• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

طرح توجیهی تولید و بسته بندی و صادرات کشمش ⭐️ سال 1401

(4 votes, average 4 out of 5)

طرح توجیهی تولید و بسته بندی و صادرات کشمش

جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی فراوری انگور و تولید و بسته بندی و صادرات کشمش ، با اطلاعات کاملا به روز برای سال 1401 با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا در صورت تمایل میتوانید طرح های توجیهی تیپ فراوری انگور و تولید و بسته بندی و صادرات کشمش را ، صرفا جهت مطالعه ، از انتهای همین صفحه دانلود نمایید.

 

در این مقاله اطلاعات فنی و ارزشمندی را درباره  احداث کارخانه تولید و بسته بندی کشمش جهت صادرات یا فروش داخلی در اختیار شما کاربر گرامی وبسایت قرار می‌دهیم . پیشاپیش از بردباری شما در مطالعه این مقاله سپاسگزاریم  .

این اطلاعات شامل اطلاعات کامل راجع به ، ماشین آلات خط خشک کردن انگور و تولید و بسته بندی کشمش صادراتی ، مساحت زمین مورد نیاز برای احداث کارخانه فراوری انگور و تولید و سورت و بسته بندی کشمش ، مواد اولیه مورد نیاز ، آب و برق و سوخت مورد نیاز و همینطور فرآیند خشک کردن و فراوری انگور و تولید و سورت و بسته بندی کشمش می‌باشد.


کشمش ، بعد از شراب ، دومین محصول فراوری انگور در جهان است !


کشمش ، بعد از شراب ، دومین محصول فراوری انگور در جهان است !

به خشک شده برخی ارقام انگور ، از جمله سلطانی بی دانه ( به رنگ روشن ) و کورنت ( به رنگ تیره ) که در معرض نور خورشید یا با استفاده از خشک کن های صنعتی تهیه می شود، کشمش گفته میشود.

کشمش با کد آیسیک 15131910 و شماره تعرفه گمرکی 20/0806  ( شرح تعرفه: انگور خشک کرده ) یک محصول مقاوم بوده که بعد از شراب دومین محصول حاصل از انگور می باشد

از ویژگیهای خاص کشمش، اقتصادی بودن تولید آن است زیرا از انرژی خورشید استفاده شده، مواد بسته بندی آن ساده است، محصول خشک شده حجم کمتری داشته و در شرایط انبار معمولی دارای عمر ماندگاری طولانی می باشد و صادرات آن آسان و مقرون به صرفه میباشد . ضمناً تجهیزات لازم برای تهیه کشمش بسیار ساده است.

موارد مصرف و کاربرد کشمش :

کشمش بسته بندی شده به عنوان کالای نهایی مصرفی در دسته خشکبار قرار گرفته و به عنوان تنقلات مصرف میشود. البته بعضی انواع کشمش با عنوان " کشمش پلویی" مصارف غذایی نیز دارد. یکی از مزایای تولید و بسته بندی کشمش با کیفیت بالا ، امکان صادرات آن میباشد که میتواند منافع مضاعفی برای صادر کننده کشمش داشته باشد.


چند کیلو انگور یک کیلو کشمش میدهد ؟


گوشت انگور به طور کلی نزدیک به 82 تا 86 درصد از وزن کل خوشه را شامل می شود. و مهترین قسمت انگور و بخش خوراکی میوه به شمار می رود. مواد تشکیل دهنده میوه انگور بسته به نوع رقم  و شرایط آب و هوایی محل کاشت و درجه رسیدگی آن متفاوت است.

بیشترین درصد وزن حبه را آب تشکیل میدهد. میزان آب انگور در ارقام مختلف با توجه به چگونگی وضع رویشی و درجه رسیدگی میوه متفاوت بوده و بین 70 تا 80 در صد متغیر است، یعنی به طور میانگین 25 درصد وزن انگور گوشت و هسته است یعنی یک چهارم وزن انگور.

بنابراین به طور میانگین از هر چهار کیلو انگور یک کیلو کشمش حاصل میگردد اما روش فرآوری و خشک کردن انگور در میزان تولید کشمش موثر است و میتواند وزن کشمش تولید شده را اندکی افزایش یا کاهش دهد.


استانداردها و فاکتورهای کیفی فراوری انگور و تولید کشمش


برای فراوری انگور و تولید و بسته بندی کشمش، توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران چندین استاندارد تدوین شده است، که به شرح زیر است :

  • ویژگی ها و روش های آزمون کشمش ( 17 )
  • امولسیفایرهای مجاز جهت فرآوری انگور ( روغن سبزه ) ( 7512 )
  • آئین کار ضدعفونی خشکبار و حبوبات ( فومیگاسیون ) ( 2339 )
  • تولید و بسته بندی کشمش ( 2382 )
  • ویژگی های کشمش جهت مصارف صنعتی ( 2494 )
  • کشمش دانه دار ( 545 )
  • کشمش سبز ( 3122 )
  • کشمش دانه دار جهت مصارف صنعتی ( 3387 )
  • ویژگی های کارتن جهت خشکبار ( 36 )

تنها کشمش ‏هایی مورد پذیرش این استاندارد می‏باشند و مشمول درجه‏ بندی می‏شوند که دارای ویژگی‏های زیر باشند :

1 ـ کشمش باید عاری از آفت زنده باشد.

2 ـ تعداد شن و سنگریزه نباید از یک عدد در یک جعبه مشمول استاندارد تجاوز کند.

3 ـ میزان رطوبت نباید از شانزده درصد بیشتر باشد.

4 ـ میزان انیدرید سولفورو ( دود گوگرد ) در کشمش ( سبزه و سبز انگوری ) نباید از 2 در هزار بیشتر باشد.

5 ـ تعداد کشمش آلوده نباید از 5 درصد بیشتر باشد.

6 ـ تعداد کشمش آفت زده نباید از 3 درصد بیشتر باشد.

7 ـ تعداد کشمش دانه ‏دار نباید از یک درصد بیشتر باشد.

8 ـ تعداد کشمش دم‏دار نباید از 10 درصد بیشتر باشد.

9 ـ جمع طول چوب خوشه‏ها ( ساقه ‏ها ) نباید از 10 سانتی‏متر در یک کیلوگرم بیشتر باشد.

10 ـ میزان کشمش نارس نباید از 2/5 درصد بیشتر باشد. ( در مورد کشمش ریز دانه حداکثر نارسی نباید از 5 درصد بیشتر باشد.)

11 ـ میزان کشمش لهیده نباید از 5 درصد بیشتر باشد.

12 ـ میزان کشمش‏های شکرک زده نباید از 15 درصد بیشتر باشد.

13 ـ مانده سموم در کشمش نباید از حداکثر میزان قابل اغماض تعیین شده بر حسب نوع سم طبق استاندارد باقیمانده سموم تجاوز نماید.  آزمون باقیمانده سموم در صورت تقاضای خریدار و فروشنده انجام می‏گیرد.


سورت یا درجه بندی کشمش صادراتی بر چه اساسی صورت میگیرد ؟


سورت یا درجه بندی کشمش صادراتی بر چه اساسی صورت میگیرد ؟
درجه‏ بندی کشمش براساس نمره‏ هایی است که در نتیجه آزمون به آن تعلق می‏گیرد و طرز نمره دادن به این ترتیب است که پس از روشن شدن نتیجه آزمون در مورد ویژگی ‏های مؤثر در درجه‏ بندی به هریک از عوامل نمره‏ هایی به شرح زیر داده خواهد شد :

  • به ازاء هر 0/2 درصد رطوبت اضافه بر 12 درصد یک نمره منفی
  • به ازاء هر 0/2 درصد کشمش آلوده یک نمره منفی
  • به ازاء هر 0/2 درصد کشمش آفت زده یک نمره منفی
  • به ازاء هر 0/2 درصد کشمش دانه ‏دار یک نمره منفی
  • به ازاء هر 2 درصد کشمش دم دار یک نمره منفی
  • به ازاء هر یک سانتی‏متر طول ساقه یک نمره منفی
  • به ازاء هر 0/25 درصد کشمش نارس یک نمره منفی ( در مورد کشمش ریز دانه به ازاء هر 0/5 درصد کشمش نارس یک نمره منفی )
  • به ازاء هر 0/5 درصد کشمش لهیده یک نمره منفی
  • به ازاء هر 3 درصد کشمش شکرک زده یک نمره منفی

 پس از تعیین نمره ‏های منفی هر عامل تمام نمره‏ های منفی را با هم جمع کرده از عدد 100 کم می‏کنیم تا نمره مثبت نمونه معلوم شود .

 کشمش برحسب نمره ‏های مثبتی که به دست می ‏آورد به درجه‏ های زیر تقسیم می‏شود :

  • درجه عالی: کشمشی است که جمع نمره مثبت آن بیشتر از 93 باشد.
  • درجه 1: کشمشی است که جمع نمره مثبت آن بیشتر از 80 تا 93 باشد.
  • درجه 2: کشمشی است که جمع نمره مثبت آن بیشتر از 60 تا 80 باشد.
  • درجه 3: کشمشی است که جمع نمره مثبت آن بیشتر از 33 تا 60 باشد.
  • درجه 4: کشمشی است که جمع نمره مثبت آن صفر تا 33 باشد.

مواد اولیه مصرفی برای تولید و سورت و بسته بندی 2000 تن کشمش صادراتی در سال


مواد اولیه مصرفی برای تولید و بسته بندی 2000 تن کشمش در سال

  • کشمش ( 2200 تن )
  • روغن ( 22220 کیلوگرم )
  • گوگرد ( 4400 کیلوگرم )
  • کاغذ مومی ( 1200 کیلوگرم )
  • سلفون ( 11 تن )
  • کارتن ( 225000 عدد )
  • نوارچسب ( 363600 متر )

شرح فرآیند و تکنولوژی های موجود برای فراوری انگور تولید و سورت و بسته بندی 2000 تن کشمش در سال :

بطور ساده مراحل مختلف تهیه کشمش را می توان به انتخاب نوع ماده اولیه، آماده سازی، خشک کردن، بسته بندی و نگهداری تقسیم نمود.

چارت فرایند تولید و بسته بندی کشمش در زیر تقدیم میگردد :

چارت فرایند تولید و بسته بندی کشمش


مرحله اول تولید کشمش : انتخاب انگور و زمان برداشت و آماده سازی انگور


مرحله اول تولید کشمش : انتخاب انگور و زمان برداشت و آماده سازی انگور

در صنایع غذایی برای تولید هر محصول غذایی با کیفیت مطلوب، مهمترین اصل داشتن ماده اولیه مناسب می باشد. نوع واریته در تهیه کشمش با کیفت مرغوب بسیار مؤثر است. همه ارقام انگور برای تهیه کشمش مناسب نیستند.

وجود هسته از مرغوبیت کشمش می کاهد. به همین دلیل بیشترین ارقامی که امروزه برای تهیه کشمش استفاده می شود، ارقام بی دانه است. مهمترین آنها رقم کشمشی یا سلطانی و یا تامپسون سیدلس می باشد. این نوع انگورها علاوه بر بی دانه بودن، گوشتی بوده و درصد قند زیادی دارند.

در بین انواع رقم کشمشی بیدانه ارقامی با قند زیاد، پوست نازک، رنگ بهتر و صفات مطلوب دیگری وجود دارند که برای تفکیک آنها باید تحقیقات و اقدامات لازم بعمل آید.

درجه رسیدگی در زمان برداشت برکیفیت، زمان خشک شدن و اندازه دانه کشمش موثر است. بنابراین در موقع برداشت، انگورها باید رسیده باشند. زمان رسیدن محصول به نوع و رقم انگور، شرایط آب و هوایی منطقه کاشت و غیره بستگی دارد.

انگور با درجه بریکس بالا، دارای مواد جامد بیشتری بوده و در هنگام خشک شدن کمتر چروکیده می شود. کشمش حاصل نیز دارای رنگ، بافت، مزه و شکل بهتری بوده و از نظر کمی نیز بازده بیشتری دارد. ولی کشمش تولیدی از انگورهای آبدار، سبک وزن و پوک بوده در نتیجه محصول کمتری بدست می آید.

همچنین در برداشت زود هنگام انگور، به علت بالا بودن مقدار اسیدیته و کم بودن مقدار مواد جامد محلول، علاوه بر عملکرد و بازده پائین، رنگ کشمش حاصل نیز سیاه، ظاهری لاغر و بافت سفت و چروکیده داشته، طعم و مزه آن نیز به علت قند کم نامطلوب است. درضمن اندازه حبه ها کوچک و غیر یکنواخت بوده و کشمش حاصل ناهمگن و فاقد بازار پسندی است.

در برداشت دیر هنگام نیز به علت خسارات ناشی از باد، باران، تگرگ، سرما زدگی، ریزش حبه ها، رنگ نامرغوب و در اثر چروکیدگی بیش از حد حبه ها، کشمش حاصل فاقد کیفیت و کمیت مطلوب خواهد بود. در هر دو زمان فوق، کشمش حاصل به علت ناهمگنی نیاز به بوجاری و در نتیجه هزینه اضافی دارد.

برداشت انگور برای تهیه کشمش باید با دقت بیشتری انجام شود. برداشت میوه باید صبح زود و یا عصر، هنگامیکه هوا خنک است انجام گیرد. از برداشت انگورها در روزهای بارانی باید خودداری شود.

برداشت باید با چاقو یا قیچی تیز باغبانی انجام شده و هرگونه جابجایی بایستی با دم خوشه صورت گیرد. خوشه های بزرگ با قیچی به خوشه های کوچکتر بریده شود تا عمل غوطه وری و خشک شدن یکنواخت صورت گیرد. در موقع برداشت باید دقت شود که انواع و ارقام مختلف انگور با یکدیگر مخلوط نشوند.

همچنین باید از اختلاط میوه های رسیده با خوشه های نارس و غوره ای جلوگیری به عمل آید. هنگام برداشت بهتر است کف زمین تاکستان را در بین دو خط انگور کاملاً کوبیده و نرم کرد تا بتوان طبقها و سبدها را روی آن قرار داد. بهتر است برای چیدن از جعبه های پلاستیکی استفاده شود زیرا شستشو و ضد عفونی کردن آنها آسانتر است.

استفاده از میوه های پوسیده و کپک زده برای تهیه کشمش سبب پوسیدگی کشمش می شود. قبل از هر گونه عملیات، لازم است  انگورهای نارس، الوان، پوسیده، کپک زده، آلوده به بیماری سفیدک و نیز حبه های ترکیده و آسیب دیده جدا شوند تا محصول خشک شده از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد. رنگ کشمش یکی از ویژگیهای مهم کیفی آن است. رنگ کشمش زمانی یکنواخت خواهد بود که رسیدگی انگورها یکنواخت بوده و میوه ها در شرایط مناسبی خشک شوند.

آماده سازی انگور :

براساس روش های آماده سازی، کشمش ها به انواع مختلف تقسیم می شوند که متداولترین آنها عبارتست از:

  • آفتابی؛ در این روش انگورهای بیدانه پس از چیدن بدون هیچگونه عملیاتی در معرض آفتاب قرار گرفته و خشک میشوند.
  • سبز معمولی (سایه خشک)؛ در این روش انگورهای مختلف در سایه و جریان هوای خنک و با حرارت کمتر آویزان و بتدریج خشک میشوند.
  • کالیفرنیایی؛ در تهیه این نوع کشمش، انگورها به مدت دو تا سه ثانیه در محلول جوشان هیدروکسید سدیم با غلظت 2/0 تا3/0 درصد فرو برده شده و پس از یک دوش آب سرد انگورها بررسی میشوند تا کافی بودن مدت زمان فروبری مشخص شود. انگورهای مرطوب در محفظه دود به مدت دو تا چهار ساعت در معرض دود سولفور قرار میگیرند.
  • تیزابی (استرالیایی)؛ این روش یکی از رایجترین شیوه های کشمش سازی در دنیاست که در آن از مایعات قلیایی استفاده میشود. در این روش جهت تسریع عمل خشک کردن سطح خارجی انگورها را به مواد شیمیایی آغشته میکنند.

مرحله دوم تولید کشمش : خشک کردن و فراوری انگور


عمل خشک کردن با تبخیر آب خالص شروع شده و بتدرج غلظت شیره سلولی افزایش یافته و در نتیجه موجودات زنده و سلولهای گیاه خاصیت خود را از دست می دهند. بطورکلی با هر روشی که عمل خشک کردن مواد غذایی انجام گیرد دو حالت رخ می دهد.

یکی انتقال حرارت به داخل ماده غذایی به منظور تامین انرژی لازم برای تبخیر آب موجود در ماده غذایی و دوم گرفتن رطوبت از ماده غذایی به منظور ادامه عمل تبخیر و خشک شدن محصول.

بطور کلی خشک کردن انگور به دو روش آفتابی و صنعتی انجام می شود.

1 - روش آفتابی

خشک کردن به روش آفتابی یکی از قدیمترین روشهای خشک کردن مواد غذایی می باشد. در این روش از گرمای آفتاب و جریان هوای طبیعی استفاده می شود. طول زمان خشک شدن بستگی به نوع ماده غذایی و شرایط اتمسفری دارد. در ایران عمل خشک کردن در قطعه زمینی از تاکستان بنام ورزن انجام می گیرد.

ورزن ها معمولاً دارای سطح شیب دار با پوشش کاهگلی و در بعضی موارد با پوششی از سایر مصالح ساختمانی از قبیل سیمان، کاغذ، آسفالت و غیره می باشد. شیب آن حدود 5 درصد و جهت آن برای بهره مندی بیشتر از نور خورشید به طرف جنوب است.

برای جلوگیری از آلودگی به گرد و خاک بایستی محل خشک شدن دور از جاده اصلی و محل عبور انسان و دام باشد. در ضمن چون محصول در حال خشک شدن احتیاج به مراقبت دائم دارد، بایستی این محل نزدیک محل زندگی باشد.

بیشتر شدن زمان خشک کردن، خطرکپک زدگی، صدمه حشرات و طیور را افزایش می دهد. لذا بهتر است خشک کردن آفتابی در مناطق دارای هوای گرم، خشک و عاری از ریزش باران در فصل خشک کردن انجام گیرد.

روش آفتابی مقرون بصرفه بوده و در مورد برخی محصولات، خشکبار آفتابی دارای رنگ بهتر و شفافیت بیشتری نسبت به محصول متدهای صنعتی است. در صورتیکه روش صنعتی گرانتر و رنگ محصول بعلت حرارت زیاد مطلوب نمی باشد. ولی آلودگی در روش آفتابی بیشتر از روش صنعتی است.

برای جلوگیری از آلودگی محصول با خاک و سایر ناخالصیها، خشک کردن انگور ها نباید مستقیماً روی زمین انجام شود.

2 - روش صنعتی

در این روش از انواع متفاوت خشک کن های صنعتی استفاده می شود. مهمترین خشک کن هایی که در تهیه کشمش استفاده می شوند به شرح زیر است:

  • خشک کن کیلن
  • خشک کن کابینی
  • خشک کن تونلی
  • خشک کن نواری متحرک
  • خشک کن خورشیدی

3 - متعادل کردن رطوبت

رطوبت مناسب برای کشمش 10 تا 15 درصد است. مرحله پایانی خشک شدن را میتوان با آزمایشی ساده تعیین نمود. هر گاه مقداری از کشمش را در دست گرفته و آن را فشار دهند، بایستی بهم چسبیده و با یک ضربه از هم جدا شوند.

چسبندگی بیشتر علامت خشک شدن ناقص و نچسبیدن، علامت زیاد از حد خشک شدن می باشد. اگر مقدار رطوبت از 18 درصد تجاوز کند، کشمش طی نگهداری در انبار فاسد میشود. خشکانیدن بیش از حد نیز باعث ایجاد مزه کاراملی می شود که غیر قابل برگشت است.

برای حصول رطوبت یکنواخت بهتر است پس از اینکه رطوبت میوه ها به 12 تا 18 درصد رسید آنها را وارد جعبه های چوبی بزرگ کرد تا در مدت 10 روز یا کمی بیشتر در دمای معمولی، رطوبت بطور یکنواخت در بین قطعات آن پخش شود.

معمولاً ابعاد این جعبه ها در حدود  94 Ð 64Ð 20  سانتیمتر  با  گنجایش  55-56  کیلو گرم می باشد. در این مدت لازم است محصول چند بار هم زده شود.

این عمل باعث می شود تا تمام قطعات میوه به یک نسبت رطوبت داشته و برای مراحل بعدی آماده باشند، زیرا چنانچه قسمتی بیش از حد خشک شده باشد شکرک زده و اگر مقدار زیادی رطوبت داشته باشد اشکالاتی از قبیل کپک زدگی پیدا خواهد کرد. بنابراین لازم است رطوبت کشمش ها متعادل گردد.


مرحله سوم : بسته بندی ابتدایی و نگهداری کشمش در تاکستان


بعد از تولید کشمش در تاکستان، گاهی ممکن است کشمش در کیسه گونی بسته بندی و روی هم انباشته و یا بصورت فله نگهداری شود. در این صورت ممکن است دراثر فشار، حبه ها ترکیده و له شوند. در نتیجه شیره حاصل از حبه های آسیب دیده موجب خیس و چسبنده شدن حبه های سالم گردد. همچنین گرد و غبار، شن و ماسه روی سطوح محصول چسبیده و مشکلاتی در شستشو و تمیز کردن کشمش ها بوجود می آورد.

برای جلوگیری از این عمل بهتر است جهت بسته بندی، نگهداری، و حمل آن به کارگاههای بسته بندی کشمش از صندوق های چوبی یا پلاستیکی استفاده شود. این جعبه ها معمولاً توسط کارخانه دراختیار تولید کنندگان قرار می گیرد.

در حین حمل و نقل محصول به کارگاه های بسته بندی باید دقت شود تا ارقام مختلف با یکدیگر مخلوط نشده و در ضمن صدماتی نیز به محصول وارد نگردد.


مرحله چهارم : آماده کردن کشمش برای سورت و بسته بندی نهایی کشمش


آماده کردن کشمش برای سورت و بسته بندی نهایی کشمش

هدف از این مرحله بطور عمومی تمیز کردن کشمش ها، رساندن رطوبت آن به حد لازم و بسته بندی مناسب برای عرضه به بازار مصرف می باشد. این عملیات در کارگاههای بسته بندی انجام میشود. هر چه عملیات بسته بندی سریع تر صورت گیرد درصد آلودگی و آفت زدگی و در نتیجه ضایعات کمتر خواهد بود. این مراحل عبارتند از :

1 - بوجاری مقدماتی

در این مرحله ساقه های بزرگ، چوب خشک خوشه ها و نظایر آن بوسیله دست  یا بطور اتوماتیک جدا میشوند. برای این منظور بیشتر از دستگاههای اتوماتیک استفاده می گردد. این دستگاه ها دارای محورهای مخروطی شیار دار و چرخنده بوده که دانه های کشمش از داخل دستگاه عبور کرده و برگ ها، دم های کوچک و قطعات بزرگ ساقه جدا می شوند.

در این مرحله باید رطوبت کشمش مناسب باشد. در صورت کم بودن رطوبت، پوسته کشمش نیز همراه دم کنده شده و باعث پائین آمدن کیفیت آن میشود. بالا بودن رطوبت نیز مانع از عمل دم گیری می شود. برای جداسازی ساقه ها و باقی مانده های گیاهی سبک تر از سپراتورهای تحت خلأ  که براساس مکانیسم مکش کار می کند استفاده می شود.

برای جداکردن قطعات فلزی، شن، سنگریزه و نظایر آنها، محصول از کانالهای مخصوص شن گیر  و آهن گیر یا آهن ربا عبور داده می شود.

2 - شستشو

ممکن است در مراحل مختلف عملیات مقدماتی از جمله برداشت، آماده سازی، خشک کردن و حمل ونقل، کشمش ها به گرد و خاک آلوده شده و یا احتمالاً سنگریزه هایی در داخل کشمش فرو رفته باشد.

این آلودگی ها به مقدار زیاد از کیفیت محصول  می کاهد. لذا می بایستی کشمش در کارگاههای بسته بندی شسته شود تا ضمن آن انواع مواد خارجی از قبیل خاک، خاشاک، برگ، خوشه انگور، شن و نظایر آن گرفته شود.

برای این منظور کشمش وارد دستگاههای شستشو و آب گیری می شود. آب مورد استفاده باید تمیز و بهداشتی و دستگاههای شستشو باید مرتباً تمیز و عاری از آلودگی ها شوند. پس از طی مراحل شستشو کشمش بطور اتوماتیک از دستگاه خارج میگردد.

3 - گوگرد زنی

پس از شستشو، برای روشن شدن رنگ کشمش و نیز برای جلوگیری از فعالیت حشرات و قارچها، عمل گوگرد زدن صورت می گیرد. عمل دود دادن در اطاق مخصوص دود زنی انجام می شود. طبق های حاوی کشمش توسط چرخهای دستی به داخل اطاق هدایت می شوند.

معمولاً ابعاد اطاقها کمی بیشتر از حجم کلی طبق ها بوده و فاصله طبق ها از هم حدود 15 سانتی متر است. طبق ها به نحوی روی هم چیده می شود که گاز و هوا بتواند از لابلای آنها به راحتی عبور کرده و به کلیه محصول داخل برسد.

گوگرد مورد استفاده باید خالص و عاری از آرسنیک باشد. گاهی برای بهبود عمل احتراق  به آن حدود 5 درصد نیترات پتاسیم اضافه می کنند. گوگرد را میتوان در داخل یا خارج از اطاق سوزانده و دود آن را به داخل هدایت کرد.

گاز انیدرید سولفور تولیدی به قسمت بالای اطاق منتقل و از آنجا بوسیله منافذی وارد اطاق می گردد. هوای مورد نیاز برای احتراق از قسمت پائین اطاق وارد می شود.

در هر دو حالت گوگرد را داخل گودالی کوچک و یا در منقل، سینی و نظایر آن آتش می زنند. در صورتی که گوگرد در خارج از اطاق سوزانده شود، انیدرید سولفور تولیدی از لابلای طبق های میوه عبور کرده و به علت سنگینی آن به سمت پائین اطاق حرکت می کند.

مقدار گوگرد مورد احتیاج برای هر متر مکعب اطاق گوگرد زنی 40 تا 80 گرم بوده و مدت دود دادن 3 الی 6 ساعت می باشد. ( مقدار انیدرید سولفور در محصول خشک شده نباید از 2 گرم در هزار گرم کشمش تجاوز نماید.)

گاهی گوگرد را در کف اطاق قرار میدهند. برای آنکه گوگرد مرتب بسوزد باید سقف اطاق گوگرد زنی دارای منفذی باشد که بتوان دهانه آن را بطور دلخواه کم و بیش باز و بسته نمود.

هدف از این عمل سهولت در ورود هوا به داخل اطاق و یکنواختی عمل پخش انیدرید سولفور در لابلای طبق ها می باشد. همچنین برای همگن شدن پخش دود گوگرد در اطاق گوگرد زنی دریچه دیگری در پائین اطاق وجود دارد که باز و بسته کردن تدریجی دریچه ها موجب برقراری جریان هوا در داخل اطاق می شود.

4 - خشک کردن

بعد از شستشو و دود دادن محصول باید بلافاصله خشک شود تا از فساد و تخمیر جلوگیری به عمل آید. در این مرحله برای خشک کردن کشمش از گرمخانه و یا دستگاه خشک کن استفاده می شود.

بدین ترتیب که طبق های محتوی کشمش را در داخل تونل ها و یا اطاقک های مخصوص که هوای گرم در آن جریان دارد قرار می دهند. درجه حرارت مناسب برای خشک کردن کشمش حدود 60 درجه سانتی گراد است.

از آفتاب نیز جهت خشک کردن می توان استفاده کرد ولی مدت زمان خشک شدن طولانی بوده و امکان باران زدگی یا آلودگی محصول وجود دارد. مدت زمان لازم برای خشک کردن محصول تابعی از نوع رقم محصول و میزان آب جذب شده در اثر شستشو است. به هر حال باید کشمش تا رطوبت کمتر از 17 درصد خشک شود.

5 - غربال کردن، طبقه بندی و سورتینگ

در این مرحله کشمش ها روی غربالهای مخصوص با درجات مختلف ریخته شده و طی آن کشمش های ریز، درشت، ساقه ها، و سایر مواد خارجی باقی مانده در آن جدا میشود. به عبارت دیگر ناخالصی های کشمش نیز گرفته می شود.

 سپس برای کنترل نهائی، کشمش های غربال شده وارد ریلهای مخصوص یا نوار نقاله شده و از دو طرف نوار توسط افراد کار آموزده، انواع مواد خارجی دیگر و همچنین دانه های نارس، آسیب دیده، صدمه  دیده و آفت زده و نظایر آن تفکیک می شوند، بطوری که در خاتمه عملیات، کشمش های  تهیه  شده  بطور یکدست و یکنواخت از نظر نوع، رقم  و اندازه بوده و حتی الامکان  عاری از آلودگی ها و مواد خارجی باشد.

روش دیگر سورت کشمش استفاده از میزهای پایه بلند از جنس چوب یا فیبر و نظایر آن می باشد. سطح این میزها باید سفید یا به رنگ روشن باشد.

بدین ترتیب کشمش ها را از بالا بر روی میز پخش کرده در اثر پخش شدن هر گونه مواد خارجی بخصوص شن و سنگ ریزه ها ی آزاد موجود در محصول کاملاً جدا می شود. سپس کشمش های کنترل شده از قسمت دیگر میز خارج می شود.

در این روش احتمال از نظر دور ماندن مواد خارجی و ناخالصی ها بسیار کم میشود. امروزه برای جدا و یکنواخت کردن کشمش از نظر رنگ و اندازه از دستگاههایی با چشم الکترونیکی اتوماتیک استفاده میشود.

این دستگاهها که در آخرین مرحله عملیات سورت کشمش قرار میگیرند میتوانند کشمشها را از لحاظ رنگ و اندازه جدا کنند در نتیجه محصولی کاملا" یکنواخت بدست خواهد آمد.

همچنین این سیستم قادر است ناخالصیها و ذرات زائدی از قبیل سنگ ریزه، شیشه، قطعات فلزی که احتمالا" طی فرآیند شستشو باقیمانده اند، حتی کشمشهایی که دم آنها در داخل گوشت کشمش فرورفته را نیز جدا کند. اگر چه استفاده از این سیستم از ملزومات خط تولید نیست، اما در صورت استفاده از آن محصولی با کیفیت بالا خواهیم داشت.

6 - بسته بندی

مهمترین نکته در بسته بندی خشکبار جلوگیری از نفوذ رطوبت است. مقدار کمی آب می تواند واکنشهایی شیمیایی، بیو شیمیایی و رشد کپکها را تسریع کند، بسته بندی کشمش در بسته های کوچک تک مصرفی یا مصارف خانگی به مقدار 100 تا 500 گرمی، یا برای خرده فروشی و مصارف هتل ها و غیره معمولاً بسته ها 5 تا 20 کیلویی می باشند. برای بسته بندی ممکن است از جعبه های مقوایی، چوبی  و یا کیسه های پلاستیکی و سلوفانی استفاده شود.

کارتن های مقوایی بعلت جاذب الرطوبه بودن، آب جذب کرده و استحکام خود را از دست می دهند. این نارسایی بویژه در هوای مرطوب و شرجی بیشتر اهمیت دارد. با زدن واکس یا رزین می توان آن را واتر پروف کرد و از قدرت جذب رطوبت کاست.

جعبه های چوبی دارای بدنه محکم و مقاوم بوده که می توان آنها را روی هم چید بدون اینکه فشار یا سنگینی جعبه های بالایی به محصول منتقل گردد.

لوازم مورد استفاده برای بسته بندی باید نو، تمیز، خشک و بدون بو باشد. روش بسته بندی باید با در نظر گرفتن رطوبت و مشخصات لوازم بسته بندی، کالا را در برابر هر گونه فساد و آسیب ناشی از عملیات معمولی حمل و نقل محافظت کند.

اغلب در هنگام بسته بندی به کشمش روغنهای مایع مخصوص اضافه می شود تا هم از چسبندگی کشمش جلوگیری شود و هم موجب جلا و درخشندگی آن گردد. برای این منظور از روغن های هیدروژنه شده یا روغن نارگیل استفاده می شود که در مقابل اکسیداسیون مقاوم بوده و در ضمن درجه ذوب آنها معمولاً برابر با درجه حرارت محیط است.

در این صورت دانه های کشمش به هم نچسبیده و نه تنها ظاهر مرغوبی پیدا میکند بلکه از نظر مقاومت در مقابل عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی بهتر خواهد بود. در بعضی از کشورهای تولید کننده کشمش غالباً از روغن پارافین مایع برای این منظور استفاده می شود.

محتوی هر بسته باید از نظر اندازه و رقم یکنواخت باشد. بر روی بسته بندیهای کشمش باید نام، نوع ، درجه کالا و وزن خالص، کشور تولید کننده، نام و نشان تجاری تولید کننده یا صادر کننده نوشته شود. بر روی بسته بندیهای صادراتی مطالب فوق به زبان انگلیسی و به زبان کشور خریدار نوشته می شود.

برای جلوگیری از چسبندگی، کاهش رطوبت و حفظ خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی کشمش میتوان از پوشش های خوراکی استفاده نمود. از مدت های طولانی بشر برای افزایش زمان ماندگاری فرآورده های غذایی تازه و محافظت آنها از اثرات نامطلوب محیطی، پوشش های خوراکی را مورد استفاده قرار داده است.

ایده استفاده از پوشش های خوراکی از پوست میوه ها و سبزی ها گرفته شده است. فیلم ها و پوشش های خوراکی لایه نازکی از مواد هستند که می توانند توسط مصرف کننده خورده شوند و سدی مقابل انتقال رطوبت، اکسیژن و مواد حل شده در غذا میباشند.

این فیلم ها حتی اگر توسط مصرف کننده خورده نشوند باز هم در کاهش آلودگی محیط نقش دارند زیرا سریعتر از مواد پلیمری تجزیه می شوند.

در بعضی موارد از فیلم های پکتینی برای پوشش دادن کشمش استفاده میشود. این پوشش ها از چسبندگی محصول طی بسته بندی و نگهداری جلوگیری می کنند.

استفاده از پوششهایی مانند موم زنبور عسل یا ترکیب آن با روغن های گیاهی موجب افزایش درخشندگی کشمش شده و از ایجاد سطوح کریستالی و چسبندگی کشمش نیز جلوگیری میکند. استفاده از موم زنبور عسل برای پوشش دادن  کشمش ازکاهش رطوبت کشمش ها  بطور محسوسی  جلوگیری میکند.

7 - انبار داری

از مراحل مهم نگهداری محصول مرحله انبار کردن است. رعایت کامل بهداشت و حفاظت از آفات انباری، سایر میکروارگانیسم ها و نظایر آنها در انبار ضروری است. ساختمان انبار باید طوری باشد که هیچ گونه امکان آلودگی و یا فساد در آن نبوده و همواره خشک و خنک باشد تا به حفظ رنگ، عطر و طعم آنها کمک کند.

دیوارها و کف باید چنان ساخته شود که رطوبت به داخل انبار نفوذ نکند. در و پنجره باید محکم و بدون درز بوده و پنجره ها به تور سیمی ریز مجهز باشد تا آفات و حشرات به داخل آن راه پیدا نکنند. باید از انبارکردن محصول سال قبل با محصول جدید خودداری شود. محل انبار باید حداقل سالی یکبار مرمت، نظافت و ضدعفونی شود.

کشمش را میتوان در شراط مناسب به مدت یک سال نگهداری کرد. البته بازرسی از محصولات در طی انبارداری نیز لازم است تا اگر نشانه ای از فساد مشاهده شد بلافاصله اقدام لازم صورت پذیرد. بهترین شرایط برای انبار کردن دمای کمتر از 8 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 45 تا 55 درصد است. در درجات حرارتی بالاتر ممکن است حشرات به کشمش ها آسیب رسانند.

مهمترین عامل فساد در طول نگهداری کشمش، حشرات انباری هستند که مهمترین آنها عبارتند از؛ شب پره هندی، کرم انجیر خشک، سوسک میوه خوار و شپشه دانه دار.

8 - ضدعفونی کردن کشمش ( فومیگاسیون)

امروزه ضدعفونی کردن محصولات کشاورزی برای جلوگیری از نقل و انتقال آفات و بیماریهای گیاهی از کشوری به کشور دیگر یکی از اصول مبادلات بین المللی است. در حال حاضر مهمترین ترکیبات شیمیایی مورد استفاده در اغلب نقاط دنیا برای از بین بردن آفات انباری زنده موجود در خشکبار در هر یک از مراحل مختلف نشو و نما، سموم گازی شکل مانند متیل بروماید، فسفین و غیره می باشد.

روشهای متعارف برای ضدعفونی کردن کشمش و سایر میوه های خشک، استفاده از 24 گرم گاز متیل بروماید در متر مکعب به مدت 24 ساعت در دمای 15 درجه سانتی گراد یا بالاتر و در خلا 40 گرم گاز به مدت 3 ساعت در دمای 15درجه سانتی گراد توصیه می شود. در روش خلا در صورتیکه حرارت از 20 درجه سانتی گراد بالاتر باشد زمان کاهش می یابد.

در مورد استفاده از فسفین تعداد 45 قرص بزرگ و یا 165 قرص کوچک در 30 متر مکعب به مدت 5 روز در دمای 12 تا 15 درجه سانتی گراد، 4 روز در دمای 16 تا 20 درجه سانتی گراد و 3 روز در 21 درجه سانتی گراد یا بیشتر توصیه می شود.

مطالعات اخیر در دنیا نشان داده است که متیل بروماید علاوه بر خطراتی که برای سلامتی انسان دارد سبب تخریب لایه اوزن جو زمین می شود.

به همین جهت تعداد زیادی از کشورهای پیشرفته جهان توافق کرده اند که تا سال 2005 استفاده از متیل بروماید را به میزان 100 درصد کاهش دهند. همچنین استفاده از آن برای کشورهای در حال توسعه از سال 2015 میلادی ممنوع شده است.

عدم رعایت موارد بهداشتی در انبار، عدم انتخاب مناسب سموم، عدم اجرای دقیق فومیگاسیون و قوانین کشورهای وارد کننده در مورد میزان باقی مانده سموم و محدودیت کنونی و در نهایت ممنوعیت استفاده از گاز متیل بروماید در کشورهای درحال توسعه از جمله چالش های پیش رو در خصوص کنترل آفات انباری خشکبار است.

بنابراین اولویت اصلی و کاربردی در ضدعفونی کردن خشکبار، یافتن جایگزین های مناسب برای سموم فوق می باشد. جایگزین های مناسب برای این منظور استفاده از اتمسفرهای کنترل شده، حرارت، سرما و امواج مایکروویو و یا ترکیبی از آنها است.

ابتدایی ترین روش مبارزه با حشرات و ضدعفونی کردن محصولات کشاورزی استفاده از گرما است. سرما نیز از عوامل مهم انهدام بعضی از آفات محسوب می شود. حساسیت حشرات به گرما و سرما بسته به نوع و مراحل مختلف زندگی آنها متفاوت است. بطور کلی حشرات در کلیه مراحل رشد در حرارت بالای 66 درجه سانتی گراد از بین می روند.

تحقیقات نشان داده است در حرارت 60 درجه سانتی گراد بمدت 10 دقیقه و در دمای 49 درجه سانتی گراد بمدت 30 دقیقه بیشتر حشرات تلف می شوند.

از روش تلفیقی ( فیزیکی- شیمیایی ) نیز برای ضدعفونی کشمش میتوان استفاده نمود. استفاده از سرما در ضدعفونی کردن محصولات کشاورزی سابقه طولانی دارد. حشرات در دماهای زیر صفر  درجه سانتی گراد سریعاً از بین می روند.

استفاده از انبار کنترل شده با استفاده از مقدار 5 درصد اکسیژن و گاز دی اکسید کربن برای کنترل آفات انباری بادام و کشمش در حرارت 10 درجه سانتی گراد بمدت 8 روز و دردمای 40 درجه سانتی گراد بمدت 2 روز فعالیت حشرات را محدود می کند.

گرمای لازم برای کشتن آفات انباری ممکن است از راه های دیگر مانند امواج مایکروویو تامین شود. امواج مایکروویو دستیابی به دمای حدود 72-83 درجه سانتیگراد ( دمای کشنده برای حشرات ) را در شدت میدان های پایین امکان پذیر می سازد.


زمین مورد نیاز، محوطه سازی و ساختمان های مورد نیاز برای تولید 2000 تن کشمش در سال


زمین مورد نیاز طرح : 8225 مترمربع

مساحت های مورد نیاز محوطه سازی برای تولید 2000 تن کشمش در سال :

  • خاکبرداری و تسطیح : 4935 مترمکعب
  • خیابان کشی و پارکینگ : 1645 مترمربع
  • فضای سبز : 3290 مترمربع
  • دیوارکشی : 364 مترطول
  • درب ورودی : 1 عدد
  • چراغ های محوطه : 36 عدد

مساحت مورد نیاز ساختمان سازی برای تولید 2000 تن کشمش در سال :

  • سالن تولید مسقف : 1250 مترمربع
  • انبارهای مسقف : 1650 مترمربع
  • آزمایشگاه : 40 مترمربع
  • تاسیسات و تعمیرگاه : 135 مترمربع
  • ساختمان های اداری و رفاهی : 200 مترمربع
  • ساختمان های نگهبانی و سرایداری : 15 مترمربع

ماشین آلات و تجهیزات و تاسیسات عمومی مورد نیاز برای تولید 2000 تن کشمش در سال


ماشین آلات و تجهیزات و تاسیسات عمومی مورد نیاز برای تولید 2000 تن کشمش در سال

ماشین آلات مورد نیاز تولید کشمش :

  • بوجاری ( 3 دستگاه )
  • تانک شستشو ( 1 دستگاه )
  • آبگیر ( 1 دستگاه )
  • دمگیر ( 1 دستگاه )
  • پوش‌گیر، ریزگیر و مکنده ( 4 دستگاه )
  • روغن زن ( 1 دستگاه )
  • نوار نقاله و بالابر ( 1 سری )
  • نوار نقاله با بازدید چشمی ( 1 دستگاه )
  • گرمخانه ( خشک کن ) با گاری طبقه دار ( 1 سری )
  • فلزیاب و نوار نقاله ( 1 دستگاه )
  • دستگاه سورت لیزری ( 1 دستگاه )
  • بالابر و سایر متعلقات سورت لیزری ( 1 سری )
  • ماشین بسته بندی ( 1 دستگاه )
  • سیستم کارتن پرکن توزین دار اتوماتیک ( 1 دستگاه )
  • چسب زن کارتن ( 1 دستگاه )
  • شیرینگ اتوماتیک ( 1 دستگاه )
  • تجهیزات آزمایشگاه و تعمیرگاه ( 1 سری )

تجهیزات و تاسیسات عمومی مورد نیاز تولید کشمش :

  • تاسیسات برق ( 145 کیلووات )
  • تاسیسات لازم جهت تامین آب ( 30 مترمکعب در روز )
  • انشعاب گاز و لوله کشی های مربوطه ( 6400 مترمکعب )
  • تاسیسات گرمایش ساختمان ها ( 3290 مترمکعب )
  • تاسیسات سرمایش و تهویه ساختمان ها ( 3290 مترمکعب )
  • تصفیه فیزیکی آب فرایند ( رزین تبادل یون ) ( 10 مترمکعب در روز )
  • تصفیه فاضلاب فرایند ( 35 مترمکعب در ساعت )
  • اطفاء حریق ( کپسول آتش نشانی 6 و 30 کیلوگرمی ) ( 110 عدد )
  • تصفیه پساب ( 10 مترمکعب در ساعت )
  • باسکول ( 2 عدد )
  • سیستم ارتباط تلفنی ( 2 خط )
  • سیستم هوای فشرده ( 96 مترمکعب در ساعت )

یوتیلیتی مورد نیاز کارخانه در یک سال :

  • میزان مصرف برق : 75 مگاوات
  • میزان مصرف آب : 3300 مترمکعب
  • میزان مصرف سوخت :
  • گاز طبیعی : 12000 مترمکعب
  • گازوئیل : 6400 مترمکعب
  • بنزین : 12000 لیتر

نیروی انسانی مورد نیاز برای تولید 2000 تن کشمش در سال

تعداد نیروی انسانی مورد نیاز برای تولید 2000 تن کشمش در سال به قرار زیر میباشد :

  • مدیر تولید ( 1 نفر )
  • مدیر فنی ( 1 نفر )
  • تکنسین ( 3 نفر )
  • کارگر ماهر ( 18 نفر )
  • کارگر غیرماهر ( 8 نفر )
  • تکنسین فنی ( 2 نفر )
  • کارمند اداری و مالی ( 2 نفر )
  • خدمات نگهبانی ( 2 نفر )

جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید و بسته بندی و صادرات کشمش ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ، با ما تماس بگیرید .


دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ تولید و بسته بندی و صادرات کشمش

توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید .

فايل‌ها:
zipطرح امکان سنجی یا مطالعات بازار انگور تازه خوری برای صادرات به روسیه و عراق 195 صفحه داغ
تاريخشنبه, 31 فروردين 1398 16:07
حجم فايل 4 MB
دانلود 205

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipمطالعات امکان سنجی یا بازار برای صادرات انگور تازه خوری به آسیای شرقی 116 صفحه داغ
تاريخشنبه, 31 فروردين 1398 16:13
حجم فايل 2.01 MB
دانلود 154

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی فراوری و بسته بندی انگور و کشمش 79 صفحه داغ
تاريخجمعه, 21 تیر 1398 17:45
حجم فايل 2.06 MB
دانلود 184

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

rarطرح توجیهی تولید چیپس میوه و خشک کردن میوجات و سر درختی ها ( زردآلو ، هلو ، سیب و کشمش) 25 صفحه سال 98 داغ
تاريخسه شنبه, 07 دی 1400 15:30
حجم فايل 851.24 KB
دانلود 111

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی سورت و بسته بندی کشمش 73 صفحه داغ
تاريخجمعه, 12 آبان 1396 22:32
حجم فايل 114.63 KB
دانلود 186

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی سورت و بسته بندی کشمش 75 صفحه داغ
تاريخپنج شنبه, 01 شهریور 1397 13:49
حجم فايل 520.04 KB
دانلود 401

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی و امکان سنجی بسته بندی و خرده فروشی کشمش 277 صفحه سال 96 داغ
تاريخشنبه, 31 فروردين 1398 15:35
حجم فايل 8.5 MB
دانلود 271

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipکتاب آشنایی با انواع بارگاه های تولید کشمش و مویز به همراه اطلاعات فنی آنها 135 صفحه
تاريخجمعه, 31 تیر 1401 16:17
حجم فايل 10.46 MB
دانلود 14

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

صنایع بسته بندی

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories