر اتانول از ملاس چغندر قند به قرار زیر میباشند : 

  • تأمین برق از شبکه سراسری : 1205 کیلو وات
  • برق اضطراری توسط دیزل ژنراتور : 700 کیلو وات
  • ایجاد تأسیسات لازم جهت تأمین آب : 95 متر مکعب در روز
  • تأسیسات گرمایش ساختمان ها : 9800 متر مکعب
  • تأسیسات سرمایش و تهویه ساختمان ها : 9800 متر مکعب
  • دیگ بخار : 50 تن در ساعت
  • اطفاء حریق : تعداد 25 کپسول آتشنشانی
  • هوای فشرده : دارد
  • تصفیه پساب : تصفیه پساب شیمیایی ویژه
  • سیستم ارتباطی تلفن : سه خط

✳️ نقشه استقرار ماشين آلات این کارخانه الکل سازی به قرار زیر میباشد :

نقشه استقرار ماشين آلات این کارخانه الکل سازی


✔️ انرژی مصرفی سالانه و پرسنل مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 750 هزار لیتر اتانول از ملاس چغندر قند !


✳️ نیروی انسانی تولیدی مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 750 هزار لیتر اتانول از ملاس چغندر قند به قرار زیر میباشند : 

  • خط تولید : (جمع پرسنل : 26 نفر)
  • آزمایشگاه : (جمع پرسنل : 1 نفر)

✳️ نیروی انسانی غیر تولیدی مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 750 هزار لیتر اتانول از ملاس چغندر قند به قرار زیر میباشند : 

  • مدیریت : (وضایف : مدیر عامل که مدیریت کلی تولید ، امور مالی ، فروش و بازرگانی را بر عهده دارد) ، (تعداد : 1 نفر)
  • اداری و مالی : (وضایف : یک نفر کارمند اداری ، دو نفر کارمند مالی ، یک نفر منشی ، یک نفر تدارکات) ، (تعداد : 5 نفر)
  • تأسیسات وتعمیرگاه : (وضایف : تکنسین فنی جهت تعمیرات جزئی دستگاه ها و تاسیسات) ، (تعداد : 3 نفر)
  • خدمات : (وضایف : سرایدار ، نگهبان ، آبدارچی و کارگران خدماتی) ، (تعداد : 7 نفر)

✳️ آب و انرژی مصرفی کارخانه تولید سالانه 750 هزار لیتر اتانول از ملاس چغندر قند به قرار زیر میباشند : 

  • برق : (مصرف سالیانه : 410 مگاوات)
  • آب خام : (مصرف سالیانه : 2133 متر مکعب)
  • گاز طبیعی : (مصرف سالیانه : 1767.2 هزار متر مکعب)
  • گازوئیل : (مصرف سالیانه : 0 متر مکعب)
  • بنزین : (مصرف سالیانه : 16200 لیتر)
  • بخار : (مصرف سالیانه : 5 تن)

✳️ وسایل نقلیه مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 750 هزار لیتر اتانول از ملاس چغندر قند به قرار زیر میباشند : 

  • اتومبیل سواری : 1 عدد
  • وانت 2 تنی : 1 عدد
  • لیفتراک برقی (1 تن/2 تنی/3 تنی) : 1 عدد

✔️ زمین ، محوطه سازی و ساختمان سازی مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 750 هزار لیتر اتانول از ملاس چغندر !


✳️ مستحدثات مورد نیاز کارخانه تولید سالانه 750 هزار لیتر اتانول از ملاس چغندر به قرار زیر میباشند :

  • زمین : 4500 مترمربع
  • خاکبرداری و تسطیح : 2700 مترمربع
  • خیابان کشی و پارکینگ : 400 مترمربع
  • فضای سبز : 900 مترمربع
  • دیوارکشی : 570 مترمربع
  • چراغهای محوطه (به عدد) : 17
  • سالن تولید مسقف : 795 مترمربع
  • انبارهای مسقف : 1231 مترمربع
  • آزمایشگاه : 15 مترمربع
  • تأسیسات و تعمیرگاه : 38 مترمربع
  • ساختمان های اداری : 70 مترمربع
  • ساختمان های رفاهی ، سرایداری و ... : 100 مترمربع
✳️ برنامه زمانبندی احداث این کارخانه تولید الکل از ملاس چغندر قند به قرار زیر میباشد :

برنامه زمانبندی احداث این کارخانه تولید الکل از ملاس چغندر قند

✍️ جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی کارخانه الکل سازی از ملاس چغندر قند و باگاس نیشکر ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ،با ما تماس بگیرید .


📚 دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ کارخانه الکل سازی از ملاس چغندر قند و باگاس نیشکر

👈 توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید.

فايل‌ها:
rarطرح توجیهی تولید الکل از ضایعات کشاورزی در زمینی به مساحت 1800 متر مربع با ظرفیت سالانه 600,000 کیلوگرم ، 42 صفحه - آپدیت سال 99 (pdf+word)( اختصاصی - برای اشتراک شش ماه و یکساله )
تاريخیکشنبه, 26 تیر 1401 15:01
حجم فايل 945.11 KB
دانلود 6

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید الکل اتانول از ملاس سال 97 داغ
تاريخدوشنبه, 16 ارديبهشت 1398 21:38
حجم فايل 1.02 MB
دانلود 370

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید اتانول الکل سوختی 79 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 06 آذر 1396 23:42
حجم فايل 5.43 MB
دانلود 681

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید اتانول الکل طبی 63 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 06 آذر 1396 23:44
حجم فايل 629.86 KB
دانلود 373

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید الکل خرما 51 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 06 آذر 1396 23:57
حجم فايل 431.61 KB
دانلود 277

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید الکل از خرما 51 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 06 آذر 1396 23:46
حجم فايل 464.45 KB
دانلود 238

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید الکل از ملاس چغندر قند 110 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 06 آذر 1396 23:52
حجم فايل 832.16 KB
دانلود 363

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید الکل از ملاس 55 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 06 آذر 1396 23:50
حجم فايل 818.54 KB
دانلود 229

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید الکل برنج 47 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 06 آذر 1396 23:54
حجم فايل 770.6 KB
دانلود 234

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید الکل و سرکه و شيره از انگور و ضايعات کشمش و ديگر مرکبات 69 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخسه شنبه, 07 آذر 1396 00:01
حجم فايل 114.62 KB
دانلود 205

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید پلی وینیل الکل 56 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخسه شنبه, 07 آذر 1396 00:03
حجم فايل 418.29 KB
دانلود 271

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید پلی وینیل الکل 78 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخسه شنبه, 07 آذر 1396 00:04
حجم فايل 977.43 KB
دانلود 379

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی توليد بيواتانول سوختی آپدیت 96 داغ
تاريخسه شنبه, 06 آذر 1397 11:25
حجم فايل 550.54 KB
دانلود 234

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی توليد پلی وينيل الكل آپدیت 96 داغ
تاريخسه شنبه, 06 آذر 1397 11:28
حجم فايل 423.84 KB
دانلود 220

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

صنایع شیمیایی

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories