• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

طرح توجیهی پلی اکریلیک اسید ⭐️ 6 ماه پشتیبانی وام و مجوز

(1 vote, average 5 out of 5)

طرح توجیهی پلی اکریلیک اسید

جهت نگارش مطالعات بازار و طرح توجیهی کارخانه پلی اکریلیک اسید با اطلاعات کاملاً به روز برای سال 1401 ، با فرمت DOC و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا میتوانید فایل pdf طرح توجیهی کارخانه تولید پلی اکریلیک اسید را که در سال های قبل نگارش شده است را صرفا جهت مطالعه از انتهای صفحه دانلود نمایید.


✔️ آشنایی با صنعت تولید پلی اکریلیک اسید ، با کاربردهای استثنایی


پلی اکریلیک اسید

مونومرهای ساده اکریلیک اسید استر ، از واکنش دهی استیلن، منوکسید کربن و یک الکل، در حضور یک کاتالیست نیکلی ساخته می شوند .

البته در ابتدای واکنش نیکل کربونیل استفاده می شود، سپس برای تداوم واکنش به آن منوکسید کربن افزوده می شود. تعداد زیادی از اکریلات ها را می توان با این واکنش تهیه نمود. اگر در این فرایند از آب استفاده شود، اکریلیک اسید به دست می آید  .

این مونومرها در یک پلیمریزاسیون رادیکال آزاد شرکت کرده و پلیمرهایی می دهند که در گروه های استر با هم تفاوت دارند که پرکاربردترین آنها پلی متاکریلات ها هستند.

اکریلیک اسید بسیار سریع پلیمریزه می شود و و یک ماده جامد شیشه ای پدید می آورد. این پلیمر در کاربردهای پلاستیکی بسیاری به عنوان جاذب آب استفاده می شود. 

استرهای بزرگتر ، پلیمرهایی نرم و منعطف می دهند که با افزایش وزن مولکولی الکل، به جامداتی موم گون تبدیل می شوند. هم چنان که وزن مولکولی مونومر افزایش می یابد، پلیمریزاسیون به نحو قابل ملاحظه ای کندتر می شود و درجه پلیمریزاسیون کمتری بدست می آید. 

ویژگی های معروف اکریلیک ها، ترادیدی ، هدایت مناسب نور، رنگ پذیری و پایداری ابعادی آنها میباشد. این رزین ها ویژگی های خود را در محیط های بیرونی و در دوره های زمانی طولانی حفظ میکنند که شاید مهم ترین ویژگی اکریلیک ها باشد.

ویژگی های رنگی و تزیینی اکریلیک های اصلاح نشده با هیچ پلاستیک دیگری سنجش پذیر نیست. این رزین به دلیل شفافیت زیاد پذیرای بسیاری از رنگ دهنده ها می باشد، چنان که می توان به میزانی محدود ، رنگ های شفاف، تیره و نیمه مات در سایه ها و درجه های مختلف به دست آورد.

به علاوه ورق ها و قطعات قالب گرفته را می توان نقش دار نمود و تزیین کرد. قالب گرفته ها، ورق های ریختگی و اکسترود شده و دیگر قطعات می توانند با مهره های داغ، رنگ افشان ها، آب کاری در خلأ و دیگر روش ها تزیین شوند.

اثر گذاری های سه بعدی نیز توسط روش های متفاوت امکان پذیر است. پایداری رنگ در اکریلیک های اصلاح نشده بسیار عالی است. در دمای اتاق و تا کمی زیر دمای نرم شدن و در شرایطی که پیوسته در محیط بیرون باشند، بدون در نظر گرفتن دمای سطحشان پایداری رنگی بسیار خوبی از خود نشان میدهند.

پایداری ابعادی اکریلیک ها چه در مصارف بیرونی و چه درونی، در جایی که در معرض تابش نور مادون قرمز یا نور فرابنفش قرار می گیرند، زبانزد است. جذب رطوبت آن ها در حدود 4/0% و یا کمتر است. تنها پس از قرار گرفتن طولانی در دماهایی در حدود نقطه نرم شدگی است که اکریلیک ها تا حدی شکل قطعه نهایی خود را از دست می دهند.

آیا جایگزینی برای پلی اکریلیک اسید در صنعت وجود دارد !

جایگزین پلی اکریلیک اسید را باید در هر صنعت به طور جداگانه بررسی کرد.  در صنایع تولید ورق و فیلم، اگر خواص نوری مورد اهمیت باشد این ماده به دلیل خواص ویژه ای که دارد با سایر ورقهای پلاستکی قابل جایگزینی نیست.

در صنایع تولید قطعات و لوازم نیز این ماده قابل جاگزینی نیست و در برخی موارد با پلی کربنات و پلی استایرن و پی وی سی و یا کوپلیمرهای مختلف می توان آنرا جایگزین کرد.

در انتهای این مقاله و پس از آنکه اطلاعات فنی جامعی راجع به احداث کارخانه تولید پلی اکریلیک اسید در اختیار شما قرار دادیم ، به بررسی تشریحی کاربردهای پلیمرهای اکریلیک اسید خواهیم پرداخت.

✳️ کدهای آیسیک و تعرفه های گمرکی و استانداردهای مرتبط با صنعت پلی اکریلیک اسید

11

کدهای آیسیک مرتبط با صنعت پلی اکریلیک اسید به قرار زیر میباشد :

  • پلیمرهای اکریلیک به اشکال ابتدایی : 24131170
  • رزین هموپلیمر : 24131172
  • اسید اکریلیک : 24113699

تعرفه های گمرکی مرتبط با صنعت پلی اکریلیک اسید به قرار زیر میباشد :

  • پلی متیل متاکریلات : 39061000
  • استرهای اسید اکریلیک : 29161200
  • استرهای اسید متاکریلیک و املاح آن : 29161400
  • پودر جاذب و اکریلیک جامد : 39069070

خصوصیات گرانول پلی اکریلیک اسید بر اساس استانداردهای ASTM  و ISO :

  • مقاومت بالا در برابر گرما
  • مقاومت در برابر روغن
  • مقاومت خوب در برابر مواد شیمیایی
  • انعطاف پذیری خوب

استانداردهای مرتبط با پلی اکریلیک اسید به قرار زیر میباشد :

  • گرانروی ویژه : 1.10 ( استاندارد مرجع : ASTM D792 )
  • تنش کششی در 100% : 363 Psi ( استاندارد مرجع : ASTM D412 )
  • تنش کششی در نقطه شکست : 493 Psi ( استاندارد مرجع : ASTM D412 )
  • کرنش در نقطه شکست : 170% ( استاندارد مرجع : ASTM D412 )
  • نقطه ذوب : 428 ºF ( استاندارد مرجع : ASTM D746 )

✔️ انواع اکریلیک اسیدها کدامند !


پلی اکریلیک اسید

انواع اکریلیک اسیدها عبارتند از : 

  • پلی متاکریلات ها (پلکسی گلاس)
  • اکریلیک های گرما سخت شونده
  • اکریلیک های اصلاح شده
  • پلیمر اکریلو نیتریل
  • سیانو اکریلات ها

✳️ 1 - پلی متاکریلات ها ( پلکسی گلاس ) :

در گروه پلی متاکریلات ها پرمصرف ترین گونه ، متیل استر است که در دمای º C 101 به جوش می آید . استرهای بزرگتر پلیمرهایی نرم تر و با دمای نرم شدگی کمتر می دهند. پلیمریزاسیون تجاری معمول، بر اساس واکنش استن و سیانید هیدروژن می باشد. 

سیانو هیدروژن تشکیل شده با اسید سولفوریک آماده می شود تا یک سولفات اکریل آمید به دست آید که آن نیز به نوبه خود برای تبدیل به استر مناسب، در واکنشی با متانول شرکت داده می شود. پس از جداسازی، مونومر به کمک تقطیر خالص می شود. 

پرکاربردترین پلیمر این خانواده ، پلی متیل متاکریلات است. پلی متیل متاکریلات ( با نام اختصاری  PMMA) و مشهور به پلکسی گلاس، مهمترین پلیمر اکریلیک از نظر اقتصادی است. این پلیمر از پلی اکریلیک اسید به دست می آید .

می توان یک گروه متیل (CH3) را جایگزین اتم هیدروژن نوع سوم نموده و سپس گروه کربوکسیلیک اسید را با متانول استری کرد. نام پیشنهادی آیوپاک برای پلی متیل متاکریلات ، پلی [ 1-(متوکسی کربونیل )-1- متیل اتن ] است.

با گذشت زمان از اهمیت اقتصادی پلی متیل متاکریلات (پلکسی گلاس) کاسته میشود، در اوایل دهه 1960 میلادی ، فروش پلی متیل متا کریلات 40% کل فروش پلی استایرن بود و در سال 1980 این مقدار به 12% رسید.

پلی متیل متاکریلات ماده ای شفاف و شیشه مانند است که در مقیاس مولکولی، آمورف است. این پلاستیک شفاف بلوری، سبک، چقرمه و با دوام است. هم چنین در مقاطع نازک منعطف می باشند.این ماده را می توان برید، تا کرد، اره و سوراخ  کرد و جلا داد.

هم چنین از لاکها و انواع پیروکسیلین ها رنگ می گیرد ، تحت تاثیر قلیاها، روغن ها ،اسیدها و الکل های ضعیف قرار نمی گیرد و  در میان پلاستیک های شفاف، نسبت به  UV، رطوبت و اثرات مضر خورشید و دیگر اثرهای محیطی از همه مقاوم تر است. نور را عبور می دهد و میله خم شده آن از محل خم شدگی، نور را گذر می دهد   .

✳️ 2 - اکریلیک های گرما سخت شونده : 

اکریلیک های گرما سخت با پلیمریزاسیون آنیونی و با آغازش رادیکال آزاد و بدون تشکیل محصول جانبی پخت می شوند و به صورت موادی سخت و چقرمه در می آیند که در برابر گرما، حلال ها و مواد شیمیایی مقاوم هستند.

این مواد اغلب ویژگی های خوب مواد اکریلیکی و اپوکسی را دارند، ضمن اینکه به هنگام کارکردن مشخصه های رزین های پلی استر سیر نشده را نیز دارا هستند. معمولاً زمان ها و شرایط پخت این مواد با پلی استر ها قابل مقایسه است. 

اکریلیک های گرما سخت با بسیاری از مونومرهای پلیمریزه شونده سازگارند و براحتی با آنها کوپلیمر می شوند. این مونومرها شامل رزین های سیر نشده سیلیکون، پلی استرهای سیرنشده (با یا بدون استایرن)،DAP ، تری آلیل سیانورات، وینیل تولوئن، دی وینیل بنزن، دی الکیل مالئاتو فومارات ها و اکریلیک و متاکریلیک استرها می باشند.

با انتخاب درست مونومر شبکه ساز می توان گستره وسیعی از گرانروی ها، مشخصه های کاری و ویژگی های دیگر را بدست آورد. 

✳️ 3 - اکریلیک های اصلاح شده :

اکریلیک های اصلاح شده ویژگی هایی دارند که در آمیزه های اصلاح نشده دست یافتنی نیستند. برای دستیابی به استحکام ضربه ای بهتر، دماهای کار بیشتر، چقرمگی و ویژگی های خود خاموش شوندگی ،اصلاحاتی انجام می شود که البته باعث افت در دیگر ویژگی های مطلوب هم می شود. 

یک راه بهبود ویژگی های ورق ریخته شده، کشش داغ در چند جهت می باشد. در این شرایط ورق از یک پلاستیک بی ریخت و ترد به یک ماده لایه ای، جهت یافته و چقرمه بدل می شود.

جهت دهی ، استحکام ضربه ای، مقاومت در برابر حلال ها و مقاومت ترک زایی تنشی را بهبود می بخشد، بدون آنکه بر دیگر ویژگی های فیزیکی تأثیر بگذارد. یک روش دیگر برای بهبود استحکام ضربه ای تقویت با الیاف شیشه است. 

اکریلیک های ضربه پذیر شده استحکامی تا 5 برابر انواع معمولی نشان می دهند. آمیزه های اصلاح شده سفتی کمتری دارند و ترادیدی خود را نیز از دست می دهند. پایداری آب و هوایی و مقاومت سایشی آن ها نیز کاهش می یابد.

اکریلیک های اصلاح شده در سنجش با دیگر گرما نرم های به نسبت چقرمه، سطوح سخت تر، جذب آب کمتر و مقاومت بیشتری در برابر لک شدن داشته، همچنین پایداری رنگ بهتری دارند.

✳️ 4 - پلیمر اکریلونیتریل :

فیلم های نرم نشده (بدون حلال ) پلی اکریلونیتریل بسیار شکننده و تردند. کوپلیمر آن خیلی گرمانرم نیست. حتی با گرم کردن، قالب گیری آن مشکل است. از این رو کوپلیمرها معمولاً به صورت تجاری در کاربرد های ریخته گری یا قالب گیری مصرف نمیشوند. 

✳️ 5 - سیانو اکریلات ها :

گرچه بالغ بر 40 سال است که سیانو اکریلات ها شناخته شده اند، ولی تنها در اوایل دهه هشتاد چسب های سیانو اکریلات موفقیت تجاری پیدا کرده اند. چسب های سیانو اکریلات بین بسیاری از مواد پیوندهایی قوی تشکیل می دهند، بدون اینکه نیازی به به گرما یا کنشیار داشته باشند. 

اولین و ساده ترین چسب الکیل سیانو اکریلات نظیر اتیل، پروپیل و بوتیل استرهای اسید سیانو اکریلیکنیز پیشنهاد شده اند. مزایای فراوان این چسب ها آن ها را در میان چسب های معمول تر نظیر سلولوزی ها ،اپوکسی ها و PVA ها متمایز کرده است.

تشکیل پیوند آن ها بر روی بسیاری از کارپایه ها بسیار سریع است (چند ثانیه تا چند دقیقه) چسب های سیانو اکریلات پیوند بسیار مستحکمی ایجاد می کنند. این چسب ها بی رنگند.

قابل توجه است که نازک تر بودن لایه چسب، استحکام برشی را می افزاید. این چسب ها تک جزئی اند و احتیاج به هیچ گونه اختلاط یا ماده هم پختی ندارند و معمولاً فشار مستقیم کافی است.

از آن رو که محتوای آن ها صد در صد مواد جامد است (هیچ گونه حلالی ندارند) به هیچ گونه زمان نگهداری برای پریدن حلال نیاز ندارند. این چسب ها به خوبی سطوح را خیس می کنند و هم رفتگی کمی از خود نشان می دهند و در نتیجه کمترین میزان تنش درونی را ایجاد می کنند. قیمت این چسب ها به ازای واحد وزنشان بسیار زیاد است.  


✔️ بررسی تشریحی کاربردهای پلی اکریلیک اسید


کاربردهای پلی اکریلیک اسید

شفافیت زیاد و گذردهی نور عالی پلکسی گلاس همراه با مقاومت عالی در برابر نور آفتاب و چگالی کم آن ، این رزین را برای ساخت پنجره های هواپیما و نیز دیواره اتاقک خلبان و مانند آن مناسب ساخته است. ورقهای ریختگی با استفاده از روش قالبگیری دمشی و با کمک خلأ و انواع مختلفی از قالب و گیره ها شکل داده می شوند.

اکریلیک به راحتی شکل می گیرد، زیرا حالت لاستیکی خود را در یک محدوده دمایی گسترده حفظ می کند. دقت نوری بسیار خوبی حتی در بخش های انحنا یافته می توان به دست آورد ،چنان که بخش های نمایشگر دستگاه ها را (که چنین شکل هایی دارند ) می توان با اطمینان از این مواد ساخت.

پودر های قالبگیری پلکسی گلاس در گونه های مختلفی موجودند که وجه تمایز آن ها در سختی و آسانی قالبگیریشان است. فرمول بندی های سخت تر، دمای تغییر شکل حرارتی زیادتر و استحکام کششی و فشاری بیشتری را از خود نشان می دهند. این ها را می توان برای تولید محصولاتی چون شماره گیر ها و پانل ها و چراغ خطر خودروها قالب گیری کرد.

زیبایی در مقاطع ضخیم، مقاومت آب و هوایی و دوام اکریلیک ها آن ها را برای این گونه مصارف عالی ساخته است. فرمول بندی های ویژه با دمای تغییر شکل حرارتی زیاد، برای استفاده دردماهای 09-102 درجه سانتیگراد در زمان های کوتاه مناسب می باشند. 

این رزین ها در حلال های کتونی و استری و نیز مخلوط  های الکل - هیدرو کربن های آروماتیک حل میشوند. یک راه آسان برای شناسایی یک پلاستیک ترادید ناشناخته مجاور کردن سطح آن با کتون است ، اگر ماده اکریلیک باشد به محض تماس مات خواهد شد و احتمالاً ترک خواهد خورد.

اکریلیک ها مقاومت خوبی در برابر آب دارند. هم چنین در اغلب محلول های نمکی، قلیاهای رقیق و HCl و 4H2SO آسیب نمی بینند. با آمیزه کاری صحیح، پوشش های خوبی برای فلزات خواهند بود که در رنگ خودروها نیز به کار می روند.

سطح پوشش داده شده توسط اکریلیک، مقاومت آب و هوایی خوبی دارد و بدون نیاز به افزوذنی، استحکام کششی و خمشی، چگالی و ویژگی های الکتریکی آن ها را نیز می توان میانه دانست.

آنها به وجود شکاف و ناچ حساس می باشند. چنان که اگر قطعات اکریلیکی به صورت مکانیکی به هم متصل شوند، احتیاط های ویژه ای برای جلوگیری از ترک برداری در جاهایی مانند رزوه ها باید به کار بست.

برای مثال، استفاده از رزوه های در جا قالب گرفته شده بر استفاده مستقیم از پیچ و مهره ترجیح داده می شود. سیلیکون و دیگر پوشش های پلیمری برای افزایش مقاومت سطوح اکریلیک در برابر سایش و حمله شیمیایی به کار گرفته می شوند.

ویژگی های معروف اکریلیک ها، ترادیدی، هدایت مناسب نور، رنگ پذیری و پایداری ابعادی آن ها میباشد. این رزین ها ویژگی های خود را در محیط های بیرونی و در دوره های زمانی طولانی حفظ میکنند که شاید مهم ترین ویژگی اکریلیک ها باشد. 

پلکسی گلاس پرمصرف ترین پلاستیک نوری می باشد. این ماده بی رنگ است و نوع ریختگی آن از اغلب انواع شیشه های نوری ترادید تر است. پلکسی گلاس اصلاح نشده 29% نور طبیعی را از خود عبور می دهد و متوسط تیرگی آن کمتر از 1% است. ضریب شکست آن 49/1 است.

این کیفیت، اکریلیک ها را برای مصارف نوری نظیر عدسی های چراغ خطر خودروها، ابزار عکاسی، بازتابنده های نور و مانند آن مناسب می سازد. کنترل بسیار دقیق مسیر نور با طراحی در قالب های تزریق دست یافتنی است، تا جایی که نور در یک بازتابنده می تواند تا 180 درجه سانتیگراد تغییر جهت بدهد.

اگرچه ضریب انبساط پلکسی گلاس ، 8 تا 10 برابر شیشه است. ولی این موضوع به ندرت ایجاد اشکال میکند. چون یک عدسی به قطر 5/2 سانتیمتر وقتی که از 5/26 تا 5/65 درجه سانتیگراد گرم شود تنها 075/0 میلی متر تغییر قطر خواهد داشت و اگر فاصله کانونی آن 5 سانتی متر باشد، با این میزان افزایش دما تنها 2/0 میلی متر می افزاید. حافظه نوری اکریلیک ها بیشتر از شیشه است.

پلکسی گلاس ، آسان کارترین پلاستیک نوری موجود برای جلا دادن و ماشین کاری است، ولی برای کاهش گرمای تولیدی باید از یک روان کار استفاده کرد. پوششهای مقاوم در برابر خراش نیز برای ورق ها و قطعات قالب گیری تهیه شده اند که توانمندی های متفاوتی دارند.

ویژگی های رنگی و تزیینی اکریلیک های اصلاح نشده با هیچ پلاستیک دیگری سنجش پذیر نیست. این رزین به دلیل شفافیت زیاد پذیرای بسیاری از رنگ دهنده ها می باشد ،چنان که می توان به میزانی نامحدود رنگ های شفاف، تیره و نیمه مات در سایه ها و درجه های مختلف به دست آورد، به علاوه ورق ها و قطعات قالب گرفته را می توان نقش دار نمود و آنها را تزیین کرد.

کاربردهای پلی اکریلیک اسید

قالب گرفته ها، ورق های ریخته شذه و اکسترود شده و دیگر قطعات می توانند با مهرهای داغ ، رنگ افشان ها ، آب کاری در خلأ و دیگر روش ها تزیین شوند. اثرگذاری های سه بعدی نیز توسط روش های متفاوت امکان پذیر است. 

پایداری رنگ در اکریلیک های اصلاح نشده بسیار عالی است. در دمای اتاق و تا کمی زیر دمای  نرم شدن و در شرایطی که پیوسته در محیط بیرون باشند، بدون در نظر گرفتن دمای سطحشان پایداری رنگی بسیار خوبی از خود نشان می دهند.

پایداری ابعادی اکریلیک ها چه در مصارف بیرونی و چه درونی، در جایی که در معرض تابش نور زیر قرمز یا نور فرابنفش قرار می گیرند، زبانزد است. جذب رطوبت آن ها در حدود 4/0 % و یا کمتر است. تنها پس از قرار گرفتن طولانی در دماهایی در حدود نقطه نرم شدگی است که اکریلیک ها تا حدی شکل قطعه نهایی خود را از دست می دهند .

حدود دمای کار اکریلیک های اصلاح نشده از 71 تا 99 درجه سانتی گراد می باشد که بسته به گونه مورد استفاده و تنش اعمال شده دارد. بیشترین مقاومت گرمایی در فراورده های حاصل از ورق های ریختگی دیده می شود. مقاومت گرمایی ورق های اکسترود شده چند درجه کم تر است و قطعات تولید شده از گونه های ویژه قالبگیری تزریقی نیز در همان حدودند.

اکریلیک ها جزو کند سوزها می باشند و اگرچه دود زیادی تولید نمی کنند ولی در بسیاری موارد در آتش سوزی های شدید، دودشان موجب بیشترین خطر است. 

اکریلیک ها در برابر تابش شدید پرتو فرابنفش مقاومند و به عنوان شکننده و پخش کننده نور با لامپ های فلورسنت به کار می روند. آن ها امتحان خود را در کاربردهای طولانی مدت ، بدون هیچ گونه تغییری در رنگ و ویژگی های خود پس داده اند (محافظ های لامپ های فلورسنت).

هم چنین اکریلیک ها به عنوان شکننده نور در لامپ های بخار جیوه استفاده می شوند که این دلیلی دیگر بر پایداری آن ها است .    عدسی های علایم بیرونی (مثل چراغ های راهنمایی) از اکریلیک ها ساخته می شوند، زیرا کنترل نوری بسیار خوب، رنگ های یکدست، چقرمگی و مقاومت آب و هوایی خوبی دارند.

هنوز می توان خودروهای سال 1947 را با چراغ خطر های اکریلیکیشان دید. مدالیون های بزرگ در درون و برون خودروها نیز به دلیل زیبایی و ضخامت قابل دستیابی، از اکریلیک ها ساخته می شوند. تابلوهایی از درون روشن شونده که از این مواد ساخته می شوند بیش از هر ماده دیگری عمر مفید دارند.

ورق های ریخته گری شده، اولین کاربرد تجاری خود را در پنجره سازی یافتند.کاربرد های دیگر در این صنایع شامل دریچه بالای سر خلبانها ،صفحه رادارها و صفحات ابزار دقیق و پوشش چراغ های نشست و برخاست هواپیما می باشد. 

استفاده از نور تاب های اکریلیکی در علایم کنار بزرگ راه ها کاربردی جدیدتر است. در چندین ایالت آمریکا ساخت و کاربرد عدسی های بازتابنده که از قالبگیری تزریقی اکریلیک ها در یک پوسته ABS که با یک فرمول بندی اپوکسی سخت پر شده، تأیید شده است.

این ها در کنار جاده ها در هر 6/6 متر با یک چسب اپوکسی ثابت می شوند تا کناره های جاده را آشکارا در شب و یا روز نشان دهند. در شب، چراغ جلوی خودروها نور می تابند و این پرتوها با چرخشی 180 درجه ای به سمت راننده باز می گردند و از این طریق کناره های بزرگ راه کاملاً مشخص می شوند.

مقاومت سایشی اکریلیک ها چنان خوب است که شدت باز تابش آن ها حتی پس از عبور میلیون ها خودرو، در حد بالایی باقی می ماند.

اکریلیک ها سال ها در دندان پزشکی برای پر کردن دندان به جای آما لگام های معمول مصرف می شدند. محصول واکنش بیس فنول A و گلیسیرین متا کریلات با مونومر MMA در یک محصول بنزویین متیل اتر، رزین مایعی تولید می کند که در برابر پرتو UV، پلیمری سخت می شود.

این مایع به کمک یک فرچه روی سطوح گاز گیرنده دندان آسیا، مالیده و سخت می شود. این پوشش حداقل دو سال باقی می ماند و در آن مدت تا 99% از احتمال ایجاد حفره روی سطح حفاظت شده می کاهد.  

✳️ کاربرد اکریلیک ها در لنزهای چشمی و عدسی های کاشتنی : 

یکی دیگر از مصارف جالب توجه اکریلیک ها در ساخت لنزهای رو چشمی است. این لنزها بر دو نوعند: لنزهای سخت استاندارد و لنزهای نرم که اخیرا پدیدار شده اند.

لنزهای سخت و معمول از پلکسی گلاس ساخته می شوند که در برابر آب و اکسیژن نفوذ ناپذیرند. اکسیژنی که به قرینه باید برود به کمک اشک با هر پلک زدن به زیر عدسی ها نفوذ می کند. عدسی های نرم که از ژلاب ها ساخته می شوند، توانایی جذب آب بسیار خوبی دارند.

یک لنز نرم برای مصارف آرایشی (تغییر رنگ قرنیه) از شبکه ای کردن پلی (2-هیدروکسی اتیل متاکریلات) با اتیل گلیکول دی متاکریلات ساخته می شود. سپس ماده آب دار شده و در یک قالب ریسندگی ریخته می شود.

یک عدسی ژلابی مهم دیگر نیز از یک هم بسپار شبکه ای هیدروکسی اتیل متا کریلات که روی پلی وینیل پیرولیدون پیوند زده شده، تهیه می شود. این عدسی های نواری در حالت خشک خرد شده و جلا داده می شوند و در محلولی فیزیولوژیک دوباره آب دار می شوند.


✔️ مواد اولیه و فرایند تولید پلی اکریلیک اسید 


مواد اولیه و فرایند تولید پلی اکریلیک اسید

مواد اولیه مصرفی در تولید پلی اکریلیک اسید با ظرفیت 5000 تن در سال به قرار زیر می باشد : 

  • اکریلیک اسید : 5100 تن
  • سود : 10 تن
  • اسید کلریدریک : 80 تن

✳️ فرایند تولید پلی اکریلیک اسید به قرار زیر میباشد :

فرایند پلیمریزاسیون توده ای، تکنولوژی انتخاب شده در این طرح می باشد. این فرایند در صنعت پلی اکریلیک اسید جهت تولید انواع ورق و پودر قالبگیری پلی اکریلیک اسید به کار می رود. 

در ساخت پودر قالب گیر پلی اکریلیک اسید به شیوه توده ای، مونومر اکریلیک اسید همراه سایر اجزای واکنش مانند اسید کلریدریک و هپتان و کاتالیزورهای مربوطه، پلیمریزه شده و محصول به صورت حبه عرضه خواهد شد . این روش به صورت ناپیوسته اجرا می گردد. 

شرح فرایند انتخابی به قرار زیر می باشد : 

درفرایند پلیمریزاسیون توده ای محلول مونومرهای اکریلیک اسید همراه با سایر مواد در دو راکتورسری به پلیمر تبدیل می شود.

شربت حاصل حاوی ناخالصی هایی از مواد عمل نکرده است که باید تخلیص گردد ، این شربت وارد دستگاههای اکسترودر شده و ناخالصی های آن به صورت بخار خارج می گردد و بخار خروجی از اکسترودرها به صورت حبه خارج شده و بسته بندی می گردد.

از پلیمر مذاب موجود در اکسترودر، علاوه بر تولید حبه می توان در تولید ورق اکسترود آکریلیک استفاده شود.           


✔️ زمین ، محوطه سازی و ساختمان سازی مورد نیاز جهت احداث کارخانه تولید پلی اکریلیک اسید با ظرفیت 5000 تن در سال


زمین و محوطه سازی مورد نیاز به قرار زیر می باشد :

  • زمین سالن های تولید و انبار: 2374،2 مترمربع
  • زمین ساختمان های اداری، خدماتی و عمومی : 244,8 مترمربع
  • زمین محوطه :6021 مترمربع
  • زمین توسعه طرح : 360 مترمربع
  • محوطه سازی، خیابان کشی، پارکینگ و فضای سبز : 6000 مترمربع
  • دیوارکشی : 2132 مترمربع

ساختمان سازی تولیدی و اداری به قرار زیر می باشد :

  • سوله خط تولید : 2131,2 مترمربع
  • انبارها : 243 مترمربع
  • ساختمان های اداری ،خدماتی و عمومی : 244,8 مترمربع

✔️ ماشین آلات و تجهیزات و تاسیسات کارخانه تولید پلی اکریلیک اسید با ظرفیت 5000 تن در سال


✳️ ماشین آلات و تجهیزات خط تولید به قرار زیر میباشد :

  • مخازن تحت فشار و مخازن و ظروف کوچک ذخیره : TOKKI (Japan) - OBRINGER (France)
  • ظروف خشک کن ها و ظروف کوچک اتمسفریک : ADM (France)
  • راکتورهای ناپیوسته : TOKKI (Japan) BSL (France)
  • پمپهای انتقال دوغاب : DELASCO PARIS (France)
  • پمپهای تزریق مواد شیمیایی : ARO (USA)
  • مبدلهای حرارتی لوله - پوسته ای : DELAUNY ET.FILS (France) - FOURE LAGADEC (France) 
  • مبدلهای حرارتی صفحه ای : VICARB (France) - ALPHA LAVEL (Italy)
  • بهم زن ها :ROBBIN (France) - EKATO (Germany
  • سیستم کنترل :FISHER (France/USA) - HONYWELL (France/USA) - YKOGAWA (Japan)
  • دیزل ژنراتور : GENERAL ELECTRIC (USA) - MITSUBISHI ELECTRICS (Japan)
  • کمپرسورهای هوای فشرده : ATLAS COPCO (France)
  • واحد تولید بخار : BABKOCK (France) –KAWASAKI(Jpana)
  • برج خنک کننده :HAMON SPIROGIL (France) - DAELIM (Korea) 

✳️ تاسیسات مورد نیاز این کارخانه به قرار زیر میباشد :

  • تأسیسات سرمایش و گرمایش
  • تأسیسات اطفاء حریق
  • تأسیسات آب و فاضلاب

✳️ میزان آب و سوخت و برق مصرفی سالانه کارخانه تولید پلی اکریلیک اسید با ظرفیت 5000 تن در سال :

  • برق مصرفی : 1810000 کیلووات
  • آب مصرفی : 700000 مترمکعب
  • گازوئیل مصرفی : 115000 مترمکعب
✳️ نیروی انسانی مورد نیاز جهت بهره برداری از کارخانه تولید پلی اکریلیک اسید با ظرفیت 5000 تن در سال :

تعداد نیروی انسانی مورد نیاز به قرار زیر میباشد :

  • مدیر ارشد : 1 نفر
  • مدیر واحدها : 5 نفر
  • پرسنل تولیدی متخصص : 7 نفر
  • پرسنل تولیدی (تکنسین) : 14 نفر
  • کارگر ماهر : 9 نفر
  • کارگر ساده : 16 نفر
  • خدماتی : 5 نفر

 

✳️ در صورتی که علاقه مند به صنعت تولید اسیدها میباشید یا قصد سرمایه گذاری در این صنایع را دارید مطالب زیر نیز میتواند برای شما مفید و جذاب باشد :

✍️ جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی کارخانه پلی اکریلیک اسید ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ،با ما تماس بگیرید .


📚 دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ کارخانه پلی اکریلیک اسید

👈 توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید.

فايل‌ها:
zipطرح توجیهی تولید پلی اکریلیک اسید 46 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 06 آذر 1396 23:32
حجم فايل 457.79 KB
دانلود 195

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

صنایع شیمیایی

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories