• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

طرح توجیهی کارخانه بازیافت شیشه ⭐️ سال 1401 (pdf+doc)

(5 votes, average 5 out of 5)

طرح توجیهی کارخانه بازیافت شیشه

جهت نگارش مطالعات بازار و طرح توجیهی کارخانه بازیافت شیشه با اطلاعات کاملاً به روز برای سال 1401 ، با فرمت DOC و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا میتوانید فایل pdf طرح توجیهی کارخانه بازیافت شیشه را که قدیمی هستند ، صرفا جهت مطالعه از انتهای صفحه دانلود نمایید.

 


✔️ چرا بازیافت شیشه ؟!


شیشه ها از 4 ترکیب اصلی ماسه، سودا اش ، سنگ آهک و سایر افزودنی ها تهیه می شود . ایـن افزودنـی هـا شامل آهن جهت رنگ (قهوه ای و سبز) و آلومینیوم برای مقاومت و بورن گزینه حرارتی را افزایش می دهد و سرب جهت تغییر خاصیت انکسار ، استفاده می شود.

در 20 سال اخیر، پلاستیک ها با دانسیته بـالا از جـنس پلی اتلین تری فتالات (PET) برای نگهداری مواد غذایی و نوشیدنی وارد بازار شده اند . اما هنوز هـم صـنایع شیشه تخمین می زنند که هر شخص در ایالات متحـده تقریبـاً Ib 85 شیـشه در سـال دور مـی انـدازد و 7 میلیون شیشه بازیافت شده دوباره به چرخه بر می گردند. 

همچنین تخمین زده می شود سالیانه در حدود 6/3 میلیون تن شیشه در انگلستان تولید می شود.

روش های جمع آوری شیشه جهت بازیافت 

روش های جمع آوری شیشه جهت بازیافت

شیشه جهت بازیافت، می تواند به طریق زیر جمع آوری گردد: 

  • بازیافت ظروف شیشه ای که در ایستگاه های جمع آوری به منظور بازیافت جدا شده اند؛
  • بازیافت ظروف شیشه ای که از مواد زائد کنار جدول خیابان جدا شده اند؛
  • بازیافت ظروف شیشه ای جمع آوری شده از منابع تجاری محصولات مثل رستورانها.

مزایای بازیافت شیشه 

تکنولوژی حاضر در صنعت شیشه انگلستان ظرفیت بازیافت بالای 1 میلیون تن شیشه را در سال دارد و ایـن موضوع همراه با قابلیت بی نظیر مواد برای بازیافت نامحدود بدون از دست رفـتن کیفیـت آنهـا، یـک گزینـه مناسب برای بازیافت شیشه به وجود می آورد .

با این حال در حدود 7% ترکیـب زبالـه هـای خـانگی شیـشه می باشد و قابلیت بازیافت را دارا می  باشند. در سال 2001 میلادی 5/2 میلیون تـن از ایـن مـواد در مراکـز دفن، دفن شده اند . تولید فرآورده های شیشه ای ، انرژی زیادی جهت استخراج و حمل و نقل مواد خـام نیـاز دارد و همچنین ماده اولیه باید در دمای بسیار بالا حرارت دیـده شـود .

جهـت انجـام فرآینـد میـزان زیـادی سوخت فسیلی مصرف می شود، مصرف سوخت های فسیلی باعث انتـشار گـاز دی اکـسید کـربن  و گازهـای گلخانه ای می گردد. 

طبق آمـار در سـال 2002، صـنعت شیـشه 8611,000,000 کیلـووات انـرژی الکتریـسیته مـصرف کـرده و دی اکسید کربن خروجی از سوخت های فسیلی معادل 8/1 میلیون تن بـوده اسـت و یـک کـوره مناسـب و کارآمد نیز برای ذوب هر تن شیشه نیازمند است .

در حـالی کـه ظـروف شیـشه ای ، فقـط بـرای بازسازی و از نو ساختن ظروف دیگر کاربرد دارند ؛ خرده هـای شیـشه نیـز مـی تواننـد در دیگـر فرآینـدهای صنعتی کاربرد داشته باشند . برای مثال شیشه های شکسته و خرد شده می توانند در آسفالت جاده ها به کار روند.

نمونه هایی از دامنه و گستردگی شیشه و ظروف شیشه ای که دوباره مورد اسـتفاده قـرار مـی گیرنـد ، می توان به عایق پشم شیشه، فایبرگلاس و غیره اشاره کرد . به کارگیری ظروف شیشه ای بازیافـت شـده ، بـرای ساختن فرآورده ها و محصولات جدید شیشه ای ، باعث صرفه جویی در انرژی و کاهش هزینه ساخت ظـروف شیشه ای می شود .

دلیل صرفه جویی این می باشد که خرده شیشه ها نسبت به زمانی که لازم است با مـواد خام مخلوط و برای ساختن لیوان به کار روند ، در دمای پایین تری ذوب می شوند . این عمل نه تنها هزینه ها را کاهش می دهد ، بلکه به خوبی باعث افزایش عمر کوره می شود که بسته به میزان خرده شیـشه هـای بـه کار رفته ، عمر کوره بین 20-15% افزایش می یابد .

صرفه جویی انرژی، در واقـع صـرفه جـویی و حفاظـت از منابع طبیعی نظیر ذخایر سوختهای فسیلی است . برای سالها، ظروف شیشه ای به عنوان فـرآورده هـایی کـه دوباره قابل استفاده هستند، به کارخانه بر می گشتند، بسته بندی شده و دوباره پر می شـدند . مثـال آشـنای این فرآیند بازیافت ، برگشت شیشه های شـیر و نوشـابه بـه کارخانـه هـا مـی باشـد .

در پایان این قسمت به این میپردازیم که چرا بازیافت شیشه اهمیت دارد و چرا بازیافت آن در هزینه هـا مـوثر اسـت .

شیشه از مقدار زیادی مواد خالص و ارزان تهیه می شود. اما زمانی که مشکلات حمل و نقل مواد زائد مطـرح می شود، دستیابی به این کاهش حجم قابل ملاحظه است . هر چند شیشه جزء کوچکی از جریان مـواد زائـد (حجم تقریباً 2%) را تشکیل می دهد ؛ اما بازیافت آن می تواند تاثیر قابل توجهی در کاهش وزن داشته باشـد. (8-7%)

به دلیل این که شیشه یکی از سنگین ترین مواد زائد جامد شهری است . بـه ازای هـر 1% افـزایش در مصرف خرده شیشه، 0.25% از انرژی ذخیره می شود و برای هر تن شیشه ای که بازیافت می شود ، 90 گالن از سوخت نفت ذخیـره مـی شـود .

بـه ازای هـر تـن شیـشه تولیـد شـده از شیـشه هـای بازیـافتی ، kg315 دی اکسیدکربن ذخیره می  شود. ظروف شیشه ای در حال حاضر 7 تا 8% وزن کل مواد زائـد جامـد هـستند .

بنابراین کاهش ظروف شیشه ای از سیستم دفع مواد زائد جامد ، می تواند کمک و تاث یر برجسته ای در جهت عملکرد بازیافت کاهش زمین مورد نیاز برای دفن داشته باشد . بازیافت شیشه باعث صرفه  جویی در مواد خام نیز می شود و به ازای هر تن بازیافت شیشه، 2/1 تن ماده خام ذخیره می شود. 


✔️ مواد اولیه و فرایند بازیافت شیشه  


فرایند بازیافت شیشه

مواد اولیه مصرفی در بازیافت شیشه با ظرفیت 400 تن در سال :

  • بطری های شیشه ای : 412 تن
  • کیسه ی پلی اتیلن ( HDPE ) : 6/1 تن

پردازش ظروف شیشه ای مستقیماً با نوع فرآورده هایی که تولید خواهد شد ، مرتبط است و همچنین با انـواع موادی که جایگزین خواهد شد ؛ به دلیل اینکه خرده شیشه به عنوان یک ماده ثانویه معتبر و دو برابر آلودگی و آلاینده های دیگر است .

به هر حال استفاده مجدد از ظروف شیشه ای بازیافت شده از سالها پـیش مرسـوم بوده است . در کارخانه بازیافت ، شیشه خرده ذوب می شود و به عنوان ماده ثانوی ، شیشه بایـد تمیـز و بـدون سرپوش یا کلاهک فلزی باشد و از همه مهمتر رنگشان است که باید تفکیـک شـده باشـند .

پـردازش ظـروف شیشه ای شامل مراحل زیر می باشد: 

1 - شکستن و خرد کردن شیشه ها: 

اگر قبل از جداسازی باشد ، مطلوب نیست . زیرا شیشه های شکسته مخلوط مـواد زائـد جامـد شـده و در نهایت قسمتی از سنگ ریزه ها و شنهای باقیمانده در زمین های دفن می شوند. 

2 - جداسازی رنگ:

تاکنون تولیدکنند گان شیشه به طور عمومی اعلام کرده انـد کـه بازیافـت کننـده هـا بـرای آنهـا خـرده شیشه های تفکیک شده رنگی فراهم آوردند . به کار بردن خرده شیشه هـای مخـتلط رنگـی در تولیـد و ساخت ظروف شیشه ای به دلیل اثرات متضاد مشکل است.

تلاشهای قبلی جهت رفع اثر این تضادها کـه شامل متعادل کننده یـا خنثـی کننـده بـوده کـه تـاکنون موفقیـت آمیـز نبـوده اسـت . البتـه مجموعـه   متعادل کننده به ما اجازه می دهد از مقادیر خیلی محدودی از خرده شیشه های مختلط رنگی در تولیـد شیشه استفاده کنیم. پروسه هایی که برطرف کننده این مشکل است، شامل تکنیک هایی است برای: 

  • زدایش رنگ شیشه های سبز، برای رنگ آمیزی شیشه های بلورین؛
  • زدایش رنگ کهربایی شیشه ها، برای رنگ آمیزی شیشه های بلورین شفاف و سبز رنگ؛
  • زدایش رنگ کهربایی و سبز موجود در خـرده شیـشه هـای رنگـی مخـتلط بـرای بـه دسـت آوردن شیشه های بلورین شفاف.

یک برنامه کامپوتری مقدار مناسب مواد خاصی که باید به خرده شیشه ها اضافه شـوند ، مـشخص مـی کنـد . بنابراین شیشه تولید شده در ابعاد مناسب ، دارای اکسیدهای رنگی مطلوب و اکسیدهای ساختاری شیشه بـه نسبت مناسب است. 

تشریح فرایند بازیافت شیشه :

شیشه های ورودی به کارخانه بازیافت در ابتدا کنترل می شود . چرا که ممکن است علاوه بر شیشه، ضـایعات دیگری به همراه شیشه وارد کارخانه شوند .

در این مرحله شیشه های ورودی توسـط یـک نـوار نقالـه انتقـال می یابد . در زیر این نوار نقاله ، آهنربای قوی وجود دارد که ذرات و قطعات فلزی را جدا می نمایـد . عـلاوه بـر آن افرادی در اطراف این نوار نقاله هستند که سایر ضایعات را جدا می کنند . پس از این مرحله شیشه ها بـه سمت سیلو منتقل می شوند. 

به طور کلی می توان گفت که در فرایند بازیافت شیشه از 9 ماشین استفاده می شـود و محـصول نهـایی بـه صورت یک سوپرسول می باشد. در زیر مراحل بازیافت شیشه شرح داده خواهد شد: 

 

1 - هاپر (سیلوی ذخیره) شیشه ها:  

این سیلوها ظرفیتی در حدود 5/4 مترمکعب ( در حدود 5/3 تن ) دارد. این شیشه توسط یک نوار نقاله که در پایین سیلو (هاپر) قرار دارد، به سمت ماشین خردکننده فرستاده می شود . این نوار نقاله توسـط یـک قطعـه مادگی به هاپر متصل شده است. 

2 - خرد کردن و شکستن شیشه ها:  

شیشه ها توسط یک نوار نقاله به این دستگاه انتقال می یابد . شیشه ها در این مرحلـه بایـستی بـه انـدازه ای کمتر از mm6 خرد شوند که تنها در این صورت می توان آنها را به سمت دستگاه تولید خمیر شیشه هدایت نمود. قطر این قطعات شیشه خرده در کل بایستی در حدود mm 6/1 باشد. 

3 - آسیاب کردن و تولید خمیر شیشه:  

در این مرحله شیشه خرده هایی که قطری در حدود mm6 دارند و توسـط دسـتگاه خردکننـده، بـه شیـشه خرده تبدیل شده اند ؛ توسط این آسیاب به صورت پودر در می آینـد .

 ایـن پودرهـای شیـشه توسـط  مجـرای مختلف به قسمتی انتقال داده می شود که پودرهایی تولید می شود که ذرات آن، دارای اندازه های متفـاوتی می باشند . همچنین این ذرات ممکن است دارای اشکال متفاوتی باشـد . بایـستی توجـه داشـت کـه قطعـاتورودی به این بخش دارای وزن مخصوص زیادی می باشند . اما محصول خروجـی د ر ایـن مرحلـه دارای وزن مخصوص کمی می باشد. 

این خرده شیشه ها شامل ترکیباتی همچون برچسب های شیشه می باشد . این ترکیبـات توسـط یـک الـک چرخشی  در دو مرحله جدا می شود. 

دستگاه آسیاب شیشه شامل تعداد زیادی گوی های آلومینیومی می باشد که حرکت آنها به صورت تـصادفی سبب خرد ش دن شیشه ها می شود .

این دستگاه معمولاً تا 2 سال نیاز به تعمیر نخواهد داشت . عملیـات ایـن دستگاه به صورت کاملاً  اتوماتیک انجام می شود . عملکرد ایـن دسـتگاه کـام لاً وابـسته بـه عملکـرد دسـتگاه خردکننده می باشد . به طوری که ذرات حاصل از این دستگاه دارای اندازه مخصوصی می ب اشـند؛ بـه عبـارت دیگر اندازه ذرات پودر حاصله همگی یکسان و به یک اندازه می باشد . عملکرد این مرحله بسیار بالا و بیش از 97% می باشد؛ به عبارت دیگر در حدود 97% از شیشه ورودی بازیافت خواهد شد. 

4 - الک کردن پودر های شیشه:  

پودرهای حاصله از مرحله قبل بر اساس اندا زه ای که دارند ، جدا می شوند و پودرها بر اسـاس انـدازه ای کـه دارند، از الک خارج خواهند شد . این دستگاه در واقع یک الـک چندطبقـه ای مـی باشـد کـه ذرات براسـاس   اندازه شان جدا می شوند . ذراتی که ریزتر باشند، از سوراخهای الک عبور می کنند و روی الک زیرین ریختـه و به همین ترتیب خرده شیشه هایی که درشت تر باشند، بر روی الک باقی می مانند .

بـه ایـن ترتیـب ذرات درشت تر که بر روی الک باقی می مانند، جدا می شوند و ذرات ریزتر در مرحله بعـدی، از روی الـک زیـرین جدا خواهند شد. 

پودرهای حاصله به سه بخش تقسیم می شوند که هرکدام دارای اندازه متف اوتی مـی باشـند کـه پودرهـا هـر کدام توسط یک نقاله به سمت مرحله بعدی انتقال می یابند . این نوار نقاله هـا بـه صـورت پیوسـته بـه الـک متصل است .

این امر شرایطی را فراهم می آورد که ذرات خرده شیشه در محیط اطراف الـک پراکنـده نـشود؛ چرا که اگر این ذرات در کف کارخانه پخش شوند،  هم سبب آسیب رساندن به کف شده و هم مقدار زیاد این ترکیبات در کف کارخانه سبب آتش سوزی در کارخانه می شود . چرا که برخورد این ذرات به همدیگر ایجـاد جرقه کرده و امکان آتش سوزی را فراهم می کند. 

5 - نقاله های حمل کننده: 

نقاله های حمل کننده شیشه های خرد شده

این نقاله های حمل کننده هم به منظور انتق ال شیشه های خرد شده به قسمت آسیاب کردن شیشه ها و هم به منظور انتقال پودرهای شیشه حاصل از خرده شیشه ها به منظور انتقـال بـه سـمت ماشـین مخلـوط کـن استفاده می شود. 

این نوار نقاله ها دارای حرکتی مارپیچی می باشد یا به عبارتی دارای حرکت حلزونی مـی باشـند . ایـن نحـوه انتقال شرایطی را فراهم می آورد که شرایط انتقال پودرها به صورت پیوسـته و پایـدار فـراهم شـود و هـم از جریان هوا به این منظور استفاده نشود . بنابراین جریان الکترواستاتیکی آن کم خواهد بود و همچنـین گـرد و غبار هم در محیط کارخانه ایجاد نخواهد شد. 

6 - ماشین مخلوط کن:  

دو نوع پودر که دارای ویژگی های متفاوتی هستند، از ماشین پودرکننده به دست می آید . این پودرها توسـط این دستگاه به اندازه مناسب با هم ترکیب می شوند . دستگاه میکس در هر بچ تولید در حدود 350 کیلـوگرم پودر را می تواند مخلوط کند .

به علاوه تمام مراحل ورودی پودر به دسـتگا ه میکـسر، انـدازه گیـری کـردن و افزودن و مخلوط دو نوع پودر به صورت کاملاً تمام اتوماتیک انجام می شود . این شرایط سبب می شود علاوه بر اینکه محصولی پایدار تولید شود، پودر حاصله دارای کیفیتی یکنواخت باشد. 

7 - ماشین پخت:  

مخلوط حاصله از مرحله قبل در این مرحله به صورت مواد فومی درمی آید . این ترکیبات دارای خلـل و فـرج می باشند و یا به عبارتی یک سوپرس ول می باشند . ماشین پخت شامل بخش پخت و بازپخت مـی باشـد کـه هر کدام دارای بخش حرارت دهی، جدا کردن و بخش نسوز مـی باشـند .

ایـن ماشـین همچنـین دارای نـوار نقاله ای می باشد که دارای م نافذ ریز می باشد که این نوار نقاله شـرایط پخـت بـه صـورت مـداوم را فـراهم   می آورد. 

ماشین پخت دارای 16 مشعل می باشد که پس از مرحله پخت اولیه به صورت یک خمیر نرم درمی آید و در نهایت محصول نهایی به صورت فوم می باشد که دارای اندازه های متفاوتی می باشد. 

8 - دستگاه جداکننده ذرات سوپرسول:  

محصول به دسـت آمـده از ماشـین پخـت دارای 3 انـدازه بـزرگ، متوسـط و  کوچـک مـی باشـند . در واقـع سوپرسولهای حاصله از ماشین پخت شکسته شده و به 3 اندازه متفاوت تقسیم می شود . این قطعـات توسـط یک تیغه شکسته می شوند . این مواد دارای حال ت موردنظر می باشن د که ماشین شرایطی را فـراهم مـی آوردکه سوپرسول ها خرد شده و جدا شوند. 

9 - بسته بندی:  

این سوپرسول ها که دارای اندازه متفاوتی هستند یا به صورت فله ای انتقال می یابند و یا در کیسه هـایی از جنس HDPE با وزن 50 کیلوگرم بسته بندی می شوند.


✔️ زمین ، محوطه سازی و ساختمان سازی مورد نیاز جهت احداث کارخانه بازیافت شیشه با ظرفیت 400 تن در سال


کارخانه بازیافت شیشه

زمین، محوطه سازی :

  • مساحت زمین : 900 مترمربع
  • خاکبرداری و تسطیح : 500 مترمربع
  • خیابان کشی و پارکینگ : 100 مترمربع
  • فضای سبز : 200 مترمربع
  • دیوارکشی : 250 مترمربع

ساختمان سازی تولیدی و اداری به قرار زیر می باشد :

  • چراغهای محوطه (به عدد) : 4 عدد
  • سالن تولید مسقف : 161 مترمربع
  • انبارهای مسقف : 24 مترمربع
  • آزمایشگاه : 20 مترمربع
  • تأسیسات و تعمیرگاه : 48 مترمربع
  • ساختمانهای اداری : 65 مترمربع
  • ساختمانهای رفاهی ،  سرایداری  و … : 80 مترمربع
  • سردخانه : 0

✔️ ماشین آلات و تجهیزات و تاسیسات جهت احداث کارخانه بازیافت شیشه با ظرفیت 400 تن در سال


ماشین آلات کارخانه بازیافت شیشه

ماشین آلات و تجهیزات خط تولید :

  • هاپر (سیلوی ذخیره)10 مترمکعبی : 1 دستگاه
  • خرد کن شیشه : 1 دستگاه
  • آسیاب : 1 عدد
  • الک : 1 عدد
  • نوار نقاله 10متری : 4 عدد
  • میکسر 1تنی : 1 عدد
  • کوره : 1 عدد
  • سیکلون : 1 عدد
  • دستگاه بسته بندی(پرکن) : 1 دستگاه
  • نقاله حلزونی : 1 عدد
  • مشعل : 16 عد

تاسیسات مورد نیاز این کارخانه به قرار زیر میباشند :

1 – تاسیسات تأمین برق از شبکه سراسری ( تا محل ترانس )

2 - تاسیسات برق اضطراری توسط دیزل ژنراتور

3 - ایجاد تأسیسات لازم جهت تأمین آب

  • لوله کشی آب جهت توزیع آب در سطح کارخانه به قطر انشعاب اصلی یک اینچ
  • مخزن زمینی آب به گنجایش 10 متر مکعب

4 - تاسیسات تأمین سوخت مورد نیاز:

  • گاز طبیعی
  • گازوئیل
  • مازوت

5 - تأسیسات گرمایش و تأسیسات سرمایش و تهویه ساختمان ها :

  • بخاری صنعتی : 1 عدد
  • سیستم گرمایش مرکزی (شوفاژ) : 1عدد
  • کولر شش هزار : 1 عدد
  • کولرچهارهزار : 2 عدد
  • تهویه : 2 عدد

6 - برجهای خنک کننده

7 - تاسیسات تصفیه شیمیایی آب(بدون املاح)

8 - دیگ بخار

9 - سیستم چرخش روغن داغ

10 - تاسیسات اطفاء حریق

11 - تاسیسات هوای فشرده

12 - تاسیسات تصفیه پساب

13 - باسکول

14 - سیستم ارتباطی تلفن

15 - سایرتأسیسات اضافی غیرمذکور

میزان آب و سوخت و برق مصرفی سالانه جهت بهره برداری از کارخانه بازیافت شیشه با ظرفیت 400 تن در سال :

  • برق مصرفی : 1850,0 مگاوات ساعت
  • آب خام مصرفی : 1134,0 مترمکعب
  • گازطبیعی : 22,1 هزارمترمکعب
  • گازوئیل مصرفی : 0,0 مترمکعب
  • بنزین مصرفی : 16200,0 لیتر
  • نفت سیاه(مازوت) مصرفی : 0,0 مترمکعب
نیروی انسانی مورد نیاز جهت بهره برداری کارخانه بازیافت شیشه با ظرفیت 400 تن در سال :
  • مدیر : 1 نفر
  • مهندس : 1 نفر
  • تکنسین : 1 نفر
  • کارگر ماهر : 3 نفر
  • کارگر غیر ماهر : 11 نفر
  • تکنیسین فنی (تعمیرگاه، تاسیسات و …) : 3 نفر
  • کارمندان اداری و مالی : 3 نفر
  • نگهبان، کارگر ساده و خدمات : 3 نفر
  • تعداد کل کارکنان : 26 نفر

✍️ جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی کارخانه بازیافت شیشه ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ،با ما تماس  بگیرید .


📚 دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ کارخانه بازیافت شیشه

👈 توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید.

فايل‌ها:
zipطرح توجیهی ﺑﺎﺯﻳﺎﻓﺖ ﺷﻴﺸﻪ 105 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخجمعه, 12 آبان 1396 19:35
حجم فايل 1.7 MB
دانلود 343

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

صنایع بازیافت

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories