جهت آشنایی با متد علمی تکثیر و پرواربندی شترمرغ ، با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید ، همچنین میتوانید جهت دانلود جامع ترین بانک کتاب ها و جزوات آموزش پرورش شترمرغ ، به انتهای این صفحه مراجعه نمایید .
با توجه به تنوع اقلیمی مساعد برای پرورش شترمرغ در کشور ، در آینده نزدیک جایگاه ایران در این زمینه ببیشتر مطرح خواهد شد . در بحث اشتغال زایی ، پرورش شترمرغ ، کار بسیار خوب و قابل توسعه ای بوده و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه می باشد . در حالت کلی میتوان گفت که شترمرغ دام فرداست.
تولیدات شترمرغ شامل موارد گوشت ، پوست ، پر ، تخم شترمرغ ، روغن شترمرغ می باشد .
عواملی که باعث شده که پرورش دهندگان شترمرغ نسبت به پرورش این پرنده ترغیب می شوند :
- تولید مثل بالا
- قابل توجه بودن ضریب تبدیل غذا به گوشت
- اقتصادی بودن و درآمد بالای پرورش شترمرغ
در این صفحه ، کاملترین بانک فایلهای آموزشی را درباره پرورش شترمرغ ، روشهای آبیاری شترمرغ ، بیماری های شترمرغ ، تغذیه شترمرغ و نکات تخصصی دیگر ، در اختیار شما کاربران محترم وبسایت گسترش کارآفرینی ایران قرار میدهیم . جهت سهولت استفاده شما کاربران محترم ، ما این اطلاعات را در چند شاخه تخصصی به شرح زیر دسته بندی نموده ایم .
1 - آموزشهای مربوط به پرورش شترمرغ که به شرح زیر میباشد :
مدیریت پرورش شترمرغ مولد : ماده ها را باید حداقل 30 روز قبل از تخم گذاری به جایگاه مولدین منتقل نمود تا با محیط آشنا شوند . این دوره زمانی برای سازگاری وآشنایی پرنده با محیط اطراف و پیش از آغاز جفت گیری اهمیت زیادی دارد . این مهم است که پرنده ماده جفت خودش را انتخاب کند ، زیرا موجب تولید تخم بیشتر ، باروری بهتر و جوجه درآوری بیشتر می گردد که نتیجه ی آن ، جوجه های سالم تر خواهد بود .
برای این عمل ، بایستی پرندگان یک گله را به طور دقیق زیر نظر گرفت و شتر مرغ ماده ای که نسبت به نر تمایل نشان داده و آن را بر دیگر شترمرغ های نر ترجیح می دهند را شناسایی و سپس آن ها را در یک جایگاه جفت گیری کنار هم قرار داد .
برای داشتن تولید مناسب جوجه ، بررسی میزان باروری ( درصد نطفه داری ) تخم های هر گروه مولد ، امری ضروری است تا اگر یک شترمرغ ماده با یک نر تمایل به جفت گیری نداشته باشند ، جفت آن عوض شود . اما این کار تصمیمی نیست که بتوان بدون بررسی و تحقیق لازم انجام داد .
جا به جا کردن شترمرغ از یک جایگاه به یک جایگاه دیگر می تواند تولید تخم را به مدت 6 هفته متوقف کند . لذا جفت های شترمرغ بایستی از همان ابتدای فصل جفت گیری با یکدیگر جفت داده شوند .
پرندگان مولد جوان بهتر است برای باروری بیشتر به صورت جفتی (یک نر و یک ماده ) نگهداری شوند اما شترمرغ های مولد 5 تا 6 ساله به صورت 3 تایی شامل یک نر و دو ماده نگهداری شوند .
شترمرغ جایگاه جفت گیری بزرگ را ترجیح می دهند ولی در صورتی که فضای نگهداری آن ها بیش از حد بزرگ باشد ، موجب وحشی شدن آن ها می شود در نتیجه کار کردن با آن ها مشکل خواهد شد . حداقل ابعاد جایگاه جفت گیری یک گروه 3 تایی شترمرغ مولد ، 10 الی 12 متر عرض در 60 الی 70 متر طول (600 الی 800 متر مربع ) و به طور متوسط 1500 متر مربع مساحت می باشد .
جایگاه مولدین بایستی ترجیحاً به ویسله یک راهروی 2 متری از یکدیگر جدا شود که مانع جنگیدن و آسیب رسانیدن نرهای دو جایگاه به یکدیگر شود و البته از به کاربردن حصارهای سیم خاردار باید اجتناب نمود .
توصیه می شود نرها و ماده ها در غیر از فصل تولید مثل ، از هم جدا شده و در جایگاه های جداگانه ای ، دور از یکدیگر نگهداری شوند . جدا نمودن دو جنس نر و ماده به مدت 2 ماه پیش ازدوره جفت گیری باعث آرامش روانی پرندگان شده و اشتیاق به جفت گیری را بیشتر می نماید . فایده دیگر این جداسازی این است که مرحله تخمک گذاری پرندگان مولد ، هم زمان شده و باروری بالاتری نیز خواهند داشت .
2 - آموزش روش تغذیه آبی شترمرغ که به شرح زیر میباشد :
شترمرغ ، 3/2 گرم آب برای هر یک گرم ماده خشک مصرفی نیاردارد . تولید ادرار سفید ممکن است نشانه بیماری یا محرومیت از آب در شترمرغ باشد . محدود کردن مصرف آب به طور مصنوعی و یا به طور طبیعی به علت قرار گرفتن شترمرغ ها در شرایط پرورش متراکم ، موجب کاهش مصرف غذا می شود . لذا آب تمیز و بهداشتی باید به طور آزاد در طی شبانه روز در اختیار شترمرغ ها باشد . همچنین آب باید در سایه قرار داده شود تا آب خنک در اختیار شترمرغ ها بوده و مانع از مصرف مقدار زیادی آب گرم توسط آن ها شود .
آب باید عاری از نمک ، مواد معدنی اضافی و آلودگی میکروبی بوده و نیترات آن کم باشد و به طور کلی همان کیفیت آب مصرفی انسان را داشته باشد . بالا بودن نمک قابل حل در آب ، می تواند بر کیفیت پوسته تخم اثر بگذارد و میزان جوجه درآوری را کاهش دهد .
آبخوری ها باید به طور روزانه شستشو و تمیزشده و به نحوی ساخته شوند که کمترین آلودگی ناشی از مدفوع پرندگان ، غذا و دیگر مواد خارجی در آن ها وارد شود . نیاز جوجه ها به آب با سن جوجه و مقدار غذا تغییر می کند . اصل کلی این است که در هر سنی باید ، 3 برابر مقدار غذای مصرفی آب تأمین شود به طوری که شترمرغ بالغ ، در دمای کمتر از 20 درجه سانتیگراد ، روزانه به 8 تا 10 لیتر آب نیاز دارد . طبیعی است در صورت بالابودن میزان املاح ( شوری ) آب ، تغذیه غذای خشک و افزایش دمای محیط ، میزان مصرف آب افزایش خواهد یافت .
3 - آشنایی با بیماریهای مهم شترمرغ که به زیر میباشد :
- بیماری های خطرناک شترمرغ نیوکاسل وآبله می باشد .
- آشنایی با تغذیه شترمرغ که برخی از سرفصلهای آن به شرح زیر میباشد :
- آشنایی با رفتار و خصوصیات تغذیه ای شترمرغ
- آشنایی با مواد غذایی مورد استفاده شترمرغ
- آشنایی با ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز
- آشنایی با تغذیه شترمرغ از سن 10 ماهگی تا زمان بلوغ
- آشنایی با تغذیه شترمرغ در ابتدای دوره تولید مثلی
- آشنایی با تغذیه مولدین در حال تولید
- آشنایی با تغذیه مولدین در دوره استراحت
نکته مهم : تمام سرفصل های بالا تنها گوشه ای از اطلاعات موجود در فایل آموزش پرورش شترمرغ میباشند که در اختیار کاربران سه ماهه و بالاتر وبسایت قرار گرفته است .
:: موضوعات زیر نیز میتواند برای شما جذاب باشد :
:: آموزش مرحله به مرحله و تصویری ثبت نام در سامانه سیتا جهت اخذ وام تبصره 18 جهاد کشاورزی
:: دانلود طرح توجیهی احداث مزرعه پرورش شترمرغ پرواری و شترمرغ مولد
:: دانلود فایل های پرورش شترمرغ پرواری
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.
برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.