• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

آموزش صفر تا صد کاشت و پرورش درخت زرشک و احداث باغ زرشک

(1 vote, average 5 out of 5)

آموزش صفر تا صد کاشت و پرورش درخت زرشک و احداث باغ زرشک

جهت آشنایی با روشهای علمی کاشت و پرورش زرشک ، با ما تا پایان این مقاله همراه باشید ، همچنین میتوانید جهت دانلود جامع ترین بانک کتاب ها و جزوات آموزش کاشت و داشت و برداشت زرشک یا باربری ، به انتهای این صفحه مراجعه نمایید .

 درخت زرشك که در کشور های غربی به نام باربری ( Barberry ) شهرت دارد ، محصول كم نهاده ای است كه در محدودیتهای محیطی ، درآمد اقتصادی قابل توجهی تأمین می نماید و به همین دلیل محصول مناسبی برای كشاورزانی است كه به منابع كمتری دسترسی دارند . زرشك از معدود گیاهان باغی است كه از لحاظ اكولوژیكی و فیزیولوژیكی و فنولوژیكی تفاوت قابل ملاحظه ای با گیاهان دیگردارد .

زرشك بی دانه به دلیل رنگ و طعم دلپذیرش به عنوان مكمل برنج و زعفران در بسیاری از سفره ها حضور داشته و از آن در زرشك پلو با مرغ ، ته چین و انواع خوراكها مثل دلمه ، كوكو ، كوفته و انواع آشها استفاده می شود . از زرشك به طور سنتی در منطقه به عنوان چاشنی در تهیه غذا یا برای تزیین آن استفاده می شود . از برگ و میوه و همین طور پوست ساقه و ریشه زرشک در طب سنتی استفاده می شود .

در این صفحه ، کاملترین بانک فایلهای آموزشی را درباره کشت زرشک ، روش آبیاری زرشک ، روشهای سم پاشی و مبارزه با آفات و بیماری های زرشک ، کود دهی زرشک و نکات تخصصی دیگر ، در اختیار شما کاربران محترم وبسایت گسترش کارآفرینی ایران قرار میدهیم . جهت سهولت استفاده شما کاربران محترم ، ما این اطلاعات را در چند شاخه تخصصی به شرح زیر دسته بندی نموده ایم .


1- آموزشهای مربوط به کاشت و داشت و برداشت زرشک که به شرح زیر میباشد :


آماده سازی زمین :

 در زمینهای كوچك مناطق كوهستانی ، درختچه زرشك با فواصل كم در ردیفهایی متناسب با شكل قطعه و به صورت نامنظم كشت می شود ، در این مناطق كلیه عملیات آماده سازی و كاشت به وسیله بیل انجام می گیرد . حداقل زمین زرشك كاری در این مناطق از 5/0 من تخم كار شروع و تا 20 من تخم كار یعنی 2000 متر می باشد.  

در زمینهای بزرگتر، برای كشت زرشك معمولاَ ابتدا زمین را شخم عمیق می زنند ، قبل از این شخم در صورت در اختیار داشتن كود حیوانی می توان 20 تا 30 تن كود پوسیده را به همراه حدود200 كیلوگرم كود شیمیایی فسفات آمونیم در یك هكتار زمین پخش كرده و با گاو آهن به عمق خاك منتقل نمود . سپس در صورت نیاز ، یك شخم سطحی و یا دیسك زده و با لولرتسطیح كرد .

پس از آن جویهای كم عمق به فاصله 4 تا 5 متر از یكدیگر ایجاد كرده و داخل آنها گودالهای كاشت را به عمق حدود 50 سانتی متر حفر می كنند .

زمان و نحوه كاشت نهال :

اگر زرشك دو ساله را اول ماه قوس ( اواخر آبان تا اواسط آذر ) بكارند تقریباً 100 درصد می گیرد و چنین نهالی همان سال اول میوه می دهد و به لفظ عموم نهال یكسال جلو می افتد . هر چه نهال ( پاجوش ) ریشه بیشتری داشته باشد احتمال سبز شدن آن بیشتر و درصد خطای كاشت ، كمتر است . نهالهای درختچه زرشك معمولاً به فواصل 4* 3 متر از یكدیگر كشت می شوند .

هرچند فواصلِ كمتر و بیشتر هم دیده شده ، كه در صورت كشت به فواصل كم ، این كشت را نعنایی و در صورت كشت به فواصل زیاد ، در بین ردیفها زعفران ، یونجه ، چغندر یا سیب زمینی و یا گیاهان دیگر كاشته می شود .

در زمان نهالكاری ، نهال را تا محل طوقه درون چاله برده و از خاك تحتانی كه آفتاب خورده است چاله را پر می كنند ، سال اول كود نمی دهند چون نهالها هنوز كوچك هستند و ریشه های آنها توانایی جذب مواد غذایی بیش از حد را ندارند . در روش متداول كشت ، زمین به صورت جوی و پشته در آمده و نهالها در ته جوی كاشته می شوند .

عملیات داشت زرشك :

از نظر تقویمی جوانه زنی و رشد زرشك در اول بهار نشانه نوروز است و برداشت محصول نشانه ماه آبان است . كاشت نهال زرشك نشانه ماه آذر است . زرشك بی دانه رشد رویشی خود را از اوایل فروردین ماه با باز شدن جوانه های برگ روی شاخه های جوانه نما آغاز می نماید .

غنچه های زرد رنگ توپی شكل آن از وسط برگهای تازه روییده ، به تدریج رشد نموده و در اردیبهشت ماه باز می شوند و دوره گُلدهی آن حدود20 روز طول می كشد . درختچه زرشك هر سال به ویژه در سال كم محصول ، ساقه های جوان بسیار زیادی تولید می كند . رشد سریع ساقه های تازه روییده از فروردین ماه شروع و تا اواخر خرداد یا اوایل تیرماه ادامه می یابد .

معمولاً همزمان با شدت گرما ، رشد شاخه های جدید متوقف می شود.  میوه زرشك از اواخر مرداد و اوایل شهریور ماه شروع به تغییر رنگ می كند و از رنگ سبز، ابتدا به زرد كرمی در آمده و به تدریج از نوك میوه صورتی رنگ می شود و سپس تا اواسط شهریور ماه به رنگ قرمز گرایش پیدا می كند .

میوه زرشك بی دانه توخالی غیر آبدار است كه به تدریج تا هنگام رسیدن ، این دیواره نازك گردیده و مایعی غلیظ درون میوه تجمع پیدا می كند .

زیرو رو كردن خاك :

یكی از اقدامات اصلی كه در عملیات مرحله داشت زرشك صورت می گیرد ، زیرورو یا كولش كردن خاك است كه هر سال معمولاً در یك مرحله و گاهی در برخی مناطق در فصل خواب و هر30 روزی هم انجام می شود به عمق حدود 15 سانتی متر در محدوده سایه انداز درختچه و به وسیله بیل انجام می شود .

هرس و فرم دهی زرشك :

در هرس شاخه های زرشك حذف نركها ، شاخه های خشك ، شاخه های درهم و شلوغ را برای افزایش باردهی سال بعد درخت لازم می باشد . هرس درختچه های زرشك بی دانه ، درگذشته به صورت بسیار محدود و ناكافی انجام می شده و فقط به بریدن تنه های پیر و شاخه های خشك و بیمار اكتفا می گردیده است .


2- روشهای برداشت که به شرح زیر می باشند :


روش خوشه چینی ( چیدن خوشه به وسیله دست ) :

در این روش خوشه های میوه به وسیله دست تك به تك چیده شده و بر روی پارچه پهن شده و در زیر درختچه یا به داخل سبدها یا جعبه های چوبی ریخته و به محل خشك شدن منتقل می گردد . این روش به دلیل وجود خار در كنار هر خوشه بسیار وقتگیر بوده و به كارگر ماهر نیاز دارد .

روش ضربه ای ( برداشت به وسیله ضربه زدن به شاخه ها ) :

در باغهای بزرگ و درختچه هایی كه ارتفاع آنها زیاد است ، برداشت با دست امكان پذیر نبوده و اقتصادی نیست ، لذا با ضربه زدن با چوب بلند نسبتاً نازكی به شاخه ها ( تركه زنی ) یا بهره گیری از كلاكی برای لرزاندن شاخه ها ، میوه ها بر روی پارچه های ضخیم پهن شده و در زیر درختچه ریخته و به محلی آفتابگیر و بر روی زمین و یا پشت بام منازل برای خشك شدن ، منتقل می گردند .

شاخه برُ( بریدن شاخه های حامل خوشه های میوه ) :

در این روش شاخه های حامل میوه به وسیله قیچی باغبانی بریده و به مدت طولانی ( حداقل 4 ماه ) جهت خشك شدن بر روی داربستهای چوبی یا فلزی در محلهای سر پوشیده یا مسقف ، مانند انبارهای روستایی و حتی فضاهای باز سرپوشیده ( سوله های باز ) زیر سایه در مسیر جریان هوا قرار می گیرند ، نهایتاً با تكان دادن شاخه ، زرشك خشك مرغوبی ، با نام زرشك پفَكی به دست می آید كه قیمت بالاتری را در بازار به خود اختصاص می دهد .


3 - آموزش روش آبیاری زرشک که به شرح زیر میباشد :


اگرچه زرشك از گیاهان مقاوم به كم آبی است ولی در 3 تا 4 سال ابتدای كاشت ، بسته به بافت خاك و شرایط آب و هوایی ، آبیاری آن بر مدار 7 تا 8 روز مناسب است.  در سالهای بعدی ، باغ زرشك معمولاً هر12 تا 15 روز یكبارآبیاری می شود . گاهی فاصله دو نوبت آبیاری به 20 روز و بیشتر هم می رسد كه البته به كاهش عملكرد منجر می شود.  

در برخی مناطق كوهستانی و در شرایط ویژه ، گاهی درختچه زرشك را در طول فصل رشد بیش از 3 تا 4 مرتبه آبیاری نمی كنند . حتی در مناطق كوهستانی ، در بخشهای خاصی كه خاك قدرت حفظ رطوبت زیادی داشته و در زمستان هم به حالت بند سار ذخیره سازی آب داشته اند ، قطعات كوچك زرشك كاری به صورت دیم نیز قابل كشت است.  

پرورش دهندگان زرشك معتقدند آبیاری در زمان گُلدهی به ویژه اگر در حد اشباع شدن محیط ریشه باشد سبب ریزش گلها می شود . عدم آبیاری در هنگام گلدهی ، همچنین از رویش شاخه های فرعی جدید جلوگیری می كنند . درختچه زرشك نسبت به آبیاری به وسیله آبهای شور مقاومت دارد ، اما آبهای بسیار شور سبب كاهش رشد و عملكرد آن می شود.  

بارندگی زمستانه كه به سرده آب مشهور است برای زرشك بسیار مفید و در نابودی آفات موثر است ولی بارندگی بهاره كه به گرمه آب مشهور است فقط برای آبیاری زرشك مفید و در نابودی آفات نقشی ندارد .


4 - آشنایی با آفات و بیماریهای زرشک و روش های سم پاشی و مبارزه بیولوژیک با آفات که برخی از سرفصلهای آن شامل موارد زیر میباشد :

  • شناسایی ، نحــوه خســارت و نحــوه کنتــرل آفـات مهم باغهای زرشک مانند زنبور سرشاخه‌ خوار زرشک ( زنبور اره‌ای ( ، شته‌های زرشک ، شب ‌پره پارانشیم خوار ( برگ‌خوار ) زرشک
  • شناسایی ، عامل بیماری و کنتــرل و پیشــگیری از بیماری های مهم باغهای زرشک مانند زنگ‌ جارویی زرشک ، کتابی ‌شدن ساقه زرشک ، نماتد مولد گره ریشه ، لکه ‌برگی زرشک

5 - آشنایی با کود و تغذیه و محلول پاشی در باغ های زرشک که برخی از سرفصلهای آن به شرح زیر میباشد :

آشنایی با میزان و مصرف  کود آلی ، مصرف کودهای دارای نیتروژن ، مصرف کودهای دارای فسفر ، مصرف کودهای دارای پتاسیم ، مصرف کودهای دارای گوگرد ، مصرف کودهای دارای کلسیم

مصرف کودهای دارای عناصر کم مصرف ( ریزمغذی )

نکته مهم : تمام سرفصل های بالا تنها گوشه ای از اطلاعات موجود در چند فقره از فایلهای قابل دانلود در این صفحه میباشند . سایر کتب و مقالات موجود در این صفحه نیز شامل هزاران صفحه اطلاعات کاربردی در زمینه ی کشت زرشک میباشند که به شکل میکرو طبقه بندی شده در اختیار کاربران سه ماهه و بالاتر وبسایت قرار گرفته اند .

:: موضوعات زیر نیز میتواند برای شما جذاب باشد :

:: آموزش مرحله به مرحله و تصویری ثبت نام در سامانه سیتا جهت اخذ وام تبصره 18 جهاد کشاورزی

:: دانلود طرح توجیهی آماده احداث کارخانه کنسانتره زرشک 89 صفحه

:: دانلود طرح توجیهی احداث واحد فراوری زرشک و کارخانه تولید رب زرشک

:: نگارش طرح توجیهی احداث مزرعه کشت زرشک و حق الزحمه نگارش آن


:: دانلود فایل های کاشت و پرورش درخت زرشک و احداث باغ زرشک

کاشت و داشت و برداشتکود و تغذیهآفات و بیماریهانکات تکمیلی

فايل‌ها:
zipka - کتاب جامع آموزش کاشت داشت و برداشت زرشک ، زعفران و عناب 176 صفحه
تاريخسه شنبه, 13 آبان 1399 23:32
حجم فايل 1.86 MB
دانلود 4

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipka - دستورالعمل کاشت داشت و برداشت زرشک 9 صفحه
تاريخسه شنبه, 13 آبان 1399 23:31
حجم فايل 434.74 KB
دانلود 4

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipku - راهنمای تغذیه درختان زرشک 28 صفحه
تاريخسه شنبه, 13 آبان 1399 23:30
حجم فايل 1.36 MB
دانلود 3

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipaf - دستورالعمل شناسایی و کنترل آفات و بیماری های زرشک بی دانه 32 صفحه
تاريخسه شنبه, 13 آبان 1399 23:29
حجم فايل 5.53 MB
دانلود 3

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipmk - دستورالعمل خشک کردن و نگهداری زرشک 16 صفحه
تاريخسه شنبه, 13 آبان 1399 23:33
حجم فايل 392.15 KB
دانلود 3

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

آموزشهای کشاورزی

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories