• 021-77869979
  • سفارش طرح توجیهی : 09360555304
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 24/7

طرح توجیهی خوراک دام و طیور ⭐️ سال 1402 (مشاوره مجوز و وام)

(2 votes, average 5 out of 5)

طرح توجیهی خوراک دام و طیور

جهت نگارش مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید خوراک دام و طیور با اطلاعات کاملاً به روز برای سال 1402 ، با فرمت DOC و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، این صفحه را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید . ضمنا میتوانید فایل pdf و word طرح توجیهی تولید خوراک دام و طیور 1401 , 1400 را صرفا جهت مطالعه از انتهای صفحه دانلود نمایید.


✔️ معرفی طرح توجیهی تولید خوراک دام و طیور ، صنعتی که باید به سمت آن در ایران حرکت کرد ؟


در ایران جهت تولید 85/10 میلیون تن فرآورده  های دامی  شامل شیر، گوشت قرمز و سفید و تخـم  مرغ به حدود 62 میلیون تن خوراک نیاز است و به همین جهت صنعت تولید خـوراک دام، طیـور از اهمیت و جایگاه ویژه ایی برخوردار بوده و با توجه به نقشی که در افزایش تولیدات دام و طیور و بهره وری دارد، باید مورد توجه قرار گیرد.

دام و طیور احتیاج به غذاهای متراکم و مقوی دارند تا اضافه وزن آن ها مقرون بـه صـرفه اقتـصادی باشـد . برای حداکثر تولید شیر ، تغذیه دام ها با علوفه وکنسانتره بـه همـراه یکـدیگر لازم بـوده و مکمل هم عمل می کنند .

به طور کلی برای تامین نیازهای غذایی دامها باید احتیاجات آنها را درمراحل مختلـف زنـدگی مثـل مرحله خشک بودن، مراحل مختلف آبستنی، مرحله شیرواری، مرحله شیرخوارگیبره ها وگوساله هـا تامین نمود.

امروزه درعمل ثابت شده است پرواربندی دام با اسـتفاده ازمـواد کنـسانتره، سود بیشتری را نسبت به چرا بردن دام نصیب دامداران می کند .

دامدران عزیز می دانند که علوفه های خشبی مخصوصاً آن دسته که دارای فیبر بیـشتری هـستند ، به دلیل قابلیت هضم کمتر، مدت زمان بیشتری درشکمبه مانده و برروی مقدار تولید شیر یا گوشت اثر منفی می گذارند ومقدار تولید را کاهش می دهند.

هر چند که برای تولید شیر با کیفیت مناسب وحفظ سلامتی دام بایستی ازعلوفه های خشبی نیز درجیره روزانه دام استفاده کرد، اما کنـسانتره، درمقایسه با علوفه خشبی ازقابلیت هضم بسیار بالایی برخوردار است ودرجایی که کمیت و کیفیـت علوفه های خشبی درحد پایین است برای تولید بیشتر وداشتن دام سالمتر، مصرف کنسانتره دامـی امری ضروری می باشد .

خوراک های دام و طیور را به طور کلی می توان به دو دسته مواد متراکم و خوراک هـای خـشبی و علوفـه ای تقسیم کرد . با توجه به محدودیت های موجود در کشور نسبت به تولید و تـامین خـوراک هـای متراکم، شناخت انواع علوفه ها و مواد خشبی و زمینه تولید، عمل آوری و استفاده بهینـه از خوراک دام و طیور در تغذیه دام و طیور امری ضروری است.  

در انتهای همین مقاله به موضوع فرعی بررسی انواع علوفه خواهیم پرداخت اما در ابتدا بهتر است با مفهوم و انواع خوراک دام و طیور آشنا شویم.


✔️ بررسی طرح توجیهی خوراک دام و طیور ، از تعریف تا انواع و مواد تشکیل دهنده


طرح توجیهی ﺧﻮراک دام و طیور و آبزیان

✳️ خوراک فشرده شده یا کنسانتره دام و طیور چیست و چه انواعی دارد ؟ 

علوفه هاى آردى و خوراک هایى که از رشته هاى کمى تشکیل شده اند را خوراک هاى کنسانتره ای دام و طیور میگویند . 

دام و طیور برای تولید مناسب به مجموعه ای از مـواد غـذایی خوراک دام و طیور نیـاز دارد وبدیهی است که تمامی مواد غذایی مورد نیاز دریک نوع علوفه بطور کامل یافت نمی شود لذا بـرای برطرف کردن این کمبود ها تعدادی از مواد غـذایی بـا یـک ترکیـب معـین ومقـدار مـشخص پـس ازآسیاب کردن با هم مخلوط وخوراک فشرده شده جدیدی که اصطلاحاً کنسانتره دام و طیور نامیده مـی شـود تولید می گردد تا حداقل نیاز واحتیاجات نگهداری وتولید را در دام و طیور تـامین نمایـد .

بـه عبـارت دیگـر کنسانتره یا غذای دام و طیور از تعدادی مواد غذایی است کـه قـادر اسـت همـه عناصـر ومـواد ضروری بدن دام را به اندازه کافی تامین کند .

✳️ برخی از مواد تشکیل دهنده خوراک دام و طیور به قرار زیر میباشند ؟

دردنیا بیش از 15000 نوع مواد علوفه ای موجود است کـه بخـش هـایی ازآن درتـشکیل کنـسانتره نقش داشته ومتاسفانه درمملکت ما تنها از تعداد انگشت شماری بهره گیری می شود که این اقـلام نیز عبارتند از :

1 - ذرت

دانه ذرت یکی از انواع دانه های غلات است که به واسطه فراوانی نشاسته درآن ، ارزش غذایی نسبتاً زیادی دارد و از رو درجیره دام وطیور به عنوان ماده اولیه انرژی زا به مقدار زیاد مورد استفاده قرار می گیرد. ذرت، خوش خوراک بوده و قابلیت هضم آن بالاست وبندرت سـبب ایجـاد مـشکلات تغذیه ای می شود. 

دانه ذرت برحسب گونه و ارقام، متفاوت بوده و دارای رنگ های زرد، سفید و قرمز می باشد که دانه زرد آن مصرف بیشتری دارد وسرشار از کارتینوئید (پیش ساز ویتامین A) است .

ذرت بطور معمول حاوی 14 درصد رطوبت ، 8 درصد پروتئین، 5/3 درصد چربی و 7/2 درصد فیبر می باشـد . از نظـر مقدار پروتئین، کلسیم و فسفر، فقیرتر ازدانه های دیگر است ولی مجموع مواد مغذی قابـل هـضم   TDN آن دربین غلات بالاترین مقدار است. همچنین دانـه ذرت از  نظـر دو اسـید آمینـه ضـروری لیزین و تریپتوفان فقیر می باشـد .

ذرت درتغذیـه گوسـاله  شـیرخوار، غلـه اصلی است. میزان انرژی خالص ذرت برای گاوهای شیری حدود 2 مگا کالری وانـرژی متابولیـسمی آن برای طیور حدود 2/3 مگاکالری درکیلوگرم است . 

2 - جو

پس از گندم، جو متداول ترین غله، بخصوص درمناطق معتدل وسرد محـسوب شـده و پـروتئین آن درحدود 12-10 درصد وفیبر آن (مواد غیر قابل هضم)حدود 4/5 درصد مـی باشـد . جـو فاقـد ویتامین A وD بوده وحدود 50-30 درصد کنسانتره را تشکیل می دهد .

3 - سبوس گندم

سبوس گندم بسته به نوع گندم حاوی 16-5/12 درصد پـروتئین خـام و 6/4 درصـد چربی و حدود 10 درصد فیبر خام می باشد. ارزش پروتئین سبوس بیشتر از ذرت و آرد گندم بوده ولی به پای دانه های روغنی بخـصوص  سـویا نمـی رسـد . سـبوس از دیگـر مـواد، فـسفر بیـشتری  داشته (حدود 20/1 درصد) ولی از لحاظ کلسیم فقیر و حاوی حدود 14/0 درصد می باشد

4 - تفاله چغندر قند

غذایی حجیم و خوشمزه و ارزان می باشد که دارای مواد قندی زیاد بوده و حـدود 6/9 درصد پروتئین و 5/0 درصد چربی می باشد. از نظر کلسیم غنی و ازلحـاظ فـسفر ضـعیف مـی باشد . 

5 - انواع کنجاله

محصول جانبی فرایند های روغن کشی کنجاله نام دارد که دارای مقدار نسبتاً زیادی پـروتئین بوده و چنانچه که خوب تهیه شده باشد اسیدهای آمینه متشکل آن از لحاظ میزان و قابلیت جـذب در حد مطلوبی است و به همین جهت در ج یره غذایی دام و طیور برای تامین قسمت قابل تـوجهی از پروتئین و بعضی از اسیدهای آمینه ضروری استفاده می گردد. 

5-1 ) کنجاله تخم پنبه

مقدار پروتئین کنجاله پنبه دانه استاندارد شـده حـداقل 36 درصـد و حـداکثر 43 درصد می باشد. چربی دراین نوع کنجاله حدود 6 درصد بوده و مواد قابل هضم آن کمتر از کنجالـه سویا می باشد. دارای حدود یک درصد فسفر و 2/0 درصد کلسیم می باشد .

5-2 ) کنجاله سویا

این ماده غـذایی مقـام اول  را ازنظـر پـروتئین وارزش غـذایی درپروتئین های گیاهی دارا می باشد و دارای 46 -41 درصد پروتئین خام وحـدود 3/5 – 1 درصـد چربی ( بسته به روش روغن کشی ) می باشد. کنجاله سویا دارای 29/0 درصد کلـسیم و 66/0 درصـد فسفر می باشد. کنجاله سویا از نظر اسید آمینه متیونین فقیر است 

6- ملاس :

مقدار تولید نیشکر در سال 1376 ، 2059 هزار تن بوده است از آنجا  که از هر 100 تن نیشکر 25 تن سرنی، 35 تن با گاس تر، 10 تن شکر،  4 تن ملاس بدست می آید یکی دیگر از محـصولات جانبی تولید شکر از نیشکر، ملاس است . ملاس شربت قندی حاصل از استحصال کریستالهای شـکر است که به وسیله سانتریفوژ کردن بدست می آید .

این مایع حاوی مقدار زیادی قند می باشد که در شرایط متعارف قابل استخراج و کریستالیزاسیون نمی باشد . از ملاس در تولید ، خوراک دام، استفاده می شود .  از گل صافی که در تصفیه شکر بدست می آید برای تولید کود و خوراک دام استفاده مـی شود.   

ملاس چغندرقند

ملاس ماده ای انرژی زا است که ازمازاد کارخانه های قند به دست می آید. ملاس از نظر انرژی وموادقندی غنی می باشد وباعث خوشخوراکی و چسبندگی دانـه هـای ریـز و پـودری مثل ویتامین های موجود درکنسانتره می شود . 

7 - خرما 

خرما از محصولات عمده کشارزی ایـران اسـت و حـدود 60 درصـد وزن خـشک آنـرا قنـد تـشکیل می دهد . مناطق عمده کـشت خرمـا در ایـران اسـتانهای خوزسـتان، هرمزگـان، بوشـهر، س یـستان بلوچستان، فارس، کرمان می باشد .

میزان تولید خرما در کشور در سال 1376، 877 هزار  تـن بـوده است. بدلیل نامرغوب بودن حدود 30 درصد خرمـای تولیـد شـده در کـشور مـستقیماً  جـذب بـازار مصرف نمی شود و می بایست در واحدهای صنایع تبدیلی و فرآوری تبدیل به فرآورده های با ارزش شود. 

8 - توليد پروتئين تـك يافتـه (SCP) پـروتئین تـک یاختـه یا پروتئین‌های میکروبی سـلولهای خـشک شـده

میکروارگانیسم های مانند باکتریها، مخمرها،  کپک ها، جلبک ها و قـارچ هـای عـالی اسـت کـه در مقیاس وسیع کشت داده شده و به عنوان منبع پروتئین مورد مـصرف انـسان یـا حیـوان قـرار مـی گیرند.

پروتئین تک یاخته بدلیل میزان تکثیر بالا، میزان محتوی پروتئین بـالا، توانـایی اسـتفاده از منابع کربنی ارزان قیمت و غیره جایگزین تمام یـا بخـشی از خـوراک دام و طیـور خواهـد گردیـد.

9 - ضایعات خرما حاوی ترکیبات قندی بوده و منبع مناسبی برای تولید SCP می باشد. 

10 - کنجاله خرما

در اثر فرایند عصاره گیری از خرما در تولید شربت و قند مـایع کنجالـه بـاقی می ماند . که حدود 30 درصد وزن خرما را کنجاله تشکیل می دهد . و حاوی مـواد پروتئینـی، فیبـر، چربی، خاکستر و مواد قندی است و از آن به عنوان خوراک دام استفاده می شود. 

11 - مکمل دامی

ترکیبی از مواد معدنی است واگر چه دام به مقدار کـم بـه آن  نیازمنـد اسـت امـا اگـر همین مقدار کم به بدن دام نرسد چرخه حیاتی اش را به خطر خواهد انداخت .

12 - نمک

جهت تامین مواد معدنی مورد نیاز دام وهمچنین تحریک اشـتهای دام  بـه کـار مـی رود و از سنگ نمک تهیه می شود .

13 - زئولیــت

درفرآینــد هــضم وجــذب غــذا وافــز ایش تولیــد، نقــش آفرینــی مــی کنــد     

14 - اوره

اوره به عنوان جانشین پروتئین، ازمـواد ازتـه سـاده وارزان قیمـت مـی باشـد کـه درسیـستم گوارشی گاو تبدیل به پروتئین می شود. کارشناسان معتقدند اوره وقتی مـوثر اسـت کـه بـه مقـدار کافی مواد نشاسته ای  (غلات) و مواد قنـدی درجیـره وجـود داشـته باشـد . مقدار اوره درکنسانتره دام و طیور معمولاً درحدود 1 درصد می باشد .

ناگفته نماند که دربعضی از فرمول های کنسانتره و خوراک دام که برای گوساله های جوان و یا دام هـای بـا بـازده بالا تهیه می شود از مواد دیگری نظیر پودر ماهی نیز برای تنظیم جیره استفاده می شود . 

✳️ جیره غذایی دام و طیور چیست و چه انواعی دارد ؟

به طور اجمال به مجموعه مواد غذایی که یک حیوان درطول یک شبانه روز کامل دریافت می کنـد  جیره اطلاق می شود. به طور عمومی جیره ها بر سه نوع پایه ریزی می گردند کـه بـسته بـه  نـوع و جنس و... دامها متغیر است .

  • جیره نگهداری : اگر حیوانی هیچ نوع تولید وافزایش یا کاهش وزنـی نداشـته باشـد ، جیـره آن براسـاس نیـاز روزانـه حیـوان تعیـین مـی گـردد کـه بـه آن جیـره نگهـداری گفتـه مـی شـود .
  • جیره آبستنی : چنان که از عنوان آن مشخص است این جیره برای دامهای ماده آبـستن درنظـر گرفته می شود که برحسب اینکه درچه ماهی از حاملگی هـستند جیـره آنهـا تنظـیم مـی شـود .
  • جیره تولید : این جیره نیز بر اساس تولیدات دام (شـیر، گوشـت ، پـشم و ...) تنظـیم مـی گـردد .

✳️ مواد مغذی موجود درکنسانتره و خوراک دام و طیور چه موادیست واهمیت آن درتامین سلامتی دام چیست ؟

1-  کربوهیدرات ها یا مواد قندی انرژی زا : 

موادی هستند که انرژی مورد نیاز دام را تامین کـرده وایـن انرژی صرف تامین فعالیت های حیاتی مختلف بدن دام می شود. کربوهیدرات ها اولین و مهمتـرین ماده مغذی برای دام هستند . مثلاً دام برای تولید شیر ، گوشت ، حرکت ، خوردن و سـایر فعالیـت های روزانه به انرژی نیاز دارد . موادی مثل غلات، مـلاس و تفالـه چغنـدر قند دارای انرژی زیاد هستند .

2 - پروتئین ها:

پروتئین درشکل گیری عضلات و تولید شیر اهمیت بـسیاری دارد وکمبـود آن موجـب کاهش رشد، تولید ، اختلال درسلامت دام وتولید مثل دام می گردد. موادی مثل کنجاله تخم پنبـه وکنجاله سویا دارای پروتئین زیادی می باشند .

3 - چربی ها :

اکثر مواد غذایی ، دارای مقداری چربی هستند. چربی نیز درتامین انرژی بدن دام نقـش حیاتی دارد وبعضی ازویتامین ها مثل ویتامینD ،A ، K و E نیـز توسـط چربـی هـا بـه  بـدن دام منتقل می شوند . 

4 - مواد معدنی:

این مواد نقش مهمی درتغذیه دام دارند. مواد معـدنی درسـاختمان اسـکلت بـدن دام ودرترکیب تولیدات دام مانند: شیر، گوشت و غیره به کار می روند. مهمترین عناصـر مـورد نیـاز دام شامل: کلسیم ، فسفر، منیزیم، سدیم،کلر، گوگرد، منگنز، روی، ید و آهن بـوده کـه کمبـود هریـک ازآنها موجب کاهش رشد، تولید وباروری دام می گردد .

5 - ویتامین ها:

این مواد به مقدار کمتری مورد نیاز دامها هستند ولی به همین مقدار باید حتماً به بدن دامها برسند. کمبود بعضی از ویتامین ها، باعث عوارضی مثل کـوری، عـدم بـاروری، سـقط  جنـین وکاهش رشد و ضعف سیستم ایمنی ( کمبود ویتامینA وE  و...) می شوند.

ویتامین های مـورد نیـاز که باید به کنسانتره اضافه شوند عبارتند ازD ، E وA وبقیه ویتامین ها به وسیله خود حیوان تولید می شود وبه همین دلیل کمتر به جیره افزوده می شود.


✔️ شناسایی کد آیسیک و تعرفه های گمرکی محصول طرح توجیهی تولید خوراک دام و طیور


خوراک دام و طیور

کد آیسیک و تعرفه گمرکی که در وزارت صنایع و معادن برای صنعت خوراک دام و طیور معرفی شده اند : 

  • کد آیسیک خوراک آماده دام :15331130
  • کد آیسیک انواع کنستانتره (دام ، طیور ) :15331160
  • کد آیسیک خوراک آماده دام : 1533412315
  • کد آیسیک خوراک آماده طیور به شکل پلت : 1533512331
  • کد آیسیک خوراک آماده طیور به شکل پودر (مش) : 1533512330
  • کد آیسیک خوراک آماده طیور : 1533412318
  • شماره تعرفه گمرکی واردات خوراک دام و طیور : 230990
  • حقوق ورودی واردات خوراک دام و طیور : 4 درصد
  • سـود بازرگانی واردات خوراک دام و طیور : 11 درصد

استانداردهای خوراک دام و طیور به قرار زیر میباشند :

  • آماده کردن نمونه مورد آزمايش در خوراک دام : 2756
  • خوراک دام و طیور - اندازگیری چربی : 10700          
  • روش اندازه گیری آهن در خوراک دام : 2597
  • روش اندازه گیری ید در خوراک دام : 2596
  • ميکروبيولوژی مواد غذايی و خوراک دام - الزامات اصلی برای آماده سازی نمونه : 10529
  • ميکروبيولوژی مواد غذايی و خوراک دام - روش جامع برای شناسایی باسلیوس سرئوس : 10530
  • ميکروبيولوژی مواد غذايی و خوراک دام - الزامات عمومی برای شناسایی تکثیر ردیابی کیفی : 10531
  • ميکروبيولوژی مواد غذايی و خوراک دام - رد یابی عوامل بیماری زا منتقل شده از غذا : 10551
  • خوراک دام-طیور ،اندازه گیری مقدار اسید های آمینه : 10699
  • خوراک دام-طیور ،اندازه گیری مقدار چربی : 10700
  • خوراک دام-طیور ،اندازه گیری مقدار کلسیم در خوراک دام - روش عیار سنجی : 1 -10701
  • خوراک دام-طیور ،اندازه گیری مقدار ازت محاسبه پروتئین خام - روش کجدال :  1- 10703       
  • خوراک دام ،اندازه گیری مقدار ازت محاسبه پروتئین خام هضم و اندازه گیری روش کجدال :-2 10703 
  • ميکروبيولوژی خوراک دام - روش شمارش کپک مخمر شمارش کلنی ها با فعالیت آبی بیشتر از 95% : -1 10899
  • ميکروبيولوژی خوراک دام - روش شمارش کپک مخمر شمارش کلنی ها با فعالیت آبی کمتر از 95% :-2 10899
  • اندازه گیری فلویور : 2447
  • ميکروبيولوژی خوراک دام - جستجوی سالمونلا : 1810
  • ميکروبيولوژی خوراک دام - روش شناسایی شمارش کلستردیوم پرفرنژانس : 2197
  • ميکروبيولوژی خوراک دام - تشخیص سم کلستردیوم بوتولینیوم : 2323
  • دانه ذرت جهت تغذیه دام : 1445
  • سبوس گندم جهت تغذیه دام : 2342
  • ویژگیها و و روش های آزمون سبوس برنج جهت تغذیه دام : 2514
  • ویژگیها و و روش های آزمون علوفه ذرت سیلو شده جهت تغذیه دام : 268
  • کنجاله دانه آفتابگردان مورد مصرف در خوراک دام و طیور : 322
  • کربنات کلسیم جهت مصرف در خوراک دام و طیور : 4837
  • پیت و باگاس نیشکر برای خوراک دام و طیور : 4838
  • سنگ آهک برای استفاده خوراک دام : 5718

✔️ آیا کالایی برای جایگزینی خوراک دام و طیور وجود دارد ؟


خوراک دام و طیور

مشکل کمبود آب در سطح جهان و به تبع آن خشکسالی و از  بین رفتن منابع طبیعی،  باعـث شـده است که کمبود علوفه و غذای دام، به یکی از مهمترین دغدغه های صنعت دامپروری بدل شود. 

امروزه در بیشتر دامداری های کشور از خوراک دام تقریبا یکسانی البته به توجه به نوع دام های موجود استفاده می شود و شاید در فصول مختلف سال مکمـل هـای موجود در خوراک دام و درصد آن متغیر باشد ولـی تحقیقـاتی در زمینـه مـواد جـایگزین انجام شده به طور مثال :  

الف : کاکتوس علوفه ای و جلبک دریایی 

تولید آزمایشگاهی کاکتوس علوفه ای و جلبک دریایی در استان های بوشهر و هرمزگان آغـاز شـده است. کاکتوس علوفه ای می تواند در  شرایط کم آبی و با میانگین بارش سالانه 100 میلی متر رشد کند و جایگزین مناسبی برای ذرت علوفه ای و دیگر محصولاتی است که به آب زیـادی نیـاز دارنـد . کاکتوس علوفه ای در اسـتان هـای کرمانـشاه ، ایـلام و خوزسـتان بـه راحتـی قابـل کـشت اسـت .  

هم اکنون جلبک دریایی در 600 هکتار  در استان های بوشهر و هرمزگان کـشت شـده و جـایگزین خوبی برای ذرت در جیره غذایی  دامداری هاست . جلبک هـای دریـایی روی کانـال هـای پـساب ، حوضچه های پرورش ماهی و میگو نیز قابل کشت است و در هر هکتار 70 تا 80 تن محـصول دارد .  

وی با بیان اینکه دوره رشد جلبک ها 45 روز است  ، گفت : جلبک های دریایی در 2 هزار کیلـومتر نوار ساحلی استان های سیستان و بلوچستان ، هرمزگان ، بوشهر و خوزستان تولید می شود. 

ب: پروتئین تک یاخته (SCP)

بیوتکنولوژی می تواند با تولید  پروتئینهای افزودنی نظیر SCP، ضایعات غنی شده، اسیدهای آمینه و آنزیم های کمک هضم کننده و همچنین با طراحی و تهیه علوفه های بهتر با استفاده از تغییر ژنتیکی گیاهان و تعادل اسیدهای آمینه، نیازهای تغذیه ای دام و کمبودهای آن را برآورده سازد. برخی روش های تولید پروتئین تکنولوژی یاخته SCP) ) که یکی از دستاوردهای بیوتکنولوژی در زمینۀ غذای دام و طیور است: 

پروتئین تک یاخته  (SCP) اصطلاحی پذیرفته شده برای توده سلولی میکروبی است کـه بـه عنـوان غذای انسان و خوراک دام به کار می رود. این اصطلاح برای اولین بار در سال 1986 توسط پروفـسور کارول ویلسون در انستیتو تکنولوژی ماساچوست MIT))، به کار برده شد .

این اصطلاح برای مادۀ با محتوای پروتئینی کمتر از 65 درصد مناسب نیست و کمیتۀ تخمیر واحد بین المللی شیمی محض و کاربردی، اصطلاح "تودۀ سلولی تک یاخته" را برای چنین مواردی توصیه می کند. همچنین مناسب تـر است، برای تودۀ سلولی محتوی پروتئین به دست آمـده از قـارچ، اصـطلاح "پروتئین قارچی" که اخیراً در بسیاری از منابع بکارگرفته شده است، استفاده شود. 

تولید اولیه این محصول در سـال 1985، 1000 تـن در سـال بـود و  از موفقیـت اقتصادی برخوردار شد، زیرا بجای کنجاله سویا با سویا و گوشت رقابت می کرد. 


✔️ مواد اولیه و فرایند توليد خوراک دام و طیور در طرح توجیهی آن


فرایند توليد خوراک دام و طیور

✳️ مواد اولیه مصرفی در تولید خوراک دام و طیور با ظرفیت 24000 تن در سال :

  • خرمای درجه 3 : 3000 تن
  • جو : 4800 تن
  • سبوس گندم : 2880 تن
  • ضایعات گندم : 5280 تن
  • ذرت : 4320 تن
  • پودر گوشت : 240 تن
  • پودر ماهی : 1200 تن
  • کود مرغی : 4800 تن
  • اوره : 200 تن
  • کربنات کلسیم : 220 تن
  • نمک : 120 تن
  • انواع ویتامین : 10 تن
  • کیسه پلی پروپیلن : 10 تن
  • سایر : 500000 تن

✳️ مراحل تولید خوراک دام و طیور به قرار زیر میباشد :

مراحل تولید خوراک دام و طیور

به طور کلی از روش مشابهی در تمام کارخانجات تولید خوراک دام ، برای تولیـد خوراک دام استفاده می شود که فقط محصول نهایی آن تا حدودی متفاوت و به دو صورت آردی و حبه ای وجود دارد که البتـه خـوراک دام بـه صـورت حبـه ای و پلت (فشرده شده) بسیار متداول تر است .

فرایند تولید خوراک دام و طیور آن به طور خلاصه به شرح زیر است: 

  1. سیستم دریافت مواد اولیه  
  2. سیستم آسیاب
  3. سیستم قسمت بندی و مخلوط کردن
  4. سیستم پلیتینگ
  5. سیستم بسته بندی

در این روش که عمدتا در اکثر کارخانجات تولید خوراک دام از آن اسـتفاده مـی شود ابتدا مواد اولیه تهیه خوراک دام از جمله سبوس گندم ، سبوس برنج، ذرت ، باگاس، جو، نیاسین ، تفاله چغندر و..  که نیـاز بـه آسـیاب  کـردن  دارد ، در آسیاب های صنعتی آسیاب شده و به پودر تبدیل می شوند، سپس ایـن مـواد بـه همراه مواد افزودنی از جمله انواع مکمل ها در میکسرها با یکـدیگر مـیکس شـده وآماده پلت کردن وتبدیل به حبه شدن می باشد .

در مرحله بعـد توسـط دسـتگاه پلت کاندیشنر این مواد تحت فشار و حرارت تا حدود 90 درجه سانتی گراد و بـر حسب نوع خوراک با قطر های متفاوت به پلت تبدیل می شوند و در نهایت توسط فن کوئل های موجود خنک شده و آماده بسته بندی می گردد


✔️ ماشین آلات ، تاسیسات و تجهیزات خط تولید کارخانه خوراک دام و طیور با ظرفیت 24000 تن در سال


کارخانه تولید خوراک دام و طیور

✳️ ماشین آلات و تجهیزات خط تولید کارخانه تولید خوراک دام و طیور :

  • آسیاب ضربه ای : 4 عدد
  • نوار نقاله : 4 عدد
  • الک : 2 عدد
  • مخلوط میکسر : 2 عدد
  • بالا بر : 2 عدد
  • مخزن مواد اولیه : 6 عدد
  • سیلوی ذخیره محصول : 6 عدد
  • تجهیزات بسته بندی : 2 عدد
  • تجهیزات کنترل : 1 عدد
  • وسائل آزمایشگاهی : 1 عدد
  • کانوایر : 1 عدد
  • ابزار آلات کارگاهی : 2 عدد
  • هزینه نصب و راه اندازی : 1 عدد

✳️ تاسیسات مورد نیاز  کارخانه تولید خوراک دام و طیور با ظرفیت 24000 تن در سال :

  • تاسیسات و گرمایش سالنهای
  • کنتور آب 1 اینچ و لوله کشه های مربوطه
  • سیستم گرمایش و سرمایش
  • هزینه انشعاب برق و لوازم اندازه گیری تابلو 150 KW
  • سیستم حفاظتی ؛ایمنی
  • سيستم اطفاء حريق
  • هزينه ترانس ولوازم جانبی
  • لوله کشی گاز
  • منبع ذخيره ١٠هزار ليتری
  • منبع ذخيره سوخت ٤٠٠٠ ليتری
  • باسکول ٥٠ تنی

✳️ میزان آب و برق مصرفی سالانه کارخانه تولید خوراک دام و طیور با ظرفیت 24000 تن در سال :

  • برق مصرفی : 150000 کیلووات
  • آب مصرفی : 90000 مترمکعب
  • سوخت :
  • گاز : 750000 مترمکعب
  • بنزین : 9000 لیتر
  • مازوت : -

✳️ نیروی انسانی مورد نیاز جهت بهره برداری از کارخانه تولید خوراک دام و طیور با ظرفیت 24000 تن در سال :

تعداد نیروی انسانی مورد نیاز اداری :

  • حسابدار : 1نفر
  • نگهبان : 1نفر
  • کارمند دفتری : 1نفر
  • پرسنل خدماتی : 1نفر
  • جمع : 4 نفر

تعداد نیروی انسانی مورد نیاز تولیدی :

  • مدیر : 1نفر
  • مدیر تولید (مسئول فنی) : 1نفر
  • پرسنل کنترل کیفیت : 2نفر
  • پرسنل تعمیرات : 1نفر
  • سرپرست تولید : 1نفر
  • کارگر ساده : 20 نفر

✔️ علوفه چیست و چه انواعی دارد ؟

هرگونه خوراک گیاهی و پر حجم که ارزش غذایی داشته باشد و خـوش خـوراک هـم باشـد علوفـه نامیده میشود . گیاهان علوفه ای ممکن است خودرو باشند یا از کشت انسانی حاصل شوند. در ادامه به برخی از این مواد علوفه ای که به عنوان خوراک دام و طیور مورد استفاده قرار می گیرند خواهیم پرداخت .

✳️ 1 - یونجه یابیده :

یونجه سرشار از ویتامین های A,C,E,K و همچنین دارای آمیلاز که آنزیم مخصوص هضم مواد نشاسته ای است می باشد. آنزیم های بسیاری در یونجـه یافـت مـی شـود بـه عنـوان مثـال مـی تـوان از امولـسین، اینورتـاز، و پکتیـاز نـام بـرد.

یونجـه دارای حـدود 20 ٪ پـروتئین میباشـد پروتئین های موجود در یونجه عبارت اند از: 

لیزین، آرژنین، هیستیدین، آدنین، فنیل آلانین ، آسپاراژین و سیستین. یونجه دارای اسید فـسفریک نیز هست . یونجه همچنین دارای منیزیوم، آهن و مقدر جزئـی ارسـنیک و سـیلیس  اسـت . بنـابراین یونجه از نظر مواد غذایی بسیار قوی است و غذای خوبی بـرای و دام اسـت و در جیـره غـذایی گـاو شیری بین دو تا چهار کیلوگرم یونجه در روز کافی است. 

✳️ 2 - چاودار :

چـاودار (secale) بـا نـام علمـی ( (Secale montanumیا همـان گنـدم سـیاه، گیـاهی اسـت از خانواده گندمیان (Poaceae) اغلب چاودارهـای زراعـی دیپلوئید بوده و انواع تتراپلوئید و دیپلوئید روزبلندشان نیـز موجود می باشد .

✳️ 3 - کاه :

ساقه و پوسته ای که اطراف دانه های غلات چون گندم و جو را می پوشاند و هنگام خرمن کوبی، هوا آن را پراکنده می کند، کاه می گویند. کاه از محصولات جانبی کـشاورزی اسـت . کـاه و یونجـه از خوراک اصلی چارپایان اند. 

انواع کاه :

  • کاه نخود
  • کاه گندم
  • کاه برنج
  • کاه آمونیاکی
  • کاه عدس
  • کاه جو
  • کاه یولاف

کاه به علت خشک و پرحجم بودن، ارزش غذایى زیادى براى دام ها ندارد .از نظر ارزش غذایى، کاه جو از کاه گندم بهتر است . همچنین کاه گنـدم از کـاه بـرنج بهتر است .

براى دام هاى سنگین بهتر است که کاه به صورت رشته هاى بلند باشد. مصرف کاه باید کم و به مقدار لازم باشد . هر چه مقدار ایـن علوفـه در جیـره غذایى دام ها بیشتر باشد، جلوى هضم و مصرف بیشتر غذا را میگیرد بهتر است .

کاه را باید همیشه بعد از خوراک هاى دیگر به دام ها داد. اگر کاه و علوفه هاى ماننـد آن به صورت غنى شده به دام ها داده شوند ، ارزش غذایى بیشتری دارنـد . بـراى  گاوهاى خشک میتوان مقدار بیشترى از این علوفه در جیره غذایى قرار داد. 

✳️ 4- یولاف یا جو دوسر :

نام علمـی Avena sativa گیـاهی اسـت از خـانواده گنـدمیان کـه دارای گل های بسیار ریز و نامشخص ا ست . 

گیاهی علفی یک سـاله اسـت که به عنوان غذای دام کشت می شود. گل های یولاف سنبله ای هستند و دانه های آن دارای مقدار زیادی هیـدرات کـربن ماننـد نـشاسته  و همچنین اسیدهای چربی مانند اسید پالمتیک ، اسید اولئیک و اسید لینولئیک را در ترکیبات خـود داراست.

یولاف ریشه افشان و ساقه بند بند و توخالی دارد که هرکدام به یک خوشه منتهی می شود. برگ های آن باریک است و قسمت پائینی آنها به صورت غلافی دور ساقه را احاطه می کند. 

✳️ 5- علف باغ :

این علف در تغذیه نشخوارکنندگان وبه خصوص گاوها اسـتفاده مـى شـود . ایـن علـف به علت داشتن ر شته هاى طویل، نشخوار دام ها را زیاد مى کند.

بـه عـلاوه در گاوهـاى شـیرى باعـث بیشترشدن چربى شیر مى شود. البته این برای گاوهای شیری بهتر اسـت تـا گاوهـای گوشـتی زیـرا گاوهای گوشتی بـه کنـسانتره وابـسته انـد و گاوهـای شـیری بـه علوفـه بـا رشـته هـای طویـل بـه منظور جلوگیرى از خارج شدن سریع خوراک هاى آردى از شکمبه گاوهـای گوشـتی از ایـن علوفـه استفاده میشود .

زیرا این علوفه با ذرات بلندی که دارد محیط یکنواخت شکمبه گاوهـای پـرواری را که پر از کنسانتره است دست کاری کرده و باعث دفع مدفوع می شود واز نفـخ هـم جلـوگیری مـی کند. به همین دلیل توصیه می ش ود که به گاوهایی که مقادیر زیادی آرد گنـدم در کنـسانتره خـود می خورند از این علف بدهید. 

 


✔️ زمین ، محوطه سازی و ساختمان سازی مورد نیاز جهت احداث کارخانه تولید خوراک دام و طیور با ظرفیت 24000 تن در سال :

احداث کارخانه تولید خوراک دام و طیور

✳️ زمین و محوطه سازی مورد نیاز کارخانه تولید خوراک دام و طیور به قرار زیر می باشد :

  • زمین :10000 مترمربع
  • خاکبرداری و تسطیح : 10000 مترمربع
  • حصار کشی : 500 متر مربع
  • آسفالت و پیاده روی : 1500 مترمربع
  • ایجاد فضای سبزو روشنائی : 2000 مترمربع

✳️ ساختمان سازی تولیدی و اداری کارخانه تولید خوراک دام و طیور به قرار زیر می باشد :

  • سالن تولید : 1000 مترمربع
  • انبار (مواد اولیه) : 1000 مترمربع
  • انبار (مواد محصول) : 1000 مترمربع
  • اداری : 150 مترمربع
  • آشپزخانه : 25 مترمربع
  • رخت کن و نمازخانه : 50 مترمربع
  • سرویس ها : 50 مترمربع
  • ساختمان نگهبانی : 75 مترمربع

✳️ در صورتی که در زمینه خوراک دامپروری ها فعالید یا قصد سرمایه گذاری در این شاخه را دارید ، مطالب زیر نیز میتواند برای شما جذاب باشد :

✍️ جهت تهیه مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید خوراک دام و طیور ، با اطلاعات کاملا به روز با فرمت Word و PDF و با گزارش گیری نرم افزار کامفار ، جهت اخذ جواز تاسیس یا وام و تسهیلات بانکی ،با ما تماس بگیرید .


📚 دانلود فایل های طرح توجیهی تیپ تولید خوراک دام و طیور


👈 توجه : کلیه ی طرح های تیپ یا آماده ، صرفا کاربرد مطالعاتی و تحقیقاتی داشته و جهت اخذ مجوز و یا تسهیلات و وام بانکی مناسب نمیباشند . جهت تهیه طرح توجیهی با کاربرد اجرایی و بانکی با ما تماس بگیرید.

فايل‌ها:
rarطرح توجیهی تولید 10000 تن کود مرغی + 5000 تن خوراک دام + 5000 تن خوراک آبزیان از کود مرغی سال + کامفار مجموعا 123 صفحه سال 1401 ( Word + Pdf ) ( اختصاصی - برای اشتراک سه ماهه و بالاتر )
تاريخپنج شنبه, 17 شهریور 1401 22:26
حجم فايل 2.62 MB
دانلود 36

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

rarطرح توجیهی تولید خوراک آماده دام در زمینی به مساحت 50,000 متر مربع با ظرفیت سالانه 40000 تن ، 47 صفحه - آپدیت سال 1400 (pdf+word)( اختصاصی - برای اشتراک شش ماه و یکساله )
تاريخدوشنبه, 27 تیر 1401 20:38
حجم فايل 7.03 MB
دانلود 20

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

rarطرح توجیهی تولید مواد معدنی خوراک دام شامل سالانه 40000 تن بنتونیت ، 60000 تن زئولیت ، 50000 تن کربنات کلسیم و 30000 تن دولومیت ، سال 1400 + کامفار ( 111 صفحه ) ( فرمت Doc و pdf ) ( اختصاصی - برای اشتراک شش ماه و یکساله )
تاريخشنبه, 13 فروردين 1401 17:26
حجم فايل 1.59 MB
دانلود 3

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

rarطرح توجیهی تولید 20000 تن خوراک آبزیان اکسترود شده ، سال 1400 + کامفار ( 111 صفحه ) ( فرمت Doc و pdf ) ( اختصاصی - برای اشتراک شش ماه و یکساله )
تاريخپنج شنبه, 04 فروردين 1401 20:32
حجم فايل 1.6 MB
دانلود 15

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید خوراک آماده براي تغذيه دام 52 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخسه شنبه, 16 آبان 1396 15:29
حجم فايل 134.86 KB
دانلود 287

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید خوراک دام از باگاس 72 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخسه شنبه, 16 آبان 1396 15:31
حجم فايل 2.17 MB
دانلود 257

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید خوراک دام غنی سازی شده 38 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخسه شنبه, 16 آبان 1396 15:32
حجم فايل 268.64 KB
دانلود 141

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید خوراک دام و طیور 57 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخسه شنبه, 16 آبان 1396 15:34
حجم فايل 705.54 KB
دانلود 247

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید غذای آبزیان 38 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخسه شنبه, 16 آبان 1396 17:47
حجم فايل 585.21 KB
دانلود 201

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید غذای میگو 68 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخسه شنبه, 16 آبان 1396 17:50
حجم فايل 859.97 KB
دانلود 195

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید مکمل خوراک دام و طیور 45 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخسه شنبه, 16 آبان 1396 18:47
حجم فايل 490.76 KB
دانلود 181

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید کنجاله سویا 41 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخسه شنبه, 16 آبان 1396 18:24
حجم فايل 852.95 KB
دانلود 378

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید ﺧﻮراك آﺑﺰﻳﺎن ﺑﺎ روش اﻛﺴﺘﺮودر 65 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخسه شنبه, 16 آبان 1396 15:25
حجم فايل 691.63 KB
دانلود 181

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید ﺧﻮراك دام از ﭘﺴﺎب ﻛﺎرﺧﺎﻧﺠﺎت اﻟﻜﻞ ﺳﺎزي 119 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخسه شنبه, 16 آبان 1396 15:26
حجم فايل 1.03 MB
دانلود 207

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید ﺧﻮراك دام از ﭘﻮﺳﺖ ﺗﺎزه ﭘﺴﺘﻪ و ﺿﺎﻳﻌﺎت ﻛﺸﺎورزي 49 صفحه داغ
نويسنده;امیر حبیبی
تاريخسه شنبه, 16 آبان 1396 15:28
حجم فايل 322.77 KB
دانلود 140

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی احداث واحد تولید غذای آبزیان سال 97 داغ
تاريخدوشنبه, 16 ارديبهشت 1398 21:43
حجم فايل 953.03 KB
دانلود 166

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید خوراک دام از باگاس یا تفاله نیشکر سال 97 داغ
تاريخدوشنبه, 16 ارديبهشت 1398 21:45
حجم فايل 958.57 KB
دانلود 155

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی کارخانه تولید خوراک دام سال 97 داغ
تاريخدوشنبه, 16 ارديبهشت 1398 21:47
حجم فايل 1.01 MB
دانلود 181

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید خوراک دام از ضایعات کشاورزی 22 صفحه سال 93 داغ
تاريخدوشنبه, 23 دی 1398 13:43
حجم فايل 3.06 MB
دانلود 248

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.

zipطرح توجیهی تولید خوراک آبزیان 23 صفحه سال 93 داغ
تاريخدوشنبه, 23 دی 1398 13:46
حجم فايل 2.89 MB
دانلود 219

برای دانلود این محصول شما نیاز به خرید اشتراک دارید اگر عضو هستید با حساب کاربری خود وارد شوید.


کسب و کارهای پر طرفدار

مکانیزاسیون کشاورزی

© 2024 کلیه حقوق این وبسایت محفوظ میباشد.
Articles
Categories