• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

طرح توجیهی کشتارگاه صنعتی شترمرغ ⭐️ سال 1401(pdf+word)

(1 vote, average 5 out of 5)

طرح توجیهی احداث کشتارگاه صنعتی شترمرغ سال 1400 (pdf و word)

جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی احداث کشتارگاه صنعتی شترمرغ ، با اطلاعات کاملا به روز برای سال 1401 با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا در صورت تمایل میتوانید طرح توجیهی تیپ احداث کشتارگاه صنعتی شترمرغ با آپدیت سال 1400 ، صرفا جهت مطالعه ، از انتهای همین صفحه دانلود نمایید .

در این مقاله  اطلاعات فنی وارزشمندی را درباره احداث کشتارگاه صنعتی شترمرغ در اختیار شما کاربر گرامی وبسایت قرار میدهیم . پیشاپیش از بردباری شما در مطالعه این مقاله سپاسگزاریم .

کشتارگاهی که در این مقاله درباره چگونگی احداث آن صحبت میکنیم ، با آخرین تکنولوژی روز و ماشین آلات و تجهیزات تمام مکانیزه طراحی شده و منطبق با ضوابط بهداشتی EEC و HACCP و همچنین مورد تأیید مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران و سازمان دامپزشکی کشور که متولی اصلی و ناظر بر کار ساخت و بهره برداری اینگونه واحدها در سطح کشور است ، میباشد .


آشنایی با کشتارگاه شترمرغ


کشتارگاه صنعتی شترمرغ به واحد تولیدی گفته میشود که در آنجا به صورت صنعتی و انبوه ، شترمرغ های پرورش یافته در واحدهای پرورش شترمرغ ذبح شده و قسمت های مفید لاشه شترمرغ مانند گوشت و چرم و پر آن ، جداسازی و بسته بندی شده و به عنوان محصول نهایی کشتارگاه به فروش میرسد .

محصولات نهایی و ظرفیت تولید سالانه کشتارگاه شترمرغ مورد مطالعه در این مقاله ، شامل موارد زیر میباشد :

  • فروش گوشت قرمز خالص بسته بندی شده ( 495 تن در سال )
  • فروش پوست شتر مرغ به کارخانجات چرم و پوست ( 15000 تخته در سال )
  • فروش آلایشات و سایر منضمات ( 255 تن در سال )
  • فروش پر ( 5 تن در سال )
  • فروش استخوان قلمه ( 30000 عدد در سال )

در کشتارگاههای مکانیزه شترمرغ ، به جرأت می توان گفت که تقریبا 100٪ اجزاء یک شترمرغ مورد استفاده قرار می گیرد و ضایعات تولید تقریبا صفر می باشد.

لذا با جبران بخشی از هزینه های سربار کشتارگاه با فروش محصولات استحصالی از ضایعات ، براحتی میتوان قیمت تمام شده خدمات و محصولات را کاهش داد.

جدول آنالیز و برآورد محصولات تولید شده از کشتار هر شترمرغ

جدول آنالیز و برآورد محصولات تولید شده از کشتار هر شترمرغ

کشتارگاه شترمرغ باید با استانداردهای سطح بالا ساخته شود و با دقیق ترین مقررات بهداشتی اداره شود. این کار نه تنها عملکرد آنرا بالاتر خواهد برد ، بلکه تعداد و محدوده بازارهای قابل دسترس را برای صاحب کشتارگاه افزایش می دهد.

کشتارگاه شامل محل نگهداری شترمرغ زنده ، محل های مجزا برای کشتار ، پرکنی ، پوست کنی ، خارج کردن امعاء و احشاء ، جدا کردن گوشت از استخوان ، خنک کردن ، بسته بندی ، انجماد و ارسال گوشت می باشد.

در کشتارگاه شترمرغ باید دو بخش تمیز و آلوده از هم مجزا باشند و بایستی به گونه ای مدیریت شود که از هنگام ورود حیوان زنده به کشتارگاه ، تا زمان خروج گوشت قابل مصرف برای انسان ، به شکل پیوسته باشد و نتوان این مسیر را معکوس ساخته ( یعنی مسیر یکطرفه باشد ) و هرگز بین گوشت تولیدی و حیوان زنده و یا گوشت و ضایعات ، تداخلی پیش نیاید.

گوشتهای حاصل از کشتار شترمرغ در دو گروه قابل مصرف و غیر قابل مصرف برای انسان طبقه بندی می شوند.

گوشتهای ضبط شده یا گوشتهایی که برای انسان غیر قابل استفاده تشخیص داده شده و همینطور پرها و ضایعات ، باید بلافاصله به مکانهایی برای این منظور حمل شوند و باید طوری با آنها کار کرد که باعث آلوده شدن گوشتهای تمیز نشوند.

گوشتهایی که به مصرف انسان نمیرسند ، توسط کانالهایی تخلیه می شوند که باید طوری ساخته شده باشند که اجازه تماس این گوشتها را با گوشتهای قابل مصرف برای انسان داده نشده و نیز موجب آلوده شدن گوشتهای دیگر نشوند.


بخش های مختلف کشتارگاه صنعتی شترمرغ


بخشهای یک واحد کشتارگاه شترمرغ

1- محل کنترل شترمرغ قبل از کشتار : این مکان باید به حد کافی وسیع جهت پذیرش حیوانات و بازدید قبل از کشتار باشد که به سادگی تمیز شده و قابل ضدعفونی شدن باشد.

2-  محل کشتار : یک مکان کشتار باید در ابعادی باشد که اعمال ذبح ، خونگیری و پر کنی هر کدام در محلی خاص قابل انجام باشد.

3-  مکان خالی کردن محتویات درون شکم (evisceration) : این مکان باید به ابعادی باشد که این اعمال را بتوان در محلی کاملا دور از پستهای کاری دیگر انجام داد یا اینکه توسط جداره ای از سایر بخشها جدا شود به شکلی که از آلودگی گوشت جلوگیری گردد. هرگونه ارتباط بین این مکان و محل کشتار باید از طریق دربی با قابلیت بسته شدن خودکار ، صورت گیرد.

4- مکان صدور یا بسته بندی

5- سرد خانه : اطاقهای سردخانه باید به حد کافی وسیع بوده که ذخیره سازی گوشتهای قابل مصرف و غير قابل مصرف برای انسان در آن میسر بوده و دربهای آن قابل قفل شدن باشد.

6-  یک مکان برای جمع آوری پرها و سایر محصولات

7- مکانی برای تمیز و ضد عفونی کردن صندوقها و گاریها

8- مکانی برای نگهداری مواد شوینده و ضد عفونی کننده ها و غیره

9- مکانی برای نگهداری پوست شترمرغ

10- دفتر دامپزشکی : مکانی جهت دفتر دامپزشکی که قابل بسته شدن با کلید باشد.

11- مکانی برای تمیز کردن وسایل حمل و نقل و صندوقهای حامل شتر مرغ

12- مکانی برای تمیز کردن وسایل حمل گوشت

گاهی وجود دو بخش آخر در کشتارگاه اجباری نیست ، مشروط بر اینکه این اعمال تمیز کردن در جای دیگری تحت نظارت سرویس های دامپزشکی انجام گیرد.

توجه : ارتباط بین مکان کشتار و محل ورود دام ( بند الف ) بایستی توسط یک درب که بطور خودکار بسته می شود ، برقرار گردد. دریچه بین این دو محل باید به قدری کوچک باشد که فقط اجازه عبور به شترمرغ را بدهد. در حالیکه هدف ، پر کئی با تکنیک خشک است اینکار باید در یک مکان خاص انجام شود.

خصوصیات محل های قطعه بندی ، بسته بندی و ذخیره گوشت :

مکانهای قطعه بندی ، بسته بندی و ذخیره گوشت و نیز مناطق و دالانهای حمل گوشت تازه ، بایستی دارای شرایط زیر باشند :

  • کف آن غیر قابل نفوذ بوده ، تمیز کردن آن ساده و غیر قابل پوسیدن باشد و آب به سادگی در آن قابل جریان باشد. این آب باید به شکلی تخلیه گردد که ایجاد بو نکرده و شرایط تخلیه این آب بهداشتی باشد.
  • دیوارها تا ارتفاع حداقل دو متر و یا دست کم هم ارتفاع محل ذخیره گوشت در سردخانه ، باید صاف ، مقاوم ، غیر قابل نفوذ و قابل شستشو بوده ، به رنگ روشن باشند. خط اتصال دیوار و کف باید گرد باشد.
  • كليه درها و پنجره ها باید از جنس نفوذ ناپذیر بوده و اگر چوبی اند باید دارای پوشش صاف و نفوذ ناپذیر باشند.
  • دارای تهویه کافی برای خروج بخار آب باشند.
  • روشنایی کافی داشته و رنگ ها را تغییر ندهد.
  • سقف باید به سادگی قابل تمیز کردن باشد.
  • مکانهای کشتارگاه باید دارای وضعیتی باشند که مانع دخول حشرات یا جوندگان یا حیوانات موذی شوند.
  • تمیز کردن تجهیزات و وسایل کار باید آسان بوده و نسبت به مواد شیمیایی مقاوم باشند.

مواد اولیه مورد نیاز کشتارگاه صنعتی شترمرغ با ظرفیت کشتار 50 قطعه در روز


مواد اولیه مورد نیاز کشتارگاه صنعتی شترمرغ با ظرفیت کشتار 50 قطعه در روز

مواد اولیه مورد نیاز واحد ، شترمرغ زنده و همینطور مواد اولیه مورد نیاز جهت بسته بندی می باشد که می بایست تعداد مورد نیاز بر اساس ظرفیت طرح ، برآورد گردد.

1- شترمرغ زنده :

مهمترین مواد اولیه مورد نیاز ، جهت تولید گوشت قرمز بسته بندی شده ، شترمرغ زنده می باشد که با احتساب میانگین وزن زنده هر شترمرغ ( 100 کیلوگرم ) و تعداد 50 رأس در هر روز و 300 روز کاری در سال مقدار مورد نیاز آن بشرح ذیل می باشد

 100 × 50 × 300 = 1500000 کیلوگرم  <== وزن شترمرغ زنده مورد نیاز سالیانه بر اساس ظرفیت اسمی

بنابراین مقدار شترمرغ زنده مورد نیاز ساليانه 1500000 کیلوگرم می باشد که با احتساب راندمان کاری 90 ٪ ، وزن مورد نیاز سالیانه شترمرغ زنده  1350000 کیلوگرم برآورد و پیش بینی می گردد.

شترمرغ ها بسته به مدیریت و سرعت رشد بین 10 و 14 ماهگی برای کشتار آماده اند . شترمرغ های گردن سیاه معمولا در سنین 12 تا 14 ماهگی و انواع گردن آبی در سن 9 تا 12 ماهگی کشتار می شوند. در این سنین بطور متوسط 1.25 مترمربع پوست ، 33 کیلوگرم گوشت و 1.9 کیلوگرم پر حاصل می شود.

2- مواد اولیه مورد نیاز جهت بسته بندی گوشت قرمز :

مواد اولیه مورد نیاز جهت بسته بندی گوشت قرمز به میزان 495 تن و انواع آلايشات به میزان 255 تن در سال ، عبارتند از :

  • ظروف یکبار مصرف یک کیلوگرمی با احتساب 5% ضایعات به تعداد 787500 عدد در سال برای ظرفیت اسمی مورد نیاز می باشد. بنابراین تعداد ظروف مورد نیاز با احتساب 90٪ راندمان کاری ، 708750 عدد در سال برآورد و پیش بینی می گردد.
  • سلفون جهت روکش گوشت در ظرف یکبار مصرف ( برای هر بسته یک کیلوگرمی 5 گرم سلفون ) ( با احتساب 5٪ ضایعات و با احتساب راندمان 90٪ ، به میزان 3544 کیلوگرم )

روش های مختلف کشتار شترمرغ از نظر مکانیزاسیون


سه روش کلی برای کشتار انواع شترمرغ وجود دارد :

1- کشتار بصورت سنتی می باشد که به دلایل متعدد بهداشتی و زیست محیطی بطور کامل ممنوع و غیر قابل قبول می باشد.

2- کشتار بصورت نیمه صنعتی می باشد که برای ظرفیتهای پایین مناسب است. البته لازم بذکر است که اخیرا سازمان دامپزشکی کل کشور و سازمان محیط زیست ، اجرای طرحهای نیمه صنعتی را نیز قبول نداشته و بدلیل عدم وجود کارخانجات تبدیل ضایعات و قطعه بندی و بسته بندی گوشت، در این واحدها و همچنین ظرفیت پایین آنها و در نهایت عدم توجیه مالی و اقتصادی ، اجازه احداث کشتارگاههای نیمه صنعتی را به راحتی صادر نمی کنند.

3- کشتار بصورت صنعتی می باشد که برای ظرفیتهای بالا مناسب می باشد. کشتارگاههای صنعتی شترمرغ با توجه به سیستم ماشین آلات و تجهیزات خود به دو نوع ثقلی و مکانیزه تقسیم می شوند.

جابجایی در سیستمهای ثقلی با استفاده از نیروی وزن دام کشتار شده صورت می گیرد و معمولا بصورت دو طبقه ساخته می شوند. اما در روش مکانیزه شترمرغ ها را با استفاده از ریل هوایی با ارتفاع لازم از زمین بصورت مکانیزه جابجا و فرآیند عملیات روی آن صورت می گیرد.

جزئیات روش کشتار صنعتی شترمرغ

روش منتخب در این مقاله ، کشتار بصورت صنعتی می باشد. اعمال کشتارگاهی در این روش به دو قسمت اصلی و فرعی تقسیم می گردند :

الف ) اعمال کشتارگاهی اصلی :

این اعمال شامل کلیه اعمال اصلی است که منجر به تهیه گوشت تازه می گردد و عبارتند از :

  • تخلیه شترمرغ : تخلیه شترمرغ ها از وسائط نقلیه بر روی سکوی تخلیه.
  • بازرسی قرنطینه : که شترمرغ های زنده را از نظر کنترل بیماریهای واگیردار مورد معاینه قرار میدهند.
  • بازرسی اقتصادی : که بمنظور ارزشیابی اقتصادی شترمرغ از نظر بررسی میزان چاقی و لاغری ، تعیین نژاد ، سن و جنس شترمرغ در میدان دام بعمل می آید.
  • بازرسی قبل از کشتار : که بمنظور معاینه شترمرغ از نظر تأیید سلامتی و تشخیص هر نوع عارضه و بیماری در اصطبل انتظار بعمل می آید.
  • اعمال كشتاری : که در سالن کشتار انجام می گیرند و عبارتند از ذبح و نهر کردن که خود شامل دو مرحله بیهوش کردن با شوک الکتریکی و خونگیری می باشد ، پر کنی ، خالی کردن محتویات درون شکم ، بازرسی پس از کشتار و دوش دادن می باشد.
  • سرد کردن : که عبارتست از نگهداری لاشه در تونل انجماد بمدت 24 ساعت بمنظور ایجاد تغییرات پس از کشتار و ترد شدن گوشت
  • حمل گوشت : که عبارتست از انتقال گوشت از تونل انجماد به قسمت قطعه بندی و بسته بندی و یا به وسائط حمل و نقل یخچالدار جهت توزیع گوشت

ب ) اعمال کشتارگاهی فرعی :

این اعمال فرعی در کشتارگاهها عبارتند از : جمع کردن و آماده ساختن کلیه اندامهای غیر خوراکی ، خون و ضمائم غیر خوراکی شترمرغ و تبدیل مواد غیر خوراکی به فرآورده های دامی و صنعتی .


فرایند کشتار صنعتی شترمرغ


فرایند کشتار صنعتی شترمرغ

فرآیند کشتار در اغلب کشتارگاه ها مشابه و بشرح ذیل می باشد :

  1. پرندگان آماده کشتار ، در جایگاههای نگهداری و انتظار جمع می شوند .
  2. در هر نوبت یک شترمرغ به اتاق شوک و یا کشتار هدایت می شود .
  3. عمل شوک توسط یک دستگاه شوک الکتریکی شبیه شوک گوسفند انجام می شود .
  4. بعد از شوک پرنده آویزان شده و کشتار و خونگیری می شود .
  5. پرنده به صورت خشک پرچینی شده و پوست کنی می شود .
  6. برای سهولت در خارج کردن امعاء و احشاء معمولا لاشه را چرخانده و از بالها آویزان می کنند .
  7. پاها از مفصل بين مچ قطع می گردد.
  8. بعد از عملیات خروج امعاء و احشاء ، گوشت درجه بندی شده و در سردخانه نگهداری می شود .

عمل ذبح شترمرغ نیز به دو صورت انجام می شود:

  1. بریدن شریان کاروتید.
  2. بریدن شریان اصلی قلب .

در روش دوم خونگیری سریعتر و کاملتر خواهد بود . به منظور تأمین امنیت قصاب می توان پای پرنده را بسته و یا از پا آویزان نمود. البته بستن پای حیوان در آلمان ممنوع است ، ولی در بعضی کشورها انجام می شود . باز بودن پای پرنده موجب بلند شدن فوری آن بعد از شوک می گردد.

پس از مراحل ذبح شترمرغ ، لاشه در درجه حرارت 1 درجه سانتیگراد در چیلر سرد می شود. طول مدت سرد کردن از چند ساعت تا 24 ساعت متغیر است. استخوان جدا شده و گوشت به قطعات مختلف درجه بندی می شود.

گوشت معمولا در خلاء و در بسته های نیم تا یک کیلوگرمی بسته بندی شده و یا به صورت تازه به بازار ارسال می شود یا اینکه به یک سردخانه برای نگهداری در دمای 20- درجه سانتیگراد منتقل می شود.

فرایند کشتار اضطراری شترمرغ

اگر پرندگان به دلایلی مانند جراحات یا بیماری ، اجبارن بایستی کشتار شوند ، هدف باید بی جان کردن بدون درد و نیز حفظ ارزش پوست باشد.

به عنوان مثال كنه گزیدگی سبب آسیب هایی به پوست می شود که وسعت آن تنها بعد از پوست کندن لاشه قابل مشاهده است.

بعضی از كنه ها قادر به انتقال عوامل بیماریهایی از قبیل عامل تب کونگو از طریق خون به انسان می باشند. بنابراین بمنظور جلوگیری از آسیب دیدگی بیشتر پوست اقدام به کشتن ضروری می شود.

بدین منظور باید به نکات زیر توجه نمود :

  • پرنده در هنگام کشتار و زمین افتادن آسیب و جراحت بیشتری نبیند.
  • تپانچه را در بالای سر قرار داده و سپس شلیک کنید . شریان کاروتید را بریده و خونگیری کامل صورت گیرد.
  • پوست را پهن نموده بطوریکه قسمت داخلی در بالا قرار گیرد و با نمک سطح پوست را پوشانده و اسید بوریک روی آن بپاشید.
  • پوست را از قسمت داخلی جمع کرده و در جای خنک نگهداری نموده و هر چه سریعتر برای دباغی ارسال نمایید.

فراوری و بسته بندی گوشت شترمرغ


فراوری و بسته بندی گوشت شترمرغ

گوشت حاصل از کشتار بعد از چند روز نگهداری در دمای یک درجه سانتگراد ، طبقه بندی می شود. تاکنون فقط درباره گوشت ران تحقیقات مفصل به عمل آمده است. زیرا بقیه لاشه از نظر کمی و کیفی کم ارزش می باشد.

گوشت بخش قدامی لاشه فقط در صورتیکه توسط ماشین مخصوص ، استخوان گیری شود دارای ارزش اقتصادی است. این گوشت می تواند در صنعت سوسیس سازی مورد استفاده قرار گیرد.

گوشت شترمرغ به روش استرالیایی برش می خورد که اساس این روش ، بریدن ساده لاشه در طول عضلات می باشد ، به این معنی که عضلات ران یکی یکی از هم جدا می گردند. این روش برای شترمرغهای با وزن زنده بیش از 90 کیلوگرم استفاده می شود . برای شترمرغهای زیر 90 کیلوگرم از روش 6+1 استفاده می شود .

در این روش ران به 7 قطعه تقسیم شده و عضلات به بخشهای بزرگتر و جذاب تر ، از نظر بازار، رده بندی می شوند. در جدول زیر بازده لاشه نشان داده شده است.

همزمان با کشتار ، گوشت از نظر شیمیایی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد . مقادیر کلسترول انواع مختلف گوشت اندازه گیری شده و گوشت شترمرغ با گوشت بدون چربی خوک و گوساله برابری می کند. ولی بطور متوسط می توان گفت که میزان کلسترول و چربی گوشت شترمرغ کمتر از گوشت خوک و گوساله می باشد.

مشخصات و ویژگی های ظاهری گوشت شترمرغ به شرح زیر میباشد :

  • رنگ گوشت باید رنگ طبیعی گوشت شترمرغ باشد.
  • رنگ روشن آن نباید تیره شده باشد.
  • تغییر رنگ قرمز به سبز قهوه ای و خاکستری و یا ایجاد یک لایه لزج و چسبناک علائم فساد است.
  • سطح خارجی گوشت باید بدون رطوبت باشد.
  • هیچگونه بوی غیر طبیعی مثل بوی ترشیدگی یا متعفن نباید حس گردد.
  • در محل اتصال گوشت به استخوان نباید بوی غیر طبیعی به مشام برسد. ( فساد عمقی )
  • قارچ زدگی نباید داشته باشد.
  • گوشت باید کاملا سفت و قوام خود را داشته باشد.
  • گوشت باید کاملا تمیز ، عاری از خون مردگی ضربه ، بیماری و ذرات خارجی قابل رؤیت باشد.
  • چربی گوشت باید سفت و سفید و یا متمایل به سفید و بدون هیچگونه بوی بد باشد.
  • ارگانهایی مثل کبد نباید دچار تورم ندولهای غیر طبیعی یا رنگ و بوی غیر طبیعی باشد.
  • گوشت قرمز منجمد علاوه بر خصوصیات فوق باید ویژگیهای ذیل را هم داشته باشد ؛
  • عاری از امحاء و احشاء و زوائد و ضمائم و چربیهای ذخیره حفرات سینه و شکم باشد.
  • فاقد آثار سوختگی ناشی از انجماد باشد.
  • در داخل بسته بندی گوشت نباید خونابه یا آب منجمد شده وجود داشته باشد.

مراحل و مناطق و شیوه های کنترل کیفیت در کشتارگاه صنعتی شترمرغ


نظیر سایر صنایع ، کنترل کیفیت در این کشتارگاه صنعتی شترمرغ نیز می تواند شامل سه قسمت بشرح ذیل باشد :

  • کنترل کیفیت و بازرسی شترمرغ های ورودی به کشتارگاه
  • کنترل و بازرسی در حین انجام پروسه کشتار
  • کنترل کیفیت شترمرغ های کشتار شده و محصولات نهایی پس از اتمام مراحل کاری.

1- مراحل و روشهای بازرسی فنی – بهداشتی شترمرغ ها پیش از کشتار :

این بازرسی باید پس از تخلیه شترمرغ های زنده و ورود آنها به کشتارگاه و سپری شدن کامل مدت استراحت اجباری آنها در آغل انتظار ( 24 ساعت ) ، برابر مقررات ، ضوابط و دستورالعملهای صادره از سوی مراجع قانونی و ذیصلاح کشور و بر اساس استاندارد شماره 4516 ملی ایران ، صورت گیرد.

2- مراحل و روشهای بازرسی فنی – بهداشتی شترمرغ ها حین اعمال کشتاری در سالن :

این بازرسی باید در هنگام اعمال کشتاری که در سالن کشتار انجام می شود ، صورت پذیرد تا شترمرغ ها طبق اصول بهداشتی و بر اساس دستورالعمل های مربوطه کشتار و مورد سایر اعمال کشتاری قرار گیرند. کلیه اعمال کشتاری دارای استاندارد مربوط به خود می باشند که بازرسان و نیروهای فنی- بهداشتی باید بر اساس این استانداردها بر فرآیند کشتار نظارت کامل نمایند. ( استاندارد شماره  4517 )

3- مراحل و روشهای بازرسی فنی – بهداشتی نهایی پس از اعمال کشتاری در سالن :

این بازرسی باید پس از اتمام مراحل اعمال کشتاری که در سالن کشتار انجام می شود ، صورت پذیرد تا محصول خروجی کاملا سالم و بهداشتی ، طبق اصول بهداشتی و بر اساس دستورالعمل های مربوطه استاندارد از سالن خارج گردد.

بازرسی هایی که در این مرحله انجام می گیرند بشرح ذیل می باشند :

  • بازرسی ظاهری لاشه.
  • بازرسی ظاهری اندرونه ( شکمی و سینه ای ).
  • بازرسی ظاهری کلیه ها.
  • بازرسی ظاهری پرده حجاب حاجز.
  • بازرسی ظاهری سر.

ماشین آلات و تجهیزات و تاسیسات مورد نیاز جهت احداث کشتارگاه صنعتی شترمرغ با ظرفیت کشتار 50 قطعه در روز


ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز خط کشتار صنعتی شتر مرغ با ظرفیت 50 قطعه در هر شیفت به شرح زیر میباشند :

  • کتف بند ( 1 دستگاه )
  • دستگاه شوک ( 1 دستگاه )
  • پابند ( 1 دستگاه )
  • ریل خونگیری و تخلیه شکم ( 35 متر )
  • لاشه بالابر ( 1 دستگاه )
  • قلاب و کوپینگ خط ( 10 عدد )
  • تونل خون استیل ( 1 دستگاه )
  • پلات فرم ثابت پرکنی ( 0.9×2.5 ) ( 1 دستگاه )
  • پلات فرم ثابت تخلیه شکم ( 2×5 ) ( 1 دستگاه )
  • مکانیسم سر و ته کردن لاشه ( 1 دستگاه )
  • دستشویی استریل ( 1 دستگاه )
  • ترولی حمل احما و احشا ( 2 دستگاه )
  • پلات فرم ثابت تحویل لاشه ( 1 دستگاه )
  • سیستم لاشه پایین بر انتهای خط ( 1 دستگاه )
  • توزین ریلی ( 1 دستگاه )

ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز ریل سردخانه خط استخوان‌ گیری و بسته بندی گوشت شترمرغ به شرح زیر میباشند :

  • نقاله تسمه ای حمل گوشت ( 1 مجموعه )
  • نقاله حمل استخوان ( 1 مجموعه )
  • نقاله شیبدار حمل گوشت ( 1 مجموعه )
  • نقاله تسمه ای تفکیک و بسته بندی گوشت ( 1 مجموعه )
  • میزهای کاری استخوان گیری ( 3 عدد )
  • ریلهای سردخانه و استخوانگیری به طول 40 متر ريل ( با ریل سوئیچ ) ( 1 مجموعه )
  • دستشویی و استریل کننده چاقو ( 2 عدد )
  • میز بسته بندی نایلونی ( 1 عدد )
  • شوت استخوان ( 1 عدد )
  • میز برچسب زنی ( 2 عدد )
  • میز نقاله ای هرز گرد ( 1 عدد )
  • قلابهای نصف لاشه شترمرغ ( 50 عدد )
  • گاری حمل احشاء قرمز ( 3 عدد )
  • گاری حمل استخوان 100 لیتری ( 2 عدد )
  • کانوایر ربع لاشه ( 1 مجموعه )
  • اره چهار شقه کئی مدل FREUND KL ( 1 دستگاه )
  • میز قطعه بندی گوشت شتر مرغ ( 1 عدد )
  • دستگاه توزین ( 1 دستگاه )

ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز سالن کشتار اضطراری شترمرغ به شرح زیر میباشند :

  • بالابر شترمرغ های مصدوم ( q دستگاه )
  • ریلهای سالن کشتار مصدوم و ریل سوئیچ (مجموعه) ( 1 مجموعه )
  • دستشویی و استریل کننده چاقو ( 1 عدد )
  • قلاب خونگیری سالن کشتار مصدوم ( 1 عدد )
  • سکوی بالابر نیوماتیکی ( 1 دستگاه )

ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز سالن فراوری شکمبه و روده شترمرغ به شرح زیر میباشند :

  • میزهای کاری تخلیه احشاء شترمرغ ( 1 مجموعه )
  • سیستم انتقال محتويات ( ایرگان) ( 1 دستگاه )
  • تانک خنک کن 100 لیتری  ( 1 عدد )
  • گاری حمل شکمبه ( 2 عدد )
  • میز دوباره ( 1 عدد )
  • میز سورت دهنده ( 1 عدد )
  • میز متره روده ( 1 عدد )
  • میز نمک زنی روده ( 1 عدد )
  • میز باز کن (LAYDOWN) ( 1 عدد )
  • میز هنگ ( 1 عدد )

تجهیزات عمومی و تاسیسات جانبی کشتارگاه صنعتی شامل موارد زیر میباشد :

  • لوازم و ابزار آلات تعمیرگاه
  • سیستم سرمایش و گرمایش
  • تاسیسات سوخت رسانی
  • تاسیسات آب رسانی
  • تاسیسات برق رسانی
  • دیزل ژنراتور با توان 100 کیلووات ساعت
  • تجهیزات هوای فشرده با ظرفیت 5 متر مکعب در دقیقه
  • سیستم اطفا الحریق و ایمنی شامل 16 کپسول آتش نشانی
  • سیستم تصفیه فاضلاب و پساب
  • دیگ بخار و سختی گیر به ظرفیت سه تن در ساعت
  • دستگاهها و تجهیزات مورد نیاز جهت سالنهای سردخانه

خصوصیات تجهیزات و وسایل مورد استفاده در کشتارگاه شترمرغ :

  • این تجهیزات و وسایل نباید تأثیر شیمیایی بر گوشت بگذارند. سطوح قابل تماس با گوشت باید صاف بوده و استفاده از چوب ممنوع است. به جز در مکانهایی که فقط گوشت تازه بسته بندی شده بهداشتی وجود دارد.
  • ظروف و تجهیزاتی که با گوشت در تماسند و ظروف استفاده شده برای گوشت باید نسبت به فرسایش مقاوم بوده و بهداشتی باشند. گوشت یا ظروف محتوی آن نباید با کف یا دیوار تماس مستقیم پیدا کنند.
  • کارهای تخلیه و بارگیری باید در مکانهای ورودی انجام گیرند و وسایل بکار رفته مطابق با ضوابط بهداشتی باشند و بتوانند بخوبی از گوشت محافظت کنند.
  • مواد بسته بندی باید به طریق بهداشتی در جای خاص نگهداری شوند.
  • تجهیزات سرد کننده باید به گونه ای باشند که بتوانند حرارت داخل گوشت را در دمای پیش بینی شده در این مقررات نگهدارند، این تجهیزات باید دارای یک سیستم تخلیه آب باشند بطوریکه تخلیه آب باعث آلودگی گوشت نشود.

آب و برق و سوخت مورد نیاز کشتارگاه صنعتی شترمرغ با ظرفیت کشتار 50 قطعه در روز


1- سوخت مورد نیاز واحد های مختلف کشتارگاه صنعتی شترمرغ به شرح زیر میباشد :

  • سوخت مورد نیاز خط تولید ( دیگهای بخار ) : 403200 لیتر گازوئیل در سال
  • سوخت مورد نیاز تاسیسات گرمایشی : 42240 لیتر گازوئیل در سال
  • سوخت مورد نیاز دیزل ژنراتور 100 کیلوواتی : 12560 لیتر گازوئیل در سال
  • سوخت مورد نیاز وسایل نقلیه : 24000 لیتر بنزین و 27000 لیتر گازوئیل در سال

2- آب مورد نیاز کشتارگاه صنعتی شترمرغ  روزانه 60 متر مکعب بوده که شامل موارد زیر میباشد :

  • آب مصرفی جهت فرایند تولید و تاسیسات کشتارگاه 50 متر مکعب
  • آب مصرفی جهت مصارف بهداشتی و آشامیدنی 5.55 متر مکعب
  • آب مصرفی روزانه جهت آبیاری فضای سبز و شستن محوطه 4.05 متر مکعب

3- برق مورد نیاز کشتارگاه صنعتی شترمرغ 252 کیلووات بوده که شامل موارد زیر میباشد :

  • برق مورد نیاز ماشین آلات و تاسیسات ( با ضریب همزمانی 0.8 ) : 200 کیلووات
  • برق روشنایی ساختمان ها و محوطه ( با ضریب همزمانی 0.8 ) : 4.8 کیلووات
  • برق مورد نیاز ساختمانها ، سالنها و انبارها و تاسیسات : 21.2 کیلووات
  • برق مورد نیاز سایر مصارف : 26 کیلووات

نیروی انسانی مورد نیاز کشتارگاه صنعتی شترمرغ با ظرفیت کشتار 50 قطعه در روز


پرسنل تولیدی کشتارگاه صنعتی شترمرغ

  • آغل انتظار دام ( 1  نفر )
  • خط کشتار ( 10 نفر )
  • دام مشکوک ( کشتار بهداشتی ) ( 1 نفر )
  • پوست شتر مرغ ( 1 نفر )
  • ارگانهای قرمز ( دل و جگر ) ( 10 نفر )
  • بسته بندی گوشت ( 1 نفر )
  • پیش سردکن‌های شتر مرغ و چهار شقه کنی لاشه شتر مرغ ( 1 نفر )
  • اپراتور در بخش سردخانه ( 1 نفر )
  • تعمیر و نگهداری ( 1 نفر )
  • مسئول آزمایشگاه و دامپزشک ( 1 نفر )
  • جمع کل نفرات عملیاتی ( تولیدی ) کشتارگاه ( 28 نفر )

پرسنل غیر تولیدی کشتارگاه صنعتی شترمرغ

  • مدیر عامل یک نفر
  • کارمند امور مالی یک نفر
  • کارمند حسابداری یک نفر
  • کارمند امور بازرگانی یک نفر
  • کارمند امور پشتیبانی یک نفر
  • کارکنان حراست و نگهبانی 2 نفر
  • کارکنان خدماتی یک نفر
  • راننده یک نفر
  • مجوع پرسنل غیر تولیدی : 9 نفر

مساحت زمین ، ساختمان ها و محوطه سازی مورد نیاز کشتارگاه صنعتی شترمرغ با ظرفیت کشتار 50 قطعه در روز


مساحت ساختمانهای مورد نیاز به شرح زیر میباشد :

  • سالن اصلی کشتار : 350 متر مربع
  • سالنهای سردخانه و بسته بندی : 260 متر مربع
  • آغل انتظار : 600 متر مربع
  • تعمیرگاه و تاسیسات جانبی : 350 متر مربع
  • ساختمانهای اداری : 200 متر مربع
  • ساختمان نگهبانی : 40 متر مربع
  • مجموعا 1800 متر مربع

مساحت زمین و محوطه سازی مورد نیاز برای احداث کشتارگاه شترمرغ با ظرفیت کشتار 50 قطعه در روز ، به شرح زیر میباشد :

  • زمین 4500 مترمربع
  • خاکبرداری و تسطیح 3150 متر مربع
  • خیابانکشی و پارکینگ 400 مترمربع
  • فضای سبز 900 متر مربع
  • دیوارکشی با ارتفاع 2 متر : 580 متر مربع
  • چراغهای پایه بلند برای روشنایی محوطه 16 عدد

نکات بهداشتی قابل توجه در کشتارگاه ها :


  • کشتار گاه باید دارای آب پاکیزه ، تحت فشار و به میزان کافی باشد و دارای تجهیزاتی باشد که بتواند آب تمیز گرم به مقدار کافی تهیه کند.
  • مجرای آب کثیف باید از مجاری آب تمیز کاملا قابل تشخیص باشند.
  • استفاده از آب تمیز برای تمام مصارف اجباری است. گاهی بطور استثناء استفاده از آب غير تمیز برای تولید بخار ، مبارزه بر عليه حوادث ، سرد کردن تجهیزات سرمایی و تخلیه پرها در کشتارگاه مجاز شده است ، مشروط بر آنکه مجاری این آبها نتوانند به جای آب تمیز مورد استفاده قرار گیرند و هیچگونه خطر آلودگی برای گوشت ایجاد نکنند.
  • این مکانها باید طوری باشید که اعمال نظارت بهداشتی بتواند در هر لحظه بطور موثر انجام پذیرد.
  • کارمندان و کارگران باید دارای کمدهایی با دیوارها و کف صاف ، نفوذ ناپذیر ، قابل شستشو ، دستشویی ، دوش و توالت تمیز دارای سیفون باشند ، بطوریکه گوشت را آلوده نکند ، خط اتصال دیوار و کف باید گرد باشد.
  • درب توالتها روی مکانهای کاری باز نشود. دستشویی ها باید دارای آب جریان دار گرم و سرد یا مخلوط شده با مواد ضد عفونی کننده دستها باشند. همچنین دوشهای بهداشتی خشک کردن دست موجود باشد. بیشتر دستشویی ها قابل باز و بسته شدن با دست یا بازو نباشند. این دستشویی ها باید به تعداد کافی نزدیک توالتها باشند. دستشویی و توالت کارگرانی که با حیوانات زنده کار می کنند باید مجزا از بقیه دستشویی ها باشد.

نکات بهداشتی ضروری برای افراد ( پرسنل ) ، مکانها و وسایل :

  • افرادی که با گوشتهای تازه خام یا بسته بندی شده سر و کار داشته یا در مکانهایی که در آنجا این گوشتها حمل یا بسته بندی می شوند ، فعالیت می کنند ، باید سر و کفشهایی تمیز داشته که به سادگی نیز قابل تمیز شدن باشند و نیز لباس کارشان به رنگ روشن و تمیز باشد.
  • افرادی که با گوشت تازه سر و کار دارند باید در ابتدای هر روز لباس کار تمیز بپوشند و در صورت لزوم آنرا در طول روز عوض کرده و دستها را چندین بار در روز شسته و ضد عفونی کنند. همچنین این شستشو باید در آغاز کار و بعد از هر بار رفتن به توالت انجام گیرد.
  • کسانی که در تماس با حیوانات مریض یا گوشت آلوده بوده اند باید دستها و بازو ها را بلافاصله با آب گرم شسته و سپس ضد عفونی کنند و ناخنها را برس بزنند.
  • کشیدن سیگار در مکانهای کاری و ذخیره گوشت و در سالنهایی که گوشت عبور می کند ، ممنوع است.
  • هیچ حیوانی به جز دامهای کشتاری نباید داخل کشتارگاه شود. معدوم کردن جوندگان و حشرات باید بطور دائم انجام گیرد.
  • تجهیزات و ادواتی که برای کار کردن با حیوان زنده یا گوشت بکار رفته اند باید همیشه در وضعیت خوب و پاکیزه نگهداری شوند. آنها باید در هر روز کاری و از جمله در آغاز و پایان آن ، چند بار شستشو و ضد عفونی شوند.

نکات بهداشتی جهت فرایند کشتار صنعتی شترمرغ :

1- فقط شترمرغهای زنده می توانند داخل محل کشتار شوند. بلافاصله بعد از ورود در این مکانها حیوانات مذکور بایستی کشتار شوند.

2- خونگیری باید کامل بوده و طوری باشد که خون نتواند محلی غیر از کشتارگاه را آلوده کند. خون باید در ظرفهای مخصوص اینکار جمع آوری شده و هرگز روی زمین پخش نشود. خون همراه با روده ها ، ضایعات ، لاشه های غیر قابل مصرف به کارخانه تبدیل ضایعات فرستاده می شود یا اینکه این ضایعات را با آهک مخلوط کرده برای تهیه کمپوست مصرف می کنند.

3- پر کنی باید بلافاصله و کامل باشد.

4- اگر تمام اعمال کشتار فقط توسط یک نفر انجام می گیرد ، آن شخص باید بعد از پرکنی دستهایش را شسته و ناخنهایش را برس بزند ( قبل از باز کردن شکم ).

5- خارج کردن امعاء و احشاء باید بلافاصله پس از کشتار و تحت شرایط زیر انجام شود:

  • حیوان کشتار شده باید طوری باز شود که داخل شکم و اعضاء قابل رویت باشد. به این منظور اعضای مورد بازدید ، باید از لاشه جدا شده یا به آن چسبیده باشند ، در صورتی که جدا شده اند باید همراه با لاشه سرد باشند.
  • بعد از بررسی ، اعضا خارج شده از لاشه باید بلافاصله از آن جدا کردند و قسمتهای غیر قابل استفاده برای انسان بلافاصله برداشته شوند.
  • تمیز کردن لاشه به کمک دستمال یا انبر ممنوع است.
  • قبل از بررسی دامپزشکی لاشه ، انجام هر عملی روی لاشه یا گوشت آن ممنوع است. دامپزشک حق انجام هر عملی را که لازم بداند داراست. بعد از بازدید دامپزشک و برداشت اعضا و شکم ، گوشت تازه حيوان باید بلافاصله تمیز و سرد شود ( به برودت قانونی و در مدت زمان کوتاه ذکر شده در قانون برسد ).

فراوری گوشت سرد شترمرغ به روش غوطه ور شدن

پس از انجام مراحل فوق به منظور تهیه گوشت سرد به روش غوطه ور شدن ، اقدامات زیر انجام می گیرد :

1- گوشت حیواناتی که به روش غوطه ور شدن سرد می شوند، باید بلافاصله بعد از خارج کردن امحاء و احشاء بوسیله دوش بطور کامل شستشو شده و فورآ غوطه ور شوند. دوش باید طوری نصب شود که شستشو بطور کامل سطح داخل و خارج لاشه را در بر گیرد که مقدار حداقل آب برای این کار 3.5 لیتر است.

2- لاشه از یک یا چند تشت آب یا آب و یخ عبور می کند. آب درون تشتها دائما تعویض می شوند ، تنها سیستمی قابل قبول است که لاشه ها بوسیله روش مکانیکی در داخل یک جریان آب در جهت مخالف هل داده شوند.

3- درجه حرارت آب تشتها در مکان ورودی نباید از 16 و در مکان خروجی از 40 درجه سانتیگراد تجاوز کند. به شکلی باشد که درجه حرارت گوشت در کوتاهترین مدت به درجه حرارت بین صفر و 4 درجه سانتیگراد برسد.

4- حداقل مقدار آب برای این روش سرد کردن 6 لیتر است. اگر از چند تشت استفاده می شود ، جریان آب تازه و جریان آب مصرف شده در هر تشت باید بگونه ای تنظیم شود که مقدار آب در جهت حرکت لاشه ها از هر تشت به تشت بعدی کم شود و 5- ضمنا آب تازه بین تشتها طوری توزیع شود که مقدار آب هنگام عبور از آخرین تشت از 2 لیتر کمتر نباشد. آب استفاده شده برای پر کردن اولین تشت در محاسبه این مقادیر به حساب نمی آید.

6- لاشه ها در اولین تشت یا اولین قسمت دستگاه نباید بیش از نیم ساعت بمانند و همچنین در بقیه تشتها یا دستگاه نباید بیش از زمان لازم باقی بمانند.

7- بعد از هر توقف کاری ، دامپزشک کشتارگاه باید مطمئن شود که لاشه ها مطابق با ضوابط ذکر شده در بالا قابل مصرف برای انسان هستند ، در غیر اینصورت باید بلافاصله گوشتهای غیر قابل مصرف به مکانهای مخصوص حمل شوند.

8- هردستگاه باید در هر هنگام که لازم شود و از جمله در انتهای هر نوبت کاری و حداقل یک بار در روز باید کاملا خالی ، تمیز و ضد عفونی شود. کارکرد صحیح تجهیزات سردخانه و تأثیر آن بر بهداشت بوسیله روشهای میکروبیولوژی ( مقایسه آلودگی لاشه به تعداد کامل باکتری و آنتروباکتری ها قبل و بعد از غوطه ور کردن ) ارزیابی می شود.

9- این مقایسه باید در ابتدای شروع کار تجهیزات و سپس بطور متناوب و در هنگام تعویض دستگاهها انجام شود. کار دستگاههای مختلف باید طوری تنظیم شود که نتایج آن از نظر بهداشتی رضایت بخش باشد.

دستگاه های درجه بندی باید بطور دائم موارد زیر را کنترل و ضبط کنند :

  • مصرف آب دوش قبل از غوطه ور کردن .
  • حرارت آب تشت یا تشتها در نقاط ورود و خروج لاشه ها .
  • مصرف آب در جریان غوطه ورن شدن .
  • تعداد لاشه .

10- نتایج کنترل های مختلف انجام شده باید نگهداری شوند تا هر گاه دامپزشکی لازم دانست بتواند آنها را ببیند. شایان ذکر است که سرد کردن به روش غوطه ور کردن برای گوشتهایی که به حالت سرد شده و تازه به بازار می روند ، ممنوع است.

11- گوشتهای سردشده ، منجمدشده، خیلی منجمد شده باید در حرارتهای 4+ ، 12- و 18 – درجه سانتیگراد نگهداری شوند.حیوانات کشتار شده و اعضایشان باید قبل از فروش در ظروف سرد شده قرار داده شوند.

جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی احداث کشتارگاه صنعتی شترمرغ ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ، با ما تماس بگیرید .

✳️ این مقالات نیز میتواند برای شما جذاب باشد :


دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کشتارگاه صنعتی شترمرغ

توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید .

فايل‌ها:
rarطرح توجیهی کشتارگاه صنعتی طیور ( گوشت مرغ به صورت بسته بندی استاندارد و قطعه بندی شده ) با ظرفیت 3,428,263 کیلوگرم در سال 71 صفحه پاییز سال 1401 (pdf+word) ( اختصاصی - برای اشتراک سه ماهه و بالاتر )
تاريخجمعه, 18 فروردين 1402 20:47
حجم فايل 4.46 MB
دانلود 29

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تیپ احداث کشتارگاه صنعتی شترمرغ سال 1400 + کامفار ( 107 صفحه ، فرمت Doc و PDF )(اختصاصی- برای اشتراک شش ماه و یکساله )
تاريخپنج شنبه, 12 فروردين 1400 19:31
حجم فايل 3.77 MB
دانلود 2

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی کشتارگاه شترمرغ 84 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخسه شنبه, 16 آبان 1396 18:20
حجم فايل 6.68 MB
دانلود 248

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

rarطرح توجیهی احداث کشتارگاه، بسته بندی گوشت، فراوری پوست و... شترمرغ 29 صفحه سال 98
تاريخجمعه, 03 دی 1400 16:36
حجم فايل 1.33 MB
دانلود 26

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

مکانیزاسیون کشاورزی

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories