• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

طرح توجیهی الیاف پلی اتیلن ⭐️ جهت مجوز و وام (0 تا 100 تولید)

(1 vote, average 5 out of 5)

طرح توجیهی الیاف پلی اتیلن

جهت نگارش مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید الیاف پلی اتیلن با اطلاعات کاملاً به روز برای سال 1402 ، با فرمت DOC و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا میتوانید فایل pdf طرح توجیهی تولید الیاف پلی اتیلن را که در سال های قبل نگارش شده است را صرفا جهت مطالعه از انتهای صفحه دانلود نمایید.


✔️ آشنایی دقیقتر با الیاف پلی اتیلن و خواص آن !


الیاف پلی اتیلن یکی از پرکاربردترین الیاف مصنوعی میباشند که دارای خواص فوق العاده ای بوده که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

خصوصیات اصلی پلی اتیلن وزن مولکولی بالای آنهاست. از اینرو وجود این وزن مولکولی بالا، سبب میشود ویسکوزیته محصول بالا باشد و امکان ریسندگی پلی اتیلن فراهم نباشد از اینرو به طور کلی و صنعتی امکان تولید الیاف پلی اتیلن وجود ندارد.

در سال 1957 نخستین بار پلی اتیلن سنگین برای تولید الیاف به کار گرفته شد. پلی اتیلن سنگین به روش فیلیپش ارگانومتالیک کاتالیست تولید گردید.

الیاف حاصل دارای خصوصیات بهتری نسبت الیاف پلی اتیلن سبک بودند. این الیاف علاوه بر پوشش مبلمان به مصارف صنعتی مثل طناب و کابل هم  میرسیدند. نقطه ذوب پایین (135ـ130 درجه سانتیگراد) و عدم امکان رنگرزی با روشهای معمولی و همچنین جهندگی کم از مشکلات الیاف پلی اتیلن میباشد که کماکان تا به امروز هم باقیمانده است.

الیاف پلی اتیلن علی رغم نقطه ذوب پایین، در مقابل مواد شیمیایی و عوامل بیولوژیکی دارای مقاومت خوبی هستند. پلی اتیلن دمای ذوب کمتری نسبت به پلی پروپیلن دارد. از نقطه نظر استحکام و مقاومت در مقابل سایش ، پلی پروپیلن با پلی اتیلن تفاوت زیاد ندارد.

پلی اتیلن هم مثل پلی پروپیلن با روشهای معمول قابل رنگرزی نبوده و به روش رنگرزی توده که در آن قبل از تشکیل الیاف، به پلیمر مذاب اضافه  میشود رنگرزی میگردد. این پلیمر به روش پلیمریزاسیون ترموپلاستی تهیه می شود و نیمه کریستال، غیر پلار و شاخه بندی های ماکرومولکولی متفاوت میباشد.

پلی اتیلن با توجه به ساختار پلیمر به سه دسته تقسیم میشوند

✳️ پلی اتیلن با توجه به ساختار پلیمر به سه دسته تقسیم میشوند :

  1. PE با شاخه های جانبی بلند در طرفین زنجیره اصلی ماکرومولکول
  2. PE با شاخه های جانبی زیاد در طرفین زنجیره اصلی ماکرومولکول
  3. PE با شاخه های جانبی بسیار کم در طرفین زنجیره اصلی ماکرومولکول

درصد کریستالینیتی یک پلی اتیلن مهم ترین شاخص جهت تعیین ویژگی های مکانیکی ـ فیزیکی ـ شیمیایی و جرم مخصوص آن می باشد. به طوری که در برخی موارد تقسیم بندی پلی اتیلن ها نه براساس جرم مخصوص، بلکه براساس درصد کریستالینیتی آنها صورت می گیرد.

پلی اتیلن ها ترموپلاستهایی غیر پلار و نیمه کریستال با درجه کریستالینیتی متفاوت میباشند که به دلیل کریستالی بودن اغلب غیرشفاف و شیری رنگ بوده ولی میتوان از آنها فیلمهای نازک شفاف نیز تهیه نمود.

ویژگی های مکانیکی پلی اتیلن ها بیش از هرچیز تابعی از درصد کریستالینیتی ـ جرم مخصوص یا به عبارتی تابعی از MFI (درجه پلیمریزاسیون) آنها می باشد.

پلی اتیلن ها از ویژگی های الکتریکی و ایزولاسیون خوبی حتی در فرکانس های بالا برخوردار می باشند ولی لازم است تمایل به گرفتن بار الکتریسیته آنها را با افزودن گرافیک از بین برد یا کاهش داد.

به طور کلی پلی اتیلن ها در برابر اسیدها، بازها، سیالات معدنی پلار ،الکل ،استر و روغنها، چربیها و بنزین برای HD.PE مقاوم میباشند ولی در برابر اکسید کننده های قوی خصوصاً در گرما مقاوم نیستند.

عبور بخار آب و جذب رطوبت پلی اتیلن ها کم بوده ولی قابلیت خوبی برای عبور بو گازهایی مانند C2 و N2  و 2CO دارند. این مواد در زیر تابش مستقیم نور خورشید به مرور شکننده میشوند.لذا افزودن مقدار %5,2ـ2 دوده به آنها جهت استفاده در محیط آزاد توصیه میگردد.

مقاومت گرمایی برای LDPE حدود 80 درجه و برای HDPE حدود 105 درجه و مقاومت سرمایی آنها تا 50ـ درجه میباشد. پلی اتیلن ها موادی قابل اشتعال میباشد.

LDPE و LLDPE بیشتر جهت تهیه فیلم و پوشش دهی اکستروژنی کابلهای برق و تلفن و همینطور از پودر LDPE برای پوششدهی قطعات فلزی و مفتولی استفاده میشود. از گرانول HDPE بیشتر جهت تولید اجسام میان تهی (بطری و ...) و از پودر آن برای مخازن بزرگ به روش دورانی استفاده می شود.

پلی اتیلن مانند بعضی از الیاف دیگر ابتدا به عنوان ماده پلاستیکی مورد استفاده قرار می گرفت ولی بعدها برای الیاف نساجی استفاده شد. گاز اتیلن از ترکیبات نفتی به دست  میآید. به این ترتیب که اتیلن را در دستگاه اتوکلاو در حرارت 200 درجه سانتی گراد در فشار 1500 اتمسفر با وجود مقدار کمی اکسیژن که نقش کاتالیزور را دارد پلیمریزه می کنند.

پلیمر ذوب شده که دارای وزن مولکولی 15000 است، پس از عبور کردن از دستگاه رشته ساز تحت عملیات کشش سرد قرار می گیرد.

به طور کلی اهمیت اینگونه الیاف در صنعت نساجی زیاد نیست و بیشتر برای مقاصدی نظیر روکش داخل اتومبیل، پرده، پوشش روی اثاثیه و طناب و تور ماهی از آن استفاده می شود.

✳️ کدهای آیسیک صنعت تولید الیاف پلی اتیلن به قرار زیر میباشند :

  • کد آیسیک نخ پلی اتیلن : 17111359
  • کد آیسیک پلی اتیلن به شکل ابتدایی و کوپلیمرها : 24131110
  • کد آیسیک گرانول پلی اتیلن : 24131583
  • کد آیسیک پلی اتیلن به شکل تک نخ : 25201621

✳️ استانداردهای مرتبط با تولید الیاف پلی اتیلن به قرار زیر میباشند :

  • ویژگیها و روش آزمون صفحه پلی آمیدی با وزن مخصوص کم (شماره استاندارد : 634)(مرجع : استاندارد ملی)
  • ورقه های نازک پلی اتیلنی (شماره استاندارد : 1091)(مرجع : استاندارد ملی)
  • Specification for Polyolefin Monofilaments (شماره استاندارد : D 3218) (مرجع : ASTM)
  • Sack made of Woven Polyolefin Other Than Polypropylene(شماره استاندارد : BS EN 767) (مرجع : BSI)

✔️ با موارد مصرف و کاربرد الیاف پلی اتیلن آشنا شویم !


✳️ محصولات الیاف پلی اتیلن به دو دسته تقسیم می شود :

پلیمرهای با وزن مولکولی بالا که از آنها در تهیه نوارهای پلی اتیلنی جهت تولید گونه ها و پارچه هایی از این شکل استفاده میشود.

پلیمرهای با وزن مولکولی بالا که توسط روش ژلریسی ، الیافی خاص را تولید مینمایند. در خصوص این الیاف امکان کشش بالا و ایجاد استحکام زیاد در این الیاف وجود داشته و از آن در تولید الیاف با کارایی بالا نظیر لباس های ایمنی و لباسهای ضد گلوله استفاده  میگردد.

به طور کلی اهمیت اینگونه الیاف در صنعت نساجی زیاد نیست و بیشتر برای مقاصدی نظیر روکش داخل اتومبیل، پرده، پوشش روی اثاثیه و طناب و تور ماهی از آن استفاده میشود  .

✳️ چه الیافی میتوانند جایگزین الیاف پلی اتیلن شوند !

از آنجایی که فرآیند تولید این الیاف به دلیل وزن مولکولی بالای آن بسیار مشکل است، می توان از پلی الفین های دیگر نظیر پلی پروپیلن به جای آن استفاده نمود.

با توجه به اینکه شرایط تولید پلی پروپیلن بسیار راحتتر از الیاف پلی اتیلن بود و پلی پروپیلن تولیدی خواص مشابهی را با الیاف پلی اتیلن دارد، از اینرو استفاده از الیاف پلی پروپیلن بسیار با صرفه تر و مناسب تر از پلی اتیلن می باشد. از این رو امکان جایگزینی الیاف پلی اتیلن با الیاف پلی پروپیلن وجود دارد.  


✔️ مواد اولیه و فرایند تولید الیاف پلی اتیلن


فرایند تولید الیاف پلی اتیلن

✳️ مواد اولیه مصرفی در تولید الیاف پلی اتیلن با ظرفیت 9000 تن در سال به قرار زیر میباشند :

 مواد اولیه مصرفی در تولید الیاف پلی اتیلن

  • چیپس پلی اتیلن : 9000 تن
  • روغن spin finish : 200 تن

✳️ فرایند تولید الیاف پلی اتیلن با ظرفیت 9000 تن در سال به شرح زیر میباشد :

نحوه تولید این الیاف، فرآیند ذوب ریسی می باشد. نمای کلی این فرآیند در شکل بالا نشان داده شده است. این فرآیند شامل قسمت های زیر است :    

1 - اکسترودر : 

چیپس های پلیمری با استفاده از سیستم های توزین مشخص با نرخ جرمی تعیین شده به درون اکسترودر هدایت می گردد.

به طور کلی الیاف پلی اولفین نظیر پلی اتیلن از طریق ریسندگی مذاب پلیمر در حدود 100 درجه سانتیگراد بالاتر از نفطه ذوب پلیمر ریسیده می شوند.

در این روش عملیات ذوب پلیمر توسط یک اکسترودر که دارای سه ناحیه حرارتی تغذیه، ذوب کننده و پمپ کننده می باشد، صورت می پذیرد. اکسترودر مورد استفاده در این فرآیند از نوع یک پیچه می باشد که نمای آن در شکل زیر نشان داده شده است. 

اکسترودر

علت استفاده از اکسترودر یک پیچه، نیاز به اختلاط ساده این پلیمر می باشد. در اثر چرخش پیچه درون اکسترودر در اثر حرارت و اصطکاک بین پیچه و دیواره اکسترودر، پلیمر رفته رفته ذوب می شود و با اعمال چرخش پیچه مذاب پلیمر یکنواخت می گردد.

در نهایت در قسمت انتهایی اکسترودر که فضای کمتری دار، با اعمال فشار پلیمر مذاب خارج می گردد. 

2 - ریسنده : 

این قسمت دقیقا بعد از اکسترودر قرار دارد. این قسمت از مجموع تعدادی صافی جهت خالص کردن پلیمر مذاب و صفحات سوراخ دار که جهت عبور مذاب پلیمر تعبیه شده است، تشکیل میگردد.

مذاب پلیمر پس از عبور از صافی ها از این سوراخ ها عبور کرده و به شکل الیاف در می آیند.

3 - سیستم خنک کننده : 

مذاب پلیمر های خارج شده  در اثر دمش هوای خنک رفته رقته سرد شده و جامد می شود. نحوه دمش هوا و جهت آن در این قسمت در آرایش مولکولی و ساختار شیمشایی و فیزیکی لیف تولید شده تاثیر دارد.

دمش سریع تر سبب آمورف تر شدن لیف و دمش آهسته تر امکان جامد نشدن لیف را در بر دارد. 

4 - سیستم جمع کننده : 

پس از انجماد الیاف تا حدودی کشیده می شوند تا این کشش سبب افزایش آرایش یافتگی لیف و بهبود خواص استحکامی لیف تولید شده گردند.

در نهایت الیاف توسط مکانیزمی که در شکل زیر نشان داده شده بر روی بسته های مشخص جمع می شوند. 

سیستم جمع کننده

برخی الیاف پلی اتیلن که جهت مصارف خاص  مورد استفاده قرار می گیرند، توسط روش ژل ریسی تولید می گردد که نحوه تولید آن به علت محدود بوده محصول تولیدی آن مورد بررسی قرار نمی گیرد. 


✔️ ماشین آلات و تجهیزات و تاسیسات کارخانه تولید الیاف پلی اتیلن با ظرفیت 9000 تن در سال


✳️ ماشین آلات و تجهیزات  کارخانه تولید الیاف پلی اتیلن به قرار زیر میباشد :

  • ماشین آلات خط تولید : 2 خط

خط تولید الیاف پلی اتیلن شامل اجزاء زیر می باشد: 

  • سیلو ذخیره چیپس پلی اتیلن
  • تجهیزات انتقال با استفاده از مکش، تغذیه و دوزینگ مواد اولیه (شامل چیپس پلی اتیلن و مستربچ).
  • اکسترودر به قطر mm 180 و 30=l/D، حداکثر به ظرفیت تولید 800 کیلوگرم در ساعت و مجهز به هیترهای الکتریکی جهت گرم نمودن زون هی حرارتی. 
  • سیستم ذوب ریسی مجهز به سیستم گرمایش Dowtherm و دارای 12 عدد پمپ ریسندگی هر یک به ظرفیت حدود cc/rev78
  • سیستم انتقال و سیر کوله لعاب ریسندگی (Spin Finish) همراه با مخازن 1150 لیتر، میکسر، پمپ های انتقال و سیر کوله.
  • دستگاه کشش اولیه مجهز به 7 غلتک دو جداره با سیستم سیر کوله آبگرم و کنترل دما، ناحیه گرم کننده با سیستم گرم شونه توسط بخار (Heating duct) و سیستم کشش ثانویه مجهز به 5 غلتک کشش سرد.
  • خشک کن مداوم مجهز به سیستم گرم کننده با بخار غیر مستقیم و سیستم کنترل دما و سرعت.
  • در صورت نیاز دستگاه کاتر مداوم الیاف مجهز به چرخ برش الیاف به طول های مختلف با امکان برش به طول ثابت یا متغییر، مکانیزم کنترل فشار برش و چشم الکترونیکی.

✳️ تاسیسات این کارخانه الیاف پلی اتیلن به قرار زیر میباشند :

  • تأسیسات سرمایش و گرمایش
  • تأسیسات اطفاء حریق
  • تأسیسات آب و فاضلاب

✳️ میزان آب و سوخت و برق مصرفی سالانه این کارخانه الیاف پلی اتیلن به قرار زیر میباشند :

  • برق مصرفی : 321200 مگاوات
  • آب مصرفی : 10000 مترکعب
  • کازوئیل : 180000 لیتر
✳️ تعداد نیروی انسانی مورد نیاز این کارخانه الیاف پلی اتیلن به قرار زیر میباشد :
  • مدیر ارشد : 1 نفر
  • مدیر واحدها : 1 نفر
  • مدیر فروش : 1 نفر
  • پرسنل تولیدی (تکنسین) : 6 نفر
  • پرسنل حسابداری : 1 نفر
  • خدماتی : 3 نفر
  • انباردار : 3 نفر
  • کارگر ماهر : 9 نفر
  • کارگر ساده و نگهبان : 10 نفر

✔️ زمین ، محوطه سازی و ساختمان سازی مورد نیاز کارخانه تولید الیاف پلی اتیلن با ظرفیت 9000 تن در سال

✳️ زمین و محوطه سازی این کارخانه الیاف پلی اتیلن مورد نیاز به قرار زیر می باشد :

  • زمین : 2500 مترمربع
  • زمین ساختمان های اداری، خدماتی و عمومی : 200 مترمربع
  • زمین محوطه : 1500 مترمربع
  • زمین توسعه طرح : 1500 مترمربع
  • دیوارکشی : 600 مترمربع
  • محوطه سازی، پارکینگ، خیابان و فضای سبز : 1500 مترمربع

✳️ ساختمان سازی مورد نیاز این کارخانه الیاف پلی اتیلن به قرار زیر می باشد :

  • سوله خط تولید : 1400 مترمربع
  • انبارها :300 مترمربع
  • ساختمان های اداری ،خدماتی و عمومی : 200 مترمربع

✍️ جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید الیاف پلی اتیلن ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ،با ما تماس بگیرید .


📚 دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ تولید الیاف پلی اتیلن


👈 توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید.

فايل‌ها:
zipطرح توجیهی تولید اﻟﻴﺎف ﭘﻠﻲ اﺗﻴﻠﻦ 42 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخجمعه, 19 آبان 1396 08:08
حجم فايل 457.59 KB
دانلود 164

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

صنایع نساجی و چرم

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories