• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

طرح توجیهی پرورش شتر پرواری ⭐️ سال 1401 ( آموزش+pdf+word)

(3 votes, average 4 out of 5)

طرح توجیهی پرورش شتر شیری و شتر داشتی و شتر لاما

طرح توجیهی تیپ شتر داری ( پرواربندی شتر و پرورش شتر شیری مولد ) را با آپدیت سال 99 و 54 صفحه اطلاعات ، صرفا جهت مطالعات اولیه ، از انتهای همین صفحه دانلود نمایید . ضمنا میتوانید جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی پرورش شتر داشتی با هدف تولید شیر و گوشت شتر و همینطور لوک اصلاح نژاد شده ، با اطلاعات کاملا به روز برای سال 1401 ، با فرمت PDF و Word و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ مجوز و یا ارائه به بانک ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید .

در این طرح میتوانید درباره ی هزینه و درآمد و سود پرورش شتر داشتی و همینطور نکات فنی و تغذیه ای و مطالعات بازار پرواربندی شتر و شترداری مطالعه نمایید.


چرا پرورش شتر ؟


شتر حیوانیست که کمترین هزینه ممکن برای نگهداری را دارد اما چرا ؟!

شتر به دلیل دستگاه گوارشي منحصر به فردش، بي ارزشترین گیاهان از لحاظ تغذیه ای را تبدیل به سلولز و انرژی مي کند بنابراین در استفاده از مراتع با هیچ دام دیگری رقابت ندارد و از علوفه ای استفاده مي کند که توسط سایر دام ها استفاده نمي شود.

 از طرفی در شرایط کم آبي نیز این حیوان تا مدتها هیچ نیازی به آب ندارد. این خصوصیات شتر را به سرمایه ای سرگردان در کویر تبدیل کرده است.


محصولات تولیدی شتر داشتی :


شتر حیوان بسیار با برکتیست و میتوان گفت کمتر قسمتی از شتر وجود دارد که بی مصرف و دور انداختنی باشد.  از شتر جهت تولید شیر ، گوشت ، پوست ، پشم و موی شتر و تولید لوک های اصلاح نژاد شده استفاده میشود .

از چربی کوهان شتر نیز که به طور میانگین برای هر شتر حدود 100 کیلوگرم میباشد به عنوان کره استفاده میشود و حتی از مدفوع شتر که کاملاً خشک  است به عنوان سوخت استفاده میگردد.

شیر شتر :

شیر شتر بیشتر از هر شیر دیگری در طبیعت ، شبیه شیر انسان است و 10 برابر بیشتر از شیر گاو ، آهن و سه برابر بیشتر ویتامین ث دارد. اگر بدنتان تحمل لاکتوز را ندارد این شیر برای شما مناسب تر است چرا که حاوی لاکتوز کمتری نسبت به شیر گاو میباشد .

شتر میتواند مقدار زیادی در حدود 4 تا 8 کیلوگرم در روز شیر دهد و این میزان در برخی اوقات به 12 تا 15 کیلوگرم در روز میرسد، این در حالیست که گاوها، قادر به تولید این مقدار شیر در شرایط آب و هوائی گرم و مراتع فقیر که غیر از درختچهها و گیاهان سوزنی چیزی ندارد، نیستند.

دوره شیر دوشی در شترهای ماده بین 10 تا 18 ماه بوده و متوسط تولید روزانه شیر توسط آنها ، مابین 8 تا 10 لیتر میباشد.

گوشت شتر :

گوشت شتر در مقایسه با گوشت گاو از میزان پروتئین و چربی کمتری برخوردار بوده و در مقایسه با سایر گوشتهای دیگر حاوی سدیم بیشتر و پتاسیم کمتری میباشد. میانگین وزن لاشه این حیوان 216 کیلوگرم است که بازده لاشه آن حدودا 49 درصد می باشد.

پشم و موی شتر :

پشم شتر برای عبابافی استفاده میشود و عبایی که در شهرستان دشتی در استان بوشهر با این پشمها بافته میشود ، شهرت جهانی دارد. از موی شتر نیز، رو اندازی به نام خرسک و پوزه بند تولید میشود .

حداقل محصول پشم ورک شتر ، سالیانه پنج کیلوگرم میباشد و در حیوانات نر بالغ ، این مقدار به بیش از هشت کیلوگرم رسیده و در نرهای انتخاب شده تا ده کیلوگرم نیز ، تولید پشم دارند .

 

کدهای آیسیک ( ISIC ) و کد گمرکی متعلق به پرورش شتر :

  • شتر و شترسانان ( پرورش حیوانات ) : کد آیسیک ( 0122412306 ) ، کد گمرکی ( 01061300 )
  • گوشت شتر تازه بسته بندی شده : کد آیسیک ( 1511412478 ) ، کد گمرکی ( 02089000 )
  • گوشت شتر منجمد بسته بندی شده : کد آیسیک ( 1511412479 ) ، کد گمرکی ( 02089000 )
  • کود خام بجر کود خام شترسانان : کد آیسیک ( 0121412323 ) ، کد گمرکی ( - )
  • شیر خام شتر : کد آیسیک ( 0122512333 ) ، کد گمرکی ( 0401 )
  • شیر خام شترسانان : کد آیسیک ( 0122412332 ) ، کد گمرکی ( - )

استاندارهای ملی پرورش شتر :

 عنوان استاندارد : شیر خام شتر- ویژگیها و روش های آزمون ( شماره استاندارد ملی : 20805 )


معرفی شتر لاما :


 شتر لاما

شتر لاما ( شتر گوسفند ) نوعی شتر می باشد که کوهان ندارد . لاماها دارای رنگ های متفاوتی مانند سفید ، سیاه و قهوه ای هستند . اجزای صورت شتر لاما مانند لب ها و البته پاهای لاما شبیه شتر معمولی می باشد . لاماها ( شتر گوسفند ها ) از گل ها ، علف ها ، گل سنگ ، قارچ و شکوفه ها تغذیه می کنند .

محصولات تولیدی لاما نیز مانند شتر های معمولی شامل شیر ، پشم و گوشت میباشند ، به علاوه از چربی لاما نیز برای تولید شمع استفاده می شود ، به همین جهت این حیوان بین دامداران دارای طرفداران زیادی می باشد . شتر لاما ( شتر گوسفند ) دارای مقاومت بالایی می باشد و توانایی تحمل شرایط سخت را دارد . از طرفی پروش لاما نسبت به پرورش گوسفند کم هزینه تر می باشد .


ویژگیهای بیولوژیکی شتر :


سن بلوغ شتر :

شتر از جمله حیواناتی است که دیر بالغ میشود. شتر ماده در سن 3 سالگی و شتر نر در سن 4-5 سالگی به بلوغ جنسی می رسد. ولی مناسب ترین سن برای استفاده از شتر سن 8 سالگی است.

دوره آبستنی شتر :

بین 370 تا 390 روز میباشد.

اولین زایش شتر :

اواخر سن 4 سالگی و یا در سن 5 سالگی شروع زمان شیردهی شتر میباشد. شیردهی شتر از سن 5 سالگی شروع میشود اما از ماه پنجم یا ششم حاملگی ، ممکن است شیردهی شتر متوقف شود.

عمر اقتصادی شتر :

شتر تا سن 20 سالگی می تواند حامله شود . در این مدت 7 تا 8 کره تولید می کند.

درصد تلفات سالیانه شتر :

بین 1 تا 2 درصد میباشد

درصد کره گیری از شتر : 

با توجه به میزان موفقیت تلقیح ، حدود 65 درصد در سال 

وزن کره شتر هنگام تولد :

بسته به نوع شتر 25 تا 52 کیلوگرم 

نامهای محلی انواع شتر  :

  • لوک : شتر نر بعد از سه سالگی ( بالغ(
  • لوکچه : شتر نر از یک سالگی تا سه سالگی 
  • مجی : شتر ماده از یک سالگی تا سه سالگی
  • اروانه : شتر ماده بعد از سه سالگی ( بالغ(
  • دیلاغ : بچه شتر تا یک سالگی
  • حاشی : بچه شتر تا یک سالگی

نکته های مهم هنگام خریدن شتر :


بهترین سن شتر برای خریدن آن ، پنج تا هفت سالگی است. کوهان شتر باید حالتی پر داشته باشد و ران های آن قوی و بقیه قسمت های بدن هم عضلانی باشد . دقت کنید که شتر دارای حالتی شاداب و سرزنده داشته باشد. هنگام خرید به نشستن و خوابیدن و راه رفتن شتر توجه کنید که کاملا نرمال باشد .

اگر هرگونه حالت غیر معمولی در شتر دیدید ، آن را نخرید. هنگام خریدن شتر با اداره دامپزشکی محل زندگی خود مشورت کنید زیرا آنها با انجام بعضی آزمایش ها ، شما را از سلامت یا بیماری شتر آگاه می کنند. برای جلوگیری از انتقال بیماری به گله ، شتر خریداری شده را یک ماه جداگانه نگهداری کنید و پس از این مدت، آن را وارد گله کنید.


دسته بندی انواع و نژادهای شتر :


انواع شتر

شتر ها را از نظر نوع میتوان به دو دسته ی کوهان دار و بدون کوهان تقسیم کرد :

1 - شترهای کوهان دار شامل شترهای یک کوهانه و دو کوهانه بوده که خود دارای نژادهای مختلفی با ظاهر متفاوت میباشند.

2 - شتر های بدون کوهان یا شتر گوسفند ها نیز دارای گونه های مختلفی بوده که از نظر ظاهر و خصوصیات با یکدیگر متفاوت بوده و به شرح زیر میباشند :

  • شتر لاما : قبلا در ابتدای همین متن به معرفی این حیوان پرداختیم .
  • شتر گواناکو : این شتر نیز از خانواده لامائیان بوده با این تفاوت که برعکس لاما ، وحشی میباشد . این حیوان پشمی بسیار گران بها دارد .
  • شتر ویکونا : این گونه از شتر نسبت به سایر شترهای بدون کوهان ، جثه کوچکتری داشته و پشم آن جزو گرم ترین پشم ها و البته گرانترین الیاف طبیعی میباشد .
  • شتر آلپاکا : آلپاکا نیز مانند شتر لاما ، جزو شترگوسفندان اهلی بوده و مانند سایر شتر های بدون کوهان ، پشم بسیار ارزشمندی دارد.

اما شتران را از لحاظ تولیدات میتوان به سه دسته تقسیم بندی کرد که عبارتند از :

  • نژادهای شتر شیری : نظیر شتر سرتاوی ، شتر اولاد سیدی شیخ
  • نژادهای شتر گوشتی : نظیر شتر جندویل ، شتر مغربی ، شتر نابل ، شتر شمالی ، شتر قصبات ، شتر فلاحی ، شتر دلتا ، شتر مولد
  • نژادهای شتر سواری و مسابقه : نظیر شتر مهاری ، شتر رکبی ، شتر عیر، شتر هوغار ، شتر اولاد بو سیف

توضیحات مربوط به هر کدام از این نژادها را میتوانید در طرح توجیهی شتر داشتی با آپدیت سال 99 مطالعه نمایید .


درآمد ، هزینه و سود حاصل از شترداری :


خلاصه طرح توجیهی شتر داشتی 50 راسی در سال 1399 به شرح زیر میباشد :

  • سرمایه ثابت :   15870280 هزار ریال
  • سرمایه در گردش :  1431013 هزار ریال
  • درامد سالانه : 12500000 هزار ریال
  • درصد فروش در نقطه سربه سر : 15.27%
  • نرخ بازده سرمایه گذاری کل ( IRR ) : 63%
  • ارزش خالص فعلی ( NPV ) : 10059120.12
  • دوره بازگشت سرمایه : 4.16
  • نرخ بازگشت سرمایه : 24%

نکات فنی پرورش شتر پرواری :


خرید زمین برای پرورش شتر داشتی :

قبل از هر اقدامی پرورش دهنده بایستی به تهیه زمین و مزرعه مناسب اقدام نماید. برای احداث واحد پرورش شتر بایستی از زمینهای ارزان قیمتی استفاده نمود که ازنظر کشاورزی باارزش نیستند.

حداقل زمین مورد نیاز برای تاسیس  واحد های پرورش شتر به ازای هر نفر ، 63 متر مربع بوده که حدود 29 متر آن برای فضا های مسقف و غیر مسقف و بقیه برای گردشگاه و فضای سبز درنظر گرفته می شود .

برای پرورش 50 نفر شتر ، به زمینی به مساحت 3163 متر مربع  نیاز است که بایستی جهت احداث 507 متر مربع  بنا و 884 متر مربع فضای غیر مسقف و 1772 متر مربع محوطه سازی تسطیح گردد و با توجه به نوع خاک، نیازی به شناژ و بتون نبوده و با سنگ و شفته آهک، پی ریزی مناسب انجام خواهد شد .

احداث ساختمان و جایگاهها :

این محوطه یکی از اساسی ترین مکان های مورد نیاز شتر می باشد و جهت این محوطه باید روبه آفتاب ( شرقی غربی یا شمالی جنوبی ) وبرخلاف جهت باد باشد .

حداقل مساحت آن برای نگهداری بیست نفر شتر باید 8 * 15 متر باشد . شترها در این مکان به استراحت پرداخته وعمل نشخوار کردن را انجام می دهند .

دیواره های این جایگاه باید سیمانی باشد اما کف آن باید با خاک نرم و یا شن وماسه پوشانده شود و باید توجه داشت که کف آغل نباید به هیچ وجه سیمانی گردد زیرا که این امر باعث صدمه دیدن نرمه کف پای شتر می گردد . در فصل زمستان می توان کف آغل را با لایه نازکی از کاه یا پوشال پوشاند.


حداقل مساحت مورد نياز براي واحد نگهداري و پرورش شتر پرواری ، به شرح زیر میباشد :


حداقل مساحت مورد نياز براي واحد نگهداري و پرورش شتر داشتی :

  • به ازای پرورش هر نفر شتر ماده مولد ( اروائه ) ، به 6 متر مربع واحد مسقف ( سایبان ) و 12 متر مربع جایگاه غیر مسقف محصور نیاز است.
  • به ازای پرورش هر نفر شتر نر مولد ( لوک ) ، به 6 متر مربع واحد مسقف ( سایبان ) و 12 متر مربع جایگاه غیر مسقف محصور نیاز است.
  • به ازای پرورش هر نفر بچه شتر ماده یا نر کمتر از یکسال ، به 2 متر مربع واحد مسقف ( سایبان ) و 4 متر مربع جایگاه غیر مسقف محصور نیاز است.
  • به ازای پرورش هر نفر شتر ماده یا نر 1 تا 4 سال ، به 4 متر مربع واحد مسقف ( سایبان ) و 8 متر مربع جایگاه غیر مسقف محصور نیاز است.

 

حداقل مساحت مورد نياز براي واحد نگهداري و پرورش شتر پرواری ( پرواربندی شتر ) :

به ازای پرورش هر نفر شتر پرواری ( ترکیبی از گروههای سنی و جنسی متفاوت ) ، به 5 متر مربع واحد مسقف ( سایبان ) و 10 متر مربع جایگاه غیر مسقف محصور نیاز است.

  • تبصره 1 : حداقل ظرفیت برای واحد نگهداری و پرورش شتر داشتی ، 20 نفر ( شتر ماده مولد ) و برای هر واحد نگهداری و پرورش شتر پرواری ( یا پرواربندی شتر ) ، ( 20 نفر شتر) در هر دوره پرورش تعیین می شود و برای ظرفیت های بیش از 20 نفر شتر، بر اساس موارد فوق محاسبه میشود.
  • تبصره 2 : در واحد نگهداری و پرورش شتر علاوه بر فضاهای گفته شده در فوق ، حداقل 20 متر مربع برای انبار علوفه / کنسانتره و 15 متر مربع برای زایشگاه و درمانگاه در نظر گرفته میشود و برای ظرفیت های بیش از 20 نفر شتر به ازای هر نفر شتر 0.5 متر مربع به مساحت های در نظر گرفته شده برای انبار علوفه/کنسانتره و نیز زایشگاه و درمانگاه اضافه می شود.
  • تبصره 3 : فضاهای در نظر گرفته شده فوق ، برای شیوه ( پرورش مزرعه ای ) می باشد که به ازای هر نفر شتر مولد ، باید 0.1 هکتار زمین کشاورزی آبی و یا 0.5 هکتار زمین مرتعی درجه 3 ( زمین غیر مستعد زراعی با قابلیت کشت گیاهان علوفه ای شور پسند ) در نظر گرفته شود.
  • تبصره 4 : برای شیوه ( پرورش مزرعه ای-مرتعی ) از فضاهای غیر مسقف گفته شده ، 25 در صد کاسته  و به ازای هر نفر شتر مولد ، باید 2 هکتار زمین مرتعی درجه 1 ( با کیفیت خوب ) یا 4 هکتار زمین مرتعی درجه 2 ( با کیفیت متوسط ) و یا 14 هکتار زمین مرتعی درجه 3 ( با کیفیت ضعیف یا زمین غیر مستعد زراعی با قابلیت کشت گیاهان علوفه ای شور پسند ) ، در نظر گرفته شود.
  • تبصره 5 : برای شیوه ( پرورش مرتعی ) از فضا های غیر مسقف گفته شده ، 40 در صد کاسته  و به ازای هر نفر شتر مولد، باید 5 هکتار زمین مرتعی درجه 1 ( با کیفیت خوب ) یا 7 هکتار زمین مرتعی درجه 2 ( با کیفیت متوسط ) و یا 14 هکتار زمین مرتعی درجه 3 ( با کیفیت ضعیف یا زمین غیر مستعد زراعی با قابلیت کشت گیاهان علوفه ای شور پسند ) ، در نظر گرفته شود.

 

تاسیسات مورد نیاز برای پرورش شتر داشتی :

جهت تامین آب مورد نیاز ، از آب لوله کشی چاه  استفاده خواهد شد و برق مورد نیاز طرح نیز از شبکه سراسری پس از اخذ مجوز  و خرید امتیاز ، تامین خواهد گردید.


تامین خوراک برای پرواربندی شتر :

برخی از گیاهان بیابانی که شتر از آنها تغذیه می کند ، عبارتند از : خارشتر، تاغ ، قیچ ، گون ، گاورس ، اتریپاکس ، علف شور ، برشنک ، خارخاسک ، درمنه و غیره.  متوسط میزان غذایی که شتر می تواند بخورد ، 5.2 کیلوگرم برای هر صد کیلو گرم وزن بدن است. 

شتر ها می توانند در هر ساعتی از شبانه روز به چرا بپردازند  ولی معمولا وقتی درجه حرارت محیط بالا باشد از خوردن غذا دست کشیده وضعیت ثابتی به خود می گیرند . بهترین زمان غذا دادن به شتر ، قبل از طلوع آفتاب و یا هنگام غروب است. 

شترها از گونه های فراوانی از گیاهان بیابانی تغذیه نموده و قادر هستند که گیاهان مضر ( همچون گیاهان سمی ) را که باعث اسهال شدید می شوند تشخیص دهند. 

در تغذیه دستی شتر معمولا از یونجه ، جو ، جو دوسر ، علف چمنی و کاه نیز استفاده می شود ولی میزان آنها نباید بیش از 35% مقدار غذای داده شده به حیوان باشد . همچنین می توان علوفه سبز را با علوفه خشک مخلوط کرد و با احتیاط به شتر داد، باید دقت نمود تا میزان و نسبت علوفه سبز به اندازه ای نباشد که باعث ایجاد نفخ در شتر شود. 

افزودن نمک طعام به جیره غذایی شتر بسیار ضروری است ، به ویژه در مورد شتر هایی که در مراتع بیابانی تغذیه نمی کنند و نمی توانند نمک مورد نیاز خود را از گیاهان شور بیابان تامین نمایند . جهت حفظ سلامتی شتر ، باید روزانه مقدار 45 الی 140 گرم نمک به غذای حیوان افزود .


تامین آب جهت پرواربندی شتر :

آشامیدن آب توسط شتر

شتر می تواند تا مدتی که گاه به یک هفته می رسد تشنگی را تحمل کند . این مدت بسته به محیط زیست شتر ، نوع کار و تغذیه متفاوت است ، به عنوان مثال تغذیه شتر با گیاهان سبز ، نیاز حیوان را به آب برای مدتهای طولانی برآورده می کند . 

شتر با سرعتی فوق العاده ، بیست لیتر در دقیقه ، آب می نوشد . مقدار آبی که شتر می تواند در شرایط عادی بیاشامد ، چهل و پنج لیتر در تابستان و سی لیتر در زمستان است .

توانایی تحمل تشنگی در شتر به علت برخی از خصوصیات کالبد شناسی و فیزیولوژیک این حیوان است که مهمترین آن افزایش درجه حرارت بدن تا شش درجه سانتی گراد بالاتر از دامنه طبیعی آن است بدون آنکه کوچکترین تاثیری بر مرکز کنترل حرارت بدن داشته باشد .

شتر ، بر خلاف حیوانات دیگر ، می تواند حرارت بدن خود را حفظ نموده ، آن را از دست ندهد . این وضعیت متکی بر درجه حرارت محیط ، افزایش میزان تنفس و ترشح عرق می باشد.

این حیوان قادر است دفع حرارت مازاد بدن را تا هنگام غروب و حتی هنگام شب به تاخیر بیاندازد اما اگر حرارت محیط بشدت افزایش یابد ، بدن اقدام به دفع مازاد خود از طریق ترشح عرق می نماید. 

همچنین کلیه های حیوان قادرند ادرار را تغلیظ و تا حد امکان ، آب را باز جذب و در داخل بدن ذخیره نمایند . این وضعیت در مورد مدفوع نیز صادق است ، بطوری که آب مدفوع در کولون به شدت جذب می شود و مدفوع به صورت خشک و فشرده از بدن دفع می شود. 

اطلاعات تکمیلی رامیتوانید در طرح توجیهی تیپ پرورش شتر داشتی 50 راسی تدوین شده در سال 99 ، مطالعه نمایید .

در صورتی که نیاز به طرح توجیهی و امکان سنجی پرورش شتر شیری مولد و شتر پرواری کاملا به روز برای سال 1400 به صورت PDF و DOC ، برای ارائه به بانک یا اخذ مجوز دارید با کارشناسان ما تماس بگیرید .

 

:: مطالب مرتبط :

:: آموزش گام به گام ثبت نام سامانه سیتا جهت گرفتن وام بند الف تبصره 18 جهاد کشاورزی

:: دانلود فایل های آموزش صفر تا صد پرورش شتر و لاما


دانلود فایل های طرح توجیهی پرواربندی شتر


توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید .

فايل‌ها:
zipطرح توجیهی شتر داشتی 5000 راسی 9 صفحه سال 97
تاريخیکشنبه, 24 اسفند 1399 14:50
حجم فايل 1.12 MB
دانلود 41

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی پرورش شتر داشتی 50 راسی 54 صفحه سال 99
تاريخچهارشنبه, 20 اسفند 1399 06:11
حجم فايل 7.55 MB
دانلود 90

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

rarطرح توجیهی پرورش شتر مولد و تولید شیر 26 صفحه سال 98
تاريخپنج شنبه, 02 دی 1400 19:35
حجم فايل 1.19 MB
دانلود 21

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

طرحهای کشاورزی

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories