• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

طرح توجیهی اسید آدیپیک ⚗️ 6 ماه پشتیبانی جهت وام و مجوز

(1 vote, average 5 out of 5)

طرح توجیهی اسید آدیپیک

 جهت نگارش مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید اسید آدیپیک ( هگزان دی اوئیک اسید ) با اطلاعات کاملاً به روز برای سال 1401 ، با فرمت DOC و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا میتوانید فایل pdf طرح توجیهی کارخانه تولید اسید آدیپیک ( هگزان دی اوئیک اسید ) را که در سال های قبل نگارش شده است را صرفا جهت مطالعه از انتهای صفحه دانلود نمایید.


اسید آدیپیک (هگزان دی اوئیک اسید) ، ماده کاربردی در تولید نایلون 66


اسید آدیپیک دارای فرمول شیمیایی 4C6H10O یا HOOC(CH2)4COOH می باشد کـه بـا نامهـای هگـزان دی اوئیک اسید و همینطور 1، 4 بوتان دی کربوکسیلیک اسید شناخته می شود .

اسید آدیپیک به صورت پودر جامـد کریـستالی و سفید رنگ و بی بو می باشد و قابل حل شدن در آب، الکل و اسـتون مـی باشـد و در سـاختار شـیمیایی آن دو گروه کربوکسیلیک وجود دارد . حدود 90% شرکتهای تولید کننده آدیپیک اسید ، آن را بـه عنـوان مـاده واسـطه در تولید نایلون 66 بکار می برند .

اسید آدیپیک اولین بار در سال 1939 بوسیله شـرکت صـاحب لیـسانس DuPont در منطقه ویرجینیای غربی از طریق فراینـد هیدروژناسـیون فنـل و تبـدیل آن بـه سـیکلوهگزانول، اکـسیداسیون سیکلوهگزانول به سیکلوهگزانون و اکسیداسیون سیکلوهگزانون بـه اسـید آدیپیک تولیـد شـد و در سـال 1942 از طریق فرایند اکسیداسیون مستقیم سیکلوهگزان بدست آمد .

در حـال حاضـر بـا توجـه بـه کـاربرد ایـن مـاده در مصارف صنعتی و غذایی ، خلوص آن متفاوت بوده و به دو صورت گرید غذایی و صنعتی به ترتیب بـا خلـوص بـیش از  %99.7  و %99.9 تولید می شود.

2

خواص فیزیکی و شیمیایی اسید آدیپیک به قرار زیر میباشد :

  • فرمول شیمیایی : C6H10O4
  • حالت : جامد
  • بو : بی بو
  • رنگ : سفید
  • دمای اشتعال خود به خودی : 420 درجه سانتی گراد
  • حلالیت در آب در دمای 20 درجه سانتیگراد : به آرامی حل می شود
  • نقطه جرقه : 210 درجه سانتی گراد
  • نقطه جوش : 337 درجه سانتی گراد
  • نقطه ذوب : 152 درجه سانتی گراد
  • فشار بخار : 1mmHg at 159.5 oC
  • وزن مخصوص : 36
  • پایداری : تحت شرایط معمولی پایدار

مطابق با استاندارد NFPA نرخ آن از لحاظ سلامتی عدد 1، از لحاظ اشتعال پذیری نیز عدد 1 و از نظر واکنش پذیری ، عدد صفر مـی باشـد و نیـز نرخ سمیت برحسب 11 mg/kg < rat LD50 می باشد.

طبق اطلاعات موجود در کتاب مقررات  صادرات و واردات ایران سال 1387 تعرفه گمرکی 29171200 مربـوط به اسید آدیپیک  و املاح و استرهای آن می باشد. همچنین استاندارد تولید اسید آدیپیک ، استاندارد روسی GOST با شماره GOST 10558 میباشد.


موارد مصرف و کاربرد اسید آدیپیک چیست !


اسید آدپیک دارای کاربرد های فراوان می باشد ودر نتیجه جزء کالاهای پر مصرف به شمار می رود . اصلی ترین کاربرد اسید آدیپیک در تولید نایلون ها می باشد بگونه ای که در امریکا 83% مصرف اسید آدپیک در زمینه تولید نایلون های 66 بوده است و این آمار در ژاپن 62% و در اروپای غربی نیز 62% می باشد.

در ادامه به تشریح کاربردهای مختلف اسید آدیپیک در شاخه های مختلف صنعت خواهیم پرداخت . با ما همراه باشید !

✳️ 1 -  پلی آمیدها : کاربرد اسید آدیپیک در تولید نایلون 

کاربرد اسید آدیپیک در تولید نایلون

نایلون به عنوان یک پلی آمید فتالیک، بزرگترین کاربرد تجاری را برای اسید آدیپیک ایجاد نموده اسـت . نـایلون 66 یا پلی هگزامتیلن آدیپ آمید و نایلون 6 یا پلی کاپرولاکتام از لحاظ تجاری مهمترین نایلونهـا مـی باشـند کـه بـه صورت الیاف در صنعت فرش، لباس، لاستیک سازی و در تولید قطعات خـودرو، کاربردهـای الکترونیکـی، قطعـات ماشین، فیلمها، پوشش سیم و فیبرهای تک رشته ای مورد استفاده قرار می گیرد. 

رزین ها به منظور استفاده از قالب گیری تزریقی یا اکستروژن تولید می شوند و در مقاوم کردن شیشه و پرکننـده های معدنی کاربرد دارند . اختلاف بین نایلون 66 و نایلون 6 بسیار ناچیز است و نایلون 66 قدرت کششی، سـختی و دمای شکست بالاتری دارد و سرعت جذب آب آن پایین تر می باشد و در برابـر سـاییدگی مقـاوم اسـت .

تولیـد نایلون 66 که یک واکنش پلیمریزاسیون افزایـشی اسـت از پلیمریزاسـیون اسـید آدیپیک و هگـزامتیلن دی آمـین بوجود می آید .

اولین مرحله در تولید این پلیمر خنثـی کـردن اسـید آدیپیک بـا دی آمـین اسـت کـه معمـولا در محلول آبی انجام می شود و طی این فرایند گرمازا نمک نایلون تشکیل می شود . محلول نمک نایلون را مـی تـوان کریستالیزه کرد و به صورت نمک خشک به عنوان کومونومر استفاده نمود. 

اسیدآدیپیک را می توان در تولید نایلون های خالص مثل نایلون 46 و کوپلی آمیدها که نیـاز بـه تـصحیح نـایلون مورد استفاده دارد، بکار برد. 

✳️ 2 - کاربرد اسید آدیپیک به عنوان افزودنی های کاغذ :

اسید آدیپیک در تولید رزین های مقاوم به رطوبت کاربرد دارد . این قبیـل رزیـن هـا کـه دارای بـازدهی بـالا مـی باشند با استفاده از دی متیل آدیپات یا سایر استرهای آدیپات تولید می شـوند و رزیـن هـای کـاتیونی مقـاوم بـه  رطوبت هستند که در تولید کارتن های شیر که مقـاوم بـه رطوبـت و خـشکی هـستند و نیـز در تولیـد دسـتمال کاغذی و پارچه کاربرد دارند. 

✳️ 3 - کاربرد اسید آدیپیک در تولید پلی استرها:

⭐️ کاربرد اسید آدیپیک در پلی استر پلی اورتان ها :

از واکنش پلی استر پلی اورتان ها با دی ایزو سیاناتها پلیمری تولید می شود که وقتی با گلیکولها یا دی آمـین هـا واکنش می دهد، پلی اورتان های مختلفی را ایجاد می کنـد کـه در برابـر اشـعه UV و اکـسیداسیون پایـدار مـی باشند.

این مواد بر پایه آدیپات ویژگیهای کششی بالایی دارند و در دماهای پایین انعطاف پذیری داشته و در برابـر حلالهای آلی مقاوم هستند . این ترکیبات در پوشش های کف ساختمان، درزگیرها، چسبها، الاستومترها و فیبرهـا بکار می روند همچنین صنعت تولید چرم مصنوعی و کفش ، بیشترین مصرف کننـدگان اسـید آدیپیک بـرای تولیـد پلی اورتان هستند. 

⭐️ کاربرد اسید آدیپیک در رزین های پلی استر غیر اشباع :

رزین های پلی استر غیر اشباع سومین دسته بزرگ رزین ها می باشند که به صورت مـایعی بـا ویـسکوزیته بـالا و وزن ملکولی پایین هستند و در مونومرهای وینیل استایرن حل شده اند تا شکل گیری رزین قبـل از ایـن کـه بـه یک جسم جامد و محکم تبدیل شود بهبود یابد .

کاربرد رایج آنها در دیواره فایبرگلاس حمامها، بدنـه قـایق، بدنـه کامیون، نمای ساختمان، قطعات بدنه و تزیینات داخلی ماشین مـی باشـد . اسـید آدیپیـک  باعـث افـزایش قـدرت کششی و قابلیت انعطاف پذیری در این رزین ها می شود. 

✳️ 4 - کاربرد اسید آدیپیک در تولید دیگر مواد شیمیایی 

⭐️ کاربرد اسید آدیپیک در روان کننده های سنتزی :

مونوهیدریک الکل استرهای اسید آدیپیک و پلی استرهای آدیپات بعنوان روان کننده های سنتزی بکـار مـی رونـد که دارای پایداری بالایی هستند، خاصیت روان کنندگی بالایی دارند و در برابر خوردگی مقاوم هستند و این مـواد در صنایع نظامی، هوانوردی و صنعت توربین های گازی، کمپرسورها، موتورهای جت و اتومبیل کاربرد دارند .

دی اکتیل و دی دو سیل آدیپات ها در دماهای بالا روان کننده انـد، در حـالی کـه بـیس (2- اتیـل هگزانـول ) در دماهای پایین روان کننده هستند . دی استر پروپیلن گلیکول و اسید آدپیک استری شـده بـا الکـل هـای پلاسـتی سایزر شاخه دار ، سبب تشکیل روان کننده های دی آلکیل آدیپات می شـود کـه در سـیالات هیـدرولیک و روغـن موتور کلاس F کاربرد دارد. 

⭐️ کاربرد اسید آدیپیک در پلاستی سایزرها :

پلاستی سایزرهای مونومریک (دی استر) آدیپـات مهمتـرین افزودنـی بکاررفتـه در پوشـش ها، جوهرهـا، چـسب ها و ترموپلاستیک ها از قبیل PVC می باشد . بیس آدیپات یک پلاستی سایزر است که در دمای پـایین سـبب انعطـاف پذیری PVC بکار رفته در بسته بندی مواد غذایی می شود.

در شرایطی که ویژگیهایی از قبیل پایـداری، فراریـت کم و مقاومت در برابر استخراج ، مورد نیاز باشد پلی استرآدیپاتها مفیدترین پلاستی سایزرها می باشند.  

⭐️ کاربرد اسید آدیپیک در سنتز آدیپونیتریل  :

آدیپونیتریل NC(CH2)4CH ، ماده واسطه در تولید 1 و 6- هگزان دی آمین می باشد که طی فراینـد آبگیـری کاتالیتیکی نمکهای آمونیوم با اسید آدپیک در دمای Co350 تولید می شود.   

 H2OC(CH2)4CO2H → NC(CH2)4CH +H2O

⭐️ کاربرد اسید آدیپیک در سنتز سیکلوپنتانون  :

سیکلوپنتانون یک ماده واسطه در سـنتز عطرهـای شـیمیایی و اسـانس هـا ، گلوتاریـک اسـید و ترکیبـات فعـال بیولوژیکی است و طی واکنش دی کربوکسیلاسیون / دی هیدراسیون (آبگیری) اسید آدپیک در حـضور کاتالیـست کلسیم 5 یا باریم 6 و در دمای Co230 تولید می شود. 

 H2OC(CH 2)4CO2H → (C5H8)O +CO2+H2O

⭐️ کاربرد اسید آدیپیک در الکترولیت های باتری  :

نمکهای مختلف اسید آدپیک بعنوان الکترولیت در باطری هـا بکـار مـی رود . تترااتیـل فـسفونیوم آدیپـات بعنـوان الکترولیت در باطری هایی که در برابر حرارت مقاوم می باشـند و آمونیـوم آدیپـات بعنـوان الکترولیـت در بـاطری های مایع بکار می روند.  

⭐️ کاربرد اسید آدیپیک در روغن لحیم  :

روغن لحیم و سیمهای لحیم روغـن دار بـه منظـور ارتقـا کیفیـت اتـصالات الکتریکـی، بکـار مـی رونـد . اتـصالات الکتریکی نیاز به روغن لحیم دارند تا مواد باقیمانده در اتصالات به حداقل مقـدار کـاهش یابـد و نیـز اتـصالات بـه سادگی و بدون نیاز به اکسیداسیون تمیز شوند .

اسیدآدپیک در فرمولاسیون های روغـن لحـیم و سـیمهای لحـیم روغن دار بکار برده می شود زیرا سبب کاهش خوردگی و سهولت در تمیز کردن آن می شود. 

⭐️ کاربرد اسید آدیپیک در عامل بهبود اپوکسی  :

پلی استرهایی از قبیل دی اتیلن گلیکول و گلیسرول که در انتهای فرمول شیمیایی آنها کربوکـسی وجـود دارد از اسید آدپیک تولید می شوند و بعنوان عامل عمل آوری در دی گلیسریل اتـر بـیس فنـل A بکـار بـرده مـی شـود . اسید آدپیک و اسیدهای اشباع دی بازیک به نسبت کمتر از 1:1 با رزین های دی اپوکسی به منظور ارتقا خاصـیت اتریفیکاسیون بکار می روند. 

پلی آمیدهای چرب که اغلب برای عمل آوری اپوکسی بکار می روند از اسیدآدیپیک، اتانول آمین و اتیلن گلیکـول تولید می شوند . این مواد انعطاف پذیری بالایی دارنـد و سـبب افـزایش مقاومـت در برابـر رطوبـت در پوشـشهای اپوکسی می شوند.  

⭐️ کاربرد اسید آدیپیک در محافظت از شیشه :

به منظور محافظت صفحات شیشه ای از قبیل شیشه دربها، شیشه اتومبیل ها از ایجاد خش، لک و کثیـف شـدن، محلول آبی رقیق اسید آدپیک را بر روی شیشه مـی پاشـند و یـا اینکـه بـه شیـشه فیلترهـای خنثـی کـه حـاوی اسیدآدپیک می باشند اضافه می نمایند.  

⭐️ کاربرد اسید آدیپیک در قالبی کردن خاك ذغال  :

اسـیدآدپیک بـه عنـوان عامـل پیونددهنــده بـرای قــالبی کـردن خـاك ذغــال بکـار مــی رود و باعـث کــاهش تولیدمونوکسیدکربن در حین سوختن ذغال می شود. 

⭐️ کاربرد اسید آدیپیک در دباغی کردن پوست  :

مهمترین عمل در فرآیند دباغی پوست،پایدار کردن فیبرهای کلا ژن در برابر تجزیه در پوست تازه اسـت کـه بـه این منظور از اسید آدپیک استفاده می شود. 

⭐️ کاربرد اسید آدیپیک در گوگرد زدایی از جریان خروجی دودکشها  :

اسید آدپیک و مخلوط اسیدهای دی بازیک به منظور افزایش بازدهی گازشورهای آهکی در فرآینـد  گـوگردزدایی گازها به کار میروند .این ماده باعث افزایش حلالیت سنگ آهک در مایع تزریق شده به سیستم گاز شور مـی شـود لذا فرآیند انتقال جرم دی اکسید گوگرد از فاز گاز به مایع آهکی گازشور بهبود می یابد .

با توجه به قـوانین زیـست محیطی در خصوص محدودیت درمقدار دی اکسید گوگرد به محیط ،تقاضای تولیدکنندگان بـرای سیـستم هـای گوگرد زدایی افزایش یافته است.  

⭐️ کاربرد اسید آدیپیک در تولید شوینده ها : 

اسید آدپیک و مشتقات آن در پودرهای لباسشویی ، پودرهای سفید کننده ماشین ظرفـشویی و پـاك کننـده هـای سطوحِ سخت ، کاربرد دارد . اسید آدپیک  موجود در پودرهای لباسشویی سـبب ایجـاد نمکهـای محلـول در آب یـا ترکیبات کلوئیدی می شود و مانع ته نشینی مجدد نمکهای سدیم و منیزیم بر روی الیاف میشود. 

⭐️ کاربرد اسید آدیپیک در تولید افزودنیهای مواد غذایی :

اسید آدپیک با گرید غذایی به عنوان عامل اسیدی در مرباها ، ژله ها و پودرهای میوه به کار میرود .این مـاده سـبب ایجاد مزه ترش در مواد غذایی می شود .همچنین pH پایین آن مانع از رشد میکرو ارگانیـسمها در مـواد غـذایی و فساد آنها می شود.

اسید آدپیک به عنوان عامل  بافری کننده به منظور نگه داشتن pH بین 5/2 تـا 3 اسـتفاده مـی شـود و طبیعـت رطوبت گریز آن سبب می شود که محصولات غذایی خشک شده تحت شرایط مطلوب طول عمر بیـشری داشـته باشند.برخی از فرمولاسیونهای پنیر و محصولات شبه لبنی نیز حاوی اسید آدپیک هستند.


مواد اولیه و فرایند تولید اسید آدیپیک


فرایند تولید اسید آدیپیک

مواد اولیه مصرفی در تولید اسید آدیپیک با ظرفیت 68 هزار تن در سال :  

  • وانادات آمونیوم 00006 مصرف به ازای  هر تن محصول (تن) 
  • نفتنات کبالت 00075 مصرف به ازای  هر تن محصول (تن) 
  • نیترات مس 00014 مصرف به ازای  هر تن محصول (تن) 
  • سیکلوهگزان 73017 مصرف به ازای  هر تن محصول (تن) 
  • سود (%50) 04991 مصرف به ازای  هر تن محصول (تن) 
  • اسید نیتریک(%06) 0.59456 مصرف به ازای هر تن محصول (تن) 
  • اسید سولفوریک 08358 مصرف به ازای  هر تن محصول (تن) 

✳️ فرایند تولید اسید آدیپیک به شرح زیر میباشد :

روشهای مختلف تولید: 

تولید سیکلوهگزان می تواند از چهار روش زیر صورت گیرد که هر کدام در ادامه  به اختصار شرح داده شده است: 

  1. تولید اسید آدیپیک با استفاده از سیکلوهگزان
  2. تولید اسید آدیپیک از فنل از طریق سیکلوهگزانول
  3. تولید اسیدآدیپیک از بنزن از طریق سیکلوهگزانول
  4. تولید اسیدآدیپیک از بوتادی ان بوسیله کربوآلکوکسیلاسیون

1 - تولید اسید آدیپیک با استفاده از سیکلوهگزان 

در مرحله اول این فرایند سیکلوهگزان بوسیله هوا ، در چند راکتور همزن دار سری ، مجهز به سیستم سردکننده و در فشار 10 اتمسفر و دمای 160 درجه سانتی گراد و در حضور کاتالیست نفتنات کبالت اکسید می شود. محصول میانی واکنش ، سیکلوهگزیل پراکسید می باشد که به KA Oil تبدیل می شود.

در مرحله دوم KA Oil بدست آمده توسط اسید نیتریک و در حضور کاتالیست نیترات مس ، تحت شرایط عملیاتی فشار یک اتمسفر و دمای  70 درجه سانتی گراد به اسید آدیپیک تبدیل می شود. 

 C6H12 + Air → C6H11OH +C6H12O → HOOC(CH2)4COOH

KA Oil محصول میانی واکنش است و همانطور که در فوق مشاهده می شود مخلوطی از سیکلوهگزانول  (C6H11OH)و سیکلوهگزانون (C6H11O)  می باشد. 

ماده اصلی تولید اسید آدیپیک سیکلوهگزانول است. محصولات جانبی این واکنشها شامل اسیدهای سوکسینیک و گولتاریک هستند که باید از محصول جدا شوند. بازده کلی اسید آدیپیک در این فرایند 80% می باشد. 

2 - تولید اسید آدیپیک از فنل از طریق سیکلوهگزانول :

فرایند تولید اسیدآدیپیک از فنل توسط شرکت صاحب لیسانس Allied Chemical و BASF طراحی شده است.  

در این روش ابتدا هیدروژناسیون فنل مذاب در حضور کاتالیست نیکل ، بر پایه سیلیکا تحت شرایط عملیاتیِ فشار 4.1 اتمسفر و دمای  138 درجه سانتیگراد ، در 8 راکتور همزن دار سری انجام می شود و فنل به صورت کامل به سیکلوهگزانول تبدیل می شود و بازده سیکلو هگزانول بیش از 97% می باشد.

جریان گاز خروجی از راکتور عمدتا حاوی هیدروژن واکنش نداده و ترکیبات بی اثر می باشد که پس از افزایش فشار در کمپرسور به واکنش برگردانده می شود. 

محصول حاصل از واکنش، جهت جدا شدن محلول دوغابی کاتالیست به بخش سانتریفوژ انتقال  داده می شوند.

به منظور فعال نمودن کاتالیست و استفاده مجدد آن در راکتورهای هیدروژناسیون از سولفونات آلکیل بنزن نیکل استفاده می شود. جریان شفاف خروجی از سانتریفوژ، عمدتا حاوی سیکلوهگزانول می باشد که فیلتر می شود و به منظور خالص سازی به دو مخزن موازی دارای رزین های تبادل یونی، انتقال داده می شود.

سیکلوهگزانول خالص جهت اکسیداسیون به راکتور عمودی که انتهای آن مخروطی شکل می باشد، انتقال داده می شود و توسط اسید نیتریک تحت شرایط عملیاتی فشار 1.0 اتمسفر و دمای Co70 اکسیداسیون صورت می گیرد. 

جدا نمودن گازها از محصول واکنش در ستون دفع انجام می شود که در این ستون، توسط هوا گازها جدا شده، سپس به منظور حذف آب و ناخالصیهای اسیدی فرآیند تقطیر انجام می شود که طی آن 90% جریان خروجی از قسمت پایین ستون به راکتور اکسیداسیون برگردانده می شود و 10% باقیمانده به منظور خالص سازی محصول اسیدآدیپیک، به بخش کریستالیزاسیون، سانتریفوژ، شستشو و خشک کن انتقال داده می شود. 

بازده محصول بر مبنای فنل 93% است ولی فرایندی که غالبا در جهان برای تولید اسیدآدیپیک استفاده می شود با استفاده از سیکلوهگزان می باشد.  

3 - تولید اسیدآدیپیک از بنزن از طریق سیکلوهگزانول :

این فرایند شامل سه مرحله به شرح ذیل است: 

  • هیدروژناسیون بنزن و تولید سیکلوهگزن
  • هیدراتاسیون سیکلوهگزن و تولید سیکلوهگزانول
  • اکسیداسیون سیکلوهگزانول و تولید اسیدآدیپیک

در این فرایند هیدروژناسیون بنـزن در دو راکتـور سـری توسـط هیـدروژن و در حـضور کاتالیـست روتنیـوم –رویRu-Zn) ) که به حالت سوسپانسیون در محلول سولفات روی قرار دارد، تحـت شـرایط عملیـاتی دمـای 150 درجه سانتیگراد و فشار 51atm انجام می شود .

درصد تبدیل بنزن 62% و انتخاب پذیری سیکلوهگزن 7/78% بوده و سیکلوهگزان محصول جانبی عمده این فرایند می باشد.  

گاز هیدروژن موجود در جریان مایع خروجی از راکتور، طی فرایند گاززدایی از مایع جـدا شـده و پـس از افـزایش فشار توسط کمپرسور به فرایند برگردانده می شود. 

مایع گاززدایی شده جهت جدانمودن ذرات کاتالیست آن، سانتریفوژ شده و سـپس درون دکـانتور ، محلـول آبـی از فاز دوغابی کاتالیست جدا شـده و  پـس از عبـور از سـتون خـشک کـن، کاتالیـست مجـددا مـورد اسـتفاده قـرار می گیرد. 

به روش تقطیر استخراجی ترکیبات ناخالص سیکلوهگزان از سیکلوهگزن جدا می شود . بنـزن واکـنش نـداده نیـز بوسیله آدیپونیتریل از حلال جدا شده و به واکنش برگردانده می شود .

سـپس توسـط آب، واکـنش هیدراتاسـیون سیکلوهگزن خالص در دمای 100 درجه سانتی گراد و در حضور کاتالیـست ZEM انجـام مـی شـود و طـی آن سـیکلوهگزن بـه سیکلوهگزانول تبدیل می شود .

در این واکنش ، درصد تبدیل سیکلوهگزن 8/15% و انتخاب پذیری سـیکلوهگزانول 9/99% می باشد . در این مرحله نیز کاتالیست همانند مرحله قبـل از محلـول واکـنش جـدا شـده و پـس از عمـل تقطیر سیکلوهگزانول خالص بدست می آید. 

در مرحله آخر سیکلوهگزانول در مجاورت کاتالیست اسیدنیتریک ، اکسید شده و اسیدآدیپیک تولید مـی شـود . دراین واکنش بازده کلی برمبنای بنزن، 5/71% می باشد. 

4 - تولید اسید آدیپیک از بوتادی ان بوسیله کربوآلکوکسیلاسیون  :

فرایند تولید اسید آدیپیک از بوتادین توسط شرکت صاحب لیسانس BASF طراحـی شـده اسـت، در ایـن فراینـد استات کبالت در محلـول آبـی ، بـه کاتالیـست کربنیـل کبالـت تبـدیل مـی شـود و همـراه بـا بـرش چهـار کربنـه ( C4 Fraction) در جریان خوراك تزریق می شود. 

فرایند کربوآلکوکسیلاسیون طی دو مرحله با شرایط عملیاتی به ترتیـب دمـای 120 درجه سانتیگراد و فـشار 300atm ، دمـای 130 درجه سانتیگراد و فشار 600atm انجام می شود .

تبدیل بوتادی ان به صورت کامل و با انتخاب پذیری 91.7% متیل پنتـوات در اولین مرحله انجام می شود و در مرحله دوم متیل پنتوات با درصد تبدیل %93 و با انتخاب پذیری %78.5 بـه دی متیل آدیپات صورت می گیرد .

بعد از هر مرحله با کاهش فشار حـذف مونوکـسیدکربن و دیگـر ترکیبـات 4-C صورت می گیرد و طی عمل تقطیر ، متانول و پیریدین بازیابی می شود .

جریان خروجی از قسمت پایین سـتون  بـه بخش اکسیداسیون کاتالیست انتقال داده می شود و طی عملیات اکسیداسیون ، کاتالیست کبالـت بـا هـوا واکـنش داده و استات کبالت تشکیل می شود. 

جریان عاری از کاتالیست جهت خالص سازی به سه ستون تقطیر سری، جهـت حـذف پیریـدین و مونواسـترها از قبیل متیل والرات و متیل پنتوات انتقال داده می شود .

در اولین ستون تقطیر محصولات جانبی جـدا مـی شـود و جریان خروجی از قسمت بالای آخرین ستون تقطیر به دومین مرحله کربوآلکوکسیلاسیون انتقال داده مـی شـود .

دی متیل آدیپات خروجی از قسمت پایین آخرین ستون تقطیر به راکتور هیدرولیز استال انتقـال داده مـی شـود . در این راکتور مقدار جزئی استال تبدیل به ترکیبات نهایی سبک می شـود کـه جهـت سـوزاندن بـه  Incinerator فرستاده می شود. 

جهت جدانمودن ترکیبات سنگین از دی متیل آدیپات عاری از استال، این جریان تقطیـر شـده و پـس از خـالص شدن دی متیل آدیپات، هیدرولیز آن انجام می شود و اسید آدیپیک و متانول تـشکیل مـی شـود . در ایـن مرحلـه جهت خالص سازی عملیات تقطیر صورت می گیرد و متانول بـه صـورت جریـان برگـشتی برگردانـده مـی شـود .

محلول اسیدآدیپیک به مرحله کریستالیزاسیون، سانتریفوژ، شستشو و خشک کردن انتقال داده می شود. 


شرح فرایند منتخب تولید اسید آدیپیک از سیکلوهگزان


شرح فرایند منتخب تولید اسید آدیپیک از سیکلوهگزان

همانطور که گفته شد ابتدا خوراك سیکلوهگزان با کاتالیست نفتنات کبالت که از مخزن T-103 تامین مـی شـود ، به همراه هوای فشرده بـه داخـل راکتورهـای اکـسیداسیون R-104 ,R-103 R-102 ,R-101 تزریـق مـی شـود و واکنش اکسیداسیون درون آنها انجام می شود. راکتورها همزن دار و دارای ژاکت انتقال حرارت هستند. 

نیتروژن موجود در هوا، مقداری اکسیژن و بخارات سیکلوهگزانِ واکنش نداده ، به همراه بخارآب و دی اکـسیدکربنِ تشکیل شده در طول واکنش ، به صورت مخلوط گازی از راکتورها خارج می شوند . ایـن گـاز در دمـای 310 درجه فارنهایت بـه ستون دفع سیکلوهگزان C-102 انتقال داده می شود. 

سیکلوهگزان خروجی از قسمت پایین ستون C-102 جهت برگشت به راکتورهای اکـسیداسیون توسـط مبـدل های حرارتی E-103 و E-104 گرم می شود و به راکتورهای مذکور فرستاده می شـود .

جریـان گـاز خروجـی از بـالای ستون دفع به ستون شستشوی گاز توسط سیکلوهگزان مایع که از مخزن T-101 تامین مـی شـود فرسـتاده مـی شود.

در ستون C-101، با توجه به اینکه در ژاکت آن سیال سرد جاری می باشد ضـمن شستـشوی جریـان گـاز، میعان بخارآب نیز صورت مـی گیـرد و مخلـوط جریـان مـایع خروجـی از سـتون کـه حـاوی سـیکلوهگزان و آب می باشد به مخزن جداکننده V-102 فرستاده می شود و با جداشدن فاز آلـی از آبـی، سـیکلوهگزان بـه سیـستم برگردانده می شود. 

در راکتورها حدود 5% سیکلوهگزان به سیکلوهگزانول ، سیکلوهگزانون و سیکلوهگزیل هیدروپراکسید تبـدیل مـی شود ، سپس در راکتور R-105 که با بستر کاتالیست کبالت پر شـده اسـت سـیکلوهگزیل هیدروپراکـسید بـه  KAتبدیل می شود . KA محلول در سیکلوهگزان پس از خنک شدن در مبدل هـای E-103 و E-105 بـه مخـزن V-201 ارسال می شود. 

سپس این محلول همراه با محلول آبی قلیایی در مخزن  V-201 مخلوط می شود و در مخزن جداکننـده V-202 ، دو فاز آب و آلی تشکیل شده از هم جدا می شـوند . فـا ز آبـی بـه عنـوان ضـایعات مـایع در مخـزن T-201 جمـع می شود .

فاز آلی مجددا در مخزن V-203 با محلول آبی قلیایی که از ستون استخراج C-203 تامین شده ، مخلوط می شـود و در مخزن V-204 جداسازیِ مجدد دو فاز آبی و آلی انجام می شود. 

فاز آلی خروجی از مخزن V-204 جهت شستشو با محلول سودی کـه از مخـزن T-202 تـامین شـده، در مخـزن V-205 مخلوط می شود و به مخزن جداکننده V-206 منتقل می شود. فاز آبی جدا شده ، در مخزن هیدرولیز V-209 جمع می شود و فـاز آلـی نیـز جهـت بازیـابی سـیکلوهگزان به دلیل درصد تبدیل اکسیداسیون پایین ، به دو ستون تقطیر C-201 و C-202 ارسال می شود. 

ستون تقطیر C-201 دارای 15 سینی و با فشار 8/2 بار کار می کنـد و مقـدار زیـادی از سـیکلوهگزان از قـسمت بالای برج خارج شده و ضمن کندانس شدن در مبدل E-202 به ابتدای فراینـد برگـشت داده مـی شـود .

جریـان خروجی از قسمت پایین برج به ستون تقطیر دوم ارسال شده و این ستون دارای 16 سینی و در فشار اتمـسفریک عمل می کند . مشابه آنچه در ستون اول ذکر شـد سـیکلوهگزان از قـسمت بـالای سـتون خـارج مـی شـود و در کندانسور E-204 به مایع تبدیل شده و به ابتدای فرایند برگشت داده می شود.  

به علت انجام عمل شستشو با سود در مخازن V-201 و V-205, V-203 ، جریان خروجی از قسمت پـایین سـتون C-202 ، فاقد ترکیبات اسیدی می باشد ولی این جریان حاوی ترکیبات استر مـی باشـد لـذا در مخـزن V-209 بـا اضافه کردن محلول قلیایی آبی ، از مخـزن V-206 ، تحـت شـرایط عملیـاتی دمـای 257 درجه فارنهایت و فـشار خـلا ، هیـدرولیز می شود. 

بعد از گذشت زمان اقامت 10 دقیقه در مخزن V-209 ، جریان خروجـی در مبـدل هـای E-207 و E-208 خنـک شده و به ستون جداسازی C-203 ارسال می شود. 

در ستون جداسازی C-203 توسط آب ، طی یک فرایند موازی و غیرهمسو ، استخراج فاز آلی از آبی صـورت گر فتـه و جریان فاز آبی جهت خنثی سازی در مخزن V-203 مورد استفاده قرار می گیرد

جریـان فـاز آلـی خروجـی از ستون ، عمدتا KA می باشد که جهت جدا نمودن ترکیبات سنگین پلیمری از آن، جریـان مـذکور طـی دو مرحلـه گرم می شود و در تبخیر کننده های E-209 و E-210 ، ترکیب KA تبخیر شده و مواد باقیمانده به عنوان ضـایعات مایع به مخزن T-203 ارسال می شود. 

محلول KA به همراه جریان برگشتی حاوی اسید نیتریک و کاتالیست های نیترات مـس و وانـادات آمـونیم ، جهـت اکسیداسیون به راکتور R-301 ارسال می شود . پس از گذشت زمان اقامت به مدت یک دقیقه در راکتـور، ترکیـب KA طی واکنش گرمازا به محصول اسید آدیپیک تبدیل می شود. 

از آنجایی که گرمای واکنش توسط واکنش گرها جذب می شود جهت کنترل دمای راکتور، نیازی به ژاکت خنـک کننده نمی باشد. 

محصول خروجی از راکتور دارای گازهای N2O , NO2 , NO  و 2CO مـی باشـد کـه در سـتون گـاززدایی C-301 در تماس با هوا قرار می گیرند و گازهای خروجی از ستون C-301 در ستون C-302 در تماس با آب قرار مـی گیرنـد و طی آن ترکیبات NO و 2NO به اسید نیتریک تبـدیل مـی شـود، سـپس از مخـزن T-301 بـه راکتـورR-301  برگردانده می شود و گازهای خروجی از قسمت بالای ستون ، پس از آنالیز و در صورت عدم وجـود ترکیبـات NOx  با اتمسفر ارسال می شوند. 

مایع خروجی از قسمت پایین ستون C-302 ، به دو قسمت تقسیم می شود که قسمت عمده آن (90%) بـه راکتـور برگردانده می شود و باقیمانده جهت بازیافت اسیدآدیپیک به کریستالیزور S-401 فرستاده می شود. 

کریستالیزور S-401 به صورت افقی است و دارای 9 بخش بوده و هر بخش مجهز به همزن می باشد. جریان مـایع با دمای 196 درجه فارنهایت ، وارد اولین بخش کریستالیزور شده و ضمن مخلوط شدن به بخش دوم و بخشهای بعـدی منتقـل می شود که در بخش انتهایی ، دما به دلیل تبخیر تحت خلا به 86 درجه فارنهایت کاهش می یابد.

همچنـین آب و مقـدار کمـی اسید نیتریک تبخیر شده و در کندانسور E-401 به مایع تبدیل می شود و به راکتور برگردانده می شود. 

جریان مایع خروجی از کریستالیزور مذکور، در مخزن ته نشینی سانتریفوژی S-402 بـه دو فـاز دوغـابی و شـفاف تفکیک می شود و قسمتی از بخش شفاف به کریستالیزور برگردانده می شود و باقیمانده آن به راکتور ارسـال مـی شود. 

بخــش دوغــابی در مخــزن V-402 جمــع مــی شــود و جهــت فیلتراســیون بــه فیلتــر ســانتریفوژ اتوماتیــک S-403 منتقــل مــی شــود . کیــک تــشکیل شــده در فیلتــر بــا محلــول رقیــق اســیدنیتریک 12% شــسته می شود و در مخزن V-403 در محلول آبی حل می شود و ماده فیلتر شده خروجی از فیلتر مذکور در مخـزن 401T- جمع می شود. 

محلول آبی اسید آدیپیک ، جهت خالص سازی از میان ستون هـای جـذب M-401 عبـور داده مـی شـود و توسـط کربن فعال ، ناخالصی ها جذب شده و به کریستالیزور S-404 وارد می شود.

این کریستالیزور دارای 9 بخـش مجـزا مـی باشـد و در فـشار 20 mmHg هماننـد کریـستالیزو S-401 عمـل مـی کنـد و جریـان خروجـی از آن شـامل کریستال های اسید آدیپیک می باشد که در مخزن ته نشینی سانتریفوژی S-405 به دو فاز دوغابی و شفاف تفکیـک می شود .

قسمتی از بخش شفاف به کریستالیزور S-404 برگردانده مـی شـود و باقیمانـده نیـز بـه مخـزنT-402  منتقل می شود. 

بخــش دوغــابی در مخــزن V-404 جمــع مــی شــود و جهـت فیلتراســیون ، بــه فیلتــر ســانتریفوژ اتوماتیــک S-406 منتقل مـی شـود  و مـاده فیلتـر شـده خروجـی از فیلتـر ، در مخـزن T-402 جمـع شـده و پـس از آن بـه کریستالیزور S-401 برگردانده می شود. 

کیک تشکیل شده در فیلتر ، اسید آدیپیک می باشد که به خشک کن دوار S-407 فرستاده شده و بـا انجـام عمـل تبخیر ، آب موجود در آن گرفته می شود . محصول پـس از خنـک شـدن در کـولر دوار S-408 ، در مخـازن ذخیـره نگهداری می شود.  

جریان مایع خروجی از مخزن T-401 تا دمای 40 درجه سانتیگراد ، در کریستالیزور S-501 سرد مـی شـود . مخلـوط حاصـل در جداکننده سانتریفوژ S-502 به دو فاز دوغابی و آبی تقسیم می  شود .

مایع دوغابی در اسید نیتریک حل مـی شـود و محلول حاصل به واکنش برگردانده می شود. فاز مایع خروجی از میان رزین های تبادل یونی عبور داده می شود . رزین های تبادل یونی موجـود در مخـازن V-502 A,B و V-503 A,B ، کاتالیست های مس و وانادیم داخل محلول را جذب نمـوده و پـس از آن توسـط اسـید نیتریک به واکنش برمی گردند. 

مخازن V-502A و V-503A حاوی رزین به شکل هیدروژل می باشـند در حالیکـه مخـازن V-502B وV-503B  حاوی رزین به شکل فلز می باشد.   

مایع خروجی از ستون تبادل یونی به ستون دفع C-501 منتقل می شود و قسمت عمده اسـید نیتریـک از پـایین ستون خارج شده و بخارات خروجی از قسمت بالای ستون ، حاوی آب و مقدار جزئی اسید مـی باشـند کـه جهـت خالص سازی به ستون تقطیر C-502 ارسال می شوند. 

جریان مایع خروجی از قسمت پایین ستون ، اسید نیتریک و از قسمت بالای سـتون آب مـی باشـد کـه در مخـزن ضایعات مایع  T-302 جمع می شود، همچنین از قسمت میانی ستون جریان مایع حاوی 12% اسید نیتریک خـارج می شود و پس از سردشدن برای شستشو در سانتریفوژ اتوماتیک S-403 مورد استفاده قرار می گیرد. 

محصول مایع خروجی از قسمت پایین سـتون ، حـاوی محلـولی از اسـیدهای گلوتاریـک، سوکـسینیک و آدیپیـک می باشند که از آن برای گوگردزدایی از گاز سوختی استفاده می شود. 


زمین ، محوطه سازی و ساختمان سازی مورد نیاز جهت احداث کارخانه تولید اسید آدیپیک با ظرفیت 68 هزار تن در سال


کارخانه تولید اسید آدیپیک

زمین و محوطه سازی مورد نیاز به قرار زیر می باشد :

  • خاکبرداری وتسطیح زمین : 80,000 مترمربع
  • دیوار کشی : 2,400 مترمربع
  • خیابان کشی و پارکینگ : 12,810 مترمربع
  • فضای سبز : 24,000 مترمربع
  • چراغ های محوطه : 771 مترمربع

 ساختمان سازی تولیدی و اداری به قرار زیر می باشد :

  • ساختمانهای اداری و رفاهی : 300 مترمربع
  • سولۀ انبار مواد اولیه: 3,000 مترمربع
  • سولۀ انبار محصول : 3,000 مترمربع
  • ساختمان خط تولید : 10,000 مترمربع
  • سوله تأسیسات جانبی : 2,000 مترمربع

ماشین آلات و تجهیزات و تاسیسات کارخانه تولید اسید آدیپیک با ظرفیت 68 هزار تن در سال


ماشین آلات و تجهیزات خط تولید به قرار زیر میباشد :

  • راکتورها
  • ستونها
  • تانکها
  • مبلهای حرارتی
  • دیگ ها
  • کمپرسورها
  • ابزار مخصوص
  • سایر تجهیزات
  • پمپ ها

تاسیسات مورد نیاز این کارخانه به قرار زیر میباشند :

  • سیستم سختی گیر آب
  • سیستم تأمین آب خنک کننده
  • سیستم تأمین آب فرایندی
  • سیستم تغذیه آب بویلرها
  • سیستم تأمین بخار
  • سیستم سرد کننده
  • مخازن ذخیره
  • تأسیسات سرمایش و گرمایش
  • سیستم اطفاء حریق
  • تأسیسات آب
  • تأسیسات برق
  • سیستم بازیافت ضایعات
  • انشعاب برق
  • انشعاب آب
  • خط تلفن

میزان آب و سوخت و برق مصرفی سالانه کارخانه تولید اسید آدیپیک با ظرفیت 68 هزار تن در سال

  • برق مصرفی : 8,424,347کیلووات
  • آب مصرفی : 32,127  متر مکعب  
  • گازوئیل مصرفی : --

نیروی انسانی مورد نیاز جهت بهره برداری از کارخانه تولید اسید آدیپیک با ظرفیت 68 هزار تن در سال

تعداد نیروی انسانی تولیدی مورد نیاز به قرار زیر میباشد :

  • مدیر واحد : 1 نفر
  • معاون واحد : 1 نفر
  • سرپرست شیفت : 4 نفر  
  • کارشناس بهره برداری سایت : 12 نفر
  • کارشناس بهره برداری اتاق کنترل : 12 نفر  
  • تکنسین برق، ابزاردقیق و مکانیک : 16 نفر
  • تکنسین تأسیسات : 16 نفر  
  • کارگر : 44 نفر
  • انباردار : 2 نفر  

تعداد نیروی انسانی اداری مورد نیاز به قرار زیر میباشد :

  • مدیر عامل : 1 نفر
  • مدیر امور مالی و کارمند : 2 نفر  
  • مدیر امور اداری و کارمند : 2 نفر
  • منشی : 1 نفر  
  • نگهبان : 4 نفر
  • خدمات : 4 نفر  
  • راننده : 1 نفر
  • کارشناس حقوقی و قراردادها : 1 نفر
  • کارشناس ایمنی و بهداشت : 1 نفر
  • کارشناس روابط عمومی : 1 نفر

تعداد نیروی انسانی فروش و بازاریابی به قرار زیر میباشد :

  • مدیر فروش و بازاریابی : 1 نفر
  • کارشناس فروش : 1 نفر
  • کارشناس صادرات : 1 نفر

تعداد نیروی انسانی بازرگانی کارخانه به قرار زیر میباشد :

  • مدیر بازرگانی : 1 نفر
  • کارشناس خرید خارج : 1 نفر
  • تدارکات : 1 نفر

 

✳️ در صورتی که علاقه مند به صنعت تولید اسیدها میباشید یا قصد سرمایه گذاری در این صنایع را دارید مطالب زیر نیز میتواند برای شما مفید و جذاب باشد :

✍️ جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی اسید آدیپیک ( هگزان دی اوئیک اسید ) ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ،با ما تماس بگیرید .


📚 دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ اسید آدیپیک ( هگزان دی اوئیک اسید )

👈 توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید.

فايل‌ها:
zipطرح توجیهی تولید اﺳﯿﺪ آدﯾﭙﯿﮏ 76 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخدوشنبه, 06 آذر 1396 23:17
حجم فايل 1.05 MB
دانلود 237

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

صنایع شیمیایی

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories