• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

آموزش صفر تا صد کشت و پرورش سویا | گوشت گیاهی !

(2 votes, average 4 out of 5)

آموزش صفر تا صد کشت و پرورش سویا

جهت آشنایی با متد علمی کاشت و پرورش سویا ، با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید ، همچنین میتوانید جهت دانلود جامعترین بانک کتاب ها و جزوات آموزش کاشت و داشت و برداشت سویا ، به انتهای این صفحه مراجعه نمایید .

سویا گیاهی دو لپه ، یک ساله از خانواده لگومینوز و یک گیاه زراعـی بسـیار مهـم در سطح جهان است . بین گیاهان روغنـی ، سـویا دارای بیشـترین میـزان پـروتئین و بیشترین درآمد ناخالص است .

در نیم قرن گذشته سویا از نظر میزان تولید پس از گندم و ذرت در رده سوم و از نظر ارزش ، پس از ذرت در رده دوم جهانی قرار داشته است . کشت این گیاه به دلیل تثبیت بیولوژیکی نیتروژن موجب تقویت خاكهای زراعی میگردد .

علاوه بر اهمیت سویا به عنوان یک گیاه دانه روغنی ، این گیاه دارای فواید دیگری نیز است . نقش این گیاه در بهبود خصوصیات خاك از طریق سیستم ریشه ای راست و عمیق آن ، ترکیب بقایای گیاهی نظیر برگهای ریزش یافته ، حفظ رطوبت به دلیل شاخ و برگ آن، افزایش نیتروژن خاك از طریق تثبیت بیولوژیکی نیتروژن و ارتقاء سلامت بیولوژیکی خاك از همان ابتدا مشخص بود .

یکی از مهمترین ویژگیهای سویا ، قابلیت آن در تثبیت بیولوژیکی نیتروژن با کمک باکتری برادی رایزوبیوم در گره های ریشه است . این موضوع سبب شده که نیاز گیاه سویا به کود معدنی نیتروژن کم باشد .

در این صفحه ، کاملترین بانک فایلهای آموزشی را درباره کشت سویا ، روشهای آبیاری سویا ، روشهای سم پاشی و مبارزه با آفات و بیماری ها و علفهای هرز سویا ، تغذیه سویا و نکات تخصصی دیگر ، در اختیار شما کاربران محترم وبسایت گسترش کارآفرینی ایران قرار میدهیم . جهت سهولت استفاده شما کاربران محترم ، ما این اطلاعات را در چند شاخه تخصصی به شرح زیر دسته بندی نموده ایم .


1 - آموزشهای مربوط به کاشت و داشت و برداشت سویا که به شرح زیر میباشد :


خاک ورزی و کاشت :

خاك ورزی یک پارامتر کلیدی برای تولید محصول است که به مدیریت بقایای گیاهی کمک نموده و علف های هرز را کنترل می کند که در رقابت با محصول فعلی قرار دارند . خاك ورزی می تواند کودهای دامی و شیمیایی را با خاك مخلوط کند که برای کاشت و تهیه بستر بذر ضروری هستند .

فاکتورهایی که در تصمیم گیری نوع خاك ورزی دخالت دارند معمولاً تناوب زراعی و بقایای گیاهی ، خصوصیات خاك ، مدیریت تغذیه ، مدیریت علف های هرز و ادوات کاشت هستند .

بذرها پس از کاشت با استفاده از مواد غذایی و انرژی ذخیره شده خود ، در صورت تأمین رطوبت و حرارت مناسب ، تا سبز شدن و بیرون آمدن جوانه از خاك ، به زندگی ادامه می دهند . اطمینان داشتن به کاشت به موقع و جوانه زنی سریع و انتخاب تراکم مناسب ، میزان احتمال رسیدن به عملکردی مطلوب را افزایش می دهد . برای رسیدن به این منظور، کارنده هایی که بذر سویا را در خاك قرار می دهند باید قابلیت نفوذ در عمق مناسب را داشته و شرایط تماس بذر با خاك را فراهم کنند . این کارها باید در سرعت پیشروی مناسب و با اطمینان از کار انجام شود .

معمولاً تعداد بذر کاشته شده ، بیشتر از تراکم مطلوب است . رطوبت و بافت خاك و مقدار بقایای موجود در عمق کاشت موثرند . ادوات کاشتی که بتوانند بذر را در عمق مناسبی قرار دهند و پوشش روی بذر خوبی ایجاد کنند بهترین بوته های استقرار یافته را خواهند داشت . در کارنده ها قطعاتی که با خاك درگیر هستند معمولاً وظیفه باز کردن شیار ، قراردادن بذر ، پوشش بذر و تثبیت آن را بر عهده دارند .

فاصله ردیف های کشت سویا متناسب با شرایط رشد گیاه است و میل افزار کارنده باید اجازه دهد که واحدهای کارنده بتوانند هر فاصله ردیفی را تنظیم نمایند و این قابلیت برای تنظیم آن فراهم باشد که واحد های کارنده به فاصله نزدیک از هم تنظیم شوند . برای کاشت ردیف هایی با عرض کم سویا ، می توان از کارنده هایی با دو میل افزار استفاده کرد که در جلو و عقب ، واحدهای کارنده به آن متصل شوند و یا کشت دو ردیف نزدیک به هم انجام شود .

تاریخ کاشت :

در رابطه با تاریخ کاشت مناسب سویا لازم به ذکر است ، به طور کلی سویا گیاهی حساس به طول روز میباشد و با کوتاهتر شدن روزها سریعتر به گل رفته و رشد زایشی را زودتر شروع میکند . برای این که گیاه سویا از یک پتانسیل زایشی مطلوبی برخوردار باشد باید دارای یک دوره رویشی کافی باشد که معمولاً بر اساس منابع در حدود 45 روز میباشد ، بنابراین تاریخ کاشت ارقام سویا باید طوری انتخاب شود که در اثر کاهش دوره های رشد و نمو ، گیاه کمتر خسارت ببیند .

میزان بذر و تراکم بوته :

تراکم بوته و میزان بذر مناسب سویا بستگی به نوع رقم و تاریخ کاشت آن دارد و معمولاً ارقام تک شاخه با تراکم بیشتری کاشته میشوند . در کشتهای دوم و دیرتر نیز بهتر است فواصل خطوط کمتر شود تا ضمن جلوگیری از تبخیر از سطح خاك با پوشاندن سریع ، از رشد علفهای هرز نیز جلوگیری به عمل آید . بر این اساس معمولاً فواصل خطوط مناسب در کشتهای بهاره 60 -48 سانتی متر و درکشتهای تابستانه و دیر و همچنین برای ارقام زودرس و متورس 48-24 سانتی متر میباشد . میزان بذر مورد نیاز براساس وزن هزار دانه و تیپ شاخه بندی ارقام 60-50 کیلوگرم در هکتار در نظر گرفته میشود .


2 - آشنایی با ارقام مختلف سویا :


رقم سویا گرگان 3 ، رقم سویا سحر ، رقم سویا کتول ، رقم سویا ویلیامز ، رقم سویا سامان ، رقم سویا ساری


3 - آموزش روشهای مختلف آبیاری مزارع سویا که برخی از سرفصلهای آن به شرح زیر میباشد :


  • آبیاری سویا در خاكهای مختلف
  • آخرین زمان آبیاری و مقدار آب مورد نیاز سویا
  • الویت بندی آبیاری سویا تحت شرایط مختلف آب قابل دسترس
  • امکان یک آبیاری ، دو آبیاری و سه  آبیاری وجود داشته باشد .
  • آشنایی با روشهای آبیاری سویا شامل آبیاری کرتی ، آبیاری نواری ، آبیاری نشتی ، آبیاری بارانی ، آبیاری قطره ای

4 - آشنایی با آفات و بیماریها و علفهای هرز مزارع سویا و روش های کنترل و مبارزه با آفات که برخی از سرفصلهای آن شامل موارد زیر میباشد :

  • شناسایی و روش های مدیریت بیماری های مهم سویا مانند پوسیدگی ریشه و ساقه فیتوفتورایی ، پوسیدگی ریشه ریزوکتونیایی ، سفیدك کرکی ( داخلی ) ، سوختگی برگ و لکه ارغوانی بذر سرکوسپورایی ، نماتد سیست سویا ، سوختگی ساقه و غلاف و پوسیدگی فوموپسیسی بذر ، پوسیدگی زغالی
  • شناسایی و نحوه کنترل آفات مهم سویا مانند کرم غلافخوار سویا ( کرم غوزه ی پنبه ) ، کرم برگ خوار ، عسلک پنبه ، کنه ی تارتن دو لکه ای ، تریپس پیاز ( تریپس توتون ) ، شته ی سویا
  • مدیریت علف های هرز

5 - آشنایی با تغذیه سویا که به شرح زیر میباشد :

سویا در انواع بافت خاك به جزء خاك خیلی سبک قابل کشت است . بهترین pH خاك بـرای رشـد مناسـب گیاه حدود 6 تا 5/6 بوده ، آب زیرزمینی کم عمق در طی مراحل رشد خصوصاً اوایل گلدهی خسارت زیـادی بـه گیاه می زند . گیاه به آب ماندگی حساس است .

از عوامل بسیار مهم در افـزایش عملکـرد کمـی و کیفـی سـویا استفاده تلفیقی از کود های شیمیایی و آلی و زیستی می باشد . مصرف این کودها بر اساس وضعیت حاصلخیزی خاك می تواند نیاز غذایی آن را جهت نیل به عملکرد مطلوب تأمین نماید .

از میان روش های مختلـف ارزیـابی حاصلخیزی خاك ، آزمون خاك روش سریع کم هزینه و دقیق بوده و می تواند به موقـع انجـام شـده و پایـه و اساس توصیه های کودی قرار گیرد . در صورت عدم در دسترس بودن تجزیه خاك ، توصیه عمومی زیر قابل اجرا می باشد .

با توجه به اینکه سویا از گروه لگوم ها می باشد لذا بخش اعظم نیتروژن آن از طریق تثبیت همزیستی تامین می گردد با توجه به اینکه این پروسه از مرحله ظهور اولین غنچه گل شروع می گردد لذا بایستی مقداری نیتروژن به صورت استارتر قبل از کشت مصرف نمود که در خاك هایی با بافت سنگین 30 کیلـوگرم در هکتـار اوره و در خاك های سبک 50 کیلوگرم در هکتار اوره می باشد .

کاربرد کودهای زیستی حاوی باکتریهای محرك رشد گیاه در کنار تلقیح با مایه تلقیح های ریزوبیومی می تواند در بهبود گره بندی سویا و افزایش رشد و عملکرد آن موثر باشد . مصرف این کودها به میزان نیم تا یک کیلوگرم در هکتار می باشد و عملیات تلقیح باید همزمان با کاربرد مایه تلقیح ریزوبیومی باشد.  

کود سوپر فسفات تریپل به میزان 100 و سولفات پتاسیم به میزان 150-100 کیلوگرم در هکتار ترجیجاً به صورت نواری مصرف شوند .

گوگرد کشاورزی نیز به میزان 250 -200 کیلوگرم در هکتار پس از مخلوط کردن با مایه تلقیح تیوباسیلوس در خاك قبل از کشت مصرف شود . از کودهای اوره یا نیترات آمونیوم می شود هنگامی که غلاف های سویا پر شدند به صورت محلول پاشی با غلظت 5 در هزار استفاده کرد این عمل میزان رشد و باردهی دانه را افزایش می دهد .

از ترکیبات حاوی عناصر ریز مغذی بصورت محلول پاشی در مراحل تشکیل ساقه های جانبی و غلاف دهی استفاده شود. در مناطقی که میزان پتاسیم خاك پایین است ، از کودهای قابل حل با پتاسیم بالا به صورت محلول پاشی در مراحل تشکیل ساقه های جانبی و گلدهی به صورت کود آبیاری استفاده گردد .

نکته مهم : تمام سرفصل های بالا تنها گوشه ای از اطلاعات موجود در فایل آموزش کاشت ، داشت و برداشت سویا میباشند که در اختیار کاربران سه ماهه و بالاتر وبسایت قرار گرفته است .

:: موضوعات زیر نیز میتواند برای شما جذاب باشد :

:: آموزش مرحله به مرحله و تصویری ثبت نام در سامانه سیتا جهت اخذ وام تبصره 18 جهاد کشاورزی

:: دانلود تمام طرح های توجیهی آماده مرتبط با سویا و فرآورده های آن

:: دانلود طرح توجیهی آماده احداث کارخانه تولید پروتئین سویا به عنوان بهترین پروتیین گیاهی 64 صفحه

:: دانلود طرح توجیهی احداث و راه اندازی کارخانه تولید شیر سویا 60 صفحه


:: دانلود فایل های کشت و پرورش سویا

فايل‌ها:
zipab - دستورالعمل آبیاری سویا 6 صفحه
تاريخپنج شنبه, 15 آبان 1399 12:45
حجم فايل 580.84 KB
دانلود 1

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipaf - راهنمای کنترل شیمیایی علف‌های‌هرز مزارع سویا 24 صفحه
تاريخپنج شنبه, 15 آبان 1399 12:52
حجم فايل 7.51 MB
دانلود 2

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipaf - مدیریت کنه تارتن دولکه‌ای در مزارع سویای منطقه مغان 19 صفحه
تاريخپنج شنبه, 15 آبان 1399 12:53
حجم فايل 6.64 MB
دانلود 1

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipka - آرایش کاشت دو ردیف سویا روی پشته با استفاده از ردیف کار پنوماتیکی 15 صفحه
تاريخپنج شنبه, 15 آبان 1399 11:27
حجم فايل 374.82 KB
دانلود 1

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipka - دستورالعمل فنی زراعت سویا 20 صفحه
تاريخپنج شنبه, 15 آبان 1399 12:46
حجم فايل 1.54 MB
دانلود 2

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipka - دستورالعمل فنی کشت ، آبیاری ، کوددهی و مدیریت آفات و بیماریها و علف های هرز سویا در استان گلستان 30 صفحه
تاريخپنج شنبه, 15 آبان 1399 12:47
حجم فايل 1.14 MB
دانلود 1

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipka - دستورالعمل فنی کشت ، آبیاری ، کوددهی و مدیریت آفات و بیماریها و علف های هرز سویای علوفه ای 46 صفحه
تاريخپنج شنبه, 15 آبان 1399 12:48
حجم فايل 1.11 MB
دانلود 1

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipka - راهنمای فنی زراعت سویا در خوزستان 26 صفحه
تاريخپنج شنبه, 15 آبان 1399 12:50
حجم فايل 4 MB
دانلود 1

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipka - راهنمای کاشت داشت و برداشت سویا در مازندران 16 صفحه
تاريخپنج شنبه, 15 آبان 1399 12:51
حجم فايل 811.01 KB
دانلود 1

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipmk - دستورالعمل فنی کنترل و گواهی مزارع تولید بذر سویا 24 صفحه
تاريخپنج شنبه, 15 آبان 1399 12:49
حجم فايل 326.52 KB
دانلود 1

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

 


کسب و کارهای پر طرفدار

آموزشهای کشاورزی

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories