جهت آشنایی با متد علمی کشت و پرورش سیر ، با ما تا پایان این مقاله همراه باشید ، همچنین میتوانید جهت دانلود جامعترین بانک کتاب ها و جزوات آموزش کاشت و داشت و برداشت سیر و احداث مزرعه پرورش سیر ، به انتهای این صفحه مراجعه نمایید .
گیاه سیر از خانــواده سوســنیان یــا لیلیاســه و جــزء ســبزیجات پیــازی اســت . بـه دلیـل بالا بـودن قیمـت محصـول سـیر ، زراعـت سـیر در مقایسـه بـا دیگـر زراعـت هـا ، از درآمـد اقتصـادی خوبـی برخـوردار اسـت . اگـر محصـول آن بـه شـیوه مناسـب و بازار پسـند بسـته بنـدی شـود ، میتـوان از آن بـه عنـوان یـک محصـول صادراتـی و ارز آور نـام بـرد .
ارزش غذایی سیر : حـدود 50 تـا 60 درصـد مـواد تشـکیل دهنـده سـیر ، آب اسـت و ایـن باعـث شـده اسـت کــه مقــدار مــواد خشــک آن نســبت بــه ســایر ســبزیها بیشــتر باشــد . در ســیر حــدوداً 30 درصـد کربوهیـدرات ، 10 درصـد چربـی و 7 درصـد پروتئیـن وجـود دارد و بـه مقـدار کمـی از ویتامینهــای مختلــف و امــاح معدنــی در آن ماننــد : B1 ، C ، A ، B2 ، B6 و کلســـیم ، فسـفر ، آهـن ، منیزیـم و پتاسـیم برخـوردار مـی باشـد .
در این صفحه ، کاملترین بانک فایلهای آموزشی را درباره کشت سیر ، روشهای آبیاری سیر ، روشهای سم پاشی و مبارزه با آفات و بیماری ها و علفهای هرز سیر و نکات تخصصی دیگر ، در اختیار شما کاربران محترم وبسایت گسترش کارآفرینی ایران قرار میدهیم . جهت سهولت استفاده شما کاربران محترم ، ما این اطلاعات را در چند شاخه تخصصی به شرح زیر دسته بندی نموده ایم .
1 - آموزشهای مربوط به کاشت و داشت و برداشت سیر که به شرح زیر میباشد :
خاک مناسب برای کاشت :
سـیر در خاکهـای حاصلخیـز و زهکشـی شـده بـه خوبـی رشـد میکنـد . ایـن خاکهـا بایـد دارای مـواد غذایـی غنـی شـده باشـند ، بهتریـن خـاک بـرای کشـت گیـاه سـیر ، خـاک لمونـی سـنگین تـا شـنی سـبک اسـت کـه دارای مـواد آلـی غنـی شـده باشـد .
تهیه بستر کاشت :
قبـل از هرگونـه عملیـات کشـت ، لازم اسـت در فصـل تابسـتان بـه مقـدار 10 تـن کـود دامـی پوسـیده در سـطح آن پخـش شـود و بعـد از بـاران مؤثـر پاییـزی و رشـد علـف هـای هـرز ، شـخم سـطحی انجـام گیـرد کـه بـا ایـن عمـل علـف هـای هـرز بـا خــــــاک مخلوط میشــوند و بــه دنبــال آن در هــر هکتــار از بســتر کشــت ، مقــدار 4 تــن کــود مرغــی ، 200 کیلوگــرم کــود فســفره ، 200 کیلوگــرم کــود ســولفات پتاســیم و 50 کیلوگـرم گوگـرد گرانولــه بــه خــاک افـزوده شـود و بـا ادوات کشـاورزی چـون دیسـک و یـا کولتیواتـر بـا خـاک مخلـوط گـردد و بـا کشـیدن مالـه ، زمیـن بـرای کشــت آمــاده شــود .
تاریخ کاشت :
تاریـخ کاشـت محصـول سـیر در مناطـق گرمسـیری اواخـر آبـان مـاه مـی باشـد . امـا تاریـخ کاشـت در مناطـق سـرد و معتـدل ، در دو زمـان متفـاوت یعنـی اواسـط آبـان و اواسـط اسـفند ماه مـی باشـد. همچنین در مناطـق سـرد و معتـدل ، فرقـی نمیکنـد کـه در کـدام بــازه زمانــی محصــول ســیر کشــت شــود .
نحوه کاشت محصول :
بهتریـن نـوع کشـت گیـاه سـیر ، کشت ردیفـی اسـت کـه بـه صـورت دسـتی و یـا بـا دسـتگاه کارنــده ســیر انجــام میگیــرد و در هــر دو صــورت ، فاصلــه خطــوط کشــت 20 ســانتیمتر و فاصلــه بذرهــا روی ردیــف بیــن 15 تــا 12 ســانتیمتر اســت . لازم اسـت از سـیرهای مرغـوب و تـازه بـه عنـوان بـذر اسـتفاده کـرد و سـیرچه هـا بایـد از هـم جدا شـده امـا پوسـت آنهـا گرفتـه نشـود .
تغذیه بعد از کشت :
تغذیـه از مهـم تریـن عوامـل در زراعـت سـیر بـه شـمار مـیرود بـه طـوری کـه بـرای افزایــش رشــد رویشــی و تولیــد ســیرچه لازم اســت ، مقــدار 300 کیلوگــرم کــود ازتــه بــه صـورت سـرک بـه گیـاه داده شـود . ایـن مقـدار کـود ، در سـه نوبـت بـه شـرح ذیـل انجـام میگیــرد :
- نوبت اول : در مـاه اسـفند ، یـک هفتـه تـا ده روز بعـد از مبـارزه شـیمیایی بـا علفهـای هـرز ، 100 کیلوگـرم کـود اوره بـه گیـاه داده شـود . اگـر شـرایط جـوی بـا عـدم بارندگـی مواجـه شـد ، انجـام آبیـاری ضـروری اسـت .
- نوبت دوم : بـا فـرا رسـیدن پنجـم فروردیـن مـاه ، 50 کیلوگـرم کـود ریـز مغـذی کـه حـاوی : آهـن ، روی ، منیزیم ، منگنز ، کلسیم و بور مـی باشـد بـه محصـول داده شـود و اگـر بارندگـی نباشـد بایــد آبیــاری صــورت گیــرد . کــود ســرک دوم کــه بــه میــزان 100 کیلوگــرم میباشــد در 20 فروردیـن بـه محصـول داده و بلافاصله آبیـاری صـورت گیـرد .
- نوبت سوم : در ایـن نوبـت کـه 10 الـی 20 اردیبهشـت میباشـد 100 کیلوگـرم کـود سـرک بـه گیـاه داده و آبیـاری انجـام گیـرد .
زمان مناسب برداشت سیر :
زمان برداشت سیر به شرایط آب و هوایی منطقه و واریته کاشت شده بستگی دارد . و در شرایط آب و هوایی خشک ، زمان برداشت ، زودتر از مناطق مرطوب و سرد است . اگر گیاه در فصل بهار با گرمای زودرس مواجه شود برداشت آن زودتر از معمول انجام می شود زیرا گرما موجب رسیدن سیر و تشکیل سیرچه ها می شود .
روش برداشت سیر :
هنگامی که پیازهای سیر به مرحله رسیدگی می رسند به وسیله دست یا ماشین برداشت می شوند . روش سنتی برداشت شامل بیرون کشیدن بوته ها از خاک و برش برگ های آنها است .
آسیب های ناشی از عدم رعایت زمان مناسب برداشت سیر :
برداشت زودتر یا دیرتر محصول سبب سرعت بخشیدن به جوانه زنی سیر به ویژه زمان نگهداری در انبار می شود ، همچنین کیفیت رنگ پوسته ها ، ضایع شده و شکستگی آنها با برداشت دیرتر محصول و در شرایط آب و هوایی مرطوب افزایش می یابد .
برداشـت محصـول سـیر بـه دو روش تـر و خشـک انجـام میگیـرد ، اگـر هـدف ، تولیـد سـیر تـر باشـد ، دیگـر نیـازی بـه از بیـن بـردن انـدام هـای هوایـی آن نخواهـد بـود. امـا بـرای تولیـد سـیر خشـک ، لازم اسـت حـدود 10 الـی 12 سـانتی متـر از سـاقه گیـاه را باقـی گذاشـته و مابقـی سـاقه قطـع شـود ، بطوریکـه 50 تـا 75 درصـد رنـگ بـرگ هـای ایـن گیـاه زرد و از نـوک شـروع بـه خشـک شـدن نماینـد ، پـس از خشـک شـدن کامـل گیـاه سـیر ، بـه وسـیله دسـتگاه و یـا بیـل ، محصـول سـیر را از خـاک خـارج و چنـد روزی در داخـل زمیـن باقـی بمانـد کـه در ایـن مـدت ، مقـداری از رطوبـت سـیر کاسـته خواهـد شـد .
2 - آشنایی با ارقام مختلف سیر :
سیر سفید یا معمولی ، سیر صورتی ، سیر قرمز ، سیر اسپانیولی یا سیر روکامبول
3 - آموزش روش آبیاری سیر که به شرح زیر میباشد :
- ســیر بــه خشــکی حســاس اســت و رطوبــت مناســب بــرای رشــد آن ضــروری اســت . تنــش رطوبتــی ، رشــد اولیــه و ازدیــاد پیازهــا را تحــت تأثیــر قــرار میدهــد و باعــث میشــود بــه هنــگام برداشــت پیازهــای کوچــک تولیــد شــوند ، از ایــنرو لازم اســت بعــد از اتمــام کشــت ، بلافاصله آبیــاری انجــام گیــرد .
- بــرای آبیــاری مزرعــه ســیر میتــوان از روش هــای مختلــف آبیــاری کلاسیک و سیســتم نــوار تیــپ اســتفاده کــرد کــه بهتریــن نــوع آبیــاری بــرای محصــول ســیر ، سیســتم نــوار تیـپ اسـت و درصـورت نداشـتن ایـن نـوع سیسـتم هـا ، آبیـاری بـه روش جـوی و پشـته انجـام شـود کـه در ایـن روش زمیـن بایـد بـا توجـه بـه نـوع خـاک و شـیب زمیـن کـرت بنـدی شـود .
- تعـداد آبیاریهـای محصـول سـیر از اسـفند ماه تـا زمـان برداشــت ( اواســط تیرمــاه ) بســته بــه نــوع آب و هــوا و جنــس خــاک بیــن 5 تــا 7 نوبــت میباشــد .
4 - آشنایی با آفات و بیماریها و علفهای هرز مزارع سیر و روش های سم پاشی و مبارزه غیر شیمیایی با آفات که برخی از سرفصلهای آن شامل موارد زیر میباشد :
- آفـات مهـم سـیر مانند مگـس پیـاز و تریپـس پیـاز و شیوه مبارزه با آنها
- شناسایی و روش های مبارزه با بیماری مهم سیر به نام زنـگ سـیر
- آشنایی با زمان و نحوه مبارزه با علف های هرز
5 - برخی از موارد دیگری که میتوانید در این بانک جامع اطلاعاتی بیابید به شرح زیر میباشد :
آشنایی با روش های خشک کردن سیر ، آشنایی با شاخص های کیفی سیر برای بازار پسندی محصول ، دلایل عملکرد پایین محصول سیر
نکته مهم : تمام سرفصل های بالا تنها گوشه ای از اطلاعات موجود در فایل آموزش کاشت ، داشت و برداشت سیر میباشند که در اختیار کاربران سه ماهه و بالاتر وبسایت قرار گرفته است .
:: موضوعات زیر نیز میتواند برای شما جذاب باشد :
:: آموزش مرحله به مرحله و تصویری ثبت نام در سامانه سیتا جهت اخذ وام تبصره 18 جهاد کشاورزی
:: دانلود طرح توجیهی آماده احداث کارخانه تولید پودر سیر با گرید دامی
:: دانلود طرح توجیهی احداث و راه اندازی کارخانه تولید پودر سیر گرید خوراکی 70 صفحه
:: حق الزحمه نگارش طرح توجیهی اختصاصی کشت و پرورش موسیر جهت دریافت جواز و وام بانکی
:: دانلود فایل های کشت و پرورش و تکثیر سیر
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.