• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

طرح توجیهی تولید و بسته بندی آب معدنی ⭐ سال 1403(pdf+doc)

(1 vote, average 5 out of 5)

طرح توجیهی تولید و بسته بندی آب معدنی

جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید و بسته بندی آب معدنی ، با اطلاعات کاملا به روز برای سال 1403 با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید .

جهت دانلود فایل طرح های توجیهی تیپ تولید و بسته بندی انواع آب معدنی کلیک کنید.


آیا احداث کارخانه تولید آب معدنی توجیه اقتصادی دارد ؟!


طرح توجیهی تولید آب معدنی

با توجه به زیاد شدن تعداد کارخانجات تولید اب معدنی در ایران ، این کارخانه در صورتی می تواند توجیه پذیر باشد که بتواند با کارخانجات بزرگ تولید آب معدنی رقابت نماید و لازمه ان نیز سرمایه گذاری بالا، تولید بالا و نیز تولید از مرحله تولید پریفرم تا تولید درب بطری آب معدنی و سپس  بسته بندی نهایی آبمعدنی می باشد.

آب معدنی چیست؟

آب های معدنی ، از چشمه های طبیعی یا چاه هایی که مصنوعا ایجاد شده اند ، جریـان دارنـد و آنها را در همان سرچشمه در ظرف مخصوصی پر میکنند و برای مصرف حمل مینمایند .

آب چشمهها بطور کلی دارای نمکهایی هستند که در موقع عبـور آب از سـطح زمـین در آن حـل شده ولی آب مقطر فاقد این نمکهاست. مقدار این نمکهـا در آبهـای معـدنی بمراتـب زیـادتر و لااقل به یک در هزار میرسد.

آب بعنوان حیاتی ترین ماده مورد نیـاز زنـدگی از اهمیـت خاصـی برخـوردار اسـت بـویژه آب آشامیدنی که رابطه تنگاتنگی با زندگی انسانها دارد بطوریکه در بسیاری از کشورهای دنیـا آب آشامیدنی بصورت کنترل شده از لحاظ کیفی و در بسته بندی های مناسب به مصرف کننده عرضه می گردد.

با توجه به اینکه کشور ایران از آبهای زیر زمینی برخوردار می باشـد لذا واردات آب معدنی به کشور مقرون بصرفه نخواهد بود اما با توجه به قرار گرفتن ایران در منطقه ی جغرافیایی کم آب ، بهتر است این محصول حیاتی صرفا به منظور مصرف داخلی تولید گردد و نه صادرات !

کدهای آیسیک مربوط به آب معدنی :

  •  آب معدنی : 15541120
  • آب معدنی طعم دار : 15541121
  • بسته بندی آب آشامیدنی : 15541140
  • شیرین کردن و تصفیه و بسته بندی آب آشامیدنی : 15541141
  • آب گازدار : 15541142
  • آب آشامیدنی با مواد افزودنی ( اسانس ، ویتامین و غیره ) : 15541143

شماره تعرفه گمرکی آب معدنی

شماره تعرفه گمرکی آب معدنی :

در داد و ستدهای بازرگانی بین المللی جهت کد بندی کالاها و تعیین حقـوق گمرکـی و سـود بازرگانی ،اغلب از دو نوع طبقه بندی استفاده می شود که یکی از این طبقه بندی ها نامگـذاری بروکسل و دیگری طبقه بندی مر کز استانداردها و تجارت بین المللـی مـی باشـد .

روش تب بندی مورد استفاده دربازرگانی خارجی کشور ایران طبقه بندی بروکسل است که بنابر نیازهـا و کاربردهای خاص موجود ،گاهی تقسیم بندی های بیشتری در زیر تعرفه ها انجام گرفته است.

شماره تعرفه گمرکی آبمعدنی طبیعی یا مصنوعی و آب های گازدار = 02/22 و 01/22

حقوق گمرکی آبمعدنی طبیعی یا مصنوعی و آب های گازدار = 10 درصد

استانداردهای آب معدنی :

عرضه هر نوع کالائی با توجه به بالا رفتن دانش بـشری ضـرورت دارا بـودن کیفیـت مطلـوب و آگاهی بیشتر در مورد آن را الزامی نموده است و لذا امروزه برای اغلـب کالاهـا اسـتانداردهائی تدوین و عرضه شده است و استاندارد ملی و جهانی جزئی از شناسنامه هر کـالا بـشمار مـی رود .

رعایت استانداردهای ملی برای مصارف داخلی و استانداردهای بین المللی برای صادرات امـری اجتناب ناپذیر است در این زمینه استاندارد تـدوین شـده توسـط مؤسـسه اسـتاندارد و تحقیقـات صنعتی ایران تحت شماره 2441 وجود دارد البته مراجع بین المللی استانداردها متعـدد هـستند کـه می توان به استانداردهای جهانی ANSI، ISO، JIS، ASTM،BSI و.... اشاره نمود و با توجه به اهمیت این نوع محصول در دنیا استانداردهای زیادی از سوِی مراجع مختلف ارائه شـده است.

استانداردهای تدوین شده آب معدنی :

  • ویژگیها و حد مجاز آب معدنی طبیعی یا آشامیدنی = 2591
  • ویژگیها و حد مجاز آب معدنی طبیعی قابل شرب = 2441
  • آیین نامه کار به منظور بهره برداری از آبهای معدنی ،طبیعی آشامیدنی = 2606
  • آب آشامیدنی ، ویژگی های میکروبیولوژی : 1011
  • ویژگی های آب آشامیدنی : 1053
  • روش های آزمون آب آشامیدنی : 1055

ماشین آلات خط تولید آب معدنی و میزان مصرف برق آنها


ماشین آلات خط تولید آب معدنی و میزان مصرف برق آنها

ماشین آلات و تجهیزات خط تولید آب معدنی :

  • کمپرسور فشار قوی HDK 3200 ( برق مصرفی = 388 کیلووات بر ساعت )
  • سیستم خنک کننده KLC74T ( برق مصرفی = 53 کیلووات بر ساعت )
  • شستشو دهنده بطری مدل چرخشی مدل VARIOJET ( برق مصرفی = 4.25 کیلووات بر ساعت )
  • سیستم پر کن بطری مدل  (MECAFILL VKP-PET-DL 2.880-80-113 ) ( برق مصرفی = 10.2 کیلووات بر ساعت )
  • نوار نقاله درب ( برق مصرفی = 1.7 کیلووات بر ساعت )
  • ماشین لیبل زن مدل CONTIROLL 720-15 ( برق مصرفی = 15.75 کیلووات بر ساعت )
  • عملگر دستی ( برق مصرفی = 1.7 کیلووات بر ساعت )
  • پالاتایزرمدل PRESSA UNEVERSAL IN-0441 ( برق مصرفی = 27.2 کیلووات بر ساعت )
  • سیستم روغنکاری نوار نقاله ( برق مصرفی = 3.5 کیلووات بر ساعت )
  • دستگاه بسته بندی Stretch wrapper مدل RING 45 ( برق مصرفی = 2.55 کیلووات بر ساعت )
  • سیستم CIP مدل M-20HL,30 M3/H ( برق مصرفی = 12.75 کیلووات بر ساعت )
  • ماشِین شِیرینگ مدل VARIOPAC FS-45 0380 ( برق مصرفی = 24.65 کیلووات بر ساعت )
  • نوار نقاله پالت مدل PALCO S ( برق مصرفی = 9.35 کیلووات بر ساعت )
  • نوار نقاله جابه جائی  بسته بندی ها مدل MULTICO S ( برق مصرفی = 12.75 کیلووات بر ساعت )
  • نوار نقاله بادی برای بطری ها مدل AIRCO S ( برق مصرفی = 17 کیلووات بر ساعت )
  • نوار نقاله ظروف مدل SYNCO S ( برق مصرفی = 11.9 کیلووات بر ساعت )
  • خط تولید پریفرم ( برق مصرفی = 414 کیلووات بر ساعت )
  • خط تولید درب بطری ( برق مصرفی = 135 کیلووات بر ساعت )

شرکتهای سازنده ماشین آلات خط تولید آب معدنی

شرکتهای سازنده ماشین آلات خط تولید آب معدنی

  • شرکت KRONES آلمان ( سِیستم كامل ماشِین آلات از مرحله بادكن Blomoulding تا مرحله Palletizer بسته بندی و حمل – تبدیل پریفرم به پت )
  • شرکت NITSSTAL  سوئیس مربوط به خط تولید پریفرم و خط تولید درب بطری آب معدنی
  • شرکت SIDLE  آلمان خط کامل

عمده ترین مواد اولِیه مورد نِیاز در بسته بندی آب معدنی عبارتند از :

  • آب معدنِی
  • گرانول پت برای تولید پریفرم و در نتیجه تولید بطری پت ( مقدار لازم برای بطری 0.5 لیتری  16 گرم و برای بطری 1.5 لیتری  34 گرم میباشد. )
  • گرانول پلی اتیلن تزریقی  HDPE( مقدار لازم برای بطری 0.5 لیتری  1.9 گرم و برای بطری 1.5 لیتری  1.9 گرم میباشد. )
  • برچسب  ( Lable) ( مقدار لازم برای بطری 0.5 لیتری و بطری 1.5 لیتری  1هر کدام یک عدد میباشد. )
  • فیلم شرینک ( مقدار لازم برای بطری 0.5 لیتری  5.83 گرم و برای بطری 1.5 لیتری  5.83 گرم میباشد. )

چارت فرایند تولید آب معدنی

فرایند تولید آب معدنی

تکنیک های مورد استفاده در آب معدنی در سه مرحله عمده قابل طبقه بندی هستند:

الف) جداسازی ذرات معلق و حذف کدورت ، رنگ ، بو و ...

ب) استاندارد نمودن یونهای موجود در آب و نرم نمودن آب

ج) حذف عوامل بیماریزا

تکنولوژِی و مراحل تولید آب معدنی

 تکنولوژِی و فرایند تولید آب معدنی را می توان به دو بخش عمده تقسیم نمود:

الف- آماده سازی و سالم سازی و تمیز و پر کردن آب معدنی

ب- تهیه یا تولید ظروف مورد نیاز جهت بسته بندی آب

در زیر به شرح مختصر روش تولید هریک از دو بخش فوق اشاره می گردد :

مرحله اول- آماده سازی و سالم سازی آب و پرکردن آب معدنی:

در این قسمت آب معدنی هدایت شده از منابع طی مراحل زیر جهت انتقال به خط پرکن آماده می گردد، از آنجایی که آب معدنی بدون هیچ گونه تغییری در ترکیبات شیمیایی آن باید در بطری پر شود لذا آماده سازی صرفاً از مراحل زیر استفاه می گردد.

الف- آماده سازی و سالم سازی آب:

1- انتقال آب از منابع آب

2- مخازن ذخیره

3- فیلتراسیون

4- مرحله فیلتراسیون نهایی آب

5- مرحله استریل کردن آب

پس از این مرحله آب به خط پرکن هدایت می گردد.

ب- پر کردن آب بطری:

در این بخش آب طی مراحل زیر در بطری پر می گردد.

1- مرحله ردیف کردن بطری

2- شستشوِی بطری

3- مرحله پر کردن بطری

4- مرحله درب زنی بطری

5- مرحله برچسب زنی

6- مرحله چاپ مشخصات تولید

تکنولوژِی و مراحل تولید آب معدنی

مرحله دوم SHIRINK WRAPPER

در واحدهایی که بطری مورد نیاز توسط خود واحد تولید می گردد این بخش نیز جزئی از خط تولید واحد محسوب می گردد. تولید بطری می تواند به صورت تک مرحله ای و یا دو مرحله ای انجام گیرد.

در واحدهایی که تولید بطری در یک مرحله انجام می گیرد و پس از تزریق مواد اولیه ( گرانول  PET) بطری ساخته شده تحویل می گردد، در واحدهایی که تولید بطری در دو مرحله انجام می گیرد، ابتدا توسط ماشین تزریق ، گرانول PETتبدیل به پری فرم می گردد.

پری فرم تولید شده، سپس وارد دستگاه  Blowerشده و بطری شکل نهایی خود را به دست می آورد.

در بخش تولید بطری اخیراً در ظرفیت های پایین ماشین آلات تولید بطری PETساخته شده است و الزاماً این بخش از ماشین آلات در ظرفیت های بالا در کشورای مختلفی ساخته می شود .

از مهمترین سازندگان این نوع ماشین آلات می تواند آلمان، فرانسه، ژاپن، چین و ایتالیا را نام برد که سطح تکنولوژِی و میزان اتوماسیون آنها متفاوت می باشد.

بیشترین ماشین آلات وارده شده به کشور تا کنون از ایتالیا، ژاپن و فرانسه وارد شده است که از نوع ماشین آلات تک مرحله ای تولید بطری می باشد.

معمولاً تولید بطری PET اولیه برای واحدهایی توجیه دارد که ظرفیت بیش از 150 میلیون لیتر در سال را داشته باشند و برای واحدهای با ظرفیت کمتر از آن خط تولید پس از تصفیه آب به مراحل Blower ( بطری ساز ) و دستگاه های پرکن و دستگاه های بسته بندی منتهی می گردد.

تولید قالبگیری دمشی تزریقی Injection Blow Molding

PET استحکام مذاب پایینی دارد (در دمای ذوب بسیار روان می باشد) لذا قالبگیری دمشی اکستروژنی آن امکانپذیر نمی باشد.

در قالبگیری دمشی تزریقی با دو مرحله ای کردن فرآیند این مشکل حل شده است ، بدین نحو که ابتدا قالب مورد نظر تزریق و شکل دهی می شود که همان پریفرم خواهد بود و پس از این مرحله، عملیات دمش و قالبگیری جداگانه انجام می شود.

از محفظه ورودی (Hopper) گرانول ها وارد می شود ، با نصب قالب مورد نظر به دستگاه ، پلیمر مذاب به داخل آن تزریق می شود و شکل پریفرم مورد نظر را به خود می گیرد.

با نصب انواع قالب ها می توان پریفرم های متنوعی را تولید کرد و به قسمت بعد ، قسمت دمش ارسال کرد.

پس از مرحله تزریق پریفرم، در حالی که هنوز نری قالب در داخل پریفـرم قـرار دارد، ایـستگاه دمش منتقل می شود و عملیات دمش صورت می گیرد تا به شـکل بطـری درآیـد.

لوله های آب سرد در اطراف قالب تعبیه شده است که موجب خنک شدن قالـب پـس از تولیـد پریفرم می شود و بطری ها در دو اندازه 500 و 1500 میلی لیتر تولید می شوند.

مرحله پرکردن بطری :

در این قسمت بطری ها بصورت مرتب و منظم وارد دستگاه شستشو می شـوند و بـا آب گـرم تحت فشار شسته می شوند و عاری از هرگونه آلودگی و ناخالصی می شوند.

پس از این مرحله بطری ها وارد قسمت پرکن می شوند و ازآب معدنی پر می شوند.

نصب برچسب و بسته بندی نهایی :

بطری ها برای برچسب خوردن وارد این قسمت می شوند .

لازم به ذکر است که برچـسب ها انـواع گوناگونی دارند و یکی از جدید ترین انواع برچسب ها ، برچسب های شیرینک می باشد.


انواع برچسب های شیرینک بر روی بطری آب معدنی


انواع برچسب های شیرینک بر روی بطری آب معدنی

این برچسب ها به دو دسته تقسیم می شوند:

برچسب های معمول پوششی یا Wraparoand

برچسب های تمام سطح یا آستین شکل

این برچسب ها که به طور کامـل ظـرف بسته بندی را می پوشانند به روش اکستروژن قالبگیری و بـا جهـت یـافتگی در جهـت عرضی Transverse-Direction orientation (TDO)، تولید می شوند کـه پـس از تولید، طرح مورد نظر روِی آن چاپ می شود و پس از سیل شدن استفاده مـی شـود.

اسـتفاده کننده های انتهایی این برچسبها آنها را از تونل های شیرینک عبور می دهنـد کـه در آن حرارت تولید شده توسط بخار یا اشعه های مادون قرمز موجب جمع شدن و چـسبیدن برچسب به جداره های بیرونی ظرف می شود.

تمام فیلم های تولید شده برای شیرینک از نوع پوششی تمـام سـطوح دارای شـیرینک عرضـی بیشتری نسبت به شیرینک طولی هستند. میزان جمع شدگی این فیلم ها بین 5تا % 25 می باشـد .

برچسب های شیرینک تمام سطح ، برخلاف برچسبهای معمولی برای ظروف بـسته بنـدی بـا اشکال هندسی پیچیده هم مناسب می باشند و بـه همـین علـت مزایـای زیـادی بـرای اسـتفاده کنندگان دارند.

حفاظت محصول ، فضای زیـاد جهـت طرحهـای گرافیکـی و تبلیغـاتی، چـاپ هولوگرام ها ازجمله مزایای برچسب شیرینک است. 

PVC بـه عنـوان پرمـصرف تـرین مـاده در تولید برچسبهای شیرینک مطرح می باشد، اما دو مـاده دیگـر بـه نامهـای پلـی اتـیلن ترفتـآلات اصلاح شده با گلیکول (PETG) و پلی استایرن جهت یافتـه (OPS) بـه علـت خاصـیت جمـع شدگی بهتر،مصرف این ماده را تحت تاثیر قرار داده است.

البته هنوز هـم PVC بـه عنـوان فـیلم انتخابی شناخته می شود که علت اصلی قیمت پایین آن می باشد.

در نهایت پس از برچسب خوردن بطری ها بصورت 6 تایی بسته بنـدی مـی شـوند. در بـسته بندی نهایی هربسته با استفاده از فیلم شیرینک بسته بندی می شود.

فیلم شیرینک فیلمی از جنس پلاستیک با جهت یافتگی معین است که پس از عملیات چاپ به صـورت تیـوپ درآمـده و بـر روِی بسته بندیها قرار گرفته و پس از ورود به داخل تونل شیرینک با کمی حـرارت جمـع مـی شود و تمام محیط آنرا می پوشانند.

در بسته بندی مقدار فیلم شیرینک باید همیشه %10 بزرگتـر از اندازه ظرف مورد نظر باشد.

جدول محدوده مجاز ترکیبات شیمیایی آب معدنی در لیتر

  • آرسنیک ( AS ) < 0.05 میلیگرم
  • سرب ( PB ) < 0.05 میلیگرم
  • جیوه ( HG ) < 0.001 میلیگرم
  • مس ( CU ) < 1 میلیگرم
  • سلنیوم ( SE ) < 0.01 میلیگرم
  • کروم ( CR ) < 0.05 میلیگرم
  • باریم ( BA ) < 0.01 میلیگرم
  • گارمیوم ( CD ) < 0.01 میلیگرم
  • منگنز ( MN ) < 2 میلیگرم
  • روی ( ZN ) <  5 میلیگرم
  • بورات ( HBO ) < 30 میلیگرم
  • نیتریت ( NO ) < 0.005 میلیگرم
  • نیترات ( NO ) < 45 میلیگرم
  • سولفور ( HS ) < 0.05 میلیگرم
  • سیانور ( CN ) < 0.01 میلیگرم
  • T.C.O ( O ) < 3 میلیگرم
  • مواد رادیواکتیو B < 30 پیگوری
  • مواد رادیواکتیو A < 3 پیگوری

در ادامه این مقاله ، به صورت مشروح به بررسی املاح موجود در آب معدنی میپردازیم . با ما همراه باشید .


بررسی مواد معدنی موجود در آب

مواد معدنی موجود در آب

بطور طبیعی ، املاح متعددی در آب وجود دارند، ولی عـلاوه بـر ایـن امـلاح ، بعـضی مـواد شیمیایی در خلال فرآیند تصفیه به آب علاوه میگردند، از اینرو است که در پایان تصفیه ویا بطور کلی قبل از مصرف آبها، باید از نظر کیفی کنترل شـوند .در مـورد بعـضی از ایـن امـلاح توضیحاتی داده میشود.

مس  (Cu)

مس ، در آبهای طبیعی بندرت دیده میشـود و وجود ترکیب سولفاتی آن بـرای ماهیـان بـسیار مضر است، بطـوری کـه 0,12 میلیگـرم در لیتـر آن در آب برای ماهی قزل آلا کشنده اسـت و انواع دیگر ماهیها به این ماده ، حساس هستند و مقاومترین ماهیها در محیطی با 1,2میلیگرم سولفات مس خواهد مـرد.

در پـسآب هـا ، غالبـا بعلت عبور آن از مبدلهای حرارتی مـس و یـا معـرف سـولفات مـس در اسـتخرهای شـنا بـرای جلوگیری از رشد الگها ، میتوان به مقدار قابل توجهی مس برخورد نمود.

مقادیر زیاد مس در آب ، علاوه بر ایجاد طعمهای نامطلوب و نامطبوع ، باعث پیدایش لکههای سیاه ، روِی موزائیک ، کاشی و لباسهای سفید در حین شستشو خواهد بود. مقدار 1 ppmاز مس در آبهای شهری مجاز تعیین شده است. (بدن انسان روزانه بـه 1-2میلـی گـرم مـس نیـاز دارد)

روی  (Zn)

وجود انسان همانند مس به روِی نیاز دارد (حدود 100 میلیگرم در روز) و ایـن فلـز ، هماننـد مس از طریق ادرار و مدفوع قابل رفع است و در بدن انباشته نمیشود و از اینرو از نظر سلامتی ، حتی 40 ppmمجاز میتواند باشد، ولی مقادیر بیش از   ppm 5  آن در اثر تولید هیدرات و هیدروکربنات روِی ، طعم نامطبوعی در آن ایجاد میکند و آبهای قلیایی ، حتـی رنگـشان هـم شیری میشود.

سرب  (Pb)

سرب برخلاف مس و روِی در بدن انسان انباشته میشود و متابولیسم بدن نیز چندان نیـاز قابـل توجهی به این ، فلز ندارد. مسمومیت با سرب ، به همراه کـم خـونی ، بـی اشـتهایی و درد هـای عضلانی است.

این عوارض گویـا زاییـده جـایگزین شـدن سـرب بجـای کلـسیم در ترکیـب استخوان هاست که مرکز خون سازی میباشـند. عـلاوه بـر ایـن ، سـرب ، عملکـرد آنزیم هـای سازنده هموگلوبین را مختل مینماید.

سرب که به آسانی از طریق پوست ، مخاط ، تنفس و تغذیه جذب میشود، به علل مختلف در محیط زیست پراکنده است. از مهمترین این علل وجود سرب در سوخت اتومبیلهاست. در ضمن وجود بعضی آلیاژهای سربی که بعنوان لولههای انتقال آب مورد استفاده قرار میگیرند . مقدار مجاز سرب در آبهای شهری ، کمتر از 0,5 ppmاست.

آرسنیک  (As)

آرسنیک مانند سرب در بدن انباشته میشـود و میـزان نـاچیزی از آن دفـع مـیشـود. ایـن فلـز ، مسموم کننده است و حتی میتواند از طریق شستشوِی زمینهای زراعتی ، علوفه حیوانات را نیز آلوده نموده و موجب مسمومیت چهار پایان گردد. تاثیر سرطانزایی آرسنیک (پوسـت) تاییـد شده است. مقدار مجاز آن در آب ، 0,05 ppmاست .

آهن  (Fe)

آهن یکی از فراوانترین عناصر موجود در طبیعت است و علاوه بـر ایـن ، ترکیبـات آهـن بـه مقـدار زیـادی در تـصفیه آبهـا مـورد اسـتفاده اسـت. در ضـمن بعلـت اسـتفاده فـراوان از لولـه هـای آهنـی انتقال و توزیع آب و بـا در نظـر گـرفتن ایـن کـه خوردگی آهن در آب بسرعت صورت میگیرد، میتوان انتظار داشت که در آبهای شهری نیز آهن وجود داشته باشد.

آهن همانند مس و روِی در بدن انسان انباشته نمیشود و بـدن انـسان در تـشکیل هموگلـوبین خون به این عنصر نیازمند است، بخصوص در موارد کم خونی و اواخر دوران بارداری زنان از طرف پزشکان تجویز میشود.

با در نظر گرفتن کلیه جوانب امر ، تا مقدار 0,3 ppmآهن در آبهای شهری مجاز اسـت. وجـود بـیش از حـد آهـن ، در صـنایع کاغـذ سـازی ، یـخ سـازی ، لباسشویی بعلت ایجاد لکههای قهوهای رنگ (اکسید آهن) مشکلاتی را بوجود می آورد .

منگنز  (Mn)

منگنز با وجود این که همانند آهن از بدن دفع میگردد، ولی مقدار بیش از حد آن که غالبا در اثر مصرف مداوم وارد بدن میشود، باعث اختلال در بعضی ارگانهای مغـز مـیگـردد و حتـی ممکن است منجر به مرگ شود.

املاح منگنز نظیر آهن ایجاد لکه های سـیاه و قهـوه ای بـر روِی کاشی ، پارچه ، کاغذ و غیره مینمایـد. زیـادی منگنـز عـلاوه بـر آنکـه طعـم نـامطلوبی ایجـاد میکند، موجب ایجاد بلورهای رسوبی در جدار لوله های انتقال می گردد.

بدن انسان روزانه به 10 میلیگرم منگنز نیازدارد که از طریق تغذیه تامین میگردد و از اینروست که منگنز تا مقدار 0,05 ppm در داخل آب شهری مجاز اعلام شده است .

کادیم  (Cd)

کادمیم از زمره عناصری است که در بدن انباشته میشود و مقـدار کمـی از آن دفـع مـیشـود. املاح محلول این فلز ، باعث سوزش جدار معده و روده میگردد. این فلز بـر روِی حیوانـاتی نظیر خرگوش اثرات نامطلوبی نظیر کاهش هموگلوبین خون و پوسیدگی دندان داشته اسـت . مقدار مجاز آن 0,01 ppmاست .

سلنیوم  (Se)

این عنصر که از نظر پرورش چهار پایان اهمیت دارد و تغذیه گیاهان حاوِی این عنصر ، موجب ذخیره آن در کبد و کلیه میگردد. آزمایشاتی که بر روِی خرگوش انجام یافته ، نشان دهنـده آن است که ترکیبات آلی آن بویژه موجب سرطان کبد است.

این عنـصر بطـور کلـی بـرروِی موجوداتی که در محیط هایی با غلظـت زیـاد سـلنیوم زنـدگی مـیکننـد، دیـده شـده اسـت و تحقیقات بیشتری در این زمینه ادامه دارد.
خوشبختانه مقدار سلنیوم در آب چندان قابل ملاحظه نیست. ولی در بعضی خاک ها و گیاهان بـه مقدار قابل توجهی از آن برخورد شده است. مقدار مجاز این عنصر در آبهـای شـهری حـدود 0,01 ppmتعیین شده است.

آلومینیوم  (Al)

این فلز به صـورت سـولفاتش در تـصفیه آب مـورد اسـتفاده اسـت و همچنـین بعلـت مـصرف ظروف آلومینیومی و همین طور بعلت تماس انسان با خاك به مقدار زیادی وارد بدن میشـود. خوشبختانه این فلز ، مسمومیت زا نیست.

کروم  (Cr)

کروم در صنایع مصرف زیادی دارد و خوشبختانه مسمومیت زا نیست .

جیوه  (Hg)

این عنصر خطرناك ، بشدت مسموم کننده است. متاسفانه با صنعتی شـدن جوامـع ، مقـدار ایـن عنصر رو به افزایش است. بطور کلی وجود این عنصر در آبهای شـهری حتـی در مقـادیر فـوق العاده ناچیز نیز ممنوع است. براساس آمـار منتـشره بتنهـایی در سـال 1974حـدود 10میلیـون کیلوگرم جیوه از طرق گوناگون به محیط زیست وارد شده است .

کلسیم و منیزیم  (Mg,Ca)

این دو فلز از مهمترین عناصر مورد نیاز بـدن هـستند و ترکیبـات آنهـا نیـز ، نقـش پراهمیتـی در صنایع دارند. املاح این دو فلز موجب سختی آب هستند .

سیانور  (-CN)

سیانور ، آنیونی است که بندرت در آبهای سطحی و زیرزمینی دیده میشود. ولی متاسفانه در صنعت مخصوصا در صنایع آبکاری ، مصرف زیـاد آن باعـث ورود آن در محـیط زیـست از طریق پسآبهای صنعتی میگردد. این آنیون به شدت مسموم کننده اسـت.

انـسان و ماهی هـا بـا مصرف مقادیر بسیار کمی از آن به هلاکت میرسند بطوری که در محیطی با غلظت سـیانور 1 ppmماهی قزل آلا را در مدت 20دقیقه به هلاکت میرساند.

از اینرو وجود این ترکیب در آب های آشامیدنی ، غیرمجاز تلقی میشود .

کلرورها و سولفاتها

این دو آنیون به مقدار بسیار زیادی در آبهای سطحی و زیر زمینی دیده میشوند و مقدار مجـاز آنها در آبهای شهری در حدود 250    ppm است.

ترکیبات بسیار غلیظ آنها بـه صـورتهای سدیم ، پتاسیم و منیزیم در آبهای آشامیدنی ایجـاد طعـم کـرده و در مـصرف کننـده ایجـاد ناراحتی هایی به صورتهای مختلف میکند.

آبهایی که مقدار کلرور آنها بیش از حد است، شـور و آبهایی که مقدار سولفات سدیم و سولفات منیزیم آنها زیاد است، گس و تلخ مزه میباشـند. چای یا قهوه تهیه شده با آبهای کلرور و سولفاتدار ، بد طعم

ید  (I)

معمولا در آبهای طبیعی به مقدار کمـی ، یـد وجـود دارد. ولی در آبهای شور طبیعی مقدار آن نسبتا زیاد است. ید در صنایع بعنوان ضد عفونی کننده قوِی مصرف مـیشـود و از یکـــی از مـــوارد مـــصرف مهـــم آن ، ضـــد عفـــونی آب استخرهاست.

ید محلول در آب علاوه بـر اینکـه بـصورت I2 وجود دارد، بصورت HOI اسید هیپویـدیک ، یـون -OIهیپویـدیت و یـون -I3نیـز یافت میشود.

ید یکی از عناصر مورد نیاز غده تیروئیـد در سـاختن تیروکـسین اسـت .مـرض گـواتر نـشانه کمبـود آن اسـت. گرچـه مـصرف یـد از طریـق آب آشـامیدنی مفیـد اسـت، ولـی گاهـا ایجـاد حساسیت میکند.

لذا در سالهای اخیر ، ید را همراه با مصرف نمک طعـام تجـویز مـیکننـد. از مواد غذایی یددار میتوان کلم ، ماهی و هویج را نام برد. زیادی ید در بدن موجب بیماری بـه نام یدیسیم است که علائم اولیه آن ، جاری شدن آب دهان ، بینی و چشم است .

فلوئور  (F)

آنیون فلوئور بعلت نقش مهم آن در سلامتی دندانها اهمیت ویژهای دارد .

آمونیاک ، نیتریت و نیترات آنها  :

مواد ازتدار بطرق مختلـف نظیـر تمـاس منـابع آب بـا فاضـلاب و یـا تخلیـه آبهـای شستـشوِی زمینهای کشاورزی در رودخانه و از همه مهمتر اکسیداسیون مواد آلی ازتدار نظیر پروتئینها موجد ازت هستند.

آمونیاك حاصله هم پس از مدتی به نیتریت اکسیده میشود و نیتریـت هـم به نیترات تبدیل میشود. آمونیاك در درجه اول و نیتریت در درجه دوم ، موید آلودگی جدی آب است.

وجود نیترات و نیتریت در آبهای شـهری برحـسب میلـی گـرم در لیتـر ازت ، نبایـد بـیش از 10 باشد.

✍️ جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید و بسته بندی آب معدنی ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ، با ما تماس بگیرید .


📚 دانلود فایل طرح های توجیهی تیپ تولید و بسته بندی انواع آب معدنی


 


کسب و کارهای پر طرفدار

صنایع غذایی

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories