• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

طرح توجیهی کارخانه پنبه پاک کنی ⭐️ سال 1401 (word+pdf)

(5 votes, average 4 out of 5)

طرح توجیهی کارخانه پنبه پاک کنی

جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی کارخانه پنبه پاک کنی ، با اطلاعات کاملا به روز برای سال 1401 با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا در صورت تمایل میتوانید طرح توجیهی آرشیوی و قدیمی تر پنبه پاک کنی را با فرمت PDF ، صرفا جهت مطالعه ، از انتهای همین صفحه دانلود نمایید .

 

در این مقاله اطلاعات فنی و ارزشمندی را درباره کارخانه پنبه پاک کنی در اختیار شما کاربر گرامی وبسایت قرار می‌دهیم . پیشاپیش از بردباری شما در مطالعه این مقاله سپاسگزاریم  .

این اطلاعات شامل دستگاه های خط پنبه پاک کنی ، مساحت زمین مورد نیاز برای احداث کارخانه پنبه پاک کنی ،مواد اولیه مورد نیاز ، آب و برق و سوخت مورد نیاز کارخانه و همینطور فرایند پاک کردن و حلاجی کردن پنبه می‌باشد.


پنبه و نکات جالب در مورد ساختارشناسی آن !!


پنبه گیـاهی اسـت گلـدار و دو لپـه از خـانواده ی Malvaceae از جـنس  Gossypium ؛ ریـشه ی عمودی داشته و ارتفاع بوته اش 60 سانتی متر بوده و تا 5,2 متر بالا می رود .

میوه پنبه کپسولی اسـت بـه اندازه ی یک گردو ، به نام غوزه پنبه که تخمک ها که در واقع همان تخم پنبه است درون آن قرار دارند . الیاف پنبه به صورت توده ای متراکم بوده و در سطح تخمک ها رشد می کند  .

گل هـایی کـه مـی روینـد معمولا بیش از 15 تخمک دارند که داخل غوزه ی گیاه قرر می گیرند . پس از رشد کامل گیـاه ، غـوزه بـاز شده و تخمک ها و الیاف در داخل غوزه به صورت توده ی کرکدار در معرض هوا قرار می گیرند .

هر یـک از تخمک ها حدودا 20000 تار لیف در سطح دارد وقتی که این گیاه باز می شود تخمـک هـا و الیـف داخـل غوزه ، به صورت توده ی کرکدار در معرض هوا قرار می گیرند و رطوبت داخل الیـاف تبخیـر مـی شـود و الیاف ، استوانه ای بودن خود را از دست می دهند و این عمل باعث می شود که دیواره های سلولی آن جمـع شده و حالت از هم باز شدن و فرو ریختگی پیدا کند .

در چنین حالتی تار پنبه یک پیچش مختصر یـا نیم تاب به خود می گیرد که آن را اصطلاحا  Cotton می نامند . 

موارد مصرف و کاربرد پنبه :

پنیه دارای کیفیت و مزایایی است همچون راحتی ، خاصیت جذب رطوبت و بهداشتی بودن که غالبا برای تولید پوشاک ترجیح داده می شود . لذا عمده مصرف پنبه در صنایع پوشاک می باشد. اگر چه از آن در فرش ماشینی و دست باف، لحاف و تشک، وسایل نظافت، حوله، برزنت، دستمال کاغذی و طناب نیز استفاده می شود. 

چه کالاهایی را میتوان جایگزین پنبه نمود ؟

پنیه محصولی واسطه ای است که در صنعت نساجی یا به صورت خالص یا به صورت اختلاط با الیاف مصنوعی تبدیل به نخ های ضخیم یا نازک می شوند تا مورد بافت پارچه قرار گیرند .

از رقبای این محصول می توان الیاف مصنوعی را نام برد که با توجه به ارزانی این الیاف معمولا در بازار رقابت از پنیه جلوتر قرار گرفته است . ولی پنیه دارای کیفیت و مزایایی ست که غالبا برای تولید پوشاک آن را ترجیح می دهند .

راحتی ، خاصیت جذب رطوبت و بهداشتی بودن البسه از مزایای آن محسوب می گردد . از آنجائیکه میتوان کیفیت پنیه را با طرق فنی تغییر داد و استحکام و دوام آن را بهبود بخشید در رقابت با الیاف سنتتیک میتواند بازار مناسبی را کسب نماید .  

کدهای آیسیک، تعرفه های گمرکی و استانداردهای بین المللی مرتبط با صنعت پنبه پاک کنی

کد آیسیک ، تعرفه گمرکی و استاندارد صنعت پنبه پاک کنی به قرار زیر می باشد:

  • کد آیسیک پنبه پاک کنی : 17111141
  • تعرفه گمرکی پنبه حلاجی شده یا شانه زده : 52030000
  • استاندارد پنبه ایران : 606

بررسی انواع پنبه از منظر دسته بندی های مختلف


انواع پنبه

پنبه ها را میتوان از چند منظر دسته بندی کرد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت :

1 - انواع پنبه از لحاظ طبقه بندی ژنتیکی :

  • پنبه آسیایی: دارای 13 جفت کروموزوم می باشد.
  • پنبه آمریکایی: دارای 26 جفت کروموزوم می باشد.

2 - انواع پنبه از لحاظ طول الیاف :

  • الیاف کوتاه Short staple با طول کمتر از 61/13 اینچ
  • الیاف متوسط Medium staple با طول از 61/13 تا یک اینچ
  • الیاف بلند متوسط  Medium_long staple با طول بین 23/33 تا 23/35 اینچ
  • الیاف بسیار بلندExtra_long staple با طول بیش از 8/11 اینچ

3 - انواع پنبه از لحاظ قطر:

  • خیلی ظریف : وزن هر اینچ تار کمتر از 0.003 گرم
  • کمتر ظریف : وزن هر اینچ تار 9/3_3 هزارم گرم
  • متوسط : وزن هر اینچ تار 9/4_4 هزارم گرم
  • خشن : وزن هر اینچ تار 9/5_5 هزارم گرم
  • خیلی خشن : وزن هر اینچ تار بیش از 0.006 گرم

4 - انواع پنبه از لحاظ مقاومت الیاف :

  • خیلی محکم : بیش از 95 هزار پوند بر اینچ مربع
  • محکم : 95_86 هزار پوند بر اینچ مربع
  • متوسط : 85_76هزار پوند بر اینچ مربع
  • معمولی : 75_66هزار پوند بر اینچ مربع
  • ضعیف : کمتر از 65 هزار پوند بر اینچ مربع

5 - انواع ممتاز پنبه:

  • پنبه ی مصری : که محصول مصر و یونان بوده و دارای نخ بافندگی محکم و ظریف میباشد .همچنین قابل استفاده در تولید پارچه های ظریف ، ریسمان و نخ های بافت لاستیک اتومبیل میباشد.
  • پنبه الیاف کوتاه : که محصول مکزیک بوده و سفیدتر از سایر پنبه ها میباشد.
  • پنبه آمریکـایی : که محصول مزارع پنبه آریزونا بوده ، دارای نخ بافندگی محکم و ظریف بوده و قابل استفاده در تولید پارچه های ظریف ، ریسمان و نخ های بافت لاستیک اتومبیل میباشد.
  • پنبه برزیلـی
  • پنبه عربـی
  • پنبه نـانکینگی

فرآیند پاک کردن و حلاجی کردن پنبه برای ظرفیت 3500 تن در سال


فرآیند پاک کردن و حلاجی کردن پنبه

جدا کردن الیاف پنبه از بذر آن اساس کار تصفیه صنعتی می باشد . جدا کردن الیاف در دستگاهی به نام جین صورت می گیرد ، انواع جین هایی که در این زمینه کاربرد دارند شامل جین غلطکی ، جین اره ای و جین هوایی میباشند.

جین غلطکی از انواع ابتدایی این دستگاه ها می باشد که از دو غلطک متحرک نزدیک به هم که بر روی پایه ای قرار گرفته اند تشکیل شده است .

این دو غلطک در جهت مخالف با هم حرکت می کنند ، وش از یک طرف با دست روی غلطک گذاشته می شود و الیاف به دلیل عبور از دو غلطک و در اثر کشیده شدن از بذر جدا می گردند و به طرف دیگر رفته و بذر در همان طرف باقی می ماند .

این دستگاه بسیار ابتدایی و ساده است و در اشل صنعتی کاربرد ندارد . در دستگاه جین اره ای الیاف توسط برس از اره جدا می گردند . دستگاه جین هوایی به وسیله ی جریان هوا، الیاف را از اره جدا می سازد.در این طرح از دستگاه جین اره ای استفاده می شود .

تصفیه ی صنعتی پنیه شامل مراحل زیر می باشد : 

  1. طبقه بندی وش در کارخانه
  2. هدایت وش به سالن ماشین آلات
  3. خشک کردن وش
  4. تمیز نمودن و حلاجی کردن وش در کلینرها
  5. تقسیم وش بین جین ها
  6. باز کردن وش و گرفتن قسمتی از مواد خارجی به وسیله ی اکستراکتور
  7. جدا کردن الیاف از بذر در جین
  8. تمیز نمودن الیاف پنبه در لینت کلینر و بور آن از کندانسور
  9. عدل بندی

روش تصفیه و حلاجی کردن وش بجز مرحله ای که در دستگاه جین انجام میشود ، در بقیه ی موارد مراحل مشابه را طی می کند . روش صنعتی در این طرح مد نظر نمی باشد و مورد تجزیه و تحلیل قرار نمی گیرد .

بعد از آنکه وش ها وارد کارخانه گردیده اند قبل از آنکه آنها را به سالن ماشین آلات برای تصفیه هدایت نمایند باید از نظر نوع و رقم طبقه بندی شوند .

زیرا اگر نوع و ارقام مختلف وش در کنار یکدیگر قرار گیرد علاوه بر این که کیفیت پنبه تقلیل می یابد ، تنظیم کار قسمت های مختلف کارخانه که باید برای نوع و رقم تنظیم گردد مشکل بوده و آنطوریکه که باید نمی توان از ماشین آلات مربوط استفاده نمود .

طبقه بندی وش عبارت است از تعیین نوع و رقم آن .

چنانچه چندین واریته در یک محل کشت شده و به یک کارخانه وارد گردد اولا در موقع جمع آوری و حمل به کارخانه ، آنها را به طور جداگانه برداشت نموده و با علامتی مشخص نمود تا از اختلاط انواع ، به خصوص در مورد انواعی که دارای طول الیاف متفاوت هستند جلوگیری شود زیرا در غیر صورت عمل یکنواختی الیاف پنبه تغییر نموده و ارزش آن از نظر صنعت نساجی تقلیل می یابد .

منظور از رقم وش عبارت است از درجه ی پاکی و تمیزی و رسیده بودن و رطوبت آن است . وش های مرغوب و خوب پس از تصفیه ، پنبه  بهتر و مرغوب تری خواهند بود .

انتقال وش به کارخانه با مکش صورت می گیرد .

دستگاه انتقال عبارت است از لوله ی طویلی که در یک طرف آن قسمت متحرکی بنام تلسکوپ ( خرطوم) نصب شده و در طرف دیگر آن که در داخل کارخانه است و به وسیله پمپ در لوله مکش ایجاد می شود . در سر راه این دو، دستگاهی به نام سپراتور یا جدا کننده واقع شده است که وش مکیده شده را دریافت می کند و از  جین می سازد .

بعد از آنکه وش از سپراتور خارج شد به منظور تنظیم رطوبت از دستگاه خشک کن عبور می کند ، این عمل به خاطر بهبود عملکرد دستگاه های تمیز کننده ای بوده که پاک کننده ی وش است چراکه در صورتی که وش رطوبت مناسبی داشته باشد می توانند به خوبی عمل کنند . (بهترین رطوبت وش جهت تصفیه 7% می باشد ) 

وش مرطوب هنگام عبور از دستگاه های مختلف تصفیه ( کلینر _ اکستراکتور_جین ) ، تولید گره و تابیدگی کرده و پنبه حاصله بدنما و ناصاف شده و رقم آن به شدت پائین می آید زیرا دستگاه ها نمی توانند نقش خود را به خوبی ایفا نمایند . و راندمان دستگاه ها به طور قابل ملاحظه ای تقلیل می یابد .

پس از خشک نمودن یک سری عملیات برای جدا سازی مواد خارجی صورت می گیرد .

مواد خارجی در دستگاهی به نام کلینر از وش جدا می شوند . نکته قابل توجه در کلینر ها این است که اگر در آن رطوبت وش بیش از حد معمول بوده و کارخانه فاقد دستگاه خشک کن باشد وش ها بصورت فتیله در آمده و پنبه ای ناصاف و رقم پائین حاصل می شود .

پس از آنکه وش ها تا اندازه ای تمیز شد از کلینر وارد توزیع کننده می شوند. 

ساختمان توزیع کننده عبارت از یک بدنه آهنی طویل است که در سرتاسر جین ها قرار دارد که در آن جدا کردن و گرفتن باقیمانده مواد خارجی توسط دستگاه اکستراکتور صورت می گیرد . جدا کردن الیاف از بذر در دستگاه جین صورت می گیرد . دستگاه جین به عنوان قلب واحد می باشد .

پس از آنکه پنبه به وسیله ی فشار هوا از دندانه ی اره جدا گردید از هر جین بوسیله ی میله ای باریک به Lint flue هدایت می شند . این لوله که قطعا بستگی به تعداد جین ها دارد پنبه را با جریان هوایی که بوسیله ی برس یا نازل تولید شده ، به طرف کندانسور هدایت می کند .

الیاف پنبه با جریان هوا به کندانسور رسیده روی توری آن چسبیده و از هوا جدا می شود . سپس به وسیله ی یک غلطک که دارای زوائد لاستیکی است از آن جدا شده و از بین دو غلطک عبور نموده  بصورت نمدی پهن روی سطح قرار گرفته و به پرس هدایت می شود  

با اینکه وش در دستگاه های مختلف تمیز می گردد باز ممکن است پنبه ی حاصله دارای مواد خارجی باشد .

در این صورت آن را از دستگاه مخصوص لینت کلینر برای گرفتن مواد خارجی عبور می دهند ، پنبه خارج شده از لینت کلینر پس از عبور از کندانسور برای عدل بندی آماده است . پنبه پس از عبور از کندانسور در روی  Lint slide لغزیده و به طرف صندوق پرس می رود .

در بعضی نواحی که هوا خشک است و همچنین واحد هایی که از خشک کن استفاده می کنند گاهی لازم می شود که به پنبه رطوبت داده شود . چنانچه رطوبت پنبه در اثر خشک بودن و خشک کردن آن از حد لازم کمتر باشد اولا عدل بندی مشکل بوده و ثانیا ضرری از این بابت متوجه فروشنده می گردد .

عمل عدل بندی در دستگاه پرس صورت می گیرد و طی آن پنبه به صورت مکعب مستطیل فشرده ای در می آید و روی آن را با لفافی از چتایی می پوشانند و با سیم نوار های فلزی بسته می شود .  

نقاط قوت و ضعف این فرایند تولید پنبه

نقاط قوت و ضعف این فرایند تولید پنبه کدامند و چه توصیه هایی برای بهبود آن میتوان داشت ؟

در فرایندی که تشریح شد یکی از مواردی که حتما باید رعایت شود دسته بندی وش ها ست زیرا اگر نوع و ارقام مختلف وش در کنار یکدیگر قرار گیرد علاوه بر اینکه کیفیت علاوه بر این که کیفیت پنبه تقلیل می یابد ، تنظیم کار قسمت های مختلف کارخانه که باید برای نوع و رقم تنظیم گردد مشکل بوده و آنطوریکه که باید نمی توان از ماشین آلات مربوط استفاده نمود . 

باید از ماشین آلات با کیفیت تولید و راندمان بالا استفاده شود چرا که اگر دستگاه ها نتوانند نقش خود را به خوبی ایفا نمایند ایجاد گره و تابیدگی کرده و پنبه حاصله بدنما و ناصاف می کنند و رقم آن به شدت پائین می آورند .

از نقاط قوت کارخانه مجهز بودن آن به دستگاه  خشک کن می باشد زیرا در کلینر ها رطوبت وش بیش از حد معمول بودهو، دستگاه های خشک کن از تولید پنبه ی ناصاف و رقم پائین جلوگیری می کنند . 


زمین ، محوطه سازی و ساختمان سازی مورد نیاز جهت احداث کارخانه تولید پنبه با ظرفیت 3500 تن در سال


زمین و محوطه سازی مورد نیاز به قرار زیر میباشد :

  • زمین محوطه: 4000 متر مربع
  • زمین توسعه طرح: 3500 متر مربع
  • محوطه سازی، خیابان کشی، پارکینگ و فضای سبز: 4000 متر مربع
  • دیوارکشی: 600 متر مربع

مساحت ساختمانهای مورد نیاز به قرار زیر میباشند :

  • سوله خط تولید: 1000 متر مربع
  • انبارها: 6000 متر مربع
  • ساختمان های اداری ،خدماتی و عمومی: 500 متر مربع
  • سالنهای تولید و انبار: 7000 متر مربع
  • ساختمانهای اداری، خدماتی و عمومی: 500 متر مربع

ماشین آلات و تجهیزات و تاسیسات مورد نیاز جهت احداث کارخانه تولید پنبه با ظرفیت 3500 تن در سال


کارخانه تولید پنبه

ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز این کارخانه به قرار زیر میباشند :

  • سپراتور: 1 دستگاه
  • خشک کن: 1 دستگاه
  • کلینر: 1 دستگاه
  • توزیع کننده: 1 دستگاه
  • جین: 1 دستگاه
  • لینت کلینر: 1 دستگاه
  • کنداسور: 1 دستگاه
  • پرس: 1 دستگاه
  • برگ گیر: 1 دستگاه
  • دستگاه مکنده: 1 دستگاه
  • لنترگیر: 1 دستگاه
  • مشعل خشک کن: 1 دستگاه

تاسیسات مورد نیاز این کارخانه به قرار زیر میباشند:

  • تاسیسات برق رسانی
  • تاسیسات آب و فاضلاب
  • تاسیسات سرمایش و گرمایش
  • تاسیسات اطفاء حریق

آب و انرژی مورد نیاز به قرار زیر میباشد :

  • برق 3(فاز 250 آمپر و تک فاز 50 آمپر): 100 کیلووات
  • آب: 2 اینچ
  • تلفن: 10 خط
  • گاز: 2 اینچ

نیروی انسانی مورد نیاز جهت بهره برداری از کارخانه تولید پنبه با ظرفیت 3500 تن در سال

نیروی انسانی مورد نیاز این کارخانه به قرار زیر میباشد :

  • مدیر ارشد : 1 نفر
  • مدیر واحدها: 3 نفر
  • پرسنل تولیدی متخصص: 8 نفر
  • پرسنل تولیدی (تکنسین): 14 نفر
  • نگهبان: 2 نفر
  • کارگر ساده: 10 نفر
  • خدماتی: 2 نفر

 

جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی کارخانه پنبه پاک کنی ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ، با ما تماس بگیرید .


دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ کارخانه پنبه پاک کنی

توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید .

فايل‌ها:
rarطرح توجیهی احداث واحد پنبه پاک کنی و روغن گیری از پنبه دانه در زمینی به مساحت 2500 متر مربع با ظرفیت تولید 3500 تن پنبه پاک شده و 400 تن روغن پنبه در سال 41 صفحه دی سال 1401 (pdf+word) ( اختصاصی - برای اشتراک سه ماهه و بالاتر )
تاريخجمعه, 18 فروردين 1402 18:34
حجم فايل 1.46 MB
دانلود 1

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی پنبه پاک کنی 45 صفحه
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخجمعه, 19 آبان 1396 05:47
حجم فايل 597.72 KB
دانلود 88

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

صنایع نساجی و چرم

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories